FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 juni 2022

Oranje begint uitstekend aan Nations League met ruime uitzege tegen BelgiŰ

Het Nederlands elftal is goed begonnen aan de Nations League. In Brussel tegen België won de ploeg van bondscoach Louis van Gaal met 1-4.

Steven Bergwijn opende vlak voor rust de score voor Oranje. De aanvaller van Tottenham Hotspur schoot van buiten het strafschopgebied in de verre hoek raak en liet daarbij de doelman van België kansloos. Daarvoor had Oranje een aantal mogelijkheden gehad om de score te openen, maar die waren nog niet besteed aan het Nederlands elftal. In het eerste kwartier had België ook een goede kans gehad.

Na rust liep Oranje snel weg bij België, de nummer twee op de FIFA-ranglijst. Memphis Depay zorgde voor de 0-2 na een assist van Steven Berghuis. België probeerde daarna wel iets terug te doen, maar na iets meer dan één uur spelen besliste Denzel Dumfries. Simon Mignolet wist eerst nog redding te brengen op een schot van Berghuis, waarna Dumfries van dichtbij raak kon schieten op een voorzet van Daley Blind.

Ook bij het vierde doelpunt was Blind betrokken. De linksback ging goed diep, waarna hij Depay bediende die vervolgens zijn tweede van de avond maakte. Voor de spits van het Nederlandse elftal was het alweer zijn 41ste doelpunt voor Oranje en hij passeerde daarmee Patrick Kluivert op de ranglijst. Alleen Robin van Persie (50) en Klaas Jan Huntelaar (42) staan nog boven Depay op die lijst. Michy Batshuayi maakte in de slotminuten de eretreffer voor België: 1-4.

'Hoe giraffen zich evolueerden om voort te planten'

Giraffen staan bekend om hun lange nek waarmee ze zich kunnen voeden in hoge bomen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat hun nekken misschien zijn geëvolueerd door de strijd om zich voort te planten, niet door de noodzaak om te eten.

Door de geschiedenis heen heeft men geprobeerd te verklaren hoe giraffen zijn geëvolueerd - niet in het minst door hun lange, prachtige nekken.

Fantastische theorieën in de Middeleeuwen suggereerden dat giraffen een kruising waren van panters en kamelen. Andere theorieën stelden dat giraffen een soort vriendelijke chimera waren of een versie van een mythisch Chinees wezen dat bekend staat als een qilin.

De Britse natuuronderzoeker Charles Darwin gebruikte de nek van de giraffe als een voorbeeld van evolutie en natuurlijke selectie. Darwin zei dat de nek van het dier in de loop van miljoenen jaren langer was geworden, waardoor het bij hogere boomtakken kon komen voor voedsel.

Maar recentelijk hebben wetenschappers een andere theorie voorgesteld die suggereert dat de nek van de giraffe is gegroeid door intensieve gevechten om seks te hebben..

De "koppen tegen elkaar aan slaan-voor-seks theorie stelt dat "het kopstoten geven" een vorm van seksuele competitie tussen mannetjes was.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in Science, suggereert dat er meer overtuigend bewijs is dat deze felle gevechten tussen de vroegere giraffen een selectiedruk kunnen hebben gecreëerd om een langer type nek te ontwikkelen.

Hoe komt de giraffe aan zijn nek?
Wetenschappers vonden dit nieuwe bewijs bij het bestuderen van fossielen van een oeroud schepsel, Discokeryx xiezhi genaamd. De soort wordt beschouwd als een vroege generatie van de giraffe die ongeveer 16,9 miljoen jaar geleden in de open savanne leefde, ongeveer op dezelfde manier zoals giraffen vandaag de dag doen.

De wetenschappers ontdekten dat de D. xiezhi een ongewone hoofd-hals morfologie, of vorm, had met een dikbeens helm op de top van de schedel en extreem verdikte nekwervels.

D. xiezhi staat ook bekend als een giraffoïde. Hij zou de meest gecompliceerde kop-halsgewrichten van alle tot nu toe bekende zoogdieren hebben.

Zijn beenderstructuur was sterk gericht om snel met de koppen tegen elkaar aan te slaan, een mogelijke vorm van sexuele competitie tussen mannetjes.

Mannetjes met sterkere, langere nekken versloegen zwakkere rivalen en konden paren met vrouwtjes, waarbij ze hun genen doorgaven om het selectieproces op gang te brengen.

In de loop van duizenden fokgeneraties, zo'n 11 miljoen jaar lang, werden volgens de wetenschap de nekken van giraffen geleidelijk aan langer.

Kopstoten door de generaties heen
Kopstoten is nog steeds een veel voorkomende vorm van agressief gedrag bij dieren, vooral bij zoogdieren zoals herten, schapen, herten en bizons. Het wordt gebruikt bij de paringsstrijd en om roofdieren af te weren.

Al die botsingen met hun kop kunnen na verloop van tijd tot ernstige beschadigingen leiden - net als bij mensen.

Maar dat was niet het geval bij D. xiezhi. De onderzoekers suggereren dat de soort een unieke stevige hoofd- en nekanatomie had om de klappen van de nekken tegen elkaar te weerstaan.

Zij schatten dat het hoofd van de D. xiezhi in een fractie van een seconde een enorme stootkracht kon weerstaan zonder de hersenen te belasten. De stevigheid van de schedel zou het risico op hersenschuddingen en andere hersenletsels hebben verminderd.

En de onderzoekers suggereren dat moderne giraffen, ondanks hun openlijke, zachte schoonheid, nog steeds felle kop tegen kop gevechten leveren, net als hun klaarblijkelijke voorganger, de D. xiezhi.

Giraffes (Foto:Pixabay)
Giraffes (Foto:Pixabay)

Europese coronafraudeurs nu voor de rechter in Nederland

Gisteren, tot laat in de vroege avond, stonden 3 verdachten voor de rechter in de rechtbank Amsterdam. Een vrouw van 28 jaar geboren in Litouwen, een man van 41 jaar geboren in Bangladesh en een vrouw van 66 jaar geboren in Japan.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de verdachten het gebruik van valse documenten om in aanmerking te komen voor een subsidie bij UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Er is door de verdachten overheidssteun in de vorm van NOW (tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) gelden aangewend voor doeleinden waarvoor de regeling niet bedoeld is en de verdachten hebben het bedrag wat ontvangen is (96.288 euro) witgewassen. Daarom eist het OM voor de vrouw van 28 jaar en voor de man van 41 jaar een celstraf van 6,5 maand + 10 dagen minus voorarrest en een bestuur verbod van 5 jaar. Voor de vrouw van 66 jaar een taakstraf van 180 uur en ook een bestuur verbod van 5 jaar.

Onderzoek naar fraude met NOW-regeling
UWV zag mogelijke onregelmatigheden bij het bedrijf ABC Market. Op basis van de door UWV verstrekte informatie is de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op 20 mei 2021 een strafrechtelijk onderzoek gestart naar ABC Market. Door de NLA is onderzoek gedaan naar fraude met NOW-gelden. Met de tijdelijke NOW-regeling ondersteunt de Nederlandse overheid ondernemers met personeel die door de coronacrisis in een bepaalde periode omzetverliezen. UWV heeft in 2021 aangifte gedaan tegen ABC Market en de drie verdachten die vandaag op zitting staan.

Schimmig spel
De NOW-subsidie is aangevraagd door ABC Market. De verdachten fingeren dienstverbanden bij die vennootschap. Bij de aanvraag is een omzet opgegeven die het bedrijf vermoedelijk niet gemaakt heeft. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het bedrijf fictief is en dat ook de handel met bedrijven in onder andere België, Duitsland en Zwitserland fictief is. De zogenaamde contractspartijen zijn bedrijven die gelieerd zijn aan de verdachten. Zij zijn aandeelhouder in of bestuurder van deze bedrijven. Door de Nederlandse overheid is aan het bedrijf een NOW-steun van in totaal € 96.288,- uitgekeerd terwijl het geen recht had op deze steun. De NOW-aanvraag is gebaseerd op niet bestaande bedrijfsactiviteiten en onderbouwd met valse stukken. Het aan NOW ontvangen voorschot werd na ontvangst vrijwel direct doorgestort naar een andere rekening van het bedrijf en daarna naar weer een andere rekening van het bedrijf. Vervolgens werd het geld in drie tranches overgemaakt naar twee Belgische en een Duitse rekening, welke rekeningen op naam staan van een van de verdachten.

Verdachten ook actief in Zwitserland, Duitsland, Litouwen en Luxemburg
De in Nederland gepleegde feiten, worden door de verdachten ook in andere landen gepleegd. twee van de drie verdachten staan gesignaleerd in Zwitserland. De verdachten zijn in Zwitserland veroordeeld en worden daar gezocht. Ook in Litouwen loopt er een strafzaak tegen de verdachten. Strafbare feiten zijn faillissementsfraude en witwassen. Duitse autoriteiten denken dat een bedrijf waarvan een van de verdachte eigenaar is, een brievenbusfirma is. Een van de verdachten wordt verdacht van fraude met coronasubsidies. De andere twee verdachten zijn beide aandeelhouders van de vennootschap die de steun aanvraagt, en worden gelinkt aan de corona noodsteun fraude. Uit de inbeslaggenomen digitale administratie komt naar voren dat een van de verdachten eind 2021 voornemens was om weer een bedrijf, dit keer in Luxemburg op te richten. "Mogelijk is Luxemburg het volgende slachtoffer van steunfraude, wie zal het zeggen?", aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet op 13 juli 2022 uitspraak.

Kinderbijslag komende jaren toch verhoogd

Veel gezinnen hebben het door de huidige inflatie zwaar. De reguliere verhoging van de kinderbijslag is juist nu welkom. Daarom trekt het kabinet het wetsvoorstel om de kinderbijslag niet te indexeren in. Dit besluit is mede tot stand gekomen op verzoek van een motie uit de Eerste Kamer.

Het vorige kabinet besloot de kinderbijslag de komende jaren niet te indexeren om te kunnen investeren in het verbeteren van de dienstverlening van UWV en de SVB. Deze keuze zou ervoor zorgen dat de kinderbijslag de komende jaren niet mee stijgt met de huidige prijsstijgingen (inflatie). Dat kan een negatief effect hebben op het inkomen van gezinnen. Daarom heeft het kabinet besloten om een streep te zetten door de plannen. De kinderbijslag zal de komende jaren – zoals gewoonlijk – tweemaal per jaar worden verhoogd op basis van de gemiddelde prijsontwikkeling.

Om ook de dienstverlening van UWV en de SVB te kunnen verbeteren heeft het kabinet aanvullende middelen vrijgemaakt.

EK Wielrennen 2023 in Drenthe

De Europese wielerbond UEC heeft vrijdag de Europese kampioenschappen wielrennen officieel toegekend aan de provincie Drenthe. Het wordt de vierde keer dat de EK in Nederland plaatsvindt.

De continentale wielerwedstrijden zullen zich van 20 tot en met 24 september 2023 onder meer afspelen op en rond de VAM-berg. Op de top van de VAM-berg bekrachtigde de Drentse sportgedeputeerde Henk Brink de samenwerking samen met mensen van UEC, de Nederlandse wielerbond KNWU en organisator Courage Events.

"Wij hebben de afgelopen jaren al een aantal keer de NK wegwielrennen mogen organiseren in Drenthe en afgelopen najaar de EK veldrijden", zei Brink. "Daarna hebben we nog een tandje bijgeschakeld en zijn nu hartstikke trots dat we de EK wegwielrennen 2023 in onze fietsprovincie mogen organiseren."

In het weekend van 24-26 juni vinden de Nederlandse kampioenschappen wegwielrennen van dit jaar plaats in Drenthe, met voor de derde keer een wedstrijd op en rond de voormalige vuilnishoop. In tegenstelling tot andere jaren is de wedstrijd voor de profwielrenners op de vrijdag in plaats van de zondag.

De strijd om de Europese wegtitels bestaat sinds 1995 en vond drie keer eerder in Nederland plaats: in Valkenburg en Heerlen (2006), in Goes (2012) en in Alkmaar (2019). Dit jaar worden de Europese kampioenschappen in het Duitse München verreden.

Wetenschappers waarschuwen voor voortijdig verbod op verbrandingsmotoren

Meer dan 300 wetenschappers en onderzoekers waarschuwen voor een te vroege afschaffing van de verbrandingsmotor. In een brief aan het EU-parlement waarover de zender Bayerischer Rundfunk beschikt, stellen zij dat er eerst voldoende alternatieve hernieuwbare brandstoffen beschikbaar moeten zijn.

Bovendien beweren de experts dat de milieubalans van elektrische voertuigen - in termen van CO2-uitstoot - vaak slechter is dan wordt beweerd. In hun brief raden de wetenschappers en onderzoekers ook de pure fixatie op e-auto's af, omdat dit zou kunnen leiden tot een afhankelijkheid van grondstoffen uit China.

Het EU-parlement wil binnen afzienbare tijd stemmen over de vraag of nieuwe auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2035 uit de handel moeten worden genomen.

Jong Oranje eenvoudig langs Jong MoldaviŰ

Jong Oranje heeft de koppositie in de kwalificatiegroep voor het Europees kampioenschap overgenomen van Zwitserland. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi won vrijdag met 0-3 bij Moldavië.

Quinten Timber opende al vroeg de score in de Moldavische hoofdstad Chisinau. Brian Brobbey verdubbelde een kwartier later de voorsprong en was na in de tweede helft opnieuw trefzeker. Dankzij de overwinning staat Jong Oranje na acht wedstrijden op twintig punten. Zwitserland heeft een punt minder. Moldavië staat derde, maar kan zich niet meer plaatsen voor het EK.

De groepswinnaars en de beste nummer twee van de negen groepen plaatsen zich direct voor het toernooi. De overige beste nummers twee zijn veroordeeld tot playoffs. Als Jong Oranje ook de laatste twee duels wint, is het rechtstreeks geplaatst voor het EK volgend jaar in Roemenië en Georgië. Komende dinsdag staat in Almere een thuiswedstrijd tegen Gibraltar op het programma en de groepsfase wordt zaterdag 11 juni afgesloten met een uitduel in Wales.

ItaliŰ deelt flinke tik uit aan volleybalsters in Nations League

De Nederlandse volleybalsters wachten in de Nations League nog op hun eerste overwinning. Italië deelde in Ankara in het derde duel een flinke tik uit. Het werd 3-0 met als setstanden 25-19, 25-15 en 25-15. 

Waar Oranje tegen China en, in mindere mate, ook tegen Bulgarije bij vlagen nog uitstekend spel had laten zien, kwam het tegen Italië op alle fronten tekort. Tot 12-12 in de eerste set ging het nog goed, maar vooral door Nederlandse onnauwkeurigheden, liep Italië uit naar 20-13 en trok vervolgens de set set rustig naar zich toe. 

In de tweede set kwam Oranje van een flinke achterstand knap terug tot 11-13, maar daarna was de Italiaanse aanval heer en meester. In de slotset leefde Oranje nog heel even op, maar dat bleek een stuiptrekking. Tweemaal 25-15. Zondag 5 juni om 12.00 uur spelen de volleybalsters tegen Servië hun vierde duel. 

De Nederlandse vrouwen komen in totaal twaalf keer in actie, verdeeld over drie verschillende speelronden. De beste acht landen plaatsen zich voor de kwartfinales. Nederland staat nu dertiende. Voor de volleybalsters dient de Nations League als goede voorbereiding op het WK in eigen land, dat op 23 september begint. 

KLM schrapt tijdens pinksterweekend tot 50 vluchten per dag

KLM annuleert tijdens het pinksterweekend tot vijftig vluchten per dag. De luchtvaartmaatschappij verwacht tijdens het lange weekend opnieuw grote drukte op Schiphol en voelen zich daarom genoodzaakt om vluchten te schrappen. Zo meldt AT5

Passagiers van de geschrapten vluchten zijn door KLM omgeboekt naar andere vluchten. Daarnaast heeft de luchtvaartmaatschappij stoelen vrijgemaakt op bepaalde vluchten, zodat passagiers die hun vlucht of overstap missen vanwege de drukte alsnog kunnen vertrekken richting hun bestemming.

KLM heeft het pinksterweekend ook een alternatief bagageproces opgezet, als test. De bagage wordt later aan boord gebracht. Daarmee moet worden voorkomen dat koffers van passagiers die hun vlucht niet halen weer van boord moeten worden gehaald. 

Afrikaanse Unie en Verenigde Naties optimistisch na voedselcrisis-gesprek Poetin

De Afrikaanse Unie (AU) en de Verenigde Naties (VN) hebben hun optimisme uitgesproken na gesprekken over de dreigende wereldwijde voedselcrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

"We vertrekken hier heel gerustgesteld en blij met ons gesprek", zei AU-president Macky Sall - die ook de president van Senegal is - na een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Sall zei dat hij vond dat Poetin "toegewijd" was en "zich ervan bewust was dat de crisis en sancties ernstige problemen veroorzaken voor economisch kwetsbare landen zoals in Afrika."

Poetin heeft na de vergadering geen verklaring afgelegd. Voorafgaand aan de besprekingen zei hij dat Rusland "altijd aan de kant van Afrika" stond en zeer graag de samenwerking wilde versterken.

Stikstofwaanzin bereikt dieptepunt: BBB wil spoeddebat

Het Kabinet ligt op ramkoers met Nederland door onze boeren en tuinders in de etalage te zetten en weg te jagen. Woningbouw lijkt de voornaamste reden om tandje erbij te zetten om boeren massaal uit te gaan kopen. Fractievoorzitter Caroline van der Plas wil het Stikstofdebat, dat al was aangevraagd, met Spoed in de Kamer houden.

Vandaag heeft Caroline van der Plas gevraagd om het stikstofdebat zo snel mogelijk op de agenda te zetten. Het Kabinet heeft zichzelf in deze stikstofpuinhoop gewurmd en laat tienduizenden boeren bloeden voor de eigen onkunde. Het 'stikstofprobleem' is een zelf gecreëerd probleem. Onze Nederlandse boeren zijn het afvoerputje. 

Staat natuur
Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) stelt dat 80% van de Nederlandse stikstofgevoelige natuurgebieden in goede of verbeterende staat is. Het PBL zegt ook dat de Kritische Depositie Waarden (de mate van stikstofneerslag op natuur) te scherp gesteld zijn. Het duingebied heeft bijvoorbeeld hoge neerslag stikstof, maar de instandhouding van de natuur is positief tot stabiel.

Ook betreft het hier cijfers tot en met 2018. Hoe het nu zou zijn, is namelijk de vraag. Immers, sinds 2018 zijn er 200.000 runderen minder, anderhalf miljoen varkens minder en 8 miljoen kippen minder. Wordt hier ook mee 'gerekend', of blijft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit oude data gebruiken? Verder stelt het PBL dat het overschrijden van de KDW’s (die normen zijn overigens onhaalbaar, zegt het PBL) dat de natuur niet per se hoeft te verslechteren, maar dat er risico op verslechtering van stikstofgevoelige gebieden toeneemt. Ook moet er kritisch gekeken worden naar natuurbeheer, en of dat juist toegepast wordt. 

Commissie Hordijk
Leen Hordijk, van de Commissie Hordijk (!), die twee jaar geleden het tweede rapport opleverde over het niet werkende stikstofmodel Aerius, vindt dat de Wet natuurbescherming moet worden aangepast. "Het loopt vast", stelde hij vorige week in vakblad Vee & Gewas. 

Oproep aan provincies 
Boeren hebben al vaak gedragen en onderbouwde voorstellen gedaan voor realistische reducties die zowel boeren, de natuur als de rest van de economie vooruit helpen. Maar er wordt constant niks mee gedaan. Nul komma nul. De emissiereductiedoelen (70-80%) zijn zó belachelijk en onrealistisch hoog dat grootschalige kaalslag op het platteland komt als boeren worden uitgekocht. BBB sluit zich bij LTO aan in oproep aan provincies om stevig in verzet te gaan tegen deze onmogelijke Haagse dictaten.

Caroline van der Plas: "Tienduizenden boeren zijn verdrietig en woedend over de uitgelekte plannen die vanochtend, zonder enig gevoel voor menselijkheid (!), door het Kabinet over hen zijn heen gestort. De 'menselijke maat' is ook hier ver te zoeken. Ik schaam mij diep daarvoor."

Dumoulin kondigt afscheid als wielrenner aan

Tom Dumoulin stopt aan het einde van 2022 met wielrennen. Dat heeft de winnaar van de Giro d'Italia van 2017 via sociale media bekendgemaakt. De 31-jarige renner van Jumbo-Visma heeft naar eigen zeggen te veel fysiek ongemak om op topniveau te presteren.

Dumoulin nam in januari 2021 al een rustperiode om in juni weer terug te keren in het wielerpeloton. Uiteindelijk zou hij augustus op de Olympische Spelen in Tokio op tijdrit zilver behalen.

"Ik heb besloten dat 2022 mijn laatste jaar als wielrenner zal zijn", zo schrijft Dumoulin op zijn Instagrampagina. "In 2020 heb ik een heel moeilijk jaar gehad waarin ik overtraind en opgebrand ben geraakt aan het eind van dat jaar. Eind 2020, begin 2021 was ik nog maar een schim van mezelf en besloot ik een pauze te nemen weg van het wielrennen en na te denken over mijn toekomst."

Hij vervolgt: "Na een tijdje besloot ik toch door te willen gaan als wielrenner enerzijds omdat de Olympische Spelen in Tokio mij trokken, maar zeker ook vanwege mijn liefde voor de fiets en de passie voor deze bijzondere wielerwereld waarin ik mij vaak verbaas, maar even vaak ook enorm thuis voel."

"Sinds dat najaar van 2020 heb ik af en toe nog heel mooie dingen laten zien op de fiets. De zilveren medaille van vorig jaar in Tokio als absolute hoogtepunt. Daar ben ik ongelooflijk trots op", zo gaat Dumoulin verder. "Maar hoe mooi het af en toe ook nog was: heel vaak, en zeker dit jaar, is het sindsdien ook een frustrerend pad geweest, waarbij mijn lichaam moe aanvoelde en nog steeds aanvoelt."

Dumoulin wil nu met Jumbo-Visma een plan te maken over het restant van zijn laatste seizoen. "Ik kijk vooral uit naar het WK in september in Australië, waar ik hoop nog een laatste keer uit te kunnen halen in de tijdrit."

Dumoulin kan terugkijken op een prachtige carriere. In 2017 kende hij zijn absolute hoogtepunt met winst in de Giro d'Italia. In het jaar daarop werd hij zowel tweede in de Giro als in de Tour. Daarnaast was hij in 2015 dichtbij de eindzege in de Vuelta, maar op de voorlaatste dag verspeelde hij zijn rode leiderstrui. Dumoulin won drie etappes in de Tour, vier in de Giro en twee in de Vuelta.

Als tijdrijder vierde hij successen op de WK van 2017 (goud) en 2018 (zilver). Op de Olympische Spelen van 2016 en 2020 won hij zilver in de tijdrit.

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Tom Dumoulin (@t.dumoulin)

Random Pics van de Dag #641

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zesde pakket EU-sancties tegen Rusland aangenomen

De 27 EU-landen hebben besloten tot een zesde pakket sancties tegen Rusland. Dat maakten de EU-landen vrijdag bekend.

Het sanctiepakket omvat een vergaand olie-embargo tegen Rusland. Daarnaast wordt onder meer de grootste Russische bank, Sberbank, uitgesloten van het financiële communicatienetwerk Swift en worden verschillende Russische nieuwszenders in de EU verboden.

Na het formele besluit moeten de sancties vrijdag in het Publicatieblad van de EU worden gepubliceerd. Dan zijn ze van kracht.

De economisch bijzonder relevante boycot tegen olieleveranties uit Rusland moet komend jaar voorkomen dat olie de EU over zee binnenkomt. Alleen Hongarije, Slowakije en Tsjechië mogen vanwege hun grote afhankelijkheid nog Russische olie importeren via de Druzhba-pijpleiding.

Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal de EU tegen het einde van het jaar ongeveer 90 procent minder olie uit Rusland aankopen, ondanks de uitzondering voor pijpleidingleveringen. Volgens schattingen van de EU-denktank Bruegel gaven EU-landen tot voor kort ongeveer 450 miljoen euro per dag uit aan Russische olie en 400 miljoen euro aan gas uit Rusland.

Fun met Funda #233: Betaal je blauw, maar woon op 'stand' in voormalig klooster

Op Hintham 16 in Rosmalen  staat dit imposante, rijksmonumentaal herenhuis (ca. 1975 m3) met fraai aangelegde tuin met ondergelegen dubbele garage te koop. De woning is in de loop der jaren met oog voor detail gerenoveerd en verduurzaamd.

Het herenhuis kent een rijke historie en is destijds gebouwd in opdracht van burgemeester Siepkens en opgetrokken in een Ecletische stijl. Vanaf 1911 is het in gebruik geweest als jongenspensionaat en vanaf 1919 vestigden de ''zusters van de Choorstraat'' er het klooster ''Sint-Josephgesticht". Omstreeks 1952 vertrokken de zusters en werd er een tehuis gevestigd voor werkzoekende meisjes onder de naam ''Sint Josephzorg". Later is het pand in particulier eigendom gekomen en verbouwd tot woonhuis. Het object heeft als bestemming 'gemengde doeleinden' en is dus voor vele doeleinden geschikt.

Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)
Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)

Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)
Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)

Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)
Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)

Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)
Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)

Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)
Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)

Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)
Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)

Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)
Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)

Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)
Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)

Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)
Betaal je blauw, maar woon op stand in voormalig klooster (Foto:Funda)

Paul van Ass na WK bondscoach van hockeydames

Paul van Ass is vanaf 1 september de nieuwe bondscoach van de Oranje Dames. De Hagenaar (61), die eerder bondscoach van de Oranje Heren was, is door de KNHB aangesteld tot en met de Olympisch Spelen van 2024 in Parijs. Van Ass combineert zijn functie tot de winterstop met zijn huidige baan als coach van de heren van hoofdklasser HGC. De staf van Oranje moet verder nog worden ingevuld.

Van Ass volgt interim-bondscoach Jamilon Mülders op, die tot en met het WK (1 tot 17 juli in Nederland en Spanje) de scepter zwaait over de regerend olympisch – en wereldkampioen. Mülders was tot februari van dit jaar assistent van bondscoach Alyson Annan. De Duitser werd bereid gevonden om tijdelijk het bondscoachschap op zich te nemen, nadat Annan sneuvelde in de affaire over een onveilig prestatieklimaat bij de Oranje Dames.

De KNHB had in eerste instantie onder andere Rick Mathijssen op het oog als nieuwe bondscoach van de Oranje, maar die koos uiteindelijk voor een langer verblijf bij zijn huidige club Bloemendaal. In de nasleep van die affaire stapte technisch directeur Jeroen Bijl op bij de hockeybond. De zoektocht naar een nieuwe coach werd geleid door scheidend KNHB-voorzitter Erik Cornelissen en Renske van Geel, bestuurslid Tophockey Dames van de hockeybond.

Verheugd
Van Geel is verheugd over de aanstelling van Van Ass. "De afgelopen maanden is op basis van input van onder andere de speelsters een functieprofiel opgesteld, waarna we meerdere kandidaten hebben gesproken. Met Paul van Ass waren we er snel uit, ook omdat zijn persoonlijkheid en ervaring aansluit op een aantal belangrijke profielkenmerken. Zo beschikt Paul over zowel nationale als internationale ervaring en kent hij de Hoofdklasse-dynamiek. In zijn eerdere periode als bondscoach van de mannen heeft hij al een traject afgelegd op weg naar de Olympische Spelen in Londen."

Van Geel vervolgt: "Paul heeft een sterke persoonlijkheid en is tegelijkertijd zeer benaderbaar voor de sporters waarmee hij werkt. Hij heeft de afgelopen twintig jaar weliswaar vooral mannenteams gecoacht, maar kan daardoor met een open en frisse blik in september binnen het dameshockey aan de slag. Zoals bekend hebben alle betrokkenen bij het Nederlands Elftal een roerige tijd achter de rug. We verwachten dat Paul met zijn ervaring en persoonlijkheid toe kan werken naar een optimaal prestatieklimaat waarbinnen iedereen zich prettig voelt."

‘Enorme eer’
De KNHB heeft in Van Ass een zeer ervaren coach gevonden, die bekend staat om zijn communicatieve vaardigheden en aanvallende stijl van hockeyen. Hij werd in 2010 bondscoach van de Oranje Heren, waarmee hij op de Spelen 2012 in Londen de zilveren medaille haalde. Van Ass won in 2014 de Hockey World League en behaalde zilver op het WK 2014 in Den Haag. Na dat toernooi werd zijn contract niet verlengd door de KNHB. De coach keerde in 2018 terug bij ‘zijn’ HGC, waarbij hij ook werd herenigd met zijn zoon Seve. Door de nieuwe impuls behaalde de Haagse formatie sindsdien tweemaal de play-offs.

Dat Van Ass HGC achter zich moet laten, kost de coach wel enige moeite, licht hij toe: "Eerlijk is eerlijk, toen de KNHB mij vroeg voor deze functie moest ik er wel even over nadenken. Bij Heren 1 van HGC heb ik het namelijk erg naar mijn zin. Maar het is een enorme eer als je wordt gevraagd je land te vertegenwoordigen, ook als bondscoach. Met het Nederlands Elftal werken, een team dat succes na succes heeft behaald en zich momenteel in een moeilijkere fase bevindt, vind ik een grote uitdaging."

Beperkte ervaring dames
Van Ass erkent dat hij de speelsters van Oranje nog niet persoonlijk kent. "Ik heb beperkte ervaring met het coachen van damesteams. Maar uiteindelijk gaat het om het begeleiden van topsporters in de sport waarin ik al jaren actief ben. Met mijn ervaring wil ik graag bijdragen aan het proces dat dit team doormaakt. En natuurlijk wil ik met hen de nummer één van de wereld blijven."

Van Ass kijkt met plezier uit op de voorbereiding naar de Spelen van Parijs: "Dat we met elkaar het vizier op het grootste sportevenement ter wereld kunnen richten, is bijzonder. Ik kijk er dan ook naar uit om aan de slag te gaan, maar zal pas in september beginnen. Ik volg het team de komende maanden op afstand op weg naar en tijdens het WK."

HGC
De wegen van vader en zoon Van Ass scheiden zich vanaf de winterstop. Vanaf dat moment gaat de coach Van Ass zich fulltime richten op het Oranje Dames en moet HGC het zonder zijn succescoach stellen. Dat is wel even slikken voor de Haage club.

Mark van Loon, bestuurslid Tophockey HGC: ‘Paul heeft Heren 1 van HGC de afgelopen vier seizoenen teruggebracht naar de top van de Hoofdklasse. Zijn vertrek is een enorm verlies voor ons, maar wij hebben begrip voor de belangen van het nationale dameshockeyteam en de bereidheid van Paul om daar een belangrijke rol te vervullen. Hoewel Paul per september aan zijn taak als coach van de Oranje Dames begint, zal hij gedurende de eerste helft van het seizoen aanblijven als coach van HGC om zo zijn opvolger optimaal in te werken.’

'Slechtere prestaties en meer risico op blessures als wedstrijden laat op de avond zijn'

Afgelopen week speelden Rafael Nadal en Novak Djokovic door tot diep in de nacht, maar ook in de Formule 1 en het voetbal zijn wedstrijden laat op de avond geen uitzondering meer. Niet alleen zorgen deze tijdstippen ervoor dat sporters niet op de toppen van hun kunnen presteren; ze lopen ook meer risico op blessures.

De NOS kopte deze week al dat sporters en fans verliezen van de commercie. De directe aanleiding hiervoor was de wedstrijd tussen Nadal en Djokovic op Roland Garros, die pas om kwart over 1 ‘s nachts afgelopen was. In het artikel worden ook Eredivisiewedstrijden genoemd die op zondagavond om 8 uur plaatsvinden – gunstig voor de uitzending, maar niet voor spelers en supporters.

Sporters presteren vanzelfsprekend slechter als ze fysiek of mentaal vermoeid zijn, maar ook de prestaties van niet-vermoeide sporters schommelen gedurende de dag. Hun 24-uursritme zorgt ervoor dat de meeste sporters het best presteren in de vroege avond, tussen 5 en 7 uur. Onderzoekers die de Olympische zwemfinales analyseerden lieten bijvoorbeeld zien dat zwemmers sneller waren om 5 uur ‘s middags dan om 8 uur ‘s ochtends, en dat het verschil in tijden groter was dan tussen goud of zilver.

Dat is echter niet het enige: uit een recent overzichtsartikel blijkt dat door factoren die samenhangen met vermoeidheid, zoals een langere reactietijd en tragere informatieverwerking, het risico op blessures toeneemt. Kortom: de late wedstrijden zijn niet alleen nadelig voor de prestaties, maar door de vermoeidheid die ze met zich meebrengen is ook de veiligheid van de sporters in het geding.

Sporten in het donker (Foto-Pixabay)
Sporten in het donker (Foto-Pixabay)

Ruim 2,3 miljoen oorlogsvluchtelingen zijn weer teruggekeerd naar Oekra´ne

Volgens Frontex zijn sinds het begin van de oorlog 5,3 miljoen Oekraïners naar de EU gevlucht. De afgelopen weken zijn er echter meer mensen teruggekeerd naar Oekraïne dan het land ontvluchten. Sinds het begin van de oorlog zijn in totaal 2,3 miljoen Oekraïners teruggekeerd naar hun vaderland.

Walgelijke 'woke' wanvertoning over de rug van een vermist kind

Waar ieder weldenkend mens bij de Ambert Alert van een negenjarig jochie zich diepe zorgen maakt over de welzijn van het kind, lukt het Groningse GroenLinks fractielid Rianne om aandacht te vragen voor het feit dat de politie spreekt over een 'blanke huidskleur' in plaats van een 'witte huidskleur'.

Op Twitter volgde, terecht, de nodige kritiek op haar opmerking. Rianne heeft haar twitteraccount inmiddels afgeschermd in plaats van excuses aan te bieden voor haar walgelijke tweet.

   

Theo Hiddema twitterde nog even wat olie op het vuur.

The Callisto Protocol is horrorgame van Dead Space-makers

Tijdens de State of Play gisteravond, het periodieke evenement van PlayStation waarin nieuwe of op handen zijnde games worden gepresenteerd, is een uitgebreid stuk gameplay getoond van The Callisto Protocol. De survival-horror game wordt gemaakt door een team met Glen Schofield, die ook mede verantwoordelijk was voor de Dead Space-serie.

Het is dan ook wel meteen duidelijk dat er een boel Dead Space-DNA terug te vinden is in The Callisto Protocol. De game speelt zich af op Jupiters maan Callisto, in het jaar 2320, in een gevangeniskolonie genaamd Black Iron. Je neemt als speler de rol aan van één van de gevangenen, te midden van een buitenaardse invasie die lijkt te zijn opgezet door de gevangenisopzichter. Bekijk de trailer hieronder (inloggen mogelijk verplicht vanwege bloederigheid).

Roland Garros: Swiatek en Gauff in uiterst jonge finale

De finale van het vrouwenenkelspel op Roland Garros wordt bepaald geen aangelegenheid der veteranen. De winnares van 2020, de Poolse Iga Swiatek, is sinds deze week 21 jaar, terwijl ze tegenover de 18-jarige Amerikaanse Coco Gauff staat.

Wereldranglijstaanvoerster en topfavoriet Swiatek stond in de halve finales tegenover Daria Kasatkina. Daar kan men kort over zijn, want ook de als twintigste geplaatste Russische wist eigenlijk nauwelijks tegenstand te bieden: 6-2, 6-1 voor Swiatek, die alleen in de achtste finales één set afstond tegen de Chinese Zheng Qinwen - om die vervolgens in de twee volgende sets te vermorzelen.

Gauff speelde tegen de ongeplaatste Italiaanse Martina Trevisan, ook een debutante wat halve finales op Grand Slams betreft. Daar ging Gauff beter mee om: de Amerikaanse tiener, ondanks haar leeftijd toch al wel redelijk ervaren, had weinig moeite met Trevisan en plaatste zich met 6-3, 6-1 soepel voor de finale van zaterdag.

Groothandels zetten grote stap voor kippenwelzijn

Bidfood en Hanos gaan hun huismerk kipproducten voorzien van ten minste één Beter Leven-ster. Dit laten de groothandels weten aan Wakker Dier. Sligro kondigde deze stap vorig jaar al aan. Hun kipproducten eindigen vooral op het bord in (bedrijf)restaurants. “Goed nieuws voor consumenten. De kans dat zij in de horeca of op het werk onbedoeld plofkip eten wordt hiermee veel kleiner,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De toezegging gaat over onbewerkte huismerkkip. In 2023 draagt die bij Bidfood en Sligro het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Hanos volgt uiterlijk in 2024. Ook met hun bewerkte kipproducten – zoals bijvoorbeeld vleeswaren en gerookte kip – willen de groothandels overstappen op kip met een ster, maar zij doen hier geen harde toezegging op. Bij Makro voldoet 88 procent van de verse kip momenteel al aan één ster. Zij maakt nog niet concreet of en wanneer de overige kipproducten een ster krijgen.

Beter Leven
Kippen met één Beter Leven-ster krijgen ongeveer veertig procent meer ruimte en een overdekte buitenuitloop. Zij groeien bovendien langzamer. Door deze verbeteringen blijven de kippen gezonder en hebben ze minder antibiotica nodig. Beter Leven is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming.

Plofkip
Met deze toezegging van de groothandels neemt het aantal plofkippen in Nederland verder af. Plofkippen leven in overvolle schuren en groeien ongezond snel, zodat ze binnen zes weken klaar zijn voor de slacht. Ze komen nooit buiten en hebben vaak last van ontstekingen aan poten en borst. Plofkippen zijn straks hoofdzakelijk bestemd voor de export en voor fastfoodketens als McDonald’s, KFC en Burger King.

Fried chicken (Afbeelding: Pixabay)
Fried chicken (Afbeelding: Pixabay)

Eerste Grand Slam-titel tennisser Koolhof, Rojer naar finale

Tennisser Wesley Koolhof heeft voor het eerst in zijn loopbaan een Grand Slam-titel gepakt. De 33-jarige Nederlander won samen met Ena Shibahara uit Japan het gemengd dubbelspel op het Parijse gravel van Roland Garros.

Koolhof en Shibahara, als tweede geplaatst, namen het aan het eind van een overtuigend toernooi in de finale op tegen de Noorse Ulrikke Eikeri en de Belg Joran Vliegen. Het Nederlands-Japanse duo had het in de eerste set niet makkelijk, maar nadat de tiebreak gewonnen was walsten ze over hun opponenten heen naar wat voor beiden de eerste Grand Slam-titel zou zijn: 7-6 (5), 6-2.

In het mannendubbelspel was er een semi-Nederlands onderonsje in de halve finales. Jean-Julien Rojer is samen met Marcelo Arevalo uit El Salvadaor als twaalfde geplaatst, terwijl Matwé Middelkoop met de Indiër Rohan Bopanna op de zestiende plek van de lijst staat. Het werd een heuse thriller, die pas diep in de supertiebreak beslist werd: 4-6, 6-3, 7-6 (8) in het voordeel van Rojer en Arevalo, die in de finale tegenover de Kroaat Ivan Dodig en de Amerikaan Austin Krajicek staan.

FOK! Wat een weer!: buien met Pinksteren?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Moj'n!  

Iemand commentaar op het weer van vandaag? Ik denk het niet, dus gaan we maar even door. 

Vandaag hebben we voor een groot deel hetzelfde weerbeeld. Wel is het zo dat zich boven Frankrijk regen-en onweersbuien gaan ontwikkelen. Ik denk echter wel dat deze boven onze zuiderburen hun waterloo gaan vinden. Helemaal uitsluiten dat een enkel exemplaar het zuiden bereikt doe ik echter niet, maar ik acht die kans niet groot, en het zal dan ook zeker niet om een zware bui gaan. Wel krijgen ze daar met wat meer bewolking te maken als gevolg van de genoemde buien. 

Het gaat wel warmer worden dan de laatste tijd. Op de Wadden is het met 18 graden ook wat prettiger dan de 13 graden van de laatste dagen. In het midden halen we zo'n 23 graden en als klap op de vuurpijl komen we in Brabant en Limburg uit op 26 graden.

De wind neemt wel toe. Langs de kust kan er een noordoostenwind van kracht 6 komen te staan. In het binnenland zal deze met kracht 4 ook wel wat meer aan de deur gaan bellen. 

Zaterdag zijn de wijzigingen miniem.

Dan krijgen we Pinksteren. De situatie is tamelijk onzeker, maar de kans op buien stijgt wel. Voor details is het nog te vroeg.  

Tot ooit!  

*Vraag v/d Dag: Waar zijn Nicolien Kroon en Marjon de Hond gebleven bij de weerpraatjes van Buienradar?  *

Alhausen (Foto: qltel)

Vandaag was het ook schitterend weer in de omgeving van Alhausen. (Foto: qltel)  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Bijna 7 procent meer goederen over het spoor in 2021

In 2021 werd 42,6 miljoen ton goederen over het Nederlandse spoor vervoerd. Dit is 6,5 procent meer dan in 2020. De af- en aanvoer over het Nederlandse spoor nam met respectievelijk 10,1 en 9,5 procent toe. Het binnenlands vervoer en de doorvoer namen allebei af. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het eerste kwartaal van 2021 daalde de hoeveelheid over het spoor vervoerde goederen met 1,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020. Deze daling komt onder andere door het winterse weer in februari van dat jaar, waardoor het treinverkeer grote hinder ondervond. Het vervoer over het spoor steeg in het tweede (27,3 procent) en derde kwartaal (9,7 procent). In het vierde kwartaal nam de hoeveelheid goederen weer af, met 4,9 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2020. Deze daling werd deels veroorzaakt door langdurige werkzaamheden aan het spoor bij verschillende grensovergangen. Vooral de doorvoer had hier last van, en nam in het vierde kwartaal met 35,5 procent af.

Meer containers via het spoor
De hoeveelheid goederen die in containers over het spoor wordt vervoerd, bijna 44 procent van het totale gewicht, nam in 2021 met 6,7 procent toe tot 18,7 miljoen ton ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal vervoerde containers steeg het afgelopen jaar 9,8 procent, vergeleken met 2020.

Stijging vervoer kolen en metaalerts
Na containers worden de bulkgoederen kolen en metaalerts het meest vervoerd over het Nederlandse spoor. Deze goederen worden voornamelijk naar Duitsland vervoerd, waar ze onder andere gebruikt worden in de metaalindustrie en als energievoorziening. Het vervoer van kolen (inclusief ruwe aardolie en aardgas) en metaalerts (inclusief andere delfstoffen) steeg in 2021 ten opzichte van een jaar eerder met respectievelijk 6,5 procent en 7,1 procent. De hoeveelheid vervoerde metalen, waaronder staal, steeg vorig jaar met 16,6 procent. Chemische producten werden juist minder over het spoor vervoerd (-8,4 procent).

Afvoer naar Duitsland stijgt, aanvoer blijft gelijk
Ruim 84 procent van het totale spoorvervoer is aan- of afvoer. Hiervan worden de meeste goederen van en naar Duitsland vervoerd. In 2021 nam de goederenstroom per spoor naar Duitsland, vergeleken met een jaar eerder, met 10,1 procent toe tot 17,7 miljoen ton. Naast de toename van het vervoer van kolen en metaalertsen, steeg ook het vervoer van goederen in containers naar Duitsland (9,2 procent).

De aanvoer vanuit Duitsland naar Nederland was in 2021 met 3,9 miljoen ton gelijk aan de hoeveelheid in 2020. De aanvoer vanuit de andere belangrijkste partnerlanden steeg met 13,2 procent voor Italië en 22,8 procent voor België.

Doorvoer vooral tussen België en Duitsland
Binnen de doorvoer ruim 8 procent van het totale spoorvervoer, gaan de meeste goederen van België via Nederland naar Duitsland en omgekeerd. De doorvoer van België naar Duitsland steeg in 2021 met 8,4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, naar 1,4 miljoen ton. Deze stijging kwam voornamelijk door goederen in containers. De hoeveelheid goederen die per spoor de andere kant op vervoerd werden, van Duitsland via Nederland naar België, daalde met 14,2 procent naar 0,9 miljoen ton. Deze daling kwam voornamelijk door minder voedings- en genotmiddelen.

In mei oversterfte, behalve in de laatste week

In de laatste week van mei (week 21, 23 tot en met 29 mei 2022) overleden naar schatting 2.850 mensen. Dat zijn er minder dan in de week ervoor overleden (3.020) en net iets meer dan verwacht voor deze periode. In heel mei overleden ongeveer 700 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in drie van de vier weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 65-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers over mei gaan over vier weken, week 18 tot en met 21 (2 mei tot en met 29 mei 2022). In week 18 tot en met 20 lag het aantal overledenen boven de verwachte sterfte, en buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. In april was er in alle weken oversterfte. Die maand overleden wekelijks gemiddeld bijna 400 mensen meer dan verwacht, in mei was dat gedaald naar ruim 150.

Sterfte in mei vooral bij Wlz-zorggebruikers hoger dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, was in week 21 lager dan in de week ervoor. De sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting iets af. Er overleden ongeveer 1.150 Wlz-zorggebruikers (net iets meer dan verwacht) en 1 800 mensen van de overige bevolking (ongeveer gelijk aan verwacht).

In heel mei overleden ruim 400 meer Wlz-zorggebruikers dan verwacht voor die maand. In twee weken was er oversterfte. De sterfte onder de overige bevolking was in mei ruim 250 hoger dan de verwachte sterfte. De sterfte lag hier iedere week binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er geen sprake was van oversterfte.

Hogere sterfte in mei vooral bij 65-plussers
De sterfte onder 80-plussers nam in week 21 verder af: er overleden naar schatting ruim 1.550 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er ongeveer evenveel als verwacht voor deze periode. In mei overleden bijna 300 meer 80-plussers dan verwacht voor die maand. In geen enkele week van mei was er oversterfte in deze leeftijdsgroep.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 21 naar schatting 900 mensen, net iets meer dan verwacht. In heel mei overleden naar schatting 300 meer mensen van 65 tot 80 jaar dan verwacht, in twee weken was er oversterfte.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 21 naar schatting 400, iets meer dan verwacht. Voor deze leeftijdsgroep was de sterfte in mei ruim 100 meer dan de verwachte sterfte voor die maand, met in de eerste week oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met januari bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met januari 2022 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 40.679 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met januari 2022. Naast de coronapandemie is er vanaf half maart dertien weken lang een griepepidemie in Nederland geweest (RIVM).

Schatting week 21
De cijfers over week 21 van 2022 zijn een schatting gebaseerd op de aanname dat 83 procent van alle sterfgevallen is ontvangen. Vanwege een vertraging in de aanlevering van de overlijdensberichten na Hemelvaart, wat gebruikelijk is na feestdagen, kan dit percentage wat lager liggen. De schatting is in dat geval wat te laag. Vrijdag 10 juni publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 21. De cijfers zijn dan completer.

Final Fantasy XVI komt pas in 2023 uit

Final Fantasy XVI staat nu in de planning voor de zomer van 2023. Dat heeft Square Enix vandaag bekendgemaakt. Deze Final Fantasy-game bevat Devil Mary Cry-achtige actie-gameplay, al is dat een beetje moeilijk te zien in de nieuwe chaotische trailer hieronder. Het spel wordt gemaakt door het team die ook verantwoordelijk is voor Final Fantasy XIV, de razendpopulaire MMORPG.

Final Fantasy XVI heeft verder een politiek verhaal waarin er natuurlijk ook oorlog woedt. Daarbij spelen beroemde summons zoals Ifrit en Shiva een hoofdrol. De game lijkt verder grafisch een stuk scherper te ogen vergeleken met de eerste keer dat het werd getoond. Final Fantasy XVI is voorlopig enkel voor PS5 aangekondigd.

Street Fighter 6 toont eerste gameplaybeelden

Capcom had eerder dit jaar al Street Figher 6 aangekondigd aan de hand van een teaser. Vandaag heeft de uitgever eindelijk veel meer informatie vrijgegeven. Street Fighter 6 komt in 2023 uit voor PS4, PS5, Xbox Series X|S en pc (Steam).

In de nieuwe onderstaande trailer zien we de eerste gameplaybeelden. Het spel hanteert een nieuwe grafische stijl en oogt in ieder geval vrij spectaculair. Verder zien we iets volledig nieuws: je kunt in dit spel vrij rondlopen in een stad! Als je eenmaal iemand vindt om tegen te vechten schakelt het spel weer naar de traditionele 2D-gevechten, maar het is interessant dat je nu dus blijkbaar een kaart kunt verkennen.

Speel als een kat in STRAY

STRAY is een bijzonder interessante indietitel waarin je als een kat speelt. De game speelt zich af in een vreemde futuristische neon-stad waarin je dus een avontuur beleeft en een mysterie dient op te lossen. Het spel wordt uitgegeven door Annapurna Interactive, die wel vaker experimentele games op de markt brengt.

STRAY komt op 19 juli uit voor PS4, PS5 en pc. Voor abonnee's van PlayStation Plus Deluxe of Extra (de nieuwe duurdere versies van de services) is dit spel straks gelijk gratis beschikbaar.

Tunic komt in september naar PS4 en PS5

Tunic krijgt een PS4- en PS5-port op 27 september. Dat heeft ontwikkelaar Finji vandaag bekendgemaakt. De Zelda-achtige game kwam al in maart uit voor Xbox-platforms en pc. De game is zowel door critici als door fans heel positief ontvangen. Geen wonder dus dat het meer ports krijgt.

In Tunic dien je te verkennen, puzzels op te lossen en te vechten tegen lastige vijanden.

Marvel's Spider-Man Remastered krijgt pc port

Sony gaat zoals beloofd meer PlayStation-exclusives naar pc porten. Dit keer is Marvel's Spider-Man Remastered aan de beurt. Het Nederlandse Nixxes Software gaat de port verzorgen, die al op 12 augustus moet uitkomen. Deze Remastered-editie is gebasseerd op de PS5-versie. Dat betekent dat bijvoorbeeld Peter Parker een ander uiterlijk heeft en dat alle DLC inbegrepen is.

Resident Evil 4 remake aangekondigd

Capcom heeft vandaag tijdens PlayStation's State of Play-presentatie Resident Evil 4 aangekondigd. Het gaat hier om een remake van de klassieker uit 2005. Het spel is vooralsnog alleen aangekondigd voor PS5, al lijkt het heel waarschijnlijk dat het ook naar andere platforms geport gaat worden. Een releasedatum is ook al bekendgemaakt: 23 maart 2023.

Capcom maakte verder bekend dat de game content zal bevatten voor PlayStation VR2. De onderstaande trailer laat nog geen gameplaybeelden zien.

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.