Medvedev: Europa 'overleeft geen week' zonder Russisch gas

De voormalige Russische president Dmitri Medvedev heeft gereageerd op een richtlijn van de EU-commissie die stelt dat EU-bedrijven Russisch gas zouden moeten kunnen betalen zonder sancties te schenden.

De "consistentie en loyaliteit aan de principes van de Europese partners wordt gewaardeerd", schreef Medvedev die avond op Telegram, met een lachend smileygezicht en een clown-emoji. "Zeker als je bedenkt dat Europa volgens de huidige gegevens van het Internationaal Monetair Fonds maximaal zes maanden zonder Russisch gas kan. Maar eerlijk gezegd, ze overleven geen week zonder Russisch gas." 

Volgens de Europese Commissie moeten EU-bedrijven kunnen blijven betalen voor Russisch gas zonder de Europese sancties tegen Moskou te schenden. Een woordvoerder van de autoriteit zei met betrekking tot het Russische decreet, dat roebelbetalingen voorschrijft voor gasleveringen aan het Westen: "We hebben het nieuwe decreet zorgvuldig geanalyseerd en staan in contact met de autoriteiten van de lidstaten en de betrokken energiebedrijven." Donderdag kregen de EU-landen richtlijnen toegestuurd met het oog op gasimport.