Pakistan: doodstraf voor zes mannen wegens lynchen van 'godslasterende' man

Een Pakistaanse rechtbank heeft maandag zes mannen ter dood veroordeeld en tientallen anderen tot gevangenisstraffen variërend van twee jaar tot levenslang voor de brute moord op een Sri Lankaanse fabrieksmanager die beschuldigd werd van godslastering.

De moord vond eind vorig jaar op 3 december plaats in Sialkot.

Weinig kwesties zijn in Pakistan wekken zoveel woede op als godslastering, zelfs de geringste suggestie van een belediging van de islam kan protesten aanwakkeren en aanzetten tot lynchpartijen.

Maandag zeiden officieren van justitie dat 88 van de 89 mensen die terechtstaan voor de moord op Priyantha Diyawadana zijn veroordeeld, zes ter dood, negen tot levenslange straffen en de overigen kregen gevangenisstraffen variërend van twee tot vijf jaar.

"Het team van de aanklager heeft heel hard gewerkt om zijn zaak voor de rechtbank te brengen en tot dit oordeel te komen", zei Abdul Rauf Wattoo, de hoofdofficier van justitie, tegen AFP.

"We zijn tevreden met het resultaat."
Het proces stond onder toezicht van een speciale antiterreurrechtbank, opgericht om de rechtsgang te bespoedigen in spraakmakende zaken die anders jaren zouden voortslepen voor de rechtbank.

De aanleiding voor de moord zou volgens lokale politiefunctionarissen zijn dat er geruchten de ronde deden dat Diyawadana een religieuze poster had verwijderd en in de vuilnisbak had gegooid.

Verschillende gruwelijke videoclips die op sociale media werden gedeeld, toonden een menigte die het liggende slachtoffer sloeg terwijl ze leuzen tegen godslastering scandeerden. Andere clips toonden het lichaam van Diyawadana in vuur en vlam.

Veel medeplegers deden geen enkele poging om hun identiteit te verbergen en sommigen namen selfies voor het brandende lijk.

Rechtengroepen zeggen dat beschuldigingen van godslastering vaak kunnen worden gebruikt om persoonlijke vendetta's te regelen, waarbij minderheden grotendeels het doelwit zijn.