Catalaanse onafhankelijkheidsleiders beschuldigen Spanje van massale spionage

Een nieuw onderzoek suggereert dat de Spaanse regering de controversiële Pegasus-software heeft gebruikt om de telefoons van tientallen leden van de Catalaanse onafhankelijkheidsorganisatie in de gaten te houden.

Leiders van de beweging voor Catalaanse onafhankelijkheid zeiden maandag dat de Spaanse regering minstens 65 mensen heeft bespioneerd nadat uit een rapport van het Canadese onderzoekscentrum Citizen Lab bleek dat de controversiële Israëlische spyware Pegasus op hun telefoons was geïnstalleerd.

De telefoons zouden tussen 2017 en 2020 zijn gehackt, toen de betrekkingen tussen Barcelona en Madrid op een dieptepunt stonden na een onafhankelijkheidsreferendum.

Het soort spionage waarvan ze de regering beschuldigen, is illegaal in Spanje.

Wie was het doelwit?
Pedro Sanchez van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) is sinds juni 2018 premier. De software werd op de telefoons geïnstalleerd toen de vorige premier Mariano Rajoy aan het roer stond. Het is niet bekend of de regering van Sanchez op de hoogte was van spyware, hoewel de ex-Catalaanse leider Carles Puigdemont met de vinger naar beide regeringen wijst.

Tot de doelwitten behoren de huidige Catalaanse leider Pere Aragones, die destijds plaatsvervangend leider van de regio was, ex-regionale leiders Quim Torra en Artur Mas, evenals leden van de EU- en Catalaanse parlementen en van onafhankelijke maatschappelijke organisaties.

"We zijn op een enorme en illegale manier bespioneerd via software die alleen staten kunnen bezitten", tweette Puigdemont.

"Politici, advocaten en activisten zijn allemaal het slachtoffer van de vuile oorlog van de Spaanse staat", voegde hij eraan toe.

Wat is Pegasus?
Pegasus is ontwikkeld door het Israëlische cyberwapenbedrijf NSO Group. Het kan de camera of microfoon van een telefoon op afstand inschakelen en kan de gegevens verzamelen van bijna elke smartphone met Android- of iOS-besturingssystemen.

De software kwam voor het eerst aan het licht in 2016 toen het werd ontdekt aan de telefoon van een mensenrechtenactivist die in de gaten werd gehouden door de regering van de Verenigde Arabische Emiraten, en werd bekritiseerd vanwege het gebruik ervan tegen dissidenten en andere activisten over de hele wereld.

Beveiligingsdiensten in EU-landen zoals Estland, Finland en Duitsland hebben de software gebruikt of zijn onderhandelingen begonnen om deze aan te schaffen. De FBI in de Verenigde Staten heeft de software naar verluidt getest, maar besloot deze niet te gebruiken.