Kadyrov:'Vandaag wordt Azovstal ingenomen', 120 burgers overgedragen, strijd gaat door

Volgens pro-Russische separatisten is de bestorming van de staalfabriek Azovstal in de omstreden Oekraïense havenstad Mariupol begonnen.

Volgens Rusland zouden ongeveer 2.500 strijders, waaronder 400 buitenlandse huursoldaten, zich in de staalfabriek hebben verschanst.

Volgens Oekraïense media zouden er ongeveer 1.000 burgers in de fabriek verblijven, onder wie vrouwen en kinderen.

Update 21.15 uur: Volgens Russische media hebben ongeveer 120 burgers de belegerde staalfabriek Azovstal in Mariupol verlaten. Dat gebeurde via humanitaire corridors, meldt persbureau Interfax, daarbij verwijzend naar de staatstelevisie.

Update 15.15 uur: De heerser van de Russische republiek Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, kondigt aan dat de omstreden staalfabriek in de loop van de dag wordt ingenomen. Vandaag zal Azovstal volledig worden ingenomen, zei de vertrouweling van Poetin in een audiobericht op het Telegram-platform.

Volgens het Moskouse ministerie van Defensie heeft Rusland een corridor aangelegd waardoor zich overgevende Oekraïense soldaten de staalfabriek Azovstal veilig kunnen verlaten. Hierdoor zouden de strijders kunnen profiteren van het aanbod van de Russische regering om levend de staalfabriek te verlaten als ze de wapens neerleggen.

Eerdere berichtgeving:

Met betrekking tot de bestorming van de staalfabriek vertelde de pro-Russische separatistische vertegenwoordiger Eduard Bassurin dinsdag in Moskou aan de staatsmedia dat er speciale troepen waren samengesteld die met hun werk waren begonnen. De separatisten worden hierbij ondersteund door Russische luchtmacht en artillerie. Alle overige delen van Mariupol zijn al ingenomen.

Ondertussen stelde Rusland opnieuw een ultimatum aan de Oekraïense militanten in de Azovstal-metaalfabriek. Volgens het Ministerie van Defensie in Moskou zouden ze hun verzet tegen de middag Moskou-tijd moeten opgeven. Als ze het gebied vervolgens voor 16.00 uur zonder wapens en munitie zouden verlaten, zouden hun levens gespaard worden.