F1: Leclerc pakt poleposition in Australië voor Verstappen

Charles Leclerc heeft polepostion gepakt voor de Grand Prix van Australië. De Monegask was met zijn Ferrari met een tijd van 1.17,868 drie tiende sneller dan de Red Bulls van Max Verstappen en Sergio Perez. De kwalificatie werd tot tweemaal toe onderbroken door rode vlaggen vanwege crashes van eerst Lance Stroll en Nicholas Latifi en later Fernando Alonso.

Voorafgaand aan de kwalificatie op Albert Park was het de vraag of beide Aston Martins naar buiten zouden kunnen gaan na de crashes in de derde vrije training. Dit lukte in de slotminuten voor Lance Stroll, maar de monteurs konden al snel daarna opnieuw aan de slag. De Canadees haalde namelijk eerst landgenoot Nicholas Latifi in, die daarna aanzette. Beide rijders raakten elkaar flink, waarbij de Williams van Latifi de muur in verdween en flink veel schade opliep. Bij Stroll was de ophanging rechtsvoor stuk. Met nog twee minuten te gaan volgde er daarom een code rood.

Aston Martin slaagde er in om na de rode vlag Sebastian Vettel naar buiten te krijgen. De Duitser reed uiteindelijk de achttiende tijd, waarmee hij sneller was dan Latifi en Stroll die geen tijd neer hadden gezet. Ook Alexander Albon (Williams) en verrassend genoeg Kevin Magnussen met de Haas waren klaar. Albon moest na de sessie de auto op last van zijn team nog stil zetten langs de baan vanwege een probleem.

Onder de dreiging van regen gingen de coureurs in Q2 snel naar buiten. Hierbij zetten de Red Bulls de toon, maar ook de Ferrari's lieten zich weer zien. Verder naar achteren bleek dat McLaren een stap heeft gezet, want Lando Norris en Daniel Ricciardo gingen door naar het derde deel, terwijl zij in de eerste race van het seizoen in Bahrein er niet aan te pas kwamen. Valtteri Bottas ging voor het eerst sinds 2016 niet door naar het derde deel. Ook Pierre Gasly, Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou en Mick Schumacher waren klaar.

In het derde deel opende Verstappen het bal met een 1.18,399 waarbij hij zich verremde in de voorlaatste bocht. Red Bull-teamgenoot Perez was een duizendste sneller. Leclerc was met een 1.18,239 waarna direct een code rood volgde vanwege een crash van Fernando Alonso. De Spanjaard gaf aan hydraulische problemen te hebben, waardoor hij buiten de baan kwam en in de bandenstapels verdween.

Nadat code rood verdween ging Perez als een van de eersten naar buiten. De Mexicaan kwam ten opzichte van Leclerc een duizendste te kort. Verstappen was met een 1.18.154 sneller, maar Leclerc pakte met een 1.17,868 de poleposition, voor Verstappen en Perez. Lando Norris verraste met plek vier, voor Lewis Hamilton, George Russell, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Carlos Sainz die met de Ferrari tegenviel en de gecrashte Alonso.