Mountainbikers Ferrand Prevot en Hatherly winnen shorttrack in Brazilië

Voor het eerst in vijftien jaar is de World Cup mountainbiken neergestreken in Brazilië. Men is in Petrópolis, niet geheel toevallig de thuisstad van Brazilië's wereldtopper Henrique Avancini, die bijna in zijn achtertuin in actie kan komen.

Vrijdag werden de shorttrackwedstrijden afgewerkt, te beginnen met de vrouwen. Daar bleef een redelijk grote groep bij elkaar, tot het tempo in de slotfase flink werd opgevoerd. Loana Lecomte deed een poging, ook Rebecca McConnell probeerde weg te komen.

Evie Richards was de volgende, maar de Britse werd teruggepakt door Pauline Ferrand Prevot. De Française was niet te stoppen en sprintte op indrukwekkende wijze naar de overwinning, terwijl Richards nog naar plek drie verwezen werd door de Oostenrijkse Laura Stigger. Anne Terpstra (16e), Sophie von Berswordt (20e), Lotte Koopmans (22e) en Anne Tauber (34e) kwamen er niet aan te pas.

Ook bij de mannen werd het tempo erg hoog gehouden, zoals gebruikelijk in de shorttrack. Avancini en Nino Schurter probeerden de boel te doen ontploffen, zonder succes, waarna Thomas Litscher dat wel voor elkaar leek te krijgen - Schurter moest in elk geval passen en alleen Avancini, Maxime Marotte en Hatherly konden mee.

Even leek Litscher het ook af te maken, maar met een ziedende sprint kwam Hatherly er zeer indrukwekkend voorbij en de Zuid-Afrikaan pakte de winst. Litscher werd tweede, voor Marotte en Avancini.