OekraÔne roept zijn burgers op Russische oorlogsmisdaden te melden

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba heeft mensen in het land opgeroepen aangifte te doen van vermoedelijke oorlogsmisdaden door Russische soldaten. Hiervoor is nu een aparte website opgezet, schrijft Kuleba op Twitter. "Het verzamelde bewijs van de wreedheden begaan door het Russische leger in Oekraïne zal ervoor zorgen dat deze oorlogsmisdadigers niet aan gerechtigheid kunnen ontsnappen", zei hij.

Naast foto's heeft de site tot nu toe rapporten gepubliceerd van ooggetuigen die de moord, marteling en verkrachting van burgers beschrijven. Oekraïne en veel westerse experts geven Russische troepen de schuld van misdaden in Bucha, een buitenwijk van Kyiv, waar afgelopen weekend de lichamen van honderden inwoners werden gevonden. Kyiv geeft Moskou ook de schuld van de aanslag op het treinstation van Kramatorsk waarbij meer dan 50 mensen om het leven kwamen. Rusland ontkent beide.

Volgens president Volodymyr Zelenskyy heeft de Oekraïense geheime dienst bewijzen van Russische oorlogsmisdaden. Berichten tussen Russische soldaten zijn onderschept, zei de president in een interview dat zondag wordt uitgezonden door de Amerikaanse omroep CBS. "Er zijn soldaten die met hun ouders praten over wat ze hebben gestolen en wie ze hebben ontvoerd", zei hij. "Er zitten piloten in de gevangenis die kaarten bij zich hadden van burgerdoelen om ze te bombarderen." Russische krijgsgevangenen gaven ook toe dat ze burgers hebben vermoord. Zelenskyy benadrukte dat iedereen die een beslissing tot het doden van een burger heeft genomen, een bevel heeft gegeven of opgevolgd, zich schuldig maakt aan een oorlogsmisdaad. Op de vraag of hij dacht dat de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk was, zei Zelenskyy: "Ik denk dat hij schuldig is."