Rusland dreigt gasleveringen via Nord Stream 1 stop te zetten

Voor het eerst heeft Rusland openlijk gedreigd de gasleveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding in de Oostzee stop te zetten. Een "embargo op gastransport door de gaspijpleiding" zou gerechtvaardigd zijn gezien de "ongegronde beschuldigingen aan het adres van Rusland met betrekking tot de energiecrisis in Europa en het verbod op Nord Stream 2", zei de Russische vice-premier Alexander Novak. "Maar dat hebben we nog niet besloten."

Rusland ziet zich nu echter in deze richting geduwd door Europese politici en hun beschuldigingen.

De Nord Stream 1-pijpleiding is lange tijd een belangrijk onderdeel geweest voor de Europese gasvoorziening. "Europa verbruikt momenteel 500 miljard kubieke meter gas per jaar, waarvan 40 procent wordt geleverd door Rusland", legt Nowak uit. Alleen al door Nord Stream 1 stroomde jaarlijks 60 miljard kubieke meter gas.

Rusland volgt verklaringen van westerse politici die van Russisch gas en olie af willen, zegt Nowak. Het uitsluiten van Russische olie zal catastrofale gevolgen hebben op de wereldmarkt, zegt hij ook. Volgens hem zouden prijzen van rond de 300 dollar per vat olie mogelijk zijn.