Het nutteloze feitje van de dag: Rellen door een paling

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Rellen ontstaan soms met de meest vreemde aanleidingen, want wist je dat een potje palingtrekken de aanleiding was voor een enorme volksoproer in de Amsterdamse Jordaan? Het wrede 'spelletje' palingtrekken was door de overheid verboden. Dat was niet gek want bij het 'spel' hing een levende paling aan een touw boven de gracht en vervolgens was het aan de deelnemers om het glibberige dier te pakken te krijgen terwijl ze voorbij voeren. Uiteraard vielen de deelnemers daarbij regelmatig in het water wat tot veel plezier bij de toeschouwers leidde. Het 'spel' was populair onder de arme bevolking.

Op 25 juli 1886 ontaardde en potje palingtrekken in een slagveld in de Amsterdamse binnenstad toen de agenten het wrede spel die zondag op de Lindengracht stil wilden leggen. De bevolking pikte dit niet en dreef de agenten in het nauw. De menigte wist één agent te pakken te krijgen en sloeg hem in elkaar. De andere dienders wisten alleen te ontkomen met getrokken sabel. Er kwam versterking en pas in de loop van de avond keerde de rust in de Jordaan weer terug.

De rust was echter van korte duur want een dag later trok de bevolking bewapend met stokken en staven naar het politiebureau. Om het belegerde bureau te ontzetten werd zelfs militaire bijstand opgetrommeld. Dit resulteerde in een veldslag in de straten van de Jordaan waarbij het leger vanaf de daken werd bekogeld met alles wat los en vast zat door de bevolking. Ook hadden ze de straten opengebroken en op talloze plaatsen gebarricadeerd. Het leger zag zich genoodzaakt met scherp te schieten. Toen de volgende dag de rust terugkeerde in de Jordaan werd de balans opgemaakt, de oproer kostte 26 mensen het leven en zorgde voor talloze gewonden.

Het palingtrekken op de Lindengracht (WikiCommons/M. de Haenen/PD-Art.)
Het palingtrekken op de Lindengracht (WikiCommons/M. de Haenen/PD-Art.)

De volksoproer in de Jordaan (WikiCommons/M. de Haenen/PD-Art.)
De volksoproer in de Jordaan (WikiCommons/M. de Haenen/PD-Art.)