FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 oktober 2021

Razgatlioglu blijft op koers voor World Superbikes-titel, beslissing in zicht

Op het Argentijnse circuit van San Juan Villicum is het World Superbikes-weekeinde aldaar zondagavond afgesloten met de superpolerace en de 'tweede' race. Over een ruime maand wordt het seizoen afgesloten en beslist in Indonesië, waar een stratencircuit haar opwachting gaat maken.

Superpolerace
Scott Redding vertrok vanaf poleposition en hoopte het beter te doen dan zaterdag, toen hij in bocht één onderuit ging. Toprak Razgatlioglu en Axel Bassani completeerden de eerste rij, titelkandidaat Jonathan Rea vertrok vanaf plek vijf en Michael van der Mark nam ook nu weer de zevende plek op de grid in beslag.

Razgatlioglu pakte weer de leiding over, maar Redding bleef in elk geval overeind en sloot aan op plek twee, voor Rea, Alex Lowes, Andrea Locatelli, Van der Mark en de matig vertrokken Bassani. Die werkte zich wel rap weer terug naar plek vier, terwijl Van der Mark gepasseerd werd door Michael Ruben Rinaldi.

Razgatlioglu werkte zijn rondjes keurig af, pas in de laatste ronde kon Redding weer een beetje een offensief opzetten, maar dat leverde geen succes op: Razgatlioglu pakte de winst, voor Redding, Rea, Bassani en een prima vijfde plek voor Van der Mark.

Race twee
De uitslag van de superpolerace werd als startgrid genomen en dus vertrok Toprak Razgatlioglu van poleposition, met Redding en Rea naast hem en Bassani, Van der Mark en Locatelli op rij twee. Razgatlioglu kende weer de beste start, Rea kon hem even van de leiding houden alvorens plek twee in te nemen, voor Redding, Bassani en Van der Mark.

Een ronde later maakte Razgatlioglu een fout, waardoor Rea hem weer kon passeren, terwijl Bassani voorbij Redding reed. Er werd hard gevochten en de posities veranderden bocht na bocht, ineens reed Rea achter Razgatlioglu en Redding op de derde plek met Bassani op z'n achterwiel, waar Van der Mark ook weer aansluiting vond.

Redding was richting de helft van de race de eerste die zowaar een gaatje wist te slaan, Razgatlioglu en Rea duelleerden ondertussen om plek twee. Redding's overwinning kwam niet in gevaar, Rea won het duel om plek twee en Razgatlioglu deed met de derde plek gewoon prima zaken in de titelstrijd. Bassani werd vierde, voor Rinaldi en Van der Mark.

Herlings wint GP Spanje en verstevigt leiding WK

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft de GP van Spanje gewonnen. Hij verstevigde daarmee ook zijn leidende positie in het wereldkampioenschap.

In de eerste manche had Herlings nog wel een slechte start. Na een inhaalrace leek hij genoegen te moeten nemen met een vierde plek maar twee fouten van regerend wereldkampioen Tim Gajser zorgden ervoor dat Herlings alsnog op het podium kwam, achter Franse winnaar Romain Febvre en de Spanjaard Jorge Prado.

De tweede manche werd door de Nederlander gewonnen, voor voor Gajser en Prado. Febvre eindigde pas als zevende en verloor daardoor kostbare WK punten. In de strijd om de titel leidt Herlings met 505 punten voor Febvre (493) en Gajser (490)

"Uiteindelijk was het niet zo’n slechte dag”, zei Herlings na zijn zege. "Het had beter gekund, maar zeker ook slechter. Ik ga nu naar huis om nog te verbeteren. Met nog vijf races te gaan, kan er nog veel gebeuren. Het is bizar hoe dicht het allemaal bij elkaar staat na zo veel races.”

Nederlands Ten Kate-team pakt wereldtitel Supersport met Aegerter

Op het Argentijnse circuit van San Juan Villicum is zondag de wereldtitelstrijd in het World Supersport-kampioenschap beslist, de klasse onder de World Superbikes. Met nog één weekeinde te gaan, eind november in Indonesië, is Dominique Aegerter niet meer te achterhalen.

Aegerter begon de tweede race van het weekeinde als kampioenschapsleider, wetende dat de titel voor hem zou zijn als concurrent Steven Odendaal níet minstens drie punten meer zou scoren dan de Zwitser. Odendaal ging in de eerste bocht al onderuit, waarmee het zo goed als gedaan was, waarna hij in de slotfase nog eens het grind in ging.

De voor het Nederlandse Ten Kate Racing rijdende Aegerter finishte de race achter Jules Cluzel en Can Öncü als derde en kon vervolgens aan het feest. Vooral in het midden van het seizoen was de Zwitser, die ook in de MotoE rijdt, ijzersterk: hij won vijf races achter elkaar, werd vervolgens een keer vierde en won er daarna nog vier achter elkaar. Odendaal was consistenter en reed twee races meer, maar het was niet genoeg.

Glenn van Straalen eindigde op een keurige achtste plek in de race, de vanuit het World Supersport 300-kampioenschap overkomende debutant Jeffrey Buis deed het met plek vijftien en dus een eerste punt uitstekend. Voor Ten Kate was het overigens de eerste titel sinds Michael van der Mark in 2014 de World Supersport-titel op zijn naam schreef.

Vulkaanuitbarsting Cumbre Vieja op La Palma duurt maar voort

Er is nog geen einde in zicht van de vulkaanuitbarsting die al een maand aan de gang is op La Palma, zeiden functionarissen van de Canarische Eilanden. De hoeveelheid lava neemt voorlopig niet af. Integendeel, op sommige plaatsen is de stroom nu maar liefst anderhalve kilometer breed.

Vandaag troffen meer dan 40 aarbevingen in verschillende sterktes het eiland, waarvan de zwaarste 4,3 bedroeg op de schaal van Richter, volgens het Spaanse Nationaal Geografisch Instituut.

Tot nu toe zijn bijna 2.000 gebouwen op La Palma verzwolgen door lava sinds de vulkaanuitbarsting op 19 september begon. Ongeveer 7.000 van de 83.000 inwoners van het eiland zijn geëvacueerd. Bijna 60 kilometer aan wegen zijn verwoest.

Woonopstand: politie grijpt hard in bij uit de hand gelopen demonstratie

Duizenden demonstranten gingen vanmiddag in Rotterdam de straat op om te strijden voor betaalbare woningen. De politie voerde meer dan vijftig mensen af en verrichtte acht arrestaties voor verboden wapenbezit, opruiing en belediging. Deze demonstratie was het vervolg op de 'Woonopstand'van vorige maand in Amsterdam. Meer hierover bij het AD.

Onder het motto ‘Huizen voor mensen, niet voor winst’ protesteerden mensen uit het hele land in Rotterdam-Zuid. Deze wijk was gekozen omdat er veel sociale huurwoningen onder de sloophamer gaan en er voor een gedeelte veel duurdere huizen voor terugkomen.

Achter de 'Woonopstand' van vandaag zitten onder meer politieke partijen, belangenorganisaties zoals de Woonbond, vakbond FNV en diverse huurdersverenigingen.

Random Pics van de Dag #443

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Bestrijd het kwaad in nieuwe trailer Gotham Knights

Warner Bros. dacht dat het hoog tijd was om hun DC Comics-licentie te showen, gisteren kwamen ze al met een trailer van Suicide Squad, vandaag is die andere game, Gotham Knights aan de beurt.

In Gotham Knights lijkt Batman allang verleden tijd te zijn en moeten er dus anderen opstaan om Gotham City veilig te houden. Nightwing, Batgirl, Robin en Red Hood zullen allen speelbare personages zijn met ieder hun eigen speelstijl. Zoals onderstaande trailer laat zien, is het de Court of Owls die de straten van Gotham City onveilig maken.

Gotham Knights komt in 2022 naar PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Uitslag FC Twente - Willem II

FC Twente en Willem II hebben speelronde negen in de eredivisie afgesloten met een gelijkspel. In Enschede werd het in een zeer rommelig duel 1-1, waarbij beide ploegen de wedstrijd eindigde met tien man.

Twente kwam al snel op voorsprong via Dimitris Limnios. De Griekse speler van de thuisploeg profiteerde optimaal van een een fout van Che Nunnely en zette Twente na zes minuten al op voorsprong. Nunnely maakte zijn fout goed door halverwege de eerste helft de 1-1 te maken.

Na de 1-1 werd het duel steeds rommeliger, dat kwam het voetbal niet ten goede. Het was ook niet verwonderlijk dat scheidsrechter Jochem Kamphuis meermaals moest optreden en vlak voor rust moest FC Twente met tien man verder na een tweede gele kaart van Ramiz Zerrouki.

Ondanks dat Willem II lange tijd met één man meer mocht spelen leverde dat niet veel op voor de ploeg van Fred Grim. Behalve een buitenspeldoelpunt van Kwasi Okyere Wriedt kwamen de Tilburgers niet. Een kwartier voor tijd moest ook Willem II verder met tien man na twee keer geel van Derrick Köhn. Twente werd daarna wat meer dreigend, maar het bleef 1-1 in Enschede.

FC Twente

1 - 1

Willem II

 6' Limnios    24' Nunnely
 
 Gele kaart: Sadílek, (FC Twente), Wriedt, (Willem II)
 Rode kaart: Zerrouki (45 3/2xg) (FC Twente), Köhn (76/2xg) (Willem II)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: -
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée (Ugalde/ 90)
Pröpper
Hilgers (Pleguezuelo/89)
Oosterwolde
Zerrouki
Vlap (Cleonise/ 89)
Sadílek
Rots (Misidjan/73)
v.Wolfswinkel
Limnios (Bosch/89)
  Wellenreuther
Owusu
Bergström
Jenssen
Köhn
Llonch (Meerveld/68)
M.Svensson (Saglam/81)
Saddiki
Nunnely (Michelis/90 1)
Wriedt (Kampetsis/68)
Köhlert

Uitslag Sparta Rotterdam - FC Groningen

In de onderste regionen van de Eredivisie hebben Sparta en FC Groningen vanmiddag op Het Kasteel gelijkgespeeld. Het werd 1-1.

Sparta begon voortvarend aan de wedstrijd met kansen voor Thy en Smeets. Voor rust hielden de twee ploegen elkaar in evenwicht. Het was Ngonge die Groningen in de 28e minuut op voorsprong bracht met een schuiver. Vijf minuten later zorgde Smeets voor de gelijkmaker. Groningen had voor rust nog een grote kans na een kopbal van Larsen, maar Okoye voorkwam een doelpunt.

In de tweede helft was het de thuisploeg die het dichtst bij de drie punten was. Leeuwenburgh stopte een schot van Abels en een vrije trap van Mijnans met zijn voet. Even later kopte Emegha ook nog in kansrijke positie naast het doel.

Sparta Rotterdam

1 - 1

FC Groningen

 33' Smeets    28' Ngonge
 
 Gele kaart: Auassar, Smeets, Okoye, Abels, (Sparta Rotterdam), Ngonge, Suslov, (FC Groningen)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 9.038
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Vriends
Heylen
Jans
Osman (Beugelsdijk/59)
Auassar
Smeets
Mijnans
Thy (Emegha/71)
V.v.Crooy (Engels/88)
  Leeuwenburgh
Dankerlui
Dammers
Kasanwirjo
El Hankouri
Suslov
Duarte (D.v.Kaam/87)
v.Hintum
Ngonge (Abraham/75)
Larsen (Postema/88)
De Leeuw (Irandust/65)

Uitslag NEC - Vitesse

Vitesse heeft vanmiddag in de Eredivisie een overwinning geboekt op NEC. De ploeg uit Arnhem won de derby tegen de buren uit Nijmegen met 0-1.

Het enige doelpunt van de wedstrijd viel na een kwartier spelen en was niet geheel onomstreden. frederiksen scoorde na een voorzet van Darfalou die na een onbewuste handsbal op de achterlijn de bal veroverde op Barreto.

In de tweede helft drong NEC steeds meer aan liepen de gemoederen soms flink op, wat resulteerde in aardig wat overtredingen en gele kaarten. Grote Schöne en Márquez probeerden het met een goed schot maar zij zagen hun inzet gekeerd worden door keeper Schubert.

N.E.C. Nijmegen

0 - 1

Vitesse

     16' Frederiksen
 
 Gele kaart: Márquez, v.Rooij, Barreto, (N.E.C. Nijmegen), Openda, Tronstad, Wittek, Bazoer, (Vitesse)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Barreto (Akman/69)
Márquez
Odenthal
El Karouani (Verdonk/88)
Duelund (Ruiz/ 60)
Bruijn (Vet/84)
Schöne
Tavsan
Okita
  Schubert
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Dasa
Frederiksen (Huisman/ 64)
Gboho (Vroegh/74)
Tronstad
Wittek (Oroz/84)
Darfalou
Openda (Hajek/84)

Zetelverdeling TK peiling 17-10-2021; PVV tweede partij in Nederland

Naaldhakken en kokerrokken in de ban voor stewardessen van SkyUp Airlines

SkyUp Airlines, een particuliere Oekraïense luchtvaartmaatschappij, heeft besloten om hakken en kokerrokken af te schaffen nadat ze feedback hadden verzameld van stewardessen over hun uniform.

Het nieuwe SkyUp-uniform voor vrouwen omvat nu witte Nike-sneakers en een comfortabel oranje pak met broek en een zijden sjaal, beide gemaakt door Oekraïense merken. Witte T-shirts zullen de blouses vervangen.

"Schoenen met hakken zien er mooi uit, daar ben ik op zich niet tegen, maar mijn voeten lijden en zijn opgezwollen aan het einde van de vlucht. Sneakers zijn absoluut cool", vertelde stewardess Alexandrina Denysenko.

"God verhoede het, maar als een bemanning in het water moet landen en moet evacueren dan kunnen hakken kunnen de glijbaan of ladder beschadigen en bovendien is het niet erg comfortabel om in een kokerrok te zwemmen," zei ze.

SkyUp zei dat ze de uniformen van het cabinepersoneel hebben geëavalueerd en besloten hebben om de 'conservatieve' elementen van het uiterlijk van een stewardess te schrappen. Vlechten kunnen nu in plaats van een strak knotje of paardenstaart.

"We kwamen erachter dat ondanks het feit dat het geromantiseerde beeld van een vrouwelijke stewardess, hun baan veel fysieke inspanning vereist", zei het hoofd van de marketingafdeling van SkyUp Airlines, Marianna Grygorash.

Op 22 oktober wordt het nieuwe uniform officieel gelanceerd.

Grygorash vertelde dat SkyUp Airlines ook van plan is om een nieuw uniform voor mannelijke bemanningsleden te lanceren. Ze krijgen een licht pak in plaats van een vest en een T-shirt in plaats van een overhemd met kraag, gecombineerd met zwarte Nike-sneakers. "Als de hele wereld en alle fashionista's sneakers dragen, waarom dan niet in de luchtvaart?" 

Boksers Navarrete en Gonzalez strijden in fantastisch gevecht om wereldtitel

Er werd in het weekeinde weer flink gebokst, zowel in de VS als in Europa. De Britse partijen waren allemaal niet geweldig, in Letland werd een wereldtitel verdedigd en dat was ook in het Amerikaanse San Diego én Fresno het geval.

Emanuel Navarrete (34-1) - Joet Gonzalez (24-1)
We beginnen in San Diego, waar El Vaquero Navarrete zijn WBO-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) voor de tweede keer mocht verdedigen, nadat hij een gewichtsklasse lichter al vijf keer een wereldtitel verdedigde. Met Gonzalez had hij een tegenstander die voor de tweede keer om een mondiale titel vocht en dit keer weigerde hij zich gewonnen te geven.

Er ontstond al snel een fantastisch duel, ondanks een vroege edoch forse snee onder Gonzalez' oog. Hij bleef zich met al zijn kracht weren, maar het pure volume van Navarette was nauwelijks te stoppen. Gonzalez hield dapper stand en toonde zich een zeer waardig uitdager, maar Navarette was nét te goed en werd door alle drie juryleden na een zinderende strijd uitgeroepen tot winnaar.

Mairis Briedis (27-1) - Artur Mann (17-1)
Na zijn nederlaag tegen huidig zwaargewichtkampioen Oleksandr Usyk in januari 2018 is Mairis Briedis weer lekker bezig. De Let is inmiddels weer wereldkampioen in het cruisergewicht (-90,7kg) bij de IBF en The Ring, nadat hij Yuniel Dorticos vorig jaar versloeg.

In Riga vocht Briedis tegen de Duitse uitdager Artur Mann, maar dat bleek niet echt de beste matchup ooit te zijn: Mann leek twee niveau's boven zijn kunnen te vechten en kwam er geen moment aan te pas, na drie ronden was het na een prima combinatie van Briedis afgelopen en kon het Letse publiek hun boksheld weer toejuichen.

Elwin Soto (19-1) - Jonathan Gonzalez (24-3)
La Pulga Soto verloor in 2017 zijn derde profgevecht, maar daarna waren er louter zeges - en veel knockouts - voor de Mexicaan, sinds juni 2019 de WBO-wereldkampioen in het lichtvlieggewicht (-49,0kg). Jonathan Gonzalez uit Puerto Rico daagde hem uit, nadat hij één klasse zwaarder in 2019 al eens een gevecht om de WBO-titel verloor van Kosei Tanaka.

In Fresno stonden de twee tegenover elkaar in een niet onaardig gevecht, waarin Soto steeds meer gefrustreerd leek te raken. Hij kreeg Gonzalez namelijk niet onder de duim en na twaalf ronden bleek dat inderdaad niet gelukt te zijn: Bomba is de nieuwe wereldkampioen, Soto moet zich terug gaan vechten nadat twee van de drie juryleden de Puertoricaan als winnaar aanwezen.

Mikey Garcia (40-1) - Sandor Martin (38-2)
De 33-jarige Garcia heeft een bijzonder rijke carrière gehad, met meerdere wereldtitels in vier verschillende gewichtsklasses, van 2013 tot 2020. Zijn IBF-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg) verloor hij in 2019 aan Errol Spence Jr, zijn eerste nederlaag na 39 overwinningen. In februari vorig jaar klopte hij Jessie Vargas, maar nu pas stapte hij weer in de ring - Garcia is bepaald niet de meest actieve bokser.

Met Sandor Martin had hij een redelijk onbekende Spanjaard tegenover zich, die 38 van zijn 40 vorige gevechten in Spanje vocht en daarnaast alleen een keer in Zweden en Italië in de ring stond. Garcia was de torenhoge favoriet, maar hij oogde vermoeid en zelfs wat uitgeblust. De veelvoudig kampioen kon het hoge tempo van Martin maar nauwelijks aan en het bleek na tien ronden zelfs niet genoeg: één jurylid maakte er een gelijkspel van, de andere twee deelden Martin de zeer verrassende zege toe.

Te druk op IC Isala ZH te Zwolle, COVID-19 patienten worden overgeplaatst

Voor het eerst in weken zijn er gisteren weer coronapatiënten verplaatst vanuit Isala naar andere ziekenhuizen omdat het te druk is op een IC-afdeling volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg, het LNAZ. 

Het werd gisteren te druk op de IC. “Dat betekent dat we patiënten vanuit Zwolle verplaatst hebben naar Groningen, maar ook naar Rotterdam en Dordrecht”, vertelt Ernst Kuiper van het LNAZ. Zwolle is op dit moment de enige plek in het land waar de IC de drukte niet meer aan kan. In regio Zwolle zijn de afgelopen week veel COVID-19 besmettingen vastgesteld. In de gemeente Staphorst gaat het bijvoorbeeld om 1.918,9 positieve testen in de afgelopen zeven dagen per 100.000 inwoners. In Zwartewaterland ligt dit aantal op 595,1 en in Raalte op 312,9. Alleen al vanuit Staphorst zijn in de afgelopen week al tien coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.

Het RIVM liet gistermorgen al weten dat de druk op de IC’s in het land de komende maanden flink kan gaan toenemen. Uit hun modellen blijkt dat er deze winter maximaal tussen de 400 en 800 coronapatiënten op de IC terecht gaan komen. Daar komen 500 normale IC-patiënten bij, waarbij in het meest ongunstige geval tegelijkertijd dus 1.300 patiënten op de IC liggen. De maximale capaciteit in de IC’s ligt nu op 1.350 patiënten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Nederlandse ziekenhuizen verzocht om zich op nog meer patiënten voor te bereiden.

Bekende tv-stuntman (41) zwaargewond bij heftige stunt America's Got Talent

Bij de repetities voor de Amerikaanse spelshow America’s Got Talent: Extreme is donderdagavond een bekende tv-stuntman levensbedreigend gewond geraakt. Het gaat om de 41-jarige Jonathan Goodwin, een extreme durfal die ook met Nederlandse illusionisten heeft samengewerkt.

De ervaren stuntman was donderdag zijn laatste act aan het oefenen op de Atlanta Motor Speedway, een racecircuit in Georgia. Goodwin bungelende aan een touw tussen twee auto’s die op korte afstand van hem ook in de lucht hingen.

De act bestond uit het zichzelf bevrijden en te voorkomen dat hij verpletterd zou worden door de twee auto’s. Maar door een nog onbekende oorzaak viel de stuntman niet op tijd naar beneden en belandde hij tussen de twee voertuigen, waarop er een ontploffing volgde. "De auto’s explodeerden en eindigden in een gigantische vuurbal. Hij viel op de grond en raakte hierbij zijn hoofd”, vertelt een ooggetuige tegen de doorgaans goed ingevoerde entertainmentwebsite TMZ.

America’s Got Talent: Extreme is een speciale editie voor 'thrillseekers' en wordt gepresenteerd door acteur Terry Crews. Juryleden zijn Got Talent-boegbeeld Simon Cowell, WWE-superster Nikki Bella en rallyautocoureur Travis Pastrana. Deelnemers strijden om de hoofdprijs van een half miljoen dollar.

Uitslag AZ - FC Utrecht

FC Utrecht heeft geen vervolg kunnen geven aan hun prima seizoensstart. De Utrechters, die eerder Ajax en Feyenoord versloegen, gingen vanmiddag in Alkmaar met 5-1 kansloos onderuit tegen AZ.

AZ kwam in de zesde minuut op 1-0.Het was Pavlidis die de bal op aangeven van Gudmundsson binnen tikte. Vijf minuten later verdubbelde de Alkmaarders de voorsprong. Doelman Paes leek het niet al te harde schot van Karlsson te kunnen vangen, maar de bal glibberde door zijn vingers heen over de doellijn. In het vervolg was het een onderhoudende wedstrijd. Beide ploegen zetten elkaar onder druk in de opbouw. Dit leidde tot veel balverlies en ook leuke momenten voor de doelen. Voor Utrecht, de nummer drie tot vandaag, werd het nog erger. In de 39e minuut kopte De Wit namelijk de 3-0 binnen. Dit was ook de ruststand.

Utrecht kreeg al vrij snel in de tweede helft een kans om iets terug te doen. Douvikas stuitte oog in oog met Jensen op de doelman van AZ. Even daarna was het toch weer AZ dat scoorde. Uit een counter maakte De Wit zijn tweede van de middag en bracht de thuisploeg op 4-0. Nier lang daarna was De Wit dichtbij de 5-0 maar hij kopte op aangeven van Wijndal net naast. Ook Karlsson kreeg een grote kans maar nu bracht doelman Paes wel redding. De bezoekers werden in die fase helemaal zoek gespeeld door AZ dat de ene na de andere aanval liet zien. In het laatste kwartier gebeurde er nog weinig, ook omdat AZ aan het wisselen was geslagen om spelers rust te geven met de oog op de wedstrijd in de Conference League tegen Cluj. Vier minuten voor tijd was het Gudmundsson die de 5-0 maakte. AZ kreeg een strafschop omdat Gudmundsson ten val werd gebracht door Janssen en de IJslander kende geen enkel probleem met de strafschop. Voor de statistieken maakte Quinten Timber er in de blessuretijd nog 5-1 van.

AZ

5 - 1

FC Utrecht

 6' Pavlidis
 11' Karlsson
 39' De Wit
 56' De Wit
 86' Gudmundsson(pen)
   90+1' Timber
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Sugawara
Hatzidiakos (Beukema/78)
Martins Indi
Wijndal (Witry/73)
Midtsjö (Reijnders/ 73)
De Wit
Clasie
Gudmundsson
Pavlidis (Aboukhlal/73)
Karlsson (P.Koopmeiners/ 84)
  Paes
v.d.Maarel (Ter Avest/ 78)
v.d.Hoorn
Janssen
Warmerdam
Maher
v.d.Streek (Boussaid/46)
v.Overeem (Timber/46)
Mahi (Sylla/14)
Douvikas (Balk/78)
Ramselaar

Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel varkens

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het is een veel besproken onderwerp in de Nederland, de veestapel. Wist je dat Nederland dit jaar meer dan 11 miljoen varkens telt en dat dat er minder zijn dan vorig jaar? "Het aantal varkens in Nederland kromp in 2021 iets naar bijna 11,4 miljoen varkens. Op 1 april 2021 telde Nederland 512 duizend (4 procent) minder varkens dan het jaar daarvoor. Het totaal aantal varkens schommelt al jaren rond de 12 miljoen. Deze varkens staan wel op steeds minder bedrijven. Het aantal bedrijven met varkens is afgenomen van 6 500  in 2011 tot 3 400 in 2021. De daling van het aantal varkens en varkensbedrijven is mede het gevolg van de stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij en de Subsidieregeling sanering varkenshouderij", aldus het CBS.

Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel varkens (WikiCommons/Tsaag Valren)
Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel varkens (WikiCommons/Tsaag Valren)

Greta gaat uit haar dak voor het klimaat: 'Never gonna give you up'

Ze is een icoon van de wereldwijde klimaatbeweging, was spreker op de VN-klimaattop en ze zit vol verrassingen - Greta Thunberg inspireert fans in Stockholm wanneer ze Rick Astley's nummer één hit "Never gonna give you up" samen met een andere klimaatactivist zingt en er samen op dansen.

Dat had niemand verwacht: de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg verraste de bezoekers van een concert voor klimaatbescherming in Stockholm met een zingend intermezzo. Samen met een andere klimaatactivist brulde de 18-jarige zaterdagavond voor een juichende menigte de jaren 80-hit "Never Gonna Give You Up" van Rick Astley en leek hier nog plezier ook aan te beleven.

Volgens de Zweedse krant "Aftonbladet" was het de eerste keer dat Thunberg haar zangkunsten in het openbaar toonde. "We zijn uiteindelijk gewoon tieners die lol met elkaar willen hebben, niet alleen de boze kinderen zoals de media ons vaak afschilderen", vertelde ze de krant na haar optreden.

Greta heeft 'muzikaliteit in haar genen': zowel haar moeder Malena Ernman (50) als haar zus Beata Ernman Thunberg (16) zitten in de muziekbusiness, zoals "Aftonbladet" opmerkte. Moeder Malena, die eigenlijk operazangeres is, vertegenwoordigde in 2009 zelfs haar thuisland op het Eurovisie Songfestival.

Het concert in Stockholm gisteren was onderdeel van een serie die door klimaatactivisten "Fridays for Future" en festivalorganisator Livegreen onder de titel "Climate live" in 45 landen werd georganiseerd. Artiesten als de Zweedse zanger en songwriter Lars Winnerbäck en het indiepopduo Aid Kit traden op.

Marathon Amsterdam levert dikke parcoursrecords op, ook Parijs sneller dan ooit

Het was een mooie zondagochtend voor de marathonliefhebbers, want zowel in Amsterdam als in Parijs stond een grote stadsmarathon op het programma. In beide hoofdsteden ging het bijzonder hard en werd er gesmeten met parcoursrecords.

Amsterdam
Het werd een afvalkoers bij de mannen, waar nog zes mannen de kopgroep vormden na een kilometer of 35 - de Ethiopiër Ayele Abshero, op voorhand een van de favorieten, moest er met een rugblessure al vroeg af. Het tempo lag hoog, na 35 kilometer liep men een halve minuut onder het parcoursrecord en was een tijd onder de 2:04 uur zelfs mogelijk.

Afewerki Berhane uit Eritrea was de eerstvolgende die afhaakte uit de kopgroep, waar de Ethopiërs Tamirat Tola en Leul Gebresilase het tempo opvoerden. Tola ging er in z'n eentje op indrukwekkende wijze vandoor, Gebresilase werd vergezeld door de Keniaan Bernard Koech.

Tola werd niet meer bedreigd en de Ethiopiër snelde naar de winst in een prachtig nieuw parcoursrecord van 2:03.39 uur, waarmee Amsterdam naar de zesde plek schuift op de wereldranglijst: de parcoursrecords van Frankfurt, Chicago en Tokyo zijn gepasseerd. Koech werd in 2:04.09 uur tweede, Gebresilase finishte drie seconden later als derde.

Bij de vrouwen was het wat betreft de overwinning wat eerder beslist, maar de tijd was bijzonder indrukwekkend: de Keniaanse Angela Tanui snelde naar de winst in 2:17.57 uur, de elfde tijd ooit gelopen en anderhalve minuut sneller dan het oude parcoursrecord.

De Nederlandse titel, een strijd die ondertussen ook werd afgewerkt, ging bij de mannen naar Khalid Choukoud, die een bijzonder sterk gelopen marathon afrondde in 2:10.25 uur. Bij de vrouwen ging het tussen Ruth van der Meijden en Bo Ummels, een strijd die Van der Meijden in haar voordeel wist te beslissen: ze pakte de titel in 2:29.55 uur.

Parijs
Een forse groep mannen liep lekker door en na dertig kilometer (1:28.18) lag men op koers voor een tijd onder de twee uur en vijf minuten. De groep dunde langzaam wat uit en na een kilometer of 37 opende Elisha Rotich uit Kenia de aanval. Het bleek gelijk de beslissende aanval, want hij snelde naar de winst in 2:04.21 uur, verbrak daarmee Kenenisa Bekele's parcoursrecord met driekwart minuut én pakte zijn eerste grote marathonzege.

De winst bij de vrouwen ging naar de Ethiopische Tigist Memuye, die na 2:26.12 uur over de finish kwam en haar snel naar voren komende landgenote Yenenesh Dinkesa nog net drie seconden van zich af wist te houden.

Sint Jansgemeente

Deze zondag ben ik weer even terug in mijn geboortestad, dus deze keer geen Amsterdamse maar een Goudse kerk. Niet zomaar een kerk: het is de langste kerk van Nederland met wereldberoemde glas-in-lood ramen, bekend als de Sint Jan. De Sint Jan is mij als Gouwenaar niet onbekend: traditioneel gaan we iedere kerst naar een dienst in deze kerk. Toch is het anders als je een 'normale' dienst in zo'n kerk bezoekt. Ik heb met kerst altijd het gevoel dat de kerk vanwege de vele ongelovigen die dan langskomen een soort marketing voor de kerk probeert op te zetten. Bovendien wordt de preek toegankelijker gemaakt voor de leken. U kunt wel begrijpen dat ik een 'normale' dienst prefereer boven dergelijke speciale diensten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.