Marathon Amsterdam levert dikke parcoursrecords op, ook Parijs sneller dan ooit

Het was een mooie zondagochtend voor de marathonliefhebbers, want zowel in Amsterdam als in Parijs stond een grote stadsmarathon op het programma. In beide hoofdsteden ging het bijzonder hard en werd er gesmeten met parcoursrecords.

Amsterdam
Het werd een afvalkoers bij de mannen, waar nog zes mannen de kopgroep vormden na een kilometer of 35 - de Ethiopiër Ayele Abshero, op voorhand een van de favorieten, moest er met een rugblessure al vroeg af. Het tempo lag hoog, na 35 kilometer liep men een halve minuut onder het parcoursrecord en was een tijd onder de 2:04 uur zelfs mogelijk.

Afewerki Berhane uit Eritrea was de eerstvolgende die afhaakte uit de kopgroep, waar de Ethopiërs Tamirat Tola en Leul Gebresilase het tempo opvoerden. Tola ging er in z'n eentje op indrukwekkende wijze vandoor, Gebresilase werd vergezeld door de Keniaan Bernard Koech.

Tola werd niet meer bedreigd en de Ethiopiër snelde naar de winst in een prachtig nieuw parcoursrecord van 2:03.39 uur, waarmee Amsterdam naar de zesde plek schuift op de wereldranglijst: de parcoursrecords van Frankfurt, Chicago en Tokyo zijn gepasseerd. Koech werd in 2:04.09 uur tweede, Gebresilase finishte drie seconden later als derde.

Bij de vrouwen was het wat betreft de overwinning wat eerder beslist, maar de tijd was bijzonder indrukwekkend: de Keniaanse Angela Tanui snelde naar de winst in 2:17.57 uur, de elfde tijd ooit gelopen en anderhalve minuut sneller dan het oude parcoursrecord.

De Nederlandse titel, een strijd die ondertussen ook werd afgewerkt, ging bij de mannen naar Khalid Choukoud, die een bijzonder sterk gelopen marathon afrondde in 2:10.25 uur. Bij de vrouwen ging het tussen Ruth van der Meijden en Bo Ummels, een strijd die Van der Meijden in haar voordeel wist te beslissen: ze pakte de titel in 2:29.55 uur.

Parijs
Een forse groep mannen liep lekker door en na dertig kilometer (1:28.18) lag men op koers voor een tijd onder de twee uur en vijf minuten. De groep dunde langzaam wat uit en na een kilometer of 37 opende Elisha Rotich uit Kenia de aanval. Het bleek gelijk de beslissende aanval, want hij snelde naar de winst in 2:04.21 uur, verbrak daarmee Kenenisa Bekele's parcoursrecord met driekwart minuut én pakte zijn eerste grote marathonzege.

De winst bij de vrouwen ging naar de Ethiopische Tigist Memuye, die na 2:26.12 uur over de finish kwam en haar snel naar voren komende landgenote Yenenesh Dinkesa nog net drie seconden van zich af wist te houden.