FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 oktober 2021

Random Pics van de Dag #431

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag PSV - Sparta

PSV heeft optimaal geprofiteerd van de nederlagen van Ajax en Feyenoord. In het thuisduel tegen Sparta wonnen de Eindhovenaren met 2-1 van Sparta en steeg de ploeg naar de tweede plaats.

PSV begon nog aardig aan de wedstrijd tegen Sparta, maar snel daarna zakte het niveau van de wedstrijd en hield Sparta tamelijk eenvoudig van zich af. Ibrahim Sangaré was met een schot en een kopbal nog het dichtst bij de openingstreffer, maar verder dan dat kwam PSV niet. Sparta wist in de eerste helft wel te scoren, maar dat doelpunt werd afgekeurd vanwege hands.

Na de rust ging het wat beter voor PSV. Eran Zahavi kreeg een grote kans alleen zijn inzet eindigde op de paal. Na de grote kans van de spits voerde PSV steeds meer de druk op maar ze geraakte niet voorbij de Sparta-doelman.

Maduka Okoye leek een punt binnen te slepen voor Sparta, maar op een knal van Sangaré had de doelman geen antwoord. Snel na de openingstreffer maakte Ryan Thomas snel de 2-0. Lennart Thy bracht in de 90ste minuut nog de spanning terug in de wedstrijd, maar het bleef 2-1 in Eindhoven.

PSV

2 - 1

Sparta Rotterdam

 82' Sangaré
 86' Thomas
   90' Thy
 
 Gele kaart: Sangaré, (PSV), Abels,Okoye, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 30.500
Arbiter: v.d.Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Mwene
Ramalho
Boscagli
Max
v.Ginkel (Thomas/61)
Götze
Sangaré
Doan (Carlos Vinícius/60)
Zahavi (Vertessen/87)
Gakpo
  Okoye
Abels
Vriends
Heylen
Auassar
Jans (Engels/87)
Mijnans
Smeets
Osman (Masouras/87)
V.v.Crooy (Goudmijn/61)
Emegha (Thy/ 75)

Marquez domineert MotoGP-race Texas, Quartararo bijna wereldkampioen

De Grand Prix van de Verenigde Staten heeft in de MotoGP niet voor een grote bak spektakel gezorgd, maar de strijd om de wereldtitel lijkt wel bijna beslist - in het volgende raceweekeinde, over drie weken in Misano, kan de beslissing al vallen met daarna nog twee races te gaan.

Met Francesco Bagnaia, Fabio Quartararo en Marc Marquez op de eerste rij sprongen de startlichten uit en het was voormalig 'COTA-koning' Marquez die de leiding nam. Quartararo volgde na de eerste ronde, voor de sterk vertrokken Alex Rins, Bagnaia, Jorte Martin, Takaaki Nakagami, Joan Mir, Brad Binder, Jack Miller en Johann Zarco.

Marquez en Quartararo kregen de duellerende Martin en Rins achter zich aan, terwijl Bagnaia en Miller op hun fabrieks-Ducati's op de tanden beten om erbij te blijven. Halverwege de race ging Aleix Espargaro onderuit als einde van wat bepaald niet zijn weekeinde was: voor de Aprilia-coureur was het niet de eerste crash van het weekeinde. Of de tweede...of de derde...of de vierde, het was nummer vijf al.

Op Marquez stond ronde na ronde geen enkele maat, hij breidde zijn voorsprong gestaag uit naar bijna vier seconden. Quartararo reed inmiddels vrij eenzaam op plek twee, terwijl Bagnaia op zijn beurt een flinke voorsprong had op Bagnaia - het was bepaald niet de meest sensationele race ooit.

Met een paar ronden te gaan schoot Martin even rechtdoor. Hij gaf Bagnaia gelijk de gewonnen tijd terug, maar kreeg toch een long lap-penalty aan de broek. Marquez reed ondertussen bijzonder overtuigend naar zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij op de Sachsenring ook al van start tot finish domineerde.

Quartararo zette met plek twee weer een uitstekende stap richting de wereldtitel, als hij één van de drie resterende races wint is hij sowieso kampioen, als hij drie keer in de top-8 eindigt ook. Bagnaia finishte als derde, terwijl Rins nog voorbij Martin ging. Op zijn twee jaar oude Ducati pakte Enea Bastianini een uitmuntende zesde plek, voor Mir, Miller en Binder.

Privévliegtuig stort neer bij Milaan, alle 8 inzittenden om het leven gekomen

Een klein privévliegtuig met acht mensen aan boord is neergestort op een leegstaand kantoorgebouw bij Milaan, waarbij naar verluidt alle inzittenden zijn omgekomen.

Zes passagiers, onder wie een jongen, en twee bemanningsleden kwamen om bij de botsing, aldus de autoriteiten.

Onderzoekers hebben een onderzoek geopend naar de oorzaak van het neerstorten van het kleine eenmotorige vliegtuig kort na het opstijgen van de luchthaven Linate in Milaan op weg naar de luchthaven van Olbia op het Italiaanse eiland Sardinië.

Brandweerlieden meldden dat er niemand anders betrokken was bij de crash, die plaatsvond in de buurt van een metrostation in San Donato Milanese, een klein stadje in de buurt van Milaan.

De aanklager van Milaan, Tiziana Siciliano, zei dat het vliegtuig zijn vlucht voortzette tot "een bepaald punt, toen een anomalie op het radarscherm verscheen en het vliegtuig neerstortte", en het dak van het gebouw raakte.

Ambtenaren van de verkeerstoren meldden de anomalie, zei ze, maar het vliegtuig gaf geen alarm.

Het is nog te vroeg om een mogelijke oorzaak voor de crash te noemen, maar de vluchtrecorder is teruggevonden.

Mevrouw Siciliano bevestigde dat de inzittenden "allen buitenlanders" waren, met inbegrip van de piloot, die Roemeen was. Het vliegtuig was geregistreerd in Roemenië.

Twee van de acht zijn geïdentificeerd op basis van de documenten die zij bij zich hadden.

Verscheidene auto's op een nabijgelegen parkeerplaats vatten vlam door de crash, maar er raakte niemand gewond.

Moto2-leider Gardner onderuit, Fernandez slaat slag

In de Moto2 wordt het alsmaar spannender in de strijd om de titel. De Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas in Texas bracht de boel weer een stuk dichter bij elkaar.

De dit jaar dominante teamgenoten Raul Fernandez en WK-leider Remy Gardner vertrokken samen met Fabio Di Giannantonio vanaf de eerste rij, voor Marco Bezzecchi, de verrassende thuisrijder Cameron Beaubier en Augusto Fernandez. Bij de start ging Raul Fernandez er vandoor en na een ronde schoof Beaubier knap door naar plek twee, voor Di Giannantonio, Gardner en Marco Bezzecchi.

Fernandez kon in de eerste ronden een gaatje slaan naar de duellerende rijders achter hem, waar Gardner zich los kon rijden...tot hij in ronde zes onderuit schoof. Zo ging plek twee naar Di Giannantonio, die zich op zijn beurt wat los wist te rijden van Bezzecchi, Beaubier en Tony Arbolino - Augusto Fernandez en Ai Ogura konden het tempo even niet meer volgen.

Fernandez reed ondertussen rustig zijn ronden op kop, Di Giannantonio reed eenzaam op plek drie en Bezzecchi worstelde zich los van zijn kompanen, waardoor de race richting een uitermate gezapig einde ging. Raul Fernandez reed naar de zege en kwam na het uitvallen van Gardner tot op negen punten van zijn titelconcurrent, Di Giannantonio werd tweede en Bezzecchi maakte het podium compleet. Bo Bendsneyder reed ook mee, viel niet en pakte op plek veertien zowaar wat puntjes mee.

Pandora Papers 'Wopke Hoekstra investeerde tijdens senatorschap in brievenbusfirma'

CDA-leider Wopke Hoekstra investeerde jarenlang in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. Dat deed hij tot 2017, kort voordat hij minister van Financiën werd en stelling nam tegen belastingparadijzen. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van nieuwe onthullingen in de zogenoemde Pandora Papers. Zo meldt het AD.

Uit de Pandora Papers blijkt dat Hoekstra investeerde in het bedrijf van een oude bekende die in Afrika safari’s aanbood, daardoor belandde hij in de wereld van belastingparadijzen en brievenbusfirma's.

De Britse Maagdeneilanden vormen een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Hoekstra heeft laten weten dat hij zijn belang in de brievenbusfirma altijd heeft gemeld bij de belastingdienst. Maar hij deed dat niet bij de Eerste Kamer, waar hij tussen 2011 en 2017 CDA-senator was. Hoekstra was toen lid van een commissie die meedacht over de internationale strijd tegen belastingontwijking.

Hoekstra heeft inmiddels een korte verklaring getwitterd.

Pandora Papers; hoe rijken ter aarde hun geld 'verstoppen'

Een enorm datalek onthult de betrokkenheid van honderden politici en ambtenaren bij brievenbusfirma's wereldwijd. Naast regeringsvertegenwoordigers zijn oligarchen, criminelen en beroemdheden te vinden in de 11,9 miljoen vertrouwelijke documenten.

Talloze ministers, staatshoofden en regeringsleiders van over de hele wereld verbergen hun geld in belastingparadijzen. Dat blijkt uit een enorm datalek dat journalisten over de hele wereld al maanden aan het evalueren zijn. De gegevens werpen licht op de offshore-activiteiten van meer dan 330 politici en functionarissen uit 91 landen, waaronder 35 huidige en voormalige staatshoofden en regeringsleiders.

De dataset heet "Pandora Papers" en omvat ongeveer 11,9 miljoen vertrouwelijke documenten. Het is uit anonieme bron gelekt naar het International Consortium for Investigative Journalists (ICIJ) en geëvalueerd door meer dan 600 journalisten over de hele wereld. Het ICIJ heeft wereldwijd onderzoek gedaan naar financiële schaduwcentra, waaronder de Panama Papers, de Paradise Papers en de Luxembourg Leaks.

Brievenbusbedrijven zijn vaak legaal gevestigd in landen die internationaal opvallen vanwege zwakke witwascontroles, ondoorzichtige financiële praktijken en bijzonder lage belastingtarieven.

Het bezit van een brievenbusbedrijf is niet illegaal. Offshore-ondernemingen kunnen ook voor juridische doeleinden worden gebruikt. Vaak dienen dergelijke vennootschapsstructuren echter voor het witwassen van geld, belastingontduiking of belastingstructurering.

De Britse familie Blair heeft voor miljoenen dollars aan onroerend goed gekocht
De gegevens laten zien hoe politici en de superrijken offshore-constructies gebruiken, waarschijnlijk ook om hun eigendommen voor het publiek te verbergen. Onder hen is de zittende premier van de Tsjechische Republiek, Andrej Babis, die via een complex netwerk van bedrijven een herenhuis in Frankrijk heeft verworven. Babis wilde geen commentaar geven op het proces.

De koning van Jordanië, Abdullah II, zou via belastingparadijzen 14 eigendommen in Groot-Brittannië en de VS hebben verworven. Desgevraagd zei een advocaat dat de meeste brievenbusfirma's niet meer bestonden en dat niet alle in bezit de koning waren.

Naast de zittende presidenten van Oekraïne, Kenia en Ecuador omvatten de gegevens ook de voormalige Britse premier Tony Blair en zijn vrouw. Zo verwierven de Blairs in 2017 een pand in Londen ter waarde van 7,5 miljoen euro door de aankoop van een brievenbusmaatschappij. Uit de gegevens blijkt dat de Blairs door de bijzondere juridische structuur van de deal ruim 300.000 euro aan overdrachtsbelasting hebben bespaard. Desgevraagd verklaarde Cherie Blair dat haar man niet betrokken was bij de aankoop. Het doel van de transactie was om het onroerend goed door middel van de aankoop weer onder de Britse belastingdienst te brengen

Grootste datalek van financiële schaduwboekhoudingen
De dataset in de "Pandora Papers" is ongeveer 2,94 terabyte groot. De documenten zijn afkomstig van in totaal 14 offshore dienstverleners, voornamelijk uit de jaren 1996 tot 2021. De "Pandora Papers" zijn daarmee het grootste datalek over transacties in 'verborgen' financiële centra.

In de vertrouwelijke documenten staan zowel vooraanstaande topsporters en bedrijfsleiders als zware criminelen. De gegevens laten zien hoe maffiosi brievenbusbedrijven gebruiken om hun eigendommen te verbergen en anoniem te blijven. Georganiseerde fraudenetwerken bouwen zo wijdverbreide bedrijfsnetwerken op om klanten van hun activa te beroven.

Poetin vertrouwt op de documenten
De "Pandora Papers" vermelden meer dan 130 miljardairs, waaronder meer dan 40 Russische oligarchen. De documenten laten ook zien hoeveel vermeende vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin hun activa hebben geïnvesteerd in belastingparadijzen en ondoorzichtige bedrijfsstructuren hebben gebruikt om ze te verbergen. Hoewel Poetin het offshore-systeem sinds 2011 herhaaldelijk als "onpatriottisch" heeft bestempeld, hebben veel van zijn vertrouwelingen juist daar geïnvesteerd.

Journalisten van 150 mediaorganisaties in 117 landen namen deel aan het onderzoek "Pandora Papers". Tot de partnermedia behoren de 'Washington Post', de 'Guardian', de 'Indian Express', 'Le Monde' en 'Aftenposten'.

Megacrash beëindigt Moto3-race op COTA, coureurs in orde

De Grand Prix van de Verenigde Staten is in de Moto3 bepaald niet verlopen zoals gepland. Een zware crash zorgde voor een vroegtijdig einde, maar gelukkig waren alle betrokken rijders verder wel in orde.

We gingen van start met Jaume Masia, Dennis Foggia en Jeremy Alcoba op de eerste rij - WK-leider Pedro Acosta moest het vanaf de vijftiende plek doen, terwijl Sergio Garcia, samen met Foggia de voornaamste concurrent van Acosta, vanwege een eerdere crash zelfs helemaal niet van start kon gaan.

Vanaf plek vijf was Xavier Artigas veel te snel weg, hij schoof dan ook simpel door naar voren. Masia nam de leiding, voor Artigas, Izan Guevara, Alcoba, Tatsuki Suzuki, Foggia, Deniz Öncü, Andrea Migno, Filip Salac, Darryn Binder en John McPhee. Artigas werd al in ronde één voorzien van een dubbele long lap-penalty, waarmee zijn kansen in principe gedaan waren.

Nadat Artigas wegviel nam Guevara het heft in handen, Foggia en McPhee voerden de achtervolging aan. Guevara was aan een dijk van een race bezig, maar in de achtste ronde kwam daar in elk geval tijdelijk een einde aan: Salac was stevig gecrasht en kreeg de nodige medische hulp langs de kant van de baan, waardoor de rode vlag gezwaaid werd - de jonge Tsjech bewoog overigens wel.

We kregen een herstart voor een race over vijf ronden, met Guevara, Foggia en McPhee op de eerste rij. Öncü ging met een lekkere start naar de tweede plek, hoewel Binder hem snel verschalkte. In de tweede ronde van de korte tweede race ging het fout voor Guevara: zijn topdag kwam tot een einde doordat zijn GasGas de geest gaf.

Halverwege de korte race ging het vervolgens helemaal fout: Öncü sneed voor Alcoba langs, waardoor Alcoba onderuit schoof en zowel Migno als Acosta vól over zijn motor heen knalden. Beide motoren maakten een gigantische vlucht, maar als ware het een wonder stonden Alcoba, Migno én Acosta luttele ogenblikken later - en ietwat versufd - 'gewoon' weer recht overeind, elkaar vragend of men in orde was.

Niet geheel verrassend werd de rode vlag vrij rap weer van stal gehaald en na enige tijd vol spanning kwam het oordeel met betrekking tot de uitslag: de stand ten tijde van de eerste rode vlag telde en dus ging de winst naar de in 'deel twee' uitgevallen Guevara, zijn eerste podiumplek en uiteraard ook zijn eerste zege. Foggia en McPhee completeerden het podium, voor Masia, Öncü en de gecrashte Alcoba.

Demonstratiemars ten einde: galg 'voor Hugo', mensen in luier en met jodenster

Vandaag wordt volgens de organisatoren 'De grootste mars van de menselijke verbinding' verwacht onder het motto "Samen voor Nederland, Nu voor vrijheid". De mars wordt georganiseerd door meer dan 80 groeperingen die op een of andere wijze stelling nemen tegen het door de Nederlandse overheid gevoerde coronabeleid.

Op social media zie je veel berichten van mensen aankondigen te gaan en roepen ook anderen om naar de mars te komen #3oktoberamsterdam. Waaronder Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie die al vroeg bezig was op de Dam. Ook zie je veel reacties van mensen die aangeven dat er voor hun niet gedemonstreerd hoeft te worden omdat ze al alle vrijheid bezitten #nietvoormij #3oktoberamsterdam.

Er lijkt, in ieder geval op social media, zich een afkeer te ontwikkelen tegen de 'vrijheidsdemonstraties' waar bewust door sommige demonstranten provocerend het goed fatsoen wordt overschreden om hun slachtofferrol te benadrukken. Duidelijk is dat er vandaag een groot aantal demonstranten er puur voor hun eigen polariserende politieke agenda deelnemen aan deze "mars der menselijke verbinding".

Update 19.45 uur: De demonstratie was tegen 16.30 uur afgelopen, de regen zal daar debet aan zijn geweest. De "menselijkheid" was bij sommigen weer ver te zoeken vanmiddag waaronder een meegedragen galg die aan het einde van de mars op de dam werd geplaatst 'ter ere van Hugo de Jong' volgens een twitteraar. Later werd er aangegeven dat de galg niet voor Hugo bedoeld was maar symbool stond voor de verstikking van het volk. 

Verder liep er van alles mee, iemand in een luier, mensen met prinsenvlaggen en mensen met een jodenster. Gelukkig liepen er ook nog normale prikvertikkers en sympathisanten mee. 

Wybren en Thierry leken het erg naar hun zin te hebben en genoten van de aandacht die ze van de demonstranten mochten ontvangen.

Op een gegeven moment werd een groep geheel in het zwart geklede mensen door de politie verdacht van een 'tegendemonstratie' en daardoor ingesloten. Later bleken ze gewoon bij  mars der verbinding te horen.

Volgens een officieel tellingsbureau die vanuit een helikopter de opkomst had geteld zouden er zo'n 24.500 mensen hebben gedemonstreerd vanmiddag.

Live van PNN:

Live van webcam.nl:

Update 13.30 uur: Zojuist is de mars in beweging gegaan, ondanks het slechte weer is er massaal gehoor gegeven aan de oproep om te komen protesteren. De organisatie heeft een helicopter ingehuurd, bij eerdere demonstraties is het aantal demonstranten expres te laag ingeschat door politie en de media volgens de organisatie, door het gebruik van een helicopter proberen ze het aantal demonstranten nauwkeuriger in te kunnen schatten.

Eerdere tweets:

Uitslag Vitesse - Feyenoord

Vitesse heeft vanavond Feyenoord verslagen en hun de tweede nederlaag dit seizoen toegebracht. In Arnhem werd het 2-1.

Feyenoord begon slordig aan de wedstrijd. Openda kon de Arnhemmers op voorsprong zetten nadat Sinessi zich verkeek op een terugspeelbal. Het had bijna 2-0 gestaan maar Darfalou miste een grote kans. In de 29e minuut kwam Feyenoord weer op gelijke hoogte nadat Til de 1-1 binnen kopte.

Vlak na rust zorgde wederom een fout bij Feyenoord ervoor dat Vitesse weer op voorsprong kwam. Openda maakte de 2-1. In het vervolg konden de Rotterdammers nauwelijks aan vuist maken met hun spitsen. Het was Vitesse dat kansen bleef krijgen. De Arnhemmers wisten de partij rustig uit te spelen als eindigde ze de wedstrijd wel met negen man na rood voor Bero (2e geel) en Buitink.

Vitesse

2 - 1

Feyenoord

 6' Openda
 46' Openda
   29' Til
 
 Gele kaart: Bazoer, Rasmussen, (Vitesse), Linssen, Til, Jahanbakhsh, (Feyenoord)
 Rode kaart: Bero (90 7/2xg)Buitink (90 12) (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.238
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen
Dasa
Doekhi
Bazoer (Oroz/90 14)
Rasmussen
Wittek (Hajek/ 90 6)
Bero
Gboho (Vroegh/90 1)
Tronstad
Darfalou
Openda (Buitink/ 90 5)
  Bijlow
Pedersen
Trauner
Senesi (Geertruida/25)
Malacia
Aursnes (Toornstra/69)
Til
Kökçü
Jahanbakhsh
Linssen (Dessers/68)
Sinisterra

Van der Poel derde in natte editie Parijs-Roubaix, zege voor Colbrelli

Sonny Colbrelli heeft Parijs-Roubaix op zijn geschreven. Bij zijn debuut in de kasseienklassieker was de Europees kampioen in een sprint met drie te snel voor de Belg Florian Vermeersch en Mathieu van der Poel.

De eerste natte Parijs-Roubaix sinds 2002. Dat stond de renners vandaag te wachten in de Hel van het Noorden. Door de aanhoudende regen van afgelopen nacht en deze ochtend lagen de kasseistroken er slecht bij en kregen we vanaf de eerste kasseistroken een heerlijke koers te zien.

Maar voordat de renners bij de eerste kasseistroken aankwamen was een gevaarlijke groep van dertig renners weggereden en met daarin in sterke renners erin, onder meer met Greg van Avermaet.

Op de eerste kasseistroken versplinterde de kopgroep en reed lange tijd Nils Eekhoff en Florian Vermeersch voorop. De Nederlander en de Belg werden later weer ingelopen door de voormalige kopgroep en ontstond er een nieuwe situatie.

Van der Poel toonde zich voor het eerst in het Bos van Wallers. De Nederlandse favoriet voor de winst deed de strook op kop. Achter hem vielen een aantal renners achter zich weg door een valpartij en bleef een kleine groep van de favorieten over.

Na het Bos van Wallers reed Colbrelli weg uit de groep van de favorieten op een asfaltweg. De Europees kampioen nam een halve minuut voorsprong op de groep Van der Poel, waarna de Nederlander met een indrukwekkende versnelling het gat dicht reed naar Colbrelli en kwam in een groepje met Tom Van Asbroeck, Sonny Colbrelli, Vermeersch en de verrassende Guillaume Boivin terecht.

Op dat moment reed Gianni Moscon nog voorop. De Italiaan maakte indruk op de vele kasseienstroken en hield zijn voorsprong vast boven de minuut. De Italiaan leek even bezig aan een enorme solo, maar door een leegloper en een val werd hij bijgehaald door de groep van Van der Poel.

Op Carrefour de l’Arbre werd Moscon vervolgens voorbij gereden door de drie sterksten in koers: Van der Poel, Colbrelli en Vermeersch. Vermeersch probeerde op drie kilometer van de streep een sprint te ontlopen, alleen reageerde Colbrelli attent en moest er gesprint worden op de wielerbaan van Roubaix.

Vermeersch ging als eerste aan, alleen wist Colbrelli hem vlak voor de streep net te passeren. Van der Poel moest genoegen nemen met een derde plaats.

Uitslag Ajax - FC Utrecht

Ajax heeft zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden. In eigen huis werd met 0-1 verloren van FC Utrecht.

Ajax had het lastig tegen de Utrechters en slaagde er niet in het eigen spel te spelen. De keus o o.a. Blind, Klaassen en Anthony op de bank te houden leek ook niet mee te helpen. Met name in de eerste helft werd de thuisploeg nauwelijks gevaarlijk.

In de tweede helft kwamen de sterkhouders wel in het veld en ging Ajax nadrukkelijker op zoek naar de overwinning. Er waren kansen voor Haller en Tadic maar keeper Paes voorkwam een doelpunt. Aan de andere kant was het eerste de beste gevaarlijke moment direct raak, Django Warmerdam scoorde. 

In de slotfase speelde Ajax alles of niets maar slaagde het er niet meer in de nederlaag te voorkomen.

AFC Ajax

0 - 1

FC Utrecht

     77' Warmerdam
 
 Gele kaart: Gravenberch, (AFC Ajax), v.d.Maarel, Paes, Maher, Timber, (FC Utrecht)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.621
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Mazraoui
Timber
Martínez (Danilo/80)
Tagliafico (Blind/58)
Álvarez
Berghuis
Gravenberch (Klaassen/ 57)
Neres (Antony/57)
Haller (Daramy/ 73)
Tadic
  Paes
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Janssen (Ter Avest/80)
Warmerdam
Maher
Ramselaar
v.Overeem
Sylla (Mahi/61)
Douvikas
v.d.Streek (Timber/61)

Uitslag sc Cambuur - AZ

AZ lijkt het lek boven te hebben in de Eredivisie. De Alkmaarders boekten hun tweede competitiezege op rij door met 1-3 bij Cambuur Leeuwarden te winnen.

Cambuur begon sterk aan de wedstrijd. De eerste kans was ook voor hun. Kallon speelde oud-AZ'er Breij vrij maar die mikte echter voorlangs. In de elfde minuut kreeg AZ een kans. Pavlidis kon alleen op het Friese doel af na een fout van Schouten, maar zijn stiftje ging naast. AZ kwam in de zeventiende minuut op voorsprong. Wijndal vond het hoofd van De Wit en die kopte zijn tiende doelpunt voor AZ binnen. In de 33e minuut verdubbelde de Alkmaarders de voorsprong nadat Wijndal de bal beheerst in de verre hoek schoof. Overigens was AZ wel de onderliggende partij qua veldspel. Vlak voor rust een tegenvaller voor de bezoekers. Midtsjø moest worden gewisseld nadat hij last van zijn hamstring kreeg.

Met de 0-3 in de 60e minuut werd de wedstrijd beslist. Het was Clasie die met een stiftje de bal in het doel van Cambuur werkte. In de 72e minuut deed Cambuur wat terug. Breij haalde uit en de bal werd van richting veranderd door invaller Uldrikis.Vlak voor tijd moest Cambuur met tien man verder nadat Bangura zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. 

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 3

AZ

 72' Uldrikis    17' De Wit
 33' Wijndal
 60' Clasie
 
 Gele kaart: Schouten, Sambissa, (sc Cambuur Leeuwarden), Gudmundsson, Wijndal, (AZ)
 Rode kaart: Bangura (89/2xg) (sc Cambuur Leeuwarden),
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Schmidt
Mac-Intosch (Ter Heide/73)
Schouten (Tol/63)
Bangura
Paulissen (Kiss/46)
Hoedemakers
Maulun
Breij
Boere (Uldrikis/62)
Kallon (Sambissa/70)
  Vindahl Jensen
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö (Reijnders/43)
De Wit
Clasie
Gudmundsson (Evjen/66)
Pavlidis (Aboukhlal/80)
Karlsson (Witry/81)

Hattrick Schulting bij openingswedstrijd shorttrackseizoen

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft bij de International Invitation Cup in Heerenveen alle individuele afstanden op haar naam geschreven. Zaterdag won ze al de 1500 en 500 meter. Zondag won ze ook de 1000 meter. 

De olympisch kampioene was op de kilometer was in de finale veruit de sterkste. De Hongaarse Petra Jaszapati finishte als tweede en Selma Poutsma werd derde. Met de gemengde aflossingsploeg eindigde ze als tweede, achter Hongarije. Schulting vormde het Nederlandse kwartet met Georgie Dalrymple, Kay Huisman en Sjinkie Knegt. De finale van de damesaflossing moest ze toekijken omdat haar team zaterdag een penalty had opgelopen. 

Zowel op de 500 als 1500 meter eindigde de Italiaanse Arianna Fontana als tweede achter de dominante Schulting. Bij de mannen werd Knegt derde op de 1500 meter. De zege ging naar de Hongaar Shaolin Sándor Liu. Diens broertje Shaoang Liu was de sterkste op de 500 meter. Melle van ‘t Wout eindigde in de finale met drie Hongaarse tegenstanders als tweede. 

Shaolin Sandor Liu wist bij de heren ook de 1000 meter op zijn naam te schrijven. Het was een Hongaarse sweep op die afstand. Sven Roes werd vierde in de A-finale.

De International Invitation Cup dient voor de shorttrackers als eerste test in het nieuwe seizoen. De Nederlandse selectie neemt het in Heerenveen op tegen buitenlandse toppers uit onder andere België, Hongarije en Italië. Voor de Nederlandse shorttrackers is dit toernooi medebepalend wie er aan de Wereldbekerwedstrijden mee mag doen. De wereldbekers zijn dit jaar van belang om startbewijzen voor de Olympische Spelen veilig te stellen. 

 
 
 
View this post on Instagram

Een bericht gedeeld door SUZANNE (@suzanneschulting)

Feyenoord overklast Ajax in eerste 'Vrouwen-Klassieker' ooit

De eerste 'Klassieker' in het Nederlandse vrouwenvoetbal is een prooi voor Feyenoord. De Rotterdammers waren feller en scherper in de duels en effectiever voor doel dan Ajax. Al met al viel er niets af te dwingen op de 4-1 overwinning van de thuisploeg. De vraag is wel natuurlijk in hoeverre een duel dat voor de eerste keer gespeeld wordt nu al een klassieker mag worden genoemd. 

Een volgepakt Varkenoord diende als schouwtoneel voor dit duel. Opgezweept door het gezang van 2.400 Feyenoordfans en door een Rotterdams gekleurd rookgordijn had de wedstrijd alles weg van een klassiek schouwspel in een nieuw jasje. En het was Feyenoord dat daar het meest naar handelde.

Na elf minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Uit een corner van Annouk Boshuizen was het verdedigster en tevens hartsvriendin Jada Conijnenberg die de Rotterdammers aan de leiding schoot: 1-0. Maxime Bennink zette de Rotterdammers na 36 minuten op 2-0 nadat Pia Rijsijk door een klutssituatie vrije doortocht had. Twee minuten later maakte Ajax de aansluitingstreffer. Een snel genomen corner kwam bij Victoria Pelova terecht. De middenveldster zette de bal goed voor waarna Nadine Noordam kon zorgen voor 2-1.

Na rust explodeerde het duel. Ajax-verdedigster Stefanie van der Gragt kreeg rood een natrappende beweging in de 54ste minuut. Ajax was vanaf dat moment gezien. Feyenoord had over de hele linie het beste van het spel en de meeste kansen.

In de 75e minuut was het Cheyenne van den Goorbergh die het maar eens van afstand probeerde en vanwege het natte veld kreeg Ajax-keepster Isa Pothof de bal daardoor op een klungelige wijze niet onder controle. De 3-1 was een feit. Reisdijk zette drie minuten later de 4-1 op het bord. 

In de slotfase kreeg Feyenoord ook nog eens een penalty, maar Boshuizen kreeg de bal ook in twee instanties niet in het net. Feyenoord klimt door de overwinning naar de derde plek op de ranglijst van de Eredivisie. Ajax staat door de nederlaag op plek vijf. PEC Zwolle is na een kwart competitie koploper. 

Verenigde Staten: vuurwapengeweld leidt tot bloedige vicieuze cirkel

Over het algemeen neemt de misdaad in de VS af, maar het wapengeweld explodeert bijna. Alleen al in de Amerikaanse metropool Philadelphia kwamen in 2021 meer dan 400 mensen om het leven. Wanneer het vertrouwen in de politie afneemt, nemen mensen hun toevlucht tot het instellen van een burgerwacht. Met verwoestende gevolgen.

De politie van Philadelphia heeft een video vrijgegeven van het voertuig dat wordt gezocht na een drive-by shooting waarbij maandagmiddag een dode viel en vijf anderen gewond raakten. Volgens plaatsvervangend commissaris Joel Dales schoot de schutter vanaf de achterbank de Chrysler 300. "Het is een druk gebied. Godzijdank waren er geen kinderen buiten toen de schietpartij plaatsvond." 

"Dit is schandalig!" zei raadslid Cindy Bass over het wapengeweld. "Dit zou niet mogen gebeuren. En waar is onze burgemeester? We hebben onze burgemeester nodig, te doen alsof het je iets kan schelen, naar buiten te komen en te kijken wat er gebeurt."

In reactie op de verklaringen van Bass zei het kantoor van burgemeester Jim Kenney dat hij op het moment van de schietpartij op een Zoom-bijeenkomst was om meer geld van de Biden-administratie te krijgen om de achterliggende oorzaken van wapengeweld aan te pakken.

Tot op heden zijn er in Philadelphia dit jaar 1.617 slachtoffers van schietpartijen gevallen, bij 334 van deze schietpartijen vielen doden.


Ethopische en Keniaanse winst in marathon van Londen

De marathon van Londen heeft zondag een Ethiopische en Keniaanse zege opgeleverd. Vooral bij de vrouwen ging het weer hard in de Britse straten, waar vorig jaar vanwege de COVID-19-restricties twintig rondes van zo'n twee kilometer gelopen werden, maar men nu weer een regulier parcours had.

Vrouwen
Lange tijd liep een flinke groep voorop, na een kilometer of 25 begon die groep uitgedund te worden. Zo bleven er nog vijf over: Joyciline Jepkosgei en wereldrecordhoudster Brigid Kosgei uit Kenia, Ashete Bekere en Degitu Azimeraw uit Ethiopië en de Israëlische Lonah Salpeter, die in Tokyo op weg was naar een olympische medaille, tot ze in de slotkilometers geveld werd door hevige menstruatiekrampen en dik zestig plekken inleverde.

Na 35 kilometer voerde Jepkosgei het tempo op, of eigenlijk kon ze het tempo vooral beter vasthouden dan de rest, waarbij Kosgei stevig moest lossen. Bekere en Azimeraw konden op het tandvlees nog in de buurt blijven, Salpeter had het zwaar om bij hen te blijven. Jepkosgei leek er vandoor te zijn, na veertig kilometer zaten alleen Azimeraw en Bekere nog binnen een halve minuut.

Jepkosgei moest het tempo in de laatste kilometer een heel klein beetje laten varen, maar haar overwinning kwam niet meer in gevaar: de Keniaanse won in 2:17.43 uur, de negende tijd ooit gelopen. Azimeraw werd in 2:17.58 uur tweede, haar Ethiopische landgenote Bekere pakte met 2:18.18 uur de derde plek.

Mannen
Al snel ontstond een kopgroep van zes mannen: Vincent Kipchuma, Titus Ekiru en Evans Chebet uit Kenia en de Ethiopiërs Birhanu Legese, Sisay Lemma en Mosinet Geremew - medefavoriet Shura Kitata haakte al in de eerste kilometers af. Ekiru ging er richting de dertig kilometer met kramp ook af en een paar kilometer later opende Chebet een eerste aanval.

Die aanval van Chebet werd niet echt doorgezet, hij moest er zelfs af. Lemma leek de vorm het beste op orde te hebben en sloeg een gaatje naar Kipchuma en Geremew, die hem langzaam aan de horizon zagen verdwijnen. Lemma snelde naar de winst in een keurige 2:04.01 uur, Kipchuma werd op 27 seconden tweede en Geremew completeerde het podium nog eens dertien seconden later.

Het nutteloze feitje van de dag: Heel veel asfalt

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er wordt dezer dagen met man en macht aan de A12 richting Den Haag gewerkt voor het groot onderhoud en wist je dat daar heel veel asfalt voor nodig is? Maar liefst 20.000 ton (20 miljoen kilo) aan asfalt wordt er tijdens deze klus aangebracht op de snelweg. Rijkswaterstaat rekent ons voor dat dat net zoveel is als 109 Boeings 747.

Panama: excuses voor gebruik foto's Arabische mensen als schietschijf

De Nationale Politie van Panama heeft vrijdag excuses aangeboden voor de deelname van enkele agenten aan een training die door Israëlische instructeurs werd gegeven, waarbij ze hun vuurwapen richten op afbeeldingen Arabisch uitziende mensen.

"We respecteren culturele, religieuze en etnische verschillen. Wij betreuren het dat tijdens een oefening waaraan wij als instelling als genodigden hebben deelgenomen, een situatie is ontstaan die buiten de aard van onze missie en plicht ligt”, aldus de Panamese politie.

"We willen onze excuses aanbieden aan degenen die we door dit incident hebben gekwetst", voegde de instelling eraan toe.

Er onstond ophef nadat de Twitter-accounts van de Nationale Politie en de Israëlische Panamese Kamer van Koophandel foto's van een schijnbare politietraining hadden gepubliceerd, die later werden verwijderd.

Op een van de afbeeldingen is een man te zien die een pistool richt op een foto waarop een gewapende persoon te zien is die een kufiyya (Arabische hoofddoek) of een hijab (de sluier van een moslimvrouw die het hoofd en de schouders bedekt) en een vuurwapen vast heeft.

"Met het doel de betrekkingen tussen Israël en Panama te versterken, werden onze eenheden van de politie van het diplomatieke hoofdkwartier getraind in verschillende schiettechnieken door instructeurs van de Israëlische ambassade in Panama", aldus de publicatie die de Nationale Politie later van Twitter verwijderde.

Deze gebeurtenis is "duidelijk een stigmatisering" die "geweld en racisme bevordert, waarbij iedereen die een hijab of iets dergelijks draagt, kan worden geclassificeerd als een terrorist", zei het Panamese Comité voor Solidariteit met Palestina in een notitie.

Bemanning Zr.Ms. Rotterdam niet van boord in Dublin wegens coronarisico

Zr.Ms. Rotterdam is afgemeerd in Dublin, maar anders dan gepland mag de bemanning niet van boord tijdens dit havenbezoek. Mogelijke COVID-besmettingen aan boord leidden tot het besluit om een zogenaamd passagiersverbod op te leggen. “Een erg lastige beslissing”, zegt commandeur Ad van de Sande. “Zeker als je weet dat een havenbezoek erg belangrijk is voor het moreel aan boord. Na enkele lange weken op zee is het belangrijk dat de bemanning even stoom kan afblazen”.

De Rotterdam neemt deel aan Hebrides Archer 21. Dit jaar nemen maar liefst 19 schepen deel uit verschillende NAVO-landen, waarvan drie Nederlandse schepen (Zr.Ms. Karel Doorman, Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Van Amstel). Tijdens deze reis oefenen de schepen en een marinierseenheid voor toekomstige taken.

Bovenste luchtwegklachten
Gedurende de eerste 3 weken van de reis ontwikkelden meerdere opvarenden van Zr.Ms. Rotterdam klachten die varieerden van neusverkoudheid en hoesten tot hoofdpijn. Met het advies om in bed uit te zieken bleek dat nagenoeg alle patiënten binnen 24 tot 48 uur weer op de been te waren. Aan boord van de andere Nederlandse schepen zijn tot nu bijna geen verkoudheidsklachten gemeld.

Aangepast beleid bij hoge vaccinatiegraad
Op dit moment worden opvarenden met milde klachten niet standaard getest. Dit komt door de hoge vaccinatiegraad van 89%. Wanneer de vaccinatiegraad aan boord van een schip op zee hoger is dan 85%, wordt het risico zeer laag ingeschat dat iemand ernstig ziek wordt en behandeling in een ziekenhuis nodig heeft.

De behandeling en zorg voor COVID-patiënten is daarmee dezelfde als voor de ‘gewone’ verkouden patiënten: uitzieken in bed en zo min mogelijk door het schip bewegen om besmetting van anderen te voorkomen.

Commandeur Van de Sande legt uit: “In Nederland is het advies; blijf thuis en test bij klachten. Het testen is bedoeld om de rest van de samenleving te beschermen. Op zee aan boord is iedereen “thuis”. Dan is ‘niet testen’ een logische keuze, er is namelijk geen risico de samenleving te besmetten. Als we weer aan wal gaan verandert dat. Dan bestaat er uiteraard de mogelijkheid om bij klachten te testen. In dit geval waren er teveel mensen aan boord met milde klachten. Ook bleken bij de eerder van boord vertrokken mariniers meerdere mensen positief getest te zijn. De kans dat er toch een COVID-patiënt tussendoor glipt en de wal op gaat is daarmee te groot. Daarom mag er nu niet gepassagierd worden.”

Gezondheid en veiligheid
Uiteraard is de gezondheid en veiligheid van iedere opvarende onveranderd het allerbelangrijkste. Indien opvarenden met met serieuze klachten kampen, worden ze nauwlettend in de gaten gehouden en getest wanneer dit noodzakelijk is. Daarbij zijn de schepen altijd binnen 24 uur reisafstand van de kust, zodat een patiënt binnen korte tijd de benodigde zorg op de wal kan krijgen.

Mariniers positief getest
Afgelopen vrijdag zijn de mariniers van de 1st Marine Combat Group aan de Britse kust afgezet voor een oefening op land. Zowel met Ierland als Groot-Brittannië is contact gehouden over bemanningsleden met klachten. Voor de mariniers, die (blijvend in hun bubbel) op het land direct naar de oefen- en schietlocatie gingen, geldt dat ze zowel de eerste als tweede dag moeten testen. Uit de eerste (snel- en medische antigeen) test testten meerdere mariniers positief. De tweede (PCR-)test zal morgen plaatsvinden. Voor positief testen geldt dat zij 10 dagen in isolatie gaan, waarna ze weer verder kunnen deelnemen aan de oefening.

Tijdens het havenbezoek van Zr.Ms. Karel Doorman aan Cork kan de bemanning naar verwachting gewoon van boord. Aan boord van dit schip zijn nagenoeg geen bemanningsleden met klachten.

Aanhouding na steekincident, politie zoekt getuigen

In de nacht van zaterdag op zondag heeft op de Voordam in Alkmaar een steekincident plaatsgevonden waarbij een 20-jarige man uit Beverwijk gewond is geraakt. Kort na het incident heeft de politie een 21-jarige man uit Alkmaar aangehouden.

Omstreeks 00.30 uur kreeg de politie melding van een vechtpartij tussen een groep personen op de Dijk. Nadat agenten gearriveerd waren, kwam een man naar hen toegelopen die bij het conflict gewond was geraakt. Hij bleek te zijn gestoken. De man uit Beverwijk is overgebracht naar het ziekenhuis. Kort na het incident kon de politie een 21-jarige man aanhouden op verdenking van betrokkenheid bij het steekincident. Hij is overbracht naar het politiebureau voor verhoor.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Douane onderschept ruim 1000 kg cocaïne in Rotterdamse haven

Naar aanleiding van een melding van uithalers op een terminal in de Rotterdamse haven heeft de Douane afgelopen nacht een grote hoeveelheid cocaïne onderschept. Het gaat om 1040 kilo met een straatwaarde van ruim 78 miljoen euro.

Switchmethode
De pakketten met de verdovende middelen zijn aangetroffen achter de deuren van een container. De container is vermoedelijk als tijdelijke opslag gebruikt, ook wel bekend als switchmethode. De uithalers zijn niet meer aangetroffen op het haventerrein.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

9 aanhoudingen
In een ander lopen onderzoek zijn vrijdagavond negen verdachten aangehouden in het Noord-Hollandse Warder. De opsporingsdiensten kwamen de verdachten op het spoor na het onderscheppen van 85 kilo cocaïne.

FOK! Wat een weer: heul veul regen!

herfstbanner

Moggé!  

De waterschapsbelasting heeft een zware kluif aan ons de komende 24 uur.  Er zal totaal niet bezuinigd worden op dat goedje dat uit de lucht komt vallen. Gisteren was het hier al raak met uiteindelijk 49 mm. Op andere plaatsen is er weinig tot niets gevallen. 

Ook vandaag zagen we bijna hetzelfde als gisteren. Landinwaarts bleef het heel lang droog en scheen af en toe de zon. Rond een uur of 2 bereikte de eerste neerslag Zeeland al. Dat was eerder dan voorzien. Deze regen trok grotendeels over de kustprovincies. Zo actief als gisteren was het allemaal niet, maar het was ook zeker niet heel zacht. Op dit moment liggen de sommen vanaf Zeeland naar Noord-Holland grofweg tussen de 3 en 7 mm. 

We zien nu wel dat de regen zich aan het uitbreiden is, zodoende zal er ook in het zuiden en oosten weldra wat neerslag gaan vallen. De oostkant van het regengebied is echter niet heel erg actief dus het lijkt daar de eerste uren vooral om wat gespetter te gaan.

Het is wel de bedoeling dat deze storing gaat activeren. Dit gaat later vanavond en vannacht gebeuren. De intensiteit van de regen gaat dan behoorlijk omhoog. Ook deze keer lijken de grootste hoeveelheden in het westen te gaan vallen. Pal aan de heersende stroming. De oostwaartse verplaatsing is namelijk vrij traag. Droog zal het echter nergens blijven. 

De uiteindelijke hoeveelheden lijken morgen aan het einde van de dag uit te gaan komen tussen 20 mm in het oosten tot 40, heel lokaal 50 mm in het westen. Dit heeft mede als oorzaak, dat als de storing zich naar het oosten gaat verplaatsen er dan wat meer vaart in komt. Dit lijkt echter pas morgen in de middag te gaan gebeuren.

Zodoende zal er morgenochtend in het hele land nog sprake zijn van regenval, maar tegen het einde van de ochtend moet het in het zuidwesten dan langzaam droog gaan worden. Een uurtje later zal het dan ook in een brede strook over de Randstad droog zijn.

In de middag regent het dan nog in het binnenland, maar de fut lijkt er dan een beetje uit te gaan. De zon gaan ze daar echter niet meer te zien krijgen. Dit gaat wel gebeuren in de plaatsen waar het deze periode zo hard heeft geregent. Dus met name aan zee en omstreken. 

De maxima liggen tussen de 16 op het strand en ondanks de bewolking en neerslag in het oosten daar nog rond de 18 graden.

Opvallend is ook dat de meeste wind morgen niet aan zee is, maar in het zuidoosten. Daar is een dikke windkracht 5 mogelijk. Bij de grote watergebieden zal het meestal rond kracht 4 zijn. De wind heeft een zuidoostelijke voorkeur.

Helaas leek de wisselvalligheid de komende week stand te houden, maar de koers van een nieuwe depressie is helaas ongunstig voor ons, daardoor is de kans op neerslag beduidend kleiner geworden. Vanaf donderdag blijft het zelfs langere tijd helemaal droog.

Brrrr. niet aan denken nog. Eerst even genieten van het komende etmaal.  

Fijne zondag!  

 

Foto uit Berlijn (Foto: Vriend van qltel)
Een heel mooie foto uit Berlijn. (Foto: vriend van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Razgatlioglu slaat slag in World Superbikes, Van der Mark crasht en deelt beuk uit

Op het Portugese circuit van Portimão is de eerste van drie races in het World Superbikes-weekeinde in de Algarve verreden. Een eerste grote slag in de titelstrijd werd er geslagen, hoewel er na het weekeinde nog altijd twee rondes met drie races te gaan zijn - Argentinië en Indonesië staan nog op de kalender.

De race begon, zoals zo vaak, met titelrivalren Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea voorop, ook Leon Haslam stond op de eerste rij - Scott Redding, Michael van der Mark en Alvaro Bautista vertrokken vanaf rij twee. Razgatlioglu en Rea openden met een heerlijk, rondenlang gevecht om de leiding, maar het was Redding die beiden voorbij wist te steken.

Een dikke ronde later ging Rea naar de leiding, maar bij het ingaan van de lastige laatste bocht ging de Noord-Ier op hoge snelheid onderuit. Met zijn Kawasaki stuiterde hij stevig over het asfalt en het grind, gelukkig kon hij er wel op eigen kracht vandaan lopen en leek de schade vooral mentaal en kampioenschapstechnisch te zijn.

Na de crash van Rea kalmeerde het vooraan even tussen Redding en Razgatlioglu, waardoor de aandacht op de strijd om plek drie ging. Haslam voerde dat aanvankelijk aan, maar Michael Ruben Rinaldi nam het heft daar in handen en Loris Baz volgde, voor Bautista, Haslam en Van der Mark, die na een moeizame start toch weet wat terug naar voren leek te komen.

Met een paar ronden te gaan was het klaar voor Van der Mark: Andrea Locatelli zette iets te enthousiast een actie in en tikte het achterwiel van Van der Mark's BMW aan, beiden gingen onderuit - de Nederlander had vervolgens even kortsluiting in het hoofd en gaf, op weg naar zijn machine, Locatelli een ordinaire en ietwat kansloze schouderbeuk.

Voorin had Razgatlioglu de leiding overgenomen van Redding en op zijn Yamaha stond de Turk dat niet meer af: hij won, een enorme slag in de strijd tegen Rea. Redding finishte als tweede, Baz won een stevig duel om plek drie van Bautista, die in de laatste bocht het grind in dook.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.