FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 oktober 2021

Uitslag FC Groningen - FC Twente

FC Groningen en FC Twente hebben vanavond gelijkgespeeld. In de Euroborg werd het 1-1.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Groningen. Een uithaal van Suslov werd door doelman Unnerstall tot corner getikt. Een paar minuten daarna kwam Groningen op voorsprong. Met een uithaal zag Ngonge de bal in de kruising belanden. In de 17e minuut de eerste kans van de wedstrijd voor Twent, dat de laatste vier wedstrijden had gewonnen. Pröpper kreeg de bal voor zijn voeten, maar hij krulde de bal naast het doel. In de 28e minuut denkt Groningen de voorsprong te verdubbelen, maar de treffer van De Leeuw wordt afgekeurd omdat hij voorafgaand de goal een overtreding maakte op Pröpper. De Leeuw kreeg in de 37e minuut wederom een kans, maar doelman Unnerstall lag dwars.

In de 53e minuut wordt er wederom een doelpunt van De Leeuw afgekeurd. De goal wordt afgekeurd omdat Ngonge, die de assist gaf, met zijn hand aan de bal zat. In de 62e minuut was Pröpper met een kopbal dicht bij de gelijkmaker maar doelman Leeuwenburgh tikte de bal uit de kruising. In de 74e minuut werd het alsnog 1-1. Het was invaller Ugalde die de bal langs doelman Leeuwenburgh schoot na gestuntel bij de Groningse verdediging. In het vervolg gingen beide ploegen op jacht naar de drie punten. Zo ging het schot van Suslov op de rand van het strafschopgebied maar net naast het doel. Aan de andere kant had Twente ook twee kansen. Eerst lag doelman Leeuwenburgh dwars, daarna was het de lat die de Groningers redt. Gescoord werd er niet meer.

FC Groningen

1 - 1

FC Twente

 8' Ngonge    74' Ugalde
 
 Gele kaart: v.Hintum, El Hankouri, Ngonge, (FC Groningen), Zerrouki, Everink, Ugalde, Oosterwolde, (FC Twente)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 16.250
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
El Hankouri
Dammers
Kasanwirjo
v.Hintum
Ngonge (D.v.Kaam/79)
Dankerlui
De Leeuw (Mortensen/90 4)
Suslov
Abraham (Kalley/60)
Larsen (Postema/79)
  Unnerstall
Everink (Dumic/ 86)
Hilgers
Pröpper
Sadílek
Zerrouki (Oosterwolde/86)
Brama
Vlap (Cleonise/ 69)
Rots (Misidjan/55)
v.Wolfswinkel
Limnios (Ugalde/69)

Random Pics van de Dag #430

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin komt in maart uit

Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin komt op 18 maart uit voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc. Dat heeft Square Enix vandaag aangekondigd. Als je de game digitaal reserveert heb je drie dagen eerder toegang.

Stranger of Paradise is sinds de aankondiging eerder dit jaar een beetje een meme op internet. De vreemde dialogen komen eerder grappig dan serieus over. Tevens is er vandaag een nieuwe demo beschikbaar voor PS5 en Xbox Series X|S. De tweede demo bevat de content van de eerste demo plus een nieuwe gebied en multiplayeropties. Deze spinoff wordt in samenwerking met Team Ninja gemaakt. Dat is ook aan de gameplay te merken, want het is een actiegame die veel weg heeft van Nioh.

Tactische RPG Triangle Strategy laat zich zien

Triangle Strategy, de tactische RPG van de makers van Octopath Traveler, heeft een nieuwe trailer gekregen. De game lijkt een vrij stevig politiek verhaal te bevatten en de trailer introduceert alvast een aantal facties. Verder maakt deze game ook gebruik van de zogenoemde HD-2D stijl, waarbij pixel graphics modern ogen.

Triangle Strategy komt op 4 maart 2022 uit en is voorlopig exclusief voor Nintendo Switch.

Monster Hunter Rise komt 12 januari naar pc

De pc-versie van Monster Hunter Rise komt op 12 januari naar pc (Steam). Van deze versie komt ook alvast op 13 oktober een demo. Monster Hunter Rise kwam eerder dit jaar uit voor Nintendo Switch. Van de game zijn inmiddels al zeven miljoen exemplaren verkocht. Lees ook onze uitgebreide review van de game hier.

De pc-versie ondersteunt een 4K resolutie en ultrawide monitors. Monster Hunter Rise: Sunbreak, de grote uitbreiding die voor de zomer van 2022 gepland staat, komt tegelijk voor Switch en pc uit.

KKD: speelronde 9, ontknoping van de eerste periode

Vanavond is in de Keuken Kampioen Divisie de ontknoping van de eerste periode. Maar liefst 9 clubs zijn kandidaat om deze binnen te slepen. Dit zijn Excelsior, ADO Den Haag, FC Volendam, Jong FC Utrecht, Jong AZ, FC Emmen, De Graafschap, FC Eindhoven en VVV-Venlo. Ik ga eens een rondje langs de kanshebbers en de clubs die we eigenlijk missen.

Momenteel is Excelsior de koploper nadat Jong AZ lang de lijst domineerde. Het won 5 wedstrijden en speelde eenmaal gelijk. De twee overige wedstrijden resulteerde in een verlies waarmee zij op 16 punten komen. Het doelsaldo geeft de doorslag want ADO Den Haag heeft een saldo van +4 waar Excelsior een doelsaldo heeft van 17-8. Op de reguliere ranglijst heet ADO Den Haag 6 punten in mindering gekregen omdat zij de begroting maar niet op orde kan krijgen, een dreiging van intrekking van de proflicentie is in het geding.

Er zijn 3 clubs met een punt minder dan de nummers 1 en 2, FC Volendam, Jong Utrecht en Jong AZ zijn de volgende kanshebbers. Voor de beloften maakt het eigenlijk op geld en de titel na niks uit, FC Volendam zit er in ieder geval goed bij. De resterende kandidaten hebben allen 13 punten. FC Emmen heeft het grootste voordeel op doelsaldo; 14-8. De Graafschap volgt met +1, net als FC Eindhoven en VVV-Venlo.

Ik had verwacht dat NAC Breda en Almere City FC ook al snel mee zouden doen, echter staan zij op de vooravond van de ontknoping op plek 18 en 14 voor de periode. 

Dan de wedstrijden voor vanavond. Excelsior speelt een uitwedstrijd bij NAC Breda, ADO Den Haag speelt ook uit, in Maastricht tegen MVV, zij staan op een 10e plek. FC Volendam krijgt Almere City FC vanaf plek 14 op bezoek. Jong Utrecht krijgt FC Emmen op bezoek en Jong AZ krijgt FC Dordrecht op bezoek, dat 19e staat. De Graafschap neemt het op tegen de nummer 13, TOP Oss. FC Eindhoven reist af naar Kerkrade waar Roda JC - FC Eindhoven zal plaatsvinden. VVV-Venlo speelt ook uit, bij Jong PSV op een 17e plek. Jong Ajax gaat vanaf een 9e plek op bezoek bij hekkensluiter Helmond Sport. Telstar speelt vanaf plek 15 een thuiswedstrijd tegen de nummer 16, FC Den Bosch. 

Natuurlijk kunnen we ook weer genieten van het schakelprogramma op ESPN. Op ESPN 3 is NAC Breda - Excelsior te zien, MVV - ADO Den Haag is te zien op ESPN 4. Daarnaast is op ESPN Watch FC Volendam - Almere City FC te zien.

Het nutteloze feitje van de dag: Racen in het Olympisch Stadion? Verboden!

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen het Olympisch Stadion in Amsterdam van onder andere atletiek en in het verleden wedstrijden van Ajax, maar wist je dat er vroeger ook met auto's geracet is? In de jaren '30, toen Nederland nog geen permanente circuits kende, werd er op de wielerbaan van de stadion geracet. In 1932 vond er benefietrace plaats voor de motorcoureur Hans Herkuleyns, die beide benen brak bij een wedstrijd op diezelfde baan, zo lezen we op Sportgeschiedenis.nl.

Burgemeester De Vlugt van Amsterdam was duidelijk niet gecharmeerd van de racesport in het Olympisch Stadion en verbood dat er nog meer autosportwedstrijden plaats zouden vinden in het Amsterdamse stadion. Herkuleyns kreeg schijnbaar later nog een ontheffing om op de wielerbaan te trainen na overstap van de motor naar de raceauto, zo is te zien in een uitzending van het Polygoon Journaal in 1934. Dat het hard kon gaan op de baan bleek wel toen de autocoureur zijn rondjes maakte met een gemiddelde snelheid van 110 kilometer per uur. Naar wij begrijpen geldt het verbod nog altijd........

Wil je meer weten over dit stukje sportgeschiedenis? Dan kan dat hier.

Doelman Flekken en Lang in definitieve selectie Oranje voor WK-kwalificatieduels

Mark Flekken en Noa Lang zijn opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de komende WK-kwalificatieduels met Letland en Gibraltar.

Doelman Flekken, misschien wel de meest opvallende naam uit de 28-koppige voorselectie, maakte nog nooit deel uit van de Oranje-selectie. Bondscoach Louis van Gaal heeft met Flekken, Joël Drommel, Justin Bijlow en Tim Krul vier keepers geselecteerd. Jasper Cillessen maakte onlangs zijn rentree bij Valencia, maar zit er nog niet bij. Van Gaal wil Flekken nu wel eens van dichtbij bekijken. 

Ook Lang mag zich melden in Zeist. "Noa Lang doet het goed bij Club Brugge. Ik heb natuurlijk al eerder aangegeven dat we niet dik in onze buitenspelers zitten", aldus Van Gaal via de kanalen van de KNVB. "We zijn dus op zoek naar mogelijkheden op die posities. Dan geef ik de kans graag aan een jonge speler."

Het Nederlands elftal vervolgt de kwalificatiereeks voor het WK 2022 op vrijdag 8 oktober met een uitwedstrijd tegen Letland in Riga. De ploeg van Van Gaal wacht drie dagen later in De Kuip een wedstrijd tegen het nog puntloze Gibraltar.

Onder Van Gaal heeft Oranje in de vorige interlandperiode een belangrijke stap gezet naar WK-kwalificatie. Na een gelijkspel bij Noorwegen (1-1) en ruime zeges op Montenegro (4-0) en Turkije (6-1) is Oranje koploper in groep G. Alleen de nummer één in de poule plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2022 in Qatar.

Verdrietige Baudet: "Niemand nam het voor me op, ze aten allemaal vrolijk verder"

Het zijn zware tijden voor Thierry Baudet! De man die bang is voor een prikje wilde een hapje gaan eten maar mocht nergens naar binnen. Zelfs voor het afhalen moest Baudet buiten wachten. Het zieligste was misschien nog wel dat niemand het opnam voor de 'politicus':

'Bied Afghaanse politievrouwen veiligheid'

Afghaanse politievrouwen verkeren sinds de machtsovername door de Taliban in een levensbedreigende positie. Daarop wijzen topvrouwen binnen de Nederlandse politie. Zij hebben daarom het Nederlandse kabinet en andere Europese landen verzocht ruim 700 Afghaanse politievrouwen op de lijst van te evacueren mensen te plaatsen.

Het gaat om Afghaanse politievrouwen die werkten aan gevoelige dossiers, zoals mensenrechten en strafzaken rondom verkrachting en huiselijk geweld. Europese politiemensen, onder wie Nederlanders, trainden deze vrouwen jarenlang via de European Union Police Mission in Afghanistan (EUPOL Afghanistan).

Topvrouwen binnen de politie hebben in brieven namens de politie aan onder meer de Tweede Kamer en de Minister van Buitenlandse Zaken verzocht deze Afghaanse politievrouwen op de evacuatie-lijsten te plaatsen. In totaal werkten in Afghanistan tot de recente machtsovername meer dan 4.000 politievrouwen.

Zichtbaar
De 700 Afghaanse politievrouwen om wie het nu gaat, hebben de afgelopen jaren onder zware omstandigheden schendingen van de mensenrechten aangekaart en bijvoorbeeld zaken rondom gender- en huiselijk geweld tegen kinderen en vrouwen voor de rechter gebracht. Zij maakten deel uit van de Family Response Units of de Human Rights Units die voor het overgrote deel uit vrouwelijke politiemedewerkers bestonden.

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer - één van de ondergetekenden van het verzoek: ‘Natuurlijk willen we als korps dat alle collega’s met wie we in Afghanistan hebben gewerkt veilig zijn. Helaas is dat op dit moment niet haalbaar. Voor nu is het daarom belangrijk dat Europese landen vooral deze politievrouwen helpen die binnen de meest zichtbare en meest omstreden teams hebben gewerkt.’

Getraind
Nederland werkte vanuit de Europese politiemissie in Afghanistan (EUPOL), samen met de Afghaanse politie en het Afghaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken. De Family Response Units werden getraind voor en gecoacht bij onder andere de aanpak van huiselijk geweld en kindermisbruik. De Human Rights Units toetsten onder meer mogelijke strafzaken op schendingen van de mensenrechten.

Bedreigingen
Binnen traditionele groepen in Afghanistan liggen onderwerpen als mensenrechten en gender zeer gevoelig. De Units onderzochten ook misstanden binnen de Afghan National Police (ANP) zelf. Door deze combinatie van factoren, ontvingen de politievrouwen al vóór de plotselinge machtsovername door de Taliban, bedreigingen.

‘Extreem zorgelijk’
De Nederlandse politie heeft inmiddels ‘extreem zorgelijke’ signalen ontvangen waaruit blijkt dat betrokken Afghaanse politievrouwen nu in groot gevaar zijn. Ook doordat de Taliban sinds de machtsovername directe toegang heeft gekregen tot alle persoonsgegevens van de politie, inclusief biometrische gegevens en huisadressen van de vrouwelijke politiecollega’s. Bovendien behoort naar schatting dertig procent van de politievrouwen tot de minderheidsgroep Hazara, die wordt gemarginaliseerd en vervolgd door de Taliban. Veel politievrouwen verbranden hun politie-identificatiebewijzen en uniformen en veranderen voortdurend van locatie en telefoonnummer om niet te worden gevonden door de Taliban.

Morele plicht
Volgens Liesbeth Huyzer, lid van de Korpsleiding, is het een morele plicht van de betrokken Europese landen om deze vrouwen buiten Afghanistan veiligheid te bieden. ‘Zij hebben zich met onze aanmoediging en steun, vaak met gevaar voor eigen leven, jarenlang ingezet voor een democratisch Afghanistan waar het voor iedereen mogelijk zou zijn om vreedzaam te leven. Nu zij plotseling zelf vervolgd worden, mogen wij hen niet in de steek laten.’ 

Voormalige EUPOL Afghanistan medewerkers van de politie hebben Europese politiepartners opgeroepen om ook te vragen de Afghaanse politiecollega’s in veiligheid te brengen.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

herfstbanner

Overdag zijn er eerst perioden met zon en is het op de meeste plaatsen droog. In de middag en avond trekt een regenzone van west naar oost over het land. De middagtemperatuur wordt 16 à 17°C. De wind is zuid tot zuidwest en is landinwaarts matig, in de kustgebieden vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In eerste instantie zijn langs de noordwestkust nog steeds (zware) windstoten rond 75 km/uur mogelijk. In de avond wordt de wind zuidwest tot west en neemt af naar zwak tot matig, aan zee naar vrij krachtig.

Komende nacht trekt de regen oostwaarts weg, al blijft het zuidoosten gevoelig voor wat lichte (mot)regen. Elders zijn er brede opklaringen maar drijven er ook enkele buien binnen vanaf zee. In brede opklaringen vormt zich nevel of mist, die in de vroege ochtend over kan gaan in lage bewolking. De minima lopen uiteen van 6°C in het noordwesten tot 11°C in het zuidoosten, bij een zwakke tot matige zuidwestenwind.

 

Z12O (Foto: DJMO)
Een prachtige zonsondergang in combinatie met diverse soorten bewolking. Erg fraai! (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nederland doneert 27 miljoen vaccins aan Covax

Nederland start in de loop van oktober met de donaties aan Covax, het VN-systeem om vaccins over de hele wereld te verdelen. Nederland wil bijdragen om de vaccinatiegraad wereldwijd te verhogen, het coronavirus te bestrijden en mutaties te helpen tegengaan. Om dit doel te bereiken heeft Nederland dit jaar al ruim 1,5 miljoen vaccins bilateraal gedoneerd uit eigen voorraad aan onder andere Indonesië, Suriname en Kaapverdië. Met de grootschalige vaccindonatie wil minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dit jaar net zo veel vaccins doneren als dat er in Nederland zijn gebruikt. Naar verwachting hebben we eind dit jaar ruim 27 miljoen vaccins gedoneerd en circa 25 miljoen vaccins zelf gebruikt.

In Nederland is het punt bereikt dat iedereen (van 12 jaar en ouder) die dat wilde een vaccinatie tegen COVID-19 heeft kunnen krijgen. Tegelijkertijd hebben veel mensen in andere landen, waaronder groepen zoals ouderen en kwetsbaren, vaak nog geen vaccin kunnen krijgen. Nederland wil, afhankelijk van de leveringen, zoveel mogelijk reeds bestelde vaccins rechtstreeks aan Covax doneren.

Minister De Jonge: “Een snelle en eerlijke verdeling van coronavaccins is belangrijk vanuit het oogpunt van internationale solidariteit. We zijn pas echt beschermd als iedereen beschermd is. Wereldwijde beschikbaarheid van vaccins is ook de enige manier om het coronavirus onder controle te krijgen. Nederland doneert haar vaccins daarom onder het motto ‘Get one - Give one.’”

Faciliterende landen
Al eerder is Nederland gestart met bilaterale donaties uit de voorraad van het RIVM. In het vervolg zal er rechtstreeks vanuit de fabriek gedoneerd worden aan Covax. Om dat mogelijk te maken moeten er contracten worden opgesteld tussen Gavi (de uitvoeringsorganisatie van Covax) de vaccinfabrikant en het donerende land. Dit kost tijd omdat het doneren van geneesmiddelen, zeker vaccins, gepaard gaat met strenge regelgeving om de kwaliteit, veiligheid, effectiviteit en traceerbaarheid van het vaccin te waarborgen. Medicijndonatie is altijd complex en gebonden aan strikte regels.

Net als de aankoop van de vaccins zal ook donatie aan Covax in Europees verband worden gedaan. Een aantal EU-landen heeft overeenkomsten afgesloten met Gavi en de vaccinfabrikant, dit zijn zogeheten ‘faciliterende landen.’ Andere EU-landen, waaronder Nederland, doneren via deze landen hun vaccins aan Covax. Dit bespaart tijd en werk, zodat donatie sneller mogelijk is. Nederland heeft op deze wijze al eerder 500.000 AstraZeneca vaccins via Zweden aan Covax gedoneerd. Voor de andere vaccins kan Nederland gebruik maken van andere faciliterende landen.

Eigen voorraad
In Nederland houden we voldoende voorraad vaccin voor mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Met de GGD en het RIVM werken we aan een plan om het fijnmaziger vaccineren een extra impuls te geven en de twijfelaars beter te begrijpen en hopelijk over te halen om alsnog voor vaccinatie te kiezen. We houden circa 4 miljoen doses in Nederland om de huidige vaccinatiecampagne af te kunnen ronden, om immuungecompromiteerden te kunnen voorzien van een derde prik, maar ook voor als een eventuele booster nog dit jaar zal moeten starten, plus een noodzakelijke reservevoorraad.

Nog extra bilaterale donaties
Vaccins die Nederland niet gebruikt, geven we weg. De komende weken doneren we nog circa 3,5 miljoen doses bilateraal, met name aan Indonesië. Daarmee werken we de voorraad die in Nederland nog voorhanden is weg.

10 jaar en TBS voor Nijmeegse kindersekstoerist (70)

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag in een omvangrijke zedenzaak 10 jaar gevangenisstraf en TBS opgelegd aan een 70-jarige man uit Nijmegen. Het vonnis is conform de strafeis van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) van 7 september jl. Het OM eiste die dag in de zaak, getiteld 26Crapo, 10 jaar met aftrek van de voorlopige hechtenis en TBS met dwangverpleging tegen de Nijmegenaar.

Internationaal netwerk van pedoseksuelen
De rechtbank oordeelt, in lijn met het OM, dat de man, deel uitmakend van een internationaal netwerk van pedoseksuelen, ontucht heeft gepleegd met dertien verschillende minderjarige jongens in diverse buitenlanden. In meerdere gevallen ging dat gepaard met seksueel binnendringen van het lichaam en vervaardiging en uitwisseling van kinderpornografische afbeeldingen.

Het gaat om de periode 2004 tot en met 2010 in vijf verschillende landen: Vietnam, Sri Lanka, Crimea/Oekraïne, Moldavië en India.

De rechtbank volgt de vaststelling van geestelijk deskundigen dat bij de Nijmegenaar sprake is van een pedofiele stoornis. Er is recidivegevaar en daarom moet de maatschappij worden beschermd. Onder meer door middel van oplegging van de TBS-maatregel. Zo staat te lezen in het vonnis van de rechtbank. “Op geen enkele manier is gebleken dat hij inziet dat zijn gedrag schadelijk is voor de jonge kinderen die het slachtoffer van zijn handelen zijn geweest. Hij praat zijn eigen gedrag goed onder het mom van culturele verschillen en legt de verantwoordelijkheid voor eventuele schade bij de slachtoffers neer bij de omgeving van het slachtoffer.”

Als gelijkgestemden bleken de pedoseksuelen elkaar te hebben gevonden in het afreizen naar veelal Aziatische landen waar ze hun focus op maar één ding lag: met zo veel mogelijk jonge jongens seks hebben. En daar ook foto’s van te maken, om er eenmaal weer thuis nog eens van te kunnen nagenieten. Onderling communiceerden zij regelmatig via versleutelde PGP-berichten. Ook werden gedetailleerde reisverslagen bijgehouden.

Niet zelden zorgde de Nijmegenaar ervoor dat de familie van zo’n jongetje financieel afhankelijk van hem werd. Hij leende hen geld en logeerde in ruil daarvoor bij hen. Ook bood verdachte cadeaus aan, zoals T-shirts of digitale gadgets, mochten de jongetjes games spelen op meegebrachte devices of maakte hij uitstapjes met hen naar bijvoorbeeld het strand een pretpark of zwembad. Zo werd de minderjarige volledig klemgezet.

Onderzoek gaat verder
De Nijmegenaar werd eerder veroordeeld. In 2002 is hij veroordeeld voor ontucht met een 7-jarig jongetje en in 2012 voor bezit van kinderporno. In 2003 is hij door de rechtbank Arnhem vrijgesproken van het bezit van kinderporno, maar deze zaak heeft destijds wel tot zijn ontslag bij zijn werkgever geleid. Verdachte heeft hierbij een ontslagvergoeding van 80.000 euro meegekregen. Van die ontslagvergoeding blijkt hij op reis te zijn gegaan.

Op 17 oktober 2019 wordt hij opnieuw in verband gebracht met pedoseksuele delicten. Toen is onderzoek 26Crapo gestart. Op drie momenten begin februari, maart en april 2020 heeft de politie de woning van de Nijmegenaar doorzocht en diverse versleutelde gegevensdragers in beslag genomen. De man had deze versleutelde devices in zwart folie gewikkeld en verstopt achter de radiator. Op 3 februari 2020 is hij aangehouden en ingesloten.

Onderzoek naar de bij de Nijmegenaar in beslaggenomen devices loopt nog en kan nog leiden tot extra strafbare feiten. Dat betekent dat de hij mogelijk ook op een later moment nog zal worden vervolgd voor andere strafbare feiten, zoals zijn rol op de kinderpornofora en misbruik gepleegd tijdens de meer recente reizen. Er wordt ook onderzoek gedaan in bronlanden, maar hierbij hebben de internationale Covid maatregelen voor veel vertraging gezorgd. Het OM is stellig: “Dit uitstel betekent allerminst afstel, het onderzoek gaat verder.”

Rode Kruis heeft minstens 22 miljoen nodig voor opvang Afghanen

Het Rode Kruis vraagt de internationale gemeenschap minstens 22 miljoen om de vele Afghanen te kunnen opvangen die de komende tijd naar omliggende landen in de regio zullen trekken. De komende wintermaanden steken naar verwachting 160.000 Afghanen de grens over. Om hen op te vangen en van noodhulp te kunnen voorzien is nu meer dan 22 miljoen euro nodig. En in het land zelf is minstens 33 miljoen euro nodig. De gezondheidsdiensten staan op instorten en een hongersnood ligt op de loer.

Afghanistan kampt met een verontrustende humanitaire noodsituatie en een erger wordende economische crisis. Deze crisissen gaan verhevigen naarmate het winterseizoen nadert. De toegang tot bankdiensten is al ernstig beperkt, met een verlamde cashflow tot gevolg. Een snelle verslechtering van de humanitaire omstandigheden in Afghanistan kan rampzalige gevolgen hebben voor al kwetsbare Afghanen en kan leiden tot verdere interne en grensoverschrijdende ontheemding.

‘Strenge winter’
Xavier Castellanos, ondersecretaris-generaal van het Internationale Rode Kruis: “Zo’n achttien miljoenen mensen in Afghanistan lijden onder complexe crises. Denk daarbij aan ernstige droogte, voedsel- en watertekorten, binnenlandse ontheemding, de COVID-19-pandemie, en een verstoord gezondheidssysteem. De winter komt eraan en we weten dat het streng kan zijn. Veel Afghanen zullen de komende maanden dan ook internationale grenzen oversteken. We moeten ons daarop voorbereiden en hen beschermen en humanitaire hulp bieden.”

Prioriteitslanden in de regio
De noodhulporganisatie heeft 33 miljoen euro nodig voor hulp aan mensen in de zestien zwaarst getroffen provincies in Afghanistan. En 22 miljoen euro om Afghanen die de winter ontvluchten te kunnen blijven helpen in landen als Iran, Pakistan en Tadzjikistan. En andere landen in Centraal-Azië die bij de voorbereidingen kunnen worden betrokken.

Nieuw aangekomen Afghanen ondersteunen
Het Rode Kruis heeft in buurlanden en de regio een lange geschiedenis in het verlenen van humanitaire noodhulp en bescherming aan mensen uit Afghanistan. Dankzij deze ervaringen kan het Rode Kruis nieuw aangekomen Afghanen ondersteunen met noodopvang en essentiële huishoudelijke artikelen. En met voedselhulp, medische ondersteuning, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Ook beschermt het Rode Kruis kwetsbare groepen zoals vrouwen, kinderen en gemarginaliseerde minderheden.

Tussenstand hulp in Nederland
Het Rode Kruis heeft eind augustus giro 6868 opengesteld voor hulp aan Afghanen in Nederland. Momenteel is € 250.698 opgehaald. Het geld wordt geïnvesteerd in de opvang van Afghaanse vluchtelingen in Nederland en voor medische hulp aan gewonden in Afghanistan.

Kamerlid Liane den Haan en goochelaar Steven Kazàn: 'Weg met de geraniums!'

Tweede Kamerlid Liane den Haan roept samen met goochelaar Steven Kazàn iedereen op om vrijdag 1 oktober, op Nationale Ouderendag, op social media te laten zien dat ouderen niet achter de geraniums zitten. Het overgrote deel van de ouderen is tot op hoge leeftijd actief en van grote waarde voor onze samenleving. Zij zijn het cement van ons land en verdienen onze waardering!

Liane den Haan en Steven Kazàn willen graag dat zoveel mogelijk mensen op vrijdag 1 oktober op Facebook, Instagram en Twitter laten zien hoe actief de senioren van nu zijn om samen een positief beeld van ouderen neer te zetten.

Op Nationale Ouderendag én Internationale Dag van de Ouderen van de Verenigde Naties zetten we ouderen in het zonnetje en is er extra aandacht voor wat ouderen bezighoudt. Heel belangrijk, want met zeven miljoen mensen van 50 jaar of ouder vergrijst Nederland snel. Gelukkig blijven veel mensen tot op hoge leeftijd vitaal en actief. Het beeld dat veel ouderen ziek, zwak en een kostenpost zijn, klopt dan ook helemaal niet meer. Veel 75-plussers zijn mantelzorger, vrijwilliger, mentor of coach van jongeren. Ze passen op en helpen bij verenigingen en bibliotheken.

Onschatbare waarde
Liane den Haan van Fractie den Haan: “Toch zie je altijd beelden van een rollator, krulspelden en geraniums als het over ouderen gaat. Daar willen we op 1 oktober iets aan doen! Want ouderen zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving. Laten we daar wat meer naar kijken. De vergrijzing is geen bedreiging, maar een kans; al moeten we natuurlijk wel zorgen voor goede plannen zodat we ook in de toekomst in Nederland goed ouder kunnen worden.”

#ikzitnietachterdegeraniums
“We roepen daarom iedereen op om op social media te laten zien hoe actief senioren zijn en dat we trots op hen zijn,” aldus Liane. “Heb jij een vitale en actieve oudere in je omgeving? Je vader, moeder, partner, opa, oma of buurvrouw? Plaats dan een foto van hem of haar op Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #ikzitnietachterdegeraniums. Ook alle ouderen kunnen natuurlijk meedoen door een actieve foto van zichzelf te plaatsen. Dan laten we samen zien dat oud zijn of oud worden iets positiefs is!”

Speciale video van Steven Kazàn
De bekende goochelaar en komiek Steven Kazàn heeft speciaal voor deze actie een filmpje opgenomen. Bekijk zijn video hieronder.


Speciale video van Steven Kazàn

De bekende goochelaar en komiek Steven Kazàn heeft speciaal voor deze actie een filmpje opgenomen. Bekijk zijn video hieronder.

Kim Feenstra: 'Dierenleed is te voorkomen'

Op 4 oktober is het wereld dierendag, het moment om stil te staan bij alle dieren wereldwijd. Er bestaat echter een grote groep huisdieren die ooit wel een naam hadden, maar nu op straat leven.‘Je kunt het je niet voorstellen dat jij je huisdier op straat dumpt of de pasgeboren dieren in een doos langs de weg zet. Al komt dat ook in Nederland af en toe wel eens voor. Maar wat je in ons koninkrijk Nederland aan dierenleed ziet is werkelijk ongelooflijk’. Zo laat Kim weten.

Binnen het koninkrijk Nederland nog veel voor verbetering vatbaar. De eilanden Aruba, Bonaire, Curacao, Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius zijn Nederlands grondgebied waar dierenleed helaas grootschalig voor komt. Daarom gaat Kim weer van start met de grote sterilisatiecampagne onder deze dieren. ‘Als je niets doet dan fokt het door. En alles wat niet geboren wordt aan dieren kan ook niet lijden en hoeft niet op straat te leven. Daarom ben ik ook trots op de vrijwilligers van Stichting Dierenhulp waarvan ik ambassadeur ben. Hun aanpak met sterilisaties voorkomt heel veel dierenleed. Zorgen dat dieren niet geboren worden en voorlichting geven aan de bevolking hoe het eenvoudig anders kan.’

Het doel is om dit jaar het aantal van 1.500 sterilisatie ingrepen te overtreffen en zo te zorgen dat ruim 12.000 dieren niet geboren zullen worden. Dieren die anders op straat zouden komen en geen echte kans zouden hebben. Meer informatie over het vrijwilligerswerk van Stichting Dierenhulp, en hoe jij een steentje kunt bijdragen lees je op de website www.dierenhulp.nl.

4 oktober is het wereld dierendag (Afbeelding: Pixabay)
4 oktober is het wereld dierendag (Afbeelding: Pixabay)

Markt voor legale online kansspelen open

De markt voor legale online kansspelen in Nederland is vanaf vandaag geopend. Eerder deze week maakte de Kansspelautoriteit bekend dat 10 bedrijven een vergunning kregen om via internet kansspelen aan te mogen bieden.

De legalisering en regulering van online gokken is een gevolg van de Wet Kansspelen op afstand. De doelstelling van de wet is een voldoende aantrekkelijk legaal online kansspelaanbod te creëren, zodat de Nederlandse consument die via internet wil gokken, daar terecht kan. Hij speelt daar in een beschermde omgeving. De Kansspelautoriteit houdt toezicht.

Nog geen eindsituatie
René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit, zegt dat de 10 vergunningen die nu zijn verleend, pas het begin is. Jansen: ‘Er zijn nog aanvragen in behandeling. Er is een categorie aanbieders die nog geen vergunningsaanvraag in mocht dienen. Dat is het gevolg van de motie Postema die werd ingediend tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer.(verwijst naar een andere website) Mogelijk hebben ook andere aanbieders belangstelling, maar wachten zij met het indienen van een aanvraag omdat zij er nog niet klaar voor zijn. Er moet aan strenge voorwaarden worden voldaan en er wordt streng getoetst. Maar er komen zeker nog vergunninghouders bij.’

Eerder dit jaar maakte de Kansspelautoriteit bekend dat er 29 aanvragen werden ingediend. Er is sprake van een open stelsel: alle aanvragers die aan de voorwaarden voldoen, krijgen een vergunning.

Modernisering kansspelbeleid
De Wet Kansspelen op afstand legaliseert en reguleert niet alleen online kansspelen. Ten opzichte van al bestaande wetgeving gelden er ook aanvullende eisen op het gebied van verslavingspreventie en reclame. De Wet Koa is een belangrijke stap in de modernisering van het Nederlandse kansspelbeleid. Dat is erop gericht consumenten te beschermen, kansspelverslaving te voorkomen en criminaliteit en illegaliteit te bestrijden.

René Jansen: ‘De missie van de Kansspelautoriteit is 'veilig spelen', de consument die wil deelnemen aan kansspelen moet dat in een veilige omgeving kunnen doen. Hij moet verzekerd zijn van een eerlijk spel. En bij de aanbieder moet er voldoende aandacht zijn voor het voorkomen van kansspelverslaving. Vandaag is met de opening van de legale markt voor online kansspelen een belangrijke stap gezet. De afgelopen jaren hebben geleerd dat het simpelweg verbieden van online kansspelen niet meer mogelijk was. Met legalisering en regulering is het beter mogelijk de consument te beschermen tegen misstanden.’

Eerste halfjaar 2022 woonruimte nodig voor minimaal 10.000 vergunninghouders

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol verwacht dat in de eerste helft van 2022 zeker 10.000 vergunninghouders woonruimte moeten krijgen. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld zijn gevlucht voor oorlog of vervolging en in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen. De zogenaamde taakstelling van 10.000 is voorgelegd aan de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) en op 30 september gepubliceerd in de Staatscourant. De achterstand in de taakstelling van dit jaar schuift automatisch door naar volgend jaar.

Noodopvang Afghaanse evacuees
Het aantal van 10.000 vergunninghouders is gebaseerd op het te verwachten aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt in de periode van 1 januari tot en met 30 juni 2022. Hierbij is rekening gehouden met de verhoogde instroom van asielzoekers, de problemen met uitstroom van vergunninghouders vanwege het woningtekort en de recente ontwikkelingen in Afghanistan. Tegelijkertijd zijn er 2021 door de coronacrisis minder nareizigers naar Nederland gekomen dan eerder werd verwacht. Ook is het de verwachting dat de instroom van nareizigers zich verspreidt over een langere periode. Al deze omstandigheden zorgen ervoor dat het aantal op 10.000 is vastgesteld.

Op 1 juli was er een achterstand van in totaal 5.580 op de huidige taakstelling, dit kan de komende maanden nog wijzigen. Aan het eind van het jaar wordt de achterstand automatisch doorgeschoven naar de taakstelling van volgend jaar en komt daarmee bovenop de taakstelling van 10.000.

De coronacrisis en de eventuele reisbeperkingen blijven voor onzekerheden zorgen bij het berekenen van de te verwachten aantallen. Daarom wordt ook in januari 2022 een tussentijdse evaluatie gedaan om te kijken of de verwachting van 10.000 vergunninghouders nog juist is en of dat aantal moet worden bijgesteld. Als blijkt dat er meer vergunninghouders woonruimte nodig hebben, schuift dit door naar de taakstelling voor het tweede halfjaar. De taakstelling voor de tweede helft van 2022 wordt uiterlijk 1 april volgend jaar bekendgemaakt.

Oog voor uitdagingen gemeenten
Eind augustus is door de LRT een oproep gedaan aan onder andere provincies en gemeenten om waar mogelijk hulp te bieden bij het vergroten van de opvangcapaciteit en het huisvesten van vergunninghouders om de druk op de COA-opvang te verlagen. De COA-capaciteit staat momenteel extra onder druk door de stagnerende uitstroom van vergunninghouders door het woningtekort en de stijgende instroom van onder andere Afghaanse evacués en alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Tegelijkertijd is er ook begrip uitgesproken voor de uitdagingen waar gemeenten voor staan als gevolg van de krapte op de woningmarkt om de gevraagde taakstelling te realiseren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.