Verenigde Staten: vuurwapengeweld leidt tot bloedige vicieuze cirkel

Over het algemeen neemt de misdaad in de VS af, maar het wapengeweld explodeert bijna. Alleen al in de Amerikaanse metropool Philadelphia kwamen in 2021 meer dan 400 mensen om het leven. Wanneer het vertrouwen in de politie afneemt, nemen mensen hun toevlucht tot het instellen van een burgerwacht. Met verwoestende gevolgen.

De politie van Philadelphia heeft een video vrijgegeven van het voertuig dat wordt gezocht na een drive-by shooting waarbij maandagmiddag een dode viel en vijf anderen gewond raakten. Volgens plaatsvervangend commissaris Joel Dales schoot de schutter vanaf de achterbank de Chrysler 300. "Het is een druk gebied. Godzijdank waren er geen kinderen buiten toen de schietpartij plaatsvond." 

"Dit is schandalig!" zei raadslid Cindy Bass over het wapengeweld. "Dit zou niet mogen gebeuren. En waar is onze burgemeester? We hebben onze burgemeester nodig, te doen alsof het je iets kan schelen, naar buiten te komen en te kijken wat er gebeurt."

In reactie op de verklaringen van Bass zei het kantoor van burgemeester Jim Kenney dat hij op het moment van de schietpartij op een Zoom-bijeenkomst was om meer geld van de Biden-administratie te krijgen om de achterliggende oorzaken van wapengeweld aan te pakken.

Tot op heden zijn er in Philadelphia dit jaar 1.617 slachtoffers van schietpartijen gevallen, bij 334 van deze schietpartijen vielen doden.