OS: Prachtige strijd om goud in kajak en kano

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn weer vier gouden medailles vergeven op de Sea Forest Waterway, waar na het roeien van week één gestreden wordt in het vlakwaterkanoën in week twee van de Spelen.

K-1 200m mannen
Dé sprintbom in de kajak is Liam Heath en de Brit hoopte dan ook zijn olympische titel van Rio te verdedigen. Dat lukte echter niet, hij had nét de vorm niet en dat gold wel voor de Hongaar Sandor Totka. In 35,035 seconden pakte Totka toch wel verrassend het goud, enkele honderdsten voor de Italiaan Manfredi Rizza. Heath was wel de beste van de rest en pakte toch nog brons.

C-1 200m vrouwen
Vooraf werd een tweestrijd verwacht tussen twee vrouwen, te beginnen met de Canadese Laurence Vincent-Lapointe. Zesvoudig wereldkampioene, maar een tijdje geschorst geweest nadat ze betrapt was op doping. Die bleek ze binnen te hebben gekregen via onbeschermde seks met haar toenmalige vriend, die toegaf het gebruikt te hebben. De nieuwe generatie wordt aangevoerd door de Amerikaanse Nevin Harrison, 19 jaren jong en regerend wereldkampioene.

Het werd een vrij spannende finale op het debuterende onderdeel, maar na dik 45 seconden sprinten was één ding duidelijk: Harrison is de nieuwe sprintkoningin in de kano. Het was goud voor de Amerikaanse tiener, voor Vincent-Lapointe, die op 'haar' onderdeel eindelijk op de Spelen in actie kon komen. Brons was voor de Oekraïnse Liudmyla Luzan, die een zeer spannende strijd om plek drie nipt won.

K-1 500m vrouwen
In de kajak is Lisa Carrington de onbetwiste koningin en de Nieuw-Zeelandse had dat al laten zien met haar derde opeenvolgende gouden medaille op de 200 meter. Ook op de iets langere afstand stond er nauwelijks een maat op Carrington, die na 1:51,216 minuten als eerste de finishlijn passeerde, een ruime halve seconde voor de Hongaarse Tamara Csipes. Brons was er voor de Deense Emma Jorgensen, na zilver in Rio, terwijl de Hongaarse Danuta Kozak na goud in Londen én Rio genoegen moest nemen met plek vier.

K-2 1000m mannen
Het werd een werkelijk zinderende finale tussen de Duitsers Max Hoff/Jacob Schopf en de Australische boot met Jean van der Westhuyzen/Thomas Green. Met nog een meter of tweehonderd te gaan lagen de boten nek aan nek, maar de Australiërs hadden nog nét iets meer over en raasden naar het goud, drie tienden voor de Duitsers. Josef Dostal en Radek Slouf uit Tsjechië hielden de Hongaarse boot nog net van het podium en pakten brons.