OS: Net geen halve finale voor Belgische basketbalsters na late driepunter van Japan

De Belgische basketballers hebben zich net niet weten te plaatsen voor een historische halve finale plaats. Tegen gastland Japan gaven ze uiteindelijk een grote voorsprong uit handen in het laatste kwart. Een late driepunter van Japan in de slotminuut zorgde voor de beslissing.

Na het derde kwart had België een mooie voorsprong van zeven punten en leek een unieke halve finale plaats voor de Belgische basketbalsters erin te zitten, maar al snel had Japan het gat gedicht na een aantal drie punters en kregen we een spannend laatste kwart. België hield tot aan de laatste halve minuut de voorsprong, waarna Hayashi Japan op voorsprong zette. België had nog één kans voor de zege, maar zag hun aanval stuiten op de ring, waardoor Japan in de halve finale staat.

Daarin spelen de Japanse basketbalsters tegen Frankrijk dat in hun kwartfinale afrekende met Spanje. De Franse basketbalsters stonden de gehele wedstrijd aan de leiding. In het vierde kwart kwam Spanje nog wel dichterbij, maar dat zou niet voldoende zijn voor de winst.

De andere halve finale gaat tussen Amerika en Servië. Zesvoudig olympisch kampioen Amerika had in de groepsfase nog regelmatig moeite met hun tegenstanders, maar in de kwartfinale werd duidelijk dat de Amerikaanse basketbalsters de juiste vorm te hebben pakken. Tegen de nummer twee van de wereld Australië won Amerika met duidelijke cijfers: 79-55. In die halve finale wacht Servië als tegenstander. De Servische basketbalvrouwen rekende in het laatste kwart af met China en dat was te danken vooral aan de uitblinkende Sonja Vasić.