OS: Van Schip moet genoegen met zesde plaats op omnium, eerste baangoud voor Groot-Brittannië

H.Vviv

Baanrenner Jan Willem van Schip is bij de Olympische Spelen in Tokio uitstekend van start gegaan. Na twee van de vier onderdelen in het omnium staat de Nederlander gedeeld eerste. Hij werd derde in de scratch, maar won de tempo race. Samen met de Brit Matthew Walls en de Fransman Benjamin Thomas heeft hij 76 punten.

Van Schip begon uitstekend aan het omnium, een wedstrijd over vier onderdelen. In de scratch, het eerste onderdeel, werd hij derde achter de Brit Walls en de Fransman Walls.

Het tweede onderdeel van de dag de temporace pakte Van Schip de winst met een prachtige tactiek. Samen met enkele andere leek hij een ronde, maar de Nederlander wachtte met een ronde te pakken, waardoor hij elk ronde één puntje wist te pakken en met nog vijf rondes sloot hij uiteindelijk aan, waardoor hij nog eens twintig punten wist te pakken. Dankzij deze prachtige tactiek pakte hij de winst in de temporace en gaat hij samen met Walls en Thomas aan de leiding na twee van de vier onderdelen. Later volgen nog de afvalkoers en de puntenkoers.

Van Schip is een plaatsje gezakt in het klassement. De Nederlander eindigde in de afvalkoers als vijfde, maar zag Walls een klein beetje uitlopen in de stand. Met alleen nog de puntenkoers te gaan heeft de Brit een kleine voorsprong de Nederlander. De Franse wereldkampioen Thomas staat op een voorlopige derde plaats.

Update 12.04 uur
Het is Van Schip niet gelukt om een medaille te behalen op het onderdeel omnium. Na drie onderdelen stond de Nederlandse baanwielrenner er nog goed voor, maar in de alles bepalende puntenkoers kwam de 26-jarige baanwielrenner er niet aan te pas. Hij werd uiteindelijk zesde.

Het goud ging naar de Brit Walls. Het zilver ging verrassend naar de Nieuw-Zeelander Campbell Stewart, die in de puntenkoers maar liefst twee bonusrondes wist te pakken. Het brons was voor uittredend olympisch kampioen Elia Viviani.