OS: Na 25 jaar roeigoud voor Nederlandse mannen, ook dubbel zilver plus brons

Op de Olympische Spelen in Tokyo is de eerste van drie dagen vol finales in het roeien van start gegaan. Woensdag staan er zes finales op het programma op de Sea Forest Waterway, met in elke finale een sterke Nederlandse boot.

Dubbeltwee vrouwen
Roos de Jong en Lisa Scheenaard werden vooraf gezien als kanshebber op een medaille, vooral achter het zeer sterke Roemenië en Nieuw-Zeeland. Het jonge Roemeense duo Ancuta Bodnar/Simona Radis was een forse maat te groot voor iedereen en roeide overtuigend naar olympisch goud. Brooke Donoghue en Hannah Osborne waren in de Nieuw-Zeelandse boot best of the rest en pakten zilver, hoewel ze opgejaagd werden door één boot: De Jong en Scheenaard maakten zich los van de rest en pakte achter de twee topfavorieten het brons, de eerste Nederlandse roeimedaille in Tokyo.

Dubbeltwee mannen
Twee jaar geleden waren Melvin Twellaar en Stefan Broenink nog geen duo, nu werden ze gezien als kanshebber in een op papier open finale, met China, Frankrijk en ook Nederland als voornaamste favorieten. Twellaar en Broenink streden inderdaad met Frankrijk en China en pakten in de tweede helft de leiding. Hugo Boucheron en Matthieu Androdias kwamen in de laatste paar honderd meter langszij en in een zinderende strijd sprintte het Franse duo naar het goud, nét voor de zilveren Nederlanders. Op dik drie seconden ging het brons naar de Chinese wereldkampioenen Liu Zhiyu en Zhang Liang.

Vier-zonder vrouwen
Met Elisabeth Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester was Nederland samen met de Australische boot toch wel de favoriet, zeker nadat de Amerikaanse boot de finale niet haalde. Lucy Stephan, Rosemary Popa, Jessica Morrison en Annabelle Mcintyre - op Stephan na een geheel andere boot dan de ploeg die wereldkampioen werd - roeiden de Australische boot naar de leiding, maar in een zinderende sprint kwam Nederland bíjna langszij. Het lukte net niet en op 0,34 seconden van Australië pakte het Nederlandse kwartet het zilver, ruim voor de bronzen Ierse boot.

Vier-zonder mannen
Met Jan van der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema was dit de eerste finale waarin Nederland hoogstens een outsider was wat de medailles betreft, de favorietenrol was vooral voor Groot-Brittannië en Australië - Italië moest in de uren voor de finale een roeier vervangen wegens een positieve COVID-19-test. Nederland kwam er niet verrassend niet echt aan te pas, Alexander Purnell, Spencer Turrin, Jack Hargreaves en Alexander Hill roeiden overtuigend naar Australisch goud. Het zilver ging naar Roemenië, voor de zich knap herpakte Italianen. Daar kwam wel wat hulp bij: de Britse boot was op weg naar een medaille, maar ging in de slotfase volledig de mist in en vaarde bijna tegen de Italianen aan, waardoor Italië ze voorbij kon. Nederland eindigde als zesde.

Dubbelvier mannen
Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers waren vooraf de favorieten om het goud te pakken, maar al snel leek het fout te gaan: Metsemakers had een probleem en moest zelfs even stoppen met roeien, maar Nederland herstelde zich bijzonder knap. Al snel werden Australië en Groot-Brittannië gepasseerd en in de snelste tijd ooit roeide Nederland naar het eerste Nederlandse mannenroeigoud in 25 jaar. De Britten moesten genoegen nemen met zilver, nét voor Australië, terwijl Polen er net naast greep.

Dubbelvier vrouwen
Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers waren samen met Duitsland op papier de voornaamste uitdagers van het in principe beduidend sterkere China. De Chinese wereldkampioenen namen een ruime leiding, Duitsland was met afstand de beste van de rest van het veld en Nederland werd na 1500 meter gepasseerd door Polen en Australië. De ploeg zakte weg naar de laatste plek, China pakte overtuigend het goud, voor Polen en Australië: bij Duitsland ging het in de slotfase he-le-maal fout, de ploeg werd na een blunder slechts vijfde.

Lichte dubbeltwee vrouwen
Marieke Keijser en olympisch kampioene Ilse Paulis behoren tot de favorieten voor goud, maar in de halve finales was een plek bij de eerste drie voldoende. Dat leverde geen problemen op: Nederland leek het relatief rustig aan te doen in de slotfase en finishte als derde, achter de Britse en Franse boten.

Twee-zonder mannen
Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek waren mogelijke outsiders, maar veel meer ook niet. Meer zat er ook niet in, want in de halve finales eindigden ze na een instorting in de laatste paar honderd meter als vierde, waar een plek bij de eerste drie nodig was om de finale te bereiken.