Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen worstelen met een tekort aan kerosine

Omdat de kerosine op veel Amerikaanse luchthavens dreigt op te raken, moedigen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun piloten nu aan om brandstof te besparen. De kans bestaat dat vluchten worden geannuleerd vanwege een gebrek aan brandstof.

In de VS heeft de forse toename van het luchtverkeer deze zomer ongebruikelijke gevolgen gehad: de toevoer van kerosine is op sommige luchthavens zo laag dat luchtvaartmaatschappijen piloten vragen om brandstof te besparen waardoor vertragingen en problemen met overstappen naar een andere vlucht kunnen optreden.

Piloten kunnen brandstof besparen door bijvoorbeeld na het opstijgen in één schuine lijn 'omhoog' te gaan in plaats van dit stapsgewijs te doen, of door een motor af te zetten bij het uitrollen na de landing. Ook wordt er kerosine bespaard als men het wachten om te mogen landen vermijdt.

Al enkele weken leveringsproblemen
American Airlines heeft er bij haar piloten op aangedrongen zoveel mogelijk brandstof te besparen. "Elke liter is nuttig", zei manager John Dudley gisteren. Kerosine is momenteel schaars in de VS - daarnaast is er ook een gebrek aan tankwagens en chauffeurs, legt Dudley uit. Hij houdt rekening met aanvoerproblemen tot half augustus.

Kerosine wordt vooral op kleinere luchthavens in het westen van de VS schaars. In de staat Nevada had gouverneur Steve Sisolak zaterdag al gewaarschuwd voor brandstoftekorten. Ze kunnen vertragingen veroorzaken op passagiers- en vrachtvluchten vanaf Reno-Tahoe Airport.

Pijpleidingen transporteren meer benzine en diesel
De luchtvaartmaatschappij Delta legde uit dat de reden voor het tekort de te lage doorvoercapaciteit van de pijpleidingen is: tijdens de coronapandemie was er minder kerosine nodig en werd er dus minder doorgelaten - in plaats daarvan werd er meer benzine en diesel getransporteerd via de pijpleidingen.

Tegelijkertijd is er ook een gebrek aan tankwagens en vrachtwagenchauffeurs voor de tankwagens om tijdig kerosine te kunnen aanvoeren, meldt de tv-zender CNBC. Dit heeft geleid tot deze ongebruikelijke maatregelen: Volgens de woordvoerder van de pilotenvakbond bij American Airlines aan AFP moeten sommige machines meer kerosine tanken dan voorheen om niet zonder bevoorrading op een klein vliegveld terecht te komen. Het hogere gewicht moet dan mogelijk zelfs door minder passagiers worden gecompenseerd.

Amerikaanse vakantiegangers blijven in eigen land
De tekorten zijn ontstaan door een toename van het binnenlands vliegverkeer in de VS. Dit is op zijn beurt te wijten aan een sterke toename van vakantiereizen door Amerikanen in hun eigen land. Omdat velen van hen alleen internationale bestemmingen kunnen bereiken met Covid-tests of gevaccineerd, gaan meer Amerikaanse burgers nu naar binnenlandse toeristische bestemmingen - vooral aan de westkust. Zo noteerde de Bozeman Yellowstone International Airport in Montana aan de rand van Yellowstone National Park de afgelopen maand een passagierstoename van meer dan 33% vergeleken met 2020.