OS: Eerste medaille ooit voor Turkmenistan dankzij gewichthefster

Op de Olympische Spelen in Tokyo was het dinsdag in het gewichtheffen weer de beurt aan de vrouwen. In de klasses tot 59 kilogram en tot 64 kilogram werd gestreden om het goud én er kon een nieuw land verwelkomd worden op de eeuwige medaillespiegel.

Vrouwen 59kg
Er was maar één torenhoge favoriete en dat was de Taiwanese Kuo Hsing-chun, zeker bij afwezigheid van haar Noord-Koreaanse en Chinese concurrentie: Noord-Korea trok zich geheel terug van de Spelen en China koos in het gewichtheffen voor vier andere gewichtsklassen met zoveel mogelijk kans op goud.

Dat Kuo ging winnen stond ook niet ter discussie: ze trok 103kg omhoog en stootte 133kg boven haar hoofd, goed voor een totaal van 236kg en met afstand het goud. De strijd om zilver was wel spannend en werd gewonnen door Polina Guryeva uit Turkmenistan, die slechts één van haar vijf pogingen miste: ze trok 96kg en stootte 121kg, goed voor de eerste Turkmeense medaille ooit op de Spelen.

Ook voor de thuisfans kon er gejuicht worden, want Mikiko Ando pakte het brons. De ervaren Japanse, vaak nét niet goed genoeg voor de medailles op WK's, noteerde met 94 en 120 een totaal van 214 kilogram, één meer dan de Française Dora Tchakounté, wiens laatste pogingen op beide onderdelen verkeerd gingen - één van die twee raak was brons geweest.

Vrouwen 64kg
Hier lag het veld juist helemaal open, maar dat kwam vooral doordat de meeste toppers er niet waren, het niveau in de 'tussenklasse' is bepaald niet geweldig. De Canadese Maude Charron was wellicht ietwat de favoriete en met 105kg bij het trekken begon ze in elk geval uitstekend.

Charron's eerste poging bij het stoten leverde een flinke misser op, maar met 128kg herstelde ze zich en met 131kg tilde ze het goud binnen met een totaal van 236kg - hetzelfde als Kuo in de lichtere gewichtsklasse. Zilver was er misschien wat verrassend voor de Italiaanse veterane Giorgia Bordignon, die tot 104 en 128 kilo en een totaal van 232kg kwam. Dat was twee meer dan de Taiwanese Chen Wen-huei, die 103 en 127 kilo optilde.

De Britse Sarah Davies sloot de wedstrijd af met een mislukte poging op 133kg, wat zilver opgeleverd zou hebben. Saillant detail is dat 131kg 'al' genoeg was geweest voor brons, nu eindigde ze als vierde.