OS: Degendames halen eerste olympisch goud voor Estland sinds 2008

De Estse dames onder leiding van Katrina Lehis hebben in de teamfinale op degen afgerekend met Zuid-Korea. In een spannend duel zakte de Zuid-Koreaanse nummer twee van de wereld Injeong Choi in de laatste ronde volledig door het ijs. In de strijd om brons gingen de Italianen met de winst aan de haal.

In de kwartfinales waren er direct twee verrassingen: Estland, de nummer zeven van de wereld, wist de Poolse favorieten opzij te zetten, terwijl Italië nipt won van de beter geklasseerde Russen. China en Zuid-Korea wisten wel volledig naar verwachting Hong Kong en de VS te verslaan. Met name China maakte daarbij indruk door met 44-32 te winnen.

Halve finale

In de halve finale moest Zuid-Korea het opnemen tegen de nummer één van de wereld China. De Zuid-Koreanen kwamen al snel op voorsprong en gaven dit niet meer weg. De laatste van de negen partijen leverde een waar schouwspel op. Zhu scoorde 11 punten, maar Injeong Choi, de Koreaanse sterschermster, maakte zowaar 15 punten binnen drie minuten, daarmee de finaleplaats voor Zuid-Korea veiligstellend.

De andere halve finale was minder spannend. Katrina Lehis zette Estland direct op een kleine voorsprong, die in de volgende partijen door haarzelf, Erika Kirpu en Julia Beljajeva langzaamaan uitgebreid werd. De Italianen hadden nog een hoopvol moment doordat Federica Isola de grote achterstand in de voorlaatste ronde terugbracht tot vier punten, maar in de laatste ronde kon Rossella Fiamingo deze lijn niet doorzetten. Zo wonnen de Esten comfortabel met 42-34.

Medailles

In de strijd op brons kwam China aanvankelijk op voorsprong na een aantal felle aanvallen. Pas in de vierde partij haalden de Italianen de Chinezen weer in. Rossella Fiamingo had geen kind aan de matig schermende Anqi Xu. De Italianen bouwden deze voorsprong snel uit. Uitsluitend Sheng Lin wist de Italianen soms nog af te stoppen. Dankzij haar werd de achterstand ook tot vier punten teruggebracht voor het begin van de laatste ronde, waarin Federica Isola en Mingye Zhu het tegen elkaar moesten opnemen. Zhu schermde sterk en leek gelijk te komen met de Italianen, maar met nog tien seconden op de klok raakte ze geblesseerd, waardoor ze in de resterende tijd Isola niet meer in de problemen kon brengen. Brons voor Italië.

Hierop volgde de finale tussen Estland en Zuid-Korea. Julia Beljajeva bracht Estland op voorsprong tegen de erg matig schermende Injeong Choi. In de volgende partijen lukte het de Zuid-Koreanen echter om terug te komen. De explosief schermende Kang bleek namelijk in staat Katrina Lehis, de winnares van het brons in het individuele toernooi, in de problemen te brengen. Eenmaal op een voorsprong, konden de Zuid-Koreanen op een verdedigende tactiek overgaan. Met goed geplaatste voorsteken sleepten de Zuid-Koreanen steeds maar weer een dubbel uit de succesvolle Estse aanvallen.

Hoewel Choi de zwakste indruk maakte, besloten de Zuid-Koreanen om Kang te wisselen voor Lee. Een onverstandige zet, zo zou blijken. De Estse wissel Irina Embrich kon tegen Lee gelijkkomen, waarna in de laatste partij Lehis het op moest nemen tegen Choi. Deze partij begon met een chaotisch punt voor Lehis, waarna de Zuid-Koreaanse volledig instortte. Aan het einde kwam Choi een beetje in het spel, maar Lehis kon niet tot wankelen gebracht worden en haalde zo soeverein het goed voor Estland binnen. Opmerkelijk is dat dit de eerste gouden medaille voor Estland op de Zomerspelen is sinds 2008, toen Gerd Kanter bij het discuswerpen goud haalde. Verder is deze medaille de tweede olympische schermmedaille voor Estland ooit. De eerste werd enkele dagen geleden gehaald door Lehis, die in Estland inmiddels een nationale held geworden is.