Minder begaafde 'pedojagers' bestraft voor moordpoging buurman

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 36-jarige vrouw tot een gevangenisstraf van 9 jaar en tbs met dwangverpleging voor een poging tot moord in Enschede. De 18-jarige en 16-jarige mededaders krijgen 15 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Het drietal probeerde een medeflatbewoner van de vrouw te doden omdat zij dacht dat hij pedofiel was.

De vrouw, haar 16-jarige zoon en zijn 18-jarige vriend gingen op 1 november 2020 naar de woning van hun slachtoffer in een flat in Enschede. Daar sloegen de jongens de man onder andere met een metalen knuppel op zijn hoofd en de vrouw stak hem met een mes in de rug. Het slachtoffer belandde door het extreme geweld op de intensive care. Een man die toevallig bij het slachtoffer op bezoek kwam, belde aan en verstoorde zo - zonder het te weten - de aanval. Hiermee redde hij waarschijnlijk het leven van het slachtoffer.

Vooropgezet plan om buurman te doden
De rechtbank stelt vast dat de drie handelden met een vooropgezet plan. Op de dag voor de aanval bespraken zij onder andere de taakverdeling, hoe dadersporen moesten worden voorkomen en hoe de knuppel gebruikt moest worden om de man zoveel mogelijk schade toe te brengen. De vrouw en haar 16-jarige zoon bespraken samen de dood van de man. De 18-jarige jongen was niet bij het bespreken van de dood, maar handelde die dag wel volgens de afgesproken instructies. Hij sloeg de man, zoals afgesproken, met de knuppel op zijn hoofd. Uit dat welbewuste en potentieel dodelijke geweld blijkt dat ook hij van plan was om de man te doden.

Pedofiel een lesje leren
De reden voor het extreme geweld is niet helemaal duidelijk geworden. Wel blijkt dat de vrouw met meerdere mensen, waaronder haar zoon, besprak dat hij zijn buurman een lesje wil de leren omdat hij volgens haar pedofiel is. Uit het dossier blijkt niet dat de 18-jarige vriend van de zoon hier vanaf wist. Hij zou zijn meegegaan naar de woning omdat er geld te halen viel bij hun slachtoffer.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Alle drie zijn verminderd toerekeningsvatbaar, omdat zij een gebrekkige ontwikkeling van de geestesvermogens hebben of lijden aan een ziekelijke stoornis. Op advies van deskundigen krijgt de vrouw tbs met dwangverpleging opgelegd. Omdat de 18-jarige jongen is veroordeeld via het adolescentenstrafrecht krijgt hij, net zoals de 16-jarige jongen, jeugddetentie en jeugd-tbs (de PIJ-maatregel) opgelegd. Ook moet het trio in totaal bijna 20.000 euro schadevergoeding betalen.