De stad Groningen heeft volgens dit onderzoek de schoonste lucht van Nederland

Groningen is van 323 onderzochte Europese steden de schoonste van Nederland als het om de luchtkwaliteit gaat, Nijmegen en Amsterdam de minste, stelt het Europees Milieuagentschap (EEA). De inwoners van de Zweedse gemeente Umeå ademen de schoonste lucht van Europa in, terwijl die in de Poolse stad Nowy Sacz in de meest vervuilde leven. Meer hierover bij DvhN.

Meer dan de helft van de Europese steden wordt nog steeds geplaagd door vuile lucht, blijkt uit het onderzoek van EMA, ondanks een vermindering van de verkeersemissies en andere verontreinigende stoffen tijdens de lockdowns vanwege COVID-19.

Steden in Oost-Europa, waar steenkool nog steeds een belangrijke energiebron is, deden het het slechtst, met Nowy Sącz in Polen de meest vervuilde lucht, gevolgd door Cremona in Italië, waar industrie en geografie de neiging hebben de luchtvervuiling te concentreren, en Slavonski Brod in Kroatië.

De drie schoonste steden waren Umeå in Zweden, Tampere in Finland en Funchal in Portugal .

Het Europees Milieuagentschap (EEA) nam gegevens van 323 steden in 2019 en 2020 en ontdekte dat in slechts 127 daarvan, of ongeveer 40%, de niveaus van fijnstof, bekend als PM 2,5, onder de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen limieten lagen. Fijnstof heeft de grootste impact op de gezondheid van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling en veroorzaakt meer dan 400.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar in heel Europa.

Luchtkwaliteit Europa 2017 bron:EEA
Luchtkwaliteit Europa 2017 (bron:EEA)