FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 juni 2021

Random Pics van de Dag #338

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

EK: Sterk Italië overrompelt Zwitserland

Italië heeft ook de tweede wedstrijd op het EK Voetbal weten te winnen. Opnieuw werd het 3-0 en dit maal was Zwitserland het slachtoffer. Italië liet opnieuw goed spel zien en maakt duidelijk dat ze gezien mogen worden als een zeer serieuze kanshebber.

Italië klapte er meteen vol op en liet de Zwitsers nauwelijks ruimte in het eerste kwartier. Het was een heuse omsingeling, met als grootste kans een kopkans voor spits Ciro Immobile. Even later was het dan toch raak uit een corner. Giorgio Chiellini kopte hem in, maar de VAR kwam in actie en zei dat de bal kort op de hand kwam. Derhalve werd de goal afgekeurd.

Na dit moment in de twintigste minuut was het allemaal even iets minder, Italië speelde even met wat minder gas en Chiellini was bij zijn afgekeurde goal ook nog eens geblesseerd geraakt en werd snel gewisseld. Net na die wissel werd het alsnog 1-0, een moment van een flitsende aanval was genoeg voor de tandem Berardi-Locatelli, waarbij de laatste van die 2 Sassuolo-spelers de goal wist te maken. Ook na de 1-0 bleef het eenrichtingsverkeer.

Na rust leek het iets grimmiger te worden, met wat theater en hardere tackles, maar na zeven minuten was er toch weer even mooi voetbal van Italië. Locatelli was het die op de rand van het strafschopgebied de bal toegespeeld kreeg en uithaalde voor de tweede van de avond. Het was iets minder eenrichtingsverkeerd tijdens de tweede helft. Zwitserland viel behoorlijk aan en kreeg ook een kans via invaller Zuber, maar wonderwel ging de bal er niet in. Er kwamen door het aanvalsspel van de Zwitsers ook counterkansen, zoals voor de man van de assist op de 1-0, maar Berardi schoot over. 

In het laatste kwart bleef hetzelfde spelbeeld aanwezig, al werden de Zwitsers nauwelijks gevaarlijk meer. Italië bleef op de counter af en toe gevaarlijk, al was vaak de eindpass niet goed of ging de bal voorlangs. Toch wist Italië in de laatste minuten alsnog te scoren. Immobile probeerde na te doen wat Locatelli deed en had nog succes ook, van zelfs nog een iets grotere afstand dan Locatelli. Het schot vloog erin, waarbij doelman Sommer er zowaar ook niet al te sterk uit zag: 3-0.

Italië is hiermee de eerste ploeg op dit EK die officieël zeker is van de knock-out fase, terwijl Zwitserland het vege lijf moet redden in de laatste wedstrijd tegen Turkije. Winst zou nog genoeg kunnen zijn voor de tweede plaats, maar anders is vier punten met het systeem van de beste vier nummers drie zeer waarschijnlijk ook voldoende voor de volgende ronde. Italië hoeft alleen nog om groepswinst te spelen met Wales.

NASCAR-coureur Larson pakt miljoen dollar met All-Star Race

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want op de Texas Motor Speedway stond het All-Star-weekeinde op het programma: een avond volle bak racen, met één miljoen dollar - en geen kampioenschapspunten - als inzet.

De avond begon met de zogenaamde All-Star Open, waar op meerdere manieren een plek in de All-Star Race te verdienen viel: door de race te winnen, door stages te winnen en door er door de kijkers in worden gestemd. Automatische plaatsing voor de All-Star Race waren de coureurs die vorig jaar of dit jaar een race winnen, coureurs die de All-Star Race ooit winnen en coureurs die ooit kampioen zijn geworden en nu nog full-time racen.

Met Tyler Reddick, Chris Buescher, Matt DiBenedetto en Ricky Stenhouse Jr voorop begon de Open, waarbij Buescher en Stenhouse al snel een probleem hadden: tijdens een door Bubba Wallace veroorzaakte caution ging het fout bij de pitstop en kregen ze een straf, achteraan aansluiten. Niet lang na de herstart ging het alweer fout: Erik Jones raakte de controle kwijt, Daniel Suarez reed er bovenop en de twee konden inpakken.

Na de herstart pakte de achteraan begonnen Ross Chastain de leiding en dus kon hij uit de race stappen: zijn ticket voor de All-Star Race was binnen. Met DiBenedetto en Reddick voorop ging de race door, waarbij stage twee minder spektakel opleverde. Dit keer hield Reddick het voorin wél vol en met de stagewinst kon ook hij zich op gaan maken voor de echte All-Star Race.

DiBenedetto en Almirola reden bij de herstart voorop en het was laatstgenoemde die de touwtjes keurig in handen hield tot het einde van de Open-race: ook hij mocht zich opmaken voor de hoofdrace. Dat gold uiteindelijk ook voor DiBenedetto, die er keer op keer net naast greep: de fans stemden hem de All-Star Race in, waar hij zich bijzonder dankbaar voor toonde.

Na een forse onderbreking was het dan tijd voor de échte All-Star Race, met Kyle Larson en Kyle Busch op front row en jongelingen Christopher Bell en Cole Custer achter hen op rij twee. De eerste vijftien ronden lange 'stage' werd gewonnen door een dominante Larson, voor William Byron en Kyle Busch. Vervolgens werd er geloot voor de startposities voor ronde twee: de top-12 werd omgekeerd en dus begonnen Ryan Blaney en Kevin Harvick voorin aan stage twee.

Blaney hield de touwtjes vijftien ronden lang keurig in handen en won, voor Brad Keselowski en de sterk rijdende Chastain. De boel werd weer omgegooid voor de derde stage, waardoor qualifiers Almirola en DiBenedetto van kop af aan begonnen. Alex Bowman reed zich echter naar een zege in de stage, waarna een loting volgde voor de grid voor stage vier: dit keer werd de top-9 omgedraaid, waardoor Byron vooraan mocht beginnen.

Zonder allerlei gedoe pakte Byron de winst in de vierde stage, met alleen Larson die hem serieus uit kon dagen. Met die twee voorop begon het vijfde, dertig ronden durende deel van de race. Chase Elliott werkte zich naar voren en pakte de leiding en uiteindelijk ook de winst in de stage, voor Byron, waardoor Elliott de poleposition had voor de zogenaamde shootout: het laatste deel van de race, waarin de winnaar van de één miljoen dollar in tien ronden werd beslist.

Met Elliott en Byron voorop begon de tien ronden lange strijd om het miljoen, waarbij ook Blaney, Larson en Brad Keselowski naar voren kwamen. Terwijl Elliott en Larson duelleerden, kwam Keselowski binnendoor naar de leiding. Larson ging er weer voorbij en gezamenlijk reden ze weg bij Elliott. Keselowski probeerde alles, maar Larson hield stand en dé man van dit moment mocht één miljoen dollar bijschrijven, net als in 2019.

EK: Wales brengt Turkije tweede nederlaag toe en is dicht bij achtste finales

Turkije heeft ook hun tweede groepswedstrijd op het EK verloren. Nadat eerder dit toernooi al van Italië werd verloren was vandaag Wales met 2-0 te sterk voor de Turken.

Wales kreeg in het begin van de eerste helft de beste kansen van de wedstrijd. Na vijf minuten was Aaron Ramsey al dicht bij de 1-0, maar de Turkse doelman kon vroeg in de wedstrijd een doelpunt voorkomen. Ramsey bleef het de verdediging van Turkije lastig maken en kreeg halverwege de eerste helft opnieuw een grote kans, opnieuw was het het de doelman van Turkije, die de openingstreffer wist te voorkomen. Toch ging Wales met een 1-0 voorsprong de rust in. Opnieuw werd Ramsey na een prachtige loopactie alleen voor de goal gezet en ditmaal was het wel raak voor de nummer tien van Wales.

Turkije stelde teleur in de eerste helft en begon wat beter in de tweede helft. Tien minuten in de tweede helft kreeg Burak Yılmaz de kans op de gelijkmaker. De 35-jarige aanvoerder van de Turken volleerde de bal haastig over. Na de kans van Turkije hield Wales de Turken in de wedstrijd. Eerst miste Ramsey een grote kans en niet veel later schoot Gareth Bale de penalty hoog over. Een minuut na de gemiste penalty maakte hij bijna alsnog de 2-0 na geklungel in de Turkse verdediging.

Turkije mocht hopen op de gelijkmaker en kreeg vlak voor daar de kans voor. Merih Demiral was met een kopbal dichtbij, maar verder dan dat kwamen de Turken niet en in de blessuretijd maakte Wales de verdiende tweede treffer van de avond. Bale kreeg eerst nog een kans om zelf te scoren, maar die was niet besteed aan hem, waarna hij later met een assist toch nog een aandeel had in de tweede treffer. Hij bediende Connor Roberts die de 2-0 maakte.

Door de 2-0 zege van Wales is het land al dicht bij de achtste finales op het EK. Turkije moet hopen op een overwinning tegen Zwitserland om nog uitzicht te houden op een plek in de volgende ronde.

Dumoulin maakt favorietenrol waar op NK tijdrijden

Tom Dumoulin heeft het NK tijdrijden bij de mannen gewonnen. De voormalig wereldkampioen van 2017 op dit onderdeel was over een tijdrit van bijna dertig kilometer 27 seconden sneller dan Sebastian Langeveld. Koen Bouwman werd derde op ruim op bijna anderhalve minuut van zijn ploeggenoot.

In tegenstelling tot bij de vrouwen was er niet echt een sterk deelnemersveld aanwezig in Emmen. Een aantal renners lieten het NK tijdrijden links liggen omdat het niet paste in de voorbereiding op de Tour de France. Maar met Tom Dumoulin was de grote favoriet voor de titel wel aanwezig.

Dumoulin maakte zijn favorietenstatus ook waar. Halverwege de tijdrit had Dumoulin al de snelste tijd en in het tweede deel zou de renner van Jumbo-Visma zijn voorsprong alleen maar uitbreiden. Na 29,6 kilometer was hij 27 seconden sneller dan Sebastian Langeveld. Koen Bouwman, die lang de snelste tijd had, zou uiteindelijk beslag leggen op de derde plaats.

Tijdschrift Viva stopt na bijna 50 jaar, ook site en forum weg

Het bekende tijdschrift Viva verdwijnt na bijna 50 jaar. Het laatste exemplaar komt eind juli uit, maakte uitgever DPG Media vandaag bekend. Ook de website van Viva alsmede het bijbehorende forum en de speciale uitgave VivaMama zullen verdwijnen. Het besluit is genomen vanwege de sterke daling in oplage en bereik, aldus het moederbedrijf. Zo meldt het AD.

"VIVA is al bijna 50 jaar hét tijdschrift voor jonge vrouwen. Het magazine dat taboes bespreekbaar maakt, glazen plafonds wil doorbreken, inspirerende interviews brengt en bekend is van de rubriek Anybody waarin vrouwen zich letterlijk bloot geven. Maar helaas zagen we de laatste jaren een sterke daling in het aantal abonnementen op VIVA en is het stopzetten van dit fantastische magazine dan ook onvermijdelijk."

vd.Breggen wint NK tijdrijden

Voor de tweede maal in haar loopbaan heeft Anna van der Breggen in Emmen de Nederlandse titel tijdrijden veroverd. Van der Breggen had op twee seconden na veertig minuten nodig voor de 29,6 kilometer lange koers.

Ellen van Dijk veroverde het zilver op dertien seconden achterstand, het brons ging naar Lucinda Brand die 32 seconden langzamer was dan Van der Breggen. Titelhoudster Annemiek van Vleuten moest genoegen nemen met de vierde plek.

Van der Breggen en Van Vleuten doen namens Nederland mee aan de tijdrit bij de Olympische Spelen.

Aanhoudingen in onderzoek naar fraude met exclusieve horloges

De FIOD heeft 14 juni twee mannen (31 en 39)  uit Amsterdam en Assendelft  aangehouden. De twee mannen en een 30-jarige vrouw uit Landsmeer worden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Er zijn woningen in Amsterdam en Landsmeer doorzocht, daarbij is beslag gelegd op twee auto's, tienduizenden euro's, een geldtelmachine, designerschoenen en -tassen.

Bij de Douane op Schiphol gingen alarmbellen rinkelen toen een vrouw verschillende keren zeer dure exclusieve horloges de EU uitvoerde en daarbij telkens forse btw-betalingen terugvroeg. Nader onderzoek van de FIOD deed vermoeden dat een nicht van de vrouw, de 30-jarige verdachte, deze dure horloges Nederland weer binnen smokkelde. Deze 30-jarige vrouw heeft een relatie met de 31-jarige verdachte man die waarschijnlijk de motor achter de fraude is.

Het vermoeden is dat grote, van misdrijf afkomstige geldbedragen op omvangrijke schaal bij juweliers werden geïnvesteerd in vele luxueuze horloges. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de 31-jarige hoofdverdachte contact had met de 39-jarige verdachte, die werkt bij een grote juweliersketen.  Met hulp van deze medewerker  zouden aankoopbonnen van valse informatie zijn voorzien, waardoor het later mogelijk werd ten onrechte btw-teruggave te claimen op Schiphol. Geveinsd werd dat horloges de EU werden uitgevoerd, maar ze lijken na uitbetaling van de btw in groten getale toch (weer) in Nederland te zijn beland.

Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket Noord-Holland.

Nieuwe zoekactie naar Tanja Groen heeft niets opgeleverd

De politie in Limburg is dinsdagmorgen een zoekactie op de Strabrechtse Heide in de gemeente Heeze-Leende gestart. Deze zoekactie maakt onderdeel uit van het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen in 1993. Op 4 september van dat jaar gaven de ouders, de destijds 18-jarige studente, als vermist op. Het Openbaar Ministerie beschouwt deze vermissingszaak als een cold case.

Update 18.15 uur: De zoekactie naar de vermiste Tanja Groen op de Strabrechtse Heide in Brabant is woensdagmiddag rond 16.30 uur afgerond. Er zijn geen sporen die erop duiden dat Tanja in het het specifieke afgebakende gebied, dat uit informatie in het dossier naar voren is gekomen, begraven zou zijn. Forensisch archeologen van het NFI en medewerkers van forensische opsporing hebben zorgvuldig het zoekgebied doorzocht.

De ouders van Tanja Groen, alsmede de vertrouwenspersoon van de familie, Peter R. De Vries, zijn direct na het afronden van de zoekwerkzaamheden door het cold case team in Limburg op de hoogte gesteld van de resultaten van de zoekactie.

“Ik had gehoopt dat we de ouders een ander bericht hadden kunnen geven”, aldus projectleider cold cases Limburg Bob Willemsen. “Met het afronden van deze zoekactie stopt het onderzoek naar de verdwijningszaak Tanja Groen niet. Zoals al eerder aangegeven zijn we sinds 2019 bezig om alle informatie die in het dossier aanwezig opnieuw tegen het licht te houden op zoek naar nieuwe aanknopingspunten. Een aantal scenario’s ligt nog op de plank. Daar gaan we komende maanden verder mee aan de slag. We geven de moed niet op om deze zaak op te lossen.”

Donderdag wordt het materieel dat op de zoekplaats gebruikt is weggebracht. De verwachting is dat in de loop van donderdagmiddag het nu afgezette gebied weer vrijgegeven wordt voor wandelaars en fietsers.

Eerdere berichtgeving:

Politie en Openbaar Ministerie zijn sinds 2019 bezig geweest alle tips en informatie waarin mogelijk nog aanknopingspunten zitten, te onderzoeken.

Een plek die nog steeds genoemd wordt en waar Tanja mogelijk begraven zou liggen, is de Strabrechtse Heide. Al sinds de jaren 90 is deze informatie in het dossier opgenomen. Ook in (recente) getuigenverklaringen komt de heide steeds terug. De informatie is zodanig concreet om een zoekactie te starten.

Afgebakend gebied
De zoekactie richt zich op een concreet afgebakend gebied. De Strabrechtse Heide is heel uitgestrekt en het is ondoenlijk om de hele heide te onderzoeken. Gezocht wordt op de plek die uit het onderzoek naar voren is gekomen.

Het te onderzoeken gebied wordt al ruimer genomen dan de informatie aangeeft.

Zoekactie
Het is op dit moment niet bekend hoe lang de zoekactie gaat duren. Mogelijk dat dit enkele dagen in beslag neemt. Dit heeft er ook mee te maken hoe de zoekwerkzaamheden vorderen in het afgebakende gebied. Op het moment dat er menselijke stoffelijke resten worden aangetroffen, is het nog niet duidelijk of het hier dan daadwerkelijk om Tanja Groen gaat. Onderzoek bij NFI zal dit uiteindelijk kunnen uitwijzen. Dit onderzoek zal in ieder geval wel geruimere tijd in beslag nemen.

Heide
De plek waar gezocht gaat worden, bevindt zich midden op de heide en betreft een ecologisch en zeer kwetsbaar gebied. Deze plaats is beperkt en moeilijk toegankelijk. Met de beheerder zijn afspraken gemaakt over de zoekactie. Dit gaat in goed overleg en met de grootste zorgvuldigheid om flora en fauna zo weinig mogelijk aan te tasten en te verstoren.

Media
De zoekwerkzaamheden starten in de loop van de ochtend. Allereerst worden er materieel en apparatuur, zoals een graafmachine en grondradar, naar toe gebracht. Ook dienen eerst een aantal voorbereidende werkzaamheden plaats te vinden.

Kort nadat gestart is met de voorbereidende zoekwerkzaamheden, kunnen journalisten met een politie- en OM woordvoerder een interview opnemen. Dit zal rond 11.00 uur op de openbare parkeerplaats Schaapskooi aan de Rul in Heeze zijn. Deze parkeerplaats ligt ver van de zoekplek vandaan.

In de loop van de middag zal, onder begeleiding, ook op de zoekplaats zelf opnamen gemaakt kunnen worden. Meer informatie over tijdstip en plaats van verzamelen volgt in de loop van de middag.

Handhaving
De Strabrechtse Heide en de plaats waar de zoekactie is, wordt niet met lint afgezet. In dit gebied, waar ook veel gerecreëerd wordt, kunnen bezoekers zich vrij bewegen op paden en wegen. Met uitzondering van de plek waar gezocht wordt uiteraard. Daar waar bezoekers (en journalisten) van paden en wegen afwijken, zullen BOA’s van Staatsbosbeheer optreden.

Drones
De Strabrechtse Heide ligt dicht in het buurt van het vliegveld van Eindhoven. Dat betekent dat het inzetten van drones verboden is. Bij overtreding hiervan, wordt ook hierop handhavend opgetreden.

Verkeersmaatregelen
In verband met de verkeersveiligheid op toegangswegen tot de Strabrechtse Heide worden op verschillende plaatsen maatregelen getroffen. Parkeren is alleen mogelijk op openbare parkeerplaatsen in de buurt (niet in de berm van toegangswegen) of op de daartoe aangewezen plaatsen in de middag t.b.v. aangemelde journalisten.

Verdwijning Tanja Groen
Tanja Groen verdween bijna 28 jaar geleden. De studente woonde op dinsdag 31 augustus 1993 een feestavond bij in de soos van een studentenvereniging in Maastricht. Op deze dag had Tanja om ongeveer 19.30 uur nog contact met haar moeder in Schagen (Noord-Holland). Rond middernacht vertrok ze vanaf het feest en is ze op de fiets naar haar kamer in Gronsveld, ten zuiden van Maastricht, gegaan. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van haar. Op zaterdag 4 september 1993 gaven de ouders van Tanja hun dochter als vermist op.

Meer over de vermissing van Tanja Groen en veel gestelde vragen en antwoorden over deze zaak zijn hier te vinden.

Cold case
Het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen is een cold case. Een cold case is een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van 12 jaar staat. Ook al verdween Tanja Groen bijna 28 jaar geleden, deze zaak heeft altijd de aandacht van de politie gehouden. Politie en Openbaar Ministerie hechten grote waarde aan het oplossen van dergelijke cold cases. Iedere (serieuze) tip wordt uitgezocht. Met name om recht te doen aan de gevoelens van onzekerheid en onrechtvaardigheid bij de nabestaanden.

Vecht vanaf vandaag met de Teenage Mutant Ninja Turtles in Brawlhalla

Teenage Mutant Ninja Turtles zijn vanaf vandaag verkrijgbaar als Epic Crossovers in Brawlhalla.

De komst van de beroemde schildpadden is ook meteen het startsein voor een in-game event met een nieuwe gamemodus, Crew Battles, en een nieuw KO-effect met Shredder en de Foot Clan. Ook gebruiken de Turtles speciale aanvallen met de hulp van Master Splinter en Casey Jones. Verder is er een nieuwe map die de riolen uit Teenage Mutant Ninja Turtles toont.

Ontmoet de Teenage Mutant Ninja Turtles-Epic Crossovers:

  • Raphael - Epic Crossover voor Ragnir - Raphael gebruikt zijn skateboard, hete pizza en shuriken in zijn speciale aanvallen. Zijn belangrijkste wapens zijn zijn iconische dubbele Sai en een Turtle Crossing-teken.
  • Michelangelo - Epic Crossover voor Val - Met de hulp van Meester Splinter gebruikt Michelangelo zijn skateboard en een pizza voor speciale aanvallen. Verder is hij klaar om te vechten met zijn iconische Nunchaku en een paar pizza-bokshandschoenen.
  • Leonardo - Epic Crossover voor Jiro - Met Casey Jones en Master Splinter aan zijn zijde, Leonardo’s speciale aanvallen bevatten zijn skateboard en een paar stukken pizza. Leonardo is gewapend met zijn twee zwaarden en de hockeystick van Casey Jones
  • Donatello - Epic Crossover voor Mirage. Donatello, het brein van de groep, gebruikt hologrammen van zichzelf in zijn speciale aanvallen. Zijn wapens zijn een nieuwe Scythe, bestaande uit een M.O.U.S.E.R. hoofd en zijn iconische Bo staf.

Iedere Epic Crossover is verkrijgbaar voor 300 Mammoth Coins via de in-game winkel. De gamemodus, map en alle items zijn ook na het in-game event nog verkrijgbaar.

Brawlhalla is reeds gratis beschikbaar voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch, pc, iOS en Android.

F1 2021 laat nieuwe features zien

Vandaag hebben Codemasters en Electronic Arts de Features-trailer vrijgegeven voor F1 2021. Spelers kunnen zich onder andere storten op de nieuwe, verhaalgedreven-modus Braking Point.

Braking Point daagt spelers uit om vanuit de F2 hun weg omhoog te racen naar een avontuur in de F1 met een van de vijf 2021 FIA Formula One World Championship-teams. Deze modus bevat een combinatie van momenten op en buiten de baan, waaronder race-actie, cutscenes en vriendschappen en rivaliteiten die gevormd worden over een periode van drie seizoenen. Neem het op tegen de coureurs uit de huidige F1 line-up en groei zelf uit tot een grote naam met een volledig nieuwe en een oude bekende cast, inclusief F1 2019-antagonist Devon Butler.

De statistieken van F1-coureurs worden gedurende het seizoen van updates voorzien om hun prestaties op de circuits in het echte leven te spiegelen en Real-Season Start stelt spelers in staat om op ieder moment tijdens het seizoen in te haken met rankings die up-to-date zijn. Next-gen consoles biedt verbeterde visuals voor onder andere het bodywork en bandenslijtage en snellere laadtijden. Op alle platformen kunnen coureurs op meer manieren met elkaar spelen, zoals via de carrièremodus voor twee spelers en de teruggekeerde split-screen feature om vanaf de bank de strijd met elkaar aan te gaan.

Op 16 juli komt F1 2021 uit op Xbox Series X|S, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

EK: Rusland weet wel te winnen van Finland

Na het verlies tegen België in de eerste EK-wedstrijd heeft Rusland wel zijn tweede wedstrijd op het EK weten te winnen. Finland werd met 1-0 verslagen in een wedstrijd die werd gefloten door de Nederlandse arbiter Danny Makkelie.

In de derde minuut leek het Finland dat op 1-0 kwam. Joel Pohjanpalo kopte de bal in het doel van Rusland, maar de VAR stak er een stokje voor omdat Pohjanpalo net buitenspel stond. In de tiende minuut een grote kans voor de Russen. Ozdojev stond bij de tweede paal maar kon niet de bal niet laaghouden en schoot over. Even daarna was het Dzjoeba die de bal kreeg aangespeeld en schoot vanuit stilstand maar de bal raakte de paal.

In de 66e minuut kregen de Russen een grote kans op de 2-0. Mirantsjoek stuurde invaller Dzjemaletdinov in de diepte en die prikte de bal langs doelman Hradecky, maar de bal hobbelde net naast het doel.

Het waren de Russen met het meeste balbezit, maar Finland wist ook een aantal keer gevaarlijk te zijn waar het vooral Pohjanpalo was die een plaag was voor Rusland. In de extra tijd van de eerste helft was het Aleksej Mirantsjoek die de bal knap met links in de verre hoek krult en Rusland op 1-0 zette. Niet lang daarna was het bijna 2-0. Dzjoeba kopte vrij op het Finse doel maar met onvoldoende kracht.

In de tweede helft was het Finland dat in de 49e minuut een kans kreeg. De Russen verspeelden de bal knullig en vervolgens was het Lod sdie Pukki in de diept stuurde. Pukki werd echter teveel gehinderd en de bal ging over het doel. Aan de andere kant was het Golovin die maar net langs het doel schoot. Het was Rusland die de regie stevig in handen had, terwijl Finland niet echt een vuist kon maken. In het restant van de wedstrijd waren er geen echte grote kansen meer.

Overheid steunt bedrijven bij leveringen aan Amerikaanse Defensie

Het leveren van industriële producten, materialen en diensten aan het Amerikaanse ministerie van Defensie (en de daaraan gelieerde defensie-industrie) wordt makkelijker. Dat gebeurt op basis van de Netherlands Defense Priorities and Allocations System (NL-DPAS). De ministeries van Defensie, Economische Zaken en Klimaat en de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid hebben daarvoor vanmiddag hun handtekeningen gezet.

Nederlandse bedrijven die zich door ondertekening van een code of conduct aan het NL DPAS verbinden, verklaren daarmee dat zij, indien dat wordt gevraagd, met prioriteit aan het Amerikaanse ministerie van Defensie zullen leveren. Andersom geldt hetzelfde voor Amerikaanse bedrijven die zich hebben gecommitteerd aan het US DPAS in de richting van Defensie. Door deze wederkerige afspraken wordt de leveringszekerheid aan de defensieorganisaties van beide landen vergroot.

Rechten en plichten
Voor bedrijven zijn deze afspraken aantrekkelijk omdat zij eerder in aanmerking komen voor defensie-opdrachten (of (sub)contracten) dan bedrijven die niet bij DPAS zijn aangesloten. De Nederlandse regering ondersteunt dit.

De code beschrijft onder welke voorwaarden een bedrijf zich kan verbinden aan de NL-DPAS en welke rechten en plichten dat met zich meebrengt. Deelname levert een ‘keurmerk van leveringsbetrouwbaarheid’ op. Ondertekening van de code levert Nederlandse bedrijven een voorkeurspositie op. Dat is het geval als ze meedingen naar Amerikaanse defensieopdrachten.

De nieuwe NL-DPAS vereenvoudigt nu het handelsproces tussen Nederland en de VS en het vergroot leveringszekerheid voor Defensie vanuit de VS.

Greenpeace-paraglider blundert bij landing in EK 2020 stadion, 3 gewonden

Een paragliderpiloot verstoorde de openingswedstrijd van het Duitse nationale voetbalelftal op het EK2020. De man landde vlak voor de start van het duel met wereldkampioen Frankrijk op het grasveld van het voetbalstadion in München.

Zijn landing verliep duidelijk niet zoals gepland. De man, op wiens gele paraglider een belettering van milieuorganisatie Greenpeace te lezen was, raakte tijdens de nadering verstrikt in de kabels van de Spidercam, die op het dak van het stadion zijn gespannen. De activist leek ongecontroleerd richting publiek te 'zweven', maar kon gelukkig nog net een bocht maken waardoor hij niet op de tribunes terecht kwam maar op het speelveld.

Volgens een Greenpeace-woordvoerder was het niet de bedoeling om het stadion in te gaan, de paraglider wist dat het te gevaarlijk was. Mogelijk is de man verrast door de wind. Volgens de woordvoerder was het de bedoeling dat de piloot een grote latex bal zou laten vallen met een boodschap erop. Maar het verliep dus anders. Uiteindelijk belandde de man op het grasveld. De Duitse spelers Antonio Rüdiger en Mats Hummels, die zich in de nabije omgeving hadden opgesteld, haastten zich naar de man, die vervolgens uit het stadion werd geleid door twee bewakers. De aftrap werd dan ook niet uitgesteld.

Actie tegen Volkswagen
Bij de landing is technische apparatuur beschadigd, volgens ARD-sport. Erger nog: er zijn 3 gewonden gevallen. Een lichttechnicus moest door ambulancepersoneel worden verzorgd, en twee gewonde medewerkers van de UEFA zijn door de politie voor verdere medische behandeling naar het ziekenhuis gebracht, aldus een politiewoordvoerder. De UEFA beschreef de actie als "meedogenloos" en "gevaarlijk". Jens Grittner, woordvoerder van de Duitse voetbalbond (DFB), zei na de wedstrijd: "We veroordelen de actie, de persoon heeft niet alleen zichzelf en anderen in gevaar gebracht en verwond. Dit is onaanvaardbaar."

Greenpeace verontschuldige zich na het incident op Twitter. De protestactie was gericht tegen Volkswagen. Boven het Greenpeace-logo op het paragliderscherm stond 'Kick out Oil'. Volgens de organisatie moet het autobedrijf stoppen met zijn "verkoop van klimaatschadelijke diesel- en benzineauto's". Volkswagen reageerde fel op het protest: "Met het protest van vandaag heeft Greenpeace het leven en de ledematen van omstanders en fans van een voetbalwedstrijd in gevaar gebracht", staat in een verklaring. Dat is niet acceptabel. Volkswagen staat open voor een kritische en constructieve dialoog over milieu- en duurzaamheidskwesties en zet zich in voor het klimaatakkoord van Parijs.

Greenpeace had al excuses aangeboden: "Dit protest had nooit de bedoeling het spel te verstoren of mensen te verwonden." De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. "Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne."

COVID-19: 1.040 positief getesten en 4 doden, in totaal 1.675.644 en 17.719

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.040 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.675.644 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 32 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 366 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 8 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 239 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.719 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Xbox Series-games naar Xbox One via Xbox Cloud Gaming

Je hoeft je Xbox One nog niet met de vuilnisman mee te geven: Microsoft laat in een blogpost weten dat ze de Xbox One nog lang zullen ondersteunen door Xbox Cloud Gaming-technologie te gaan gebruiken voor toekomstige games die gemaakt zijn om op Xbox Series-hardware te draaien.

Toekomstige titels waaronder Starfield en Redfall, maar ook Microsoft Flight Simulator zullen speelbaar zijn op Xbox One door gebruik te maken van Xbox Cloud Gaming-technologie. De technologie wordt al gebruikt om Xbox Game Pass-abonnees console-games te laten spelen op mobiele apparaten, tablets en browsers.

"Je zult deze decembermaand veel games zien, waaronder Forza Horizon 5, met DirectX Raytracing op zowel Xbox Series X als S, en Battlefield 2042, dat draait op 60 fps en 128 spelers ondersteunt op Xbox Series X|S. Sommige games die volgend jaar uitgebracht worden vanuit onze first party studio's en partners, zoals Starfield, Redfall en STALKER 2 vereisen de snelheid, prestaties en technologie van Xbox Series X|S", aldus Microsoft.

"We zijn verheugd om te zien dat ontwikkelaars hun visies realiseren op manieren die alleen mogelijk zijn met next-gen hardware. Voor de miljoenen mensen die tegenwoordig op Xbox One-consoles spelen, kijken we ernaar uit om meer te delen over hoe we veel van deze next-gen games, zoals Microsoft Flight Simulator, naar je console brengen via Xbox Cloud Gaming, net zoals we doen met mobiele apparaten, tablets en browsers."

Xbox Game Pass 2021

Bertens bezig aan laatste maanden als tennisster

Kiki Bertens is bezig aan haar laatste maanden als tennisster. Ze zet dit seizoen en mogelijk al na de Olympische Spelen een punt achter haar loopbaan.

Bertens heeft al geruime tijd last van haar achillespees. De 29-jarige tennisster, die gezien wordt als een van de succesvolste Nederlandse tennissters ooit, kan de fysieke en mentale belasting daarvan niet meer opbrengen.

Bertens won tien toernooien en was vijf keer verliezend finalist op het WTA-circuit. In 2016 behaalde ze de halve eindstrijd op Roland Garros de halve finales. Haar hoogste positie op de wereldranglijst was nummer vier.

"Er zijn dagen dat het heel goed gaat, maar ook dagen dat ik niks kan. Dit maakt het erg zwaar en frustrerend, omdat ik de lat altijd heel hoog heb gelegd. Ik heb altijd het maximale van mezelf geëist, maar nu is de tank echt leeg," aldus Bertens. "Ik probeer dit op een zo mooi mogelijke manier af te sluiten en hopelijk met resultaten,maar daarna is het tijd voor een ander leven."

Het nutteloze feitje van de dag: welkom in het jaar 110

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We leven hier in het jaar 2021 en met onze jaartelling weten we bijna niet beter, maar wist je dat ze in Noord-Korea nog lang niet bij 2021 zijn? Want in dat land leven ze nu in het jaar 110. Het communistische land hanteert namelijk de Juche-kalender die zijn oorsprong vindt in de  staatsideologie 'Juche' die werd ontwikkeld door Kim Il-sung, leider van Noord-Korea van 1948 tot 1994. Als startpunt (het jaar 1) van de Noord-Koreaanse jaartelling wordt het geboortejaar van Kim Il-sung, 1912 gebruikt.

Een Juche-kalender (WikiCommons/DWD2007)
Een Juche-kalender (WikiCommons/DWD2007)

Kim Jong Un waarschuwt zijn volk voor schaarste voedingingsmiddelen

De Noord-Koreaanse heerser Kim Jong Un heeft de bevolking voorbereid op een verslechtering van de voedselvoorziening. Er is  vorig jaar minder graan geproduceerd als gevolg van een tyfoon, zei Kim bij de start van een meerdaagse bijeenkomst van het Centraal Comité van de regerende Labour Party in Pyongyang. De staatsmedia liet weten dat er een tekort aan voedsel dreigt daardoor heeft een goede oogst "topprioriteit".

Kim, die ook partijleider is, instrueerde de deelnemers om actie te ondernemen om het probleem op te lossen. Een goede oogst is de "militante taak die onze partij en de staat met de hoogste prioriteit moeten vervullen", aldus Kim. Alleen zo kunnen mensen een stabiel leven leiden en de socialistische structuur van het land garanderen. In de jaren negentig stierven honderdduizenden mensen door een ernstige hongersnood in Noord-Korea.

Na verschillende natuurrampen en door eigen wanbeheer is Noord-Korea al jaren afhankelijk van externe voedselhulp. Volgens schattingen van de Zuid-Koreaanse regering zal het buurland dit jaar 1,2 tot 1,3 miljoen ton voedsel tekort komen om de bevolking van voldoende voedsel te voorzien.

Sancties wegen zwaar voor het land
Naast de gevolgen van overstromingen en stormschade had de COVID-19-pandemie het afgelopen jaar grote impact op het al geïsoleerde land. Duizenden huizen werden verwoest en landbouwgebieden kwamen onder water te staan. Noord-Korea had al vroeg zijn grenzen gesloten vanwege de corona-uitbraak, die ook een sterke impact had op de buitenlandse handel.

Noord-Korea is onderworpen aan internationale sancties vanwege zijn kernwapens en raketproeven, dit drukt zwaar op de economie van het land. Meest recentelijk bevestigde de Amerikaanse president Joe Biden dat hij vast wilde houden aan het doel om het Koreaanse schiereiland te "denucleariseren".


'Vliegende auto's' Hyundai gaan over vier jaar de lucht in

Hyundai zet vaart achter zijn plannen voor ‘vliegende auto’s’. De eerste luchttaxi's van het bedrijf moeten al over vier jaar de lucht in gaan. Dat heeft de directie van de autofabrikant aangekondigd. Ook concurrenten Daimler en General Motors zijn bezig om dit soort opvallende vervoersmiddelen te ontwikkelen. Meer hierover bj de Stentor.

Uitslaande brand op vakantiepark Beekse Bergen

Iets na 9 uur ontving de meldkamer de melding dat er brand in het hoofdgebouw van het vakantiepark van de Beekse bergen was onstaan. Oorzaak was een gaslek van de hoofdleiding. Gelukkig waren er rond dat tijdstip nog geen mensen in de winkel, restaurant of zwembad. Brandweer heeft meteen groot opgeschaald, was binnen 6 minuten ter plaatse.

Al snel bleek de brand zo enorm om zich heen geslagen te hebben dat het pand niet meer te redden viel. Omdat in de rook altijd schadelijke stoffen zitten heeft de brandweer besloten de brand gecontroleerd uit te laten uitbranden. Dat betekent ervoor zorgen dat de brand zich niet verder uit kan breiden en dat de opslag chloor en zwavelzuur tbv het zwembad veiliggesteld worden. Door veel water op het vuur aan te brengen ontstaat er juist meer rook en dus meer gevaarlijke stoffen in de omgeving.

De rook van deze brand bevat natuurlijk ook gevaarlijke stoffen. Maar gelukkig is deze niet vermengd met het giftige chloor en zwavelzuur uit de zwembadopslag. Omwonenden uit Goirle, Moergestel, Hilvarenbeek en Tilburg wordt geadviseerd bij overlast ramen en deuren te sluiten.

De brand woedt in het hoofdgebouw van het vakantiepark. Omdat de rook richting dunbevolkt gebied wegtrekt konden de gasten op het vakantiepark gewoon blijven. Ook de dieren van het safaripark zijn veilig en hebben minimaal last van de rook. Zowel Speelland als het Safaripark zijn gewoon open voor bezoekers.

Actie Ronaldo doet Coca-Cola $ 4 miljard in marktwaarde zakken

Bij een persmomentje op het EK 2020 zette Cristiano Ronaldo twee flesjes Coca-Cola, een van sponsors EK 2020, opzij om een flesje water in plaats daarvan voor zich neer te zetten. Tijdens deze actie zei hij 'Drink water'.

Op zich een onschuldige actie, maar met flinke gevolgen voor de marktwaarde van de frisdrankfabrikant.

Zwemmen in natuurwater:pas op voor blauwalg en botulisme

Rijkswaterstaat, de waterschappen en provincies waarschuwen zwemmers dat ze alleen in goedgekeurd natuurwater moeten gaan zwemmen. Meer hierover bij DvhN.

Op een aantal plekken is de giftige blauwalg al opgedoken en ook botulisme ontwikkelt zich snel bij hoge temperaturen. Op zwemwater.nl zijn honderden zwemlocaties in het hele land te vinden, die regelmatig door de waterbeheerders worden gecontroleerd. Tijdens het zwemseizoen, dat loopt van 1 mei tot 1 oktober, wordt de waterkwaliteit minstens eens per twee weken gecontroleerd. Ook wordt de omgeving van het zwemwater schoongehouden. Als er iets niet in orde is, volgt een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod.

Wat zijn blauwalgen?
Blauwalgen zijn geen algen, maar bacteriën met een blauwgroene kleur. Ze komen voor in alle seizoenen en in alle wateren. Meestal merken we daar niet veel van; de dichtheden zijn zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Maar zitten er veel blauwalgen in het water, dan ontstaat er een 'bloei'. Bij veel bloei, ontstaan er drijflagen: een blauwgroene verfachtige drabbige substantie, die enorm kan stinken.

Blauwalgen zijn er in verschillende soorten, maar ze hebben gemeenschappelijk dat ze groeien en bloeien wanneer het water warmer wordt. Ze leven van fosfaten en stikstof, die ze uit het water kunnen halen. Daarnaast hebben ze licht en lucht nodig. Omdat in onze wateren meer dan voldoende fosfaten en stikstof aanwezig zijn kunnen ze hier vaak onbeperkt groeien. In het vroege voorjaar begint dat al. In de zomermaanden gaan ze echt pieken.

Blauwalgen kunnen giftig zijn voor mens en dier. Zeker in drijflagen kunnen gifstoffen voorkomen. Maar of er in drijflagen altijd giftige stoffen voorkomen, is moeilijk te zeggen. Dezelfde soort blauwalg kan soms wel en soms geen gifstoffen aanmaken. En sommige soorten produceren weer sterkere gifstoffen dan andere. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder. 

Wat is botulisme?
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof (botuline) af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. Ze vertonen verlammingsverschijnselen en stikken uiteindelijk. Omdat botulisme zeer besmettelijk is voor dieren, is het van belang dat zieke en dode dieren zo snel mogelijk worden verwijderd.

Voor mensen vormt botulisme in zwemwater ook een gevaar. Niet zozeer vanwege de botuline, maar vanwege de kans op besmetting door allerlei andere ziekteverwekkers die in de rottende kadavers voorkomen. Ga daarom niet het water in op plaatsen waar dode dieren drijven en laat er ook geen kinderen spelen. Raak de zieke of dode dieren niet aan. Meld aan GGD, gemeente, beheerder of provincie dat u een dood dier heeft gezien.

'Top VWS wist dat Van Lienden loog over transportdeal met KLM'

De top van het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ging met de stichting Hulptroepen van Sywert van Lienden in zee, terwijl men wist dat er was gelogen over een distributieketen zonder winstoogmerk die Van Lienden had opgezet met KLM voor het invliegen van mondkapjes. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money.

Eind maart 2020 zette het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) met luchtvaartmaatschappij KLM een luchtbrug op tussen China en Nederland. De inkooporganisatie en KLM spraken af dat die verbinding uitsluitend zou worden ingezet voor de overheid en niet voor de stichting van Van Lienden. Toch liet Van Lienden meermalen onterecht weten zaken te doen met de KLM. “In elke presentatie werd KLM genoemd. Van Lienden heeft lang geclaimd dat KLM een partner was,” zegt VWS-topambtenaar Mark Frequin. Meer hierover bij Skipr.

Vier mensen hebben waarschijnlijk verkeerd coronavaccin gekregen

Vier mensen hebben waarschijnlijk het verkeerde vaccin tegen het coronavirus gekregen. Ze zouden Moderna toegediend krijgen, maar waarschijnlijk gaven de vaccineerders ze AstraZeneca. De GGD weet niet wie de vier zijn en benadert daarom alle mensen die rond de tijd van de fout een prik hebben gekregen. Het gaat om bijna driehonderd personen.

Menselijke vergissing
De fout is afgelopen vrijdag gemaakt op de priklocatie in Middenmeer, in de kop van Noord-Holland. Volgens de GGD Hollands Noorden was het waarschijnlijk een menselijke vergissing. Die kwam aan het licht toen de vaccinatielocatie vrijdag aan het einde van de dag vier AstraZeneca-vaccins tekort kwam. Meer hierover bij Skipr.

Metallica 2e headliner voor Pinkpop 2022

Metallica komt in 2022 naar de 51e editie van Pinkpop. Op vrijdag 17 juni sluit de band het festival op de Mainstage af. Eerder konden we al de komst van Pearl Jam en Nothing But Thieves aankondigen. Met de bevestiging van Metallica voor de eerste dag van het festival hebben we helaas ook minder goed nieuws; de Red Hot Chili Peppers komen niet meer naar de 51e editie van Pinkpop.

Reeds gekochte tickets voor Pinkpop 2021 blijven geldig voor Pinkpop in 2022. De kaartverkoop voor de 51e editie van Pinkpop wordt hervat op zaterdag 2 oktober aanstaande om 10.00 uur, via www.ticketmaster.nl. Degenen die een voucher hebben aangevraagd krijgen, zoals beloofd, voorrang. Zij kunnen zodoende al voor 2 oktober hun vouchers verzilveren en worden hierover nog persoonlijk geïnformeerd.

Pinkpop 2014 is de geschiedenis ingegaan als een van de meest 'heavy' edities van het festival ooit. Geweldige heavy rock acts op de poster, maar ook een weeralarm in Limburg op maandag 9 juni. Overtrekkend onweer maakte dat het publiek even de adem in moest houden voordat Metallica het festival op grandioze wijze af kon sluiten. Het was al de tweede triomf voor de Amerikaanse band op Pinkpop, want ook in 2008 maakten James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich en Robert Trujillo er diepe indruk. En toen kwam de wereld tot stilstand ivm Covid-19. Maar denk nu niet dat de band in de coronatijd niets van zich liet horen. Het twintigjarig bestaan van S&M - het beruchte livealbum met het San Francisco Symphony orkest - vierde Metallica door dat feestje nog eens over te doen met S&M2, dat in augustus 2020 verscheen. Sinds maart 2020 kunnen fans zich bovendien vermaken met de #MetallicaMondays op YouTube en Facebook, complete gearchiveerde shows voor de saaie maandagavond. Anno 2021 is het elfde studioalbum van Metallica wel zo'n beetje klaar en nu de eerste concerten zijn aangekondigd slaat de Metallikoorts weer toe. Fast forward naar 2022: Metallica komt wederom naar Pinkpop, dus ga maar vast oefenen voor een paar uur Greatest Hits meeschreeuwen!

Over Pinkpop
Sinds 1990 staat Pinkpop in het Groot Guiness Book Of Records als het oudste onafgebroken georganiseerde popfestival. De eerste editie vond plaats op 18 mei 1970 in Geleen. Na zeventien edities op die locatie, verplaatste het festival zich eenmalig naar Baarlo, waarna het vanaf 1988 definitief neerstreek op evenemententerrein Megaland in Landgraaf. In 2019 vierde Pinkpop daar haar 50e verjaardag. Na twee jaren geen festival ivm de Covid-19 pandemie vindt de 51e editie van Pinkpop nu plaats op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022.

Bevestigd tot nu toe:
Vrijdag 18 juni: Metallica, Nothing But Thieves
Zaterdag 19 juni: Pearl Jam
Zondag 20 juni: -

Tickets:
Reeds gekochte tickets voor Pinkpop 2020 en 2021 blijven geldig voor Pinkpop in 2022, waarbij tickets voor vrijdag 18 juni 2021 geldig zijn voor vrijdag 17 juni 2022, zaterdag 19 juni 2021 = zaterdag 18 juni 2022 en zondag 20 juni 2021 = zondag 19 juni 2022. Ook combi-tickets blijven gewoon geldig. De reguliere kaartverkoop voor de 51e editie van Pinkpop wordt hervat op zaterdag 2 oktober aanstaande om 10.00 uur, via www.pinkpop.nl en www.ticketmaster.nl. Degenen die een voucher hebben aangevraagd krijgen, zoals beloofd, voorrang. Zij kunnen zodoende al eerder, in de week voor 2 oktober hun vouchers verzilveren. Daarnaast krijgen tickethouders de mogelijkheid om van dag te wisselen of het ticket te wijzigen naar een combi-ticket. Alle kaarthouders worden hierover nog persoonlijk bericht.

Dragon Ball Z: Kakarot kamehameha't zich naar Switch

Dragon Ball Z: Kakarot komt naar de Nintendo Switch, zodat we de epische verhaallijnen vanaf de komst van Raditz tot het laatste gevecht tegen Buu nu ook op die console kunnen spelen.

De Nintendo Switch-versie bevat de uitbreiding A New Power Awakens. Hiermee kunnen spelers vechten tegen twee bosses Beerus en Golden Frieza terwijl ze de goddelijke transformaties voor Goku en Vegeta ontgrendelen. De DLC Trunks the Warrior of Hope zit niet in de bundel en is vanaf de release apart beschikbaar in de eShop.

Oude goden schieten in Doom Eternal op Switch

Bethesda laat weten dat Doom Eternal: The Ancient Gods - Part One vanaf vandaag beschikbaar is op Nintendo Switch.

Deze singleplayer uitbreiding voor Doom Eternal zet de strijd van de Slayer tegen het kwaad voort, nu een onevenwichtige macht alles lijkt te bedreigen. Reis door de dimensies terwijl je vecht om het evenwicht te herstellen.

Doom Eternal The Ancient Gods – Part One kan vandaag worden gedownload via de Nintendo Store. Ook verkrijgbaar is de Doom Eternal Deluxe Edition, inclusief de basisgame en de uitbreidingen The Ancient Gods - Part One en de nog later uit te komen The Ancient Gods - Part Two. Een exemplaar van Doom Eternal is niet vereist om The Ancient Gods - Part One te downloaden en te spelen.

Volleyballers verrassen Frankrijk in thriller

De Nederlandse volleyballers hebben in de Nations League eindelijk de tweede zege te pakken, maar het was wel gelijk een knappe: wereldtopper Frankrijk werd door de ploeg van bondscoach Robert Piazza na een ware thriller verslagen in het Italiaanse Rimini.

De eerste set was weer kansloos en ging soepel naar Frankrijk, dat het in set twee moeilijker had, maar ook die set ging naar de Fransen. Nederland gaf niet op en trok een spannende derde set naar zich toe, waarna een eveneens zeer gelijkopgaande vierde set ook werd gewonnen.

De vijfde set moest de beslissing brengen en daarin wist Nederland de indrukwekkende comeback te voltooien: 15-25, 22-25, 28-26, 25-23, 19-17. Na de tweede zege - Nederland won eerder van Duitsland - staat Oranje nog wel op de vijftiende en voorlaatste plaats.

Seasonpass voor Hyrule Warriors: Age of Calamity

Nintendo heeft een seizoenspas voor Hyrule Warriors: Age of Calamity aangekondigd. Deze pas levert twee nieuwe DLC en gaat € 19,99 kosten.

Wanneer je de uitbreidingspas voor Hyrule Warriors: Age of Calamity koopt, ontvang je twee waves aan DLC wanneer die worden uitgebracht. Wave 1: Geavanceerd leven komt op 18 juni beschikbaar en Wave 2: Wachter der Herinneringen verschijnt eind november. De eerste wave bevat nieuwe wapentypes, sterke nieuwe vijanden en een uitgebreid roster, inclusief de nieuwe speelbare Doorgewinterde Wachter. Wave 2 bevat nieuwe personageverhalen, nieuwe levels, nieuwe personage(s) en nieuwe vechtvaardigheden voor bestaande personages.

LNV faalt: hitteleed door uitblijven plan

Op deze eerste tropische hete dag van het jaar ligt er nog altijd geen hitteplan om dieren in de vee-industrie te beschermen tegen hoge temperaturen. Nadat Wakker Dier vorig jaar bijna 80.000 handtekeningen overhandigde aan minister Schouten, beloofde zij met een plan te komen. “Vandaag branden miljoenen dieren weg in stallen en in weiden zonder schaduw. Dit kan zo niet langer. We roepen de minister op haast te maken,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Het hitteleed-seizoen is al in volle gang. Volgens de Monitor Hittestress van Wakker Dier is het vandaag de tiende dag met een hoog risico op hitteleed in de vee-industrie. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft aan begin juli een hitteplan te hebben. Tegen de tijd dat dit plan is geïmplementeerd, is de zomer waarschijnlijk voorbij. Wakker Dier blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

Hitteplan
Om hitteleed te voorkomen, wil Wakker Dier een hitteplan met in ieder geval drie maatregelen: een schaduwplek voor elk dier, een maximale temperatuur van 27 graden in de stal en een verbod op transport boven de 27 graden. Bij warm zomerweer is het voor de dieren in de vee-industrie moeilijk om af te koelen. Oververhitting leidt tot stress, gezondheidsproblemen en overlijden.

Meldpunt Hitteleed
Wakker Dier roept iedereen op waakzaam te zijn voor hitteleed. Bij Meldpunt Hitteleed kunnen mensen een melding doen van bijvoorbeeld dieren in de brandende zon zonder schaduw, of vrachtwagens vol dieren op een tropische dag. Hilhorst: “Met dit meldpunt maken we samen het hitteleed van dieren zichtbaar, zodat minister Schouten wel móét ingrijpen.”

Speel retro met Game & Watch: The Legend of Zelda

Nintendo heeft toch nieuwe hardware aangekondigd tijdens hun E3-stream. Niet helemaalwaar we op hoopten, maar toch een leuke gadget voor de fans van The Legend of Zelda. Er komt namelijk een Game & Watch: The Legend of Zelda.

Dit Game & Watch-systeem in retrostijl bevat drie klassieke games uit de Legend of Zelda-serie: The Legend of Zelda, Zelda II: The Adventure of Link en The Legend of Zelda: Link’s Awakening. Er is ook een speciale versie van de Game & Watch-klassieker Vermin met Link als speelbaar personage. Een speelbare digitale klok gebaseerd op The Legend of Zelda en een speelbare timer met Zelda II: The Adventure of Link-thema zijn ook inbegrepen.

Game & Watch: The Legend of Zelda wordt op 12 november uitgebracht.

FOK! Wat een weer: Met z'n allen naar de Wadden!

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag schijnt de zon volop en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 27°C in het noorden tot ca. 31°C in het zuiden. Alleen op de Wadden blijft de temperatuur enkele graden achter. De wind is zwak tot matig en komt eerst uit een oostelijke richting, in de loop van de dag draait de wind geleidelijk naar zuid tot zuidoost. Langs de kust kan vanmiddag een zeewind opsteken.

In de nacht van woensdag op donderdag is het helder er droog. Later in de nacht is er in het zuidwesten kans op een enkele lokale regen- of onweersbui. Het wordt een warme nacht, de minimumtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het noordoosten tot 20°C in het zuidwesten en zuiden. In de stedelijke gebieden komt de temperatuur waarschijnlijk niet beneden de 20°C graden. De wind is zwak tot matig uit oost tot zuidoost.

Donderdagochtend zijn er enkele wolkenvelden met in de westelijke helft mogelijk nog een (onweers)bui. Verder zijn er flinke zonnige perioden. In de loop van de middag kan er lokaal een regen- of onweersbui ontstaan, mogelijk met hagel en windstoten. Het wordt nog warmer met op veel plaatsen in het binnenland temperaturen boven de 30°C, in het uiterste oosten en zuidoosten ca. 33°C. In de kustgebieden is het met 25 tot 28°C minder warm. De wind is zwak tot matig en is eerst oost tot zuidoost.

In de loop van de dag draait de wind naar zuid tot zuidwest. Later in de middag en avond komt de wind uit uiteenlopende richtingen, in de kustgebied vooral vanuit zee waardoor het daar wat afkoelt. Vanaf halverwege de avond trekken er van het zuiden uit enkele stevige onweersbuien ons land binnen. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd. (Bron: KNMI)

Is het een rots? Is het een krokodil of toch wat anders? (Foto: qltel)
Is het een rots? Is het een krokodil of toch wat anders? Te vinden in pirmasens in Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

WK-droom Curaçao uiteen gespat

Curaçao is in de nacht van dinsdag op woensdag gestrand in de tweede ronde van de WK-kwalificatie in de CONCACAF-zone. Een doelpuntloos gelijkspel thuis in Willemstad tegen Panama was na de 2-1 nederlaag in het heenduel niet genoeg.

Rangelo Janga had Curaçao drie dagen terug nog hoop gegeven door een late treffer in Panama, waardoor de mannen van interim-bondscoach Patrick Kluivert aan één duelpunt genoeg zou kunnen hebben. Helaas viel het doelpunt niet. 

Mogelijkheden in Willemstad waren er wel, al was de grootste kans tien minuten na rust voor Panama. De bal ging op de stip na een handsbal van Michaël Maria, maar doelman Eloy Room stopte de penalty van Edgar Yoel Bárcenas. Curaçao mocht daardoor blijven hopen en raakte vijf minuten voor tijd ook nog de lat, maar winnen zat er niet in.

Panama gaat naar de volgende ronde. Canada haalde de volgende horde wel.  Thuis werd er met 3-0 (4-0 agg) van Haiti gewonnen. El Salvador won uit al met 0-4 bij St Kitt en Nevis en thuis deden ze het rustig aan. Het werd een 2-0 overwinning. Deze landen zullen met Costa Rica, Honduras, Jamaica, Mexico en de Verenigde Staten strijden om drie WK-tickets. De nummer vier van de zogeheten Hexagonal speelt een intercontintentale play-off.

Danganronpa komt naar Nintendo Switch

Niet een maar vier Danganronpa-games komen naar Nintendo Switch. Nintendo heeft Danganronpa S: Ultimate Summer Camp en Danganronpa Decadence aangekondigd.

"Maar je typte net nog vier games". Dat klopt, want Danganronpa Decadence bestaat uit de drie oude Danganronpa-delen: Danganronpa: Trigger Happy Havoc Anniversary Edition, Danganronpa 2: Goodbye Despair Anniversary en Danganronpa V3: Killing Harmony Anniversary Edition. Ook de nieuwe game Danganronpa S: Ultimate Summer Camp zit in deze bundel. De klassieke Danganronpa-games zullen digitaal ook los te koop zijn.

In Danganronpa S: Ultimate Summer Camp verken je Jabberwock Island met bekende Dangan-personages uit eerdere delen. Verdien geld door de strijd aan te gaan en verbeter uitrusting, versla eindbazen en ga door naar het volgende eiland.

Danganronpa Decadence en Danganronpa S: Ultimate Summer Camp worden later dit jaar uitgebracht voor Nintendo Switch.

Cloud-versie van Marvel’s Guardians of the Galaxy voor Switch aangekondigd

De pas aangekondigde Marvel’s Guardians of the Galaxy komt ook naar Switch. Deze draait wel in de cloud om het grafisch niet al te veel te laten afwijken van de overige platformen.

Marvel's Guardians of the Galaxy plaatst spelers in de rol van Star Lord. Hij wordt vergezeld door de rest van de Guardians, met teamleden als Groot en Rocket als AI-metgezellen. Het verhaal speelt zich enkele jaren af na een intergalactische oorlog, wanneer de Guardians nog een relatief nieuwe groep vormen en elkaar net een jaar kennen.

Marvel’s Guardians of the Galaxy: Cloud Version wordt op 26 oktober uitgebracht voor Nintendo Switch.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.