FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 mei 2021

'Ziggo Sport raakt uitzendrechten Formule 1 kwijt aan Nordic Entertainment Group'

Ziggo Sport lijkt de uitzendrechten van de Formule 1 kwijt te raken. De televisiezender zal naar verluidt vanaf volgend jaar niet langer de koningsklasse van de autosport mogen uitzenden voor het Nederlandse publiek. Dit liet Chris Woerts, marketingmannetje en voorheen onder andere directeur bij de Eredivisie CV, weten bij Veronica Inside.  

Het contract van Ziggo Sport met de Formule 1 loopt na het huidige seizoen af en aan die samenwerking wordt dus geen nieuw vervolg gegeven. Dit is opvallend want Liberty Global is zowel de eigenaar van Ziggo als de Formule 1. Volgens Woerts was er een gewone aanbestedingsprocedure en die werd dus niet gewonnen door Ziggo Sport. 

De winnaar is naar verluidt de Nordic Entertainment Group(NENT Group), een pan-scandinavisch TV-bedrijf dat ook in Nederland een (betaal)zender of platform wil beginnen. De Nordic Entertainment Group zou ook de rechten voor de Bundesliga en het darten hebben ingeslagen.  

De NENT Group heeft recent al een deal gesloten met de PDC over het darten in Scandinavië en enkele andere landen. Blijkbaar dus ook voor Nederland. Viaplay zal waarschijnlijk het platform gaan heten waarop de sporten te zien zullen zijn.   

Ziggo Sport was er vanaf het debuut van Verstappen in de Formule 1 meteen bij, maar na zeven seizoen heeft het er alle schijn van dat daar nu een einde aan komt. Nordic Entertainment Group schijnt aan de haal te gaan met de uitzendrechten voor de komende paar jaar in Nederland. De partij uit Scandinavië betaalt Liberty Media zo'n 30 miljoen euro per jaar om de Formule 1 uit te mogen zenden. Ook RTL was in de markt om de uitzendrechten over te nemen, maar het bod van de commerciële zender was bij lange na niet genoeg en zodoende greep men mis.

Donderdag zal volgens Woerts het nieuws officieel naar buiten gebracht worden. Het verhaal van Chris Woerts is hier terug te zien. 

Random Pics van de Dag #312

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Geen strafvervolging voor agenten die betrokken waren bij dood Duitse influencer

De twee agenten die op 13 augustus 2020 de Duitse influencer Sammy Baker (23) neerschoten tijdens een aanhouding, handelden uit noodweer. Dit concludeert het Openbaar Ministerie (OM) op basis van onderzoek van de Rijksrecherche. Het OM zal daarom niet tot vervolging overgaan van de betrokken agenten. Het OM vindt dat de agenten gerechtvaardigd een beroep op noodweer kunnen doen. Uiteindelijk zagen de beide agenten die vrijwel gelijktijdig schoten zich genoodzaakt hun collega’s te verdedigen tegen de man die met het mes wild om zich heen bleef zwaaien en steken.

Politiechef Frank Paauw reageert: "Het overlijden van Sammy Baker als gevolg van politieoptreden is ontzettend triest. Niemand heeft dit gewild. We leven mee met de familie en hun verdriet. Voor alle betrokkenen is dit een heftige en emotionele gebeurtenis. Daarom is het ook van belang dat deze zaak grondig en zorgvuldig is onderzocht. Deze zaak toont aan dat politiewerk ontzettend complex is. In een fractie van een seconde moet een agent beslissen hoe er wordt opgetreden. Belangrijk is dat we als politie naar eer en geweten handelen en dat we verantwoording kunnen afleggen over de manier waarop we optreden. Objectieve controle op ons handelen is dan ook belangrijk.“

Toedracht
Op 13 augustus kwam er rond 16.45 uur bij de meldkamer van de politie een melding binnen dat er in de Poeldijkstraat in Amsterdam Nieuw-West een man met een mes liep. De politie besefte dat deze melding mogelijk de man betrof die een dag eerder door een vriend als vermist was opgegeven. Toen twee politieagenten de man in kwestie ter plekke aantroffen, achtervolgden zij hem terwijl hij een doodlopende binnentuin aan de Honselersdijkstraat inliep.

Meerdere agenten hielden afwisselend hun vuurwapen op de man gericht en probeerden op hem in te praten. Ook dit leverde geen reactie op. De man begon ondanks de getoonde vuurwapens en aanroepen om stil te blijven staan en zijn mes te laten vallen, langzaam in de richting van de agenten te lopen. De al opgeroepen onderhandelaar kon niet meer worden afgewacht, daarom werd besloten de reeds aanwezige hondengeleider in te zetten. De hond liep de man echter voorbij.

Toen de man nog steeds niet reageerde, besloot de hondengeleider zelf in te grijpen door de man tegen de grond te trekken, waarna verschillende agenten hun collega te hulp kwamen. Terwijl de man op de grond lag en meerdere politieagenten hem onder controle probeerden te krijgen, maakte de man met het mes zwaaiende en stekende bewegingen in de richting van de bovenlichamen en hals van drie agenten. Een van de agenten werd met het mes op zijn vest geraakt. 

Er was een zodanig gevaarlijke situatie ontstaan dat er direct gericht moest worden geschoten om het gevaarlijke gedrag van de man te laten stoppen. Tussen het tegen de grond trekken van de man door de hondengeleider en de schoten zaten enkele seconden. Gezien de zeer dreigende situatie en het zeer korte tijdsbestek was er geen tijd meer om eerst een waarschuwingsschot af te vuren.

Leren van dit soort situaties
Paauw: “We beseffen ons dat deze zaak veel los maakt. Met de uitkomst van het Rijksrecherche onderzoek, vinden wij het belangrijk om te leren van dit soort situaties en te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Zo zijn we in gesprek met de zorgpartners om te kijken waar we procedures kunnen aanscherpen en hoe we beter kunnen samenwerken in het geval van acute situaties met personen met verward gedrag. Ook heb ik de ouders van Sammy uitgenodigd op met elkaar in gesprek te gaan om terug te kijken op deze gebeurtenis.”

Agressieve Mastino Napoletano neergeschoten door politieagent

Op maandag 17 mei is er rond 10.20 uur een melding binnengekomen over een agressieve hond aan de Plantsoensingel Midden in 's Heerenberg. De hond, een Mastino Napoletano, zou een kleinere hond hebben gegrepen en de eigenaresse wilde er met de hond vandoor gaan en de politie kwam ter plaatse. Uiteindelijk heeft een agent de hond neergeschoten omdat de hond hem zou willen aanvallen.

Nadat de Mastino Napoletano de kleinere hond had gebeten wilde de eigenaresse van de Mastino er volgens getuigen vandoor gaan. Omstanders hielden haar tegen en belden de politie. Toen agenten ter plaatse waren liep de betreffende hond los. Agenten vroegen de eigenaresse of zij de hond wilde aanlijnen. De vrouw sprak geen Nederlands of Engels dus de communicatie verliep moeizaam.

Er werd assistentie ingeroepen en een tweede politieauto ter plaatse. Op dat moment werd de Mastino (weer) agressief en kwam hij op één van de agenten af. De agent gebruikte pepperspray om de hond op afstand te houden. Vervolgens viel de hond de tweede agent aan. Hij schoot de hond neer uit zelfverdediging. Een dierenarts is ter plaatse gekomen om de hond te behandelen, maar moest het dier in laten slapen.

De eigenaresse van de Mastino is niet aangehouden omdat het hier om een civiele zaak gaat. Er wordt wel bemiddeld tussen de twee eigenaressen om de schade aan de gebeten hond te verhalen.

17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie

Het is vandaag de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, dit is een dag waarop lgbti-organisaties internationaal aandacht vragen voor ondermeer het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT.

IDAHOT is voortgekomen uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde, toen nog op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie ook in andere landen gevierd op 17 mei.

De datum van 17 mei is gekozen omdat op die datum in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.

Karakter IDAHOT
Het verschil van de IDAHOT met evenementen als de Amsterdam Gay Pride en de The Belgian Pride is dat homo-organisaties en holebi's bij die gelegenheden willen uitstralen dat ze trots zijn op hun seksuele geaardheid en zich er niet voor willen schamen, terwijl het er bij IDAHOT juist om gaat aandacht te vragen voor het verschijnsel homo-, bi- en transgenderhaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De slogan van de internationale campagne in 2008, Homosexuality is NOT a sickness!, illustreert dit.

Enigszins vergelijkbaar is Paarse Vrijdag, die in Nederland op de tweede vrijdag van december plaatsvindt en waarop onder meer op scholen paarse kleding wordt gedragen als statement tegen homofobie.

Lhbti-rechten zijn mensenrechten
Iedereen, waar ook ter wereld, heeft altijd exact dezelfde mensenrechten. Of je nu wit, zwart, kort, lang, man, vrouw, homo, hetero, transgender of een intersekse persoon bent: discriminatie is nooit toegestaan. Dit is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Nagenoeg alle landen ter wereld hebben beloofd de mensenrechten te respecteren.

Wat is dan het probleem?

 • In 70 landen is homoseksualiteit strafbaar
 • In 46 landen geldt dat ook voor vrouwen
 • In ten minste 11 landen kan men zelfs ter dood veroordeeld worden
 • In slechts 11 landen zijn lhbti-rechten opgenomen in de grondwet
 • In 26 landen is het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht erkend
 • In 2020 zijn er 350 transgenders en non-binaire mensen vermoord over de hele wereld, maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger

Alle cijfers zijn uit 2020. De 193 landen zijn lidstaten van de Verenigde Naties. Dat zijn nagenoeg alle landen ter wereld. Bron: International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association ILGA

Wat zijn de gevolgen hiervan?
In 70 landen is het een misdrijf als je een relatie hebt met iemand van hetzelfde geslacht. In 45 landen zijn de afgelopen drie jaar mensen opgepakt vanwege hun seksuele oriëntatie. Overal ter wereld zijn lhbti’ers het slachtoffer van mensenrechtenschendingen.

 • Lhbti’ers kunnen door de staat ter dood gebracht worden
 • Lhbti’ers krijgen of houden geregeld moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt, een woning of zorg
 • Lhbti’ers kunnen de voogdij over hun kinderen kwijtraken
 • Soms wordt lhbti’ers asiel geweigerd
 • In gevangenschap zijn Lhbti’ers vaak het slachtoffer van verkrachting, agressie en andere vormen van vernedering
 • In tal van landen worden lhbti’ers bedreigd omdat ze actievoeren voor hun rechten.

Geweld tegen lhbti’ers leeft op
Wereldwijd worden er kleine stapjes gezet die discriminatie van seksuele minderheden tegengaat. In 11 landen is de bescherming van lhbti’ers in de grondwet vastgelegd, in 57 landen krijgen zij brede bescherming en in 81 landen nemen de autoriteiten maatregelen om hen te beschermen op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door discriminatie bij het vinden van een baan tegen te gaan.

Ritzege Sagan in Giro

De tiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Peter Sagan. Na 139 kilometer koersen naar Foligno was de Slowaak de snelste in de eindsprint.

Taco van Hoorn, de winnaar van de derde etappe, zorgden met Pallaud,Rivi,Marengo en Goossen voor de vlucht van de dag. Bora, de ploeg van Sagan, reed in het peloton een hels tempo en haalden de koplopers 43 kilometer voor de meet bij. Door het hoge tempo moesten sprinters David Dekker, Dylan Groenewegen, Nizzolo en Merlier lossen.

Het was Molano die de eindsprint van ver aan ging. Sagan was echter bij de les en pakte zijn wiel. Vervolgens maakte hij het werk van zijn ploeg af. Bovendien is de Slowaak ook de nieuwe drager van de puntentrui.

Hoera! We mogen weer naar de bieb, sportschool, pretpark, openluchtmuseum en langer op een terras zitten!

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot vandaag niet op de pauzeknop te drukken.

Vanaf woensdag 19 mei zijn onder meer de sportscholen open. Een bezoek aan het pretpark, openluchtmuseum en buitenpodium is dan ook weer mogelijk. Dit mag met maximaal 2 personen, exclusief kinderen tot en met 12 jaar of mensen van eenzelfde huishouden. De terrassen mogen langer open: van 06.00 tot 20.00 uur. Lees wat er vanaf 19 mei nog meer verandert.

Bibliotheken openen op 20 mei de deuren. Eerder stonden deze niet in stap 2 van het openingsplan, maar het kabinet besloot deze toe te voegen. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht.

Ziekenhuisopnames en pauzeknop
Vorige week werd de tweede stap aangekondigd voor 19 mei. Het kabinet sprak toen wel over een pauzeknop. Als het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames niet genoeg zou afnemen, kon deze knop worden ingedrukt. Het kabinet zou dan de tweede stap uitstellen. Dat blijkt nu niet nodig. Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames daalde met meer dan 20 procent ten opzichte van de piek op 20 en 21 april.

Vervolgstappen
Vandaag werd ook een nieuwe planning van het openingsplan vastgesteld. Hierin staat welke vervolgstappen het kabinet wanneer wil zetten, als de cijfers dit toelaten. De derde stap zal op z’n vroegst 9 juni gezet worden. Op 1 juni horen we of dit daadwerkelijk kan.

Toegangstesten
Met toegangstesten kunnen (sport)evenementen, culturele instellingen en horeca eerder of voor meer mensen op verantwoorde wijze open. Bezoekers laten zich daarvoor eerst kosteloos testen bij een speciale teststraat. Vervolgens laten ze bij de ingang van bijvoorbeeld een theater een negatief testbewijs zien.

Op dit moment bereiden 7 nieuwe testaanbieders zich voor om het testen voor toegang landelijk mogelijk te maken. Dat kan zodra het wetsvoorstel toegangstesten in werking treedt. De Tweede Kamer is al akkoord, de Eerste Kamer zal dit wetsvoorstel naar verwachting 25 mei behandelen.

Vanaf deze week worden een aantal nieuwe pilots georganiseerd, zodat de testaanbieders praktijkervaring opdoen en meteen goed van start kunnen als toegangstesten landelijk worden ingezet. Er zijn onder andere pilots met sportwedstrijden en een cultureel festival. Bekijk waar de pilots plaatsvinden.

Drukte en basisregels
Nu de samenleving stap voor stap verder open gaat, is het van groot belang dat we drukte vermijden. Is het ergens te druk? Kunt u geen 1,5 meter afstand houden? Ga dan weg. Ook is het belangrijk dat we ons aan de basisregels blijven houden. Ook wie al gevaccineerd is: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Stap 2 openingsplan; vanaf 19 mei weer naar de sportschool! ( foto: Pixabay)
Stap 2 openingsplan; vanaf 19 mei weer naar de sportschool! ( foto: Pixabay)

FNV en CBL starten onderzoek naar mensenrechtenschending in tomatenhandel

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de FNV gaan onderzoek doen in de productieketen van de ingeblikte tomatenhandel. Het onderzoek richt zich op Italië, een belangrijke leverancier van tomaten. Doel is om eind juli in kaart te hebben welke specifieke risico’s op schendingen van mensenrechten zich in de tomatenketen voordoen en welke verbeteringen nodig zijn. Daarbij worden aanbevelingen opgesteld hoe de Nederlandse deelnemers in de keten een positieve verandering in gang kunnen zetten.

Uit verschillende onderzoeken[1] en risicoanalyses komt naar voren dat de tomatenketen een zogeheten hoog-risicoketen is. Jos Hendriks, bestuurder FNV Voedingsindustrie: “We laten de aanvoerketen van ingeblikte tomaten onderzoeken, om vast te stellen met welke risico’s we te maken hebben als het gaat om schendingen van mensenrechten, vakbondsrechten en milieu en wie daarbij betrokken zijn. Maar het belangrijkste komt natuurlijk ná het onderzoek: hoe zorgen we dat de richtlijnen van OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en Verenigde Naties ten aanzien van mens en milieu worden toegepast bij de teelt, de oogst, het transport en de verwerking van de tomaten?”

Mensenrechten bewaken
Het CBL sluit zich aan bij het belang van het aanpakken van de risico’s. Jennifer Muller, Manager Duurzaamheid bij het CBL: “Nederlandse supermarkten vinden het essentieel dat mensenrechten in de ketens worden geborgd. Het is dan ook belangrijk om mogelijke sociale misstanden in de Italiaanse tomatenketen te onderzoeken en om inzicht te krijgen in het handelingsperspectief van de betrokken partijen. Voor een gedegen onderzoek is samenwerking cruciaal. Wij slaan dan ook graag de handen ineen met de FNV om positieve verandering teweeg te brengen.”

Onderzoek naar aandeel Nederlandse producenten en afnemers
Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is het in kaart brengen van het aandeel van de Nederlandse producenten en afnemers in de Italiaanse tomatenketen. Op deze manier kan per onderdeel beter gekeken worden welke stappen kunnen worden gezet om de positie van werknemers te verbeteren. Het gaat onder andere om het onderzoeken van de rol die supermarkten, fabrikanten en organisaties die kwaliteitscertificaten uitreiken, hierin spelen.

IMVO-convenant Voedingsmiddelen
Het onderzoek door het CBL en de FNV naar mogelijkheden om de risico’s in te dammen wordt ondersteund door andere partners in het IMVO-convenant Voedingsmiddelen, namelijk het ministerie van Buitenlandse Zaken en de FNLI. IMVO-convenanten zijn convenanten voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. In het IMVO-convenant Voedingsmiddelen staan afspraken tussen de Nederlandse voedingsmiddelensector, maatschappelijke organisaties, vakbonden en de overheid. De brancheorganisaties moeten ervoor zorgen dat al hun leden risico’s in kaart brengen en aanpakken.

[1] Onder meer: Oxfam International (2019) The People Behind the Prices: A Focused Human Rights Impact Assessment of SOK Corporation’s Italian Processed Tomato Supply Chains.

Mario Golf: Super Rush getoond in nieuwe trailer

In een uitgebreide overviewtrailer heeft Nintendo meer getoond van Mario Golf: Super Rush. We zien meer courses, speelbare personages, modi en nog meer.

Zo biedt de singleplayer boss fights, is er online multiplayer om aan mee te doen en is er ook de nieuwe Battle Mode om mee aan de slag te gaan. Je kunt het allemaal in onderstaande beelden zien. Mario Golf: Super Rush komt uit op 25 juni voor Nintendo Switch.

COVID-19: 2904* nieuwe besmettingen en 7 doden, totaal 1.600.993 en 17.456

LET OP: De besmettingscijfers zijn beïnvloed door een storing in de communicatie tussen de systemen van de GGD en het RIVM. Onbekend is hoe groot die impact precies is, meldt een RIVM-woordvoerder.
_

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2904 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.600.993 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 115 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1502 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 23 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 681 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.456 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Play-offs Eredivisie met publiek

Er mogen weer beperkt toeschouwers bij de play-offs voor Europees voetbal en promotie/degradatie. Wel is een toegangstest noodzakelijk.

In alle gevallen gaat het enkel om supporters van de thuisclub. In eigen stadion mogen supporters van de uitclub wel gezamelijk de wedstrijd kijken.

Naast de play-offs voor Europees voetbal en promotie/degradatie is er, met dezelfde voorwaarden, ook publiek welkom bij de wedstrijd PSV- FC Twente bij de vrouwen op 30 mei.

Het nutteloze feitje van de dag: Enorme verkiezingsfraude

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de verhaaltjes van Donald Trump over zogenaamde verkiezingsfraude, maar wist je dat de grootste verkiezingsfraude ooit in Liberia plaatsvond? Bij de presidentsverkiezingen van 1927 kreeg Charles D. B. King 243.000 stemmen en zijn tegenstander Thomas J. Faulkner 9.000, op zich zou dat kunnen, ware het niet dat Liberia op dat moment slechts 15.000 kiesgerechtigden kende. Ondanks deze bizarre overwinning werd King toch gewoon benoemd.

Drie jaar later trad hij alsnog af na een internationaal onderzoek naar slavernij en dwangarbeid in Liberia. Het onderzoek was op initiatief van Faulkner gestart en legde de dubieuze praktijken van King bloot waarna zijn positie onhoudbaar werd. Faulkner verloor de verkiezingen van 1931 overigens wederom, ditmaal van  Edwin Barclay, een partijgenoot van King.

Charles D. B. King (WikiCommons/Harris & Ewing)
Charles D. B. King (WikiCommons/Harris & Ewing)

Nintendo organiseert toernooi voor Mario Kart 8 Deluxe in de Benelux

Nintendo Benelux organiseert het Mario Kart 8 Deluxe Seasonal Circuit toernooi. Het circuit bestaat uit vier individuele online cups die ze verspreid over het jaar zullen organiseren.

Zoals de naam doet vermoeden is dat één cup per seizoen, te beginnen met de Spring Cup. In dit online toernooi worden alle behaalde punten van alle cups ook opgeteld zodat er in een grote finale de twaalf beste deelnemers het tegen elkaar zullen opnemen. De winnaar ontvangt de grote Mario Kart 8 Deluxe-trofee en wordt benoemd tot de beste Mario Kart-speler van de Benelux.

Het strijden in de Spring Cup begint zaterdag 29 mei van 19:00 uur tot 20:00. Hierbij valt een LEGO Nintendo Entertainment System te winnen. Iedereen kan daarnaast kans maken op prijzen door hun spannendste racemomenten delen op Twitter met de hasttag '#SpringCup'. Daarmee maak je kans op een Mario Kart 8 Deluxe-opberghoes voor je Nintendo Switch of een goodiebag.

Mocht je mee willen doen: meer informatie is er op de toernooisite van Nintendo te vinden. De toernooicode voor de Spring Cup is: 1175-7686-1227.

Kromowidjojo als snelste door op EK, vrouwen ook rap op 4x100m

Op het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest is Ranomi Kromowidjojo uitstekend begonnen. In de series van de 50 meter vrije slag noteerde de voormalig olympisch kampioene de snelste tijd van iedereen.

Kromowidjojo tikte aan in 24,24 seconden, de Deense Pernille Blume kwam met 24,42 het dichtst in de buurt. Achter Maria Kameneva uit Rusland (24,47) noteerde Femke Heemskerk met 24,51 de gedeeld vierde tijd, Kim Busch was met 24,85 goed voor de achtste tijd en dat was niet voldoende voor de halve finales: er mogen slechts twee deelneemsters per land door.

Op de 4x100 meter vrije slag was Nederland zonder Kromowidjojo en Heemskerk alsnog de snelste: Busch, Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Robin Neumann tikten aan na 3:38,20 minuten, tweederde van een seconde sneller dan het Deense kwartet en uiteraard goed voor een plek in de finale van maandagavond.

De mannen zijn er 's avonds ook bij: Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Thom de Boer en Jesse Puts noteerden een tijd van 3:14,80 minuten, twee honderdsten boven de olympische limiet, maar wel goed voor plek zes en dus een volgende kans om de Spelen te halen.

Arno Kamminga is door zijn recente optredens een van de grote medaillekandidaten op de 100 meter schoolslag, ook op de Olympische Spelen, en begon niet verkeerd: met 59,09 seconden noteerde hij de vierde tijd. De Brit Adam Peaty was met 58,26 de snelste, voor de Wit-Rus Ilya Shymanovich (58,46) en de Italiaan Nicolo' Martinenghi (58,88). Caspar Corbeau bleef met 1:00,52 steken op de 24e plek.

Imani de Jong noteerde op de 800 meter vrije slag de twaalfde tijd met 8:48,02 minuten, iets langzamer dan haar inschrijftijd. Ze kwam daarmee wel een kleine tien seconden tekort voor een plek in de finale.

Op de 100 meter vlinderslag kwamen Maaike de Waard en Tessa Giele niet aan hun inschrijftijden. De Waard stelde met 1:00,09 teleur en liep met de 24e plek de halve finales ruimschoots mis, de jonge Giele meost met met 1:00,96 doen met de 35e plek.

Op de 400 meter vrije slag viel het doek voor Luc Kroon niet volledig onverwacht in de series: met 3:52,93 bleef de jongeling twee seconden boven zijn inschrijftijd en noteerde hij de 24e tijd, waar de snelste acht de finale haalden.

De avondsessie begint maandag om 18.00 uur.

Swiatek verplettert Pliskova in finale Rome, Rus verliest finale

Tennisster Iga Swiatek heeft voor het eerst in haar carrière een WTA 1000-toernooi gewonnen. De pas 19-jarige Poolse Roland Garros-kampioene liet in de finale in Rome niks heel van de Tsjechische Karolina Pliskova.

Swiatek begon goed en zette dat drie kwartier lang door. Op dat moment was het al gespeeld: de Poolse had twaalf games te pakken, Pliskova welgeteld nul...het stond 6-0, 6-0, de tiende double bagel ooit in een WTA-finale.

Een niveau lager greep Arantxa Rus naast een eerste titel sinds 2019: in de finale in het Spaanse La Bisbal d'Emporda ging de Nederlandse met 4-6, 6-1, 6-7 (8) onderuit tegen de Russin Irina Khromacheva.

Geen Olympische Spelen voor vrouwen acht, Van Sprang/Krommenhoek mogen wel

Op het olympisch kwalificatietoernooi voor de roeiers, gehouden op de Rotsee in Luzern, heeft de Nederlandse ploeg wisselend succes geboekt. Drie boten deden in het weekeinde een gooi naar een laatste kans op een startbewijs voor Tokyo 2020, één haalde het.

In de twee-zonder waren Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek overtuigend in de series én in de halve finales. De Deense en Amerikaanse concurrentie maakte het in de finale spannend, maar nadat de Amerikanen afhaakten werden de Denen met zeven honderdsten geklopt: de winst was binnen, top-2 was al voldoende voor de Spelen.

Eve Stewart en José van Veen kwamen er in de vrouwen twee-zonder niet aan te pas: ze eindigden in de finale kansloos als zesde en laatste. De vrouwen acht, tweede op het EK, stelde flink teleur: de ploeg werd slechts vierde, ver achter de olympische plekken, en Nederland zal voor het eerst sinds Barcelona 1992 niet op het koninginnenummer van de partij zijn.

FOK! Wat een weer: buien met onweer mogelijk

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt en komen er buien voor. Met name in de middag en vooral in het oosten kunnen deze buien gepaard gaan met hagel en onweer. Later in de middag neemt de buiigheid van het westen uit sterk af en is de de zon af en toe te zien. De maximumtemperaturen liggen tussen 12°C aan de noordwestkust en 16°C in het oosten. De wind draait van zuid tot zuidwest naar west tot noordwest en is overwegend matig. In het noorden komt de wind enige tijd uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht is het overwegend bewolkt met vooral in de zuidelijke helft nog enkele buien. De minimumtemperaturen liggen rond 8°C. De wind is meest zwak en komt uit westelijke richtingen.

Dinsdag overdag is het wisselend bewolkt met vooral landinwaarts enkele buien. Daarbij is er een kleine kans op hagel of onweer. De maxima lopen uiteen van 12°C aan de kust tot 15°C in het zuiden. De wind is zwak tot matig uit westelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Wat een plaatje, ondanks de bewolking (Foto: DJMO)
Op weg tussen Alkmaar en Enkhuizen, een mooi bloemveld en de kerk van Spanbroek. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Giro: Etappe 10 - Nˇg geen rustdag

De negende etappe van de Giro d'Italia was tamelijk spectaculair, met name in de finish. Koen Bouwman leek het even te gaan doen op het natte gravel, maar de favorieten kwamen er overheen en Egan Bernal pakte een bijzonder indrukwekkende overwinning.

Vandaag staan er weer heuvels op het programma, maar grotendeels in het eerste deel van de rit. Na de laatste klim, met zeven kilometer aan vijf procent niet de allermakkelijkste, volgt een lange dalende strook en gaan we op weg naar de finish in Foligno, 139 kilometer na de start in L'Aquila.

Rellende_Rotscholier heeft elke meter weer uitgebreid omschreven en voorzien van commentaar, dat is hier te lezen. De start vindt rond half twee plaats, Eurosport is er uiteraard gelijk bij, en de finish volgt zo tussen vijf en half zes. Het kan gaan waaien, potentie voor een leuke koers dus.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Bijleveld bezoekt laatste groep naar Afghanistan uitgezonden militairen

Nederland zet in Afghanistan al bijna 20 jaar militairen in. Aanleiding daarvoor zijn op 11 september 2001 de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, waaronder op het World Trade Center in New York. Een dag later verklaart de NAVO artikel 5 van het handvest van de organisatie van kracht: een aanval op één van de leden, is een aanval op allen. Inmiddels is besloten dat NAVO-missie Resolute Support stopt. Reden om de hieraan deelnemende Nederlandse militairen nog één keer te bezoeken.

Dus dat deden minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. Ze spraken met militairen die voor operatie Resolute Support in Mazar-e-Sharif zijn gelegerd. Na een kort bezoek zetten ze gisteren weer voet op eigen bodem.

Voor vrijheid van een ander
In totaal zond alleen Nederland al 30.000 militairen naar het Aziatische land om een bijdrage te leveren aan de vrijheid van een ander. Die Nederlanders voerden onder meer patrouilles uit, spraken met dorpsautoriteiten tijdens zogenoemde shura’s, trainden militairen en vochten.

Greep uit taken
Nederland had in die 20 jaar onder meer de leiding over de zuidelijke provincie Uruzgan en ook Special Operations Forces opereerden in het zuiden. Nederlandse militairen maakten deel uit van meerdere provinciale reconstructieteams, ze leverden met Apaches en F-16’s luchtsteun, trainden het Afghaanse leger en de politie om zelfstandig hun werk te kunnen doen en verzorgden transporten met Chinook- en Cougar helikopters. Het is slechts een greep uit de hoeveelheid taken die Nederland met inzet van eigen middelen op zich heeft genomen. “Wat we niet mogen vergeten is dat 25 collega’s in Afghanistan hun leven hebben verloren”, voegt Eichelheim toe. “Een veelvoud daarvan heeft letsel aan hun uitzending overgehouden, zowel geestelijk als lichamelijk. Tot op de dag van vandaag speelt Afghanistan een rol in de levens van nabestaanden, onze uitgezonden militairen en hun thuisfront.”

Realistische noot
Terugblikkend concludeert Bijleveld dat Afghanistan niet langer een uitvalsbasis voor internationaal terrorisme is. “Afghaanse veiligheidsdiensten zijn al sinds 2015 verantwoordelijk voor de veiligheid. Mede dankzij Nederland heeft het land grote stappen gezet. Politie en leger zijn vanaf de grond opgebouwd. En er is vooruitgang op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en vrouwenrechten.”

Te vroeg om te oordelen
Toch voegt de bewindsvrouw er een realistische noot aan toe. “De resultaten zijn niet onomkeerbaar. De veiligheidssituatie is zorgelijk en het risico bestaat dat een deel van de vooruitgang verloren gaat. Dit hangt af van de ontwikkelingen in Afghanistan.” Volgens Bijleveld is het dan ook nog te vroeg hierover te oordelen.

Kans op vrede niet verloren laten gaan
“De toekomst van Afghanistan is uiteindelijk aan de Afghanen zelf”, voegt Eichelsheim toe. Wat dat betreft riepen Nederland en de coalitiepartners de Afghaanse regering en de Taliban al op de kans op vrede niet verloren te laten gaan. Welk effect het terugtrekken van de troepen op het vredesproces heeft is nog niet te voorzien. Bijleveld: “Met de NAVO bekijken we hoe Nederland bij Afghanistan betrokken wil en kan blijven. Hierbij moeten we rekening houden met de veiligheidssituatie, het vredesproces en de inzet van onze partners.”

Samen uit, samen thuis
Wat Bijleveld betreft draait het om samen uit, samen thuis binnen de NAVO. Zij en Eichelsheim zeiden te hopen dat dit voor alle Resolute Support-partners letterlijk het geval zal zijn. Dat iedereen tot en met de laatste militair veilig thuiskomt.

Voor de Nederlanders is dat naar verwachting in juli.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Rode Kruis en CKM geven docenten lespakketten om uitbuiting scholieren tegen te gaan

Het Rode Kruis en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) stellen samen met Nieuwsbegrip en Future NL vanaf vandaag (17 mei) gratis kant-en-klare lespakketten beschikbaar voor alle docenten in het voortgezet onderwijs. Daarmee kunnen docenten seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit onder middelbare scholieren bespreken met hun leerlingen, zodat die zich beter kunnen beschermen. De lespakketten maken deel uit van het project ‘Mensenhandel (niet) op school’. Herstellend slachtoffer Ellen: “Ik had niet in de gaten dat ik slachtoffer was van mensenhandel. Ik voelde me gek en alleen.”

Zeker vier op de tien middelbare scholen in Nederland hebben te maken met seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit. Leerlingen worden bijvoorbeeld gedwongen om drugs te dealen of aangezet tot seks tegen betaling. Maar jongeren zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren en hoe zij hulp kunnen vragen, blijkt uit onderzoek van het CKM. En docenten weten vaak niet hoe ze deze vormen van mensenhandel preventief met hun leerlingen kunnen bespreken.

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis, is bezorgd dat daardoor te veel scholieren risico’s lopen die niet of te laat worden herkend door onderwijsprofessionals zoals docenten, zorgcoördinatoren of conciërges. “De coronacrisis maakt jongeren die het al moeilijk hebben in veel gevallen nog kwetsbaarder. Maar onderwijsprofessionals kunnen een aanzienlijke rol spelen in de bescherming van scholieren. In het bijzonder door aan de hand van de lespakketten het thema in de klas te bespreken.”

School is de plek voor informatie
Ellen (28) was pas 13 toen ze door een mensenhandelaar werd gedwongen om tegen betaling seks te hebben met mannen. Nu zet ze zich via Platform HOPE in voor andere slachtoffers. Ellen: “School was mijn tweede thuis. Daar was ik veilig en had ik rust. Maar zodra ik uit school kwam, moest ik aan het werk. School is de plek om jongeren te informeren. Het had mij erg geholpen als ik had geweten dat wat mij overkwam niet mijn schuld was, en hoe ik erover kon praten met iemand. Ik had niet in de gaten dat ik slachtoffer was van mensenhandel, zelfs niet toen ik al in een opvanginstelling woonde. Ik voelde me gek en alleen. De drempel om erover te praten was groot, omdat ik bang was dat niemand me zou begrijpen. Als ik had geweten wat mensenhandel was, en dat het onder scholieren voorkwam, dan had ik mijn eigen situatie kunnen herkennen. Ik weet zeker dat ik dan gemakkelijker om hulp had gevraagd.”

Inhoud lespakketten
Het Rode Kruis en Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel ontwikkelden samen met stichting Future NL en Nieuwsbegrip twee lespakketten voor 3VMBO/2HAVO-VWO scholieren. Een Nieuwsbegrip les ‘Criminele Uitbuiting’ en drie Future NL lessen ‘Mensenhandel (niet) op school’. Nieuwsbegrip is een veelgebruikte methode voor begrijpend lezen op basis van het nieuws. Stichting FutureNL wil met gratis lesmateriaal en trainingen alle leerlingen digitaal vaardig maken.

Dankzij de lespakketten leren jongeren onder andere veilig online gedrag en hoe zij om hulp kunnen vragen als zijzelf (of iemand die zij kennen) te maken hebben met mensenhandel. Het doel is het vergroten van het bewustzijn onder scholieren dat seksuele en criminele uitbuitingen reële risico’s zijn waartegen zij zich kunnen beschermen.

Ook training voor docenten
Naast de lespakketten bieden de hulporganisaties ook training voor docenten en ondersteunend personeel. Deze wordt als pilot aangeboden in Limburg, Friesland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Groningen. Dankzij de training kunnen onderwijsprofessionals signalen van mensenhandel herkennen en het thema adequaat in de klas bespreken. Ellen van HOPE ziet daar een meerwaarde in: “Het is heel belangrijk dat er een veilige sfeer is in de klas. Als mensenhandel en seksuele uitbuiting besproken zou worden en een medescholier iets naars had gezegd, dan zou ik me nog slechter hebben gevoeld. Het is daarom erg belangrijk dat docenten weten op welke signalen ze moeten letten en hoe ze daarover met leerlingen kunnen praten. De training lijkt me dan ook erg waardevol.”

Zwarte man vermomt zich tijdens rooftochten als 'blanke man'

Een zwarte man die een levensecht 'blank' masker met nephaar gebruikte om zichzelf te vermommen als een blanke terwijl hij een reeks woninginbraken pleegde in de omgeving van Los Angeles, is vorige week gearresteerd, volgens de politie in Los Angeles.

Rechercheurs brachten Rockim Prowell in verband met zo'n 30 woninginbraken in de regio, meldde FOX LA. Volgens de politie van Beverly Hills wordt hij momenteel beschuldigd van inbraak, diefstal en één keer van vandalisme.

Prowells voertuig werd gezien op bewakingsbeelden bij een aantal inbraken. Hierdoor werd hij in verband gebracht met een paar woninginbraken in Beverly Hills, die gepleegd werden op 20 april en 20 juli 2020. Op beelden die door autoriteiten zijn vrijgegeven, is de verdachte te zien met het masker en een bril.

Bij de inbraken stal Prowell flatscreentelevisies, zei de politie. In de beveiligingsbeelden viel het op ze dat de verdachte altijd zijn mond wijd open hield, op een manier zoals men doet bij het dragen van een masker over het hele hoofd. 

Prowell, 30, een inwoner van het nabijgelegen Inglewood, werd op 2 mei gearresteerd tijdens een verkeerscontrole door politieagenten in Beverly Hills. In de auto vonden agenten een gezichtsmasker en andere items die hem in verband brachten met de inbraken, aldus de autoriteiten. De nummerplaten op de auto bleken ook gestolen. 

Tijdens een huiszoeking in zijn huis vond de politie gestolen voorwerpen die hem in verband brachten met meer inbraken, aldus de politie. 

'Gates uit bestuur Microsoft wegens ongepaste relatie met medewerkster'

Vorig jaar zouden bestuursleden van Microsoft hebben besloten dat Bill Gates zich moest terugtrekken uit het bestuur. Hiertoe werd besloten nadat een affaire van Gates met een vrouwelijke medewerkster van het bedrijf aan het licht was gekomen, zo schrijft de Wall Street Journal. Volgens bronnen ging het om een ongepaste, romantische relatie tussen de multimiljardair en de medewerkster. Meer hierover in het AD.

Geen 'staakt het vuren' verwacht tussen Hamas en IsraŰl, luchtaanvallen gaan door

De escalatie tussen Israel en Hamas duurt nu 7 dagen, de wederzijdse luchtaanvallen blijven onverminderd aanhouden.

In de nacht van zaterdag op zondag nacht zijn er door Israel bombardementen uitgevoerd in de Gazadtrook met als doel het huis van een belangrijke Hamasleider, Yehya al-Sinwa, met de grond gelijk te maken. Al-Sinwa staat sinds 2017 aan het hoofd van de politieke en militaire vleugels van Hamas in Gaza. Tel Aviv lag vandaag opnieuw onder vuur, mensen hebben in schuilkelders een veilig heenkomen gezocht. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag dat het einde van de escalatie nog niet in zicht is, ondanks diverse diplomatieke bemoeienissen. "Onze campagne tegen de terroristische organisaties wordt met volle kracht voortgezet", zei Netanyahu in een toespraak op televisie. “We handelen nu, zo lang als nodig is, om u, Israëlische burgers, de rust en kalmte te herstellen. Het zal tijd kosten."

In de Gazastrook zijn de afgelopen week minstens 192 mensen vermoord, waaronder 58 kinderen en 34 vrouwen. Meer dan 1.200 anderen zijn gewond geraakt. Op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische troepen minstens 13 Palestijnen gedood. Aan de Israelische zijde zijn tien doden gemeld, waaronder twee kinderen.

Het afgelopen weekend zijn in veel landen demonstraties en protesten geuit tegen de bijna oorlogssituatie in het Midden-Oosten.

Amerikaanse topdiplomaat Blinken spreekt met Qatari, Egyptische en Saoedische ministers
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sprak zondag telefonisch met de ministers van Buitenlandse Zaken van Qatar, Egypte, Saoedi-Arabië en Frankrijk over het aanhoudende geweld in Israël, de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De VS verklaart bij de VN  bereid te zijn om Israël en Palestijnen te helpen bij een staakt-het-vuren
De Verenigde Staten hebben zondag tegen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd dat ze Israël, de Palestijnen en anderen duidelijk hebben gemaakt dat ze bereid zijn steun te bieden "als de partijen een staakt-het-vuren zoeken" om een einde te maken aan het steeds erger wordende geweld tussen Israël en Palestijnse strijders in Gaza. "De Verenigde Staten hebben onvermoeibaar gewerkt via diplomatieke kanalen om te proberen een einde te maken aan dit conflict", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield tegen de 15-koppige raad.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, vertelde de VN-Veiligheidsraad zondag dat de vijandelijkheden in Israël en Gaza "ronduit verschrikkelijk" waren en riep op tot onmiddellijke beëindiging van de gevechten. Hij zei dat de Verenigde Naties "alle partijen actief inzetten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren" en riep hen op "om bemiddelingsinspanningen te intensiveren en te laten slagen".

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft de VN-Veiligheidsraad op geroepen om te streven naar een de-escalatie van het geweld tussen Israël en de Hamas-heersers in Gaza. Hij gaf de VS ook de schuld van het gebrek aan actie van de raad tot dusver. "Helaas is de raad er tot dusver niet in geslaagd een akkoord te bereiken, waarbij de Verenigde Staten aan de andere kant van de internationale gerechtigheid staan", aldus het door de staat gerunde persbureau Xinhua Wang.

De Hoge Raad voor de Mensenrechten van Iran heeft de VN opgeroepen om te erkennen dat Israël "misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden" begaat, een onderzoekscommissie op te richten, de aandacht van al zijn lidstaten te trekken en zijn mensenrechtenmechanismen te gebruiken. Ze zijn van mening dat "de bescherming van het recht op terugkeer van alle ontheemde Palestijnen over de hele wereld en vervolgens de bescherming van het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk door middel van een referendum" de beste oplossing zou zijn.

Biden bevestigt opnieuw 'sterke steun' voor Israël, werkt 
De Amerikaanse president Joe Biden sprak met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en bevestigde zijn "krachtige steun voor het recht van Israël om zichzelf te verdedigen tegen raketaanvallen van Hamas en andere terroristische groeperingen in Gaza", zei het Witte Huis. Hij sprak ook met president Abbas van de Palestijnse Autoriteit en "gaf blijk van zijn toezegging om het Amerikaans-Palestijnse partnerschap te versterken", voegde het Witte Huis toe in een tweet.

De Amerikaanse president Joe Biden liet zojuist weten dat zijn regering samen met Palestijnen en Israëli's werkt aan een de-escalatie. "Wij geloven ook dat Palestijnen en Israëli's het beiden verdienen om in veiligheid en zekerheid te leven en in gelijke mate van vrijheid, welvaart en democratie te genieten", zei hij in een vooraf opgenomen video die werd uitgezonden tijdens een evenement op zondag ter gelegenheid van de islamitische Eid-feestdag.

"Mijn regering zal Palestijnen en Israëli's en andere regionale partners blijven betrekken bij het streven naar een duurzame oplossing."

De hoofdredacteur van AP roept op tot onderzoek naar bombardementen op hun kantoor in Gaza 
De hoofdredacteur van Associated Press wil een onafhankelijk onderzoek naar het bombardement wat eergisteren door Israël werd uitgevoerd op een gebouw in Gaza waar haar nieuwsorganisatie en omroep Al Jazeera gevestigd waren. AP-hoofdredacteur Sally Buzbee zei dat haar organisatie nog geen bewijs van Israëlische functionarissen had gezien om de bomaanslag van zaterdag te rechtvaardigen Het 12 verdiepingen tellende Al-Jalaa-torenblok is met de grond gelijk gemaakt omdat Hamas ook gebruik maakte van dit gebouw.

"We hebben de Israëli's horen zeggen dat ze bewijs hebben", zei ze tegen de "Betrouwbare bronnen" van CNN. "We weten niet wat dat bewijs is", zei Buzbee.

Personeel en gezinnen van de mediabedrijven die in appartementen in de Al-Jalaa-toren woonden, kregen slechts een uur waarschuwing om te vertrekken.

De Israëlische premier Netanyahu verdedigde de aanval op de Gaza-toren. "Een inlichtingenbureau voor de Palestijnse terroristische organisatie (was) gehuisvest in dat gebouw dat de terreuraanslagen tegen Israëlische burgers beraamt en organiseert", vertelde Netanyahu aan CBS News.

“Het is dus een volkomen legitiem doelwit. Ik kan je vertellen dat we alle voorzorgsmaatregelen hebben genomen om ervoor te zorgen dat er geen burgergewonden vielen, in feite geen doden."

Ondertussen zei de verslaggever van Al Jazeera uit Gaza, die al meer dan 10 jaar vanuit het nu verwoeste gebouw werkte, dat hij "Nog nooit iets [verdachts] had gezien, ik heb zelfs aan mijn collega's gevraagd of ze iets verdachts hebben gezien en ze hebben me allemaal bevestigd dat ze nog nooit militaire aspecten hebben gezien of dat de jagers zelfs maar in en uit kwamen", voegde hij eraan toe. Gary Pruitt, president en CEO van AP, zei tegen Al Jazeera: “Ik kan je vertellen dat we al zo'n 15 jaar in dat gebouw zitten voor ons werk. We hadden geen flauw benul dat Hamas hier gevestigd was."

Jawad Mehdi, de eigenaar van de al-Jalaa-toren, zei dat er geen bewijs voor de claim is geleverd door de Israëlische autoriteiten. “Afgezien van de huurders zijn er enkele kantoren van advocaten, ingenieurs en enkele mediabureaus, waaronder Al Jazeera en AP. Niets anders", zei Mehdi.

Zie ook: Geen zoet suikerfeest: Israël bombardeert mediakantoren AP en AJ, Hamas bombardeert Tel Aviv

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.