Kromowidjojo in toptijd naar Europees goud, Kamminga pakt zilver

De tweede finalesessie van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft weer Nederlands succes opgeleverd, dit keer zelfs meer dan één keer zilver: er viel goud te vieren, naast een zilveren medaille.

800m vrije slag vrouwen
De eerste finale van de avond leverde een duel op tussen Simona Quadarella uit Italië en de Russische Anastasia Kirpichnikova, die zich langzaam maar zeker gewonnen moest geven. Vicewereldkampioene Quadarella verdedigde haar titel in 8:20,23 minuten en klopte zo Kirpichnikova (8:21,86), terwijl diens halverwege afgehaakte landgenote Anna Egorova in 8:26,56 het brons won.

100m schoolslag mannen
De Britse wereldrecordhouder Adam Peaty ging er weer rap vandoor, Arno Kamminga vertrok iets rustiger en kwam in de tweede helft naar voren zetten. Peaty haalde hij niet meer bij: de Brit won in 57,66 seconden, maar Kamminga pakte met 58,10 wel het zilver, voor de 58,58 van Peaty's landgenoot James Wilby.

100m vlinderslag vrouwen
Vanaf de eerste meter was het ongekend spannend en daar kwam geen verandering in: de Française Marie Wattel en de Griekse Anna Ntountounaki zwommen vrijwel de hele finale naast elkaar en pakten in 57,37 seconden allebei goud. De Zweedse Louise Hansson won in 57,56 het brons, negen honderdste voor Svetlana Chimrova uit Rusland.

100m vrije slag mannen
Met 48,89 seconden was Stan Pijnenburg iets langzamer dan in de ochtend en het was dan ook niet genoeg: hij kwam een halve seconde tekort voor een plekje in de finale en eindigde als twaalfde.

100m schoolslag vrouwen
Tes Schouten wist zich met een fractie van een seconde te verbeteren, maar haar tijd van 1:07,39 minuten was wel bijna een seconde te langzaam voor de finale: de Nederlandse eindigde als vijftiende, Sophie Hansson uit Zweden zwom met 1:05,69 een indrukwekkende tijd en was de snelste.

50m rugslag vrouwen
De twee Nederlandse dames behoren tot de medaillekandidaten en dat lieten ze merken. Met 27,19 seconden was de Britse Kathleen Dawson de snelste, maar Kira Toussaint (27,22) zat er vlak achter en Maaike de Waard noteerde met 27,69 de derde tijd, die ze wel deelde met de Russische Anastasia Fesikova.

50m rugslag mannen
In de halve finales verbeterde hij zijn eigen wereldrecord al en Kliment Kolesnikov haalde er in de eindstrijd nog eens een dikke hap af: 23,80 seconden, waarmee de nog altijd maar 20-jarige Rus inmiddels twee tienden sneller was dan zijn oude wereldrecord uit 2018. De Roemeen Robert-Andrei Glinta pakte met 24,42 het zilver, voor de Spanjaard Hugo Gonzalez (24,47).

50m vrije slag vrouwen
Het klapstuk voor Nederland en dat bleek terecht: Ranomi Kromowidjojo zwom beter dan ze in jaren gedaan had en pakte het goud in een geweldige 23,97 seconden, haar op twee na snelste tijd ooit en haar snelste sinds ze zilver pakte op het WK van 2017. Haar opvolgster als olympisch kampioene, de Deense Pernille Blume, pakte met 24,17 het zilver, dat ze deelde met de verrassende Poolse Katarzyna Wasick. Femke Heemskerk moest met 24,32 genoegen nemen met plek vijf.

4x200m vrije slag gemengd
De tweede avond werd afgesloten met een circusnummer en daarin waren de Britten het sterkst: Thomas Dean, James Guy, Abbie Wood en Freya Anderson hadden 7:26,67 minuten nodig. Het zilver ging op 2,68 seconden naar Italië, Rusland volgde op nog eens twee seconden.