BLM gijzelt winkeliers in supermarkt VS

Weer een fraai staaltje anti-racisme in Rochester, New York. Een groep van tweehonderd Black Lives Matter-activisten hebben ongeveer honderd winkelende mensen korte tijd gegijzeld in het lokale supermarkt. Dit allemaal ter nagedachtenis van Daniel Prude, een zwarte man die een jaar geleden stierf na zijn arrestatie door de politie.

De 41-jarige Daniel Prude werd in maart 2020 gearresteerd, nadat zijn broer ’s nachts het alarmnummer had gebeld uit bezorgdheid dat zijn broer in een psychose was beland. Prude werd naakt en onder invloed van drugs op straat aangetroffen.

De betrokken agenten boeiden hem, trokken hem een kap over het hoofd omdat hij naar de agenten spuugde en drukten zijn gezicht twee minuten tegen het asfalt. Prude kreeg daarbij te weinig zuurstof en werd bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht, waar hij zeven dagen later kwam te overlijden.

In februari werd bekend dat de betrokken agenten niet vervolgd zullen worden. Reden om weer eens lekker te gaan rellen in de naam van anti-racisme.

Tweehonderd BLM-activisten vonden het dus nodig om naar de supermarkt te marcheren en daar de boel op slot te gooien, intussen een groot aantal klanten op te sluiten. De politie keek het van een afstandje gelaten aan.

De betrokken agenten kwamen overigens helemaal niet uit de buurt van het winkelcentrum, maar misschien heeft de gijzeling te maken met het feit dat de supermarktketen als beleid heeft geen mondmaskers met politieke boodschap bij het personeel te tolereren, dus ook geen BLM-mondmaskers.

Later op de dag stuurde de supermarktketen een bericht via Twitter de wereld in dat het winkelende publiek allemaal naar buiten zijn gelaten. Het is niet bekend of er arrestaties zijn verricht, maar waarschijnlijk niet. Want Black Lives Matter.