Live: IJslandse vulkaan Fagradalsfjall is uitgebarsten na bijna 800 jaar rust

Afgelopen weekend is de IJslandse vulkkaan Fagradalsfjall tot uitbarsting gekomen. De IJslanders zetten zich al weken schrap voor een uitbarsting, nadat de eilandstaat meer dan 50.000 recente aardbevingen had geregistreerd. Vrijdagavond was de eerste lava zichtbaar.

Zie ook: IJsland opgeschrikt door 50.000 aardbevingen in drie weken

Update 21.45 uur: Nieuwe livestream toegevoegd. Op dit moment is de vulkaan  flink lava aan het spuwen, wat voor mooie beelden zorgt.

De uitbarsting bevindt zich nu grotendeels in één krater. Er is enige activiteit in twee andere kraters, maar deze lijkt af te nemen naarmate de uitbarsting vordert.
Deze uitbarsting is klein en tot nog toe een van de kleinste uitbarstingen die in IJsland is waargenomen.
Er is wel een risico aanwezig dat er een nieuwe uitbarsting ontstaat zodra deze uitbarsting ten einde loopt of eindigt.

De hoofdkrater wordt nu geschat op 30 meter hoog, maar is onstabiel en stort vaak in.
De lava zal naar schatting de Geldingadalur-vallei kunnen vullen in 10 tot 14 dagen als de uitbarsting zo lang blijft voortduren. De aardbevingsactiviteit is bijna gestopt op het schiereiland Reykjanes nadat de uitbarsting begon. Zodra de uitbarsting eindigt, kunnen er weer aardbevingen op gang komen.

Duizenden mensen, waaronder veel wetenschappers, zijn inmiddels komen kijken naar de uitbarsting van de nabij Reykjavik gelegen vulkaan. De beelden zijn prachtig, vuurrode lava die over het donkere gesteente van de vulkaan stroomt.

Lava bij nacht ( met drone gefilmd):

 

Naar de krater (met drone gefilmd):

 Opnamen van gisteren: