"Koffiedrinken" in Amsterdam: 33 aanhoudingen, wapens aangetroffen

Burgemeester Halsema heeft het Museumplein en omliggende straten wederom aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Het gaat om een groter gebied dan vorige week, omdat de politie afgelopen zondag ook in omliggende straten moest optreden. De maatregel geldt vanaf 11.00 uur. Zo meldt AT5.

Update 20.30 uur: De politie heeft vandaag 33 personen aangehouden bij de spontane demonstratie die niet was toegestaan op het Museumplein. Er zijn onder andere slagwapens gevonden bij de arrestanten die voornamelijk op het nabijgelegen Valeriusplein werden opgepakt. 

25 personen werden op het Valeriusplein opgepakt. Omdat er tekenen waren dat deze personen onderdeel uitmaakten van een georganiseerde groep met als risico verstoring van de openbare orde, zijn zij door de politie aangehouden.

Daarnaast is er een voertuig gecontroleerd op weg naar Amsterdam waar een slagwapen is aangetroffen. De drie inzittenden zijn aangehouden. Ook is er een ander voertuig in de omgeving van de stad gecontroleerd waar een taser is aangetroffen. Ook daar is een persoon aangehouden. Er zijn verder vier aanhoudingen verricht voor diverse feiten rondom het Museumplein waaronder één verdachte die richting een journalist schopte.

 Update 17.15 uur: De mobiele eenheid is tot actie overgegaan. Er waren zo'n 600 koffiedrinkers aanwezig. Veel demonstranten verlieten rond 16.00 uur uit zichzelf het plein. Een klein groepje werd door de ME van het plein geveegd. Met een dichte linie van agenten met schild en wapenstok, ME-busjes, politiepaarden en honden werden de betogers in enkele minuten van het plein verdreven. De ontruiming is vrij rustig verlopen. 

Update 14.35 uur: Op het Museumplein is een kleine demonstratie aan de gang tegen de coronamaatregelen.  Op het Valeriusplein zijn dertig personen aangehouden vanwege het riscio op het verstoren van de openbare orde.

De gemeente Amsterdam geeft op Twitter aan dat het te druk is op het Museumplein 'een groep van ongeveer 200 mensen op het Museumplein. Dit oogt als een demonstratie. Dat is niet toegestaan. Mensen staan te dicht op elkaar. Deze spontane demonstratie wordt door de driehoek ontbonden. Mensen worden nu aangesproken door de politie'


Update 14.10 uur: Op en rondom het Museumplein is het aan het begin van de middag vooralsnog rustig. Er is wel veel politie op de been.


Eerdere berichtgeving:
Ook voor vanmiddag zijn er oproepen gedaan om om 14.00 uur te komen 'koffie drinken' op het museumplein. 

Het besluit is volgens de burgemeester genomen 'naar aanleiding van gewelddadigheden de afgelopen weken en de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen.'

De maatregel houdt ook in dat personen die zich in dit gebied begeven preventief gefouilleerd mogen worden. Dat was vorige week zondag ook al het geval. De afgelopen twee zondagen vonden op het Museumplein demonstraties plaats, waar geen toestemming voor was gegeven door de gemeente.

Gebiedsverbod
Tijdens de laatste twee demonstraties werden in totaal 333 mensen opgepakt. De gemeente zegt dat geen van deze personen vandaag op het Museumplein mogen zijn. 'Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan elk van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen. Personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de eerdere rellen op het Museumplein kunnen worden aangehouden.'

Demonstratierecht
Burgemeester Halsema laat, ook namens politie en justitie (driehoek), weten waarde te hechten aan vrijheid van meningsuiting en het grondwettelijk demonstratierecht. 'Een demonstratie is bespreekbaar voor de driehoek als een organisator toeziet op de naleving van de landelijke coronamaatregelen, als hij of zij zich aan een eventueel maximumaantal deelnemers houdt en maatregelen treft om de openbare orde te bewaken.'

Volgens de driehoek was dat de afgelopen weken op het Museumplein niet het geval. 'Het Museumplein was toen juist het strijdtoneel van gewelddadigheden. De Amsterdamse driehoek staat daarom op het Museumplein ook vandaag geen demonstratie toe.'

De gemeente Amsterdam publiceerde hierover de volgende verklaring op hun website:
'De burgemeester van Amsterdam heeft in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie het Museumplein en de nabije omgeving per 11.00 uur vandaag opnieuw moeten aanwijzen als veiligheidsrisicogebied. Het gebied is groter dan vorige week omdat de politie vorig weekend in omliggende straten heeft moeten optreden. Dit besluit is genomen naar aanleiding van gewelddadigheden de afgelopen weken en de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen. Los van de vanwege corona te hoge aantallen aanwezigen – de GGD adviseerde eerder een beperkt aantal demonstranten op 1,5 meter - kan er ook een onderling conflictueuze sfeer ontstaan. Daarom is het Museumplein nog niet geschikt als plek om te demonstreren.

De politie heeft de mogelijkheid om personen in het veiligheidsrisicogebied preventief te fouilleren. Dit middel is vaker ingezet bij andere risicovolle situaties, zoals bij voetbalwedstrijden.

De afgelopen twee zondagen ontstonden ongeregeldheden op en rond het Museumplein. De eerste keer gebeurde dat nadat de Amsterdamse driehoek besloot een door de rechter verboden en spontaan ontstane demonstratie van zo'n 2000 mensen te ontbinden. Vorige week zondag verschenen naar schatting 1500 mensen. Grote groepen vormen een risico voor de verspreiding van het coronavirus, zeker als ze geen 1,5 meter afstand houden, en zijn daarmee een gevaar voor de nationale volksgezondheid. Het bevel om weg te gaan van het Museumplein is beide zondagen grotendeels genegeerd. De politie trad daarna op en werd bij de ontruiming van het Museumplein beide zondagen geconfronteerd met gewelddadige en gewapende personen. De politie heeft tijdens de laatste twee demonstraties in totaal 333 aanhoudingen verricht. Het is geen van deze personen toegestaan om zich vandaag op het Museumplein te begeven. Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan elk van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen. Personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de eerdere rellen op het Museumplein kunnen worden aangehouden.

Demonstreren is grondrecht maar moet veilig en ordelijk verlopen vanwege corona
De Amsterdamse driehoek geeft ruimte aan de vrijheid van meningsuiting en respecteert het grondwettelijk demonstratierecht. Daarom zijn demonstraties in beperkte omvang en op een veilige manier mogelijk, ook tijdens deze ernstige fase van de coronapandemie met besmettelijke varianten.

Demonstreren brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Een demonstratie is bespreekbaar voor de driehoek als een organisator toeziet op de naleving van de landelijke coronamaatregelen, als hij of zij zich aan een eventueel maximumaantal deelnemers houdt en maatregelen treft om de openbare orde te bewaken. Daarvan was de afgelopen zondagen op het Museumplein geen sprake. Het Museumplein was toen juist het strijdtoneel van gewelddadigheden. De Amsterdamse driehoek staat daarom op het Museumplein ook vandaag geen demonstratie toe.'