Dierentuinen moeten wachten op goedkeuring Brussel voor steunpakket

Afgelopen vrijdag deelde minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) mee dat het kabinet wil dat dierentuinen die door de COVID-19 pandemie en de daarbij behorende coronamaatregelen in financiële nood zijn gekomen, snel hulp krijgen.  De Europese Commissie moet de staatsteun van 39 miljoen euro nog goedkeuren. 'Daar zetten we echt druk op', aldus Schouten.

De minister reageert daarmee op het nieuws dat zowel Artis als Diergaarde Blijdorp door het sluiten van de parken en aangepaste bezoekersaantallen in financieel zwaar weer zijn geraakt. Hierdoor zijn beide parken voornemens om dieren elders onder te brengen of in geval van nood zelfs dieren in moeten laten slapen.

De staatssteun verhelpt niet alle problemen voor de dierentuinen, maar maken het wel mogelijk om de vaste lasten door te kunnen blijven betalen. Het kabinet vind het belangrijk dat de dierenparken in staat blijven om voldoende voer aan te schaffen voor hun dieren.

'We willen de dierentuinen steunen. Daarom willen we dat geld snel overmaken. We zetten daar echt druk op. Ze weten dat het urgent is, dus het zal er zeer binnenkort zijn', zegt de bewindsvrouw. 

Een dierenliefhebber reageert: 'Verschrikkelijk dat dierentuin moet wachten op Brussel of ze wel overheidssteun mogen hebben. Ondertussen worden wel veel geld in KLM gepompt.'