FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 augustus 2020

Spannende IndyCar-race Gateway, Van Kalmthout strijdt mee

De IndyCar Series kent dit weekeinde weer een double header en wel op het Gateway Motorsports Park in de buurt van St Louis. Zaterdag stond de eerste race op de korte oval op het programma en dat was spannend tot het einde.

We gingen van start met polesitter Will Power en Pato O'Ward voorop, gevolgd door Scott Dixon, Marcus Ericsson, Indy 500-winnaar Takuma Sato en Josef Newgarden, met Rinus van Kalmthout op de veertiende plek. In het middenveld begon Alex Palou wat enthousiast, wat een kettingreactie veroorzaakte met onder meer Oliver Askew. Simon Pagenaud werd geraakt door Askew, duwde zo Alexander Rossi de muur in en ook Marco Andretti, Ed Carpenter en Zach Veach konden inpakken, nog voor de race überhaupt begonnen was.

Na een onderbreking om de boel op te ruimen konden we dan echt beginnen, waarbij de top-4 de posities vast kon houden en Van Kalmthout doorschoof naar de negende plek. De Nederlander was na zo'n vijftig ronden - een kwart van de race - de eerste die zijn eerste stop kwam maken en al vrij snel leverde hem dat fors snellere rondetijden op dan de andere mannen in de voorste regionen, die een dikke tien ronden later naar binnen begonnen te komen.

De start ging niet zo soepel

Nadat iedereen de eerste stop erop had zitten reed Van Kalmthout op een keurige zesde plek, terwijl O'Ward door iets eerder te stoppen voorbij Dixon naar de leiding kwam. Halverwege de race was Van Kalmthout logischerwijze ook weer de eerste die zijn tweede stop kwam maken, hoewel een korte caution wegens de regen ervoor zorgde dat dat niet bepaald voordelig was. Toch verloor de Nederlander niet al teveel en richting driekwart van de race reed hij op de achtste plek, met O'Ward en Dixon nog altijd voorop.

Met 150 ronden achter de kiezen maakte Van Kalmthout zijn laatste stop, net als mederookie Askew. Leiders O'Ward en Dixon kwamen na 163 ronden binnen en daar was het Dixon die dankzij een dijk van een stop door het team van Ganassi de leiding pakte. De eerder gestopte Colton Herta zat wel al vlak achter O'Ward op de baan, met Ericsson en niemand minder dan Van Kalmthout achter zich aan. Sato kwam als laatste binnen en vloog vervolgens over de baan, waarbij hij O'Ward met een ware kamikaze-actie te grazen nam.

De Japanner ging in rap tempo op weg naar Dixon, maar de Nieuw-Zeelander hield hem van het lijf en pakte zijn 50e IndyCar-zege, voor Sato, O'Ward, Herta, Ericsson en een bijzonder knappe zesde plek van Van Kalmthout.

Mazepin wint F2-race op Spa, maar toch niet

Op het circuit van Spa-Francorchamps hebben de heren in de Formule 2 hun hoofdrace achter de rug. Er werd flink gestreden en dat zorgde er uiteindelijk voor dat de zege achter het groene tafeltje vergeven werd.

Yuki Tsunoda vertrok vanaf poleposition met Nikita Mazepin naast zich en Nobuharu Matsushita, Robert Shwartzman, Felipe Drugovich en Zhou Guanyu erachter. Tsunoda ging er als een dolle vandoor, Matsushita ging voorbij Mazepin en Mick Schumacher volgde, voor Louis Deletraz, Shwartzman, Drugovich en Zhou.

Mazepin pakte zijn tweede plek op Kemmel simpel terug van Matsushita, die in de ronde daarna zowel Schumacher als Deletraz ook zag passeren - Shwartzman volgde iets later ook. Zhou ging daarachter voorbij aan Drugovich en pakte diens MP Motorsport-teamgenoot Matsushita kort daarna ook. De twee coureurs van het Nederlandse team raakten elkaar kort daarop, waarbij Matsushita stevig de bandenstapel in schoof in Blanchimont.

Mazepin was na tien ronden de eerste van de toppers die kwam stoppen, Schumacher volgde direct voor de hardere banden. Tsunoda, Deletraz en Shwartzman kwamen een ronde later, waarbij de Japanse raceleider achter Mazepin terecht kwam. Zo reed Zhou aan de leiding; de Chinees begon juist op de hardere banden, net als de op een handvol seconden rijdende Pedro Piquet, Dan Ticktum, Roy Nissany, Callum Ilott en debutant Jüri Vips.

Na vijftien ronden begonnen de mannen op hardere banden naar binnen te komen voor softs, waaronder Piquet, Ticktum en Ilott. Zhou kwam net als Nissany twee ronden later zachte banden halen en kwam als zesde de baan weer op, voor Luca Ghiotto, Piquet en Ticktum, die hem na een fout van de Chinees alledrie passeerden. Mazepin reed daarmee daadwerkelijk aan de leiding, niet ver voor Tsunoda, die dan weer een ruime voorsprong had op Schumacher, Deletraz en Shwartzman.

Vijf ronden voor het einde opende Tsunoda een eerste grote aanval op Mazepin, zonder succes. In de voorlaatste ronde deed hij het op Kemmel nog eens, weer nét niet goed genoeg. Mazepin bleef voorop en won de race...tot hij kort na de finish een straf van vijf seconden kreeg wegens zijn niet al te bijzondere verdedigen tegen Tsunoda, die zo de winst in de schoot geworpen kreeg. Mazepin werd zo tweede, Schumacher finishte als derde.

Gewonde man aangehouden in onderzoek dode vrouw Rotterdam

Zaterdag 29 augustus vonden agenten een overleden vrouw en een zwaar gewonde man aan de Insulindestraat in Rotterdam. De 39-jarige gewonde man is in het ziekenhuis aangehouden als verdachte. Hij is inmiddels bij kennis en wordt zo snel mogelijk verhoord.

Een buurvrouw alarmeerde de politie rond half twaalf nadat zij zich over drie kinderen (3, 5 en 7) van de vrouw had ontfermd. Direct gingen hulpverleners er naar toe. Zij troffen een zwaar gewonde vrouw en ernstige gewonde man aan in de woning. Hulp voor de vrouw mocht helaas niet meer baten. De man is met een spoedtransport naar het ziekenhuis gebracht. Hij is inmiddels bij kennis en wordt zo snel mogelijk verhoord om de toedracht te achterhalen. De drie meisjes waren gelukkig niet gewond. Zij zijn opgevangen en krijgen de nodige zorg.

Wat er zich precies heeft afgespeeld in de woning, is nog onduidelijk. Sporen zijn veilig gesteld door de politie. Ook spreekt de politie met getuigen en mensen die wellicht meer weten over dit gezin.

NVWA-inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

Per 1 september 2020 verandert er iets in de openbaarmaking van inspectieresultaten van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) . Dan treden namelijk zowel de beleidsregel openbaarmaking NVWA en het Besluit openbaarmaking toezicht- en uitvoeringsgegevens Gezondheidswet en Jeugdwet in werking. Het besluit biedt de NVWA de mogelijkheid om inspectieresultaten - veel meer dan voorheen - sneller met naam en toenaam naar buiten te brengen. Zo zullen bijvoorbeeld de inspectieresultaten van alle horeca in Nederland zichtbaar worden.

De afgelopen jaren zijn al van verschillende productonderzoeken de resultaten openbaar gemaakt, bijvoorbeeld van opblaasbare zwembandjes, hoverboards en ontbijtgranen. Ook voor sommige bedrijven (bijvoorbeeld indoorspeelhallen, visverwerkende bedrijven en horecagelegenheden in de 4 grote steden) – zijn de inspectieresultaten al openbaar.

Wijzigingen

Het Besluit openbaarmaking toezicht- en uitvoeringsgegevens Gezondheidswet en Jeugdwet biedt een andere juridische grondslag voor openbaarmaking. Vooralsnog zullen alleen de inspectieresultaten van de visafslagen, de horeca en het productonderzoek productveiligheid op basis van dit besluit openbaar worden gemaakt. Wat verandert is dat de zienswijze, zoals de ondernemer die tot nu toe kon indienen als reactie op het openbaar maken van de inspectieresultaten, vervalt. Publicatie van de inspectieresultaten kan daarom al na 2 weken plaatsvinden. Bezwaar en beroep blijven nog wel steeds mogelijk. De inspectieresultaten van alle horeca in Nederland (dus niet alleen van de 4 grote steden) zullen openbaar worden gemaakt, inclusief de locaties van de formulebedrijven.

Het resultaat van de digitale herinspectie heeft geen invloed meer op het oordeel van de eerste inspectie. De digitale herinspectie is nu een inspectie met een eigen oordeel. De Veilig Voedsel Verklaring (bij horeca-inspecties) komt te vervallen.

Achtergrond

De NVWA gebruikt actieve openbaarmaking als 1 van de handhavingsinstrumenten. Meer transparantie leidt tot het beter naleven van wetten en regels door de bedrijven is de verwachting. Maar ook ondernemers en consumenten hebben voordeel van actieve openbaarmaking, want zij kunnen met de inspectieresultaten betere keuzes maken. Ondernemers beschikken zo bijvoorbeeld over meer informatie over hun toeleveranciers en consumenten kunnen zien hoe de NVWA oordeelt over horecagelegenheden en over consumentenproducten.

Ook vanuit de Tweede Kamer wordt al lange tijd aangedrongen op ruimere en actieve openbaarmaking van inspectieresultaten.

Excelsior walst over Jong PSV

Excelsior is goed begonnen aan het nieuwe seizoen van de Keuken Kampioen Divisie. De Kralingers wonnen met maar liefst 1-6 uit bij Jong PSV. Later op de avond volgen nog twee duels: TOP Oss - Helmond Sport en NAC Breda - Jong AZ.

Excelsior kwam al na vijf minuten op voorsprong via een doelpunt van Ahmad Mendes Moreira. Joël Zwarts verdubbelde de score na een mooie solo-aanval. Na rust liep de club verder uit via Thomas Oude Kotte, Justin de Haas (eigen doelpunt) en Elías Már Ómarsson (2x). Damian Timan scoorde namens Jong PSV het enige doelpunt.

Overige wedstrijden zaterdag
Jong PSV - Excelsior 1-6
TOP Oss - Helmond Sport 1-2
NAC Breda - Jong AZ 21.00 uur

'PSV doet bod van 7,5 miljoen euro op FC Augsburg-linksback Max'

PSV een bod van 7,5 miljoen euro uitgebracht op Philipp Max van FC Augsburg. De linksback heeft bij de Bundesliga-club nog een contract tot de zomer van 2022.

Met het oog op het komende seizoen wil PSV de linksbackpositie versterken. Technisch directeur Stefan Reuter bevestigt de interesse voor de 26-jarige Max maar wil niet zeggen welke club een bod heeft uitgebracht.

De linksback die opgeleid werd door Bayern München en Schalke 04 kwam via Karlsruher SC in 2015 bij Augsburg terecht. In vijf seizoenen speelde hij 146 wedstrijden waarin hij veertien keer scoorde.

Politie geeft geblurde foto's vrij van relschoppers Utrecht

In augustus hebben er in verschillende wijken van Utrecht flinke ongeregeldheden plaatsgevonden, tientallen jongelui zijn hierbij gearresteerd. Van een aantal voortvluchtige verdachten heeft de politie vanmiddag beelden vrijgegeven.

Omdat het waarschijnlijk om minderjarigen gaat heeft de politie de foto's geblurd, de politie hoopt dat de verdachten worden herkend aan hun postuur in combinatie met hun kleding. De gezochte personen  krijgen een week de tijd om zichzelf te melden bij de politie, mochten ze zich niet binnen een week melden, dan gaat de politie opnieuw deze beelden vrijgeven maar dan zonder geblurde gezichten waardoor de herkenbaarheid een stuk groter zal zijn.

In het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld is vanmorgen uitgebreid aandacht besteed aan de opnames die beveiligingscamera's tijdens de rellen hebben gemaakt. De aflevering van vanmorgen kunt u hier terugzien.

Van de Beek staat voor transfer en ontbreekt bij Ajax

Donny van de Beek zit niet bij de wedstrijdselectie van Ajax voor de oefenwedstrijd met Eintracht Frankfurt. De middenvelder van de Amsterdammers staat voor een transfer. Met risico op een eventuele blessure die de transfer tegen kan houden is Van de Beek buiten de selectie gelaten. 

Het is nog niet bekend naar welke club Van de Beek vertrekt, maar dat Van de Beek vertrekt lijkt een kwestie van tijd. De nieuwe club van Van de Beek moet nog wel tot een akkoord komen met zowel Ajax als Van de Beek zelf, maar de verwachting is dat dit volgende week allemaal rond zal komen.

Marc Overmars stelde eerder deze week voor het oefenduel met Hertha BSC dat er serieuze interesse was voor één speler. Of dat om Van de Beek ging, wilde hij toen niet zeggen. Van de Beek wordt al langere tijd aan diverse clubs gekoppeld. Eerder zou hij al helemaal rond zijn met Real Madrid, terwijl ook Manchester United en Barcelona met regelmaat worden genoemd als nieuwe bestemming voor de Oranje-international.

Het oefenduel van Ajax met Eintracht Frankfurt begint om 19.00 uur. Andre Onana, een van de andere Ajacieden die een vertrek zou ambiëren, keert terug onder de lat van de Amsterdammers.

Kristoff wint tumultueuze eerste Touretappe

De eerste etappe in de Tour de France rond Nice over 156 kilometer is gewonnen door Alexander Kristoff. Na een rit, geteisterd door valpartijen en door de regen, was Kristoff het rapste in een peletonsspurt.

Even na twee uur vanmiddag was de start van de 107e Tour. Drie renners demarreerden en zij wisten een gat te slaan. Het ging om de Fransen Gautier en Grellier en de Zwitser Schär. Hun maximale voorsprong was rond de 2,5 minuut. Daarna liep het langzaam terug. Lotto-Soudal bepaalde het tempo in het peloton.

In de afdaling van de Rimiez, waar het hard regende, gingen een groot aantal renners onderuit. Iedereen kon echter weer terug op de fiets. Onder meer Dumoulin en Alaphilippe reden wel op achterstand al wist de Nederlander snel weer aan te sluiten bij het peloton. De Rus Sivakov viel zelfs tweemaal, maar met twee gehavende ellebogen ging ook hij verder.Vooraan moest Grellier lossen uit de kopgroep. Het bleef onrustig in het peloton. Onder meer Ewan en Degenkolb kwamen ook ten val.

Op 59 kilometer voor de streep reed Schär weg bij Gautier die niet lang daarna werd gegrepen door het peloton, waar een aantal sprinters op achterstand reden door de verschillende valpartijen. Schär was inmiddels ook teruggepakt. Het peloton besloot het na alle valpartijen lange tijd rustig aan te doen, waardoor geloste renners konden terugkeren.

Ondanks het gecontroleerde rijden van de renners vond er 28 kilometer voor de streep wederom een valpartij plaats. George Bennett was het voornaamste slachtoffer. Uiteindelijk kon de renner van Jumbo-Visma zijn weg weer vervolgen al ging het moeilijk omdat hij last had van zijn schouder.

Op 21 kilometer van de streep begon men weer te koersen. Het was de Fransman Cosnefroy die wegreed uit het peloton. Echt ver kwam hij echter niet, en zeven kilometer later was de renner van AG2R weer door het peloton gegrepen. Inmiddels waren de sprinterstreinen zich aan het vormen en begon het vooraan dringen te worden.

In verband met het gladde wegdek en het risico op valpartijen zou de klok worden stilgezet op drie kilometer van de finish. Net op de 3 kilometerlijn vond er wederom een valpartij plaats in het peloton. Onder meer Viviani en Pinot behoorden tot de ongelukkigen. Vooraan sprintten ze voor de dagzege. Het was Morkov die aanging, Bol ging te vroeg en het was Kristoff die voor wereldkampioen Pedersen over de finish kwam. Cees Bol werd derde.

F1: Poleposition Hamilton, Verstappen klopt Bottas net niet

Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van België. De Britse Formule 1-coureur reed op Spa-Francorchamps met een tijd van 1.41,252 naar een nieuw baanrecord en was hiermee ruim sneller dan Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas die op zijn beurt Max Verstappen met de Red Bull vijftien duizendste voorbleef.

In Q1 werd duidelijk dat de Ferrari-motor veel kracht tekort komt op de rest van het veld. De scharlakenrode bolides en die van hun klantenteams bevonden zich direct in de achterhoede en ze streden met de Williams om door te gaan naar het tweede deel. Het was in de slotfase stuivertje wisselen, waarbij de Ferrari's en George Russell met de Williams aan de goede kant van de streep uitkwamen. Kevin Magnussen deed met de Haas een dappere poging, maar een bezoek aan het grind gooide roet aan het eten. Naast de Deen vielen Romain Grosjean, Nicholas Latifi, Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi.

Het tweede deel ontvouwde de verschillende strategische opties voor in de race. Veel coureurs gingen op de mediums naar buiten, waarbij de Mercedessen en Verstappen veilig waren. De Racing Points probeerden hetzelfde, maar Sergio Perez en Lance Stroll moesten op zachte banden een tweede run doen om op veilig te spelen. Dit lukte de AlphaTauri's van Danill Kvyat en Pierre Gasly, de Ferrari's van Charles Leclerc en Sebastian Vettel en Russell niet.

Hamilton was de hele kwalificatie snel en in Q3 zette de Brit met een 1.41,451 meteen de toon. Bottas kwam veel tekort en Daniel Ricciardo pikte plek drie in, voor Verstappen. De tweede run zorgde met een 1.41,252 voor een supersnelle poletijd voor Hamilton, terwijl Bottas een halve seconde toe moest geven. Verstappen deed alles wat hij kon en kwam 0,015 tekort voor plek twee. Ricciardo werd vierde, voor Alex Albon, Esteban Ocon, Carlos Sainz, Perez, Stroll en Lando Norris.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:42.323 1:42.014 1:41.252 15
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:42.534 1:42.126 1:41.763 17
3 Max Verstappen Red Bull 1:43.197 1:42.473 1:41.778 17
4 Daniel Ricciardo Renault 1:43.309 1:42.487 1:42.061 11
5 Alexander Albon Red Bull 1:43.418 1:42.193 1:42.264 15
6 Esteban Ocon Renault 1:43.505 1:42.534 1:42.396 15
7 Carlos Sainz McLaren 1:43.322 1:42.478 1:42.438 15
8 Sergio Perez Racing Point 1:43.349 1:42.670 1:42.532 15
9 Lance Stroll Racing Point 1:43.265 1:42.491 1:42.603 15
10 Lando Norris McLaren 1:43.514 1:42.722 1:42.657 17
11 Daniil Kvyat AlphaTauri 1:43.267 1:42.730   12
12 Pierre Gasly AlphaTauri 1:43.262 1:42.745   12
13 Charles Leclerc Ferrari 1:43.656 1:42.996   12
14 Sebastian Vettel Ferrari 1:43.567 1:43.261   12
15 George Russell Williams 1:43.630 1:43.468   11
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:43.743     6
17 Romain Grosjean Haas 1:43.838     6
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:43.950     6
19 Nicholas Latifi Williams 1:44.138     6
20 Kevin Magnussen Haas 1:44.314     8

Burgemeester Amsterdam sluit kapperszaak

De Amsterdamse barbershop Alles in Bedrijf is op last van burgemeester Halsema per direct gesloten, volgens AT5. De zaak werd gisternacht getroffen door explosieven, vannacht werd het pand beschoten.

De burgemeester heeft hiertoe besloten omdat beide incidenten het veiligheidsgevoel en de openbare orde in de buurt hebben aangetast, is in een persbericht te lezen. De sluiting is voor onbepaalde tijd.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden er explosieven, vermoedelijk zwaar vuurwerk, tot ontploffing gebracht bij de zaak waardoor een ruit sneuvelde. Vannacht werd het pand rond 04.20 uur vanaf een motorscooter meermaals onder vuur genomen. Niemand raakte hierbij gewond.

Deze shop is volgens het Parool een maand geleden geopend door voetballer Hakim Ziyech en zou worden gerund door kickbokser Aziz Kallah.

Drie aanhoudingen na mishandeling terrasbezoekers in Maastricht

Twee bezoekers van een terras aan de Gubbelstraat zijn vrijdagavond door drie, hen onbekende, mannen mishandeld. De drie verdachten zijn kort daarna door de politie aangehouden.

Rond 23.30 uur liep het drietal langs het terras en sprak de twee mannen aan. Direct daarna mishandelden de drie mannen de twee geschrokken terrasbezoekers. Ze werden geschopt en geslagen. De twee mannen, een 21-jarige man uit Winterswijk en een 39-jarige man uit Ulft, raakten zichtbaar lichtgewond door deze mishandeling. De gealarmeerde politie kon het drietal even later aanhouden. De mishandeling speelde zich af in het bereik van de bewakingscamera’s. Op de beelden is duidelijk zichtbaar wat er rond middernacht bij het terras gebeurde. De drie mannen, een 24 jarige man uit Velsen-Zuid, een 19-jarige uit Huis ter Heide en een 28-jarige uit het Belgische Zeebrugge, zijn overgebracht naar het bureau. Beide slachtoffers hebben aangifte gedaan. De politie onderzoekt de zaak.

Zendeli dominant naar eerste Formule 3-zege op Spa

Op het circuit van Spa-Francorchamps is de eerste race van het weekeinde alweer achter de rug. De jongelingen in de Formule 3 kwamen in actie voor hun eerste van twee races.

De race vertrok met de Duitser Lirim Zendeli op poleposition en de uiterst jonge Fransman Theo Pourchaire naast zich, gevolgd door Alexander Smolyar, kampioenschapsleider Logan Sargeant, David Beckmann en de Nederlander Richard Verschoor.

In dezelfde volgorde kwam de top-6 de eerste ronde bijna volledig door, tot Liam Lawson in de laatste chicane voorbij Verschoor stak. Beckmann ging niet veel later langs Sargeant en ook Smolyar moest er vrij rap aan geloven tegen de Duitser, terwijl Oscar Piastri zich langs Verschoor reed.

Verschoor ging ondertussen niet echt lekker: Olli Caldwell kwam er voorbij en Frederik Vesti volgde. Daarvoor ging Piastri met wat gedoe langs Lawson, een plek die hij voor de zekerheid teruggaf en even later alsnog op een nettere manier veroverde.

Piastri was op dreef en nam teamgenoot Sargeant te grazen, iets wat Vesti daarna ook deed. Zendeli's eerste zege kwam geen moment in gevaar, hij won ruim voor Pourchaire en Beckmann, met Smolyar op ruime afstand op plek vier. Piastri werd vierde, voor Vesti, Caldwell, Sargeant, Lawson en Verschoor, met Bent Viscaal op een 23e plek.

Groep valt man aan, vier aanhoudingen

Een man die afgelopen nacht, zaterdag 29 augustus, met zijn vriendin door de Reigerstraat in Breda liep, werd door meerdere mannen mishandeld. De politie hield direct vier verdachten aan. Drie mannen uit Zuidland (20, 21 en 22 jaar) en een man uit Bodegraven (23 jaar) zitten vast.

De man liep rond 02.15 uur door de Reigerstraat toen hij enkele mannen hoorde schelden. Vervolgens zouden deze jongeren een agressieve houding hebben aangenomen en de man omsingeld hebben. Hierop ontstond er een conflict, waarbij de man naar de grond werd geslagen. Terwijl hij op de grond lag, ging het geweld tegen hem door.

Nadat de politie werd gealarmeerd, wisten agenten in de nabije omgeving vier mannen aan te houden. Zij zitten vast voor openlijke geweldpleging. Het slachtoffer deed aangifte. Hij had geen directe medische hulp nodig, maar hij hield er meerdere verwondingen aan over.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Getuigenoproep: Zwaargewonde man aangetroffen in Apeldoorn

Vrijdagavond rond middernacht troffen agenten een ernstig gewonde man aan op het Marktplein in Apeldoorn. De man is vermoedelijk zwaar mishandeld. Het slachtoffer is aan zijn lot overgelaten en zwaar gewond achtergelaten. Later die nacht is er een verdachte aangehouden.

Om meer duidelijkheid te krijgen over de vermoedelijke mishandeling en/of de aanleiding is de politie opzoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of het tipformulier invullen. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Tour: Etappe 1 - We gaan eindelijk beginnen!

Het is éindelijk zover! Eind augustus en de Tour de France gaat beginnen, er klopt helemaal niks van, maar het is dankzij COVID-19 wel zo en dus zijn we er gewoon blij mee. Op het FOK!forum schrijft Rellende_Rotscholier wederom dagelijks een bijzonder fijne voorbeschouwing en daar linken we dan ook weer met veel plezier naar, die voor vandaag is hier te vinden.

We beginnen vandaag in Nice en we eindigen daar ook, na een kleine 160 kilometer. Onderweg beklimmen we gelijk twee keer de Côte de Rimiez van de derde categorie, er moeten dus wel een beetje benen ondergeschroefd worden, want een simpele opening is het niet. Het lijkt wel op een sprint af te gaan, dus de rappe mannen kunnen zoals dat hoort meteen aan de bak.

Om 14.00 uur gaan we van start, Sporza en Eurosport zijn er gelijk al bij. De NOS ook, maar Herbert Dijkstra is er wegens rugproblemen dit keer niet bij, dus laten we dat maar schieten en hopen we vooral veel van het zwoele stemgeluid van José de Cauwer en de urenlange anekdotes van Karsten Kroon te genieten. De finish wordt tussen kwart voor zes en zes uur verwacht, maar schakel gerust eerder in.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Hamilton snelste in laatste training in BelgiŰ, Verstappen zesde

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd op de klokken gebracht tijdens de derde training voor de Grand Prix van België. De Mercedes-coureur ging rond in een 1.43.255 en was daarmee twee tienden sneller dan Esteban Ocon in de Renault. De derde tijd in de derde vrije training was voor Lando Norris in een tijd van 1.43,641.

Max Verstappen kwam niet verder dan een zesde tijd in de laatste training voor de kwalificatie. Hij klokte een tijd van 1.43,896. In het slot van de training kon Verstappen zijn tijd niet meer verbeteren doordat de 22-jarige last had van verkeer.

Ferrari kende een dramatische derde vrije training. Sebastian Vettel was de langzaamste op de baan. De Duitser kwam niet verder dan een tijd van 1.45,420. Teamgenoot Charles Leclerc deed het niet veel beter met de zeventiende tijd (1.45,147).

Defensiehelikopters oefenen 'brown-out' landingen

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando oefenen samen met militairen van de Luchtmobiele Brigade nog tot en met 4 september in Nederland tijdens oefening ‘HOT.NL’. Tijdens deze oefening trainen zij met Chinook en Cougar-transporthelikopters ‘brown-out’ landingen; landingen waarbij een grote zandwolk ontstaat. Deze landingsprocedure vergt het uiterste van vliegers omdat het zicht naar buiten grotendeels ontnomen wordt.

Blijven trainen
“Brown-out komt tijdens ons werk regelmatig voor”, benadrukt commandant 300 (Cougar) Squadron, luitenant-kolonel Jorik ter Veer. “Niet alleen in woestijngebieden, maar ook tijdens oefeningen in Europa en zelfs hier in Nederland komen we soms dergelijke situaties tegen. Belangrijk dus om dit te blijven trainen.” Dat geldt ook voor de infanteristen van 11 Luchtmobiele Brigade die meedoen aan de oefening. In een stofwolk door een helikopter worden opgepikt of gedropt vergt andere vaardigheden en strakke coördinatie.

COVID-maatregelen
Normaal gesproken vindt de oefening plaats in Spanje of Portugal, waar de oefencondities met warmte en zand/stof optimaal zijn. Door de COVID-maatregelen in Europa kan de training in Zuid-Europa dit keer niet doorgaan en trainen de helikopters en de rode baretten van de luchtmobiele brigade daarom meer dan normaal in eigen land, zo behouden bemanningen en grondeenheden hun vaardigheden en blijven ze inzetbaar voor hun taken.

Zandvlaktes
Komende 3 weken worden de verschillende procedures overdag, maar ook in de avond bij duister (week 36) getraind. Dit gebeurt op verschillende zandvlaktes binnen de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld, Elburg, Epe, Harderwijk, Leusden, Meppel, Nunspeet, Oirschot, Soest, Steenwijkerland, Westerveld en Zeist.

Defensie spreidt de vliegbewegingen zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland om het geluid voor de leefomgeving te spreiden. Daarnaast beoordeelt de oefenleiding elke dag de omstandigheden. Een lokale regenbui de avond ervoor kan ervoor zorgen dat er te weinig stof ligt. Dan wordt uitgeweken naar een beter alternatief. Het extreem warme weer de afgelopen weken in Nederland is daarom een welkom geschenk voor de oefenleiding.

FOK! ontving onderstaande beelden van het Mediacentrum Defensie. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Deignan blijft Vos nipt de baas in La Course

Elizabeth Deignan heeft de eendaagse koers La Course op haar naam geschreven. Na 95 kilometer koersen in en om Nice was ze Marianne Vos, die vorig jaar won, nipt de baas. Demi Vollering werd derde.

Zo'n 43 kilometer voor de meet was het Van Vleuten die aanviel. Ze kreeg Vos, Vollering, Niewiadoma, Deignan en Longo Borghini met zich mee. Van Vleuten bepaalde het tempo in de kopgroep waardoor de voorsprong al gauw tot boven de minuut liep. Tien kilometer voor de streep hadden de zes ruim anderhalve minuut op de achtervolgende groep.

Deignan versnelde met nog zeven kilometer te gaan, maar de rest kon volgen. Het was eigenlijk wachten of op iemand nog een beslissende versnelling ging plaatsen. Op 2,5 kilometer ging Longo Borghini aan, maar Vos wist te pareren. Van Vleuten was de volgende, maar ook die poging was vruchteloos. Van Vleuten probeerde het een kilometer voor de streep nog eens, maar de rest kon volgen. Het ging dus uitlopen op een sprint. Vos ging daarin aan en leek naar haar derde overwinning van La Course te gaan, maar Deignan ging haar net voor de finish nipt voorbij en pakte de overwinning.

Overlast door hangjongeren op Amsterdamse Slotermeerlaan

Bewoners en ondernemers van de Slotermeerlaan in Amsterdam, ter hoogte van Plein '40 '45, zijn helemaal klaar met de overlast door groepen hangjongeren. De politie bevestigt dat er sprake is van 'jeugdoverlast'.  Dat schrijft AT5.

Veel jongeren zouden niet vertrekken als hen dat gevraagd wordt of meteen daarna weer terugkomen. 'We hebben hier tot twee uur 's nachts overlast', vertelt een bewoner. 'En aan de achterkant zitten ze ook nog in de auto's. Ze maken een rotlawaai en ze staan te roken en te dealen.'

Angst voor wraakacties
Het verhaal wordt door vrijwel alle bewoners en ondernemers die AT5 spreekt bevestigd. Uit angst voor wraakacties willen ze hun verhaal niet op camera doen. Ze zitten vanwege de maandenlange overlast al in een Whatsappgroep met de wijkagent. 

Ook een andere bewoner ziet dat er gedeald wordt. 'Ze staan met ballonnetjes en lachgas en te provoceren. Ook tegen jonge meisjes die langslopen. In de avond staat het hier helemaal vol. Met auto's die jij en ik niet kunnen betalen met een 9 tot 5-baan.'

De ruit van een kapperszaak in de straat werd vannacht vernield door meerdere explosies. De zaak is van de 28-jarige kickbockser Aziz Kallah. Volgens Het Parool gaan er in het criminele milieu al jaren verhalen over problemen die Kallah zou hebben, maar Kallahs advocaat ontkent dat met klem en zegt dat Kallah bovendien een blanco strafblad heeft.

In de buurt gaat het verhaal dat de hangjongeren de explosies mogelijk hebben veroorzaakt. Veel bewoners zouden inmiddels al verhuisd zijn vanwege de overlast. 'Mijn buurvrouw is vorige maand vertrokken naar Purmerend. En mijn andere lieve buurtjes ook. Dus de gedachte om te verkassen komt wel eens bij me op', zegt een bewoner die er al ruim veertig jaar woont.

Bekeurd en aangehouden
Een woordvoerder van de politie zegt dat er na een periode van waarschuwen inmiddels 'repressief' wordt opgetreden. Er zijn al jongeren bekeurd en aangehouden, bijvoorbeeld vanwege samenscholing, auto-inbraak of het verstoren van de openbare orde. 

Hij benadrukt dat het nog de vraag is of de hangjongeren vannacht ook de explosies bij de kapperszaak hebben veroorzaakt. Er wordt rekening gehouden met meerdere scenario's. 'Het is nog niet duidelijk uit welke hoek het komt.'

Chaos rond coronamaatregelen Tour

Het is de dag dat de Tour de France begint, maar bij de wielerploegen is er grote onduidelijkheid over de coronaregels en vooral over het uit koers nemen van een ploeg.

Aanvankelijk werd gezegd dat een ploeg de Tour moet verlaten als er twee mensen uit de ploeg, renners en staf, positief testen op Covid-19. Gisteren liet de internationale wielerunie UCI weten dat een ploeg alleen uit koers zal worden gehaald als twee of meer renners besmet zijn.

De autoriteiten in Frankrijk gaan echter niet akkoord met de wijziging. Christian Prudhomme, directeur van Tour-organisator ASO, heeft zojuist gezegd dat wielerploegen alsnog uit de Tour worden gehaald als twee leden van de gehele ploeg,  dus inclusief staf,  binnen zeven dagen positief testen op het coronavirus. "Het blijft bij twee gevallen binnen de 30 mensen van hetzelfde team in een periode van zeven dagen”, zei Prudhomme.

Onderzoek schietincident Spijkenisse in volle gang

Vrijdagavond rond kwart voor zeven werd er door meerdere mensen melding gemaakt van een schietpartij aan de Vlinderveen in Spijkenisse. Agenten troffen ter plaatse geen gewonden aan. Het onderzoek is in volle gang. Het onderzoeksteam komt graag in contact met getuigen.

Na de melding van de schietpartij hebben agenten in de omgeving van de Vlinderveen twee mannen van 26 en 27 jaar uit Spijkenisse aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij het incident. Zij zijn later die avond heengezonden. Uit de eerste bevindingen van het onderzoek, blijkt niet dat zij er iets mee te maken hebben.

Bij het incident raakte niemand gewond. Er waren veel getuigen, de politie heeft deze getuigen gehoord en neemt de informatie die ze hebben gedeeld mee in het lopende onderzoek. De politie vraagt mensen die nog niet met de politie gesproken hebben of in het bezit zijn van camerabeelden contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Beleggers vrezen voor impact tweede coronagolf

Het vertrouwen van Nederlandse beleggers komt in augustus uit op 98 punten. Daarmee stabiliseert het vertrouwen zich met drie maanden op rij rond de 100 punten, dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer. Hoewel de beurs zich verder lijkt te herstellen, blijft de belegger in deze onzekere tijd voorzichtig. Ruim de helft van de beleggers (53%) verwacht dat de beurs in de komende tijd zal dalen als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen wereldwijd. Over het herstel van de economische situatie in Nederland zijn beleggers negatiever dan vorige maand. 31% van hen verwacht dat de situatie in de komende drie maanden verbetert, ten opzichte van 41% vorige maand.

Ondanks de economische gevolgen van de coronacrisis, zag ongeveer een derde van de beleggers de waarde van zijn beleggersportefeuille in de afgelopen drie maanden stijgen (37%). Ook in de komende tijd zien zij enkele lichtpuntjes. 42% verwacht dat de waarde van hun aandelen in de komende drie maanden verder zal stijgen. Voor november voorspellen de ondervraagde beleggers een AEX-stand van 555 punten. Toch verwacht meer dan de helft van de beleggers (53%) dat het wereldwijd toenemende aantal besmettingen ertoe zal leiden dat de beurs gaat dalen. Een kwart (23%) denkt echter dat dit geen reactie op de beurs zal veroorzaken.

Techgiganten in de lift
Grote techbedrijven zoals Apple, Amazon, Microsoft en Netflix presteren goed in coronatijd. Zij lijken te profiteren van het feit dat mensen vaker thuiswerken, streamen, videobellen en gebruik maken van online diensten. Beleggers zijn verdeeld over de vraag of de waardestijging van deze bedrijven op de beurs reëel is. 32% verwacht in de komende tijd een flinke correctie, 30% verwacht dat de stijging doorzet omdat dit de bedrijven van de toekomst zijn en 26% denkt dat stijging zijn maximum heeft bereikt en dat koers van deze aandelen nu stabiel blijft. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Opvallend is dat slechts 3 op de 10 ondervraagde beleggers, de in deze beursrally voorop lopende tech-aandelen, bezit. Deze beleggers zijn nauwelijks van plan de tech-aandelen te verkopen. Dat geldt andersom ook. De 70% van de ondervraagde beleggers die ze niet heeft en deze tech-rally heeft gemist, is niet van plan alsnog in te stappen.”

Rapportcijfer Rutte III
In de afgelopen maanden heeft het kabinet diverse steunmaatregelen genomen om de economie te stimuleren en banen te behouden. Een ruime meerderheid van de beleggers (71%) staat positief tegenover deze steunpakketten. “We zien in het onderzoek van deze maand dat beleggers het sociaaleconomische beleid van Rutte III beoordelen met gemiddeld met een 6,4. Dit lijkt misschien niet een heel hoge waardering, maar ik kan me niet herinneren eerder een dergelijk hoog cijfer hiervoor te hebben gezien”, aldus Homan.

Een van de mogelijke gevolgen van steunmaatregelen van het kabinet is een oplopende inflatie. Een derde (33%) van de beleggers vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling, maar eveneens een derde (35%) vindt dit juist geen probleem. Eén op de vijf beleggers denkt echter dat de inflatie laag blijft. Mocht de inflatie toenemen, dan past het merendeel (66%) zijn beleggingsgedrag niet aan.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Minister Slob steunt publieke omroep met 19 miljoen vanwege corona-kosten

Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) stelt 19 miljoen euro extra ter beschikking aan de landelijke publieke omroep om de kosten te dekken die de omroep dit jaar heeft moeten maken door de uitbraak van corona. Deze bijdrage maakt deel uit van het derde noodpakket van het kabinet.

Minister Slob: ‘Onafhankelijke, betrouwbare en toegankelijke informatie is cruciaal in deze coronatijd. De publieke omroep heeft hierin een essentiële rol gespeeld. Tegelijk kwam de omroep voor extra kosten te staan. Met deze steun kan de omroep zijn publieke taak blijven uitvoeren.’

Tijdens de crisis heeft de publieke omroep nieuwe programma’s gemaakt, zoals Frontberichten en het Ouderenjournaal. Programma’s zijn voortgezet tijdens de zomer, zoals Op1 en Goedemorgen Nederland. Evenementen zoals het Prinsengrachtconcert zijn in aangepaste vorm uitgezonden.

Ondertussen leidden de corona-maatregelen tot onvermijdelijke extra kosten. Evenementen zijn weggevallen, maar contractuele verplichtingen moesten worden voldaan en vrijgevallen tijdblokken gevuld. Programma’s konden niet worden afgemaakt, waarvoor andere programmering moest worden ontwikkeld. Vanwege de 1,5-meter beperkingen waren aanpassingen nodig in studio’s, draaischema’s en de inzet van mensen. Een deel van de extra kosten vangt de publieke omroep zelf op door onder meer een beroep te doen op zijn reserves.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Er komen vooral in de westelijke kustprovincies buien voor, mogelijk met onweer. In de oostelijke helft van het land zijn er perioden met zon. In de loop van de dag trekken de buien ook verder landinwaarts. De maximumtemperatuur varieert van 18°C in het westen tot lokaal 21°C in het uiterste oosten en zuidoosten. De wind is west tot noordwest en is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.

Komende nacht blijven vooral langs de westkust buien voorkomen, later in de nacht mogelijk ook boven het zuiden. Elders komen opklaringen voor en kunnen met name in het noordoosten mist of mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond de 13°C. De wind wordt zwak en veranderlijk.

Zondag overdag blijven vooral in de westelijke kustprovincies buien voorkomen, elders komt de zon geregeld tevoorschijn maar in de middag kan ook in het (noord)oosten een enkele bui ontstaan. De middagtemperatuur varieert van 18°C langs de kust tot 21°C in het oosten. De wind wordt noord tot noordwest en zwak tot matig, vlak aan zee matig, af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)


 

Meer weer op FOK!

 Benninkmolen Doetinchem (Foto: Erwin Klein)
De Benninkmolen in Doetinchem verlicht door een fraaie bliksemontlading. (Foto: Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Memphis schittert met hattrick bij seizoenstart Lyon

Memphis Depay is het nieuwe seizoen in de Ligue 1 uitstekend begonnen. Negen dagen na de uitschakeling in de halve finale van de Champions League won Olympique Lyonnais vrijdag met 4-1 van Dijon, mede dankzij drie doelpunten van Memphis.

Na een kwartier spelen keek Lyon tegen een achterstand aan nadat Aurélien Scheidler Dijon op voorsprong had gezet. Vijf minuten voor rust kwam Lyon dankzij een penalty van Memphis langszij. Op slag van rust was de Nederlander wéér belangrijk. Na een prachtige actie in de zestien gaf Memphis een voorzet, die door Wesley Lautoa in zijn eigen doel werd gewerkt. Een minuut later maakte Memphis na een schitterende balcontrole in de zestien ook nog de 3-1

Halverwege de tweede helft zou Memphis zijn derde doelpunt van de avond maken. De Oranje-international mocht opnieuw aanleggen vanaf de penaltystip en net zoals als in de eerste helft faalde Memphis niet en zette zo de eindstand op het bord.

Black Panther-acteur Chadwick Boseman (43) overleden

Acteur Chadwick Boseman, die wereldberoemd werd door zijn rol als T'Challa ofwel Black Panther, is overleden. Dit heeft een woordvoerder via de familie laten weten.

De 43-jarige Boseman voerde al vier jaar een strijd tegen darmkanker. Het gevecht tegen de ziekte was niet publiekelijk bekend en Boseman speelde dan ook veel van zijn meest recente rollen terwijl hij chemobehandelingen onderging. Via het Twitter-account van de acteur laat de familie in een statement weten respect te hebben voor zijn vechtlust en de talloze succesvolle films waar Boseman deel van uit heeft mogen maken.

Het vervolg op het megasuccesvolle Black Panther stond op de releasekalender voor 2022. Ook zou het personage terugkomen in de Marvel-serie What If?, die inmiddels vol in productie is. Onlangs speelde Boseman nog een rol in de Spike Lee-film Da 5 Bloods

Chadwick Boseman is in het bijzijn van vrouw en familie komen te overlijden. 

Black Panther-acteur Chadwick Boseman (42) overleden
Black Panther-acteur Chadwick Boseman (43) overleden

Waar is de dansende verkeersregelaar gebleven?

Twee weken geleden werd ik verrast door een filmpje van een dansende verkeersregelaar in Leiden die ondanks de hitte gewoon vrolijk zijn werk deed en daarmee een lach toverde op vele gezichten. Berthony Jomba ging viral, en terecht!

Terwijl ik nog steeds in de veronderstelling was dat we in Nederland tenminste één vrolijke verkeersregelaar rijk zijn, kom ik op Twitter een berichtje tegen dat Berthony niet meer 'dansend' het verkeer mag regelen. 

Jammer! 

Burgemeester Portland weigert nieuw aanbod Trump om federale hulp te sturen

De burgemeester van Portland Ted Wheeler heeft vandaag in een mail aan President Trump 'vriendelijk bedankt' voor het aanbod om de federale politiemacht naar Portland te sturen.

In deze mail verwijst hij naar de vorige interventie door de door Trump gestuurde federale politiemacht, welke door Wheeler niet als een succes wordt ervaren.

De mail spreekt voor zich, op Twitter is een storm van kritiek losgebarsten op deze mail van Ted Wheeler.

August 28, 2020

Dear President Trump:

Yet again, you said you offered to aid Portland by sending in federal law enforcement to our city.
On behalf of the City of Portland: No thanks.
We don’t need your politics of division and demagoguery. Portlanders are onto you. We have already seen your reckless disregard for human life in your bumbling response to the COVID pandemic. And we know you’ve reached the conclusion that images of violence or vandalism are your only ticket to reelection. There is no place for looting, arson, or vandalism in our city.
There is no room here for racist violence or those who wish to bring their ideology of hate into our community. Those who commit criminal acts will be apprehended and prosecuted under the law. Tens of thousands of Portlanders have peacefully protested and marched for the noble cause of fixing our broken criminal justice system. They are part of the proud progressive tradition of Portlanders fighting for justice - from racial justice to economic justice to environmental justice.
When you sent the Feds to Portland last month, you made the situation far worse. Your offer to repeat that disaster is a cynical attempt to stoke fear and distract us from the real work of our city. In Portland, we are focused on coming together as a community to solve the serious challenges we face due to systemic racism, a global pandemic and an economic recession.

Stay away, please.
Signed, Ted Wheeler Mayor of Portland

Astrid Kersseboom de slimste mens

Astrid Kersseboom heeft dit seizoen het tv-quiz 'De slimste mens' gewonnen. Zij versloeg in de vanavond uitgezonden finale de andere finalisten , sportverslaggever Jeroen Grueter en operazangeres Francis van Broekhuizen.

Is Astrid de terechte winnares van dit seizoen ? 

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.