Mazepin wint F2-race op Spa, maar toch niet

Op het circuit van Spa-Francorchamps hebben de heren in de Formule 2 hun hoofdrace achter de rug. Er werd flink gestreden en dat zorgde er uiteindelijk voor dat de zege achter het groene tafeltje vergeven werd.

Yuki Tsunoda vertrok vanaf poleposition met Nikita Mazepin naast zich en Nobuharu Matsushita, Robert Shwartzman, Felipe Drugovich en Zhou Guanyu erachter. Tsunoda ging er als een dolle vandoor, Matsushita ging voorbij Mazepin en Mick Schumacher volgde, voor Louis Deletraz, Shwartzman, Drugovich en Zhou.

Mazepin pakte zijn tweede plek op Kemmel simpel terug van Matsushita, die in de ronde daarna zowel Schumacher als Deletraz ook zag passeren - Shwartzman volgde iets later ook. Zhou ging daarachter voorbij aan Drugovich en pakte diens MP Motorsport-teamgenoot Matsushita kort daarna ook. De twee coureurs van het Nederlandse team raakten elkaar kort daarop, waarbij Matsushita stevig de bandenstapel in schoof in Blanchimont.

Mazepin was na tien ronden de eerste van de toppers die kwam stoppen, Schumacher volgde direct voor de hardere banden. Tsunoda, Deletraz en Shwartzman kwamen een ronde later, waarbij de Japanse raceleider achter Mazepin terecht kwam. Zo reed Zhou aan de leiding; de Chinees begon juist op de hardere banden, net als de op een handvol seconden rijdende Pedro Piquet, Dan Ticktum, Roy Nissany, Callum Ilott en debutant Jüri Vips.

Na vijftien ronden begonnen de mannen op hardere banden naar binnen te komen voor softs, waaronder Piquet, Ticktum en Ilott. Zhou kwam net als Nissany twee ronden later zachte banden halen en kwam als zesde de baan weer op, voor Luca Ghiotto, Piquet en Ticktum, die hem na een fout van de Chinees alledrie passeerden. Mazepin reed daarmee daadwerkelijk aan de leiding, niet ver voor Tsunoda, die dan weer een ruime voorsprong had op Schumacher, Deletraz en Shwartzman.

Vijf ronden voor het einde opende Tsunoda een eerste grote aanval op Mazepin, zonder succes. In de voorlaatste ronde deed hij het op Kemmel nog eens, weer nét niet goed genoeg. Mazepin bleef voorop en won de race...tot hij kort na de finish een straf van vijf seconden kreeg wegens zijn niet al te bijzondere verdedigen tegen Tsunoda, die zo de winst in de schoot geworpen kreeg. Mazepin werd zo tweede, Schumacher finishte als derde.