Kristoff wint tumultueuze eerste Touretappe

Olga Kroeders

De eerste etappe in de Tour de France rond Nice over 156 kilometer is gewonnen door Alexander Kristoff. Na een rit, geteisterd door valpartijen en door de regen, was Kristoff het rapste in een peletonsspurt.

Even na twee uur vanmiddag was de start van de 107e Tour. Drie renners demarreerden en zij wisten een gat te slaan. Het ging om de Fransen Gautier en Grellier en de Zwitser Schär. Hun maximale voorsprong was rond de 2,5 minuut. Daarna liep het langzaam terug. Lotto-Soudal bepaalde het tempo in het peloton.

In de afdaling van de Rimiez, waar het hard regende, gingen een groot aantal renners onderuit. Iedereen kon echter weer terug op de fiets. Onder meer Dumoulin en Alaphilippe reden wel op achterstand al wist de Nederlander snel weer aan te sluiten bij het peloton. De Rus Sivakov viel zelfs tweemaal, maar met twee gehavende ellebogen ging ook hij verder.Vooraan moest Grellier lossen uit de kopgroep. Het bleef onrustig in het peloton. Onder meer Ewan en Degenkolb kwamen ook ten val.

Op 59 kilometer voor de streep reed Schär weg bij Gautier die niet lang daarna werd gegrepen door het peloton, waar een aantal sprinters op achterstand reden door de verschillende valpartijen. Schär was inmiddels ook teruggepakt. Het peloton besloot het na alle valpartijen lange tijd rustig aan te doen, waardoor geloste renners konden terugkeren.

Ondanks het gecontroleerde rijden van de renners vond er 28 kilometer voor de streep wederom een valpartij plaats. George Bennett was het voornaamste slachtoffer. Uiteindelijk kon de renner van Jumbo-Visma zijn weg weer vervolgen al ging het moeilijk omdat hij last had van zijn schouder.

Op 21 kilometer van de streep begon men weer te koersen. Het was de Fransman Cosnefroy die wegreed uit het peloton. Echt ver kwam hij echter niet, en zeven kilometer later was de renner van AG2R weer door het peloton gegrepen. Inmiddels waren de sprinterstreinen zich aan het vormen en begon het vooraan dringen te worden.

In verband met het gladde wegdek en het risico op valpartijen zou de klok worden stilgezet op drie kilometer van de finish. Net op de 3 kilometerlijn vond er wederom een valpartij plaats in het peloton. Onder meer Viviani en Pinot behoorden tot de ongelukkigen. Vooraan sprintten ze voor de dagzege. Het was Morkov die aanging, Bol ging te vroeg en het was Kristoff die voor wereldkampioen Pedersen over de finish kwam. Cees Bol werd derde.