Spannende IndyCar-race Gateway, Van Kalmthout strijdt mee

heywoodu

De IndyCar Series kent dit weekeinde weer een double header en wel op het Gateway Motorsports Park in de buurt van St Louis. Zaterdag stond de eerste race op de korte oval op het programma en dat was spannend tot het einde.

We gingen van start met polesitter Will Power en Pato O'Ward voorop, gevolgd door Scott Dixon, Marcus Ericsson, Indy 500-winnaar Takuma Sato en Josef Newgarden, met Rinus van Kalmthout op de veertiende plek. In het middenveld begon Alex Palou wat enthousiast, wat een kettingreactie veroorzaakte met onder meer Oliver Askew. Simon Pagenaud werd geraakt door Askew, duwde zo Alexander Rossi de muur in en ook Marco Andretti, Ed Carpenter en Zach Veach konden inpakken, nog voor de race überhaupt begonnen was.

Na een onderbreking om de boel op te ruimen konden we dan echt beginnen, waarbij de top-4 de posities vast kon houden en Van Kalmthout doorschoof naar de negende plek. De Nederlander was na zo'n vijftig ronden - een kwart van de race - de eerste die zijn eerste stop kwam maken en al vrij snel leverde hem dat fors snellere rondetijden op dan de andere mannen in de voorste regionen, die een dikke tien ronden later naar binnen begonnen te komen.

De start ging niet zo soepel

Nadat iedereen de eerste stop erop had zitten reed Van Kalmthout op een keurige zesde plek, terwijl O'Ward door iets eerder te stoppen voorbij Dixon naar de leiding kwam. Halverwege de race was Van Kalmthout logischerwijze ook weer de eerste die zijn tweede stop kwam maken, hoewel een korte caution wegens de regen ervoor zorgde dat dat niet bepaald voordelig was. Toch verloor de Nederlander niet al teveel en richting driekwart van de race reed hij op de achtste plek, met O'Ward en Dixon nog altijd voorop.

Met 150 ronden achter de kiezen maakte Van Kalmthout zijn laatste stop, net als mederookie Askew. Leiders O'Ward en Dixon kwamen na 163 ronden binnen en daar was het Dixon die dankzij een dijk van een stop door het team van Ganassi de leiding pakte. De eerder gestopte Colton Herta zat wel al vlak achter O'Ward op de baan, met Ericsson en niemand minder dan Van Kalmthout achter zich aan. Sato kwam als laatste binnen en vloog vervolgens over de baan, waarbij hij O'Ward met een ware kamikaze-actie te grazen nam.

De Japanner ging in rap tempo op weg naar Dixon, maar de Nieuw-Zeelander hield hem van het lijf en pakte zijn 50e IndyCar-zege, voor Sato, O'Ward, Herta, Ericsson en een bijzonder knappe zesde plek van Van Kalmthout.