Problemen voor Trump of wordt Giuliani zondebok?

Op dag vier van de openbare verhoren in de afzetprocedure van Amerikaans president Trump kwam dan eindelijk de joker voor de Democraten voor de microfoon. En wat voor joker was dit.

EU-ambassadeur voor de Verenigde Staten Gordon Sondland werd woensdagochtend gehoord. Sondland had eerder verklaard geen 'quid pro quo' te hebben gehoord, maar hij veranderde zijn verklaring op het moment suprème spectaculair.


Gordon Sondland wordt ingezworen (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

Deze keer zei Sondland overtuigd te zijn dat het tegenhouden van de militaire hulp aan Oekraïne direct verbonden was aan de start van het onderzoek naar energiegigant Burisma, waar de zoon van Joe Biden een hoge functie bekleedde.

"Het was geen geheim, iedereen wist ervan", zo meldde hij. "Giuliani had 'geëist' dat de hulp werd tegengehouden tot na de aankondiging van het corruptie-onderzoek." Daarnaast noemde hij vice-president Mike Pence, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en huidig stafchef Mick Mulvaney. "Ik wilde niet met Giuliani werken, maar we moesten roeien met de riemen die we hadden."

Blijft Trump buiten schot?
Goed nieuws voor de Republikeinen en Trump blijft echter dat Sondland verklaarde dit nooit direct van de president zelf gehoord te hebben, ook al heeft hij Trump in de dagen rond het beruchte telefoongesprek met de Oekraïense president meerdere malen gesproken. "Ik kan me niet herinneren dat president Trump ooit met me over beveiligingshulp heeft gesproken", aldus Sondland.

Dat betekent misschien slecht nieuws voor Trump's persoonlijke advocaat Rudy Giuliani. Naar aanleiding van het verhoor van Sondland zou hij wel eens de zondebok van het hele verhaal kunnen worden.

Zal Trump hem onder de bus gooien, werd hem voordat de openbare verhoren begonnen dan ook gevraagd. "Dat zou kunnen, maar weet wel dat ik een erg goede verzekering heb. Als hij dat doet weet ik zeker dat al mijn ziekenhuisrekeningen worden afbetaald", sprak hij mysterieus. Giuliani's advocaat haastte zich direct te zeggen dat de voormalig burgermeester van New York 'een grapje maakte'.

De president daarentegen zou woensdag een tripje maken naar Texas, maar de helikopter die Trump naar zijn vliegtuig, de Air Force One, zou brengen was inmiddels vele uren te laat. Ongewoon, voor de drukke agenda van de president.

Verloop dag vier:
Later op woensdag komen Laura Cooper, functionaris bij het Ministerie van Defensie, en David Hale, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, nog aan het woord.