Koranverbranding verstoord

De leider van een groep 'tegen de islamisering van Noorwegen' werd door verschillende mannen aangevallen nadat hij tijdens een demonstratie een exemplaar van de Koran in brand had gestoken.

Een demonstratie gehouden door Stop Islamisation of Norway (SIAN) in de stad Kristiansand eindigde gewelddadig nadat de groepsleider, Lars Thorsen, een politiebevel tartte tegen het verbranden van het moslimboek. De bijeenkomst was goedgekeurd door de lokale autoriteiten, maar de politie had SIAN gewaarschuwd voor het ontheiligen van de Koran, nadat de groep zei dat het van plan was dit te doen.

Twee exemplaren van de religieuze tekst werden tijdens de demonstratie in een vuilnisbak gegooid, terwijl Thorsen een derde in brand stak. Deze acties zorgden ervoor dat woedende tegendemonstranten zich niet konden beheersen, over een hek klommen en de leider van SIAN te lijf gingen.

De video toont Thorsen die een brandende koran weggooit terwijl een onbekende man hem aanvalt. De man slaagt erin Thorsen's jas te pakken en hem rond te draaien. De aanvaller valt echter op de grond na een knullige poging de anti-islam-activist te schoppen. De politie probeert vervolgens het gevecht te beëindigen terwijl verschillende andere mensen richting Thorsen rennen.

Zowel Thorsen als de agressievelingen zijn opgepakt.

Moslimleiders in Noorwegen hebben aangekondigd dat ze van plan zijn om aanklachten tegen haatzaaien in te dienen tegen SIAN wegens het verbranden van de Koran en het bijbehorende verbaal geweld.

Thorsen is niet vies van religieuze controverse. Hij ontving onlangs een voorwaardelijke gevangenisstraf van 30 dagen en een boete voor het verspreiden van pamfletten in Oslo die moslims ervan beschuldigden 'beruchte seksuele roofdieren' te zijn die 'in epidemische proporties verkrachten'.