Vijf jaar en TBS geŽist tegen 24-jarige loverboy

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 24-jarige man uit Nijmegen. Hij wordt onder meer verdacht van loverboypraktijken. Volgens de officier van justitie heeft de man meerdere jonge, kwetsbare meisjes onder zijn invloed gebracht en deze vervolgens ingezet voor het plegen van strafbare feiten en het verrichten van seksuele handelingen voor hemzelf en anderen. Dit speelde tussen 2013 en 2018 in en rond Nijmegen. Een 25-jarige medeverdachte stond in april al terecht in deze zaak.

De 24-jarige verdachte staat deze week terecht voor de rechtbank in Arnhem voor in totaal dertien strafbare feiten, waaronder mensenhandel, mishandeling, poging oplichting, vernieling, vuurwapenbezit en meerdere diefstallen. De man heeft volgens het OM daarnaast geprobeerd om op 19 januari 2019 met zijn auto twee agenten van de weg te drukken. Er wordt hem daarvoor ook poging doodslag ten laste gelegd.

Volgens de officier van justitie zocht de verdachte bewust kwetsbare meisjes uit. “Hij palmde ze in en zorgde ervoor dat ze een relatie met hem aangaan.” De verdachte had vervolgens seks met slachtoffers, maakt hen geld afhandig en fraudeerde met hun bankrekening en DigiD. Ook dwong hij meisjes om seks met anderen te hebben. Dit gebeurde met behulp van geveinsde liefde, maar ook met dreigementen en chantage met seksfilmpjes. Ook moesten slachtoffers telefoonabonnementen afsluiten, waarna de verdachte de bijbehorende telefoons innam.

Naast loverboypraktijken heeft de man zich volgens het OM ook schuldig gemaakt aan andere strafbare feiten. Zo willen politieagenten begin dit jaar een auto aan de kant zetten in verband met een aantal verkeersovertredingen. De auto wordt volgens de officier van justitie bestuurd door de 24-jarige verdachte. Er ontstaat een achtervolging op de A73. Op de Maas en Waal-weg bij Druten stopt de achtervolging als de bestuurder van de auto de politiewagen van de weg drukt. Volgens het OM was er een aanmerkelijke kans op een dodelijk ongeluk. De officier acht een poging doodslag wettig en overtuigend bewezen.

“Het gedrag van verdachte is gericht op ‘pakken wat je pakken kan’ en hij laat zich niets gelegen aan de gevoelens van anderen. Ook de poging doodslag op de agenten laat deze gevoelloosheid bij verdachte zien”, aldus de officier van justitie. “De betrokken politieagenten ondervinden tot op heden de gevolgen van het gedrag van verdachte.”

Volgens de officier hebben de loverboypraktijken van verdachte grote impact gehad op de slachtoffers. “De verdachte heeft op ernstige wijze inbreuk gemaakt op de persoonlijke vrijheid van de meisjes. Zij zijn in een zodanige afhankelijke positie van verdachte gebracht, dat zij hieraan geen weerstand hebben kunnen bieden. Sommige meisjes waren jarenlang ‘als was in zijn handen’ en verdachte maakte hun wil ‘ondergeschikt aan de zijne’. Verdachte heeft, met volledige miskenning van de lichamelijke en geestelijke integriteit van betrokkenen, zijn eigen financieel gewin en lustgevoelens op de voorgrond gesteld.”

Deskundigen constateren dat er bij verdachte sprake is van een persoonlijkheidsstoornis. Er zou daarnaast sprake zijn van een erg groot herhalingsgevaar. Omdat er tegelijkertijd sprake is van ernstige feiten eist de officier naast een gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging. “Gebleken is dat voorwaardelijke straffen een te vrijblijvend kader vormen om zinvol te werken aan behandeling van de stoornis”, aldus de officier van justitie.