Ook in hoger beroep gevangenisstraf voor brandstichting

Monique Verlind (DJMO)

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft een 36-jarige man vandaag 6 jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij is schuldig aan het in brand steken van een café in Ravenstein. De woonruimtes die in hetzelfde monumentale pand gevestigd waren, liepen forse schade op. Het hof komt hiermee tot hetzelfde oordeel als de rechtbank Oost-Brabant.

Op 24 juni 2016, rond half 3 ’s nachts, werd brand gesticht in een café in Ravenstein. Het ging om een monumentaal pand waarin ook woonruimtes waren gevestigd. De brandweer redde net op tijd 2 bewoners. Later werd de verdachte aan de hand van beelden van bewakingscamera’s en getuigenverklaringen opgepakt.

Zonneschermvergelijkend onderzoek
De man heeft telkens alle betrokkenheid bij de brand ontkend. Zo probeerde hij te verhullen dat zijn auto bij de brand betrokken was en vertelde hij aan de politie niet de waarheid over uitgevoerde reparaties aan zijn auto. Ook heeft hij na de uitzending van opsporingsprogramma’s het zonnescherm uit zijn auto gehaald. In hoger beroep is aanvullend onderzoek gedaan door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar het zonnescherm in de bij de brandstichting gebruikte auto. Uit het onderzoek van het NFI blijkt dat er gelijkenis is tussen de het zonnescherm op de camerabeelden en het scherm in de auto van de verdachte. Daaruit concludeerde het hof dat de auto van de verdachte ook de auto is die is gebruikt bij de brandstichting.

Getuigenverklaringen
Nadat vaststond dat de gebruikte auto van de verdachte was, moest het hof vaststellen dat de verdachte de brand ook stichtte. Daarvoor zijn getuigen gehoord, waaronder de eigenaresse van het café. Zij kent de verdachte van vroeger. In een opgenomen telefoongesprek heeft de eigenaresse gezegd dat zij verdachte op de beelden herkende. Daarnaast zijn ook de verklaringen van collega’s van de man gebruikt. In een gesprek met een collega geeft de verdachte toe dat hij - als brandstichter - op de beelden te zien is, maar dat de politie het niet kan hardmaken. Het hof maakt hieruit op dat de man zaken heeft willen verbergen en vindt daarom zijn verklaringen niet aannemelijk.

Gevangenisstraf en schadevergoedingen
Het hof vindt een gevangenisstraf van 6 jaar passend. De verdachte heeft door de brandstichting zeer omvangrijke schade veroorzaakt in het café en de woonruimtes in hetzelfde gebouw. Hij heeft 2 bewoners in levensgevaar gebracht. Ook de hulpverleners werden gedwongen om zeer grote risico’s te nemen om te onderzoeken of er mensen gered moesten worden. Dat er geen gewonden of doden zijn gevallen, is dan ook aan hen te danken. De brandstichting veroorzaakt daarnaast gevoelens van angst en onzekerheid bij de bewoners, maar ook in de samenleving. Het hof neemt dit de man zeer kwalijk.

De man moet daarnaast ook een schadevergoeding betalen aan de bewoners van in totaal 10.500 euro.