FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 augustus 2019

Uitslagen tweede voorronde Europa League 01/08/2019

AZ was succesvol in de Europa League. FC Utrecht faalde in de tweede voorronde. In dit bericht de uitslagen van de overige 39 duels in de tweede voorronde. 

Thuis Uit Uitslag Agg.
FK Ordabasy FC Santa Coloma 4-1 4-1
FC Astana Mlada Bolesav 2-3 3-4
Kairat Almaty Hapoel Be'er Sheva 1-1 1-3
Viitorul Constanta KAA Gent 2-1 5-7
KuPS Kuopio Legia Warszawa 0-0 0-1
Zorya Luhansk FK Buducnost 1-0 4-1
Universitatea Craiova Budapest Honved 0-0 0-0wns
BK Häcken AZ Alkmaar 0-3 0-3
Debrecen VSC Torino FC 1-4 1-7
Levski Sofia AEK Larnaka 0-4 0-7
Riga FC Piast Gliwice 2-1 4-4*
AEL Limassol Aris Salonica 0-1 0-1
Apollon Limassol Shamrock Rovers 3-1 nv 4-3
Atromitos FC Dunajska Streda 3-2 5-3
Dinamo Tbilisi Gabala FC 3-0 5-0
FC Vaduz Fehervar FC 2-0 nv 2-1
FK Jablonec Pyunik FC 0-0 1-2
FK Liepaja Norrköping 0-1 0-3
KI Klaksvik FC Luzern 0-1 0-2
Maccabi Haifa Strasbourg 2-1 3-4
Malmö FF NK Domzale 3-2 5-4
Neftchi Baku Arsenal Tula 3-0 4-0
Sheriff Tiraspol Partizani Tirana 1-1 2-1
Zrinjski Mostar FC Utrecht 2-1 nv 3-2
Brøndby IF Lechia Gdansk 4-1 nv 5-3
Ludogorets Valur Reykjavik 4-0 5-1
Progrès Niedercorn Rangers FC 0-0 0-2
Esbjerg fB Shakhter Soligorsk 0-0 0-2
Gzira United FK Ventspils 2-2 2-6
Olimpija Ljubljana Yeni Malatyaspor 0-1 2-3
Eintracht Frankfurt Flora Tallinn 2-1 4-2
Steaua Bucuresti Alashkert Martuni 2-3 5-3
Sturm Graz FK Haugesund 2-1 2-3
Aberdeen FC Chikhura Sachkhere 5-0 6-1
Linfield Belfast HB Torshavn 1-0 3-2
NK Osijek CSKA Sofia 1-0 1-1 wns
Spartak Trnava Lokomotiv Plovdiv 3-1 3-3*
Crusaders Belfast Wolverhampton 1-4 1-6
FK Partizan Connah's Quay 3-0 4-0
Vitória Guimarães Jeunesse Esch 4-0 5-0
Stjarnan FC RCD Espanyol 1-3 1-7

* op uitdoelpunten

FC Utrecht uitgeschakeld in Europees voetbal

FC Utrecht is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de derde voorronde van de Europa League. In Mostar verloor de club in de verlenging met 2-1 van HŠK Zrinjski. Vorige week donderdag eindigde het eerste duel in 1-1.

In de eerste helft had Utrecht het overwicht in de wedstrijd. Op slag van rust kwamen de bezoekers verdiend op voorsprong via een vrije trap van Gustafson. Na rust werd Utrecht door Zrinjski onder druk gezet. Via een wippertje van Hadzic kwam de thuisclub op gelijke hoogte. Utrecht ging op zoek naar de voorsprong maar er werd niet meer gescoord in de reguliere speeltijd.

In de verlenging werkte Jansen een bal niet goed weg, doelman Jensen greep mis en het was Mandic die vervolgens profiteerde en Zrinjski op voorsprong bracht. Na een half uur verlenging bleek Mandic de matchwinner te zijn.

Overvaller overmeesterd door omstanders

Vanochtend heeft er een overval plaatsgevonden op een winkel aan de Cantekoogweg in Purmerend. De politie heeft een 29- jarige man uit Purmerend aangehouden.

Rond 09.30 uur kwam de 29-jarige verdachte de winkel binnen. De verdachte bedreigde de medewerkster met een mes en eiste geld. Toen de man hierna naar buiten rende werd hij overmeesterd door omstanders. Zij hebben de verdachte op de grond kunnen houden tot de politie arriveerde. De 29-jarige man uit Purmerend is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor onderzoek.

Inbreker supermarkt op heterdaad betrapt

De politie heeft in Aardenburg, in de ochtend van donderdag 1 augustus twee verdachten aangehouden. Een 28-jarige man is na een korte achtervolging opgepakt. Later is in de woning van de verdacht nog een 21-jarige man aangehouden.

De politie ontving vannacht rond 04:00 uur een melding dat er mogelijk een persoon met een bivakmuts was gezien bij een supermarkt aan de Peurssenstraat in Aardenburg. Meerdere agenten gingen met spoed ter plaatse en zagen dat een deur van de supermarkt was vernield, maar troffen verder geen verdachte aan. Hierop hebben agenten de directe omgeving van de supermarkt doorzocht. Vanuit de Brandstraat zagen zij tientallen pakjes sigaretten op het parkeerplein liggen. Het spoor aan ‘verloren’ pakjes sigaretten bleef maar groeien en liep van de Brandstraat tot de Weststraat.

Vluchtpoging
Op het moment dat een agent het parkeerplein wilde verlaten, kwam een onbekend persoon zijn kant op gelopen. De persoon keek de agent aan en sprintte er vandoor. De agent zette de achtervolging in en wist de verdachte, een 28-jargie man uit Aardenburg, aan te houden. De man beweerde dat hij zij hond aan het zoeken was, deze zou vanwege het alarm weg zijn gelopen. Om zijn verhaal te checken, brachten de agenten een bezoekje aan de woning van de verdachte. Tot hun verbazing werd er open gedaan door een man die voldeed aan het signalement van een van de verdachte personen. Deze 21-jarige man, zonder vaste woon of verblijfplaats, is ook aangehouden. Beide verdachten zijn door de politie meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

AZ door naar derde voorronde Europa League

Door een zege op BK Häcken heeft AZ zich geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League. Na een 0-0 gelijkspel in de heenwedstrijd won AZ donderdagavond in Göteborg met 0-3.

Ondanks het verdedigende spel van de Zweden creëerden de Alkmaarders verschillende goede kansen maar Til, Wijndal, Koopmeiners en Stengs kregen de bal niet over de doellijn. Vlak voor de rust was het dan toch raak. Uit een steekpass van Idrissi wist Boadu te scoren.

Na rust werd het spel van de thuisclub offensiever maar AZ behield de rust. Na ruim tien minuten spelen was het Stengs met het tweede doelpunt voor AZ. Uit een counter bepaalde Idrissi de eindstand op 0-3.

Celstraf geëist voor dodelijke aanrijding maaltijdbezorger

Tegen de 22-jarige automobilist die in januari op 9 januari van dit jaar een 15-jarige maaltijdbezorger aanreed op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, is vandaag een deels voorwaardelijke celstraf geëist. Het Openbaar Ministerie verwijt de man dat hij het ongeval, waardoor de maaltijdbezorger kwam te overlijden, heeft veroorzaakt. Niet alleen reed hij harder dan toegestaan, ook was hij onder invloed van cannabis.

De 15-jarige jongen werkte als maaltijdbezorger bij Burger Me aan de Amsterdamsestraatweg en was die woensdagavond net klaar met een bestelling. Toen hij om ongeveer kwart voor negen de Amsterdamsestraatweg overstak, werd hij aangereden door een auto. De jongen werd zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij een dag later overleed aan zijn verwondingen.

Uit het onderzoek dat daarop werd gestart, is komen vast te staan dat de bestuurder van de auto onder invloed was van THC, de werkzame stof in cannabis. Volgens de verdachte had hij die dag niet gebruikt. De concentratie THC in zijn bloed weerspreekt dit en wijst eerder op recent gebruik, aldus het NFI. De conclusie is dat het in ieder geval zijn rijvaardigheid negatief heeft beïnvloed.

Op basis van camerabeelden en een reconstructie van de Verkeers Ongevallen Analyse van de politie is de snelheid waarmee hij reed, bepaald op 80 km/uur. Op de Amsterdamsestraatweg is 50 km/uur toegestaan. De verdachte zei dat hij dacht 55 km/uur te hebben gereden en dat hij de fietser pas laat zag vanwege de geparkeerde auto’s. Het onderzoek door de politie bevestigt dat fietsers pas laat zichtbaar zijn voor automobilisten in deze straat. Maar de conclusie is ook dat als de bestuurder zich aan de als maximum bepaalde snelheid had gehouden, de jongen op tijd over had kunnen steken of de bestuurder op tijd kunnen remmen. De ouders van de overleden jongen benadrukten dan ook in hun verklaring dat het onverteerbaar is dat dit ongeluk niet had hoeven gebeuren en dat “veilig en rustig rijden levens kan sparen”.

De officier van justitie noemde het rijgedrag van de 22-jarige beginnende bestuurder "volstrekt onverantwoord” gezien alle omstandigheden. De verdachte, een jonge jongen met een blanco strafblad, heeft geen opzet gehad op dit ongeval, maar het is wel zijn schuld dat de 15-jarige maaltijdbezorger is overleden. Ze vond het feit bewezen en eiste een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk, met daarbij reclasseringstoezicht en mogelijk een ambulante behandeling voor het cannabisgebruik. Daarnaast eiste ze een rijontzegging voor de duur van drie jaar.

Nog geen bierfiets-verbod in Amsterdam West

Er komt voorlopig geen verbod op bierfietsen in Amsterdam West. De PvdA had hier vragen over gesteld aan het college, dat aangeeft de situatie wel nauwlettend in de gaten te gaan houden.

In stadsdeel Centrum is de bierfiets al langer verboden en sinds 1 juli geldt dit verbod ook in Oost. Volgens de PvdA is een dergelijk verbod in West ook wenselijk. Zo zorgt de bierfiets voor veel overlast. Waar in heel 2018 nog 284 meldingen van overlast binnenkwamen, zijn dit er tot en met 24 juli van dit jaar al 419. Van deze meldingen komen er 285 uit West.

'Ik fucking wóón hier'
Eerder uitten inwoners van het stadsdeel bij AT5 ook al hun onvrede over het, vooral onder toeristen, populaire vervoersmiddel. "Zij gaan één keer een rondje op een bierfiets en trekken dan de stad in, gaan zich helemaal klem zuipen en roken en rijden morgen terug naar Duitsland. Maar wij wonen hier. Ik fucking wóón hier!", uitte buurtbewoner Kees Kroese toen zijn woede.

Klachten nog niet voldoende
Het college beaamt dat verkeershinder en verkeersonveiligheid, net als hinderlijk gedrag en geluidsoverlast, negatieve effecten zijn van de bierfietsen. Toch is dit dus nog niet voldoende reden voor een verbod in West. "Zodra er voldoende objectieve informatie is over de overlast en hinder, zal de burgemeester ook dit gebied aanwijzen als verbodsgebied voor groepsfietsen", aldus het stadbestuur.

"Op dit moment zijn de vele meldingen van bewoners nog onvoldoende onderbouwd door politie en handhaving. De komende tijd zal het college hier in samenwerking met stadsdeel West extra aandacht aan geven", zegt het college verder.

Homoseksuele priester Valkering gaat in beroep tegen ontslag

De uit de kast gekomen Amsterdamse priester Pierre Valkering heeft beroep aangetekend tegen zijn ontslag als pastor van de Vredeskerk.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Valkering presenteerde tijdens zijn 25-jarig jubileum bij de kerk een boek, waarin hij bekend maakte homoseksueel te zijn. Ook beschreef hij in zijn boek bezoekjes aan homosauna's en darkrooms. Naar aanleiding hiervan werd hij eerst geschorst en vervolgens ontslagen.

Tegen het AD zegt Valkering dat hij zijn gedrag al jaren heeft aangepast en nog nooit zo celibatair heeft geleefd als nu. Daarom gaat hij in beroep tegen zijn ontslag. Of dat daadwerkelijk wordt ingetrokken zal voorlopig nog niet bekend zijn. Het parochiebestuur liet eerder al weten dat zo'n beroepsproces meerdere maanden in beslag kan nemen.

Aanstaande zondag zal Valkering de lezing verzorgen tijdens de jaarlijkse Pride-kerkdienst in de Keizersgrachtkerk.

Blauwe Moskee in Amsterdam betaalt bij boete voor boerka of nikab

De Blauwe Moskee in Amsterdam West zegt vandaag op hun Facebook-pagina dat zij de boete willen betalen mocht die gegeven worden aan iemand met gezichtsbedekkende kleding als een boerka of een nikab.

Vandaag ging het zogenoemde boerkaverbod officieel in. Dat betekent dat het nu bij wet verboden is om in Nederland in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen gezichtsbedekkende kleding te dragen. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 150 euro.

De Blauwe Moskee wil zich inzetten voor de nikab en boerkadraagsters in Nederland, zo laat het gebedshuis weten via Facebook. "Wordt u beboet vanwege uw keuzevrijheid? Laat het ons dan weten. Zodat wij uw boete kunnen bekostigen."

'Klap in gezicht'
Volgens de Blauwe Moskee is het verbod een klap in het gezicht van de islamitische gemeenschap in Nederland. "De nikab is een bescherming voor de vrouw, een keuzevrijheid binnen onze prachtige religie. Door dit verbod is het voor vele zusters niet (meer) mogelijk om dit onderdeel binnen onze godsdienst te praktiseren. Het bevreemdt ons ook dat dit wetsvoorstel is aangenomen in een land van vrijheid en tolerantie."

Eerder kondigde de Rotterdamse partij NIDA ook al een dergelijke actie aan.

Multiplayer Call of Duty: Modern Warfare onthuld

Activision en Infinity Ward hebben vandaag de multiplayer trailer van Call of Duty: Modern Warfare aan het publiek gepresenteerd.

De eerste details over de Modern Warfare multiplayer worden vandaag tijdens de wereldwijde livestream onthuld door enkele van de bekendste streamers ter wereld, waarbij kijkers een eerste blik kunnen werpen op de nieuwe online multiplayer. Spelers kunnen de game volgende maand al zelf ervaren tijdens de Modern Warfare-beta.

De multiplayer biedt een snelle close-quarters 2 vs. 2-ervaringen in Gunfight, traditionele 6 vs. 6 multiplayer gameplay en gevechten die 10 vs. 10 of zelfs 20 vs. 20 ondersteunen. Ook zijn er maps en gevechten voor nog meer spelers, zoals de nieuwe Ground War, een grootschalige modus, waarbij meer dan 100 spelers tegelijk kunnen strijden. En dat is nog maar het begin voor Modern Warfare fans.

Met een geheel nieuw arsenaal aan wapens en veel aanpassingsruimte via het nieuwe Gunsmith systeem, kunnen spelers hun multiplayer personages uitrusten voor ieder gevecht. Call of Duty: Modern Warfare heeft nieuwe gameplaymechanieken zoals kogelpenetratie, gun mounting, deurdoorbraak en ‘night vision’ multiplayer-maps met nachtkijkers (NVG's), voor een nieuwe tactische ervaring.

“Met Modern Warfare is het ons doel om alle spelers vanaf Day One te verzamelen om samen te spelen”, zegt Patrick Kelly, creative director en co-studiohoofd bij Infinity Ward. “We hebben de traditionele season pass afgeschaft; in plaats daarvan leveren we een mix van gratis maps en content na de lancering en ontwikkelen we de game voor crossplay. We zijn de game nu live aan het testen, waarbij fans het volgende maand ook zelf kunnen testen in de beta. Dit is een nieuwe start voor de Call of Duty multiplayer en daar blijft het niet bij, want we kunnen nauwelijks wachten om de volgende spannende onthullingen met onze fans te delen.”

Naast de onthulling van de multiplayer, heeft Infinity Ward ook de open beta van Call of Duty: Modern Warfare aangekondigd met crossplay testen tijdens weekend 2. Dan krijgen fans de kans om hands-on de game te spelen voordat hij op 25 oktober wordt gelanceerd. De game is nu verkrijgbaar via pre-order voor early access tot de Modern Warfare-beta.

PlayStation 4 exclusieve beta

  • 12 -13 september (PlayStation 4)
  • 14 – 16 september (PlayStation 4)

Beta met crossplay-testen

  • 19 – 20 september (pc en Xbox One; open beta, PlayStation 4)
  • 21 – 23 september (PlayStation 4, pc, Xbox One)

Ons doel voor Modern Warfare was om een compleet nieuwe ervaring te ontwikkelen, met een multiplayer die realistisch aanvoelt, meer variatie biedt en waarbij spelers de mogelijkheid hebben om dingen naar wens aan te passen", zegt Geoff Smith, multiplayer gameplay director bij Infinity Ward. "Het doel van ons design is ervoor te zorgen dat gamers plezier beleven door telkens weer met hun vrienden te spelen, met actie die zowel verfrissend als vertrouwd aanvoelt voor de spelers.

Call of Duty: Modern Warfare wordt op 25 oktober 2019 wereldwijd uitgebracht op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Zuid-Koreaanse politie start onderzoek naar Ronaldo

Cristiano Ronaldo liet onlangs verstek gaan in een oefenduel tussen Juventus en de All-Stars van de Zuid-Koreaanse K-League. Dat besluit van de aanvaller krijgt mogelijk een juridisch staartje. AS meldt donderdag namelijk dat de politie van Seoul een onderzoek in heeft gesteld naar de sterspeler van La Vecchia Signora , die ervan wordt beschuldigd contractbreuk te hebben gepleegd.

Ronaldo had contractueel gezien minstens 45 minuten mee moeten doen in de oefenwedstrijd, maar de aanvaller bleef vanwege een spierblessure het hele duel op de bank zitten. Dit leidde al tot veel gemor onder het publiek, dat zelfs de naam van Lionel Messi begon te scanderen. Aanwezige fans lieten later weten hun geld terug te willen en een schadevergoeding te willen ontvangen.

Zij zijn nu zelfs gezamenlijk een rechtszaak begonnen om gecompenseerd te worden voor een bedrag dat op zou kunnen lopen tot vijftig miljoen euro.

Naast het publiek is ook het bedrijf TheFasta, dat het treffen organiseerde, niet te spreken over de gang van zaken en dreigt het met juridische stappen. TheFasta en de Zuid-Koreaanse K-League voeren aan dat zij niet van tevoren zijn geïnformeerd over de blessure van Ronaldo, waardoor Juventus zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan contractbreuk.

Het politiekorps van de Zuid-Koreaanse hoofdstad is nu een onderzoek gestart. AS voegt toe dat, zelfs als Ronaldo ervan wordt verdacht het publiek en TheFasta bewust misleid te hebben, de kans dat de Portugees zelf naar Seoul moet komen om te getuigen minimaal is. Zuid-Korea zou de internationale politieorganisatie Interpol in kunnen schakelen, maar over het algemeen bemoeien zij zich niet met zaken waar een gevangenisstraf van minder dan een jaar op staat.

Nederland begint WK korfbal met grote zege op Nieuw-Zeeland

Het Nederlandse korfbalteam is het WK in Zuid-Afrika uitstekend begonnen. In Durban werd Nieuw-Zeeland met 41-5 verslagen.

Nederland is als regerend wereldkampioen opnieuw favoriet om de wereldtitel te veroveren. Nieuw-Zeeland, de nummer zestien van de wereldranglijst, werd dan ook eenvoudig aan de kant gezet. Met zeven treffers was Esther Cordus topscorer aan Nederlandse zijde.

Bondscoach Wim Scholtmeijer was tevreden met het resultaat: “Dit is een lekkere start van het toernooi, ondanks dat het tegen een 'klein' korfballand lastig is om zelf lekker in het ritme te komen. Hier hebben we goed voor gewerkt en daardoor hou je als team toch een lekker gevoel over aan een wedstrijd, die eigenlijk geen wedstrijd is.”

Uitslagen
Groep A
Nederland - Nieuw-Zeeland 41-5
Tsjechië - Catalonië 17-14

Groep B
Taiwan - Ierland 27-14
Australië - Polen 19-21

Springruiter Smolders mist het Europees kampioenschap in eigen land

Harrie Smolders neemt niet deel aan het EK in Rotterdam. Reden voor het ontbreken van de Brabantse springruiter is een gebrek aan vorm bij zijn paard Don.

Het wegvallen van de nummer dertien op de FEI-ranking is een flinke tegenvaller voor de Nederlandse ploeg. “Dat is vervelend, maar dan zit er niet anders op dan door te schakelen”, aldus bondscoach Rob Ehrens.

Doron Kuipers met zijn paard Charley is de vervanger van Smolders. Verder bestaat het Nederlandse team uit Maikel van der Vleuten (Dana Blue), Marc Houtzager (Calimero) en Frank Schuttert (Lyonel D).

Het EK vindt plaats van 19 tot en met 25 augustus in Rotterdam.

Night vision-bril bij Modern Warfare Dark Edition

Hoewel de Call of Duty: Modern Warfare Dark Edition nog niet eens officieel is aangekondigd, is al wel bekend welke gadget erbij geleverd wordt. Het lijkt te gaan om een nachtzichtbril die er op het eerste gezicht best professioneel uitziet.

Al eerder dit jaar werd bekend dat er een speciale editie van de nieuwe Modern Warfare-game zou komen die maar liefst 200 dollar zou moeten kosten, zo zou blijken uit een pre-orderoptie op gaming website GameStop. Vandaag was er een heus Modern Warfare multiplayer reveal-evenement gaande en daar zagen genodigden de night vision goggles tentoongesteld met een label "included in Dark Edition".

Call of Duty: Modern Warfare, wat een 'soft reboot' is van de Modern Warfare-subserie, komt op 25 oktober uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Eerste ingame trailer NBA 2K20

2K heeft vandaag de allereerste ingame trailer van NBA 2K20 vrijgegeven. Nieuwe features of gameplay zijn er nog niet bekendgemaakt, hopelijk horen we meer naar aanloop van de release of anders is er de demo die 21 augustus uitkomt.

Het enige dat we weten is dat Anthony Davis terugkeert als coverster voor de Standard en Deluxe Editions. Dwyane Wade siert de cover van de Legend Edition.

NBA 2K20 komt 6 september uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Nightwolf hakt er op los in Mortal Kombat 11

Warner Bros. Interactive Entertainment en NetherRealm Studios hebben vandaag een nieuwe Mortal Kombat 11-gameplaytrailer uitgebracht met Nightwolf, het volgende speelbare personage dat beschikbaar is vanaf 13 augustus voor bezitters van de Kombat Pack. Hij komt een week later beschikbaar voor spelers die hem afzonderlijk willen kopen.

Nightwolf, geboren als Grey Cloud, is een indiaan toegewijd aan het grotere goed en gekozen door de Grote Geest om de kampioen en beschermer van de Makota-stam te worden. Naast zijn kenmerkende tomahawkzwaai, beschikt Nightwolf over buitengewone magie waarmee hij wapens kan manifesteren gemaakt van de energie van geesten.

Nightwolf is de nieuwste aanvulling op de lijst van speelbare vechters in Mortal Kombat 11 als onderdeel van het Kombat Pack, naast de al uitgebrachte Shang Tsung komen er nog Sindel, Spawn en twee gastpersonages die op een later tijdstip zullen worden aangekondigd. Naast één week vroegtijdige toegang voor Nightwolf, ontvangen Kombat Pack-bezitters het Klassic Arcade Fighter Skin Pack met Jax, Kung Lao en Kano, naast de nieuwe War Games Sonya Blade-skin.

Spelers kunnen het Kombat Pack kopen als onderdeel van de Mortal Kombat 11 Premium Edition voor € 99,99 of afzonderlijk voor € 39,99. Alle DLC-personages en extra personageskinpakketten zijn afzonderlijk verkrijgbaar na de vroegtijdige toegang van één week.

Daarnaast is het nieuwe seizoen van de Kombat League nu live voor Mortal Kombat 11, waarin spelers in een modus met doorlopende ranglijst kunnen strijden tegen andere online strijders om exclusieve beloningen met Kronika-thema te winnen in het “Season of Time”.

Van Rhijn voor één jaar naar sc Heerenveen

Ricardo van Rhijn speelt aankomend seizoen bij sc Heerenveen, zo laten de Friezen donderdagmiddag weten via de officiële kanalen. De 28-jarige verdediger, die de afgelopen twee seizoenen de kleuren van AZ verdedigde en onlangs transfervrij uit Alkmaar vertrok, heeft zich voor een jaar verbonden aan zijn nieuwe werkgever.

Technisch manager Gerry Hamstra is blij met de komst van Van Rhijn. "We wilden onze selectie graag nog verder versterken. Ricardo is een zeer ervaren speler die wedstrijden op het allerhoogste niveau gespeeld heeft en diverse prijzen heeft gewonnen. Met zijn kwaliteiten en ervaring kan hij zowel centraal achterin als op de rechtervleugel uit de voeten. We zijn blij dat hij ervoor heeft gekozen om het komende seizoen bij ons te voetballen."

De verdediger kwam in twee seizoenen bij AZ tot 33 wedstrijden. In eerste instantie werd Van Rhijn gehuurd van Club Brugge. Na het eerste jaar in Alkmaar werd de rechtsback transfervrij overgenomen door AZ. Na afloop van vorig seizoen werd echter besloten door de clubleiding dat voortzetting van de samenwerking niet wenselijk was, waardoor Van Rhijn op zoek moest naar een nieuwe club.

Van Rhijn gaf zijn loopbaan gestalte bij Ajax, dat hem al op zeer jeugdige leeftijd opnam in de jeugdopleiding. De aanwinst van Heerenveen kwam in Amsterdam tot 163 wedstrijden en veroverde met Ajax driemaal de landstitel. Daarnaast heeft de vleugelverdediger acht interlands voor het Nederlands elftal achter zijn naam staan.

Van Rhijn is de vijfde zomeraanwinst van Heerenveen. Eerder deze transferperiode werden Chidera Ejuke, Hicham Faik, Jens Odgaard (huur) en Sven Botman (huur) aan de selectie van trainer Johnny Jansen toegevoegd. De Friezen beginnen zondag in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo aan het nieuwe seizoen in de Eredivisie.

Annan houdt vast aan bekende namen voor EK hockey

Bondscoach Alyson Annan heeft de selectie bekend gemaakt van het Nederlands hockeyelftal voor het Europees kampioenschap dat van 16 tot en met 25 augustus in Antwerpen wordt gespeeld. De Nederlandse hockeysters zijn titelverdediger en gaan op jacht naar de Europese titel met de verwachte spelersgroep, dus zonder Hoofdklasse-topscorer Ginella Zerbo (afgevallen) en Pien Sanders (geblesseerd).

Van de groep van 24 speelsters die afgelopen week op stage was naar Japan, zijn er 18 geselecteerd voor het EK. Het zijn dezelfde achttien speelsters die waren opgeroepen voor de Grand Final van de Pro League. Marijn Veen (Amsterdam) en Sanne Koolen (Den Bosch) maken hun EK-debuut in Antwerpen. In vergelijking met de achttien speelsters die wereldkampioen werden in Londen afgelopen jaar, zijn Maria Verschoor en Veen de namen die de plaats innemen van de gestopte Carlien Dirkse van den Heuvel en Kitty van Male.

Fortuin en Richardson reserve
Bondscoach Annan heeft SCHC-speelsters Kyra Fortuin en Famke Richardson aangewezen als reserve. De onfortuinlijke verdedigster Pien Sanders kwam niet in aanmerking, omdat ze nog te veel last heeft van de blessure aan haar linkerknie. Zij miste vorig jaar ook al het WK door een blessure, destijds herstelde ze van een hersenschudding.

Ginella Zerbo, topscorer van de Hoofdklasse, is net als voor de Grand Final van de Pro League afgevallen voor de selectie en is geen reserve. Ook Maartje Krekelaar en Renée van Laarhoven hebben de selectie niet gehaald voor het toernooi in Antwerpen, dat zaterdag 17 augustus begint met de wedstrijd tegen thuisland België.

Den Bosch is hofleverancier van de Oranje Dames met zeven speelsters. Landskampioen Amsterdam volgt met zes hockeysters. SCHC levert drie internationals en twee reserves.

Selectie EK Hockey

Den Bosch: Ireen van den Assem, Margot van Geffen, Marloes Keetels, Josine Koning (k), Sanne Koolen, Frédérique Matla, Lidewij Welten
Amsterdam: Eva de Goede, Kelly Jonker, Lauren Stam, Marijn Veen, Anne Veenendaal (k), Maria Verschoor 
SCHC: Laurien Leurink, Caia van Maasakker, Xan de Waard 
Oranje Rood: Laura Nunnink 
Kampong: Malou Pheninckx 

Zr.Ms. Groningen onderschept 470 kilo cocaïne

Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft in de avond van 30 juli 2019 een drugsvangst gedaan bij het uitvoeren van haar kustwachttaken. Tijdens een patrouille van de Dash, het kustwachtvliegtuig, werd ten noorden van Aruba een verdachte boot ontdekt. Door de NH-90 helikopter aan boord van Zr.Ms. Groningen is het vaartuig tot stoppen gebracht en is er circa 470 kilogram cocaïne onderschept. De drugs en de opvarenden zijn de volgende ochtend overgedragen aan de kustwachtautoriteiten.

De Zr.Ms. Groningen is sinds 20 april actief in het Caribisch gebied. Het schip dient als stationsschip om op te treden tijdens drugsbestrijdingsoperaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast is het schip inzetbaar voor diverse kustwachttaken in het Caribische gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens reddingsoperaties. Voor het uitvoeren van deze taken is Zr.Ms. Groningen uitgerust met twee FRISC’s (snel onderscheppingsvaartuig) en een NH-90 helikopter.

De opvarenden van de smokkelboot worden aangehouden (Foto: Defensie)
De opvarenden van de smokkelboot worden aangehouden (Foto: Defensie)

3 jaar cel voor invoeren Flobert pistolen

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 38-jarige man veroordeeld tot 3 jaar cel wegens het invoeren en overdragen van 88 Flobert pistolen uit Slowakije. De verdachte is in totaal 7 keer naar Slowakije gereden om daar in een winkel Flobert pistolen te kopen en naar Nederland te brengen.

Ombouwen tot 9 mm
De centrale vraag in deze zaak is hoe strafwaardig het nu eigenlijk is om dergelijke pistolen in Nederland in te voeren. Flobert pistolen hebben een klein kaliber en weinig vuurkracht maar zijn nog steeds vuurwapens.

Welke schade een Flobert pistool precies kan aanrichten is niet duidelijk geworden. Wel staat vast dat het mogelijk is een Flobert om te bouwen tot een 9 mm pistool, een gevaarlijk en potentieel dodelijk vuurwapen. Daarvoor hoeft alleen de loop te worden vervangen.

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte geweten moet hebben dat het grote gevolgen kan hebben als de Flobert pistolen in criminele handen zouden vallen. Hij was zich dus heel goed bewust van de strafbaarheid van zijn gedrag.

Straf
Als het hier om de invoer van 88 stuks 9 mm pistolen had gegaan dan zou een straf van 6 á 7 jaar op zijn plaats zijn geweest. De rechtbank weegt echter mee dat het hier om een lichter kaliber wapen gaat, al is dat wel om te bouwen tot een gevaarlijker wapen. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte op de zitting openheid van zaken heeft gegeven. Een celstraf van 3 jaar is dan ook passend.

Politie valt woning binnen met kogelwerende vesten

Woensdagavond omstreeks 17:45 uur is de politie een woning in de Ostadestraat in Ede binnen gevallen. Even daarvoor was er een melding binnen gekomen dat twee mannen, waarvan één met een vuurwapen, een passant hadden bedreigd. Beiden waren even daarvoor uit deze woning gekomen. Dat was de reden waarom de politie met getrokken pistool en kogelwerende vesten de woning binnen ging.

De passant zag de twee mannen de woning uitkomen. Eén van hen dreigde met een vuurwapen. Beiden liepen vervolgens via het voetpad van de Ostadestraat naar de Rembrandlaan in de richting van de Stadspoort. De ene man was circa 33 jaar, tussen de 1.65 en 1.70 meter lang met een gezet postuur. Hij heeft een buitenlands uiterlijk, met donker haar en een stoppelbaard. De tweede man is circa 1.60 meter lang, heeft een smal postuur en had ook een buitenlands uiterlijk. 

Kort nadat deze twee mannen waren weggelopen, kwamen er nog twee mannen de woning uit en liepen rustig de van Ostadestraat uit. Daar zijn geen signalementen van.

Kort na de melding werd gebruik gemaakt van Burgernet en Twitter. Daar werd gevraagd uit te kijken naar een grote zwarte Duitse personenauto met het kenteken EUSN819. Deze zou mogelijk betrokken zijn bij het conflict in de woning. De politie heeft nog heel veel vragen en het is nog onduidelijk wat er zich heeft afgespeeld in de woning. De politie startte direct na het incident met het onderzoek.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Taakstraf voor mishandelen en bedreigen ex-vrouw

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Beuningen voor het meerdere keren mishandelen en het bedreigen van zijn – inmiddels - ex-echtgenote. Voor het plegen van deze feiten legt de rechtbank een taakstraf van 60 uur aan hem op. De man werd ook verdacht van het mishandelen van zijn dochter. De rechtbank spreekt hem hiervan vrij wegens gebrek aan steunbewijs.

De mishandelingen en bedreiging vonden plaats tussen 3 juli 2016 en 10 juni 2017. Dit deed de man onder andere door zijn ex-vrouw te slaan en haar een bedreigend Whatsapp-bericht te sturen.

Strafoplegging
De rechtbank houdt er bij de strafoplegging rekening mee dat de mishandelingen en bedreiging veel impact op zijn ex-echtgenote heeft gehad en tot gevoel van onveiligheid heeft geleid. Daarnaast houdt de rechtbank ook rekening met het forse tijdsverloop tussen de feiten en de vervolging.

Vrijspraak mishandeling dochter
De ex-vrouw heeft ook aangifte tegen de man gedaan van mishandeling van hun dochter. De man ontkende dit. Hierdoor is voor een bewezenverklaring naast de aangifte steunbewijs nodig. De rechtbank volgt de officier van justitie en de advocaat van de man dat dit steunbewijs ontbreekt. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij voor het mishandelen van de dochter. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 500 euro aan zijn ex-vrouw betalen.

OM eist in hoger beroep flinke straf voor epileptische doodrijdster

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand geëist tegen de 53-jarige Julia H. uit Rockanje, die op 30 mei 2014 een dodelijk ongeval veroorzaakte in Hellevoetsluis. Bij de aanrijding kwamen twee voetgangers om het leven. Het OM vorderde ook een ontzegging van de rijbevoegdheid voor zeven jaar en een proeftijd van drie jaar.

Een tragisch verkeersongeval, meer dan vijf jaar geleden. Een 23-jarige vrouw en een 29-jarige man kwamen daarbij om het leven. De advocaat-generaal benoemde aan het begin van zijn requisitoir de zware last die de nabestaanden dragen door het verlies van hun dierbaren en zich daarnaast geconfronteerd zien met een slepend strafproces. De vraag naar de verantwoordelijkheid van verdachte voor het onheil dat hen is overkomen bleef lange tijd onbeantwoord. Dat heeft mede te maken met de complexiteit van de zaak: de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de verdachte voor de gebeurtenissen laat zich niet eenvoudig vaststellen, aldus de advocaat-generaal.

De vrouw lijdt aan epilepsie en kreeg naar alle waarschijnlijkheid een aanval op het moment dat zij de slachtoffers naderde. Uit het dossier blijkt dat verdachte eerder betrokken is geweest bij, eenzijdige, ongevallen waarbij sterke aanwijzingen voor een epileptische aanval waren. Het rijbewijs van de vrouw werd na een ongeval in 2012 ongeldig verklaard. Het OM verwijt verdachte dat zij een jaar later opnieuw een rijbewijs heeft aangevraagd en daarbij bij een keuring door een arts opzettelijk onjuiste opgaven heeft gedaan. De keuringsarts keurde de aanvraag goed nadat verdachte meldde al twee jaar vrij van aanvallen te zijn en niet meer onder controle van een arts te staan. Zij verzuimde daarbij te melden dat zij nog in februari 2012 een aanval had gekregen in de auto.

Onderzoek naar verdachte wijst uit dat zij door in het verleden opgelopen hersenschade te maken heeft met een stoornis die er toe leidt dat het oordeelsvermogen en normbesef ernstig beperkt worden. “Waar de gemiddelde epilepsiepatiënt bij elke geringe twijfel over het mogelijk weer optreden van aanvallen geneigd zal zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en dus niet achter het stuur plaats te nemen, is dat bij verdachte vanwege haar stoornis anders”, zo luidde een van de deskundigenconclusies. Dit maakt dat het OM voor de strafrechtelijke schuld van verdachte aan het ongeval niet tot bewezenverklaring komt. Het OM meent dat de vrouw wel gedeeltelijk kan worden toegerekend dat zij de keuringsarts misleid heeft bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs en dat haar volledig kan worden aangerekend dat zij begin juni 2014 zonder rijbewijs heeft gereden.

De advocaat generaal vroeg het hof de maximaal op te leggen ontzegging van de rijbevoegdheid toe te passen: “in het licht van de bij de verdachte geconstateerde stoornis en haar omgang met epilepsie, het belang van de verkeersveiligheid en de door de psychiater en psycholoog aangegeven ‘risico-analyse en prognose’ meen ik dat de verdachte zo lang mogelijk moet worden geweerd van deelname aan het gemotoriseerde verkeer”.

Het hof doet (naar verwachting) op 15 augustus 2019 uitspraak.

De lange thuisreis van marechaussee Leendert van Vliet

5 jaar en 1 uur nadat hij in 1940 vertrok, was opperwachtmeester Leendert van Vliet weer thuis. Hij maakte voornamelijk deel uit van IIe Gevechtsgroep van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Wat hij beleefde, bleef bewaard, omdat Van Vliet "een niet aflatende drang had de ervaringen in woorden en gebaren van anderen als van mijzelf te willen vastleggen."

Een relaas als dat van Van Vliet staat als de nieuwe longread op de website Vrij! Van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (www.75jaarvrij.nl). Op deze multimediale site verschijnt elke maand een uitgebreid artikel over een aspect van de bevrijding. Deze maand beschrijft historicus Herman Roozenbeek de reis van Van Vliet.

Op 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, diende de 30-jarige Leendert van Vliet bij de brigade Steenbergen (Noord-Brabant) van de Koninklijke Marechaussee. Hij was wachtmeester-titulair. De volgende ochtend moest de brigade naar Roosendaal vertrekken. Bepakt en bezakt stapte Van Vliet om 10:30 uur op de fiets. Hij was 1 van de 273 marechaussees van voornamelijk de 1e Divisie van de Koninklijke Marechaussee die in de meidagen hun standplaats moesten verlaten. Via Roosendaal en een korte rustpauze in Normandië, ging hij naar Engeland. De 1e Divisie van de Koninklijke Marechaussee was een van de belangrijkste bouwstenen waaruit in ballingschap de Irenebrigade ontstond.

Van Vliet werd toegevoegd administrateur bij de staf van de IIe Gevechtsgroep. D-Day (6 juni 1944) kwam voor Leendert als een verrassing. Op 1 augustus volgde het verplaatsingsbevel. De brigade betrok in de nacht van 8 op 9 augustus een bivak in een weiland bij Cresserons (Fr.): "Zag een 'snipersnest'. Overal loopgraven. Overal lag Duitse ammunitie. Schier overal een troosteloze aanblik. Letterlijk alles is kapot geschoten. Het koren staat te rotten op het veld.", noteerde hij.

De vuurdoop
Een paar dagen later, op 12 augustus, kwam de brigade in de 1e lijn te liggen. Mede door die onervarenheid vielen er bij de IIe Gevechtsgroep de volgende dag bij 1 mortieraanval 9 gewonden, onder wie de commandant majoor F.J. Molenaar. De brigade kwam traag vooruit door de verkeersopstoppingen aan geallieerde kant en passeerde in de vroege ochtend van 6 september de Frans-Belgische grens. De brigade lag bij Beeringen aan het Albertkanaal weer in de frontlinie. Laat in de avond van 20 september trok de eenheid over de grens met Nederland.

De brigade leverde eind oktober een bijdrage aan de bevrijding van Tilburg en trok in november naar Zeeland. De Irenebrigade voerde bewakingstaken uit op Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland, terwijl op Schouwen-Duiveland nog Duitse troepen zaten. Tegen het eind van de oorlog raakte de brigade in Hedel verwikkeld in de zwaarste gevechten in haar bestaan. Er sneuvelden 12 man.

Eindelijk thuis
Na de Duitse capitulatie op 5 mei trok de Irenebrigade op 8 mei als eerste geallieerd onderdeel Den Haag binnen. Daarna wilde Van Vliet nog maar één ding: naar zijn gezin. “En zo is het geschied dat ik, na op 11 mei 1940 om 10.30 uit mijn standplaats Steenbergen te zijn vertrokken, op 11 mei 1945 om 11.30 uur, ergo na een afwezigheid van vijf jaar en één uur (!) te Papendrecht mijn vrouw en dochtertje van toen 4½ jaar, in mijn armen mocht sluiten." Hij pakte de draad van vóór de oorlog weer op en keerde terug bij de Koninklijke Marechaussee, die hij in 1968 als adjudant-onderofficier verliet.

Voor het artikel maakte Roozenbeek gebruik van een uittreksel uit het dagboek van Leendert van Vliet van het NIMH (collectie Losse Stukken, 57, inv.nr. 3978). Het is niet bekend waar het oorspronkelijke dagboek zich bevindt.

Politie zoekt dringend informatie over slachtoffer Rong Kun Liu

De politie hield dinsdagmiddag 30 juli een 25-jarige verdachte uit Leeuwarden aan in het onderzoek naar de om het leven gebrachte 73-jarige Rong Kun Liu. Het rechercheteam zoekt nog steeds naar achtergrondinformatie over het slachtoffer. De politie heeft vier vragen aan mogelijke getuigen. Door het tonen van een foto en het noemen van zijn naam hoopt de politie dat mensen, die hem hebben gekend, sneller contact zullen opnemen met de politie.

Rong Kun Liu stond bekend als een vriendelijke man die weinig contact had in de buurt. Er is zodoende weinig over hem bekend. Het team heeft meer informatie nodig om een goed beeld over hem te krijgen. Dat kan bijdragen aan het oplossen van deze zaak. Alle kleine beetjes informatie kunnen daarbij helpen. Daarom is het Team Grootschalige Opsporing (TGO) vandaag een flyeractie gestart. De flyer is in het Nederlands en in het Chinees verspreid met specifieke vragen waar het team een antwoord op zoekt.

Heeft u andere informatie over de dood van Rong Kun Liu, die van belang kan zijn voor het onderzoek, neem dan contact met de politie op. U kunt uw tips, beeldmateriaal en/of andere informatie telefonisch doorgeven aan de politie via 0900-8844 of door een WhatsApp-bericht te sturen naar de TGO-tiplijn 06-18177728. Daarnaast kunt u ook een email sturen naar tgotips@groningen.politie.nl. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Merel Westrik stapt over van RTL Nieuws naar Net5

Presentatrice en journaliste Merel Westrik wordt talkshowhost bij Net5. Vanaf half oktober krijgt zij een wekelijkse, op vrouwen gerichte talkshow op de zender. Één van de eerste nieuwe programma’s uit de samenwerking tussen Net5 & LINDA. Westrik tekende recent haar contract bij Talpa Network waar ze met ingang van 1 september aan de slag gaat. Naast de talkshow gaat ze voor Net5 andere programma’s maken en presenteren.

Merel Westrik: “Om dit te kunnen doen, ga ik weg bij RTL Nieuws. Dat doet een beetje zeer. Ik heb ruim vijf jaar op de mooiste en beste nieuwsredactie van Nederland mogen werken. Met geweldige journalisten. Ik ben veel en vaak trots geweest op wat we maakten en onthulden. Maar ik kan mijn nieuwsgierigheid en een onweerstaanbaar gevoel van zin in deze nieuwe kans bij Net5, niet onderdrukken. Alles hieraan voelt goed. Er ligt een avontuur voor me en ik weet niet waar ik moet beginnen om uit te leggen hoe ik daar naar uitkijk. Samenwerken met Linda en Jildou, een nieuwe redactie en aan het begin mogen staan van een reeks nieuwe plannen om van Net5 weer de leukste vrouwenzender van Nederland te maken: ik kan niet wachten.”

Linda de Mol en Jildou van der Bijl (creatief directeur LINDA. & Net5): “We zijn ongelofelijk blij dat Merel met ons mee wil bouwen om van Net5 de leukste vrouwenzender van Nederland te maken. Merel beschikt over een sprankelende persoonlijkheid en veel humor en dat, in combinatie met haar ruime journalistieke -en tv-ervaring maakt haar dé vrouw om Net5 een gezicht te geven. We kunnen niet wachten om met haar samen te werken.”

Marco Louwerens (directeur Televisie Talpa Network): “Ik vind het echt geweldig dat Merel onze gelederen komt versterken! De volgende stap die zij in haar carrière wil maken, past denk ik perfect bij de ambitie en vernieuwing van Net5. De komende jaren gaan we samen met Merel programma’s ontwikkelen, die haar en de zender ongetwijfeld gaan versterken.”

Merel Westrik volgde de School voor Journalistiek, begon in 2001 haar journalistieke- en tv-loopbaan bij AT5, tot ze in 2011 overstapte naar WNL. Daar presenteerde ze onder meer met Eva Jinek het ontbijtprogramma Vandaag de dag. In 2014 ging ze aan de slag bij het RTL Nieuws waar ze sinds 2015 een van de vaste anchors is.

Scooterrijdster overleden na aanrijding

Een 30-jarige vrouw uit Bemmel, die woensdagmiddag zwaar gewond raakte bij een verkeersongeval op de kruising van de Lingewal met de Karstraat in Bemmel, is in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden.

Een 72-jarige vrouw uit de gemeente Overbetuwe reed even na 14:00 uur vanaf de Lingewal rechtsaf de Karstraat in en zag daarbij de 30-jarige vrouw uit Bemmel, die op een scooter op het fietspad reed, over het hoofd. Er ontstond een aanrijding waarbij de scooterrijdster zwaar gewond raakte. Zij is overgebracht naar het ziekenhuis waar ze aan haar verwondingen overleed.

Werkstraf en voorwaardelijke rijontzegging voor veroorzaken ongeval

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit ’s-Hertogenbosch voor het veroorzaken van een verkeerongeval in Hoenzadriel. Hij krijgt een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden, met een proeftijd van 1 jaar opgelegd.

Op 11 april 2017 vond in een bocht op de Hoenzadrielsedijk te Hoenzadriel een botsing plaats tussen een bedrijfsauto en 2 wielrenners. De wielrenners hebben hierbij zwaar lichamelijk letsel opgelopen.

Aanmerkelijk onoplettend en onvoorzichtig gereden
De rechtbank stelt vast dat de man in een bocht op de hele smalle dijk te veel links heeft gereden en daarmee in strijd heeft gehandeld met de verplichting om zoveel mogelijk rechts te houden. De man verklaarde dat hij de wielrenners kort voor de aanrijding wèl in zijn richting heeft zien rijden, maar vlak voorafgaande aan het ongeval niet meer heeft gezien, hoogstwaarschijnlijk omdat hij verblind was door de zon. Hij droeg geen zonnebril en ook heeft zijn rijgedrag niet aangepast aan de weersomstandigheden. Volgens de rechtbank is de man daarmee tekort geschoten in de zorgvuldigheid die van hem als bestuurder mag worden verwacht. Het ongeval is dan ook aan de mans schuld te wijten, omdat hij daarmee aanmerkelijk onoplettend en onzorgvuldig heeft gereden.

Werkstraf en voorwaardelijke rijontzegging
De officier eiste een werkstraf van 120 uur en ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 1 jaar. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de man niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest, dat niet is gebleken dat hij zich in het verkeer asociaal gedraagt en dat het ongeval ook op hem veel impact heeft gehad. Tijdens de behandeling van de zitting betuigde de man oprecht zijn spijt. De rechtbank legt een lagere straf op, namelijk een werkstraf van 60 uur. Als bijkomende straf zal de rechtbank een geheel voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 6 maanden opleggen, met een proeftijd van 1 jaar als stok achter de deur om extra oplettend te zijn in het verkeer.

Politie zoekt getuigen van schietincident Den Haag

De politie onderzoekt een schietincident op woensdagavond 31 juli op de Schalk Burgerstraat in Den Haag. Later op de avond zijn twee verdachten aangehouden. Rond 18:15 uur kreeg de politie meerdere meldingen van een mogelijk schietincident op de Schalk Burgerstraat. Toen agenten daar arriveerden, troffen zijn geen slachtoffers aan.

Direct is een plaats delict opgemaakt en werd na onderzoek een huls aangetroffen. Later op de avond konden in de omgeving twee mannen in een voertuig aangehouden worden. Het gaat om een 26-jarige man uit Den Haag en een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij zitten nog vast en worden later vandaag gehoord over hun mogelijke betrokkenheid bij het schietincident.

De politie vraagt getuigen om zich te melden via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Uitgebreide humanitaire actie nodig om ebola-uitbraak te beëindigen

Een jaar na de uitbraak van Ebola in DR Congo verspreidt de dodelijke ziekte zich nog steeds. De laatste drie maanden werden er gemiddeld elke dag 13 nieuwe Ebola-gevallen gemeld, waarvan er gisteren ook nogmaals één in miljoenenstad Goma. De onveiligheid in het gebied en weerstand uit de gemeenschappen zorgt ervoor dat de hulpverlening lastig blijft. Grote internationale humanitaire actie is nodig om te zorgen dat de uitbraak wordt gestopt.

Het nieuwe ebola-geval in de stad Goma onderstreept dat het belangrijk is om de hulpverlening op te schalen om ebola tegen te gaan. Het Rode Kruis werkt al een tijd in Goma om verdere verspreiding te voorkomen en om voorlichting te geven over de ziekte. Het is belangrijk dat de mensen begrijpen wat de ziekte inhoudt en wat zij moeten doen wanneer symptomen opkomen.

"Er is nu erkenning dat dit vreselijke virus allen kan worden gestopt wanneer we intensief samenwerken met de gemeenschappen”, zegt Emanuele Capobianco, hoofd medische zorg van het Internationale Rode Kruis. "We moeten zorgen dat we goed luisteren naar de zorgen en de noden van de bevolking, de mensen zijn nog steeds achterdochtig en hebben niet altijd vertrouwen in hulpverlening.”

Geruchten
Een belangrijk deel van het werk van het Rode Kruis is het ontkrachten van geruchten over de ziekte en de hulpverlening bij lokale bevolking. Dit doet het Rode Kruis met vrijwilligers uit de gemeenschappen. Daarnaast verzorgt het Rode Kruis veilige begrafenissen van mensen die mogelijk geïnfecteerd zijn geweest met Ebola. Juist wanneer iemand overleden is, is de ziekte snel overdraagbaar. Het is belangrijk dat familieleden de overledene niet aanraken of wassen nadat deze is overleden, dat is een lokaal gebruik in deze regio. Het Rode Kruis heeft een deels doorzichtige lijkzak ontwikkeld om te zorgen dat de bevolking alsnog op een goede manier afscheid kan nemen van hun geliefden.

Jaar hulpverlening
In de gebieden waar het Rode Kruis werkt, heeft het Rode Kruis het afgelopen jaar meer dan 9.400 keer veilige begrafenissen verzorgd. Meer dan 1500 hulpverleners van het Rode Kruis zijn getraind om dit gevaarlijke werk te doen. Meer dan 1,3 miljoen mensen zijn bereikt met voorlichting over de ziekte. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken draagt 500.000 euro bij aan de hulpverlening van het Rode Kruis tegen ebola, in DR Congo en omringende landen. De hulporganisatie is in omringende landen actief met preventieve maatregelen, om te zorgen dat de ziekte zich niet snel zal verspreiden over de grenzen.

Vermist meisje (12) uit Tilburg weer terecht

Donderdagmorgen is in Tilburg en de directe omgeving een Vermist Kind Alert verspreid voor Eline, die sinds woensdagavond is vermist. De politie en haar familie maken zich grote zorgen.

Eline is op woensdagavond rond 18.30 uur op de fiets vertrokken om een vriendinnetje te ontmoeten. Hierna is ze niet naar huis gekomen. Uit onderzoek blijkt dat ze geen afspraak had met dit vriendinnetje.

Eline draagt een lichtblauwe spijkerbroek, verdere kleding onbekend. Ze rijdt op een zwarte fiets met rode banden en een rood zadel.

Update 11:45 uur
Ze is weer terecht zo meldt de politie op Twitter. 

Twee keer goud, negen medailles op Jeugd Olympisch Festival

Op deze wat sport betreft wat meer rustige dag kijken we nog even terug naar de Nederlandse talenten die afgelopen week in actie kwamen. In het Azerbeidzjaanse Baku werd namelijk het Europees Jeugd Olympisch Festival gehouden en daar pakte Nederland de nodige medailles.

Handbal
De Nederlandse dames kenden een wat moeizame groepsfase: Frankrijk (31-27) werd verslagen, Roemenië (25-32) bleek te sterk en Spanje werd met 33-32 dan weer nipt geklopt. In de halve finales rekende Nederland met 23-19 af met Zwitserland, waarna Frankrijk in de finale revanche nam: 21-23 en dus kreeg Nederland het zilver omgehangen.

Judo
Nederland verliet de Heydar Aliyev Arena met een mooie collectie judomedailles. Bij de meisjes tot 52 kilogram ging het goud naar Elin Henninger, die in de finale de Spaanse Ariane Toro Soler versloeg. Joanne van Lieshout won eveneens goud (-63kg), nadat ze de Kroatische Katarina Kristo in de finale de baas was. Zilver was voor Carmen Dijkstra in de klasse boven 70kg, waar ze de finale verloor van de Turkse Hilal Ozturk. Yael van Heemst (-70kg) verloor eveneens een finale: Ai Tsunoda Rousant uit Spanje was te sterk en dus pakte Van Heemst zilver.

Brons was er voor Alexe Wagemaker (-57kg), die in de halve finales van de latere Turkse winnares Ozlem Yildiz verloor. De enige jongensmedaille kwam van Jelle van Teijlingen (-73kg). Na zijn nederlaag in de achtste finales vocht hij zich via de herkansingen naar de strijd om brons, die hij won van de Portugees Rodrigo Pires. Axel Heeren (M90), Ian van Herk (M81), Niels Thijssen (M66), Laurens Wilms (M55), Indy Godschalk (W48) en Joshlyn Supusepa (W44) werden vroegtijdig uitschakeld of - in het geval van Supusepa - verloren de strijd om brons.

Zwemmen
Het zwemmen leverde twee keer brons op. Tim Korstanje tikte op de 50m vrije slag aan in 23,08 seconden, een kleine twee tienden achter de Poolse winnaar Mateusz Chowaniec (22,91). Op dezelfde afstand was er eenzelfde medaille voor Milou van Wijk en wel in 25,76 seconden, waarmee ze de Roemeense Bianca Costea (25,34) wel relatief ruim voor moest laten gaan. Van Wijk werd zesde op de 100m vrije slag, Ismay Lichtendonk werd achtste op de 100m rugslag.

Turnen
Nederlandse medailles zaten er niet in. Marit Reijnders en Lisa van Rozen haalden de meerkampfinale wel, hoewel er slechts drie van de 31 deelneemsters aan de kwalificatie af moesten vallen, daarin bleven ze onderin hangen. Van Rozen werd 22e, Reijnders moest na twee toestellen afhaken. Een individuele toestelfinale werd door de dames niet bereikt.

Worstelen
Bredi Slinkers vertegenwoordigde Nederland en wel bij het Grieks-Romeins worstelen tot 60kg. In de achtste finales moest hij zijn meerdere erkennen in de Rus Magomed Gigiev, waarna hij in de herkansingen sneuvelde tegen Filip Vercevic uit Kroatië. Het thuisland deed het overigens prima: acht keer goud, waaronder in vijf van de zes gewichtsklassen in het Grieks-Romeins worstelen.

Mario Tennis Aces tijdelijk gratis te spelen voor NSO-leden

Nintendo kondigt aan dat Mario Tennis Aces binnenkort tijdelijk gratis te spelen is voor leden van Nintendo Switch Online. Van 7 tot en met 13 augustus is de game gratis te downloaden en spelen.

Van 7 tot en met 20 augustus is de game bovendien met 33% korting te koop in de Nintendo eShop. Progressie die je maakt in de gratis versie wordt meegenomen mocht je besluiten de game aan te schaffen.

PSV moet Lammers maanden missen na knieoperatie

Sam Lammers komt voorlopig niet in actie, zo maakt PSV via de officiële kanalen bekend. De 22-jarige spits raakte tijdens de met 2-0 verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax geblesseerd aan de knie. Na een 'uitvoerige diagnose' is besloten om Lammers te opereren, waardoor hij maanden aan de kant zal staan.

"De operatie is goed verlopen, maar ik sta helaas de komende maanden aan de kant. Ik baal er ontzettend van, want ik was er klaar voor om met PSV om de prijzen te gaan spelen", laat Lammers op de website van PSV weten.

De spits werd vorig seizoen verhuurd aan sc Heerenveen en leek dit seizoen een kans te krijgen bij de Eindhovenaren. Lammers scoorde in de heenwedstrijd van de voorronde van de Champions League tegen FC Basel (3-2 zege), maar raakte tijdens het duel met Ajax in de tweede helft geblesseerd aan zijn rechterknie.

PSV schrijft dat men na 'een uitvoerige diagnose' heeft besloten om Lammers te opereren. Vanwege de nieuwe wetgeving wordt er door de Eindhovenaren niet gemeld wat de spits precies mankeert en hoe lang de verwachte herstelduur is.

"Dat was de beste optie om de ontstane schade te herstellen. Ik blijf nu een paar dagen in het ziekenhuis om te herstellen van de ingreep en dan gaat de focus op de revalidatie. Ik ben er zeker van dat ik er sterker uit ga komen. Dit hoort ook bij het leven van een topsporter, het is niet anders."

Lammers leek dit seizoen met Donyell Malen te gaan strijden voor de spitspositie, die vacant is na het vertrek van Luuk de Jong naar Sevilla. Ook voor trainer Mark van Bommel vormt de blessure van de spits om die reden een forse tegenvaller.

Lammers keerde deze zomer terug bij PSV nadat hij een jaar op huurbasis voor Heerenveen speelde. In dienst van de Friezen kwam hij tot 19 doelpunten en 5 assists in 35 officiële wedstrijden.

Extra controles bij wegwerkzaamheden A2

De politie controleert van twee tot vijf augustus extra op hardrijders tijdens wegwerkzaamheden aan de A2 (knooppunt Holendrecht en de Leidsche Rijntunnel).

Vanaf 10 mei start Rijkswaterstaat met grote onderhoudswerkzaamheden waardoor minder rijstroken beschikbaar zijn. Voor de rijstroken die wel beschikbaar zijn, geldt tijdens de wegwerkzaamheden een snelheidsbeperking. De toegestane maximumsnelheid is dan 70 km/uur.

De extra controles vinden plaats om de veiligheid van de wegwerkers te garanderen. De controles worden ter plaatse ook aangekondigd door middel van tekstkarren en aangepaste bebording.

In de periode tot september wordt in totaal op negen weekenden aan de A2 gewerkt. In al deze weekenden blijven er rijstroken beschikbaar.

Extra controles bij wegwerkzaamheden A2 (Afbeelding: politie)
Extra controles bij wegwerkzaamheden A2 (Afbeelding: politie)

Danjuma maakt miljoenentransfer naar de Premier League

Arnaut Danjuma Groeneveld vervolgt zijn loopbaan bij Bournemouth, zo maakt de Engelse club via de officiële kanalen bekend. De 22-jarige vleugelaanvaller zet bij the Cherries zijn handtekening onder een long-term contract, dat hem volgens verschillende media tot medio 2024 aan de club verbindt.

De aanvaller arriveerde eerder deze week in Engeland en doorstond donderdagochtend de medische keuring, waardoor niets het afronden van de overstap meer in de weg stond. Club Brugge en Bournemouth hadden al een akkoord bereikt over de transfersom, die minimaal vijftien miljoen bedraagt. Het betekent dat de Belgische topclub een fraaie winst maakt op Danjuma, daar hij een jaar geleden voor een miljoen overgenomen werd van NEC.

In zijn eerste seizoen in Belgische dienst kwam Danjuma tot 6 doelpunten en 4 assists in 25 wedstrijden. De buitenspeler maakte in oktober tevens zijn debuut voor Oranje, door in de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland (3-0 winst) als invaller binnen de lijnen te komen. Het contract van Danjuma bij Club Brugge liep nog tot medio 2022, maar het hing al een tijdje in de lucht dat hij de verbintenis niet zou gaan uitdienen.

Danjuma werd de voorbije tijd gelinkt aan onder meer AC Milan en Tottenham Hotspur, maar in de afgelopen dagen doken in Engeland berichten op over 'vergevorderde onderhandelingen' met Bournemouth. De tweevoudig Oranje-international heeft uiteindelijk bewust voor Bournemouth gekozen, omdat hij met het oog op het EK van 2020 de kans op speeltijd bij the Cherries het grootst acht.

Bij de nummer veertien van het afgelopen Premier League-seizoen wordt Danjuma ploeggenoot van Nathan Aké.

BILD: Huurtransfer naar Hoffenheim kan gevolgen hebben voor Dost

Schalke 04 liet Sebastian Rudy woensdag op huurbasis naar TSG 1899 Hoffenheim vertrekken. De tijdelijke overstap van de 29-jarige middenvelder naar de club van trainer Alfred Schreuder zou gevolgen kunnen hebben voor Bas Dost. Volgens BILD hebben die Konigsblauen nu ruimte in het salarisbudget om de dertigjarige spits binnen te halen. Hoffenheim neemt het volledige salaris van Rudy over, die in Gelsenkirchen circa vijf miljoen euro per jaar bijgeschreven kreeg.

Een jaar geleden werd de middenvelder nog voor zestien miljoen overgenomen van Bayern München, maar de 27-voudig Duits international kende een betrekkelijk tegenvallend seizoen bij Schalke. Totaal speelde Rudy, wiens contract nog loopt tot medio 2022, 28 officiële wedstrijden voor de nummer veertien van het afgelopen Bundesliga-seizoen, hetgeen als onsuccesvol wordt beschouwd.

Met Weston McKennie, Omar Mascarell en Suat Serdar heeft Schalke reeds drie defensieve middenvelders, terwijl de nieuwe trainer David Wagner de conclusie heeft getrokken dat Rudy niet in zijn systeem paste. Bovendien biedt het vertrek van de fors verdienende middenvelder ruimte om zaken te doen op de transfermarkt. In een eerder stadium werd Schalke al gelinkt aan Dost, die bij Sporting Portugal mag vertrekken. Op dat moment was zowel de transfersom als het salaris te gortig voor Schalke. Sporting wenst een bedrag van vijftien miljoen, nadat de vraagprijs eerder nog twintig miljoen bedroeg. Schalke kan dit bedrag niet op tafel leggen en zou inzetten op een huurtransfer. Het is echter nog de vraag of Sporting dit ziet zitten. Er zouden bovendien meer kapers op de kust zijn, daar in een eerder stadium ook Fenerbahçe, Sevilla en Girondins de Bordeaux aan Dost werden gelinkt.

Twee verdachten aangehouden voor brandstichting in Tilburg

Donderdagnacht zijn twee verdachten aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de brandstichting van diverse auto’s, caravans en scooters in Tilburg. De meldkamer kreeg donderdagnacht 1 augustus omstreeks 00:00 uur de eerste melding van een autobrand in de Goirkestraat. Daarbij was ook de schutting in brand gevlogen.

Nadat deze brand geblust was, kregen zij later rond 01:30 uur wederom een melding van een scooter die in brand stond aan het Prof. Rogierhof. De volgende melding kwam omstreeks 01:50 uur binnen. Het bleek te gaan om een caravan in de Willem Knuttelstraat die in brand stond. Hierbij is ook het dak van een schuur in brand gevlogen. Rond 02:00 uur kwamen twee meldingen kort na elkaar binnen. Een busje in de Van Alphenstraat stond in brand en twee containers brandden in de Bataviastraat. De brandweer heeft alle branden snel kunnen blussen. Uit onderzoek werd al snel een vermoeden van brandstichting duidelijk.

Na verklaringen van getuigen, kwam de politie op het spoor van een mogelijke verdachte. Diverse agenten zijn op zoek gegaan naar de verdachte, die uiteindelijk in de Poststraat in Tilburg is aangehouden. De man zit momenteel vast en wordt verhoord. De tweede verdachte is aangehouden aan de Spoordijk. Ook hij zit nog vast voor onderzoek.

Borderlands 3 is goud en klaar voor actie

Goed nieuws voor fans die wachten op Borderlands 3. De game is goud gegaan, wat betekent dat de game klaar is om geprint en gedistributeerd te worden. Een delay zit er dus niet meer in en een release op 13 september kan niet meer fout gaan.

Het team van Gearbox gaat nu ongetwijfeld verder met de ontwikkeling van de aangekondigde DLC Packs en met bugfixes, maar in ieder geval kunnen we volgende maand aan de slag met de game.

Ministerie van OCW vaart met onderwijsboot mee in Pride

Met lessenaars, schooluniformen en een groot schoolbord aan boord vaart het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aanstaande zaterdag mee met een eigen onderwijsboot bij de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam. Minister Ingrid van Engelshoven vaart samen met tientallen leerlingen, studenten en docenten mee om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn op school.

“Samen vieren we dat het steeds beter lukt om je zelf te kunnen zijn op school. Ik wil dat iedereen zich veilig in de klas kan voelen. Wie je ook bent en van wie je ook houdt,” aldus emancipatieminister Van Engelshoven.

De onderwijsboot is open gesteld aan iedereen die bijdraagt aan een veilige omgeving op school en graag de diversiteit in het onderwijs mee wil vieren tijdens de Canal Parade. Op de oproep van het ministerie om mee te varen, kwamen tientallen reacties binnen van docenten, leerlingen en studenten.

Helaas is het nog altijd geen vanzelfsprekendheid dat iedereen in vrijheid en veiligheid zichzelf kan zijn in het onderwijs. Zo bracht de SCP monitor, die eind 2018 uit kwam, in beeld dat transgender jongeren twee keer zo vaak gepest worden als leeftijdsgenoten, respectievelijk 20% versus 10%. Ook gelooft een op de vijf van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs dat hun school niet veilig genoeg is om openlijk uit de kast te kunnen komen. De helft van de leerlingen vindt dat dat op school wél kan. LHBT-leerlingen voelen zich nog steeds minder veilig vergeleken met andere jongeren hoewel het verschil nog nooit zo klein was: bij lesbische meisjes is dit 86 procent versus 97 procent en bij homoseksuele jongens 95 procent versus 99 procent.

Minister van Engelshoven: “Hoewel we zien dat de cijfers de goede kant op gaan, mogen we pas tevreden zijn als school voor íedereen een veilige omgeving is. Daar moeten we ons voor in blijven zetten. Met onze eigen onderwijsboot tijdens de Canal Parade vieren we de diversiteit in het onderwijs en onderstrepen we het belang van een veilige klas voor iedereen.”

Man opgepakt na vernielen treinruit

Een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is woensdagavond in Tilburg aangehouden na de vernieling van een ruit van een trein. De man bleek onder invloed van drugs de trein vernield te hebben.

Omstreeks 20.00 uur kregen agenten een melding over een persoon die de ruit van een trein had vernield. Kort daarop kwam een tweede melding binnen dat men de vermoedelijke dader met bebloede handen had zien lopen. Toen agenten ter plaatse kwamen aan het Clarissenhof zagen zij de man die voldeed aan het signalement.

De verdachte had verwondingen aan zijn arm. Op basis hiervan besloten de agenten over te gaan tot het aanhouden van de man voor de vernieling van de trein. De man is meegenomen naar het bureau voor verhoor en verder onderzoek.

NS gaat stations met reisassistentie uitbreiden

Goed nieuws voor reizigers met een beperking: NS breidt het aantal stations met assistentie voor reizigers met een beperking fors uit met 102 extra stations. Het totaal komt daarmee op 245. Van Grou-Jirnssum tot Arnemuiden en van Alkmaar Noord tot Borne. Een belangrijke stap om de reismogelijkheden voor een grote groep uit te breiden. De uitbreiding is niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar ook voor reizigers met een auditieve of visuele beperking.

NS heeft hierover afspraken gemaakt met partners Ieder(in), Oogvereniging, de Roos Prommenschenkel Foundation en ProRail. Vorige maand nog werd Deventer Colmschate aan de lijst met reisassistentie toegevoegd. Met de start van de nieuwe dienstregeling op 15 december 2019 komen daar nog eens de volgende 10 stations bij Amsterdam Sciencepark, Zaandijk Zaanse Schans, Halfweg Zwanenburg, Kapelle Biezelinge, Heiloo, Den Haag Ypenburg, Amersfoort Schothorst, Hoorn Kersenboogerd, Veenendaal West en Grou-Jirnsum. Op dit moment ligt het voorstel bij de reizigersorganisaties verenigd in LOCOV ter goedkeuring. De volledige uitbreiding naar 245 stations wordt binnen 5 jaar afgerond.

Reizigers kunnen NS Reisassistentie aanvragen via de NS-app of via NS.nl. Dit hoeft slechts één uur van tevoren. Ook tijdens de reis kan de reiziger via de app met één druk op de knop contact met NS opnemen.

Het toegankelijker maken van het openbaar vervoer is een gezamenlijke wens van NS en reizigers met een reisbeperking: Gelijkwaardige reismogelijkheden, zelfstandig waar het kan, met hulp waar nodig. NS-treinen hebben extra voorzieningen voor mensen met een beperking, zoals speciale ingangen, rolstoeltoiletten en priority seats. Naast reisassistentie is het in de nieuwe treinen, de Flirts en de SNG-Sprinters, het ook mogelijk om zelfstandig te reizen met een rolstoel of scootmobiel.

Sea-Watch krijgt iets meer tijd

Sea-Watch krijgt tot 2020 de tijd om aan strengere eisen op het gebied van veiligheid en bemanning te voldoen. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. Het is de uitspraak in een zaak die Sea-Watch tegen de Nederlandse Staat heeft aangespannen.

Sea-Watch gebruikt haar schip de Sea-Watch 3 om vluchtelingen in de Middellandse Zee op te pikken. Voor schepen van organisaties met ideële doelstellingen, zoals Sea-Watch, golden in Nederland dezelfde lichte eisen op het gebied van veiligheid en bemanning als voor pleziervaartuigen. Op 1 april 2019 heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) een Regeling vastgesteld die inhield dat schepen als de Sea-Watch 3 met onmiddellijke ingang moesten gaan voldoen aan de strengere eisen die ook voor bijvoorbeeld passagiersschepen gelden. Sea-Watch is een zaak tegen de Staat (I&W) begonnen waarin zij heeft gevorderd dat haar een overgangstermijn wordt gegund om aan die eisen te gaan voldoen.

De voorzieningenrechter in de rechtbank Den Haag heeft een overgangstermijn tot en met 15 augustus 2019 toegekend. In hoger beroep heeft het gerechtshof Den Haag die termijn verlengd tot en met 31 december 2019. Daarvoor was voor het hof van belang dat medewerkers van I&W tijdens een bespreking met onder meer Sea-Watch in januari 2019 zelf een overgangstermijn tot eind 2019 hebben voorgesteld. De Staat (I&W) vond toen dus kennelijk nog dat een overgangstermijn op zijn plaats was.

Het argument van de Staat (I&W) dat er in de periode tussen de bespreking van januari 2019 en de vaststelling van de regeling in april 2019 iets was veranderd, waardoor het nodig was dat de strengere eisen onmiddellijk van kracht werden, is door het hof verworpen. In januari 2019 was al bekend dat het een structureel probleem was dat schepen met drenkelingen aan boord (veel) moeilijker dan voorheen een haven konden vinden waar zij mensen van boord konden laten gaan.

Duitser beroofd van enkele duizenden euro's

Het opkopen van machines en apparaten in Capelle aan den IJssel, pakte voor een Duitser gisteravond even anders uit dan hij had verwacht. Het kostte zijn baas enkele duizenden euro’s.

Goederen kopen
De man was uit Duitsland naar Capelle gereden om enkele goederen op te kopen. Hij deed dat wel vaker voor een Duits bedrijf, maar deze keer pakte het anders uit. Toen hij om ongeveer 19.00 uur op de Wingerd aankwam, was er nog niemand aanwezig, maar na ongeveer 10 minuten kwamen twee mannen aanlopen. Hij kende hen niet, maar zij vroegen hem mee te lopen naar de kelderboxen om te helpen met de apparaten.

Daar ging het echter mis. Eén van de mannen trok een vuurwapen en de twee dwongen de man zijn geld af te geven; enkele duizenden euro’s. Daarna gingen de twee er vandoor.

Buurtonderzoek
De politie werd gewaarschuwd en die stelde direct een onderzoek in, maar de twee overvallers werden niet meer gevonden. De politie is een buurtonderzoek gestart en is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Wilders: 'Na Boerkaverbod ook hoofddoekverbod'

Het boerkaverbod is nog maar nauwelijks van kracht, of Geert Wilders maakt zich al weer klaar om te strijden voor de volgende stap.

Hij twitterde zojuist dat het na het boerkaverbod, dat overigens alleen in overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen en het openbaar vervoer geldt, het nu tijd is voor een algeheel hoofddoekverbod. 

Eerder vamorgen noemde hij vandaag al een 'historische dag' toen hij te gast was bij NOS Radio 1. 

Ongeveer 600 asielaanvragen in week 30

Vrijwel elke week maakt Rijksoverheid bekend hoeveel asielzoekers er een week eerder in Nederland een asielaanvraag hebben gedaan.  Gewoon omdat het kan. In week 30, vorige week dus, zijn er ongeveer 600 aanvragen binnengekomen.

Het gaat om eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen, hervestiging, herplaatsing en nareizigers die een aanvraag hebben gedaan. In week 30 zijn er minder aanvragen gedaan dan in week 27, toen het aantal aanvragen 700 bedroeg, en week 26, toen er 800 aanvragen werden gedaan. Over week 28 en 29 zijn er geen cijfers gepubliceerd.  

LEGO Jurassic World komt naar Nintendo Switch

LEGO Jurassic World wordt op 18 september 2019 uitgebracht voor de Nintendo Switch. Het spel ondersteunt ook de handheld-modus en kan worden gespeeld op de nieuwe Nintendo Switch Lite.

LEGO Jurassic World werd oorspronkelijk uitgebracht in 2015. Het spel beslaat meer dan twintig jaar van de Jurassic World-franchise. Het avontuur stelt onvergetelijke scènes en de actie uit Jurassic Park, The Lost World: Jurassic Park, Jurassic Park III en Jurassic World opnieuw voor in LEGO-vorm, met de kenmerkende LEGO-humor van TT Games. Fans kunnen allerlei momenten spelen en de uitgebreide eilanden Isla Nublar en Isla Sorna grondig verkennen.

"Het is een waar genoegen om een nieuwe generatie Nintendo Switch™-spelers kennis te kunnen laten maken met de hilarische avonturen uit LEGO® Jurassic World”, aldus Jonathan Smith, hoofd productie en strategisch leider bij TT Games. "Jong en oud kan thuis of onderweg de magie van de films opnieuw beleven en genieten van de verbeeldingskracht van LEGO."

Spelers kunnen in de huid kruipen van heldhaftige filmpersonages, zoals Dr. Ian Malcolm, Dr. Henry Wu, Claire Dearing, Owen Grady en nog veel meer, in de 20 verhaallevels waarin ze kostbaar amber met dinosaurus-DNA moeten verzamelen. Ze kunnen het verzamelde DNA gebruiken om compleet nieuwe dinosaurussen te creëren en met de dino-aanpasser kleuren, lichaamsdelen en vaardigheden mengen of combineren. Bovendien kunnen ze in de reusachtige voetsporen van de LEGO-dinosaurussen treden en het spel zelf als dinosaurus spelen.

LEGO® Jurassic World voor Nintendo Switch biedt ook drie eerder uitgegeven DLC-pakketten:

  • Jurassic World DLC-pakket: Met toegang tot zes nieuwe personages, twee nieuwe voertuigen, de Jurassic Response Unit, de Jurassic World Shuttle, en meer.
  • Jurassic Park-trilogiepakket nr. 1: Biedt toegang tot drie personages en één voertuig: Dino Handler, Eric Kirby en Paul Kirby, en het Animal Control-voertuig.
  • Jurassic Park-trilogiepakket nr. 2: Biedt toegang tot drie personages en één voertuig: Jurassic Park-helikopterpiloot, Lex en Tim Murphy, en Dr. Ian Malcolms cabriolet.

NBA 2K gaat samenwerken met Zion Williamson

2K heeft aangekondigd dat Zion Williamson, over het algemeen de eerste keuze in de NBA Draft van 2019, getekend heeft voor een meerjarige samenwerking met NBA 2K.

Voor de samenwerking zal Williamson bijdragen aan spelinitiatieven, consumentenevenementen, merkbranding en sociale bonding. Williamson is de populairste rookie van NBA 2K sinds 2011 en maakt binnenkort zijn debuut in de videogamewereld met NBA 2K20.

"Ik ben razend enthousiast om me officieel aan te mogen sluiten bij het team van 2K en deel uit te maken van het wereldwijde fenomeen, waarbij iedereen mij als personage kan kiezen. Ik ben er klaar voor mijn voetafdruk achter te laten in de basketbalcultuur en onderdeel te zijn van het team dat het basketbal van de toekomst vertegenwoordigt."

Williamson behoort dadelijk tot de elitegroep NBA-atleten die NBA 2K de afgelopen twintig jaar vertegenwoordigd heeft. Sporters die hier al eerder onderdeel van uitmaakten waren Kevin Durant, Stephen Curry, James Harden, Shaquille O’Neal, LeBron James, Giannis Antetokounmpo en NBA 2K20-coversterren Anthony Davis en Dwyane Wade.

"Zion is een van de beste aanstormende talenten binnen de NBA en we zijn ontzettend blij hem te mogen verwelkomen bij 2K", zei Jason Argent, senior vice-president bij NBA 2K. "NBA 2K speurt al meer dan twintig jaar naar 's werelds beste basketbaltalent en werkt al minstens zo lang samen met topspelers uit de basketbalwereld. Het is verbluffend om te zien waar Zion op het veld toe in staat is en we kijken ernaar uit om de ontwikkeling van zijn carrière vanaf de zijlijn te volgen."

Op 6 september 2019 kunnen fans kunnen voor het eerst de zaal in als Zion Williamson, dan wordt NBA 2K20 wereldwijd uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch.

Ethiopië plant 350 miljoen bomen

In Ethopië is men deze week flink aan de slag gegaan om eens wat te doen tegen de ellende die ontbossing heet. In één dag tijd heeft men maar liefst 350 miljoen bomen geplant, een nieuw wereldrecord.

Publieke instituten werden gesloten, zodat ook ambtenaren de handen vuil konden maken, en in het hele land gingen bewoners aan de slag met het planten van bomen. De minister van innovatie en technologie, Getahun Mekuria, hield gedurende de dag de geschatte tussenstand bij en kwam uit op 353 miljoen.

De bedoeling is dat er in Ethiopië deze zomer uiteindelijk zo'n vier miljard bomen geplant worden, waarbij elke inwoner aangespoord wordt om er gemiddeld zo'n veertig te plaatsen. Het is hard nodig ook, want de ontbossing is een groot probleem: zo'n 4 procent van Ethiopië bestaat nog uit bebost gebied, een eeuw eerder was dat maar liefst 35 procent.

FIFA 20 Ultimate Team levert nieuwe Icons en features

Dit jaar bevat FIFA Ultimate Team een serie nieuwe Icons, waaronder de recent aangekondigde Zinedine Zidane, samen met een reeks nieuwe features, van nieuwe sociale ervaringen tot eenvoudiger team-management en nog veel meer.

Een aantal noemenswaardige updates zijn:

  • FUT Friendlies: een nieuwe hub om lokaal of online FUT te spelen met vrienden, zoals online tegen vrienden spelen in traditionele 11v11 gameplay, met of zonder Huisregels. Daarnaast verschijnen er vier compleet nieuwe manieren om te spelen: Mystery Ball, King of the Hill, Max Chemistry en Swaps.
  • Doelstellingen opnieuw uitgevonden: spelers kunnen de manier waarop ze FUT spelen aanpassen met nieuwe manieren om progressie te maken en hun FUT Club te personaliseren. Dit kan met een reeks gegroepeerde taken die voor een bepaalde tijd beschikbaar zijn voor meer complexe en waardevolle doelstellingen.
  • Nieuwe opties voor personalisatie: creëer een volledige unieke FUT Club met nieuwe Club Personalisatie waarin je kunt genieten van nieuwe op maat gemaakte tenues, logo’s, spandoeken en andere aankleding voor je stadion, vieringen en nog veel meer.
  • Selectie-management: een opnieuw ontworpen selectiescherm stelt spelers voor het eerst in staat om hun Actieve Selectie, de Transfermarkt en Clubcontent content snel te bekijken vanaf één locatie.

Het eerste Seizoen zal op 19 september voor iedereen van start gaan door middel van de EA Access Play First Trial om alvast progressie te maken voor de wereldwijde launch op 27 september en zal lopen tot eind oktober.

Squad Battles in FIFA Ultimate Team

Radial in FIFA Ultimate Team

FIFA Ultimate Team - Customization Screen

Gudde door het stof na fout in shirt FC Groningen: "We betreuren dit"

Supporters van FC Groningen zijn niet blij met de kleur groen op het nieuwe thuisshirt. Het Dagblad van het Noorden schrijft dat de club een scheve schaats heeft gereden met het nieuwe tricot.

Het shirt heeft namelijk niet de juiste kleur groen meegekregen en voldoet daarmee niet aan de eisen die zijn vastgelegd in het zogenoemde Gouden Aandeel.

Dat is een document dat jaren geleden door fans in samenspraak met het toenmalige bestuur is opgesteld. In het document staan de fundamentele waarden van FC Groningen omschreven, waarmee de clubcultuur gewaarborgd moet worden.

Omdat de banen op het nieuwe tricot bestaan uit een patroon met verschillende tinten groen, trokken supporters aan de bel. "Het is jammer dat we in het productieproces onvoldoende rekening hebben gehouden met het Gouden Aandeel. We erkennen dat we hierin onzorgvuldig hebben gehandeld en betreuren dit", reageert algemeen directeur Wouter Gudde.

Hij ging in gesprek met de fans en laat weten dat de kwestie is uitgesproken. "We zullen de supportersgroeperingen in de toekomst in een eerder stadium bij het proces betrekken."

Bandai Namco richt nieuwe mobile game bedrijf op

Bandai Namco Entertainment heeft de oprichting van een nieuw bedrijf in Barcelona aangekondigd. Bandai Namco Mobile zal gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling en marketing van mobiel entertainment buiten de Aziatische markt.

Gefocust op de groeiende mobiele business binnen de Network Entertainment Unit binnen Bandai Namco group, zal het nieuwe bedrijf de overzeese mobiele ontwikkeling en marketingwerkzaamheden overzien, wat voor flexibelere en beter samenwerkende contentcreatie en marketingactiviteiten zal zorgen.

Het opzetten van een apart bedrijf voor al onze Westerse mobiele ontwikkeling en marketing staat ons toe beter te reageren op markttendensen en om hogere kwaliteit content op een sneller tempo te creëren, als onderdeel van onze langetermijnvisie voor de business.”, stelt Naoki Katashima, CEO van Bandai Namco Entertainment Europe, Bandai Namco Entertainment America en Bandai Namco Mobile, “We hopen dat je je verheugt op geweldig entertainment, gebracht door Bandai Namco Mobile.

De keuze om ons te vestigen in Barcelona was makkelijk”, zegt Tatsuya Kubota, COO van Bandai Namco Mobile. “De stad is niet alleen een van de mooiste steden ter wereld, het is ook een broeinest voor internationale game-ontwikkeling en het thuis van het beste talent dat de mobiele industrie te bieden heeft.

Bandai Namco Mobile zal begin 2020 de deuren openen, en werving van talent zal de komende maanden starten.

MLB: Astros ondanks verlies grote winnaar van de dag

Houston Astros is ondanks het verlies van vannacht tegen de Cleveland Indians (4-10) toch de grote winnaar van de dag gewonnen. De ploeg uit Houston haalde maar liefst drie versterkingen voor de rest van het seizoen.

Gisterenavond 22.00 Nederlandse tijd liep de Trade Deadline af in de MLB en het werd vuurwerk in het laatste kwartier. Na het verstrijken van de deadline kwam het nieuws dat de Astros reliever e Biagini en de startende werpers Aaron Sanchez en Zack Greinke hadden binnengehaald. Vooral die laatste naam mag gezien worden als een topversterking voor de Astros.

Greinke, een van de beste startende werpers in de MLB, speelde woensdagavond nog gewoon mee met zijn voormalige ploeg Arizona Diamondbacks tegen de New York Yankees. In vijf innings kreeg hij twee runs tegen en werd toen van de heuvel gehaald. Meteen erna werd duidelijk dat Greinke voor de Diamondbacks zijn laatste bal had gegooid en nu zijn kunsten mag vertonen voor Houston Astros.

Uitslagen MLB woensdag

Washington Nationals - Atlanta Braves 4-5 (tien innings)
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 4-1
Kansas City Royals - Toronto Blue Jays 1-4
Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 1-5
Los Angeles Angels - Detroit Tigers 1-9
Philadelphia Phillies - San Francisco Giants 1-5
Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 5-8
Cleveland Indians - Houston Astros 10-4
Miami Marlins - Minnesota Twins 4-7
Texas Rangers - Seatlle Mariniers 9-7
Chicago White Sox - New York Mets 2-4
St. Louis Cardinals - Chicago Cubs 0-2
Oakland Athletics - Milwaukee Brewers 2-4

Verdachten handgranaat bij supportershome ADO voor de rechter

De drie Amsterdammers die verdacht worden van het ophangen van een handgranaat bij het het supportershome van voetbalclub ADO Den Haag, moeten vandaag voor de eerste keer voor de rechter verschijnen, zo meldt AT5.

Het explosief werd op dinsdagochtend 9 april bij het home gevonden. De verdachten, twee mannen van 18 jaar en één man van 20 jaar oud, werden twee weken later opgepakt.

Vandaag verschijnen zij voor de eerste keer voor de Haagse rechtbank. Het gaat om een inleidende zitting, de zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. De mannen worden verdacht van bedreiging, het in het bezit zijn van een granaat en vernieling. Ze zitten alle drie nog steeds vast, schrijft Omroep West.

Groen-gele verf
Naast de handgranaat, die met tape en draad was vastgemaakt aan het supportershome, waren er drie (Andreas)kruizen op het gebouw gespoten.

Mogelijk ging het om een vergelding voor de acties van Haagse voetbalsupporters in februari dit jaar. Verschillende plekken in Amsterdam  werden toen beklad met anti-Joodse leuzen en groen-gele verf, zo ook het beeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.

Het boerkaverbod is ingegaan, politie waarschuwt voor burgerarrest

Vanaf vandaag is de wet ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’ in gegaan. De belangrijkste feiten op een rij. 

Gezichtsbedekkend
Vanaf 1 augustus 2019 is het verboden gezichtsbedekkende kleding te dragen in het openbaar vervoer en in gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Op deze locaties is het voor de sociale veiligheid en dienstverlening namelijk belangrijk dat iedereen elkaar kan herkennen en aankijken. Het is daarom niet toegestaan om kleding te dragen die het gezicht onherkenbaar maakt, zoals een integraalhelm, bivakmuts of boerka.

Naleving
Controle op naleving van dit verbod ligt bij de medewerkers van de instelling waar het verbod geldt en bij het personeel van het vervoersbedrijf. Van hen wordt verwacht dat zij overtreders aanspreken, wijzen op het bestaan van het verbod en hen verzoeken de gezichtsbedekking te verwijderen of anders het pand te verlaten.

Bekeuring
Als hier geen gehoor aan wordt gegeven kan de medewerker de hulp van politie inschakelen. Ook de politie zal de betrokkene waarschuwen de gezichtsbedekking te verwijderen of de locatie te verlaten. Als dit niet het beoogde effect heeft, kan deze overgaan tot het uitschrijven van een bekeuring.

Melding maken
Wilt u melding maken van een persoon met gezichtsbedekkende kleding op een locatie waar dit verboden is, neem contact op met een medewerker van de locatie of personeel van het vervoersbedrijf.

Aangifte
Draagt u gezichtsbedekkende kleding en wilt u als slachtoffer van een misdrijf aangifte doen, dan zijn er meerdere opties. Zo kunt u aangifte doen op locatie (bijvoorbeeld bij u thuis), telefonisch of via internet. Dan bent u niet in overtreding. Indien het niet anders kan en u hulp zoekt of aangifte wilt doen op een politiebureau, dan dient u mee te werken door de gezichtsbedekkende kleding af te doen.

Burgerarrest
In de media wordt gemeld dat iedere burger mag overgaan tot aanhouding op heterdaad, dit gericht op een overtreding van de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding. De wet geeft inderdaad deze mogelijkheid aan. De politie adviseert burgers echter voorzichtig te zijn met het zelf aanhouden van mogelijke overtreders van de Wet gezichtsbedekkende kleding.

Hoewel betrokkene op het eerste oog in overtreding kan zijn, dient er ook altijd door de overheidsinstantie of vervoerder gewezen te worden op het verbod en de keus te worden voorgelegd de kleding af te doen of zich te verwijderen. Pas als door de politie is vastgesteld dat die waarschuwing is gedaan en de keus is voorgelegd kan de politie eventueel overgaan tot het uitschrijven van een proces-verbaal. Daarna zal het OM bepalen of er een boete wordt opgelegd.

FOK! Wat een weer: geile regendag!

Gegroet!  

Ik ben een beschaafde jongen. Woorden als geil zul je mij niet snel horen roepen, toch is het nu zover. In deze tijden dat droog, zonnig en warm weer steeds meer gaat overheersen, moet ik genieten van elke regenbui die zich aandient. En dat is gisteren helemaal gelukt. Het was gewoon supergeil!  

Ik realiseer me wel dat de regens in sommige delen van het land veel harder nodig zijn dan hier, maar ja, ik ben natuurlijk een fanatiek regenliefhebber en als het kan geniet ik er dan ook van met volle teugen. Ik hoop echt dat de oostelijke landsdelen ook nog hun portie krijgen. Met het verstrijken van het seizoen wordt dat echter steeds een beetje lastiger.

Je zag het vandaag al heel duidelijk. Het ontbreken van een echte westcirculatie zorgt voor de grote droogte in het oosten. Gisteren had je namelijk min of meer een klassieke herfstsituatie. Een hoogtetrog en kustconvergentie deden de boel vandaag al ontploffen. Een verschijnsel dat je voornamelijk in de herfst ziet. Door het warme weer is de Noordzee (Visbak) al goed opgewarmd. De hoogtetrog deed de rest.

In eerste instantie schurkte de buien tegen de kust aan, maar trokken niet het land op. Dit gebeurde in de loop van de ochtend wel, maar heel langzaam. Toen gingen de remmen ook los. In dit geval bleef de buienzone maar aangroeien en aangroeien. Ook ik dacht steeds, nu wordt het zo droog. Nee hoor, de volgende hoosbui diende zich aan, en dat ging uren zo door. Pas in de middag begon de neerslag zich echt oostwaarts te verplaatsen. Er kwam ook agressief onweer bij voor. Bij een vriend van me viel de stroom uit door een nabije CG. 

Tijd voor wat cijfers. Ik tapte uiteindelijk 38 mm af, Haarlem Zuid 39 mm, Lelystad 25 mm, Hoek Van Holland 36 mm. De winnaar van de dag is echter Katwijk met 46 mm. In het midden en oosten vielen er meer lossere buien. Daar viel plaatselijk ook zo'n 10 mm. Duidelijk is wel dat een strook van de westkust met de prijzen is gaan lopen vandaag. Inclusief uw weerman.

Toch zijn er ook veel gebieden geweest waar helemaal niks aan de hand was, en gewoon een droge dag hebben gehad. In de zuidelijke helft bleef het goeddeels droog, en de neerslag naar het noorden toe nam ook af.

Vandaag zijn er ook buien mogelijk. Ik denk hoe noordelijker hoe beter. Waarschijnlijk blijft het zuiden opnieuw buiten schot. Dit komt omdat de depressie ten noorden van ons land ligt. In het noorden vallen dan ook nog wel een paar stevige regen- en onweersbuien. Toch zijn de modellen het er niet over eens dat de buien alleen tot het noorden beperkt blijven. Ook voor het midden wordt nog wat berekend. We gaan het even afwachten, maar het zuiden blijft dus wel droog. De maxima liggen tussen de 19 en 23 graden.

Fijne dag!  

Kasteel Schwanenburg (Foto: Erwin Klein)
Kasteel Schwanenburg in Kleve torent boven de grondmist uit. Een prachtige en rustieke foto van Erwin Klein. (Foto:Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Langlaufster Nousiainen (36) overleden

De Finse oud-langlaufster Mona-Liisa Nousiainen is overleden. De olympiër, die haar grootste successen onder meisjesnaam Malvalehto boekte, overleed na een lang ziekbed en werd slechts 36 jaar.

Nousiainen was een veterane in het langlaufen, van 2001 tot en met 2018 deed ze mee in de World Cup, hoewel ze na het seizoen 2016/17 nog maar sporadisch in actie kwam. Ze slaagde er niet in zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Pyeongchang, waarna de moeder van één kind haar carrière besloot te beëindigen. Niet veel later hoorde ze dat ze een agressieve vorm van kanker had, waarop artsen haar nog drie maanden gaven.

In 2014 werd ze in Sochi 28e op de olympische sprint in vrije stijl, niet haar favoriete stijl. Op de WK's van 2005 en 2013 werd ze op de klassieke sprint zevende en op dat onderdeel boekte ze in 2013 in Liberec ook haar enige individuele World Cup-zege. Een maand later volgde in Sochi World Cup-winst op de klassieke teamsprint, samen met Anne Kyllönen.

Naast langlaufster was ze ook fervent muzikante: ze studeerde zelfs accordeon aan de in Scandinavië beroemde Sibeliusacademie. Nousiainen was getrouwd met Ville Nousiainen, zelf winnaar van twee keer WK-brons en ook sinds 2017/18 gestopt. Het stel kreeg in 2010 een dochter.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.