Nog geen bierfiets-verbod in Amsterdam West

Er komt voorlopig geen verbod op bierfietsen in Amsterdam West. De PvdA had hier vragen over gesteld aan het college, dat aangeeft de situatie wel nauwlettend in de gaten te gaan houden.

In stadsdeel Centrum is de bierfiets al langer verboden en sinds 1 juli geldt dit verbod ook in Oost. Volgens de PvdA is een dergelijk verbod in West ook wenselijk. Zo zorgt de bierfiets voor veel overlast. Waar in heel 2018 nog 284 meldingen van overlast binnenkwamen, zijn dit er tot en met 24 juli van dit jaar al 419. Van deze meldingen komen er 285 uit West.

'Ik fucking wóón hier'
Eerder uitten inwoners van het stadsdeel bij AT5 ook al hun onvrede over het, vooral onder toeristen, populaire vervoersmiddel. "Zij gaan één keer een rondje op een bierfiets en trekken dan de stad in, gaan zich helemaal klem zuipen en roken en rijden morgen terug naar Duitsland. Maar wij wonen hier. Ik fucking wóón hier!", uitte buurtbewoner Kees Kroese toen zijn woede.

Klachten nog niet voldoende
Het college beaamt dat verkeershinder en verkeersonveiligheid, net als hinderlijk gedrag en geluidsoverlast, negatieve effecten zijn van de bierfietsen. Toch is dit dus nog niet voldoende reden voor een verbod in West. "Zodra er voldoende objectieve informatie is over de overlast en hinder, zal de burgemeester ook dit gebied aanwijzen als verbodsgebied voor groepsfietsen", aldus het stadbestuur.

"Op dit moment zijn de vele meldingen van bewoners nog onvoldoende onderbouwd door politie en handhaving. De komende tijd zal het college hier in samenwerking met stadsdeel West extra aandacht aan geven", zegt het college verder.