FOK! Wat een weer: geile regendag!

Gegroet!  

Ik ben een beschaafde jongen. Woorden als geil zul je mij niet snel horen roepen, toch is het nu zover. In deze tijden dat droog, zonnig en warm weer steeds meer gaat overheersen, moet ik genieten van elke regenbui die zich aandient. En dat is gisteren helemaal gelukt. Het was gewoon supergeil!  

Ik realiseer me wel dat de regens in sommige delen van het land veel harder nodig zijn dan hier, maar ja, ik ben natuurlijk een fanatiek regenliefhebber en als het kan geniet ik er dan ook van met volle teugen. Ik hoop echt dat de oostelijke landsdelen ook nog hun portie krijgen. Met het verstrijken van het seizoen wordt dat echter steeds een beetje lastiger.

Je zag het vandaag al heel duidelijk. Het ontbreken van een echte westcirculatie zorgt voor de grote droogte in het oosten. Gisteren had je namelijk min of meer een klassieke herfstsituatie. Een hoogtetrog en kustconvergentie deden de boel vandaag al ontploffen. Een verschijnsel dat je voornamelijk in de herfst ziet. Door het warme weer is de Noordzee (Visbak) al goed opgewarmd. De hoogtetrog deed de rest.

In eerste instantie schurkte de buien tegen de kust aan, maar trokken niet het land op. Dit gebeurde in de loop van de ochtend wel, maar heel langzaam. Toen gingen de remmen ook los. In dit geval bleef de buienzone maar aangroeien en aangroeien. Ook ik dacht steeds, nu wordt het zo droog. Nee hoor, de volgende hoosbui diende zich aan, en dat ging uren zo door. Pas in de middag begon de neerslag zich echt oostwaarts te verplaatsen. Er kwam ook agressief onweer bij voor. Bij een vriend van me viel de stroom uit door een nabije CG. 

Tijd voor wat cijfers. Ik tapte uiteindelijk 38 mm af, Haarlem Zuid 39 mm, Lelystad 25 mm, Hoek Van Holland 36 mm. De winnaar van de dag is echter Katwijk met 46 mm. In het midden en oosten vielen er meer lossere buien. Daar viel plaatselijk ook zo'n 10 mm. Duidelijk is wel dat een strook van de westkust met de prijzen is gaan lopen vandaag. Inclusief uw weerman.

Toch zijn er ook veel gebieden geweest waar helemaal niks aan de hand was, en gewoon een droge dag hebben gehad. In de zuidelijke helft bleef het goeddeels droog, en de neerslag naar het noorden toe nam ook af.

Vandaag zijn er ook buien mogelijk. Ik denk hoe noordelijker hoe beter. Waarschijnlijk blijft het zuiden opnieuw buiten schot. Dit komt omdat de depressie ten noorden van ons land ligt. In het noorden vallen dan ook nog wel een paar stevige regen- en onweersbuien. Toch zijn de modellen het er niet over eens dat de buien alleen tot het noorden beperkt blijven. Ook voor het midden wordt nog wat berekend. We gaan het even afwachten, maar het zuiden blijft dus wel droog. De maxima liggen tussen de 19 en 23 graden.

Fijne dag!  

Kasteel Schwanenburg (Foto: Erwin Klein)
Kasteel Schwanenburg in Kleve torent boven de grondmist uit. Een prachtige en rustieke foto van Erwin Klein. (Foto:Erwin Klein)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.