Uitgebreide humanitaire actie nodig om ebola-uitbraak te beëindigen

Een jaar na de uitbraak van Ebola in DR Congo verspreidt de dodelijke ziekte zich nog steeds. De laatste drie maanden werden er gemiddeld elke dag 13 nieuwe Ebola-gevallen gemeld, waarvan er gisteren ook nogmaals één in miljoenenstad Goma. De onveiligheid in het gebied en weerstand uit de gemeenschappen zorgt ervoor dat de hulpverlening lastig blijft. Grote internationale humanitaire actie is nodig om te zorgen dat de uitbraak wordt gestopt.

Het nieuwe ebola-geval in de stad Goma onderstreept dat het belangrijk is om de hulpverlening op te schalen om ebola tegen te gaan. Het Rode Kruis werkt al een tijd in Goma om verdere verspreiding te voorkomen en om voorlichting te geven over de ziekte. Het is belangrijk dat de mensen begrijpen wat de ziekte inhoudt en wat zij moeten doen wanneer symptomen opkomen.

"Er is nu erkenning dat dit vreselijke virus allen kan worden gestopt wanneer we intensief samenwerken met de gemeenschappen”, zegt Emanuele Capobianco, hoofd medische zorg van het Internationale Rode Kruis. "We moeten zorgen dat we goed luisteren naar de zorgen en de noden van de bevolking, de mensen zijn nog steeds achterdochtig en hebben niet altijd vertrouwen in hulpverlening.”

Geruchten
Een belangrijk deel van het werk van het Rode Kruis is het ontkrachten van geruchten over de ziekte en de hulpverlening bij lokale bevolking. Dit doet het Rode Kruis met vrijwilligers uit de gemeenschappen. Daarnaast verzorgt het Rode Kruis veilige begrafenissen van mensen die mogelijk geïnfecteerd zijn geweest met Ebola. Juist wanneer iemand overleden is, is de ziekte snel overdraagbaar. Het is belangrijk dat familieleden de overledene niet aanraken of wassen nadat deze is overleden, dat is een lokaal gebruik in deze regio. Het Rode Kruis heeft een deels doorzichtige lijkzak ontwikkeld om te zorgen dat de bevolking alsnog op een goede manier afscheid kan nemen van hun geliefden.

Jaar hulpverlening
In de gebieden waar het Rode Kruis werkt, heeft het Rode Kruis het afgelopen jaar meer dan 9.400 keer veilige begrafenissen verzorgd. Meer dan 1500 hulpverleners van het Rode Kruis zijn getraind om dit gevaarlijke werk te doen. Meer dan 1,3 miljoen mensen zijn bereikt met voorlichting over de ziekte. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken draagt 500.000 euro bij aan de hulpverlening van het Rode Kruis tegen ebola, in DR Congo en omringende landen. De hulporganisatie is in omringende landen actief met preventieve maatregelen, om te zorgen dat de ziekte zich niet snel zal verspreiden over de grenzen.