FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 juni 2019

Karateka's sluiten Europese Spelen af, grootheid verslagen

De Europese Spelen in Minsk zijn afgelopen en op de slotdag stonden de resterende zes karatefinales op het programma. Dat leverde dit keer goud op voor vijf landen.

De Oostenrijkse Bettina Plank bezorgde haar land het goud bij de vrouwen tot 50kg, waar ze de Turkse Serap Ozcelik Arapoglu in de finale klop gaf. Brons was er voor de Française Sophia Bouderbane en de Wit-Russische thuisfavoriete Mariya Koulinkovitch.

Ivet Goranova leverde Bulgarije het goud op bij de vrouwen tot 55kg. In de finale moest Anzhelika Terliuga uit Oekraïne zich gewonnen geven, terwijl Jennifer Warling Luxemburg een prima bronzen medaille bezorgde. Ook de Duitse vicewereldkampioene Jana Bitsch mocht met brons naar huis.

Anita Serogina uit Oekraïne was de beste bij de vrouwen tot 61kg, waar ze Tjasa Ristic uit Slovenië in de finale het nakijken gaf. Gwendoline Philippe leverde Frankrijk het volgende brons op, Merve Coban deed hetzelfde voor Turkije.

Bij de mannen tot 60kg was de Let Kalvis Kalnins verrassend te sterk voor de Italiaanse wereldkampioen Angelo Crescenzo, die net als de Rus Evgeny Plakhutin genoegen moest nemen met brons. Kalnins pakte vervolgens zelfs het goud, want in de eindstrijd was hij ook de Azeri Firdovsi Farzaliyev de baas.

Italië pakte wel alsnog goud: bij de mannen tot 67kg was Luca Maresca de beste, nadat hij Mario Hodzic uit Montenegro klopte in de finale. Het thuispubliek kon juichen voor Artsiom Krautsou's brons, de kleur die ook weg was gelegd voor Yves Tadissi uit Hongarije.

Tot slot ging het goud bij de mannen tot 75kg naar de Oekraïner Stanislav Horuna, wiens kapsel we u niet aanraden. In de finale was hij knap te sterk voor de Azerbeidzjaanse grootheid Rafael Aghayev, vijfvoudig wereld- en elfvoudig Europees kampioen. Gabor Harspataki uit Hongarije en de Est Pavel Artamonov pakten brons.

Turnster Visser 5e op Europese Spelen, goud voor Belgische Derwael

Turnster Naomi Visser heeft op de Europese Spelen in Minsk de vijfde plek gepakt aan de brug met ongelijke leggers. Met 13,466 punten kwam ze vrij ruim tekort voor de medailles. Angelina Melnikova uit Rusland pakte met 14,466 punten het goud, vlak voor de Britse Becky Downie (14,400) en de pas 15-jarige Wit-Russische Anastasiya Alistratava.

Op de evenwichtsbalk was er met 13,766 punten goud voor de Belgische Nina Derwael, die aan de brug - waar ze de wereldkampioene is - 'slechts' vierde werd. Melnikova pakte hier met 13,600 punten het zilver, precies een half punt voor de Oekraïnse Diana Varinska.

De Sloveense Teja Belak pakte met 14,283 punten goud op sprong, voor Melnikova (14,133) en de 14,066 van de Hongaarse Sara Peter. Op vloer ging het goud met 13,200 naar Anastasia Bachynska uit Oekraïne, voor Aneta Holasova uit Tsjechië (12,966) en de Zweedse Jessica Castles (12,933).

De toestelfinales bij de mannen leverden zes verschillende winnaars op, te beginnen met Emil Soravuo. De Fin scoorde op vloer 14,433 punten en klopte zo de Brit Giarnni Regini-Moran (14,233) en de Oekraïner Petro Pakhniuk (14,200). Meerkampkampioen David Belyavskiy uit Rusland klopte zijn Oekraïnse rivaal Oleg Verniaiev op het voltigepaard: 15,033 om 14,900 punten, met brons voor de Wit-Rus Andrey Likhovitskiy (14,566 punten).

Marco Lodadio bezorgde Italië met 14,800 punten goud aan de ringen, voor de Armeniër Vahagn Davtyan (14,766) en de Oekraïner Igor Radivilov (14,733). Artur Davtyan leverde Armenië met 15,016 punten goud op sprong op, voor de 14,733 van de Rus Dmitrii Lankin en de 14,649 van Radivilov.

Olympisch brugkampioen Verniaiev maakte zijn status waar door goud te pakken met 15,333 punten, voor de Cyprioot Marios Georgiou (14,900) en de Turk Ferhat Arican (14,833). De Litouwer Robert Tvorogal ging toch wel verrassend met het goud aan de rekstok aan de haal: met 14,400 punten klopte hij de Turk Ahmet Onder (14,100) en de Hongaar David Vecsernyes (14,066).

Voetbalster Ismaili (24) vermist

Voetbalster Florijana Ismaili is vermist. De Zwitsers international zou zaterdag met een vriendin een boot gehuurd hebben, waarmee ze op het Comomeer zijn gaan varen. Daar is de 24-jarige naar verluidt in het water gesprongen om te zwemmen, waarna niks meer van haar is vernomen.

Ismaili speelde ruim dertig interlands voor Zwitserland. Zo was ze eind vorig jaar nog van de partij toen de ploeg het WK misliep door de play-off tegen Nederland te verliezen. In haar dagelijkse voetballeven speelt ze in eigen land bij Young Boys, waar ze de aanvoerder van de ploeg is.

Een levenslange gevangenisstraf: eigen schuld of onmenselijk?

Nu deze week opnieuw twee mannen tot een levenslange gevangenisstraf zijn veroordeeld, laait de discussie over deze hoge strafmaat weer op. Zo noemen critici de levenslange celstraf 'inhumaan'.

De rechtbank oordeelde eerder dat Omar Lkhorf en Hicham M. zich 'buiten de maatschappij hebben geplaatst' door twee moorden te plegen en drie pogingen daartoe te doen. Daarom zou het een gepaste straf zijn om hen een levenslange celstraf op te leggen.

'Nul uitzicht'
"Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar levenslang daadwerkelijk levenslang is", legt criminoloog aan de VU, Jasper van der Kemp, uit. "Je kan je afvragen of het voor sommigen, vooral voor jongeren, niet te zwaar is. Je biedt mensen echt nul uitzicht."

Strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss valt hem bij: "Als je geen enkel perspectief hebt om ooit nog buiten te komen, dan ben je een soort menselijk afval."

Maar roepen mensen die zo'n straf krijgen opgelegd, dat ook niet over zichzelf af? "Ik begrijp dat dat het gevoel is in de samenleving, maar ik mag hopen dat wetgeving en rechtspraak daar los van staan", werpt Boufadiss tegen.

Gratie
Twee jaar geleden kreeg Nederland een tik op de vingers van een hoge Europese rechter. De levenslange straf - zoals deze er op dat moment uitzag - zou te uitzichtloos zijn. Daarom werd er een nieuwe maatregel ingevoerd. Sindsdien komt een gedetineerde na 25 jaar in aanmerking voor een herbeoordeling en kan er gratie worden verleend.

Maar ook daarover is Van der Kemp kritisch. "Gratieverzoeken worden nauwelijks tot niet ingewilligd, dus de kans daarop is uitermate klein. Het is ook heel ingewikkeld: eerst stop je iemand 25 jaar in de gevangenis en dan vraag je of iemand genoeg veranderd is, terwijl er niet is gewerkt aan persoonlijke verbetering. Het is eigenlijk een maatregel voor de bühne."

Zwaarder straffen
Tegenwoordig wordt er in Nederland bovendien veel vaker levenslang opgelegd dan tien jaar geleden. Voor Van der Kemp is dit niet te rijmen met onderzoeken waaruit blijkt dat dat niet per se criminaliteit tegengaat. "We weten dat hoger straffen niet per se werkt", zegt hij. "Er gaat wel een afschrikwekkend effect vanuit, maar vooral de pakkans is van invloed op of mensen wel of geen criminele dingen doen."

In Europese landen om Nederland heen, is het volgens Boufadiss vaak humaner geregeld dan hier. "Mensen daar hebben een eerdere kans op resocialisatie. Ook is het vaak een onafhankelijke rechter die dat beslist. In Nederland is het vaak een politieke beslissing, gemaakt door een minister of staatssecretaris. Het lijkt mij beter dat iemand daarover beslist, die geen politieke agenda heeft", zegt ze.

Willem Holleeder
Aankomende donderdag krijgt opnieuw een gedetineerde te horen of hij levenslang de gevangenis in moet. Dan doet de rechter uitspraak in de zaak tegen Willem Holleeder.

Dubbel Deens badmintongoud op Europese Spelen

Op de slotdag van de Europese Spelen heeft de Deense badmintonploeg toch toegeslagen. In het enkelspel ging het goud bij zowel de mannen als de vrouwen naar Denemarken.

Anders Antonsen, met zijn 22 jaar en 13e plek op de wereldranglijst de up-and-coming man van het badminton, nam het in de finale op tegen Brice Leverdez. Dat werd een fraai duel, tot Antonsen in de derde game duidelijk het heft in handen nam en het goud veroverde: 21-19, 14-21, 21-10.

De zelfs nog een jaar jongere Mia Blichfeldt, toch ook al 20e op de wereldranglijst, rekende in de vrouwenfinale zonder grote problemen af met de Britse Kirsty Gilmour: 21-16, 21-17, haar eerste serieuze titel.

De finale in het gemengd dubbelspel werd een Brits onderonsje, waarin Marcus Ellis en Lauren Smith veel te sterk waren voor het echtpaar Chris en Gabby Adcock: 21-14, 21-9.

Magneetvissers halen kalasjnikov uit water in Amsterdam Nieuw-West

Magneetvissers hebben in het water aan de Jacob Tilstraat in Amsterdam Nieuw-West vanmiddag waarschijnlijk een kalasjnikov gevonden.

Ze haalden het wapen kort uit het water, maar hingen het snel terug om geen sporen te vernietigen. "Het is de eerste keer dat we een kalasjnikov vinden", zei een van hen. "We hebben eerder vuurwapens gevonden, maar nog nooit een kalasjnikov."

"Het is natuurlijk onveilig", zegt een ander. "Maar stiekem droom je er wel van. Ik denk dat dit wel een toppunt is. Dat had ik nooit verwacht. We kregen bijna een hartaanval ervan."

De magneetvissers hebben na de vondst de politie gebeld. Een politiewoordvoerder laat weten dat er nog wordt onderzocht of het echt een kalasjnikov is en of er eerder met het wapen is geschoten.

Andere magneetvissers vonden een paar maanden geleden al een kalasjnikov in Wittenburg.

De magneetvissers maakten zelf ook een filmpje van hun vangst:

Nieuwe weerrecords: 40 graden nadert ons land

Goeienavond.

Daar ben ik nog even.

Er zijn namelijk nieuwe weerrecords gevestigd. In Duitsland, maar ook in ons land. Ik vertelde in het weerbericht al dat de grote hitte niet veraf was, en dat is ook gebleken ook zeg, alsjeblieft. In Bad Kreuznach, en dat is in de deelstaat Rijnland-Palts in het zuidwesten van Duitsland liep het kwik op naar 39,3. En dat komt toch wel akelig dicht in de buurt van onze streken. Een kleine positie-wijziging van het hogedrukgebied, en dan hadden wij ook vandaag ruim 35 tot 39 graden gehad. Alle omstandigheden waren juist, maar bij ons won de koelere lucht het. Al scheelde het dus maar een haartje. 

Zodoende komt de 40 graden grens wel héél dicht bij ons land. Ik denk dat het niet de vraag is of het gebeurt, maar wanneer. Dat is dichterbij dan je denkt denk ik zo.

Blikken we ook even in ons land terug op juni, dan zien we dat er met 18,1 graad ook een nieuw maandrecord is gevestigd. Met name de eerste en de laatste dagen van de maand deden het. Daar tussenin vielen er plaatselijk zware buien. Ondanks dat het alweer 12 dagen droog is kwamen de neerslagcijfers in Noord- en Zuid-Holland daar royaal boven de 100 mm uit. Behalve in het al zo droge oosten van het land, daar viel nauwelijks 30 mm. En daar komt ook nauwelijks tot niets bij de komende 10 dagen.

droog woestijn. (Foto: Pixabay.com)
Zou ons land er over een aantal jaar er zo bij liggen met al die hitterecords? ( Foto: Pixabay.com)

Haïti stunt in Gold Cup en knikkert Canada eruit

Haïti staat voor het eerst in 42 jaar weer in de halve finales van de CONCACAF Gold Cup, het Noord- en Midden-Amerikaans voetbalkampioenschap. De ploeg won in het Amerikaanse Houston met 3-2 van Canada na een indrukwekkende comeback.

Dankzij Jonathan David en Lucas Cavallini kwam Canada binnen een half uur op 0-2, maar vijf minuten na rust was Duckens Nazon trefzeker: 1-2. Hervé Bazile tekende twintig minuten later vanaf elf meter voor de 2-2 en Wilde-Donald Guerrier bracht Haïti zes minuten later op 3-2. De ploeg haalde in 1977 en 1971 de finale, in 1973 lukte dat in eigen land ook en werd die zelfs gewonnen, waardoor Haïti zich plaatste voor het WK van 1974.

Zonder PSV'er Erick Gutierrez in de basis, maar met captain Andrés Guardado op het veld won Mexico van Bryan Ruiz' Costa Rica. Raul Jimenez bracht Mexico kort voor rust op 1-1, maar niet lang na de onderbreking was Ruiz vanaf elf meter trefzeker. Er moesten vervolgens penalties genomen worden, waarin Jimenez met een misser begon. Costa Rica kwam op 1-2, maar twee missers deden ze de das om en Carlos Salcedo schoot Mexico vervolgens naar de laatste vier.

Dubbel Nederlands baangoud op slotdag Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk zijn de Nederlandse baanwielrenners ook op de slotdag weer lekker bezig. Op meerdere onderdelen liggen de Nederlanders op koers voor de medailles.

Jan Willem van Schip rijdt het omnium en dat gaat uitstekend. De tempobeul opende met een derde plek op de scratch, gevolgd door een tweede stek op de tempokoers. De afvalkoers werd vervolgens een prooi voor Van Schip, die in het klassement met de puntenkoers nog te gaan op evenveel punten staat als de Zwitser Thery Schir.

Op de individuele sprint bij de vrouwen werd Laurine van Riessen in de kwartfinales uitgeschakeld door de Russische Anastasiia Voinova (2-0), maar na twee eerlijk verdeelde en zeer spannende heats won Shanne Braspennincx haar derde heat van de Oekraïnse Olena Starikova. Voinova was in de halve finales net wat te sterk en dus strijd de Nederlandse tegen Daria Shmeleva uit Rusland om het brons.

Op de 500 meter tijdrit plaatste Kyra Lamberink zich als achtste en laatste voor de finale. Steffie van der Peet kwam net tekort en zette de tiende tijd neer, waardoor zij naar huis kan.

Sprinters Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen, goed voor goud en zilver op de individuele sprint, plaatsten zich op de keirin zonder problemen voor de halve finales.

Het thuispubliek kon ondertussen juichen: Tatsiana Sharakova was in de finale van de individuele achtervolging veel te sterk voor de Italiaanse Marta Cavalli. Tamara Dronova uit Rusland gaf de Britse Josie Knight het nakijken in het duel om brons.

Update 13.36 uur
In de halve finales van de keirin is Hoogland gesneuveld: de sprintspecialist kwam niet verder dan de vierde plek, één plek te laag voor een finaleplek. Lavreysen won die halve finale en mag dus wel gaan strijden om de medailles.

Update 14.36 uur
De volgende Nederlandse medaille is binnen: Kirsten Wild en Amber van der Hulst hebben het zilver gepakt op de koppelkoers. De twee pakten een sloot punten in de tussensprints, maar Jessica Roberts en Megan Barker pakten een ronde voorsprong en dankzij die bonus reed het Britse duo naar het goud. Diana Klimova en Mariia Novolodskaia pakten ook een ronde voorsprong, maar eindigden één puntje achter Wild en Van der Hulst met brons.

Update 15.00 uur
Braspennincx heeft op de sprint naast het brons gegrepen. Ze won de eerste heat tegen Shmeleva nipt, maar de tweede en derde heat werden met enkele honderdsten van een seconde een prooi voor de Russische. Voinova won de eerste twee finaleheats met een klein verschil van de Française Mathilde Gros en pakte zo het goud.

Update 19.50 uur
Lavreysen heeft de keirinfinale op zijn naam geschreven en na het sprintzilver en teamsprintgoud zo opnieuw goud gepakt. De Fransman Rayan Helal moest genoegen nemen met zilver, Denis Dmitriev uit Rusland pakte brons. Hoogland eindigde in de B-finale als derde en werd zo tiende in de eindstand.

Lamberink heeft de tijdritfinale als zevende afgesloten met een tijd van 34,903 seconden. Het goud ging in 33,209 seconden naar tweevoudig en regerend wereldkampioene Daria Shmeleva uit Rusland. Alleen de Oekraïnse Olena Starikova (33,389) kon haar enigszins bedreigen, Miriam Vece uit Italië pakte brons in 34,151 seconden.

Op de voor het omnium afsluitende puntenkoers ging de Zwitser Schir rond voor bonuspunten, maar Van Schip pakte zelfs twee rondjes en reed zo met enig machtsvertoon naar het goud. Schir verdedigde het zilver wel, brons ging dankzij Daniel Staniszewski naar Polen.

Vier gewonden bij vechtpartij op eiland

De politie kreeg zaterdagavond meerdere meldingen binnen dat er op een eiland in de Zwanburgerpolder bij Warmond gevochten werd. In eerste instantie was niet duidelijk waar het was en duurde het enige tijd voordat de hulpverlening op gang kwam. Vier personen raakten gewond, een van hen is naar een ziekenhuis gebracht. De politie hield later op de avond zes personen aan voor hun betrokkenheid bij de vechtpartij.

Meerdere melders zagen zaterdagavond rond 19:15 uur dat er door tientallen personen gevochten werd op een eiland in de Zwanburgpolder. Zij waarschuwden de politie. Omdat de locatie vrij moeilijk te bereiken was, stapten politieagenten op meerdere brandweerboten en voeren ze naar het eiland toe. Eenmaal op het eiland troffen ze de gewonden aan en startten de hulpverlening. Uit eerste verklaringen bleek dat een groep bezoekers van het eiland slaags was geraakt met een groep personen op een boot.

Bij de vechtpartij raakten vier mensen gewond. De helikopter van het Mobiel Medisch Team landde nog op het eiland, maar op dat moment werden de slachtoffers reeds per brandweerboot vervoerd naar de gemeentehaven. Daar stonden drie ambulances klaar die aan de slachtoffers eerste hulp verleenden. Uiteindelijk is een gewonde naar het ziekenhuis vervoerd. De slachtoffers deden aangifte van mishandeling en diefstal van goederen.

De verdachten waren na de vechtpartij in een boot weggevlucht. Vanuit de lucht werd naar hen gezocht. Tijdens die zoektocht zagen ze waar de boot naar toe ging, waarna de politie op het water de boot met daarin vijf verdachten kon laten stoppen. De verdachten zijn aangehouden en met boten naar de kade vervoerd. Daarna zijn ze naar het politiebureau overgebracht.

Het schip waarin de verdachten waren weggevlucht, werd naar de gemeentehaven gevaren. Politieagenten onderzochten de boot en troffen dat een zesde verdachte aan die zich had verstopt. In de boot werden meerdere hennepplanten gevonden, deze zijn in beslag genomen.

De aangehouden mannen zijn in de leeftijd van 20 tot 52 jaar en komen uit Katwijk, Wateringen en Pijnacker. De verdachten zijn in verzekering gesteld en de politie doet verder onderzoek naar de aanleiding van de vechtpartij.

Australië wint eerste editie van Hockey Pro League

Australië heeft de eerste editie van de FIH Pro League gewonnen. In de finale van de Grand Final, de finaleronde van de nieuwe landencompetitie, werd wereldkampioen België in het Wagener Stadion met 3-2 verslagen. De Kookaburras kregen niet alleen de FIH Pro League Trophy maar ontvingen ook een cheque met een bedrag van 125.000 dollar. België kreeg als verliezend finalist 62.500 dollar.

Naast de strijd om de eerste eindzege in de Pro League stond ook de nummer een positie op de wereldranglijst op het spel. België voert de ranglijst van de internationale hockeybond FIH aan, maar de Australiërs zaten de wereldkampioen op de hielen met een achterstand van vijftien punten. Met de winst op België zijn de Australiërs de nieuwe nummer een van de wereld.

De eindzege van Australië in de Pro League was geen verrassing te noemen. De ploeg presteerde het meest constant in de poulefase van de nieuwe landencompetitie. De afgelopen weken maakten de Australiërs al een goede indruk met zeges op België (2-0) en Nederland (4-1). In halve finale van de Grand Final afgelopen vrijdag had Australië weinig moeite met Groot-Brittannië. De Britten kwamen nog wel op voorsprong, maar toen trapten de Kookaburras diep het gaspedaal in en stopte de score bij 6-1. De Belgen hadden het stuk zwaarder. In een herhaling van de WK-finale rekenden de Red Lions af met Nederland en namen zodoende revanche voor de twee nederlagen in de poulefase van de Pro League.

De Belgen versloegen de Oranje Heren met 3-1 in een spijkerhard duel met Jorrit Croon en Thomas Briels als voornaamste slachtoffers. Croon viel uit met op het oog een zware schouderblessure. Briels hield een lichte hersenschudding over aan een botsing met Joep de Mol. Hierdoor nam Maxime Plennevaux in de finale tegen Australië de plek van Briels in de ploeg over en droeg Felix Denayer de aanvoerdersband.

Het finaleduel, mede geleid door de Nederlandse scheidsrechter Coen van Bunge, was nog maar net begonnen of Arthur van Doren schreeuwde het uit van de pijn. De Wereldspeler van het Jaar werd vol op de knie geraakt door Jacob Anderson. Er was geen opzet in het spel. De 21-jarige aanvaller haalde met de forehand uit en raakte de Belgische verdediger. Van Doren verliet na een korte behandeling ondersteund door de fysio hinkelend het veld van het Wagener Stadion. Na enige minuten meldde hij zich al weer op de bank van de Belgen.

Daar moest hij toezien dat Australië op voorsprong kwam. De Kookaburras schakelden razendsnel om na het balverlies van Victor Wegnez, die even daarvoor met groen aan de kant zat. Loïck Luypaert kon het eerste gevaar van Australië nog voorkomen door de bal nog voor de lijn wegwerken. Trent Mitton pikte de bal op en uit de draai scoorde hij de 1-0.

Van Doren keerde terug op het veld, maar dat was voor even. De Belg kon nauwelijks lopen en keerde snel terug naar de bank. Daar zag hij dat Australië vervolgens de voorsprong verdubbelde. Een kans van Aran Zalewski werd nog door Alexander Hendrickx onschadelijk gemaakt, maar op de backhand van Flynn Ogilvie had doelman Vincent Vanasch geen antwoord. Ogilvie stond ook helemaal vrij op de rand van de cirkel na een goede pass van Anderson.

Het verschil met het duel tussen de Oranje Heren en Groot-Brittannië was groot. De intensiteit en het tempo lagen vele malen hoger dan tijdens de strijd om het brons. Misschien is dat ook logisch. Een troostfinale is anders dan een finale, maar Oranje streeft naar het hoogste doel en Australië en België lieten zien wat er op het veld wordt verlangd om dat doel te bereiken.

De Australische defensie stond als een huis. Slechts een enkele piepte een Belg door de verdediging, maar dan deed keeper Tyler Lovell goed zijn werk. Antoine Kina probeerde na een gekraakt schot van John-John Dohmen Lovell te verrassen met een lobje en ook de eerste strafcorner van Alexander Hendrickx deed de Australiërs geen pijn. Een protest na een overtreding van België leidde de 3-0 van Australië in. De Kookaburras vroegen een videoreferral aan vanwege een tackle van achteren. Na het bekijken van de beelden wees de videoscheidsrechter het protest van de Australiërs toe. Blake Govers benutte de daaropvolgende strafbal door keeper Vincent Vanasch laag aan de linkerkant te kloppen.

Hiermee was de finale eigenlijk al beslist. De Australiërs namen echter geen gas terug. Het leverde kansen op voor Jake Whetton en Tim Brand op. Whetton probeerde na een goede actie over links de bal door Vanasch te flatsen en Brand schoot in het zijnet nadat hij de bal uit de lucht had aangenomen.

Toch wilde België zich niet neerleggen bij de uitslag. De ploeg mocht liefst zeven strafcorners – in totaal tien – nemen, waarvan vijf op een rij. Nadat de paal en de lijnstop een treffer vanaf de kop van de cirkel hadden voorkomen, schoot Loïck Luypaert vlak voor het einde van het derde kwart raak (3-1).

Zou de spanning hierdoor in de wedstrijd terugkeren? Het antwoord daarop was nee, want de tweede Belgische treffer kwam te laat om de Australiërs nog doen te wankelen. Er stonden nog iets minder dan drie minuten op de klok toen Hendrickx de 2-3 op het bord zette. Ook de wissel van Vanasch voor een extra veldspeler zette geen zoden aan de dijk en Australië trok de zege over de streep.

Hockeyers winnen brons in Pro League dankzij Pruyser en Hertzberger

Het Nederlands hockeyteam heeft zondagmiddag in een sfeervol Wagener Stadion de troostfinale van de Hockey Pro League spectaculair gewonnen van Groot-Brittannië, de nummer 7 van de wereld. Het was het verschil tussen 50.000 dollar of 12.500 dollar verdelen. Twee heerlijke spitsengoals van Pruyser gaven de doorslag op een 3-3 stand. Na een wisselvallige Pro League-campagne zijn de ogen nu gericht op het EK en de EK-selectie.

Drie keer vuurwerk na drie goals in twee minuten: de troostfinale van de Pro League werd gespeeld zoals de nieuwe landencompetitie zelf een half jaar lang was. Spectaculair, wisselvallig, maar vol entertainment. Maakte Jeroen Hertzberger in de 29ste minuut de 2-2, dan scoorde Groot-Brittannië uit hun afslag meteen de 2-3, waarna Oranje met een videoreferral weer een strafcorner haalde, die door Van der Weerden werd binnen gepusht voor de 3-3. Als de Pro League ergens voor staat, dan is het spektakel in volle stadions. De twee heerlijke spitsengoals van een liggende Mirco Pruyser in zijn Wagener, de 3-4 en 3-5, zorgden ervoor dat de supporters op de banken stonden op zondag.

Het was in de strijd om het brons vooral een bijzondere wedstrijd voor de 30-jarige aanvoerder Billy Bakker, die zijn 200ste interland speelde. Een voor zijn doen speels huppeltje maakte aanvoerder Billy Bakker, bij het betreden van het veld, als frontman van Oranje, in een kolkend Wagner. Een sprongetje in de lucht, honderdtachtig graden, dat ervoor zorgde dat hij beide kanten van het volle stadion kon begroeten.

Toepasselijker dan in zijn achtertuin kon die wedstrijd niet plaatsvinden. Hier, op de velden van het Amsterdamse Bos, waar hij op de beruchte heuvel als jeugdspeler van Amsterdam altijd zijn sprintjes moest doen, kreeg hij de handen op elkaar voor die mijlpaal. Van rechtsachter, tot centrumspits, tot middenvelder en leider, dat is de ontwikkeling die de nummer acht doormaakte de afgelopen tien jaar. Dat zijn maatje Pruyser de spotlights greep, moet hem goed hebben gedaan.

In de troostfinale – is er een betere titel voor deze wedstrijd? – met Groot-Brittannië, was het de gedreven Jeroen Hertzberger die Oranje op voorsprong zette, met een tip-in na een voorzet van Jonas de Geus, die de geblesseerde Croon verving. Dat Hertzberger juichte alsof hij zijn eerste treffer scoorde voor Oranje, zegt alles over de motivatie van de Rotterdammer, die met negen goals als topscorer eindigt van Oranje in de Pro League.

Na onnodig balverlies van De Geus op het middenveld, kon Zachary Wallace na een fijne steekpass de gelijkmaker scoren voor Groot-Brittannië. Een slippertje in de Nederlandse defensie zorgde ervoor dat Henry Weir de bal met de backhand binnen kon tippen. Zou Oranje na de 1-3 in Eindhoven en de 2-2 in Londen nou weer gepiepeld worden door de Britten? Jip Janssen kreeg nog voor de rust de bal bij de strafcorner bij Hertzberger, die zijn tweede goal van de wedstrijd maakte.

Dat Oranje daarna meteen een strafcorner incasseerde, was zwak verdedigd. De bal ging via de push van Phil Roper heel makkelijk langs Sam van der Ven. Maar een succesvolle videoreferral zorgde alweer voor nog een Nederlandse strafcorner. Mink van der Weerden liep naar Taco van den Honert, en pushte daarna feilloos raak. Een doelpuntenfestijn, dat is wat de Pro League zo vaak was dit jaar.

Bondscoach Max Caldas was – zoals vaker – de hele wedstrijd zijn team verbaal aan het coachen. Er moest meer druk worden gezet, hogerop het veld worden gestaan. ‘Niet loslaten, meer druk, meer druk’, schreeuwde Caldas naar Lars Balk, als hij één centimeter te veel ruimte gaf aan zijn aanvaller. Zijn energie stroomde soms over naar de benen van de spelers, soms leek hij tot zijn frustratie in het luchtledige te schreeuwen. ‘Hoger, hoger!!’, bleef over het veld galmen.

Kellerman liet in het derde kwart zien dat hij en Pruyser elkaar blindelings weten te vinden. Na een loopactie, vond de aanvaller Pruyser, die liggend in zijn stadion de 4-3 aantekende. Daarna was het Van der Weerden die ervoor zorgde dat Pruyser bijna identiek en net zo schitterend de 3-5 maakte en het brons in Nederland hield.

Na de laatste wedstrijd van Oranje in de Pro League kunnen de kille cijfers worden opgemaakt: zestien wedstrijden gespeeld, zes gewonnen, vijf gelijk en vijf verloren, en met de hakken over de sloot naar de Grand Final. Dat was onder andere een gevolg van de keuze voor 31 spelers. Het team kan met wisselende gevoelens terugkijken naar de zestien wedstrijden die ze gespeeld hebben, in een achtbaan, in een worsteling van clubbelangen en landsbelangen, waar de ups en downs elkaar in hoog tempo opvolgden en de verrassing nooit ver weg was.

Op de poulefase kon Oranje niet op worden afgerekend. Dat kon het al meer op de halve finale tegen België, waar bijna het sterkste elftal speelde, minus Jonas de Geus en Sander de Wijn. Maar in het vrijworstelen vrijdagavond tegen België bleken de zuiderburen gevaarlijker, creatiever en gewoonweg beter dan de Nederlanders. Nu het brons is gehaald, heeft Oranje zijn status als nummer drie van de wereld, achter Australië, en België, bevestigd.

De Pro League heeft Oranje ook veel gebracht. De Pro League heeft Jip Janssen gelanceerd als volwaardig international. De vleugelverdediger van Kampong bewees zich als strafcornerschutter op het internationale podium en liet zien dat hij meekan in het internationale geweld, hoewel hij zeker nog moet schaven aan het veldspel.

De Pro League zag middenvelder Diede van Puffelen zijn vinger opsteken als serieuze kandidaat voor het EK in Antwerpen, zeker als Valentin Verga en Robbert Kemperman – zoals het er nu naar uitziet – geen kans maken op het EK, en moeten hopen op een uitnodiging voor trainingen na Antwerpen. De nieuwe landencompetitie zag ook de tweede jeugd van Jelle Galema, die zichzelf nomineerde voor het EK. Hij hockeyde het WK in Den Haag vijf jaar geleden en schitterde daarna door afwezigheid, maar laat elke wedstrijd zien dat hij na zijn overstap naar Den Bosch als herboren speelt. Of het genoeg is voor EK-selectie, valt te bezien, maar misschien verdient de energieke Galema wel gewoon die kans.Net als Bjorn Kellerman, die na Jeroen Hertzberger (9), Mirco Pruyser (8) de meeste Nederlandse goals maakte, met vijf treffers (uit elf wedstrijden). Hij liet zien dat hij de teleurstelling van het missen van het WK kon omzetten naar prestaties.

De Pro League zag ook spelers als Teun Beins af en toe excelleren, Marlon Landbrug schitteren tegen Duitsland en de onverwachte routinier Arjen Lodewijks heerlijke goals maken. Maar tijdens de Pro League zag Oranje ook hun assistent-coach Graham Reid vertrekken naar India. Er was een tegenvallend rendement van de strafcorner, waar Mink van der Weerden vijf keer scoorde en Jip Janssen drie keer. Hoewel de rake sleeppush van Van der Weerden in Duitsland in de slotminuten, weer deed denken aan een dominante Van der Weerden van weleer.

Ter vergelijking: bij Australië scoorden Blake Govers acht sleeppushes en Jeremy Hayward zes. De keepers Pirmin Blaak en Sam van der Ven wisselden briljante wedstrijden af met slippertjes, zeker in het finaleweekend. De allergrootste domper lijkt dat een van de grootste beloften van het Nederlandse hockey, Jorrit Croon, het EK misschien gaat missen. Want pure creativiteit en onverwachte openingen creëren: dat onderdeel is nu wat dunner bezaaid bij Oranje.

Vooral het domineren van wedstrijden, wat Oranje zo graag wil doen en waar ze zelf ook vaak over praten, blijft een groot probleem. Dat lukt vooralsnog niet. Een vakantie, een vaste EK-selectie om weken mee voor te bereiden, moet een team smeden dat kans maakt om in Antwerpen het ticket voor Tokio te winnen en een bijzondere trilogie aan EK-titels aan elkaar te rijgen. Maar daarvoor zal er nog heel veel werk verzet moeten worden.

Van Hunenstijn loopt limiet WK en OS

Marije van Hunenstijn heeft bij wedstrijden in het Zwitserse La Chauds-de-Fonds op de 100 meter de limiet gelopen voor de WK atletiek en de Olympische Spelen. Ze kwam tot een persoonlijk record van 11,13.

Die tijd was sneller dan de limiet voor het WK (11,24) en de Spelen (11,15). Van Hunenstijn maakte vorig jaar deel uit van de Nederlandse ploeg die op het EK zilver won op de 4x100 meter. Ook bij het WK later dit jaar in Doha van Van Hunenstijn normaal gesproken deel uitmaken van de 4x100 meter ploeg.

De wedstrijd in Zwitserland eindigde ze uiteindelijk als vijfde. De winst ging naar de Zuid-Afrikaanse Tebogo Mamatu in 11,04.

Jakobsen nieuwe Nederlands kampioen wielrennen

Fabio Jakobsen is de nieuwe Nederlandse kampioen wielrennen. De snelle Nederlander was na 223,4 kilometer de snelste in een massasprint. Hij won de sprint voor Danny van Poppel, maar die werd later gedeclasseerd nadat hij Ramon Sinkeldam hinderde. Moreno Hofland werd de nieuwe nummer twee en Bas van der Kooij mocht mee op het podium.

Op het vlakke parcours in Epe was het Nederlands kampioenschap gemaakt voor de sprinters, maar Nederlands beste sprinter Dylan Groenewegen was afwezig, doordat het niet in zijn schema past voor de Tour de France.

In het begin reed er een vroege kopgroep weg van negen renners: Koen Bouwman, Jos van Emden (beiden Jumbo-Visma), Elmar Reinders, Oscar Riesebeek (beiden Roompot-Charles), Arne Peters (Alecto), Thijs de Lange (Metec-TKH), Wesley Kreder (Wanty), Adriaan Janssen (MonkeyTown).

De kopgroep kreeg maximaal negen minuten van het peloton, waarna verschillende ploegen begonnen te jagen op het peloton. Het peloton slaagde in zijn opzet door op anderhalve kilometer Elmar Reinders, de laatste vroege vluchter van de kopgroep, terug te pakken.

De sprint kon op gang komen en Jumbo-Visma deed dat voor Van Poppel. Mike Teunissen trok de sprint aan voor Van Poppel, waarna hij het moest afmaken. De sprinter van Jumbo-Visma begon er al vroeg aan en werd makkelijk gepasseerd door Jakobsen, die daarmee zijn eerste nationale titel pakte uit zijn carrière.


Fabio Jakobsen komt juichend over de streep. (Pro Shots / Erik Pasman)

F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Nederlander kwam een slechte start te boven en pakte twee ronden voor het einde de eerste plek. Charles Cleclerc eindigde als tweede, voor Valtteri Bottas. Het betekende de eerste zege voor Honda als motorenfabrikant sinds Hongarije 2006.

Leclerc startte vanaf poleposition en was goed weg, maar dat gold niet voor Verstappen die de start compleet verknalde en op plek acht terecht kwam. Bottas lag tweede, gevolgd door Lewis Hamilton die snel afrekende met Lando Norris. De drie vooraan sloegen een gat met Räikkönen die op zijn beurt Norris had verschalkt. Verstappen haalde voor het eind van de eerste ronde Pierre Gasly in en sloot aan bij Sebastian Vettel die van plek negen naar zes doorgeschoven was.

Vettel maakte snel korte metten met Norris, gevolgd door Verstappen. Niet veel later moest ook Räikkönen er aan geloven, al zorgde dat er wel voor dat Verstappen ver achter de top drie reed. Hierbij werd al snel duidelijk dat de Mercedes van Hamilton niet lekker op de weg lag, iets dat verergerd werd doordat de Brit consequent bij de eerste bocht de kerbstones en de bijbehorende gele rand nodig had. Dit beschadigde uiteindelijk de voorvleugel van de Mercedes.

Leclerc hield zijn zachte banden ten opzichte van de Mercedessen lang goed, terwijl daarachter Vettel en Verstappen maar mondjesmaat dichterbij kwamen. Na ruim twintig ronden hadden Bottas en Vettel genoeg van hun banden en gingen pitten. Bij Vettel stonden de banden niet klaar, waardoor hij onnodig ruim drie seconden inleverde. Enkele ronden later volgde Leclerc, waardoor Hamilton aan de leiding ging en het tempo opschroefde, achter hem deed Verstappen hetzelfde. Vettel kwam terecht in verkeer, maar maakte hier korte metten mee.

Hamilton wisselde even later bij zijn stop de voorvleugel, terwijl Verstappen nog twee rondjes doorging en na zijn stop terugkeerde op plek vier. De Nederlander kon vanaf daar de jacht op Vettel openen en met nog ruim twintig van de 71 ronden te gaan had hij de Duitser te pakken. De Ferrari-coureur dook de pits in voor zachte banden en moest hierna nog een inhaalrace rijden om Hamilton te achterhalen. Na Vettel was ook Bottas snel aan de beurt, maar het gat met Leclerc bedroeg ruim zes seconden.

Verstappen dichtte het gat langzaam maar zeker en met vijf ronden te gaan zat de Nederlander binnen een seconde van de leider. De eerste aanval bij bocht drie mislukte nog, omdat Leclerc terug kon slaan, maar een ronde later was het wel raak. Hierbij raakten beide bolides elkaar en de stewards besloten hier na de race naar te kijken.

Na 71 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Leclerc en Bottas die in de slotronde Vettel nog op zijn staart had. Hamilton werd vijfde, terwijl Norris op een ronde als zesde afgevlagd werd, voor Gasly en Carlos Sainz die achteraan was gestart. De laatste punten gingen naar de Alfa's van Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Max Verstappen Red Bull 1:22:01.822
2 Charles Leclerc Ferrari +2.724
3 Valtteri Bottas Mercedes +18.960
4 Sebastian Vettel Ferrari +19.610
5 Lewis Hamilton Mercedes +22.805
6 Lando Norris McLaren +1 ronde
7 Pierre Gasly Red Bull +1 ronde
8 Carlos Sainz McLaren +1 ronde
9 Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
11 Sergio Perez Racing Point +1 ronde
12 Daniel Ricciardo Renault +1 ronde
13 Nico Hulkenberg Renault +1 ronde
14 Lance Stroll Racing Point +1 ronde
15 Alexander Albon Toro Rosso +1 ronde
16 Romain Grosjean Haas +1 ronde
17 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
18 George Russell Williams +2 ronden
19 Kevin Magnussen Haas +2 ronden
20 Robert Kubica Williams +3 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 197
2 Valtteri Bottas Mercedes 166
3 Max Verstappen Red Bull 126
4 Sebastian Vettel Ferrari 123
5 Charles Leclerc Ferrari 105
6 Pierre Gasly Red Bull 43
7 Carlos Sainz McLaren 30
8 Lando Norris McLaren 22
9 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 21
10 Daniel Ricciardo Renault 16
11 Nico Hulkenberg Renault 16
12 Kevin Magnussen Haas 14
13 Sergio Perez Racing Point 13
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 10
15 Alexander Albon Toro Rosso 7
16 Lance Stroll Racing Point 6
17 Romain Grosjean Haas 2
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1
19 George Russell Williams 0
20 Robert Kubica Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 363
2 Ferrari 228
3 Red Bull 169
4 McLaren 52
5 Renault 32
6 Alfa Romeo 22
7 Racing Point 19
8 Toro Rosso 17
9 Haas 16
10 Williams 0

Conservatieve journalist door Antifa gemolesteerd

Andy Ngo, een conservatieve journalist is zaterdag in het ziekenhuis belandt na een aanval door Antifa-leden. Ngo was in Portland om verslag te doen van een linkse tegendemonstratie, die georganiseerd werd om een geplande demonstratie van de conservatieve groep 'Proud Boys' te dwarsbomen.


Aanval van linkse rakkers op journalist (Bron: Youtube)

Volgens Ngo werd zijn fotoapparatuur gestolen. Op beelden geschoten door een andere journalist werd hij zwaar gemolesteerd en overgoten met milkshakes. Gedurende de gehele dag werden de conservatieve demonstranten door de linkse anarchisten bekogeld met milkshakes gevuld met sneldrogend cement, rauwe eieren en traangas. Uiteraard door voornamelijk gemaskerde Antifa-fascisten.

Ngo schrijft veel over Antifa en becommentarieerd hun fascistoïde tactieken regelmatig op de rechtse nieuwszender FOXnews. Bij de mishandeling was er geen politieman te bekennen overigens, al lieten zij via Twitter weten dat men moest stoppen met het gooien van milkshakes. Later op de dag werden drie Antifa-meelopers gearresteerd. Of zij deel hadden in de mishandeling van de journalist is niet bekend. Ngo zelf liet via Twitter een foto van zichzelf zien, na de mishandeling.

Het gebeurt steeds vaker dat conservatief geluid in de VS de mond gesnoerd wordt. Conservatieve studenten worden met enige regelmaat de klas uitgegooid en laatst werd de zoon van president Donald Trump in een restaurant bespuugd door een serveerster. Eerder werden conservatieven door linkse meutes restaurants uitgeschreeuwd. Blijkbaar is nu het journaille aan de beurt.

Boksster Fontijn verliest finale Europese Spelen

Boksster Nouchka Fontijn heeft op de Europese Spelen in Minsk zilver gepakt in het middengewicht (-75kg). De tweevoudig vicewereldkampioene en winnares van olympisch zilver moest zich gewonnen geven tegen de Britse Lauren Price.

Vier van de vijf juryleden wezen Price als winnares van de eerste ronde aan, wat in de tweede ronde niet anders was. Ronde drie ging nipt naar Fontijn, maar dat was niet genoeg en vier juryleden gaven de partij uiteindelijk aan Price. Brons was er voor Darima Sandakova (Rusland) en Elzbieta Wojcik (Polen).

In het vlieggewicht (-51kg) ging het goud naar Buse Cakiroglu uit Turkije, die de finale met 4-1 won van de Russische Svetlana Soluianova. Sandra Drabik (Polen) en Gabriela Dimitrova (Bulgarije) gingen met brons naar huis.

Mira Potkonen uit Finland pakte de titel in het lichtgewicht (-60kg), maar wel met enig geluk: de Ierse wereldkampioene Kellie Harrington moest wegens een handblessure verstek geven voor de finale. Anastasia Belyakova (Rusland) en Agnes Alexiusson (Zweden) pakten brons.

Ook de mannen hadden op de slotdag de nodige finales op het programma, te beginnen met het lichtvlieggewicht (-49kg). Het goud ging daar naar de Armeniër Arthur Hovhannisyan, die de Georgiër Sakhil Alakhverdovi met 4-1 versloeg. Brons was er voor de Ier Regan Daly en de Italiaan Federico Serra.

Het bantamgewicht (-56kg) leverde overtuigend goud op voor de Ier Kurt Walker, die een maat te groot was voor Mykola Butsenko uit Oekraïne. De Brit Peter McGrail kreeg brons omgehangen, net als de Duitser Sharafa Raman.

Het lichtweltergewicht (-64kg) leverde een uitstekende finale op, waarin de Armeniër Hovhannes Bachkov afrekende met de vice-olympisch kampioen en oud-wereldkampioen in het lichtgewicht, Sofiane Oumiha uit Frankrijk. De Nederlander Enciro Lacruz pakte net als de Brit Luke McCormack brons.

Wereld- en Europees kampioen Oleksandr Khyzhniak uit Oekraïne pakte zeer overtuigend het goud in het middengewicht (-75kg), waar hij de Italiaan Salvatore Cavallaro klopte. Andrej Csemez bezorgde Slowakije zowaar brons, Michael Nevin uit Ierland won de andere bronzen medaille.

Het zwaargewichtgoud (-91kg) ging met overtuiging naar de Rus Muslim Gadzhimagomedov, die thuisfavoriet Uladzislau Smiahlikau in alle drie ronden duidelijk het nakijken gaf. Brons was voor de Kroaat Toni Filipi en de Brit Cheavon Clarke.

Viñales wint Dutch TT in MotoGP

Maverick Viñales heeft de Dutch TT gewonnen, de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. De Spaanse Yamaha-coureur moest er aanvankelijk flink voor knokken, waarna hij in de slotfase simpelweg de beste was.

De Suzuki's schoten uit de startblokken: Alex Rins nam de leiding, Joan Mir kwam er achteraan. Polesitter Fabio Quartararo sloot achter het duo aan, Viñales en Marc Marquez duelleerden om de vierde plek en de Ducati's van Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci voegden zich ook bij de voorste groep. Al na drie ronden werd de boel opgeschud: Rins ging volledig in zijn eentje vanaf de leiding onderuit, Mir ging de fout in en zag Quartararo de leiding overnemen, terwijl ook Marquez, Viñales en Dovizioso langs Mir kwamen.

Nog een paar ronden later lag de grotendeels voor spek en bonen rijdende Valentino Rossi in het grind, waarna hij zich gelijk even kwam bekommeren om Takaaki Nakagami: de Japanner denderde nog een stuk harder het grind in. Halverwege de race was inmiddels een trio weggereden: Quartararo op kop, Marquez en Viñales er achteraan en het was laatstgenoemde die zijn Yamaha naar de eerste plek schoof en gelijk een klein gaatje probeerde te slaan. Ook Marquez ging voorbij Quartararo, want de wereldkampioen moest voorkomen dat Viñales weg zou rijden.

Dat werkte, want de Spanjaard ging niet veel later al voorbij Viñales, die zijn positie snel terugpakte, terwijl Quartararo af leek te haken. De strijd om plek vier werd flink spannend: Ducati-rijders Dovizioso en Petrucci gingen voorop, Mir en Franco Morbidelli volgden. Van spanning was wat de podiumplekken betreft geen sprake meer: Viñales reed overtuigend naar de eerste zege van zijn tot nu zo moeizame seizoen, voor Marquez en Quartararo. Dovizioso won het duel om de vierde plek, voor Morbidelli en Petrucci.

Viñales wint Dutch TT in MotoGP (Pro Shots / Action Images)
Viñales wint Dutch TT in MotoGP (Pro Shots / Action Images)

Thuisfans juichen voor superzwaargewicht op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk is het worstelen zondag afgesloten. Op de slotdag van het evenement stonden nog drie gewichtsklassen op het programma in het Grieks-Romeins worstelen.

Het goud in de klasse tot 87 kilogram ging naar een man met een bijzonder verhaal: Zhan Beleniuk is de zoon van een Oekraïnse moeder en een Rwandese vader, die in Kiev een pilootopleiding volgde en in de Rwandese burgeroorlog om het leven kwam. Beleniun won in het worstelen olympisch zilver in Rio en werd in 2015 wereldkampioen. In de finale in Minsk gaf hij de Azeri Islam Abbasov het nakijken, brons ging naar de Hongaar Viktor Lorincz en de Pool Arkadiusz Kulynycz.

Olympisch- en drievoudig wereldkampioen Artur Aleksanyan, een van Armenië's grootste sporters ooit, pakte het goud bij de mannen tot 97kg. In de finale was hij een maat te groot voor thuisfavoriet Aliaksandr Hrabovik. De Noor Felix Baldauf pakte knap een bronzen medaille, net als de Rus Aleksandr Golovin.

Bij de superzwaargewichten tot 130kg, het laatste worstelonderdeel in Minsk, konden de thuisfans juichen: Kiryl Hryshchanka vocht zich verrassend langs wereldkampioen Sergey Semenov en klopte de Georgiër Iakob Kajaia in de finale. Semenov pakte overtuigend het brons, de Iraanse Azeri Sabah Shariati deed dat iets minder overtuigend ook.

Reanimatie eindigt in vechtpartij

Een 64-jarige man uit Fijnaart raakte zaterdagavond onwel in een café aan de Reigerhof in Nieuwerkerk aan den IJssel. Er werd direct met reanimatie gestart, maar dat mocht niet baten. Het 64-jarige slachtoffer overleed. Daarna keerde een tweetal cafégangers zich tegen de hulpverleners. Agenten hielden twee verdachten, een 40-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel en een 41-jarige man uit Fijnaart, aan.

Volgens getuigen raakte de man rond 19:15 uur onwel in het café en startten omstanders direct de reanimatie. First responders van brandweer die op de melding reageerden, waren snel ter plaatse. Toen zij de hulpverlening over wilden nemen, werden zij werden gehinderd door twee beschonken mannen. Toen politieagenten bij het café arriveerden, werden zij ook gehinderd door de twee beschonken mannen. De agenten verzochten hen herhaaldelijk om ruimte te maken, zodat de hulpverleners hun werk konden doen. De twee mannen weigerden deze aanwijzing op te volgen, waarna de situatie escaleerde.

Het tweetal beledigde en bedreigde de aanwezige hulpverleners en gedroegen zich zeer recalcitrant. Toen ze vervolgens de hulpverleners met een stoel te lijf gingen, gebruikten agenten pepperspray en hun wapenstok zodat ze de mannen aan konden houden. Een van de mannen heeft zichzelf verwond toen hij tijdens zijn aanhouding met zijn hand door een ruit sloeg en daarbij een snijwond opliep. Hij is in het ziekenhuis behandeld. Drie politieagenten raakten bij deze aanhouding lichtgewond en deden aangifte van belediging, bedreiging en mishandeling. De politie onderzoekt het incident. De twee zitten vast en worden gehoord.

Ten Voorde weer op podium in Porsche Supercup

Larry ten Voorde heeft in de Porsche Supercup weer een podiumplek gepakt. Net als in Monaco eindigde de Nederlander op de Red Bull Ring in het voorprogramma van de Formule 1 als derde.

Vanaf de start vocht Larry ten Voorde, als tweede vertrokken, om de leiding met polesitter Julien Andlauer, maar na een paar bochten kon de Fransman zijn leidende positie dan echt innemen. Achter hen kreeg Dylan Pereira een beuk, waardoor Jaap van Lagen op kon rukken naar de vierde plek, achter Michael Ammermüller.

Halverwege de race raakte Ten Voorde zijn tweede plek kwijt aan Ammermüller. De zege van Andlauer kwam geen moment meer in gevaar, Ammermüller moest in de slotfase ineens nog weer even oppassen voor Ten Voorde. De Nederlander kon de Duitser niet meer bedreigen, maar pakte wel een uitstekende derde plek, voor Van Lagen.

Beachvolleybalsters al door naar volgende ronde op WK na nieuwe winst

De Nederlandse beachvolleybalteams hebben hun goede start een vervolg gegeven op het WK beachvolley in Hamburg. Vrijdag wonnen alle drie de Nederlandse teams hun openingswedstrijd en vandaag pakte Marleen van Iersel/Joy Stubbe en Sanne Keizer/Madelein Meppelink de winst in hun tweede groepswedstrijd. Door de zeges zijn deze bechvolleybalduo's al door naar de volgende ronde. Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen spelen pas in de avond hun tweede groepswedstrijd.

Van Iersel en Stubbe hadden vrijdag een knappe overwinning geboekt op het Amerikaanse duo Brooke Sweat/Kerri Walsh Jennings en ook vandaag pakte het Nederlands team de winst. In twee spannende sets was Van Iersel en Stubbe te sterk voor als zevende geplaatste Australische duo Mariafe Artacho del Solar/Taliqua Clancy: 21-19, 22-20.

Keizer en Meppelink hadden het in de tweede poulewedstrijd het iets gemakkelijker. Ook dit Nederlands duo moest het opnemen tegen een Australisch team: Nicole Laird en Becchara Palmer. Keizer en Meppelink kwamen nooit in de problemen en wonnen met 21-16, 21-12.

Update 20.22

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben hun tweede wedstrijd bij de WK beachvolleybal in Hamburg verloren. Het als 19de geplaatste Nederlandse duo, dat in 2013 de wereldtitel veroverde, verloor met 20-22, 19-21 van de Argentijnen Julian Amado Azzad en Nicolas Capogrosso.

MMA-gevecht te bloederig: gestaakt

Nicolas Dalby en Ross Houston maakten er in Londen een waar bloedbad van. Tijdens MMA-gala Cage Warriors 106 raakten beide vechters zodanig gewond, dat het bloed het canvas bedekte.

Normaalgesproken wordt er niet zo enorm moeilijk gedaan over een beetje bloed in de kooi en het levert vaak fantastische foto's van gehavende vechters op, maar in dit geval hadden beide vechters flinke wonden. Scheidsrechter Marc Goddard kon het geglibber niet meer aanzien en besloot maar een einde aan het gevecht te maken.

De uitslag komt als 'onbeslist' in de boeken te staan, wat dan ook wel weer een mooie reden voor een rematch is.

Trump schrijft geschiedenis met bezoekje Noord-Korea

Voor het eerst in de geschiedenis zet een Amerikaanse president voet op Noord-Koreaanse bodem. Leider Kim Jong-un leek extatisch op het moment dat Donald Trump zijn stappen over de betonnen blokken zette, via de gedemilitariseerde zone, richting Noord-Korea.


Trump doet wat geen andere president van de VS deed (Bron: Youtube)

"Ik geloof dat dit een uiting is van onze bereidheid om afscheid te nemen van een ongelukkig verleden en te beginnen aan een nieuwe toekomst’’, zegt Kim Jong-un, die dit gebaar van Trump ziet als een grote overwinning voor zichzelf. Hij heeft tenslotte een 'vriendschap' met de Verenigde Staten weten te creëren.

Deze, inmiddels derde, ontmoeting tussen beide staatshoofden heeft verder weinig om het lijf. Beide landen zijn nog in gesprek met elkaar over de nucleaire ambities van het communistische land en het verlichten van de sancties die de Verenigde Staten het land heeft opgelegd.

Niettemin geeft dit Kim Jong-un weer veel aanzien in de wereld en voor Trump is dit een prima fotomoment, op het moment dat de race om het Witte Huis weer losbarst. Daarnaast aast Trump ook nog op de Nobelprijs van de Vrede, iets waar hij niet alleen in Noord-Korea hard aan werkt. Ook in het Midden-Oosten is de VS druk bezig met het oplossen van het Israël-Palestijnenprobleem.

Fernandez wint Moto2-race vol crashes in Assen

Augusto Fernandez heeft zijn eerste zege in de Moto2 te pakken. De Spanjaard won de Grand Prix van Nederland op het TT Circuit van Assen, waar de een na de ander onderuit ging. Bo Bendsneyder was een van de eersten, nadat hij al een moeilijk weekeinde kende.

Brad Binder pakte bij de start de leiding door polesitter Remy Gardner te verschalken, terwijl Xavi Vierge vanaf de derde plek achter Binder zijn plekje vond. Sam Lowes kwam ook al snel naar voren en nam even de leiding over, maar die werd door Binder snel teruggepakt.

Ondertussen kende Gardner een bijzonder ongelukkige race. Hij viel alsmaar verder terug en nog voor de race halverwege was lag hij in het grind, terwijl Augusto Fernandez voorin de koppositie pakte. Voor Lowes was het ook weer eens snel klaar: de Brit zocht zijn vertrouwde plekje in de grindbak op, hoewel het dit keer toch echt de schuld was van Jorge Martin, die zijn voorwiel wegtikte.

Van karma zal wellicht geen sprake zijn geweest, maar een paar rondjes later was Martin zelf klaar nadat hij onderuit schoof. Alex Marquez kende een sterke race en nam vlak achter Binder plaats op de tweede stek, voor Fernandez en Lorenzo Baldassarri, maar ook achter hen was van grote gaten nog zeker geen sprake.

In het gevecht om de voorste plekken kreeg Vierge een klein tikje van Fernandez, waardoor hij onderuit ging. Enea Bastianini knalde er vol overheen, Thomas Lüthi raakte zijn motor ook, maar bleef overeind. Marquez nam in de chaos de leiding over van Binder, Baldassarri schoof langs Fernandez naar de derde plek.

Het bleef een zeer chaotische race en dit keer was het behoorlijk beslissend. Baldassarri probeerde veel te enthousiast de leiding over te nemen van Marquez en de twee leiders in de race gingen allebei onderuit. De spanning was daarmee uit de race: Fernandez pakte zijn eerste zege, Binder eindigde als tweede en plek drie ging ineens naar de verder onzichtbare Luca Marini. Lüthi werd vierde en nam de kampioenschapsleiding over van Marquez.

Arbolino wint fraaie GP van Nederland in de Moto3

Tony Arbolino heeft zijn tweede Moto3-zege te pakken. Nadat de Italiaan eerder dit jaar al zijn thuisrace won, was hij zondag de beste tijdens de Grand Prix van Nederland op het TT Circuit van Assen.

Polesitter Niccolo Antonelli pakte de leiding bij de start, voor Tony Arbolino en Tatsuki Suzuki, die gevolgd werd door zijn landgenoten Kaito Toba en Ai Ogura. Ook Romano Fenati kwam zich snel voorin melden en nam zelfs de leiding, hoewel dat in de Moto3 uiteraard nog niet heel veel zegt.

Ayumu Sasaki liet ondertussen nog een staaltje geluk zien: de Japanner werd bijna van zijn motor geslingerd, maar als door een wonder bleef hij overeind. Darryn Binder kwam ook weer indruk maken: de Australiër startte als 25e en reed halverweg eop de vierde plek. Antonelli kreeg een straf en moest een stukje omrijden, waardoor hij ver terugviel.

Ook Lorenzo Dalla Porta kwam zich voorin melden en ook hij nam de leiding in handen. Zes ronden voor het einde werd de grote groep vooraan doormidden gesneden, vier man lagen ineens op de grond: Celestino Vietti, Toba, Suzuki en Raul Fernandez. Voorin was Jakub Kornfeil ineens de volgende die de leiding in handen pakte, voor Dalla Porta en Arbolino.

De Tsjechische veteraan werd echter bestraft voor een wat overenthousiaste move en moest een long lap penalty nemen, waardoor hij terugviel naar plek drie. Dalla Porta en Arbolino konden zich losrijden van de rest en na een fraai gevecht pakte Arbolino de winst, terwijl Kornfeil de grote groep voor kon blijven en als derde eindigde.

UFC: strijd der giganten eindigt snel

Er is toch eigenlijk geen twijfel meer dat Francis Ngannou de meest gevreesde MMA-vechter in het zwaargewicht is en daarmee misschien wel in de gehele UFC. Zaterdagnacht vernietigde hij de voormalig kampioen Junior dos Santos. Binnen anderhalve minuut.

JDS mocht zich in een mooi rijtje scharen. Alistair Overeem, Curtis Blaydes, Cain Velasquez, allen zijn binnen de twee minuten knock-out geslagen. Even dacht het publiek dat Dos Santos zich met zijn snelle bokscapaciteiten uit dit illustere rijtje mannen kon onttrekken, maar al snel werd duidelijk dat de Kameroenees vuisten van graniet heeft.

Direct vroeg Ngannou om een gevecht met kampioen Daniel Cormier, maar daar zal hij nog even op moeten wachten. Die ontmoet eerst nog Stipe Miocic, de vechter waarvan DC de kampioensgordel van heeft afgenomen en waar Ngannou al eens van verloren heeft.

UFC-directeur Dana White ziet het allemaal nog niet zo makkelijk. "Laten we eerst Stipe en Cormier afwachten. Eerst kijken wie er wint. Wat gaan DC doen als hij wint? Wie raakt geblesseerd. Er spelen veel factoren mee. Het is niet zo da je kan zeggen 'oh, ik heb deze wedstrijd gewonnen, nu ben ik de volgende in rij'", houdt White nog een slag om de arm.

Na twee verliespartijen vindt Ngannou dat hij de weg omhoog weer gevonden heeft met zijn derde achtereenvolgende overwinnning op knockout. "Na mijn twee verloren partijen ben ik gaan nadenken waarom ik dit ook al weer doe. Ik wam erachter dat ik in het begin helemaal geen MMA wilde doen. Maar nu ik het doe en er goed in ben, heb ik er ook plezier in en dan denk ik 'waarom ga ik niet door'."

Volledige uitslag UFC on ESPN 3
Francis Ngannou verslaat Junior dos Santos door TKO (stoten, ronde 1)
Joseph Benavidez verslaat Jussier Formiga door TKO (stoten, ronde 2)
Demian Maia verslaat Anthony Rocco Martin na jurybesluit (29-28 x2, 28-28)
Vinc Pichel verslaat Roosevelt Roberts na jurybesluit (29-28 x3)
Drew Dober verslaat Marco Polo Reyes door KO (stoten, ronde 1)
Alonzo Menifield verslaat Paul Craig door KO (stoten, ronde 1)
Ricardo Ramos verslaat Journey Newson na jurybesluit (30-27 x3)
Eryk Anders verslaat Vinicius Moreira door KO (stoten, ronde 1)
Jared Gordon verslaat Dan Moret na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Dalcha Lungiambula verslaat Dequan Townsend door TKO (stoten, ronde 3)
Amanda Ribas verslaat Emily Whitmire na opgave (rear-naked choke, ronde 2)
Maurice Greene verslaat Júnior Albini door TKO (stoten, ronde 1)

De Vries ondanks probleem 3e in F2, Sette Camara wint

Sergio Sette Camara heeft zijn eerste zege van het Formule 2-seizoen te pakken. De Braziliaan won op de Red Bull Ring in Oostenrijk de sprintrace, waarin Nyck de Vries net als zaterdag de derde plek naar huis reed. De Nederlander gaat zo nog altijd ruim aan de leiding in het kampioenschap.

De Vries kende vanaf de zesde plek een geweldige start: na twee bochten lag hij al op de derde plek, waarna hij Louis Deletraz en ook al snel leider Jordan King te grazen nam. Lang duurde het feestje niet: na een handvol ronden viel de ART-auto van de Nederlander ineens even stil, om een paar seconden later - en met vijf plekken verlies - ineens weer op gang te komen.

Deletraz nam de leiding in het wat chaotische moment over van King, maar werd zelf niet veel later gepasseerd door Sergio Sette Camara. Teamgenoten Zhou Guanyu en Luca Ghiotto reden ondertussen op drie en vier, De Vries was de volgende die King passeerde en pakte zo plek vijf terug.

Met nog acht ronden te rijden ging het fout voor Deletraz, die nog altijd vlak achter Sette Camara reed. De Zwitser kreeg ineens met een remprobleem te maken en schoot met enige vaart door het grind de bandenstapel in. Ghiotto had inmiddels teamgenoot Zhou gepasseerd en door het wegvallen van Deletraz reden ze zo beiden op een podiumplek, voor De Vries.

Na de door Deletraz veroorzaakte safety car viel Zhou flink terug, wat De Vries naar plek drie bracht. Sette Camara en Ghiotto waren een maatje te groot en pakten de eerste twee plekken, De Vries hield Mick Schumacher - gestart vanaf plek achttien - met veel moeite van het lijf en pakte de derde plek.

Man gewond bij steekincident, 2 verdachten opgepakt

De politie heeft zaterdagavond rond middernacht op de Goudsbloemstraat in Enkhuizen twee mannen van 21 en 16 jaar uit Hoorn aangehouden. Zij worden verdacht betrokken te zijn geweest bij een incident waarbij een 33-jarige man gewond is geraakt. Het slachtoffer raakte gewond door een scherp voorwerp en is overgebracht naar het ziekenhuis waar hij is opgenomen. Het is op dit moment onbekend waar het slachtoffer woont.

De politie kreeg vrijwel tegelijkertijd twee meldingen. De eerste melding ging over een verkeersongeval waarbij de bestuurder gewond was geraakt. Niet veel later volgde een melding over een steekincident op de Goudsbloemstraat. Uit onderzoek bleek al snel dat het waarschijnlijk om één incident gaat.

De politie onderzoekt wat er precies gebeurd is. De politie vraagt getuigen contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

MLB: Yankees winnen van Red Sox in eerste Europese duel

Zaterdag stond de eerste wedstrijd op het programma in Europa in de MLB. In Londen nam de Boston Red Sox het op tegen de New York Yankees en het werd een groot feest voor de slagmensen van beide ploegen. Er waren maar liefst 37 honkslagen en ook waren nog 12 vrije lopen. Uiteindelijk won de Yankees met 17-13 van de Red Sox.

De MLB maakt dit weekend een uitstapje naar Londen voor twee wedstrijden tussen de Red Sox en de Yankees. Vooral de startende werpers van beide ploegen zullen nog wel eens terugdenken aan deze wedstrijd. Zowel Rick Porcello (Boston Red Sox) als Masahiro Tanaka (New York Yankees) werden nog voordat de eerste inning was afgelopen eraf gehaald door hun coaches. De beide werpers kregen in de eerste inning allebei zes runs tegen.

Daarna ging het niet veel beter voor de Red Sox, want na vijf innings hadden de Yankees al zeventien runs gescoord, met daarbij drie binnengeslagen punten van Didi Gregorius. Na vijf innings stond de score van 17-6 op het scorebord. De wedstrijd leek gespeeld, maar de Red Sox deden in de zesde en zevende inning nog wat terug. Toch won de Yankees met 17-13 van de Red Sox.

Slagfestijn in eerste Europese Duel (Bron: Youtube.com)

Uitslagen MLB zaterdag:
Boston Red Sox - New York Yankees 13-17
Baltimore Orioles - Cleveland Indians 13-0
Toronto Blue Jays - Kansas City Royals 7-5
Cicinniati Reds - Chicago Cubs 0-6
Detroit Tigers - Washington Nationals 7-5
New York Mets - Atlanta Braves 4-5
Tampa Bay Rays -Texas Rangers 5-2
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 9-6
Chicago White Sox - Minnesota Twins 3-10
Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 5-3
Houston Astros - Seatlle Mariniers 6-5
Milwaukee Brewers - Pittsburgh Pirates 3-1
San Francisco Giants - Arizona Diamondbacks 3-4
Los Angeles Angels - Oakland Athletics 0-4
San Diego Padres - St. Louis Cardinals 12-2

Portugal overklast Spanje in strandvoetbalfinale Europese Spelen

De Portugese strandvoetballers hebben met overmacht het goud gepakt op de Europese Spelen in Minsk. In de finale was de ploeg met 8-3 te sterk voor Spanje.

De Spanjaarden kwamen in de eerste periode nog brutaal op 0-2, maar in de eerste negen minuten van de tweede periode draaide Leo Martins het met een hattrick om. Martins schoot er later nog één bij en ook de 42-jarige legende en aanvoerder Madjer - goed voor meer dan 1000 internationale goals - droeg nog eens zijn steentje bij.

Zwitserland en Oekraïne kwamen in de eerste periode beiden één keer tot scoren, waarna het in de tweede periode via 2-2 naar 2-3 voor Oekraïne ging. Via 3-3 kwam Oekraïne wéér op voorsprong, maar Sandro Spaccarotella trok de stand gelijk. Kort voor tijd zette Dejan Stankovic Zwitserland voor het eerst op voorsprong en dat leverde brons op: 5-4.

Russische worstelaars beginnen dominant aan Grieks-Romeins toernooi

Op de Europese Spelen in Minsk is het Grieks-Romeins worstelen begonnen met de eerste drie van in totaal zes gewichtsklassen. Dat ging lekker voor Rusland: het land pakte drie keer goud.

In de klasse tot 60kg was het Stepan Maryanyan, wereldkampioen tot 63kg, die iedereen over de mat smeet. Zo moest vicewereldkampioen Victor Ciobanu er in de eerste ronde aan geloven, waarna de Hongaar Erik Torba in de finale het slachtoffer werd. Brons ging naar de Moldaviër Ciobanu en de Georgiër Dato Chkhartishvili.

De klasse tot 67kg ging voor Zaur Kabaloev wat minder soepel, vooral de Wit-Rus Soslan Daurov dwong hem tot het uiterste. Kabaloev won en in de finale klopte hij de Georgiër Shmagi Bolkvadze, winnaar van olympisch brons in Rio. Daurov pakte brons, net als de Serviër Mate Nemes.

De Russische wereldkampioen Aleksandr Chekhirkin begon de klasse tot 77kg met een moeizaam gevecht tegen de Bulgaar Daniel Aleksandrov, won vervolgens twee keer vrij simpel en pakte na een spannende finale tegen de Armeniër Karapet Chalyan het goud. Brons was er voor de Zweed Alex Kessidis en de Hongaarse veteraan Tamaz Lorincz.

Lachgas-bestuurder lacht niet meer na crash

Een 27-jarige Barendrechter werd zaterdagavond op de West-Kruiskade in Rotterdam achter het stuur betrapt met lachgas. Toen agenten hem daarom een stopteken gaven, besloot de bestuurder daar geen gehoor aan te geven. Ver kwam hij echter niet: enkele meters verderop klapte hij bovenop een andere auto. Hij is aangehouden voor rijden onder invloed, gevaarlijk rijgedrag en verzet bij aanhouding.

Zaterdagavond rond 20:30 uur werden agenten aangesproken dat iemand op de West-Kruiskade met een ballon aan zijn mond achter het stuur zat en 'als een malle' reed. Met wat meer informatie kon Cameratoezicht hem localiseren, constateerde hetzelfde en dirigeerde agenten die kant op. Zij gaven de bestuurder een stopteken, maar daar trok hij zich niks van aan. Zijn poging te ontkomen strandde echter al snel toen hij op de auto die rustig voor hem reed klapte.

De bestuurder stapte uit, maar was niet direct van plan mee te werken. Intussen stroomden ook de omstanders toe die zich met de aanhouding begonnen te bemoeien en de situatie filmden. Ondanks de tegenwerking kon de verdachte, een 27-jarige man uit Barendrecht, worden aangehouden. Zijn auto is meegenomen voor verder onderzoek.

'PSV legt formeel bod neer bij Hannover 96 voor Amerikaanse verdediger'

PSV heeft een formeel bod uitgebracht op Chris Gloster, zo verzekert ESPN. Volgens de Amerikaanse televisiezender heeft de Eindhovense club afgelopen vrijdag een bod neergelegd bij Hannover 96. De pas achttienjarige verdediger zou in een onderhoud met trainer Mirko Slomka hebben laten weten dat hij naar PSV wil.

Het contract van Gloster met Hannover 96, dat vorig seizoen naar de 2. Bundesliga degradeerde, loopt over een jaar ten einde en een langere samenwerking geniet niet de voorkeur van de Amerikaans jeugdinternational. PSV heeft naar verluidt de verwachting dat de komst van Gloster, die als linksback uit de voeten kan, komende week kan worden afgerond.

De prille loopbaan van Gloster kreeg gestalte bij New York Red Bulls, dat de Amerikaan in maart vorig jaar verkocht aan Hannover 96. De Duitsers boden de linksback een verbintenis aan na een geslaagde proefperiode. Hij startte bij de Onder-19, waar hij tot vier duels kwam, en speelde vervolgens negentien wedstrijden voor het reserveteam in de Regionalliga Nord.

Gloster liet recent een goede indruk achter op het WK Onder-20 in Polen, waar de Verenigde Staten de kwartfinales haalden. De nationale ploeg heeft bovendien moeite om een geschikte linksback te kunnen vinden en Gloster hoopt derhalve dat een overgang naar PSV zal helpen om uiteindelijk tot A-international uit te groeien.

Chaotische F3-race Red Bull Ring, Hughes wint na botsing teamgenoten

Jake Hughes heeft op de Red Bull Ring de sprintrace van de Formule 3 gewonnen. De Brit was onder het Oostenrijkse zonnetje niet zozeer de beste, maar wel de verstandigste: hij profiteerde optimaal van het falen van twee teamgenoten.

Hughes verschalkte polesitter Lirim Zendeli bij de start, maar de Duitser sloeg snel terug. Pedro Piquet spinde bij het uitkomen van bocht één vanaf de derde plek, terwijl Marcus Armstrong - de winnaar van zaterdag - achterop het circuit vol de aanval op de leiders opende. Zijn teamgenoot Robert Shwartzman kwam zich ook melden en het kwartet vocht een flink robbertje uit om de leiding.

Na tien ronden werd het íets rustiger, met Shwartzman inmiddels op kop, voor teamgenoot Armstrong. Hughes volgde ook nog, daarna werd het gat naar Max Fewtrell, Zendeli en Jehan Daruvala wat groter. Prema-teamgenoten Shwartzman en Armstrong maakten elkaar het leven flink zuur en vier ronden voor het einde werd nog eens tot twee keer toe van leiding gewisseld. "Laat ze vechten, er gebeurt nog wel iets", kreeg nummer drie Hughes ondertussen op de boordradio te horen.

Kort voor het einde verremde Alex Peroni zich in het achterveld, waardoor hij Campos-teamgenoot Sebastian Fernandez ook van de baan ramde. Dat zorgde voor een virtual safety car en gelijk daarna kreeg de engineer van Hughes gelijk: Shwartzman en Armstrong raakten elkaar, de Nieuw-Zeelander schoot rechtdoor en viel met een lekke band ver terug.

Hughes lag zo ineens op plek twee, achter Shwartzman en diens kapotte voorvleugel, maar de Rus hield nog wel stand en pakte de overwinning. De derde Prema-coureur, Daruvala, kreeg zo ineens het podium in de schoot geworpen en eindigde als derde. Dat werd echter P2, want Shwartzman kreeg nog voor het einde van de uitloopronde vijf seconden straf - wat hem plek drie opleverde - en dus bleek de engineer van Hughes de slimste man op de Red Bull Ring.

Richard Verschoor kende een ijzersterke openingsfase, maar viel terug en eindigde na een tijdstraf van vijf seconden op de twaalfde plek. Bent Viscaal haalde na een aanvaring met Ye Yifei de finish niet.

Seedorf en Kluivert moeten genoegen met punt in barslecht duel

De ontmoeting tussen Kameroen en Ghana op de Afrika Cup heeft zaterdag geen winnaar opgeleverd. Het tweede groepsduel in Groep F eindigde doelpuntloos. Het team van Clarence Seedorf en Patrick Kluivert gaat hoe dan ook aan kop, met vier punten uit twee duels. De eerste wedstrijd tegen Guinee-Bissau was met 2-0 gewonnen.

Kameroen was in de eerste 45 minuten de bovenliggende partij, maar de eerste helft was er een om snel te vergeten. In het snikhete Ismaïlia lag het tempo laag en waren de kansen op een hand te tellen. Dat de dienstdoende scheidsrechter floot voor elke kleine overtreding, was ook niet bevorderlijk. Enkele minuten voor rust kreeg Kameroen de beste kans.

Karl Toko Ekambi legde de bal terug op Christian Bassogog, die zag hoe keeper Richard Ofori de bal over het doel tikte. Het spel van Kameroen en Ghana werd er na rust niet veel beter op en met name Ghana stelde bijzonder teleur. Het team van Seedorf was negen minuten voor tijd dicht bij de 1-0: Bassogog raakte de paal na een één-twee met Erick Choupo-Moting, maar de arbitrage constateerde hoe dan ook buitenspel.

Kameroen kwam vlak voor tijd ook goed weg toen een hard schot van Owusu Kwabena hard tegen de lat boven André Onana ging. Ghana claimde niet veel later een strafschop na een vermeende overtreding van Michael Ngadeu-Ngadjui op Jordan Ayew, maar daar wilde de scheidsrechter niet aan en zodoende eindigde het duel doelpuntloos. De formatie van Seedorf sluit de groepsfase komende dinsdag af met een wedstrijd tegen Benin. Ghana neemt het dan op tegen Guinee-Bissau.

Peru stunt in kwartfinales Copa America

Peru heeft zaterdag voor een enorme stunt gezorgd. Het team van Ricardo Gareca bereikte ten koste van Uruguay de halve finales van de Copa América. Na een reguliere speeltijd waarin de ploeg van Oscar Tabárez zonder meer een doelpunt verdiende én Peru met hangen en wurgen de nul hield, zegevierde Peru in de strafschoppenreeks: 5-4. Sterren Luis Suárez en Edinson Cavani waren de grote schlemielen.

Uruguay was zonder meer de meest ongelukkige ploeg in de eerste 45 minuten. Na ruim twintig minuten schreef Cavani waarschijnlijk de misser van het toernooi op zijn naam. Suárez baande zich op links een weg door het strafschopgebied en zag hoe Roberto Gallese zijn inzet keerde. De rebound viel voor de voeten van Cavani, die het leer vanaf een meter of vijf hard en huizenhoog over het lege doel schoot.

Vier minuten later lag de bal wel in het net via Giorgian De Arrascaeta, na een van richting veranderde voorzet van Nahitan Nandéz. De arbitrage constateerde echter buitenspel van Nandéz. Peru, met Renato Tapia in de basis, bood in de eerste helft veel te weinig; Paolo Guerrero stond op een eiland en miste de inbreng van bijvoorbeeld Raúl Ruidíaz.

Peru startte goed aan de tweede helft, maar het was Uruguay dat dichter bij een openingsgoal was. Een inzet van Diego Godin ging over het doel van Gallese en na een uur spelen werkte Cavani de bal op aangeven van Suárez tegen de touwen. De arbitrage oordeelde dat er sprake was van buitenspel, hoe dan ook dubieus, en de VAR werd niet ingeroepen.

Twintig minuten voor tijd werd ook een doelpunt van Suárez wegens buitenspel ongeldig verklaard en zodoende bleef Peru met hangen en wurgen overeind. Na liefst zeven minuten extra tijd volgde meteen de strafschoppenreeks, waarin Uruguay aan het langste eind trok. Fernando Muslera kon niet één Peruviaanse penalty keren, waardoor de redding van Gallese op de eerste strafschop van Suárez cruciaal was. Peru speelt komende woensdag tegen Chili, dat in de kwartfinales na strafschoppen met Colombia afrekende. Een dag eerder staat de kraker tussen gastland Brazilië en Argentinië op het programma.

Zeven boksfinales, zeven landen met goud op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk zijn zaterdag de eerste zeven boksfinales afgewerkt. Dat leverde een divers lijstje winnaars op: het goud ging naar zeven verschillende landen.

In het vlieggewicht (-52kg) pakte de nog altijd maar 22-jarige Bulgaar Daniel Asenov de Europese titels in 2015 en 2017, dit keer - de Europese Spelen gelden ook als EK in het boksen - moest hij genoegen nemen met zilver: de Spanjaard Gabriel Escobar was te sterk in de finale. Brons was er voor de Italiaan Manuel Cappai en de Brit Galal Yafai.

Het thuispubliek kon juichen voor Dzmitry Asanau, die na WK-brons en EK-zilver in het bantamgewicht nu goud pakte in het lichtgewicht (-60kg). Hij klopte de Rus Gabil Mamedv in de finale, terwijl de Armeniër Karen Tonakanyan en de Georgiër Otar Eranosyan met brons naar huis gingen.

Het goud in het weltergewicht (-69kg) ging naar de Brit Pat McCormack, die tweelingbroer Luke eerder al brons zag pakken in het lichtweltergewicht. In de finale was hij te sterk voor de Rus Khariton Agrba. Brons ging naar de Oekraïner Yevhenii Barabanov en de Cubaanse Azeri Lorenzo Sotomayor, in het lichtweltergewicht al goed voor EK-goud en olympisch zilver.

Een volgende Cubaanse Azeri pakte wel goud: Loren Alfonso klopte de Brit Benjamin Whittaker in de finale van het lichtzwaargewicht (-81kg). Simone Fiori uit Italië ging naar huis met brons en dat gold ook voor de Armeniër Gor Nersesyan.

Bij de superzwaargewichten (+91kg) ging de titel net als twee jaar geleden op het EK naar de Oekraïner Victor Vykhryst, die in de finale afrekende met de Fransman Mourad Aliev. Marko Milun uit Kroatië en de Duitser Nelvie Tiafack kregen het brons omgehangen.

De vrouwen hadden twee gewichtsklassen op het programma staan en in het vedergewicht (-57kg) ging het goud naar oud-bantamgewichtkampioene Stanimira Petrova uit Bulgarije, die in de halve finales de Nederlandse Jemyma Betrian klopte. In de finale moest de Ierse Michaela Walsh eraan geloven, terwijl naast Betrian ook de Russische Daria Abramova brons pakte.

Het weltergewicht bij de vrouwen leverde tot slot goud op voor de Poolse Karolina Koszweska, die in de finale won van de Italiaanse Assunta Canfora. Grainne Walsh uit Ierland en de Duitse Nadine Apetz veroverden brons.

Atlanta en Frank de Boer naderen koppositie na late overwinning

Atlanta United heeft de terugkeer in het Mercedes Benz Stadium opgeluisterd met een overwinning.De ploeg won met 2-1 van Montreal Impact.

De Boer kon niet over zijn sterkste elf beschikken: naast enkele blessuregevallen heeft Josef Martinez nog vrijaf vanwege zijn deelname met Venezuela aan de Copa América. Florentin Pogba en Justin Meram maakten zodoende hun opwachting aan het startsignaal. Atlanta had veel balbezit, maar door de compacte vijfmansdefensie van de bezoekers was het lastig om er doorheen te komen en kansen te creëren.

Atlanta nam tien minuten voor rust de leiding. Meram sneed vanaf de zijlijn naar binnen, liet zijn tegenstander de hielen zien en knalde het leer in de verste bovenhoek: 1-0. Vijf minuten na de onderbreking verscheen de 1-1 op het scorebord: een schot van Harry Novillo leek ver naast te gaan, maar het leer ging tegen Zakaria Diallo en belandde alsnog achter Brad Guzan.

De Boer zag hoe zijn team moeite had om tot kansen te komen, maar zeven minuten voor tijd was het toch raak. Na een corner van Julian Gressel kwam de bal uiteindelijk via Leandro Pirez en invaller Brek Shea terecht bij Meram, die de bal in het doel werkte: 2-1. Atlanta, 29 punten uit 17 duels, staat vierde en liep in op de morsende top drie, die bovendien niet evenveel duels achter zijn naam heeft staan: Montreal Impact (30, 20 duels), DC United (31, 19 duels) en Philadelphia Union (32, 19 duels). 

LSVb: 'Maak studeren weer betaalbaar'

De Landelijke Studentenvakbond heeft sinds zaterdagmiddag een nieuw bestuur. Komend jaar gaan zij ervoor strijden dat studenten zonder gigantische schuld hun studie kunnen afronden. LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten: “Studeren wordt steeds minder toegankelijk, we dwingen jongeren namelijk om tienduizenden euro’s schuld op te bouwen. Dat maakt dat het niet langer vanzelfsprekend is om te gaan studeren. Daarom zullen we dit jaar vechten om de basisbeurs terug te krijgen.”

De afgelopen jaren is de toegankelijkheid van het hoger onderwijs steeds meer onder druk komen te staan. Door de afschaffing van de basisbeurs is studeren voor veel jongeren onbetaalbaar geworden. Ook het kamertekort en de daarbij horende hoge huurprijzen dragen daaraan bij. Rutten: “In het afgelopen jaar is het gelukt om de renteverhoging tegen te houden en het leenstelsel weer ter discussie te stellen. Nu is het tijd dat het leenstelsel valt en de basisbeurs terugkomt.”

Alex Tess Rutten (25) wordt de voorzitter en woordvoerder van de LSVb. Monty Aal (22) wordt de vicevoorzitter en gaat de politieke contacten onderhouden. Oumaima El Ghoulbzouri (21) wordt de secretaris en gaat zich inzetten voor de toegankelijkheid van het onderwijs. Ruben Kleijn (25) wordt penningmeester en gaat zich bezig houden met huisvesting. Roos van Leeuwen (23) wordt algemeen bestuurslid en gaat personeelsbeleid doen.

Politie plukt alcomobilist van de weg

Een 52-jarige man uit Tilburg is gisteravond van de weggehaald omdat hij dronken achter het stuur zat. Vanwege een melding van een getuige dat er een man op een parkeerplaats aan de Parklaan in Raamsdonkveer in een auto lag te slapen en dat er bij de auto verschillende lege bierflessen lagen, gingen agenten poolshoogte gaan nemen.

Op weg naar de Parklaan zagen de agenten de auto met de man rijden op de Wingerdstraat. Ze lieten de bestuurder stoppen om te laten blazen. De test gaf aan dat de man te veel had gedronken. Hij werd aangehouden. Met enige moeite hebben de agenten de man uit de auto gekregen en in een politiewagen gezet.

Bij het politiebureau weigerde hij uit te stappen. Op het politiebureau is een ademanalyse afgenomen (uitslag 625 ug/l). Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Hij is met een dagvaarding naar huis gestuurd.

FOK! Wat een weer: minder warm

Er zijn zonnige perioden. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 22°C in het noordelijk kustgebied tot 30°C in het uiterste oosten en zuidoosten. Dit maximum wordt al aan het eind van de ochtend bereikt, want vanmiddag stroomt er van het westen uit koelere lucht binnen. De wind draait in de ochtend van het westen uit naar west en is overwegend matig, aan de kust af en toe (vrij) krachtig.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind is komt uit een zuid tot zuidwest en is matig, aan de kust vrij krachtig.

Morgen overdag is het met name in het noorden overwegend bewolkt en daar kan in de ochtend en begin van de middag af en toe lichte regen vallen. Elders zijn er wolkenvelden en blijft het droog. De maximumtemperatuur komt uit op 18°C in het noordwesten tot 24°C in het uiterste zuidoosten. De wind is westelijk en matig, aan de aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het Waddengebied mogelijk krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Een militair oefenterrein in Bergen (Duitsland). 's Avonds laat (Foto: qltel)
Een militair oefenterrein in Bergen (Duitsland). 's Avonds laat (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

EA Access komt volgende maand naar PS4

EA Access, de abonnementsdienst van gameuitgever EA, komt op 24 juli naar de PS4. De dienst is al sinds 2014 beschikbaar voor de Xbox One en pc. Sony had eerder geweigerd om EA Access op de PlayStation-platform toe te laten. Sony heeft niet uitgelegd waarom ze nu van gedachten zijn veranderd.

De dienst kost vier euro per maand en geeft toegang tot een aantal EA games zoals Battlefield V en FIFA 19. Verder krijg je ook 10% korting op andere EA-games en kunnen abonnee's tien uur eerder een nieuwe game spelen op de releasedatum.

Mighty Switch Force! Collection aangekondigd

Mighty Switch Force! is een puzzel-platformer serie van WayForward. De serie begon in 2011 op 3DS en kwam later ook uit op Wii U en pc. Het is eigenlijk al een paar jaar stil rondom de serie, maar nu komt er een nieuwe collectie die alle games bij elkaar zet. Het komt op 25 juli uit voor Switch, PS4, Xbox One en pc. De adviesprijs is $20.

De collectie bevat de volgende games: Mighty Switch Force!, Mighty Switch Force! Hyper Drive Edition, Mighty Switch Force! 2 en Mighty Switch Force! Academy.

Man rent marathons samen met gehandicapten

De sportieve Peter Kline heeft in zijn leven al heel wat marathons afgerend, hij heeft het zelf al over honderd. Het meest bijzondere is wel dat hij bij 45 van deze marathons gehandicapten in een rolstoel voor zich uit heeft geduwd.

Het begon allemaal toen een goede vriend van de 66-jarige Kline gediagnostiseerd werd met hersenkanker. Hij vroeg Kline om geld in te zamelen voor kankeronderzoek wat ook lukte: Kline zamelde zestigduizend dollar in. Die actie bracht hem in contact met een vader-zoonduo, waarbij de vader de gehandicapte zoon voortduwde tijdens het rennen.

Kline vond dat fantastisch, maar vroeg zich af hoe kinderen zonder (sportieve) vader dat zouden doen. In 2012 begon hij zijn eerste gezamelijke marathon, nadat de moeder van een verlamd meisje contact met hem zocht. Kline besloot de marathon met haar te rennen en het meisje genoot die dag enorm. "Taylor volbracht haar eerste marathon, met de hulp van mijn armen en benen", aldus een trotse Kline.

Die dag besloot Kline er zijn missie van te maken. Hij richtte een stichting op met de naam 'Marathons with Meanings', deelt visitekaartjes uit bij de Starbucks en hij spreekt mensen op vliegvelden aan. "Ik vraag gewoon of hun kinderen het leuk zouden vinden om een marathon te rennen", zegt Kline. "Ik betaal alles voor ze, dat voelt beter. Dat is mijn manier om terug te geven aan de maatschappij."

Deze held verdient ieders aandacht.

Koppel doodt eigen baby met overdosis cocaïne en heroïne

Een rondje 'wat de neuk' uit de Amerikaanse staat Virginia. In het pittoreske stadje Danville in die staat besloot het koppel Eugene Chandler Jr. en Shaleigh Brumfield in 2018 hun baby een goede trip te geven. Dát verliep niet geheel volgens plan.

In november van jaar reageerde de politie in Danville op een noodoproep en zij troffen de 27-jarige Chandler met een bewegingsloze baby in zijn armen aan. Agenten probeerden het kind te reanimeren, maar het mocht niet meer baten en het kind werd in het ziekenhuis dood verklaard. Uit de autopsie bleek dat het twee maanden oude meisje stierf aan acute heroïne- en cocaïne-vergiftiging.

Dinsdag stonden beide slimmerds voor de grand jury en die besloot dat er reden genoeg was om het stel aan te klagen voor moord, mishandeling en verwaarlozing van een kind. Op dit moment zitten ze in de cel en mogen niet op borgtocht vrijkomen.

Dubbel Duitse tafeltennisgoud op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk heeft Duitsland in het tafeltennis zowel bij de vrouwen als de mannen het goud gepakt in de landenwedstrijd. Beide finales waren niet echt spannend, zoals enigszins te verwachten viel.

In de vrouwenfinale tegen Roemenië wonnen Nina Mittelham en Shan Xiaona met 3-2 van Elizabeta Samara en Daniela Dodean, waarna de Duitse Han Ying de Roemeense kopvrouw Bernadette Szocs het nakijken gaf. Nadat Shan met 3-1 van Dodean won was het Duitse goud binnen. Polen won de strijd om brons met 3-2 van Hongarije, nadat Li Qian in de beslissende wedstrijd met 3-1 van Szandra Pergel won.

Duitsland speelde in de mannenfinale tegen Zweden, waarbij Timo Boll en Patrick Franziska begonnen met 3-1 winst op Kristian Karlsson en Jon Persson. Dimitrij Ovtcharov rekende met 3-1 af met Mattias Falck, waarna Franziska het derde duel met wat moeite met 3-2 won van Jon Persson. Portugal was Denemarken in het duel om brons met 3-1 de baas.

Nina deed onderzoek in slavenregisters: 'Er dreigen veel verhalen verloren te gaan'

Ruim een jaar geleden zijn de Surinaamse slavenregisters voor iedereen online toegankelijk gemaakt. Journalist Nina Jurna dook die registers in en vond haar voorouders terug. Tijdens haar zoektocht deed zij indrukwekkende ontdekkingen en ze roept, onder andere op de site van AT5, jongere generaties dan ook op om hun familiegeschiedenissen in te duiken voor het te laat is.

Jurna woont in de voormalige Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro, waar zij onder meer werkt als correspondent voor NRC Handelsblad. Daarvoor woonde en werkte ze in Paramaribo, waar ze al probeerde meer te weten te komen over haar Surinaamse familiegeschiedenis. Maar toen de Surinaamse slavenregisters vorig jaar online werden gezet had zij pas echt de middelen om uit te zoeken wie haar voorouders precies waren.


Nina Jruna in gesprek met AT5 (Bron: Youtube)

43 dikke boeken
De openbaarmaking van de Surinaamse slavenregisters is geïnitieerd door Coen van Galen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Zij zetten het project 'Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar' op, waarmee ze uiteindelijk toestemming en benodigde middelen vervaardigden om de registers te digitaliseren en online te publiceren. Nu kan iedereen deze registers, bestaande uit 43 dikke boeken met gegevens van 80.000 mensen die van 1830 tot 1863 in slavernij leefden, overal ter wereld raadplegen.

Achternaam als sleutel
Jurna startte vorig jaar meteen een onderzoek naar haar opa’s kant van de familie. Heel eenvoudig was dit niet, omdat achternamen van nazaten van tot slaaf gemaakten zelden corresponderen met namen uit de slavernij of vlak daarna. 

Door in haar familie rond te vragen achterhaalde zij de naam van haar overgrootmoeder: Elizabeth Magdalena Cederspint. Deze achternaam, Cederspint, bleek de sleutel te zijn tot het vinden van haar tot slaaf gemaakte voorouders. Zij vond in de registers de namen en gegevens van zeven voorouders terug die allen werkten op de plantage Brunswijk. 

'Oral history' dreigt verloren te gaan
Jurna zag voor het eerst de namen van haar voorouders, maar zij kon ook veel opmaken over hun levensomstandigheden. Zo las zij dat één voorouder als elfjarig meisje werkte als 'huisslavin'.

Deze informatie kon Jurna alleen vinden met hulp van de verhalen binnen haar familie. Het is deze 'oral history' die volgens haar van enorm belang is om verhalen van families met geschiedenis in de koloniën of slavernij niet in de vergetelheid te laten raken. 

"Ik denk dat er ontzettend veel niet bekend is uit die tijd over de slavernij en het kolonialisme, omdat die geschiedenis altijd werd geschreven vanuit het perspectief van de witte overwinnaar", vertelt Jurna.

"En als wij onze opa’s en oma’s en ouders niet bevragen gaan die verhalen ook verloren. Dus ik denk dat het heel belangrijk is dat wij dat wel vragen zodat wij dat ook weer kunnen doorvertellen aan onze kinderen en het blijft bestaan."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.