FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 mei 2019

Nederlandse ijshockeyers degraderen op WK, historische winst RoemeniŽ

Na vier overwinningen tegen op papier betere tegenstanders heeft Roemenië ook de Nederlanders met 3-1 verslagen in divisie 1B van het WK ijshockey. Daarmee promoveert Roemenië voor het eerst sinds het opsplitsen van de B-poule naar het huidige divisie 1A. Trieste gevolg is dat Oranje degradeert naar divisie 2A. Ook voor dit duel was FOK! weer van de partij in het Estse Tallinn.

Man of the Match bij Roemenië was Daniel Tranca en een Nederlandse gast bij Nederland. Eigenlijk is dat ook alles wat er te zeggen is over deze wedstrijd, het voelde een beetje als een samenvatting van de eerste drie wedstrijden. Oranje doet dapper mee, maar is eigenlijk nooit echt dreigend. Roemenië komt al vroeg op voorsprong in een manmeersituatie door een straf tegen Ryan Collier en daarna gaat het eigenlijk alleen nog maar stroomopwaarts.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Japan is het spel stroperig, passes komen niet meer aan of slaan helemaal nergens meer op. Op een lange solo-actie van Giovanni Vogelaar na, die door de Roemeense goalie gestopt moet worden, doet Nederland eigenlijk niets behalve heel veel straffen oplopen, wat onder andere weer een 5-tegen-3 situatie oplevert, die Nederland ook deze wedstrijd weet te overleven.

Vier maal twee minuten straf in totaal, waarvan de laatste nog anderhalve minuut doorlopt in de tweede periode, waar de Roemenen uiteindelijk uit weten te scoren. Typerend is dat Nederland deze periode pas na een minuut of acht voor het eerst op het Roemeense doel weet te schieten. Nederland blijft echter wel werken en tegen het einde van de periode levert dat tegen de verhouding in toch een doelpunt op voor Oranje. Jasper Nordemann weet zich vanachter het doel in een kansrijke positie te vechten, waarna Levi Boer de puck tegen de touwen schiet.

Met 2-1 na 40 minuten mag Nederland nog hopen op een stunt, maar het team lijkt op. Een vroege straf tegen Roemenië levert een powerplay op, maar die wordt zo matig uitgespeeld dat de Roemenen het enige schot op doel weten te lossen. Als daarna weer een Roemeen plaats neemt in de strafbank houden we dan ook ons hart vast, maar de herhaling op de grote schermen in de hal laat zien dat de goede man door een check van Nordemann door het deurtje is gevlogen.

Twee opeenvolgende straffen tegen de Roemenen leveren zelfs vier minuten lang powerplay op, maar het enige wapenfeit dat Nederland eraan overhoudt is een straf tegen Thomas Borgman. Zodra die straf voorbij is volgt de onvermijdelijke timeout bij Nederland en blijft startende goalie Martijn Oosterwijk in de spelersbank achter voor een extra veldspeler en een wanhoopsoffensief van Nederland. De ploeg krijgt hierbij wel kansen, maar het zijn de Roemenen die de puck in het lege net en Nederland naar divisie 2 schieten.

Volgend jaar spelen we tegen Australië, Spanje, Kroatië en Israël, waar dat is is nog niet bekend, hoewel de geruchtenmolen Kroatië zegt, maar FOK! zal er weer bij zijn. Rest ons alleen nog de felicitaties aan de Roemenen en de man of the Match bij Nederland, dat was natuurlijk Niels van der Vossen.

Roemenië juicht (Foto: Karina)
Roemenië juicht (Foto: Karina)

Omstreden imam wil dat Arnhem zijn salaris betaalt

De omstreden imam Youssef Arkhouch, die zijn baan bij de Al Fath-moskee in Arnhem kwijtraakte, wil dat de gemeente Arnhem zijn salaris doorbetaalt.

Ook eist hij een bedrag van 25.000 euro als voorlopige vergoeding van de reputatieschade die hij door toedoen van burgemeester Ahmed Marcouch zegt te hebben geleden.

Erdogan wil nieuwe verkiezingen Istanboel

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er vandaag nogmaals op aangedrongen dat lokale verkiezingen in Istanboel worden overgedaan omdat ze niet goed zijn verlopen. Bij de verkiezingen van eind maart werd de kandidaat van oppositiepartij CHP gekozen tot burgemeester van Istanboel, ten koste van de AK-partij van Erdogan.

Burgemeester Halsema van Amsterdam: 'Onze vrijheid is door pijn omzoomd'

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam sprak vanavond tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam over de keuzevrijheid die wij vandaag de dag hebben. 'Onze vrijheid is door pijn omzoomd.'

Het thema van de herdenking is dit jaar 'In vrijheid kiezen', dat aansluit bij het honderdjarig bestaan van het algemeen kiesrecht. Ook Halsema refereerde hier in haar toespraak aan. "Een briefje schrijven of bellen. Je stem laten horen, of niet. Je geliefde omhelzen, de straat oversteken, of niet. Hier naartoe komen vanavond, naar de Dam op 4 mei. Of niet. Elke keer, honderden keren op een dag, kiezen wij. Zonder na te denken, zonder dwang. Natuurlijk zijn er grenzen. Door regels, door afspraken."

Van Santen
Halsema haalde ook het oorlogsverhaal van de Joodse Wiesje van Santen aan. Van Santen was in 1940 zeventien jaar oud. "Via de onderduik komt zij in het verzet terecht. Nauwelijks negentien jaar oud wordt zij door de Gestapo gevangen gezet en gemarteld. Ze ontsnapt en overleeft uiteindelijk de oorlog. Later keert 'het honderdvoudige zwart van de bezetting' vaak terug in haar gedichten. Net als de vrijheid waarvoor zij haar leven riskeerde."

Ook sprak Halsema over het feit dat er 74 jaar na de bevrijding nog steeds mensen leven die het verschil tussen bezetting en vrijheid zelf hebben ervaren. "Elk jaar worden het er minder", zei de burgemeester daarover. "Wij ademen vrije lucht, wij wandelen ongestoord door de stad, wij geven onze meningen, wij kiezen in vrijheid. We doen dat dagelijks, haast achteloos. Maar aan onze vrijheid gingen pijn en groot verdriet vooraf. Onze vrijheid is door pijn omzoomd."

Tijdens eerdere Nationale Herdenkingen op de Dam spraken onder andere toenmalige burgemeesters Van der Laan en Cohen. Namens de gemeente legde Halsema vanavond ook samen met locoburgemeester Udo Kock een krans bij het Nationaal Monument.

Getuigen en beelden gezocht van vechtpartij in Rotterdam

Bij een geweldsincident op het Stadhuisplein in Rotterdam is vanmorgen rond 05:30 uur een 23-jarige man ernstig gewond geraakt. Hij is met meerdere steekwonden in zijn buik overgebracht naar het ziekenhuis. De politie hield twee verdachten aan, een 22-jarige man uit Den Haag en een 18-jarige man uit Rotterdam. Het team dat de zaak onderzoekt, is dringend op zoek naar getuigen en beelden.

Cameratoezicht ziet vanmorgen, zaterdag 4 mei, bij de uitloop van de horeca op het Stadhuisplein een vechtpartij ontstaan. Twee ingeseinde agenten willen ingrijpen en belanden in het tumult, wat ontaardt in een flinke knokpartij. Hierbij krijgt een van de agenten meerdere klappen tegen zijn hoofd en gezicht, waarna om spoedassistentie wordt gevraagd. Met hulp van portiers en toegesnelde collega’s worden twee mannen aangehouden. De agent raakt licht gewond.

Neergestoken
Dan komt de melding dat er op datzelfde moment iemand is neergestoken bij de Coolsingel. Bij de taxistandplaats wordt het slachtoffer aangetroffen, die met spoed naar het ziekenhuis wordt vervoerd. Het blijkt te gaan om een 23-jarige man die wooonachtig is op Curacao en net begonnen was aan zijn vakantie in Nederland. Het vermoeden bestaat dat het slachtoffer tijdens de vechtpartij op het Stadhuisplein is neergestoken en vervolgens zelf naar de taxistandplaats is gelopen. Daar is hij in elkaar gezakt.

Heeft u informatie of beelden?
Het was erg druk op het Stadhuisplein rond het tijdstip van de vechtpartij. De politie spreekt dan ook graag met getuigen die iets gezien hebben van het ontstaan van de vechtpartij, de toedracht, of de steekpartij zelf. Er waren meerdere mensen met mobieltjes aan het filmen. Ook dat materiaal wil de politie graag zien, om zich een beter beeld te kunnen vormen van wat er nu precies is gebeurd vanmorgen vroeg.

Heeft u informatie of beelden? Bel dan met 0900-8844. Uw tips anoniem melden kan ook, via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Grondstoffen voor productie synthetische drugs in garagebox Breda

In een garagebox aan de Elsstraat in Breda is vanmiddag circa 2000 kilo aan grondstof aangetroffen voor de productie van synthetische drugs. Het gaat volgens een specialist van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) vermoedelijk om apaan. De recherche stelt een nader onderzoek in.

Politie en brandweer gingen vanmiddag naar een garagebox aan de Elsstraat omdat hieruit een penetrante amfetamine achtige geur kwam. Met name aan de achterzijde, grenzend aan een steegje en voor de box werd een chemische lucht geroken. Aan de achterzijde was een verkleuring in de stenen zichtbaar. Omwonenden werden in kennis gesteld en aangeraden om niet in de buurt van de betreffende box te komen.

Apaan
Met een sleutel van de verhuurder werd de box geopend. Tegen de achtermuur stonden zakken en dozen opgestapeld met daarin chemicaliën, het gaat vermoedelijk om apaan of een stof die daarop gelijkt, die gebruikt wordt als grondstof om speed / amfetamine te produceren. De chemicaliën worden onderzocht door medewerkers van de LFO. Na hun onderzoek zal een daarin gespecialiseerd bedrijf de garagebox leeghalen.

Netten moeten nieuwe vuurwerkregen tijdens KNVB bekerfinale voorkomen

De KNVB zal morgen tijdens de bekerfinale vuurwerknetten achter beide doelen plaatsen. Deze moeten voorkomen dat de wedstrijd tussen Ajax-Willem II stil komt te liggen door vuurwerk op het veld.

Dat zou namelijk niet voor het eerst zijn. Tijdens de laatste bekerfinale van Ajax, in 2014 tegen PEC Zwolle, ging het behoorlijk mis. Ajaxfans achter het doel van Ajaxdoelman Kenneth Vermeer gooiden een flinke partij vuurwerk het veld op na de openingstreffer van Ricardo van Rhijn. Een aantal ontploffingen en heel veel rook waren het gevolg.

De wedstrijd moest worden stilgelegd en een ziedende Edwin van der Sar (algemeen directeur) moest de fans tot kalmte manen. De Ajaxfans werden destijds keihard afgestraft voor hun wandaden: Na de onderbreking scoorde PEC vijf keer en Ajax verloor met 5-1.

Dergelijke gebeurtenissen wil de KNVB bij deze editie van de bekerfinale voorkomen. "Om te voorkomen dat er vuurwerk op het veld wordt gegooid, worden dit jaar tien meter hoge netten achter beide doelen opgehangen", laat de voetbalbond weten aan Ajaxlife.

Extra controles
De netten zullen het zicht nauwelijks belemmeren, verzekert de KNVB. De netten zijn namelijk van zeer dun materiaal. Er worden tevens extra controles gedaan om te voorkomen dat er überhaupt vuurwerk het stadion binnenkomt. "Mocht het toch nog gebeuren dat er vuurwerk afgestoken wordt, dan doen wij er alles aan om de daders effectief te bestraffen."

Magneetvisser haalt explosief uit water in Amsterdam

Een magneetvisser heeft vanmiddag een explosief uit het water van de Houtmankade in Amsterdam gevist. Ruim twee uur lang was de omgeving afgezet.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft het explosief inmiddels veilig weten te verwijderen. Het projectief is afgevoerd naar een locatie waar het tot ontploffing kan worden gebracht.

Vermoedelijk gaat het om een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels heeft Waternet de doorvaart ook weer vrijgegeven.

Magneetvisser legt granaat in auto
Jan van de Ven, de magneetvisser die het explosief uit het water van de Houtmankade viste, geloofde eerst niet dat de granaat echt was. Na wat onderzoek besloot hij toch maar de politie erbij te halen.

Met zijn neef Joseph van der Kooij was hij die middag aan het magneetvissen. "Toen zat er opeens een granaat aan m'n hengel.", vertelt Jan van de Ven aan AT5. "Maar ik geloofde niet dat hij echt was. Mijn neef zei dat het een echte was, maar ik dacht dat het een neppe was."

In eerste instantie gaat Jan er dan ook ontspannen mee om. 'Ik gooide 'm een paar keer op de grond en legde 'm in mijn auto. Toen had mijn neef een foto gegoogeld en leek hij toch wel heel echt.", lacht Jan. "Toen hebben we maar de politie erbij gehaald. Die denkt ook dat 'ie echt is."

"Het is wel grappig dat je de granaat vindt, maar je hoopt er niet op", zegt Joseph. "Want je ziet het nu zijn we de hele avond bezig.", "We vinden liever een kluis met rolexen!", vult Jan aan.

Jongen vliegt agenten aan en probeert arrestant te bevrijden

Agenten zijn vorige week belaagd toen ze, na werktijd, de verdachte van een mishandeling probeerden aan te houden. Omstanders hebben de politiemensen geholpen.

De twee agenten liepen na hun dienst om 1:00 uur in de nacht naar hun auto. Op het fietspad van de Jodenbreestraat in Amsterdam zagen ze een groep jongeren op scooters ruziemaken met een Bulgaarse man. Twee van de jongens renden op de man af en duwden hem op de grond.

"De man bleef liggen en kermde van de pijn", schrijft de politie op Facebook. "Intussen stonden er twee scooters klaar en de jongeren renden, al lachend, naar de scooters om weg te gaan. (...) De collega’s konden één van de twee jongens direct aanhouden. De andere, die daadwerkelijk geduwd had, was ontkomen achterop een scooter."

De gevluchte jongen besloot iets later echter om terug te keren om zijn vriend te 'bevrijden'. "Dit resulteerde in een worsteling waarbij hij probeerde om de collega van de aangehouden jongen af te trekken. Enkele omstanders kwamen erbij en hielpen onze collega’s met het onder controle brengen van de agressieve jongen en het op afstand houden van andere omstanders die het politieoptreden niet normaal leken te vinden."

Door de hulp van de omstanders konden agenten beide jongens oppakken, iets waar de politie erg blij mee is. "Via deze weg willen wij graag de omstanders die wij nog niet hebben gesproken bedanken voor de hulp! Dit mag ook wel eens gezegd worden in deze tijden, waarbij het vaak anders gaat."

Bernal mist Giro d'Italia door sleutelbeenbreuk

Egan Bernal moet de Giro d'Italia aan zich voorbij laten gaan. De Colombiaan, die als kopman van Team Ineos zou starten in de Ronde van Italië, heeft bij een training zijn sleutelbeen gebroken.

Bernal maakte vorig jaar al veel indruk in zijn eerste grote ronde van het jaar. De 22-jarige hielp toen in de Tour de France Geraint Thomas aan de zege en werd Chris Froome derde in Frankrijk. Ook won hij vorig jaar de Ronde van Californië en was hij dit jaar de beste in Parijs-Nice.

Naast Bernal is het de tweede belangrijke renner die afhaakt voor de Ronde van Italië. Eerder deze week liet Alejandro Valverde weten dat hij afhaakt voor de eerste grote ronde van het jaar. De wereldkampioen heeft te veel last van een valpartij, die hij vorige week op liep tijdens een training.

FC MarlŤne ten koste van FC Eindhoven naar finale Eredivisie zaalvoetbal

FC Marlène heeft zich zaterdagmiddag ten koste van FC Eindhoven geplaatst voor de finale van de Eredivisie zaalvoetbal. De club uit Heerhugowaard won met 2-4. De heenwedstrijd was ook al door Marlène gewonnen.

In de eerste helft waren beide teams aan elkaar gewaagd. Pas vier minuten voor de rust viel het eerste doelpunt. Mo Attaibi scoorde na voorbereidend werk van Ilias Bouzit de 0-1. Even later verdubbelde Nabil Akaazoun de voorsprong.

Na rust was het opnieuw Marlène met een doelpunt, Stefan Dol verschalkte Eindhoven-doelman Manuel Kuijk. Een doelpunt van topschutter Rapinha bracht weer hoop voor de Brabanders. Tim van den Akker was dichtbij de 2-3 maar uiteindelijk was het toch weer Marlène dat scoorde via Akkazoun. Drie minuten voor tijd maakte Bjorn Bastiaans het laatste doelpunt van de wedstrijd: 2-4.

Door de winst gaat FC Marlène naar de finale. De finale is een Noord-Hollands onderonsje want ook Hovocubo uit Hoorn plaatste zich voor de finale.

Gretig Celtic verzekert zich in stijl van achtste landstitel op rij

Celtic is zaterdagmiddag opnieuw kampioen van Schotland geworden. Het is de vijftigste landstitel in de rijke historie van de club. The Hoops hadden vanwege een voorsprong van negen punten op Rangers FC op bezoek bij Aberdeen genoeg aan een gelijkspel, maar ze verzekerden zich door een 0-3 overwinning in stijl van de achtste landstitel op rij.

Het Rangers FC van Steven Gerrard kon Celtic in het restant van het seizoen alleen op basis van doelsaldo nog achterhalen, maar Celtic maakte op Pittodrie een einde aan alle twijfel. Dit had in eerste instantie nog wel wat voeten in de aarde, daar Manchester United-huurling James Wilson Aberdeen met een schot op de lat na een kwartier spelen nog bijna op voorsprong had gezet. Mikael Lustig zorgde er met een rake kopbal echter voor dat de ploeg van trainer Neil Lennon met een voorsprong aan de thee kon en Celtic liep in de tweede helft verder uit.

Jozo Simunovic kon acht minuten na de hervatting van de wedstrijd op aangeven van opnieuw Callum McGregor, die ook al de voorzet leverde voor de 0-1, raak koppen. In de slotminuut was het Odsonne Édouard die met de 0-3 een einde maakte aan alle twijfels. Celtic mag zich vanwege het nieuwe kampioenschap ook aankomend seizoen opmaken voor deelname aan de voorrondes van de Champions League.

Roglic opnieuw de beste in Ronde van RomandiŽ

Primoz Roglic heeft de koninginnenrit in de Ronde van Romandie op zijn naam geschreven. De Sloveen van Jumbo-Visma had op de slotklim alles onder controle en won vervolgens de sprint van een klein groepje. Voor Roglic is het alweer zijn tweede zege en staat met alleen nog een tijdrit te gaan aan de leiding in het algemeen klassement.

Slecht weer zorgde ervoor dat de koninginnenrit moest worden ingekort. Onder meer de Col de Mosses werd geschrapt uit het parcours, waardoor het een vlakke aanloop werd naar de slotklim naar Torgon. De etappe was nu slechts 107 kilometer lang.

Vanuit de start wist een kopgroep van acht weg te rijden, met daarin Daniel Felipe Martinez als best geklasseerde renner. Het zorgde ervoor dat Jumbo-Visma de kop nooit ver liet wegrijden en vlak voor de slotklim kreeg de Nederlandse ploeg ook nog hulp van Groupama - FDJ.

Bij het opdraaien van de slotklim was het verschil anderhalve minuut met het peloton, waar Groupama - FDJ het tempo bepaalde. De voorsprong naar de koplopers liep gestaag terug, waar Martinez samen met Alexis Gougeard afstand had genomen van de rest van de kopgroep.

Halverwege de klim kreeg het uitgedunde peloton de twee in het zicht en was het aan de klassementsrenners. Die keken vooral naar elkaar. In de laatste drie kilometer probeerde David Gaudu het meermaals, alleen kreeg hij steeds Steven Kruijswijk op zijn wiel, die in dienst reed voor Roglic.

Met nog anderhalve kilometer te gaan trok Roglic zelf eens door en kreeg een klein gaatje, maar dat wist Tourwinnaar Geraint Thomas dicht te rijden, waarna er gesprint werd voor de overwinning. Daarin bleek Roglic oppermachtig te zijn voor de rest en boekte zijn tweede ritoverwinning deze Ronde van Romandië. Met nog een afsluitende tijdrit van zeventien kilometer te gaan heeft de Sloveen van Jumbo-Visma een voorsprong van twaalf seconden op Rui Costa. Gaudu is de nummer drie op zestien seconden.

Steven Kruijswijk is de beste Nederlander in het klassement. De renner van Jumbo-Visma heeft een achterstand van 37 seconden op zijn kopman Roglic.

Robben maakt na 158 dagen rentree bij winnend Bayern

Bayern München is weer een stap dichter bij titelprolongatie in de Bundesliga. De Duitse recordkampioen wist zaterdag Hannover 96 te verslaan. Bayern speelde op eigen veld met name een zwakke tweede helft, maar zegevierde uiteindelijk wel: 3-1. De Rekordmeister, waar Arjen Robben als invaller na 158 dagen zijn rentree maakte, komt door de overwinning op 74 punten uit 32 competitieduels; achtervolger Borussia Dortmund staat na 31 wedstrijden op 69 punten en speelt later vandaag nog de uitwedstrijd tegen Werder Bremen.

Het was vanaf het eerste fluitsignaal eenrichtingsverkeer in de Allianz Arena. Hannover kwam er absoluut niet aan te pas en keek halverwege tegen een 2-0 achterstand aan. De score werd na 27 minuten voetballen geopend door Robert Lewandowski, die na een afgemeten voorzet vanaf de linkerflank van Joshua Kimmich eenvoudig kon scoren met het hoofd. Bayern stapelde in die fase van de wedstrijd kans op kans en wist zijn voordelige marge uiteindelijk op slag van rust te verdubbelen. Leon Goretzka werd op ongeveer twintig meter van het doel bereikt door Kingsley Coman, waarna de Duits international met een laag schot de hoek vond: 2-0.

Er leek zodoende geen vuiltje aan de lucht voor Bayern, maar Hannover wist zes minuten na de onderbreking uit het niets de aansluitingstreffer te produceren. Scheidsrechter Christian Dingert wees naar de stip na een handsbal van Jérôme Boateng, waarna de strafschop die volgde feilloos werd benut door de in de rust ingevallen Jonathas.

De ex-speler van onder meer AZ leek de wedstrijd zo weer spannend te maken, maar in de vijf minuten die volgden na zijn doelpunt haalde hij zelf weer de spanning uit de wedstrijd. Jonathas werd in korte tijd tweemaal op de bon geslingerd, waardoor Hannover in minuut 55 met tien man kwam te staan. Bayern wist de overtalsituatie amper uit te buiten, maar sloeg in de absolute slotfase via invaller Franck Ribéry nog wel voor een derde maal toe. Robben maakte direct erna als invaller zijn rentree, maar hij wist uiteindelijk geen verandering meer aan te brengen in de stand.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Bayern München - Hannover 96 3-1
Borussia Mönchengladbach - 1899 Hoffenheim 2-2
Hertha BSC - VfB Stuttgart 3-1
VfL Wolfsburg - 1. FC Nürnberg 2-0
Werder Bremen - Borussia Dortmund 18.30u

Firefox fladdert weer

Firefox gebruikers zullen vreemd opgekeken hebben toen heden ochtend de extenties, die onder andere je privé beschermen, ineens allemaal uitgeschakeld waren. Ik dacht eerst dat het een soort hackaanval was maar de oorzaak is dat Mozilla een certificaat heeft laten verlopen.

Niet zo heel veel aan de hand behalve dat sites die je tracken je nu even kunnen volgen en dat je toch banners en ads voor je kiezen krijgt. Mozilla is druk bezig met een oplossing. Het advies is om uitgeschakelde extensies niet te verwijderen (Oeps! Te laat) daar die gewoon weer gaan werken als de oplossing eenmaal gerealiseerd is.

Update 17:44 uur

Mozilla heeft hard gewerkt en Firefox doet het hier weer net zo (on)volledig als vanouds.

Vettel niet tevreden over wegligging Ferrari SF90

Sebastian Vettel realiseert zich dat hij momenteel niet optimaal presteert. Volgens de Duitser voelt de wegligging van de Ferrari SF90 'onnatuurlijk' aan.

Tijdens het testen voorafgaande aan het nieuwe Formule 1-seizoen maakte Ferrari een sterke indruk. Tot op heden heeft dat niet geresulteerd in een overwinning. Nieuwkomer Charles Leclerc was bovendien op pure snelheid de meerder van Vettel.

“We moeten een beter tempo vinden, zo simpel is het”, vertelt Vettel. “We moeten sneller worden. Het is voor ons zaak om te zorgen dat we de kracht van onze wagen beter kunnen benutten, voor anderen lijkt dat iets makkelijker te gaan. Vooral op een circuit als Baku heb je vertrouwen in de wagen nodig. Dat heb ik nog niet helemaal. Ik voel dat ik niet maximaal presteer omdat de wagen niet reageert zoals ik het wil. Ik denk dat het niet helemaal natuurlijk is. Iedereen heeft dit weleens meegemaakt.”

Vettel heeft de eerste grand prixs met een behouden strategie gereden. Nogmaals de Ferrari-coureur aan het woord: “Wanneer de ultieme prestaties er niet zijn, is het meestal goed om niet alles te vragen. Het kan ertoe leiden dat je de auto helemaal verliest. Ik lijk meer sensitief te zijn tijdens de eerste races dan tijdens de test. Daar ging het erg goed, maar dat is inmiddels alweer lang geleden. We moeten blijven werken en proberen om alles beter te maken.”

Hockey Pro League: Spanje wint shoot-outserie vol drama

Voor de vijfde keer heeft Spanje via shoot-outs een bonuspunt binnengesleept in de FIH Pro League. Ditmaal was Groot-Brittannië het slachtoffer, waarbij de videoscheidsrechter meerdere malen een mogelijke Britse overwinning verstoorde. Lang leek de wedstrijd geen schim van het spektakelstuk in Valencia, maar wat betreft drama was het duel in Londen mogelijk nog spannender.

De eerste Pro League-wedstrijd in eigen huis begon met een snelle tegengoal voor de Britse mannen. Na ongeveer 30 secondes dartelden de Spaanse aanvallers richting de vijandelijke cirkel, met Pau Quemada als eindstation bij de tweede paal. De snelle openingsgoal leek een duidelijke waarschuwing voor de twee ploegen, aangezien beide teams vervolgens lange tijd geen kansen weggaven. Een vallende voorzet van Sam Ward was een van de weinige hoogtepunten uit het eerste kwart, maar ook hier stond de Spaanse defensie goed op zijn post.

Uiteindelijk leverde het eerste schot van Groot-Brittannië meteen een doelpunt op, een paar minuten in het tweede kwart. Het was Sam Ward die mocht aanleggen voor de strafcorner. Hij was doelman Quico Cortes en een Spaanse lijnstopper de baas met een lage sleep: 1-0. Na de gelijkmaker zetten de Britten door, met meerdere strafcorners als gevolg. Ward ging voor zijn tweede treffer van de dag, maar de lijnstopper wist met zijn stick (en later zijn lichaam) de inzet af te stoppen. De daaropvolgende strafcorner eindigde op de klomp van Cortes. In totaal had de thuisploeg in het tweede kwart vijf pogingen vanaf de rand van de cirkel, waarbij enkel de eerste Cortes te machtig was. Ward probeerde het vervolgens vlak voor de rust in vrij spel te scoren, maar zijn slimme lobje was net iets te hoog.

Bijgekomen van de Britse wervelwind namen de Spanjaarden na de rust kort het overwicht over en drukten de thuisploeg terug in de eigen cirkel. Tot grote kansen leidde het in eerste instantie niet, sterker nog: Groot-Brittannië kwam bijna op voorsprong na een snelle uitbraak. Ward wist zijn tegenstander te omspelen en de bal terug te leggen, maar Phil Roper kwam net te laat om binnen te tikken. Enkele minuten later moest Cortes tot tweemaal toe handelend optreden, waarna hij zijn ploeg weer zag terugzakken. Met de goede statistieken van de Spanjaarden wat betreft shoot-outs in het achterhoofd zochten de Britten in het laatste kwart nadrukkelijk naar de winnende treffer. De Spanjaarden loerden op de counter.

Wat volgde was een slotstuk vol drama: het verzet van de Spanjaarden leek met nog enkele secondes te gaan gebroken, toen Ward de laatste strafcorner van de wedstrijd door de benen van Cortes schoof. De videoscheidsrechter oordeelde echter dat de bal niet buiten de cirkel gestopt was, waardoor Spanje – voor de vijfde keer dit toernooi – een bonuspunt voor het grijpen had. Niettemin was het weer ‘team GB’ dat het voortouw nam: tot driemaal toe maakte Pinner een Spaanse shoot-out onschadelijk. De vijfde poging van Spanje leek vervolgens ook een prooi voor diezelfde Pinner, maar volgens de videoscheidsrechter maakte hij een overtreding. Josep Romeu mocht zijn shoot-out dus opnieuw nemen en trof de paal, de helm van Pinner en schoot daarna de rebound raak. De vraag was echter of hij binnen de acht secondes de bal in het doel schoot. De videoscheidsrechter mocht weer opdraven en keurde het doelpunt van Romeu goed, waarna een uitblinkende Cortes zich alsnog ontpopte tot matchwinner. De Spaanse ploeg won in tien wedstrijden nog geen enkele keer in reguliere speeltijd, maar staat wat betreft shoot-outseries op vijf overwinningen uit vijf.

Britse Chadwick eerste winnares in W Series, Visser 4e

Jamie Chadwick is de allereerste winnares ooit van een race in de W Series, het nieuwe autosportkampioenschap voor vrouwen. Op de Hockenheimring in Duitsland was de 20-jarige Britse de beste in de eerste race, waarin de Nederlandse Beitske Visser het eveneens prima deed.

Polesitter Chadwick nam bij de start de leiding, hoewel haar Britse landgenote Sarah Moore - gestart als derde - niet veel later profiteerde van een fout van Chadwick en de leiding pakte. Emma Kimiläinen uit Finland kende vanaf plek vier een slechte start en viel ver naar achteren terug, waar ze bij de eerste haarspeldbocht getorpedeerd werd door Megan Gilkes: einde race voor beiden.

De safety car kwam zo de baan op, met Moore, Chadwick en de derde Britse Alice Powell voorop. Marta Garcia uit Spanje volgde, met de slecht gestarte Liechtensteinse Fabienne Wohlwend en de van plek acht vertrokken Nederlandse Beitske Visser daad weer achter. Na tien van de dertig minuten kon het veld dan eindelijk weer verder en Chadwick nam gelijk de leiding weer over, terwijl Powell ook voorbij Moore reed en Visser Wohlwend van plek vijf stootte.

Moore ging niet veel later nog eens de fout in en dus kon Garcia opschuiven naar plek drie, met Visser en Wohlwend achter zich aan. Zo reed het veld ook door naar de finish en dus mocht Chadwick zich de eerste winnares noemen van een race in de gloednieuwe W Series, voor Powell, Garcia en Visser.

Opnieuw verlies voor Tottenham

Tottenham Hotspur is zaterdag met 1-0 onderuit gegaan in zijn laatste duel voor de return tegen Ajax in de halve finales van de Champions League. The Spurs beleefden door rode kaarten voor Heung-Min Son en Juan Foyth vlak voor en vlak na de rust een bizarre middag tegen Bournemouth en Nathan Aké deelde in de blessuretijd een enorme dreun uit door de enige treffer van de middag binnen te koppen. De niet helemaal okselfris ogende Moussa Sissoko werd in de slotfase bovendien gewisseld, al leek dit vooral uit voorzorg te zijn. Nummer vier Chelsea kan Tottenham later dit weekend voorbijsteken, terwijl Arsenal en Manchester United het gat later dit weekend kunnen verkleinen tot respectievelijk één en twee punten. De ploeg van trainer Mauricio Pochettino neemt het volgend weekend op de laatste speeldag op tegen Everton.

De negentienjarige Mark Travers maakte aan de kant van de thuisploeg zijn Premier League-debuut en de jonge doelman toonde zich in de eerste helft een behoorlijke sta-in-de-weg voor Tottenham, dat ten opzichte van de wedstrijd tegen Ajax van afgelopen dinsdag met drie nieuwe gezichten aan de wedstrijd begon. Eric Dier en Moussa Sissoko begonnen in de basis op het middenveld, terwijl Son, die de wedstrijd tegen de Amsterdammers miste vanwege een schorsing, zijn opwachting maakte in de aanval.

Tottenham was via een schot van Lucas Moura dat net naast het doel van Travers verdween na acht minuten spelen voor het eerst gevaarlijk en die kans vormde een opmaat naar meer. Schoten van Dele Alli en opnieuw Lucas werden door de sluitpost vakkundig onschadelijk gemaakt en ook een kopbal uit kansrijke positie van Alli was de keeper niet te machtig. Terwijl de doelpunten in het eerste bedrijf uitbleven sloeg vlak voor rust echter toch de vlam in de pan toen Jefferson Lerma ogenschijnlijk op de voet van Son ging staan en de Zuid-Koreaan reageerde met een duw en een trap.

Arbiter Craig Pawson twijfelde vervolgens geen moment en stuurde de aanvaller met een directe rode kaart naar de kleedkamer. Trainer Mauricio Pochettino reageerde in de rust vervolgens door Foyth en Eric Dier in te brengen voor Toby Alderweireld en Victor Wanyama, maar dit bleek geen gelukkige keuze. Foyth stond namelijk slechts een paar minuten in het veld toen hij hard doorgleed op de benen van Jack Simpson en ook met een rode prent moest inrukken. Ondanks de overtalsituatie duurde het lang voordat Bournemouth zijn eerste echte kans kon creëren.

Met nog een ruim kwartier te gaan was het Jordon Ibe die Hugo Lloris voor het eerst serieus testte met een pegel van de rand van de zestien, maar de Fransman slaagde erin het schot te keren. Sissoko liet Pochettino in de slotfase nog even schrikken toen hij ogenschijnlijk last kreeg van de lies, maar de daaropvolgende wissel voor Ben Davies leek slechts uit voorzorg. Tottenham leek daarna een punt over te houden aan het treffen, maar Aké slaagde er in de blessuretijd in om een corner met het hoofd hard achter Lloris te kegelen.

Hovocubo naar finale Eredivisie zaalvoetbal

Hovocubo heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs van de Eredivisie zaalvoetbal. De Hoornse zaalvoetbalclub won in eigen huis met 8-2 van Futsal Apeldoorn. In de heenwedstrijd was er ook al winst voor Hovocubo: 2-6.

Hovocubo nam in de eerste helft een voorsprong dankzij doelpunten van Mats Velseboer, Yoshua St Juste, Zakaria Amrani en Lahcen Bouyouzan. De bezoekers uit Apeldoorn scoorden maar één doelpunt.

In de tweede helft was het spelbeeld niet anders. Opnieuw vier doelpunten voor de thuisclub en slechts één doelpunt voor Apeldoorn.

Zaterdagmiddag wordt de tweede halve finale gespeeld tussen FC Eindhoven en FC Marlène. De heenwedstrijd in Heerhugowaard werd na verlenging gewonnen door FC Marlène. Bij winst voor Eindhoven volgt op dinsdag 7 mei een derde wedstrijd die de beslissing moet brengen.

Vos schrijft Tour de Yorkshire op haar naam na zege in slotetappe

Marianne Vos heeft de Ronde van Yorkshire gewonnen. Vos schreef de lastige slotrit van de tweedaagse op haar naam en nam zodoende de leiderstrui over van haar landgenote Lorena Wiebes, die de eerste etappe vrijdag won in een massasprint.

De etappe van vandaag bestond uit 132 kilometer van Bridlington naar Scarborough. Onderweg lagen er ook verschillende hellingen op het programma, maar vooral de harde wind en de regen maakten het lastig voor de rensters.

Wereldkampioene Anna van der Breggen begon er al vroeg aan. De Nederlandse trok, met nog zeventig kilometer te gaan, in de aanval. Het zorgde ervoor dat het een harde finale werd en dat was ook duidelijk te zien in het peloton. Door het hoge tempo kwam het peloton in meerdere stukken te rijden. Wiebes kon het hoge tempo niet volgen en het werd duidelijk dat ze de leiderstrui moest gaan afstaan.

Met nog vijftig kilometer te gaan ontstond er een interessante kopgroep, met daarbij alle belangrijke namen voor het klassement. Ook de Spaanse Mavi Garcia was mee en ze trok op de voorlaatste helling ten aanval. Ze nam een voorsprong van dertig seconden op de achtervolgende groep, met daarbij Annemiek van Vleuten, Vos en Van der Breggen. Op de laatste helling van de dag zag Vos het gevaar en reed samen met de Italiaanse Soraya Paladdin naar de Spaanse toe.

In de laatste dertig kilometer was het voornamelijk vlak en de voorsprong van het drietal bleef maar groeien. Het was duidelijk dat de winnaar bij de drie vooraan gezocht moest worden. In de laatste kilometer werd er vooral naar elkaar gekeken en was het Garcia die als eerste de sprint aanging op 150 meter van de streep. Vos zat direct in het wiel en ging er makkelijk overheen en pakte zo de zege. Door de zege pakte ze ook het eindklassement mee in de Ronde van Yorkshire.

Gestoorde schiet ooivaar op nest dood

Een ooievaarsgezin in De Lutte is zinloos van hun vader beroofd. Een gestoord individu heeft met, vermoedt de politie, een jachtgeweer de man des nests van dat nest geschoten. Getuigen melden dat er vanuit een grijze auto werd gevuurd. Het vrouwtje bleef wel gespaard. Toch zal het ooievaarkroost dit waarschijnlijk niet overleven zegt Vogelwerkgroep Losser. Moeders ooievaar moet nu van het nest om voedsel te halen en dat zou funest zijn voor de nakomelingen.

Het nest bevindt zich op een speciaal door ProRail geplaatste nestpaal omdat het stel eerst de portalen van de bovenleidingen gebruikte voor een nestje bouwen.

Één van de getuigen beweert te weten van het hoe en wat omtrent de auto, en heeft de laffe paffer tot dinsdag gegeven om zich toch nog een beetje vent te tonen en zichzelf aan te geven. Zoniet dan gaat de info woensdag naar de politie.

'PSV bereikt overeenstemming over transfersom van 40 miljoen euro voor Lozano'

PSV en Napoli hebben overeenstemming bereikt over een transfer van Hirving Lozano, zo verzekert Corriere dello Sport. Volgens de zaterdageditie van de Italiaanse krant zal de 23-jarige aanvaller uit Mexico voor een bedrag van veertig miljoen euro naar de huidige nummer twee van de Serie A verkassen. Voorzitter Aurelio De Laurentiis, trainer Carlo Ancelotti en zaakwaarnemer Mino Raiola hebben naar verluidt de koppen bij elkaar gestoken om de laatste details rondom de vermeende transfer te bespreken. Lozano zal verluidt spoedig zijn handtekening onder een contract tot medio 2024 zetten.

De berichtgeving van Corriere dello Sport komt niet als een verrassing. Onder meer het Eindhovens Dagblad meldde afgelopen week nog dat zowel PSV als Lozano op een zomerse transfer uit is. PSV heeft ieder jaar één of twee grote verkopen nodig om een goed transferresultaat te boeken en Lozano ligt goed in de markt.

Lozano, die tot medio 2023 op de loonlijst van PSV staat, werd eerder in verband gebracht met onder meer Manchester United. Hij stond dit seizoen wekelijks op het wedstrijdformulier van Mark van Bommel. De Mexicaanse buitenspeler kwam in 30 competitiewedstrijden voor PSV tot 17 doelpunten en gaf daarnaast 11 assists.

Update
PSV ontkent dat er een akkoord is met Napoli over een overstap van Lozano. "Op dit moment is er van een transfer geen sprake", reageert een woordvoerder tegenover Omroep Brabant. Als Lozano inderdaad voor veertig miljoen euro zou vertrekken, dan zou hij de duurst verkochte PSV'er uit de clubhistorie worden. Het record is nu in handen van Memphis Depay, die in 2015 voor 35 miljoen euro naar Manchester United ging.

'Darter' Van der Vaart wint rondje op Denmark Open bij debuut

Rafael van der Vaart (36) is bij zijn debuut als darter niet helemaal afgegaan. De voormalig voetballer van onder anderen Ajax, HSV, Tottenham Hotspur en Real Madrid won zijn partij in de eerste ronde van het Denmark Open, een toernooi van de BDO, nog knap van Thomas Andersen met 4-2.

Een ronde verder moest The Finisher, zoals zijn bijnaam luidt, echter het onderspit delven tegen Mogens Christensen: 0-4. Samen met broer Fernando nam hij deel aan het toernooi in Esbjerg, de stad waar zijn vriendin en handbalinternational Estavana Polman tevens speelt. Fernando verloor in de eerste ronde van Lars Boysen (1-4, red).

Of de 109-voudig international echt ambities heeft om door te breken als darter, is vooralsnog niet bekend. Eind 2018 stopte hij als professioneel voetballer. In januari werd hij samen met wereldkampioen Michael van Gerwen nog tweede op het prominenten-WK in Duitsland, waarin beroemdheden een team vormen met dartstoppers.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

A fun morning at the #DenmarkOpen 🎯 Really looking forward to my next match tomorrow! 😁 #letsplaydarts

Een bericht gedeeld door Rafael van der Vaart (@rafaelvdvaart) op4 Mei 2019 om 4:05 (PDT)

Frijns start DTM-seizoen met podium, Wittmann wint

Op de Duitse Hockenheimring is het nieuwe seizoen van de Deutsche Tourenwagen Masters geopend. Er zijn de nodige dingen anders in het nieuwe DTM-seizoen, met name het feit dat Mercedes verdwenen is en Aston Martin debuteert, maar de eerste race is weer achter de rug.

Marco Wittmann nam met zijn BMW vanaf poleposition de leiding, maar vooral Audi-coureur Robin Frijns was fenomenaal goed weg: de Nederlander vertrok als vijfde en nog voor de eerste bocht had hij de tweede stek al in handen op het zeiknatte Hockenheim, voor Mike Rockenfeller, Paul di Resta en René Rast. Rockenfeller kwam er vrij snel voorbij en niet veel later worstelde ook Rast zich voorbij de Nederlander.

Halverwege de race reed Rast inmiddels vlak achter leider Wittmann, terwijl Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michal Otto Antal Bahnam Leonhard van Habsburg-Lotharingen in zijn Aston Martin nog altijd de enige uitvaller was, tot merkgenoot Di Resta achterstevoren de pitbox in werd geduwd. Ook in de ronden daarna gebeurde er bar weinig, hoewel Rast zijn auto vijf ronden voor de finish met problemen vanaf plek twee stil moest zitten.

Frijns reed zo even op de tweede plek rond, maar kwam kort voor het einde naar binnen voor de verplichte stop. Wittmann hield de leiding, Rockenfeller nam plek twee weer in en Frijns hield zijn derde plek ten opzichte van Timo Glock vast. Zo bleef het ook tot aan de finish en dus mocht de Limburger voor de derde keer een DTM-podium beklimmen.

'BarÁa gaat voor 'asalto final' op De Ligt'

Matthijs de Ligt blijft de gemoederen bezighouden in Spanje, waar Barcelona de Ajax-aanvoerder binnen leek te gaan halen. Sport berichtte vrijdag echter dat er een patstelling is ontstaan vanwege de verhoogde salariseisen van het kamp van de jonge verdediger en ook zaterdag is De Ligt onderwerp van gesprek in het Spaanse medium. Barça zou inmiddels de ernst van de situatie onderkennen en een 'asalto final', een laatste aanval, voorbereiden.

Paris Saint-Germain, Juventus en Bayern München hadden zich eigenlijk al neergelegd bij de verhuizing van De Ligt naar het Camp Nou, maar de Europese topclubs hebben vanwege de houding van zaakwaarnemer Mino Raiola weer nieuwe hoop gekregen. Sport schrijft zelfs dat Ajax een aantal aanbiedingen heeft binnengekregen die 'ver boven marktprijs' liggen. Barcelona weet dat het kamp-De Ligt hierop gewacht heeft om een financieel zo gunstig mogelijke situatie te creëren en de club is van plan om op korte termijn actie te ondernemen.

Het dossier ligt inmiddels op het bureau van voorzitter Josep Maria Bartomeu, die begin dit jaar ook het laatste zetje gaf aan de transfer van Frenkie de Jong. De komst van De Ligt geniet absolute prioriteit in Catalonië en Barcelona heeft nog steeds goede hoop dat het erin zal slagen om de Oranje-international over te nemen van Ajax. De kans is echter wel aanwezig dat de club dieper in de buidel zal moeten tasten dan het eigenlijk van plan was.

De kampioen van Spanje wilde de transfer van De Ligt in eerste instantie namelijk spiegelen aan die van De Jong, door ongeveer eenzelfde, of iets lagere transfersom, te betalen en hem een contract van dezelfde orde van grootte voor te leggen. De Jong maakt na dit seizoen voor maximaal 86 miljoen euro de overstap naar zijn nieuwe werkgever. Vanwege de recente prestaties van Ajax en de ontwikkelingen op de transfermarkt is de waarde van de stopper echter geëxplodeerd. De negentienjarige De Ligt geldt momenteel als de meest begeerde centrale verdediger van Europa en wordt gezien als een speler die voor de komende tien of vijftien jaar bepalend kan zijn.

Barcelona houdt wel vertrouwen in de goed afloop, daar de jongeling graag samen wil spelen met De Jong en Lionel Messi en ook van de stad houdt. Het al dan niet slagen van de transfer van De Ligt heeft overigens ook grote invloed op de rest van de transferplannen van de Spaanse grootmacht. Barça is verder in de markt voor een nieuwe aanvaller om Luis Suárez te ondersteunen en wil hier pas aan gaan werken als er duidelijkheid is over De Ligt. Een grote investering in de Ajacied betekent in dat geval waarschijnlijk dat er minder geld overblijft voor de gewenste offensieve versterking.

NBA: Sensationele thriller na vier overtimes beslist tussen Nuggets en Blazers

De basketballers van de Portland Trail Blazers en Denver Nuggets hebben een sensationele derde wedstrijd gespeeld in de halve finales van de Western Conference in de NBA. Bij een 1-1 stand in de serie ging het in Portland tot het gaatje...en nog veel verder.

In het tweede kwart nam Portland even een voorsprong, net als aan het einde van het derde kwart. De Nuggets lieten het gat echter geen moment groot worden en bleven constant in de buurt. Bij een 102-102 stand zat de reguliere speeltijd erop en dus moest er overtime gespeeld worden, waarin CJ McCollum de volledige productie van Portland verzorgde.

Met 109-109 op de borden moest een tweede verlenging gespeeld worden en daarin leek een bommetje van Damian Lillard (116-111) de doorslag te geven. De Nuggets kwamen echter rap weer terug, in de laatste minuut werd niet gescoord en met 118-118 kon men zich dus opmaken voor overtime nummer drie.

Daarin ging het over en weer en met 32 seconden te gaan leken de Nuggets het te doen: 125-129. Dat was buiten Lillard gerekend, want met twee layups zorgde hij voor 129-129...en de vierde overtime, een evenaring van het NBA-playoffrecord. Een drietje van Rodney Hood bracht de Blazers op 138-136 en dit keer hielden ze vol: 140-137 en een zwaarbevochten 2-1 voorsprong in de serie.

In Boston was het ook spannend in duel drie tussen de Celtics en Milwaukee Bucks, waar beide ploegen de leiding meer dan eens in handen pakten. Aan het eind van het vierde kwart sloegen de Bucks een gat en onder leiding van Giannis Antetokounmpo (32 punten, 13 rebounds) hielden ze vol tot het einde: 116-123 en een 2-1 voorsprong.

NBA play-offs zaterdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.30 Houston Rockets - Golden State Warriors, West Semifinals - Wedstrijd 3 (2-0 Golden State)*
*Live op Ziggo Sport

Trail Blazers - Nuggets (Bron: YouTube)

Schietende straatrover (19) krijgt twee jaar celstraf en tbs

De rechtbank heeft deze week een 19-jarige man veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs vanwege twee straatroven.

De eerste straatroof vond op 11 oktober 2018 plaats, vlakbij een school op het Bos en Lommerplein in Nieuw-West te Amsterdam. De man richtte een doorgeladen pistool op het slachtoffer, sloeg hem met het pistool tegen zijn gezicht en loste een schot. Uiteindelijk ging hij er met een Rolex-horloge vandoor. 

Scooterrijder
Zes dagen later sloeg hij weer toe, dit keer op de Pieter Calandlaan. Hij richtte het pistool op de borst van een scooterrijder die hem een lift had gegeven en zei "doe al je spullen". Daarna reed hij op de Vespa weg.

De straatrover was bij de eerste beroving al herkend door het slachtoffer. Een observatieteam van de politie volgde de 19-jarige man daarna, vermoedelijk om een geschikte plek te vinden waar een arrestatieteam hem later kon oppakken. Op 17 oktober zagen de politiemensen de tweede beroving daardoor plaatsvinden.

Schoudertas
Een uur later werd de straatrover opgepakt. Hij had het pistool toen in zijn schoudertas zitten. Uit onderzoek bleek dat dat pistool zeer waarschijnlijk ook is gebruikt bij de eerste beroving.

De officier van justitie eiste een celstraf van twee jaar en tbs met dwangverpleging, onder meer omdat de 19-jarige man al een "omvangrijk strafblad met meerdere ernstige strafbare feiten" had opgebouwd. Behandeling zou noodzakelijk zijn om te voorkomen dat hij opnieuw de fout in gaat. 

Ziekelijke stoornis
De rechtbank was het met daarmee eens. De straatrover wilde niet meewerken aan psychisch onderzoek, maar uit onderzoek in juli 2018, vanwege een ander misdrijf, bleek al dat er sprake was van een "gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis"

Hij moet de slachtoffers daarnaast opgeteld ongeveer vierduizend euro aan schadevergoeding betalen.

 
 
 

Broek uit! Het is Internationale dag van het naakt tuinieren

Hoewel er in het zuiden van Limburg vannacht nog sneeuw is gevallen en de mussen niet bepaald van het dak vallen is het vandaag 'Internationale dag van het naakt tuinieren'. Deze dag vind traditioneel plaats op de eerste zaterdag van de maand mei, vandaag dus.

Deze dag om eens lekker in je blote billetjes de paardenbloemen tussen de tegels uit te trekken bestaat al sinds 2005. Destijds kwam het idee van een Amerikaanse nudistenorganisatie die vond dat tuinieren eigenlijk ook prima in ons adamskostuum kon en zou bijdragen aan een positief zelfbeeld.

Voordat je nu gelijk je kleren van het lijf trekt en de tuin in rent om met de tuinslang te gaan spelen, kijk wel even hoe de regelgeving in je woonplaats is. In principe mag je in je eigen tuin naakt rondhuppelen, maar kijk wel uit voor vervelende buren. Als die niet gediend zijn van jouw natuurpak kun je een proces-verbaal aan je niet-aanwezige broek krijgen wegens exhibitionisme.

MLB: Giants winnen na geweldige comeback tegen de Reds

De San Francisco Giants hebben een 12-11 overwinning geboekt tegen de Cincinnati Reds. De zege voor de Giants was geen gewone zege, want na drie innings stonden Giants al 8-0 achter. De ploeg uit San Francisco kwam langzaam terug in de wedstrijd en zouden uiteindelijk na elf innings de wedstrijd winnen na een homerun van Evan Longoria.

De Giants hebben het altijd moeilijk in Cincinnati. Het team van Bruce Bochy had de afgelopen drie jaar geen wedstrijd daar gewonnen en ook vrijdagnacht leek het erop dat de Reds makkelijk gingen winnen tegen de Giants. Na drie innings stond de thuisploeg al met 8-0 voor tegen de Giants. Bij de uitploeg was de startende werper Tyler Beende al van de heuvel afgehaald, nadat hij in iets meer dan twee innings acht runs tegen kreeg.

In de vierde inning begon langzaam aan de comeback van de Giants. De ploeg kwam langzaam terug in de wedstrijd, maar het leek erop dat de Reds toch nog aan het langste eind zou trekken. Pas in de negende inning, met nog maar out te gaan, sloeg een Stephen Vogt een homerun om de stand gelijk te trekken. Er moesten extra innings aan te pas komen en daarin trokken de Giants aan het langste eind door een homerun van derde honkman Longoria. In de tweede helft van de elfde inning maakte 'closer' Will Smith het af voor zijn ploeg. Het was alweer zijn achtste save van het jaar.

 

Giants winnen na geweldige comeback tegen de Reds (Bron: Youtube.com

 

Ook bij Oakland Athletics waren er veel runs te zien en dat was voornamelijk de verdienste van Josh Phegley. De catcher van de A's sloeg maar liefst acht punten binnen en dat goed voor een 14-1 zege van de A's tegen de Pittsburgh Pirates.

 Phegley slaat acht punten binnen voor de A's (Bron: Youtube.com)

 Er werd niet alleen veel runs geslagen, maar de werpers lieten in anderen wedstrijden wel hun klasse zien.Tyler Glasnow liet nogmaals eens zien dat hij in topvorm verkeert. Afgelopen jaar kwam de startend werper over van de Pirates naar de Tampa Bay Rays en daar hebben de Rays voorlopig geen spijt van. Hij heeft dit seizoen al zes overwinningen op zijn naam staan, tegenover nul nederlagen. Tegen de Baltimore Orioles kreeg hij maar drie honkslagen tegen in zeven innings en had opnieuw een belangrijk aandeel in de zege van de Rays.

Ook Chris Sale liet eindelijk nog eens zien dat hij het werpen niet is verleerd. De 'ace' van de Boston Red Sox heeft tot nu een moeilijk seizoen en kreeg in zes wedstrijden al 23 runs tegen, in vergelijking met vorig jaar kreeg hij in 27 wedstrijden maar 39 runs tegen. Tegen zijn oude ploeg de Chicago White Sox was weer eens ouderwets. In zes innings kreeg hij maar drie honkslagen tegen, maar geen enkele run, waarmee hij zijn ploeg hielp aan een 6-1 zege.

Uitslagen MLB vrijdag:
Chicago Cubs - St. Louis Cardinals 4-0
Pittsburgh Pirates - Oakland Athletics 1-14
New York Yankees - Minnesota Twins 6-3
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 0-7
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 4-2
Miami Marlins - Atlanta Braves 2-7
Cincinnati Reds - San Francisico Giants 11-12
Cleveland Indians - Seatlle Mariners 2-1
Detroit Tigers - Kansas City Royals 4-3
Texax Rangers - Toronto Blue Jays 0-1
Chicago White Sox - Boston Red Sox 1-6
Milwaukee Brewers - New York Mets 3-1
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 9-10
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 3-4

Personeel moet opkankeren van winkeldief

Een 47-jarige man uit Raamsdonksveer is vrijdagavond in een supermarkt aan de Karnemelkstraat in Breda betrapt op winkeldiefstal. Hij ging er na de diefstal vandoor maar werd door achtervolgende medewerkers achterhaald op de Karrestraat. Op het politiebureau bleek dat hij nog 34 dagen moet zitten. De dief is een veelpleger, hij is ingesloten in het cellencomplex.

Een medewerker van de supermarkt werd door een klant geattendeerd op een man die in de winkel een blik bier op de grond zou hebben gegooid. Ze keek de bedoelde man aan en zag dat hij onder zijn kleding producten had zitten. Ze vroeg hem te blijven staan maar zag dat hij naar buiten rende. Ze zag dat hij een sixpack bier onder zijn vest vandaan haalde en dit op zijn fiets zette. De man riep naar haar dat ze op moest kankeren. Hij ging er vandoor maar werd op de Karrestraat door medewerkers achterhaald en aangehouden.

Vrouwen in de hoofdrol tijdens Romeinenweek

Van 4 tot en met 12 mei is het Nationale Romeinenweek. Onder het motto ‘Waar zijn de vrouwen?’ staan dit jaar de vergeten vrouwen van de Nederlandse geschiedenis centraal. Hun verhalen komen tot leven in een week vol activiteiten door heel het land, van Groningen tot Heerlen en van Nijmegen tot Castricum.

Van boerin tot echtgenote, van moeder tot priesteres: vrouwen speelden vele rollen in de Romeinse samenleving. Ook in de Lage Landen. Waar Romeinse bronnen zwijgen, onthult modern onderzoek talloze nieuwe perspectieven. Zoals de Dame van Voerendaal, een rijke villa-eigenaresse vereeuwigd in steen; Fledimella, een vrijgelaten slavin uit Vechten die een plaats kreeg in haar meesters familie; of de Nijmeegse Vitilia, het slachtoffer van een dodelijke vloek. Vrouwen blijven nog te vaak onderbelicht in onze nationale geschiedschrijving, zeker wat de Oudheid betreft. Daar gaat deze Nationale Romeinenweek verandering in brengen. Want onze geschiedenis is de geschiedenis van mannen én vrouwen.

Wat is er te doen?
Tijdens de Nationale Romeinenweek zijn er tal van activiteiten te bezoeken voor jong en oud. Van tentoonstellingen tot lezingen, van kooklessen tot theater en van beauty-workshops tot wandeltochten. Veel activiteiten zijn verbonden met het thema van de week. Zo staan bezoekers in Museum Swaensteyn oog in oog met ‘Gera’, ontdekken ze bij De Vondst in Heerlen alles over de Dame van Voerendaal en gaan ze samen met het Drents Museum op reis naar het veen van het Meisje van Yde. Maar ook andere aspecten van het Romeins erfgoed in Nederland komen aan bod. Zo kunnen bezoekers samen met Staatsbosbeheer op excursie door de Romeinse geschiedenis van de Oostvaardersplassen, opent het Rijksmuseum van Oudheden een nieuwe tentoonstelling over Romeins glas, en wordt de Nationale Romeinenweek feestelijk afgesloten met een groot festijn in Castellum Hoge Woerd te Utrecht. Het volledige activiteitenprogramma van de Nationale Romeinenweek is te vinden op www.romeinenweek.nl.

Wie doet er mee?
Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zetten RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland ons erfgoed uit de Romeinse tijd ieder jaar centraal tijdens de Nationale Romeinenweek. Met de Nationale Romeinenweek vragen de deelnemende organisaties daarnaast aandacht voor hun gedeelde wens om de Romeinse limes in Nederland te nomineren als UNESCO Werelderfgoed.

Vrouwen in de hoofdrol tijdens Romeinenweek
Vrouwen in de hoofdrol tijdens Romeinenweek

'Feestgangers' van partyboot geplukt

Op aanwijzing van medewerkers van Handhaving en Wijkveiligheid van de gemeente Breda zijn vrijdag 3 mei 2019 omstreeks 21:00 uur een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 24-jarige vrouw uit Uden aangehouden ter zake inbraak. Het tweetal was de partyboot aan de Markkade binnengedrongen. Ze hadden zich de toegang verschaft door een ruit te vernielen.

Handhavers van de gemeente zagen vrijdagavond dat er indringers waren op de partyboot die aan de Markkade ligt. Ze hadden de eigenaar gebeld die hen vertelde dat hij niemand toestemming had gegeven om de boot te betreden. Agenten hebben de twee inbrekers aangehouden. De hond die zij bij zich hadden is bij een vriend van hen ondergebracht.

'Feestgangers' van partyboot geplukt (Foto: Politie)
'Feestgangers' van partyboot geplukt (Foto: Politie)

'FC Groningen en Barcelona akkoord over Reis'

FC Groningen en Barcelona zijn tot een vergelijk over Ludovit Reis gekomen, zo meldt De Telegraaf zaterdag. Volgens het dagblad ontvangt de Eredivisie-club 'een spectaculaire transfersom' van de kersverse landskampioen van Spanje. Het zou gaan om een maximaal bedrag van 7,7 miljoen euro, inclusief variabele bonussen, voor de achttienjarige middenvelder annex jeugdinternational.

De verwachting is dat Reis en zijn zaakwaarnemer Aleksandar Bursac 'snel' op het vliegtuig naar Barcelona zullen stappen voor een eerste kennismaking met de club én trainer Ernesto Valverde. Volgens het dagblad hebben Reis en Bursac de toezegging gekregen dat de middenvelder in de voorbereiding op het nieuwe seizoen mee mag op een oefentrip naar Japan, waar een mini-toernooi van hoofdsponsor Rakuten zal worden gespeeld.

Meerdere scouts van Barcelona hebben Reis vanaf september nauwlettend gevolgd en positieve rapporten over hem uitgebracht. Het is de bedoeling dat de middenvelder komend seizoen aansluit bij Barcelona B en in de komende seizoenen regelmatig de kans krijgt om zich tijdens de trainingen en wedstrijden van het eerste te laten zien. Valverde gunt de negentienjarige Riqui Puig en de twee jaar oudere Carles Aleña regelmatig speeltijd.

Het tweede elftal van Barcelona komt uit in Groep 3 van de Segunda División B, het derde niveau van het Spaanse voetbal. Het team staat momenteel onder leiding van Francisco Javier García Pimienta, die al sinds 2001 in de jeugdopleiding van de Catalanen werkt. Puig, Juan Miranda, Abel Ruiz en Oriol Busquets zijn momenteel de meest in het oog springende namen in het elftal van Barcelona B.

Olcay Gulsen tekent driejarig contract bij Talpa Network

Veelzijdig presentatrice en programmamaakster Olcay Gulsen tekende een driejarig exclusief contract met Talpa Network. Komend najaar maakt zij haar debuut op SBS6 met een maatschappelijk programma over huiselijk geweld.

Olcay Gulsen: “Talpa heeft mij een fantastisch programmapakket voor de volgende drie jaar aangeboden waar ik geen nee tegen kon zeggen. Ik verheug mij op een heel spannende periode. Talpa geeft mij de mogelijkheid de programma’s te mogen doen die altijd op mijn verlanglijstje stonden. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat John de Mol en Marco Louwerens in mij hebben.”

Marco Louwerens, Directeur Televisie van Talpa Network: “Ik ben heel blij met de komst van Olcay. De afgelopen jaren heeft ze zich ontwikkeld tot een veelzijdig talent met een heel eigen karakter en uitgesproken mening. We gaan de komende tijd met Olcay bekijken welke programma’s we voor en met haar kunnen bedenken. Ik geloof dat we met Olcay veel kanten op kunnen. Zo is ze nu bezig met de ontwikkeling van een programma over huiselijk geweld, waar zij zelf helaas als kind mee te maken heeft gehad. Het is belangrijk voor ons om ook dit soort maatschappelijke thema’s te behandelen. Ik zie Olcay ook in dit opzicht als een verrijking voor Talpa.”

De veelzijdigheid van Olcay Gulsen spreekt uit de brede reeks aan programma’s waar ze eerder haar bijdragen aan leverde. Ze was onder meer lifestyledeskundige en reporter bij RTL Boulevard, presentatrice van meerdere maatschappelijke tv-programma’s waaronder Beter Laat Dan Nooit, werd bijna winnaar van Wie is de Mol en had zelfs een gastrol in de Amerikaanse soapserie The Bold And the Beautiful.

Olcay Gulsen tekent driejarig contract bij Talpa Network (Foto: Talpa - William Rutten )
Olcay Gulsen tekent driejarig contract bij Talpa Network (Foto: Talpa - William Rutten )

Hennepkwekerij gevonden na onwelmelding

In een woning aan de Schiplaan in IJmuiden is vrijdagmiddag een hennepkwekerij aangetroffen. Agenten kregen een melding dat de bewoner mogelijk in de woning onwel was.

Toen de politie de woning binnen ging bleek dit ook het geval te zijn. De 77-jarige bewoner werd door agenten op de grond onwel aangetroffen. Personeel van de ambulancedienst heeft het slachtoffer meegenomen naar het ziekenhuis voor behandeling.

In de woning troffen agenten ook een hennepkwekerij aan met een tiental planten. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de kwekerij ontruimd. De politie stelt een onderzoek in.

Titelverdediger Oranje onder 17 opent EK met zege op Zweden

Het Nederlands elftal onder 17 jaar is het EK in Ierland goed begonnen. In het Ierse Waterford won Oranje eenvoudig met 2-0 van Zweden. Vorig jaar won Oranje het Europees kampioenschap onder de zeventien. 

Die stand stond al bij rust op het scorebord. Brian Brobbey maakte na een goede steekpass van Naci Ünüvar in de 33ste minuut de openingsgoal. Een minuut later maakte Ian Maatsen via een afstandschot de 2-0 op aangegeven van Brobbey. In de eerste raakte Oranje ook nog twee keer de paal.

In de tweede helft had Nederland kansen om de score verder uit te breiden, maar de jongelingen hadden het vizier niet op scherp staan. Ook Zweden kreeg wat kansen, met name via dode spelmomenten, maar ook hun kwamen niet tot scoren, waardoor de stand op 2-0 bleef voor het Nederlands elftal onder 17.

Zweden is op papier de makkelijkste tegenstander in de groep. Maandag speelt Oranje tegen Engeland en donderdag is Frankrijk de tegenstander. Die twee teams speelden 1-1 tegen elkaar.

Politie zoekt doorrijder na aanrijding

Een bestuurder van een auto is vrijdagavond doorgereden na een aanrijding in Haarlem. Op de Professor Eijkmanlaan botste de doorrijder rond 20:20 uur op een andere auto.

Na het ongeluk ging de bestuurder er vandoor. De persoon in het aangereden voertuig is met behulp van brandweer- en ambulance personeel uit de auto gehaald. Het slachtoffer is voor behandeling meegenomen naar het ziekenhuis.

Op de Schipholweg werd een man aangehouden. Door een getuige werd hij aangewezen als veroorzaker van het ongeluk. Op het bureau bleek de man niet betrokken bij de aanrijding.

De doorrijder is nog niet gevonden. De doorgereden auto is vermoedelijk een donkerkleurige Volkswagen Polo. De auto heeft schade links aan de voorkant. Als mensen de auto gezien hebben, weten waar de auto nu staat of weten wie de bestuurder is kunnen ze bellen met 0900-8844.

FOK! Wat een weer: wisselvallig en koel

In het zuidoosten is het bewolkt en valt er hier en daar nog wat regen, in de Limburgse heuvels mogelijk ook natte sneeuw. Dit gebied trekt in de loop van de ochtend zuidoostwaarts weg. In de noordwestelijke helft komen buien voor, met korrelhagel en kans op onweer. In de loop van de ochtend breiden deze buien zich ook over de rest van het land uit. In de avond wordt het landinwaarts overwegend droog, maar in de kustprovincies blijven buien aanwezig. De maxima liggen rond 9°C, in een bui enkele graden lager. De vlagerige wind is noordwestelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. Bij buien is er kans op windstoten van 50-60 km/u, langs de kust tot 70 km/u.

Vannacht zijn er wolkenvelden en vooral landinwaarts brede opklaringen. Met name in de kustgebieden komen er buien voor, mogelijk met korrelhagel. Het kwik daalt naar 0°C in het zuidoosten tot 5°C in de kustgebieden. Er staat een matige, aan zee (vrij) krachtige noordwestenwind.

Morgen overdag zijn er wolkenvelden en vallen er verspreid over het land enkele buien. Later in de middag klaart het enigszins op en neemt de buienactiviteit af. De maxima komen uit op een graad of 11 en er staat een matige tot vrij krachtige noord- tot noordwestelijke wind. (Bron: KNMI)

bazbo bezocht de Japanse tuin in Oostende
bazbo bezocht de Japanse tuin in Oostende

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.