FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 maart 2019

FC Porto vecht zich tegen Roma met hulp van VAR naar kwartfinales

FC Porto heeft een einde gemaakt aan het Champions League-avontuur van AS Roma. De halvefinalist van vorig seizoen won de heenwedstrijd in eigen huis nog met 2-1, maar leed woensdagavond in het Estádio do Dragão een 3-1 nederlaag. De laatste goal van de Portugezen viel diep in de verlenging uit een strafschop nadat de VAR een overtreding van Alessandro Florenzi aan het licht bracht.

Porto kon weer beschikken over de in de heenwedstrijd ontbrekende Moussa Marega en Jesús Corona en de voormalige Twentenaar kreeg na twintig minuten spelen de eerste kans om zijn ploeg aan een goede uitgangspositie te helpen. De poging van de Mexicaan verdween echter over het doel van Robin Olsen, maar vijf minuten later was het alsnog raak toen Marega Kostas Manolas de bal ontfutselde en Tiquinho Soares in staat stelde om binnen te tikken. Roma, dat met Rick Karsdorp in de ploeg aan de aftrap verscheen, wist dat het met deze tussenstand uitgeschakeld was en ging daarom op zoek naar de gelijkmaker.

Die goal kwam een kleine tien minuten voor de rust van de strafschopstip nadat Diego Perotti werd gevloerd door Éder Militão en Daniele De Rossi oog in oog met Iker Casillas ijzig kalm bleef. In de slotfase van de eerste helft deed Héctor Herrera nog een goede poging om Porto voor de rust opnieuw aan een voorsprong te helpen, maar zijn inzet werd fraai gekeerd door Olsen. Roma moest het in de tweede helft doen zonder aanvoerder en doelpuntenmaker De Rossi, die zich vanwege een kuitprobleem moest laten vervangen door Lorenzo Pellegrini, en de Italiaan zag vanaf de zijlijn hoe Porto scherp uit de kleedkamer kwam.

Tiquinho kopte de bal een paar minuten na de hervatting via de grond over het doel van Olsen en de doelman moest even later moest ingrijpen na een schot van Marega. Vlak daarna ging het toch mis voor de Romeinen toen Karsdorp de bal kwijtraakte in de opbouw en zich uit liet spelen door Corona. De vlijmscherpe voorzet van de linksbuiten werd daarop door Marega bij de tweede paal tot doelpunt gepromoveerd. Porto kreeg in het restant van de tweede helft via Yacine Brahimi en Otávio nog mogelijkheden om het pleit in de reguliere speeltijd te beslissen, maar doordat de twee op Olsen stuitten moest er verlengd worden.

In een strijd tussen twee steeds verder uitgeputte elftallen kreeg Roma in het tweede helft van de extra tijd via Dzeko twee goede kansen op de beslissende 2-2: een eerste poging werd door de Bosniër echter over het doel van Casillas gemikt en een paar minuten later kon Pepe de bal nog net voor de doellijn weghalen. Die missers bleken vlak voor tijd bijzonder duur toen Florenzi Fernando aan het shirt trok en arbiter Cüneyt Çakir na raadpleging van de VAR om te kijken of het geen buitenspel was naar de stip wees. Alex Telles zette zich vervolgens achter de bal en stuurde Olsen beheerst de verkeerde kant op. In de blessuretijd claimde Patrick Schick aan de overkant ook een strafschop na een vermeende overtreding van Marega, maar hier wilde de arbiter niet aan.

Facebook focust op privacy en verbinding met WhatsApp en Instagram

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zegt dat zijn bedrijf zich in de toekomst meer gaat richten op de privacy van gebruikers. Privécommunicatie wordt end-to-end versleuteld zoals dat met WhatsApp al het geval is. Users van Facebook, WhatsApp en Instagram - de laatste twee zijn ook in het bezit van Facebook - krijgen bovendien de mogelijkheid contact met elkaar te leggen.

De platforms worden dus interoperabel, wat wil zeggen dat een Facebookgebruiker en een Instagrammer contact kunnen maken. Vermoedelijk zal deze mogelijkheid beperkt blijven tot privéberichten; de oprichter stelt dat die in de toekomst belangrijker gaan worden dan openbare posts. In ieder geval begint het bedrijf daarmee, aldus Zuckerberg in een blogpost.

Facebook lag de afgelopen tijd zwaar onder vuur, onder meer vanwege gegevens van miljoenen mensen die waren buitgemaakt door AggregateIQ en Cambridge Analytica. Die werden vervolgens zonder toestemming gebruikt in de campagnes voor de Brexit en de verkiezing van Donald Trump.

Hoewel Zuckerberg erkent dat de reputatie van het bedrijf op privacyvlak niet sterk is, lijkt de bekendmaking meer dan een charme-offensief. "We zien dat privécommunicatie, vluchtige posts en kleine groepsverbanden verreweg de snelstgroeiende gebieden van online communicatie zijn", zegt de topman.

SnapChat
Met vluchtige posts bedoelt Zuckerberg posts die na verloop van tijd verdwijnen, waarmee het bedrijf aangeeft ook met SnapChat de concurrentie aan te gaan. Dit is immers een van de hoofdfeatures van dat platform. "Mensen willen weten dat datgene wat ze delen, ze niet later achtervolgt en schade toebrengt", aldus Zuckerberg. Hoe Facebook dit verder vorm wil geven is nog onduidelijk.

Het bedrijf wil er bovendien voor zorgen dat er geen privacygevoelige informatie wordt opgeslagen in landen die privacy en vrijheid van meningsuiting niet hoog in het vaandel hebben. Facebook accepteert dat dit tot blokkades in sommige landen kan leiden, of dat het lastiger wordt om naar bepaalde markten uit te breiden, aldus de oprichter.

Maar de focus op privacy en versleuteling kan anderszijds juist markten openen. Zo zou het makkelijker worden om tools te ontwikkelen op het gebied van bedrijfscommunicatie, en van e-commerce en online betalingen. Een tijdsduur voor de uitrol is overigens niet genoemd, behalve dan "de komende paar jaar".

Man United stunt en schakelt PSG uit in zenuwslopende thriller

Manchester United is er woensdagavond op spectaculaire wijze in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League ten koste van Paris Saint-Germain De Franse topclub, die de heenwedstrijd met 0-2 had gewonnen, keek in het Parc des Princes in de rust tegen een 1-2 achterstand aan. In de absolute slotfase kreeg United een strafschop mee en die werd benut door Marcus Rashford, waardoor United alsnog doorgaat in het miljardenbal: 1-3.

De Engelsen moesten de 0-2 nederlaag zien weg te werken die in februari werd geleden op Old Trafford. Na bijna twee minuten zorgde Romelu Lukaku voor een enorme boost voor the Red Devils , aangezien de spits kon profiteren van een fout van Thilo Kehrer. De onder druk gezette verdediger produceerde een slechte terugspeelbal waarvan Lukaku profiteerde. De Belg anticipeerde knap, dribbelde richting het vijandelijke doel en kapte Gianluigi Buffon uit: 0-1.

Lang konden de bezoekers niet genieten van de voorsprong, want tien minuten later stond het alweer 1-1. Dani Alves had een mooie steekpass in huis die belandde bij Kylian Mbappé. Het toptalent zette meteen voor, waarna Juan Bernat van dichtbij binnen kon tikken. PSG bleef vervolgens domineren, maar het was United dat via Lukaku na een halfuur weer toesloeg. Buffon kon een afstandsschot van Rashford niet goed verwerken, tot vreugde van Lukaku, die alert reageerde: 1-2.

In het restant van de eerste helft was PSG de dominante partij, maar was het vooral United dat echt gevaarlijk werd. Het bleef echter bij 1-2, ondanks een goede mogelijkheid van Rashford. Na de onderbreking vielen er minder grote kansen te noteren, maar bleef de spanning wel voelbaar in het Parc des Princes. Angel Di Maria leek zijn ploeg tien minuten na rust de bevrijdende 2-2 te gunnen, maar de Argentijnse aanvaller bevond zich in buitenspelpositie.

United bleef zoeken naar de 1-3 en manager Ole Gunnar Solskjaer probeerde met het inbrengen van onder anderen Tahith Chong iets teweeg te brengen. De Nederlander mocht tien minuten voor tijd invallen in plaats van Andreas Pereira. Het was echter PSG dat de beste kansen had op meer doelpunten, maar Mbappé en Bernat faalden om de 2-2 te maken. United kreeg in de slotfase echter nog een strafschop van arbiter Damir Skomina vanwege een handsbal en Rashford faalde niet: 1-3.

Steekpartij tijdens ruzie tussen vrouwen, daarna mannen met elkaar op de vuist

Aan de Paltrok in Amsterdam Noord heeft vanavond een steekpartij plaatsgevonden tijdens een ruzie tussen twee vrouwen. Na het incident gingen ook nog eens twee mannen met elkaar op de vuist. Meerdere ambulances en politie-eenheden waren ter plaatse. Ook een traumateam werd opgeroepen. Een groot deel van de straat is nog steeds afgezet.

De melding kwam binnen rond 19.45 uur vanavond. Beide vrouwen raakten gewond en zijn met divers letsel naar het ziekenhuis gebracht. De mannen raakten ook gewond en zijn later ook naar een ziekenhuis overgebracht.

Over de slachtoffers is verder nog niets bekend. Ook hoe zij er aan toe zijn kan de politie nog niet zeggen. Het gebruikte mes is in beslag genomen. De politie doet onderzoek het incident. Ook de Forensische Opsporing is ter plaatse.

De vier worden na hun behandeling in het ziekenhuis verhoord.

Death Stranding 'iets achter op schema' volgens Kojima

Metal Gear-bedenker Hideo Kojima heeft in een interview met het Japanse radiostation J-Wave terloops aangegeven dat zijn nieuwe game Death Stranding iets achter op schema ligt. De PS4-exclusive had sowieso nog geen releasedatum dus in hoeverre de interne vertraging een release-target beïnvloedt valt niet te zeggen.

Kojima verklaarde in het interview dat zijn ontwikkelstudio Kojima Productions iets achter ligt op een interne deadline, wat mogelijkerwijs zorgt voor enig uitstel van de daadwerkelijke release. Het zou wel gaan om pure 'polish' van het eindproduct waar ze momenteel mee bezig zijn, qua 'story & design' zou de bizarre actiegame inmiddels afgerond zijn.

Death Stranding laat al lang op zich wachten terwijl we ondertussen af en toe getrakteerd worden op opzienbarende trailers. Wat er gameplaytechnisch precies van de game verwacht moet worden is dan ook totaal nog niet duidelijk, maar met de track-record van Kojima in ogenschouw hebben veel gamers vertrouwen in een goede titel. 

Wietstudie populair in Verenigde Staten

Verschillende universiteiten in de Verenigde Staten voegen een 'pretstudie' toe aan hun curriculum. Studenten kunnen afstuderen in het vak 'cannabis', iets wat vele studenten aantrekt.

Cannabis is legaal in 33 staten binnen de VS, waaronder de staat Michigan en door het gehele land hebben meer dan driehonderd studenten zich al ingeschreven voor deze studie. Studente aan de Northern Michigan University Grace DeNoya beseft dat het raar klinkt, maar het is toch echt wel een serieuze studie. "Ik studeer medicinale plantchemie en het is écht een zware studie. Het is voornamelijk chemie, het is pittig werk", aldus DeNoya, die behoort tot de eerste lichting studenten.


Wietstudie (Bron: Youtube)

Sinds de legalisering van cannabis in een aantal staten in de VS, is er veel nieuwe ruimte voor vaklui in de cannabiswereld. Verkopers, telers, maar ook de voedingindustrie staat te springen om cannabisexperts aan te nemen. Arcview Market Research, welke zich voornamelijk richt op nieuwe cannabisinnovaties, voorspelt dat tegen het jaar 2020 meer dan 467.000 mensen werkzaam zullen zijn in de cannabisindustrie.

Zelfs in staten waar cannabis nog verboden is, zoals New York, Connecticut of New Jersey, richten scholen zich op studies in medicinale planten. Inmiddels volgen ongeveer driehonderd studenten de vierjarige studie. 

"Er worden op dit moment meer banen in dit vakgebied gegenereerd dan in welk ander vakgebied in Noord-Amerika dan ook", aldus Karson Humiston, baas van een uitzendbureau gespecialiseerd in cannabisbanen. Ze voorziet een goede toekomst voor de huidige studenten. "In elke staat die cannabis legaliseert komen enorm veel vacatures beschikbaar."

Gewapende overval op juwelier in Breda

Vanmorgen heeft even na 11.00 uur een gewapende overval plaatsgevonden in een winkel aan de Parkstraat in Breda.

Drie of vier mannen overvielen daar onder bedreiging van een vuurwapen de juwelier 'House of Pertijs'. Er is geschoten, daarbij raakte niemand gewond. Een medewerker liep door nog onbekende oorzaken een hoofdwond op. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor medische zorg. De daders vluchtten in een personenauto weg. De politie verstuurde een bericht via burgernet en daarop hebben burgers gereageerd. De politie vond desbetreffende auto op de Nieuwe Ginnekenstraat terug. Het forensisch team doet verder technisch onderzoek en de getuigen worden gehoord.

Vader is gezag over Insiya kwijt

De vader van de in 2016 ontvoerde peuter Insiya verliest het ouderlijk gezag over zijn dochter. Dat heeft de rechter in Nederland bepaald in een zaak die was aangespannen door de Raad voor de Kinderbescherming. Uit een onderzoek van de Raad blijkt dat Insiya in welstand opgroeit. Wel zijn er grote zorgen over de emotionele ontwikkeling van het kind, omdat zij van de ene op de andere dag is weggehaald bij haar moeder en vanuit Nederland naar India is overgebracht.

Ontwikkeling Insiya
Ook informeert vader Shehzad Hemani zijn ex-vrouw Nadia Rashid niet over het welzijn en de ontwikkeling van Insiya en is hij niet in staat het gesprek met de moeder aan te gaan. Daar komt bij dat er geen contact is tussen het kind en haar moeder, zusje en familie van moederskant. De rechter vindt daarom dat Insiya wordt bedreigd in haar ontwikkeling en dat de situatie zoals die nu is te lang duurt. Om die reden oordeelt de rechtbank dat de moeder van Insiya als enige het gezag krijgt over het kind.

Gewelddadige ontvoering
Insiya werd in 2016 op gewelddadige wijze ontvoerd uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer. De moeder van Insiya brengt op dat moment haar andere dochter naar school. De toen 2,5 jaar oude Insiya werd meegenomen door twee mannen en overgebracht naar India. Op dit moment woont Insiya bij haar vader in India. Pogingen om Insiya vanuit India naar Nederland te halen zijn tot nu toe mislukt. Ook premier Mark Rutte heeft aandacht gevraagd om het lot van Insiya 'tot op het hoogste niveau' te bespreken.

Een rechtbank in India had in januari 2018 geoordeeld dat Insiya terug moet naar Nederland, maar een hogere rechter had een streep gezet door deze uitspraak, waardoor de overdracht van het meisje op de lange baan is geschoven. Wat de uitspraak van de Nederlandse rechter voor impact zal hebben in deze zaak, is niet duidelijk.

NHL: Lightning wint topper tegen Jets

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning zijn in de NHL zo goed als niet te stoppen. In februari won de ploeg veertien van hun vijftien wedstrijden, dinsdagavond boekten ze ook alweer de tweede zege van maart.

De Winnipeg Jets kwamen op bezoek bij de dominante ploeg in de Eastern Conference, maar ook de nummers twee in het westen konden Tampa Bay niet stoppen. Yanni Gourde zorgde al na anderhalve minuut voor een voorsprong, Blake Wheeler trok de stand vijf minuten later gelijk.

In de tweede periode sloeg de thuisploeg een groter gat: Adam Erne en Steven Stamkos tekenden voor 3-1, Cedric Paquette en Brayden Point brachten de score in de derde periode op 5-1. Jacob Trouba deed nog wel iets terug, maar verder dan 5-2 kwamen de Jets niet.

De Pittsburgh Penguins wonnen thuis met 3-2 van de Florida Panthers, nadat Jake Guentzel in overtime de winnende goal maakte. Extra reden voor een feestje: Matt Cullen speelde zijn 1500e wedstrijd en werd de twintigste NHL-speler ooit die dat voor elkaar kreeg.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - Carolina Hurricanes 4-3 OT
New Jersey Devils - Columbus Blue Jackets 1-2 SO
New York Islanders - Ottawa Senators 5-4 SO
Pittsburgh Penguins - Florida Panthers 3-2 OT
Tampa Bay Lightning - Winnipeg Jets 5-2
Nashville Predators - Minnesota Wild 5-4 SO
Dallas Stars - New York Rangers 1-0
Arizona Coyotes - Anaheim Ducks 1-3
Colorado Avalanche - Detroit Red Wings 4-3 OT
Los Angeles Kings - Montreal Canadiens 1-3

Colorado Avalanche - Detroit Red Wings (Bron: YouTube)

NBA: Celtics maken gehakt van Warriors

De basketballers van de Boston Celtics hebben in de NBA een opvallend ruime zege geboekt. Op bezoek bij de Golden State Warriors werden de kampioenen met 95-128 verslagen.

Gordon Hayward begon niet aan de wedstrijd, maar kwam later het veld op en tekende voor een keurige dertig punten. Kyrie Irving droeg zijn steentje bij met negentien punten en elf assists in de wedstrijd waarin de Celtics vanaf halverwege het eerste kwart continu de bovenliggende ploeg waren.

Beide teams zijn al zo goed als zeker van de play-offs, net als de Denver Nuggets, Philadelphia 76ers, Indiana Pacers, Toronto Raptors, Houston Rockets, Oklahoma City Thunder, Portland Trail Blazers, Utah Jazz, Los Angeles Clippers en San Antonio Spurs. De Milwaukee Bucks zijn als enige ploeg al honderd procent zeker van plaatsing.

Overigens zal de oplettende lezer gemerkt hebben dat de NBA-berichten de afgelopen twee maanden behoorlijk achterwege zijn gebleven, niet verrassend veroorzaakt door tijdgebrek. Mocht je ons hier eens bij willen helpen, laat het vooral weten!

Uitslagen NBA dinsdag
Indiana Pacers - Chicago Bulls 105-96
Philadelphia 76ers - Orlando Magic 114-106
Memphis Grizzlies - Portland Trail Blazers 120-111
Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 131-120
Toronto Raptors - Houston Rockets 95-107
Golden State Warriors - Boston Celtics 95-128

Hayward was op dreef (Bron: YouTube)

Stam legt keuze voor Feyenoord uit

Jaap Stam is per 1 juni 2019 de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord, zo werd woensdag bekend. De 46-jarige coach wilde deze kans niet laten schieten. Stam, die de afgelopen dagen al nadrukkelijk in verband werd gebracht met Feyenoord, is pas sinds januari in dienst bij PEC Zwolle. Hij volgde daar de ontslagen John van 't Schip op. "Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij PEC, maar voor elke ambitieuze trainer geldt dat als de kans zich voordoet om bij een club als Feyenoord te gaan werken, je daar heel serieus over gaat nadenken", legt Stam op de clubsite van Feyenoord uit.

"Na goede en open gesprekken met technisch directeur Martin van Geel over de mogelijkheden en onmogelijkheden bij Feyenoord, kwam ik er snel achter dat ik vol voor deze kans wil gaan", vervolgt Stam via de officiële kanalen van Feyenoord. "Ik ben PEC dankbaar voor het feit dat zij begrip hebben voor mijn ambities en er snel zijn uitgekomen met Feyenoord."

"Bij de club zijn we positief gestemd dat Jaap ons afgelopen winter heeft geholpen door de handschoen op te pakken", vertelt voorzitter Adriaan Visser van PEC op de website van de Zwollenaren. "Jaap heeft daarbij veel indruk gemaakt op een ieder binnen de club en de wijze waarop hij daar invulling aan heeft gegeven. De eerste uitslagen waren overweldigend met daarna enkele resultaten waar we niet op hoopten, maar we hebben er alle vertrouwen in dat Jaap, zijn staf en de spelers ons voor het degradatiespook gaan behoeden."

"De club gaat per direct hard aan de slag om een geschikte opvolger voor de trainersfunctie te vinden." In de winterstop van dit seizoen tekende Stam tot medio 2020 bij een zwalkend PEC, waar hij lijfsbehoud in de Eredivisie als doel heeft. De Zwollenaren staan als nummer vijftien gevaarlijk dicht bij de degradatieplaatsen.

Stam benadrukt op de site van PEC dat het dubbel voelt om de club alweer achter zich te laten. "Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin en kan werken met fijne en kundige mensen. Ook de support van de achterban bij zowel de thuis- als uitwedstrijden is hartverwarmend. Ik wil benadrukken dat deze beslissing verder niets aan mijn motivatie afdoet, om de komende periode alles op alles te zetten voor PEC Zwolle. Er breken cruciale weken aan voor de club, waarin wij ons volle bak inzetten voor directe handhaving in de Eredivisie."

Caldas: "Bewuste keuze om de Pro League zo aan te pakken"

In de eerste Hockey Pro League-wedstrijd ooit op Nederlandse bodem, werden misschien meer ‘grote namen’ verwacht op het wedstrijdformulier. Maar met alle reizen van de afgelopen maanden en de competitie voor de deur, koos bondscoach Max Caldas voor een relatief onervaren team tegen Duitsland (0-1). Het past allemaal in zijn plan voor de Pro League dit jaar.

Voor het grote publiek was het leuk om talenten als Justen Blok, Jip Janssen en Derck de Vilder aan het werk te zien. Maar ze zullen zich misschien hebben afgevraagd waarom ze een team zagen waar ze sommige hockeyers op het eerste gezicht niet herkenden en waar nogal wat spelers met een hoog rugnummer – boven de dertig – op het veld stonden. Van de negentien ingezette spelers op het WK in India, ontbraken er dinsdagavond in Rotterdam elf.

Met een selectie van 32 spelers en elke wedstrijd een andere samenstelling, is het de vraag aan bondscoach Max Caldas na de wedstrijd: hoe moeilijk het is om elke keer die puzzel te maken van de selectie voor de Pro League? ‘Het is voor mij makkelijk, het is een deel van mijn job als bondscoach. Bij de puzzel maken hoort ook dat je je eigen koers blijft varen. Het is geen vervelende puzzel. Het is niet dat je stukjes mist. Je maakt elke keer wat aanpassingen in de selectie’, vertelde hij na de wedstrijd.

‘Ik ben zelf een passant. Het gaat erom dat je weet wie er over zes maanden of drie jaar bij het team moet zijn. Wij hebben er baat bij als spelers als Diede van Puffelen, Jelle Galema, Arjen Lodewijks en Justen Blok tegen Duitsland meedoen. Het is een beleidskeuze om de Pro League zo aan te pakken. Om met verschillende samenstellingen toch wedstrijden te domineren. Het lijkt alsof dit verlies tegen Duitsland komt door de spelers die er niet zijn. Maar de tijd dat je als sporter door alleen je achternaam of het aantal caps potjes won is echt voorbij. We hadden vandaag niet meer ervaring nodig. Daar moet je niet echt een punt van maken.’

Caldas heeft niet alleen te maken met het inzetten van talenten voor de toekomst, maar ook met de belangen van de club. Zelfs de selectie tegen Duitsland had indirect al te maken met het programma en de EHL van volgende maand, bekende hij. ‘Je moet alles goed balanceren, uit respect voor de clubs. Hoeveel spelen de internationals bij de clubs, hoeveel spelen ze bij ons? Vanaf woensdag ben ik bezig met de wedstrijd tegen Spanje op 13 april. Daarna volgen er drie cruciale weken. Drie clubs spelen EHL. De donderdag daarna spelen we in Mönchengladbach tegen Duitsland. We moeten ervoor zorgen dat we deze wedstrijden op een eerlijke manier verdelen. Ik ben dus blij dat de afgelopen periode sommige spelers veel minuten hebben gemaakt. Dan hebben we in april een goed team staan en kunnen we er rekening mee houden dat Kampong, Amsterdam en Oranje-Rood EHL spelen.’

Na de wedstrijd zei Caldas dat niemand elke Pro League-wedstrijd zou spelen. Het is een van de redenen dat spelers als Jonas de Geus, Terrance Pieters (Almere) en Mirco Pruyser (Amsterdam) ontbraken tegen Duitsland. Die hadden alles meegedaan. Overigens speelden Jip Janssen en Joep de Mol tot nu toe alle Pro League-wedstrijden.

Oranje kon dinsdagavond ondanks het gebrek van wat ervaring op het veld niet klagen over het aantal gecreëerde kansen tegen Duitsland. Dat de Duitsers met een van hun zeldzame kansen toch wisten te scoren, was een tegenvaller voor Oranje. Caldas: ‘We speelden een goed tweede kwart, met veel kansen en veel corners. Het derde kwart was iets te open, maar het vierde kwart was weer best keurig. Wij spraken maandag en dinsdag bij de besprekingen juist over onszelf belonen, als je goed speelt. Maar dat hebben we juist niet gedaan.’

Wielrenner Van Baarle geopereerd aan hand

Dylan van Baarle is in Manchester geopereerd aan zijn hand. De wielrenner van Team Sky was zaterdag in de Omloop Het Nieuwsblad betrokken bij een valpartij en liep daarbij een gebroken hand op.

"Ik raakte een paar fietsen, maar viel niet op de grond”, aldus Van Baarle. “Toen zag ik dat een vinger niet in de juiste positie stond. Die heb ik zelf op de juiste plaats teruggezet. Later bleek echter dat er ook een botje in mijn hand was beschadigd.” De 26-jarige Zuid-Hollander reed zaterdag de wedstrijd nog wel uit.

“Ik hoop weer snel op de fiets te springen, maar eerst even afwachten hoe ik me voel de komende dagen. Ik richt mij volledig op mijn herstel.”

'Molde verwacht Solskjaer terug of wil geld zien van Manchester United'

In Engeland wijst alles er op dat Ole Gunnar Solskjaer actief blijft bij Manchester United, maar daar denkt zijn oude club Molde FK anders over. Volgens de topclub uit Noorwegen heeft de oefenmeester namelijk nog een contract in het Aker Stadion. Molde wil dan ook een transfersom ontvangen.

Uit Noorwegen stromen de berichten binnen dat Solskjaer vlak voor zijn overstap naar Manchester United een nieuw contract bij Molde zou hebben getekend, tot eind 2021. Kort nadat de Noor zijn handtekening zou hebben gezet, vertrok hij naar de Premier League. Molde liet weten dat Solskjaer tot de zomer van 2019 is uitgeleend aan de Engelse topclub en dat hij gewoon wordt terugverwacht aan het einde van dit seizoen.

Solskjaer was deze week te gast in een podcast van Fotballklubben, waarin hem werd gevraagd naar een terugkeer bij Molde. "Dan moet ik daar eerst een nieuw contract tekenen", sprak Solskjaer de berichtgeving van Molde tegen. "Volgens mij is mijn verbintenis eind vorig jaar afgelopen en heb ik nu een contract bij Manchester United." Volgens Molde moet United echter eerst een afkoopsom van 1,7 miljoen euro betalen, meldt de BBC.

Alles wijst er echter op dat Solskjaer ook volgend seizoen de manager is van Manchester United. Er zouden al gesprekken zijn gevoerd, maar met een definitieve aanstelling willen beide partijen wachten tot na het lopende seizoen. Daarnaast heeft Solskjaer het hotel waarin hij verbleef verlaten voor een appartement en nam hij onlangs al een promo-filmpje op voor het verlengen van seizoenkaarten. Onder leiding van de 46-jarige trainer staat United vierde in de Premier League.

FOK!filmtip: Layla M.

Vanavond zendt de NPO Layla M. uit, een film uit 2016 die met de val van het zogenaamde kalifaat extra actueel is. Het gaat over een Nederlands-Marokkaans meisje dat radicaliseert. Regisseuse Mijke de Jong probeert dit proces vanuit het perspectief van de 18-jarige vwo-scholiere Layla inzichtelijk te maken.

Het opstandige en zoekende hoofdpersonage komt via een voetbalclub in aanraking met radicale moslimjongeren. Haar ouders begrijpen niets van de radicalisering van hun dochter. Uiteindelijk vertrekt ze met een van de jongens naar Syrië.

Hoofdrolspeelster Nora El Koussour won met haar rol verschillende filmprijzen in Nederland, Europa en de VS. Twee jaar geleden leverde de film haar een Gouden Kalf op. Layla M. is van 20.25 tot 22.05 uur te zien op NPO 3.

Basisscholen krijgen sneller meer geld

Scholen in het primair onderwijs krijgen eerder meer geld om de werkdruk te verlagen. Dit schooljaar was al structureel 237 miljoen euro beschikbaar om de werkdruk aan te pakken. Vanaf het schooljaar 2019-2020 gaat dit bedrag omhoog naar 333 miljoen euro.

Met dit geld kunnen scholen bijvoorbeeld extra mensen aannemen die werk bij leraren weghalen, zoals vakleerkrachten voor gym of handvaardigheid, onderwijsassistenten en conciërges. Zo kunnen leraren zich beter richten op hun kerntaak: lesgeven.

Minister Slob:“Het is goed om leraren te ontlasten. Als een school bijvoorbeeld een gymdocent aanstelt, krijgt een groepsleerkracht 2,5 uur in de week extra tijd erbij. Zo kunnen scholen het geld heel gericht inzetten om de werkdruk te verlichten.”

Een jaar geleden hebben vakbonden, PO-raad en het kabinet het werkdrukakkoord afgesloten. De sector heeft zelf plannen gemaakt om de werkdruk terug te dringen en het kabinet heeft daarvoor geld beschikbaar gesteld. Dit schooljaar ging het om 237 miljoen euro.

Scholen hebben daar positief op gereageerd, al blijft de hoge werkdruk in het primair onderwijs een voortdurende zorg. Mede om die reden heeft onder meer CNV Onderwijs erop aangedrongen meer geld eerder beschikbaar te stellen. Aan die oproep heeft het kabinet gehoor gegeven: schooljaar 2019-2020 komt 333 miljoen euro beschikbaar. Schooljaar 2018-2019 kreeg een school van gemiddelde grootte 35.000 euro om werkdruk tegen te gaan. Komend schooljaar komt daar 15.000 euro extra bij.

Schoolteams bepalen zelf waar het geld aan wordt besteed. De personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad moet met de gekozen oplossing instemmen. Het is daarom belangrijk dat teams nu alvast met elkaar in gesprek gaan over waar hun school het geld volgend jaar aan uitgeeft.

Het bericht van rijksoverheid komt een dag nadat bekend werd dat een op de zes schoolbesturen teveel geld in kas heeft. De vraag is dus of het wel zo noodzakelijk is dat er meer geld voor onderwijs vrijgemaakt moet worden of dat er moet worden gekeken naar een betere herverdeling van de legende gelden, of dat schoolbesturen gedwongen moeten worden om efficiënter met hun potjes om te gaan

Rainbow Six Siege Operation Burnt Horizon nu beschikbaar

Operation Burnt Horizon, het eerste seizoen van Year 4 van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, is nu beschikbaar. De uitbreiding introduceert twee nieuwe Australische Operators, verdediger Mozzie en aanvaller Gridlock, en een nieuwe map, Outback, gesitueerd in een tankstation aan de rand van een Australische snelweg.

De twee nieuwe Operators zijn vandaag direct beschikbaar voor spelers met de Year 4 Pass. Spelers die niet in het bezit zijn van de Year 4 Pass spelen de Operators vanaf 13 maart vrij met Renown of R6 Credits. De nieuwe map Outback en alle andere toevoegingen en verbeteringen van Operation Burnt Horizon zijn meteen beschikbaar voor alle spelers.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Japan schiet kogel op asteroïde

Het is de Japanners gelukt om een kogel af te schieten op een asteroïde. Op 22 februari landde het ruimtevaartuig Hayabusa2 op de asteroïde Ryugu en beschoot het met een kogel. Woensdag zijn de beelden hiervan gepubliceerd.


Hayabusa landt op Ryugu (Bron: Youtube)

Op de beelden is te zien dat het vaartuig de asteroïde nadert en vlak na de landing spat er bodemmateriaal van de ruimtesteen de ruimte in. De kogel zou ongeveer met een snelheid van 300 meter per seconde de bodem in zijn geschoten en de Hayabusa2 stijgt, mede door de lage zwaartekracht op de asteroïde, direct weer op.

Lees ook: Japanse ruimtevaartuigjes landen op asteroïde

Het idee is om met deze manoeuvre ongeveer 10 gram bodemmateriaal van de ruimtesteen te verzamelen, om dit uiteindelijk in 2020 weer mee terug naar aarde te nemen. Donderdag zal het ruimtevaartuig weer zijn normale baan rond Ryugu bereiken, op 280 miljoen kilometer van de aarde.

Noord-Korea herstelt lanceerinstallatie

Daags nadat de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un abrupt en zonder overeenkomst eindigde, tonen satellietfoto's activiteit bij een lanceerinstallatie voor langeafstandsraketten.

Het gaat om de Sohae-satellietlanceerinstallatie. Die werd na de ontmoeting tussen Trump en Kim medio vorig jaar deels ontmanteld. De top van vorige week liep stuk omdat Kim verzachting van Amerikaanse sancties verwachtte in ruil voor het terugdraaien van de Noord-Koreaanse nucleaire ambities.

Twee dagen later merkten onderzoekers van het Center for Strategic and International Studies te Washington de activiteit op aan de hand van recente satellietopnamen, aldus The Journal. Het is mogelijk dat die activiteit er al eerder was, maar zeker is dit niet.

Hoewel de Sohae-lanceerinrichting officieel voor satellieten is bedoeld, wordt deze beschouwd als verdekte testinstallatie voor langeafstandsraketten. De waargenomen activiteit duidt niet noodzakelijk op voorbereidingen voor tests met zulke raketten. Daarvoor zou nog meer moeten gebeuren, zeggen analisten.

In 2017 claimde Noord-Korea dat het een kernkop op een intercontinentale raket kon zetten, die de VS zou kunnen bereiken. Die bewering zou door verschillende tests worden ondersteund. Datzelfde jaar verbood de VN-Veiligheidsraad Noord-Koreaanse export waaronder mijnbouwprodukten, om het land af te snijden van buitenlandse valuta die het nodig zou hebben om kernwapens te ontwikkelen.

Mortal Kombat 11 heeft verhaaltrailer

Warner Bros en NetherRealm Studios hebben vandaag de nieuwe verhaaltrailer voor Mortal Kombat 11 uitgebracht met daarin een verhaal waarin de epische saga van de franchise wordt voortgezet. In Mortal Kombat11 verslaat Raiden de kwaadaardige Hoge God Shinnok, wat Kronika woedend maakt en haar zo belangrijke evenwicht tussen goed en kwaad verstoort. Om weer voor stabiliteit te zorgen in de realms heeft Kronika slechts één optie: de tijd terugdraaien naar het begin en de geschiedenis opnieuw starten.

Ook werden vandaag de nieuwste speelbare personages Cassie Cage, Jacqui Briggs en Erron Black onthuld:

  • Cassie Cage, commandant van een eliteteam van de Special Forces en dochter van het iconische duo Sonya Blade en Johnny Cage, vertrouwt op haar dodelijke vechtkunsten om elk gevecht te winnen en doet er alles aan om de reputatie van haar ouders te evenaren
  • Jacqui Briggs, gedreven door competitie en getraind in kickboksen en martial arts, treedt als lid van de Special Forces in de voetsporen van haar vader Jax Briggs. Zij ziet het als haar plicht om de Earthrealm en haar familie te beschermen, ongeacht de risico's.
  • Erron Black is een sensatiebeluste schurk die verslaafd is aan de adrenaline van zijn eigen ambities. Black, in zijn klassieke, western-achtige Outworld-kleding, is een zeer bekwame schutter die zijn diensten aan de hoogste bieder verleent.

Cassie Cage, Jacqui Briggs en Erron Black zijn de speelbare personages in de groeiende lijst van Mortal Kombat 11-vechters, naast Scorpion, Raiden, Sub-Zero, Sonya Blade, Skarlet, Baraka, Geras, Kano, D'Vorah, Kabal, Jade en Johnny Cage.

R. Kelly moet huilen

In een interview met CBS News heeft de van zijn sokkel gevallen zanger R. Kelly van zich afgebeten. Hij beweert dat de aantijgingen dat hij zich jarenlang schuldig maakte aan seksueel, fysiek en emotioneel misbruik, op leugens zijn gebaseerd. "Ik vecht verdomme voor mijn leven!", roept Kelly op een gegeven moment met overslaande stem en vochtige ogen.

De 52-jarige Kelly, bekend van hits als I Believe I Can Fly en Ignition, was onlangs onderwerp van de documentaireserie Surviving R. Kelly. Daarin doen vrouwen vermeend misbruik door de Grammywinnaar uit de doeken, terwijl ze nog tieners waren. Tevens komt zijn relatie aan bod met zangeres Aaliyah, met wie hij in 1994 trouwde toen ze 15 was.

In de nasleep daarvan werd Kelly onlangs in staat van beschuldiging gesteld wegens seksueel misbruik, en is op borgtocht vrij. Met CBS sprak hij dinsdag voor het eerst over de kwestie.

Lucifer
In relaties met vrouwen zou hij van alles fout hebben gedaan, maar nooit de wet hebben overtreden. De tientallen vrouwen die de r&b-zanger in de zesdelige documentaire beschuldigen zouden liegen. "Niemand zegt iets goeds over me, ze beschrijven Lucifer. Ik ben geen Lucifer, ik ben een man. Ik maak fouten maar ben geen duivel en zeker geen monster."

Als de beschuldiging wordt genoemd dat Kelly meisjes tegen hun wil vasthield, zegt hij: "Dat hoef ik niet te doen, waarom zou ik? Hoe achterlijk zou ik dan wel niet zijn?" Vervolgens richt hij zich tot de kijker: "Gebruik je verstand! Dit ben ik niet, ik heb dit niet gedaan!"

In april zou de zanger in Amsterdam optreden, en dat leidde tot ophef. Maar pas toen Kelly in staat van beschuldiging werd gesteld zag de organisator kans om onder het contract uit te komen. Het zou ook nogal lastig voor de zanger zijn om naar Nederland te komen want zijn paspoort is ingenomen.

OM: verbod Hells Angels MC noodzakelijk vanwege geweldscultuur

De Hells Angels Motorcycle Club houdt een geweldscultuur in stand die steeds opnieuw leidt tot geweld. Daarom is een verbod noodzakelijk.  Dat betoogde het Openbaar Ministerie (OM) woensdag 6 maart 2019 voor de rechtbank in Utrecht tijdens de toelichting op het gevraagde civiele verbod van de internationale Hells Angels Motorcycle Club en de Nederlandse afdeling daarvan.

Voor liquidatie veroordeelde rapper geeft interview op radio vanuit cel

Hoewel hij een flinke celstraf uitzit voor het medeplegen van een liquidatie, was Jason L. vandaag vrolijk te horen op radiozender FunX.

Want hoewel Jason veertien jaar cel kreeg voor een liquidatie in 2016, is hij vanuit de gevangenis nog altijd actief als rapper. Onder zijn artiestennaam Djaga Djaga (voorheen JayJay) brengt de Green Gang-rapper vrijdag zelfs een compleet nieuw album uit. De eerste track, Ride or Die, is al 6 miljoen keer gestreamed en daarmee 'goud' gegaan.

Dat leverde Jason felicitaties op van dj Fernando. 'Broer, het is een heerlijk gevoel. Het is een onbeschrijfelijk gevoel', reageert de crimineel. 'Het is mijn eerste gouden plaat, en het is niet zomaar een gouden plaat. Het is een single die ik van binnen uit heb gebracht. Volgens mij - ik weet het wel zeker - ben ik de eerste Nederlandse artiest die vanuit de gevangenis goud gaat. Dus we gaan de boeken in.'

Hype
Hoewel Jason weinig meemaakt van de hype buiten de gevangenis, is in de bajes de sfeer goed. 'Hier binnen leeft het zeer zeker. Iedereen is heel blij voor me. Ik doe het ook voor hun, je weet toch? Mijn muziek is voor de mensen binnen. Dat is mijn doelgroep. Dat zijn de mensen die ik wil aanspreken.' Een van zijn nieuwe nummers, Hou Hoop, gaat ook over het leven in de gevangenis. 'Veel mensen verheerlijken altijd die bajes. Het is hotel, het is dit, het is dat. Ja, is allemaal leuk, je weet toch? Er is ook een andere kant.'

Hoewel Jason al vanaf jonge leeftijd betrokken is bij zware delicten, is hij ook een bekende rapper. Ondanks zijn celstraf, heeft hij gewoon een Instagram-account. Hij zit momenteel vast voor het medeplegen van de liquidatie van Abderrahim Belhadj bij flat Kikkenstein in Zuidoost. Jason zou het slachtoffer na een avondje stappen naar de flat hebben gelokt en via Snapchat de schutter hebben aangestuurd.

Manon Aalmoes, de advocaat van Jason, laat aan AT5 weten dat ze geen uitspraken doet over hoe de rapper vanuit de gevangenis zijn nummers opneemt. Wel zegt ze dat ze het niet uitzonderlijk vindt dat Jason succes heeft. 'Muziek is zijn lust en zijn leven. Hij wil niets anders dan muziek maken en daarnaast slaat het erg aan.' Ook is ze niet verbaasd over zijn media-optredens. 'Gedetineerden hebben geen spreek- of mediaverbod. Hij mag gewoon vanuit de gevangenis op interviewverzoeken in gaan en journalisten mogen hem in de gevangenis op zoeken, dat is geen probleem.'

Bevrijdingsfestivals in teken van belang Europese Unie

De veertien Bevrijdingsfestivals zullen op 5 mei uitgebreid uitpakken met het nut en de noodzaak van Europese samenwerking.

Het thema van de festivals is dit jaar 'In vrijheid kiezen', omdat 23 mei de Europese verkiezingen zijn. De Bevrijdingsfestivals hebben daarom allemaal een 'European village' met veel aandacht voor de verkiezingen en de geschiedenis van de Europese Unie. Er zal een campagne zijn om bezoekers op te roepen om te gaan stemmen voor het Europees Parlement.

Om het EU-feestje nog groter te maken zijn er verschillende artiesten uit diverse EU-lidstaten uitgenodigd. Zo treedt op Bevrijdingsfestival Amsterdam de Griekse artiest Larry Gus op. 'Nog nooit eerder traden bands uit zoveel verschillende Europese landen op tijdens de Bevrijdingsfestivals', aldus de organisatie.

De festivals trekken ieder jaar ruim een miljoen bezoekers. Ze zijn gratis toegankelijk. Hoewel 5 mei draait om de bevrijding, vindt de organisatie een link met de Europese Unie logisch. 'De Europese Unie ontstond als reactie op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. In 1950 verenigde een aantal Europese landen zich om te zorgen voor een blijvende vrede. Met succes! In 2012 ontving de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede', aldus de organisatie.

Advocaat laat verdachte rennen in de rechtbank

Een 22-jarige man uit Antwerpen kreeg vandaag 20 maanden celstraf opgelegd voor zijn betrokkenheid bij een overval op de Aldi aan de Teteringsedijk in Breda in 2015. Een tweede Belg (23) werd vrijgesproken van het medeplegen van de overval. Hij kreeg wel twee weken gevangenisstraf opgelegd voor heling van kentekenplaten.

Chauffeur
Op 10 april 2015 waren drie mannen betrokken bij een overval op de supermarkt. Twee van de drie drongen met een bivakmuts en masker de winkel binnen bedreigden de medewerkers met iets wat op een vuurwapen leek en bonden ze vast met tie-wraps. Ze maakten ongeveer 3000 euro buit. De derde, de Antwerpenaar, bleef als chauffeur buiten wachten. Hij bekende dat hij benodigdheden had gekocht voor de overval, zoals tie-wraps, plakband en walkietalkies.

'Loopje'
Behalve de verklaring van zijn medeverdachte vindt de rechtbank geen ondersteunend bewijs dat de tweede verdachte betrokken was bij de overval in Breda. Opmerkelijk was dat, op verzoek van zijn advocaat, de verdachte tijdens de zitting een aantal keer hard op en neer moest rennen in de hal van het gerechtsgebouw.

Volgens ooggetuigen had een van de overvallers, met de lengte en postuur van de verdachte, namelijk een opmerkelijke manier van hardlopen, met naar buitenslaande onderbenen. Toen de verdachte in de ogen van de rechtbank niet snel genoeg liep, demonstreerde de rechtbankvoorzitter de gewenste snelheid door zelf een sprintje te trekken. De rechtbank kon vervolgens niet in voldoende mate waarnemen dat de verdachte het bewuste ‘loopje’ had.

België
Tijdens het politieonderzoek bleek dat de twee verdachten veroordeeld zijn voor overvallen in België en daar ook in de cel zitten. Met het feit dat de Antwerpenaar ten tijde van het misdrijf 18 jaar was en dan ook volgens het jeugdrecht zou kunnen zijn berecht, heeft de rechtbank gezien zijn persoon en zijn Belgische strafblad geen rekening gehouden. De straf is wel iets lager uitgevallen vanwege de vertraging in het strafproces.

Bijen zorgen voor kers op de taart - help ze een handje

Ze zorgen voor de kers op je taart en de aardbeien onder je slagroom. Wilde bijen zijn heel belangrijk voor onze voedselvoorziening én voor het behoud van de natuur. Tachtig procent van alle Nederlandse plantensoorten is afhankelijk van bestuiving door wilde bijen en andere insecten.

Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Om de wilde bijen te ondersteunen organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties samen met vele vrijwilligers en in samenwerking met Nederland Zoemt op 15 en 16 maart voor de tweede keer de landelijke Bijenwerkdag.

De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft, is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, de verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van het openbare groen. Bijen worden niet blij van gazons als een biljartlaken en bermen waaruit alle bloemen zijn verdwenen.

Met Nederland Zoemt wordt gezorgd voor structureel meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen. Dit gebeurt ook op de Bijenwerkdag. Met z’n allen aan het werk voor de wilde bij. Om het aantal nestgelegenheden te vergroten worden er bijenhotels gebouwd, open zandplekken gecreëerd en steilwandjes aangelegd. Tevens kan de voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) worden verbeterd en daarom worden kruiden, bloemen, struiken en bomen geplant. Op 136 locaties door heel Nederland kan iedereen de handen uit de mouwen steken tijdens de Bijenwerkdag.

Naast de Bijenwerkdag zijn er diverse activiteiten en programma’s ontwikkeld die bijdragen aan bescherming van de wilde bij zoals; groen beheerprogramma voor gemeenten, lesprogramma voor scholieren, citizen science activiteiten met o.a de Nationale Bijentelling op 13 en 14 april 2019. En natuurlijk het aanleggen van wilde bijenplekken in samenwerking met bewoners, vrijwilligers, gemeenten, maatschappelijke partners en bedrijven. De Bijenwerkdag op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart wordt in heel Nederland georganiseerd. Kijk voor een van de 136 locaties bij u in de buurt op Nederlandzoemt.nl. De Bijenwerkdag vindt plaats in samenwerking met NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Wie mee wil werken aan de Bijenwerkdag kan zich aanmelden op de website van Nederland Zoemt.

Bijen zorgen voor de kers op de taart - help ze een handje
Een archieffoto van Stichting Bijen zonder Zorgen, genomen bij Imker Liefting 

Grote spin lift stiekem mee met Mazda

Ken je dat gevoel? Even lekker op de achterbank van de auto een tukje doen terwijl je vader, moeder of weet ik wie je van A naar B brengt? Heerlijk toch? Dat ritje kan een nachtmerrie worden als je ineens vanuit je slaap wordt wakker gemaakt door wat gekietel op je hand of hoofd... 

In Adelaide, Australië, had dat zo maar kunnen gebeuren. Daar filmde een oplettende motorrijder een grote Huntsman spin die achterop een Mazda CX-5 klom. Tot zijn ontsteltenis ziet de motorrijder hoe de spin via de achterklep naar binnen glipt. Het filmpje is door de motorrijder op Instagram gezet en inmiddels tienduizenden keren gedeeld. De reacties van mensen die het filmpje bekijken lopen uiteen van: "Stoer Beestje" tot  "Ik zou die auto direct in brand steken". 

Helaas is het nog onbekend hoe het met de inzittenden van de Mazda is afgelopen en of zij uberhaupt iets gemerkt hebben van de liftende spin.

Hoe zou jij reageren als je ineens een grote spin op de achterbank ziet verschijnen en je in de rijdende auto geen kant op kan? Laat staan dat je de enige bestuurder bent en dan beestje ineens op je schouder komt meekijken. 

Murray is weer pijnvrij en denkt aan voortzetten carrière

Tijdens een emotionele persconferentie maakte Andy Murray in januari bekend na Wimbledon te stoppen met zijn professionele tenniscarrière. Reden voor het beëindigen van zijn carrière zijn problemen met een heup en als gevolg daarvan continue pijn bij het tennissen. Inmiddels is hij pijnvrij en denkt de Brit om zijn carrière toch te vervolgen.

In januari verloor Murray in de eerste ronde van de Australian Open. Twee weken later onderging hij een operatie aan zijn heup. Inmiddels is zijn situatie verbeterd en is de 31-jarige tennisser een stuk optimistischer.

“Ik wil doorgaan met spelen”, vertelde Murray op een sponsorbijeenkomst. “Ik zei dat ook al in Australië, maar ik weet simpelweg niet of het mogelijk is. Eén ding weet ik wel: ik ben een stuk optimistischer gestemd dan de afgelopen twaalf maanden. Ik heb al een tijdje geen last meer van mijn heup.”

Normaals Murray: “Het herstel gaat langzaam, maar wel de goede kant op. Het is nu een kwestie van afwachten en kijken hoe alles evolueert. Als het mogelijk is, keer ik zeker weer terug op de tennisbaan”

Chinese dames boeken eerste zege in de Hockey Pro League

China heeft de eerste overwinning in de Pro League binnen. De dames wonnen woensdag in Changzhou met 2-1 van Duitsland, dat in drie van de vier gespeelde duels als verliezer van het veld stapte. Twee keer boog de ploeg overigens pas na het nemen van shoot-outs.

Duitsland kwam in China beter uit de startblokken en dat leverde meteen twee kansen op voor Charlotte Stapenhorst. De voormalige spits van SCHC raakte bij de eerste mogelijkheid de zijplank en daarna stond keepster Ye Jiao een treffer in de weg door de inzet van Stapenhorst met de voet uit het doel te houden.

Ook in het tweede kwart stond China onder druk. Verdediger Li Jiaqi voorkwam een Duitse treffer na een goede ingreep op een inzet van Naomi Heyn. Daarna kreeg de Chinese ploeg meer grip op het spel. Vlak voor rust kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong.

Ciu Qiuxia tipte een strafcorner van Gu Bingfeng binnen en na rust zette Zhang Xiaoxue na een snelle counter de 2-0 op het bord. Zeven minuten voor tijd bracht Duitsland de spanning terug in de wedstrijd. Hannah Gablac maakte goed voorbereidend werk van Viktoria Huse goed af: 2-1. Dat was ook de eindstand, waardoor Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de enige ploegen zijn in de Pro League zonder overwinning.

Vermeer terug in de voorlopige selectie Nederlands elftal

Bondscoach Ronald Koeman heeft woensdag de voorlopige selectie bekendgemaakt voor de EK-kwalificatieduels tegen Wit-Rusland en Duitsland. Kenneth Vermeer is één van de meest opvallende gezichten in de 30 man tellende voorlopige spelersgroep.

Door een blessure bij Justin Bijlow, die onderdeel uitmaakte van de voorselectie in november, staat Vermeer de laatste weken onder de lat bij Feyenoord. Vermeer keepte in het verleden vijf interlands voor het Nederlands elftal. In die duels kreeg hij geen enkel doelpunt tegen. Zijn laatste wedstrijd in Oranje speelde Vermeer op 31 maart 2015 tegen Spanje. Het Nederlands elftal won dat duel met 2-0, dankzij treffers van Stefan de Vrij en Davy Klaassen.

Voorlopige selectie
Patrick van Aanholt - Crystal Palace
Nathan Aké - Bournemouth
Ryan Babel - Fulham
Donny van de Beek - Ajax
Steven Berghuis - Feyenoord
Steven Bergwijn - PSV
Marco Bizot - AZ
Daley Blind - Ajax
Jasper Cillessen - FC Barcelona
Memphis Depay - Olympique Lyon
Virgil van Dijk - Liverpool
Denzel Dumfries - PSV
Daryl Janmaat - Watford
Frenkie de Jong - Ajax
Luuk de Jong - PSV
Terence Kongolo - Huddersfield Town
Matthijs de Ligt - Ajax
Quincy Promes - Sevilla
Davy Pröpper - Brighton & Hove Albion
Marten de Roon - Atalanta Bergamo
Pablo Rosario - PSV
Kevin Strootman - Olympique Marseille
Kenny Tete - Olympique Lyon
Kenneth Vermeer - Feyenoord
Tonny Vilhena - Feyenoord
Ruud Vormer - Club Brugge
Stefan de Vrij - Internazionale
Wout Weghorst - VfL Wolfsburg
Georginio Wijnaldum - Liverpool
Jeroen Zoet - PSV

De wedstrijden tegen Wit-Rusland en Duitsland zijn voor het Nederlands elftal de eerste wedstrijden in de kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap 2020. Oranje neemt het op donderdag 21 maart in Stadion Feijenoord op tegen Wit-Rusland. Zondag 24 maart staat in de Johan Cruijff Arena de wedstrijd tegen Duitsland op het programma.

Oranje neemt het in groep C van de EK-kwalificatie verder op tegen Noord-Ierland en Estland. De nummer één en twee plaatsen zich voor het eindtoernooi.

Petitie tegen 'LHBTI-gedram' in Donald Duck

Zaterdag 23 januari zond het jeugdjournaal een item uit waarin de 10-jarige Fenna vertelde dat ze graag wil dat er in de Donald Duck aandacht wordt besteed aan homoseksualiteit. De hoofdredacteur van de Donald Duck gaf in het item aan dat de tekenaars er zich nog nooit mee bezig hadden gehouden, maar zegde toe dat er aandacht voor zou komen, in de vorm van een lesbisch stelletje ergens op de achtergrond. 

Lees ook: 'Donald Duck wordt inclusief'

Dat is tegen het zere been van Michiel Hemminga, van Citizen Go, die een petitie is gestart om de 'het LHBTI-gedram in de Donald Duck' te stoppen.  Hemminga: "Het is schandalig dat de LHBT-lobby het spel op deze manier verkiest te spelen. We mogen niet toestaan dat kindertijdschriften als de Donald Duck, dat bekend staat als een zeer onschuldig tijdschrift, worden misbruikt voor dit soort propaganda."

Hij vervolgt: "Daarom zijn we deze petitie begonnen. We moeten druk uitoefenen in tegengestelde richting, door de hoofdredactrice op te roepen níet mee te gaan in het voeren van een ideologische strijd over de ruggen van onze kinderen."

Je kunt de petitie hier vinden. Het tiem van het jeugdjournaal kun je hieronder terugkijken. 

Captain Marvel

Met Captain Marvel brengt Marvel Studios na elf jaar en twintig films een solofilm voor een vrouwelijke superheld en roept daarmee de vraag op: had dit niet gewoon wat eerder gekund? Een held die zich kan meten met de andere Avengers en duidelijk wat aan variatie toevoegt, die bovendien garant staat voor spectaculaire superheldenactie en oprechte persoonlijke momenten, wordt geïntroduceerd in een verhaal dat misschien voornamelijk voor Marvelfans bedoeld is, maar ook de incidentele bioscoopbezoeker prima zal vermaken.

L'Équipe pakt uit en schaart Tadic bij Messi, Neymar en Lewandowski

De sensationele overwinning van Ajax op Real Madrid wordt tot ver buiten de landsgrenzen uitgelicht. Zonder uitzondering is men vol lof. Alle toonaangevende internationale media delen complimenten uit aan de Amsterdammers, die zich voor het eerst in zestien jaar bij de laatste acht van de Champions League schaarden. De Franse sportkrant L'Équipeis met name lyrisch over Dusan Tadic, die zich voegt bij een select gezelschap.

De Serviër, die twee doelpunten voorbereidde en ook zelf tot scoren kwam in het Santiago Bernabéu, krijgt een tien voor zijn optreden. En daarmee is hij pas de tiende speler sinds 1988 die de maximale score ontvangt van de sportkrant. Zijn meest recente voorganger was Neymar, die een tien kreeg voor zijn vierklapper tijdens het competitieduel tussen Paris Saint-Germain en Dijon op 17 januari. Ook het kwartet aan doelpunten van Lionel Messi tegen Arsenal in 2010, en diens vijfklapper tegen Bayer Leverkusen in 2012, werden beloond met een tien.

Een andere speler die in het recente verleden de hoogste score kreeg, was Robert Lewandowski. De spits scoorde in 2013 vier keer voor Borussia Dortmund tegen Real Madrid in de halve finale van de Champions League. Verder kregen Franck Sauzée (1988), Bruno Martini (1988), Oleg Salenko (1994), Lars Windfeld (1997) en Carlos Eduardo (1994) ooit een tien. L'Équipe oordeelt dat Tadic 'de perfecte wedstrijd' speelde. Matthijs de Ligt ontvangt een negen, terwijl er verder louter achten en zevens worden uitgedeeld aan Ajax. De hoogste score voor Real Madrid was een vier voor Luka Modric; middenvelder Casemiro krijgt de laagst mogelijke score met een één.

"Ajax neemt Real Madrid de kroon af", kopt het Madrileense Marca. "De bezoekers waren technisch en tactisch superieur in een adembenemende vertoning van voetbal die deed terugdenken aan de dominante Ajax-teams van de vroege jaren negentig." El Paísstelt dat de tekortkomingen van Real Madrid pijnlijk aan het licht zijn gekomen na het vertrek van Cristiano Ronaldo. De successen in de Champions League dienden als 'doek', dat gedragen werd door Ronaldo, om de structurele problemen te camoufleren.

"Ajax kwam en scheurde ze aan stukken met vier doelpunten, de een nog indrukwekkender dan de ander", meent The Guardian. "Dit is na 1973 en 1995 de derde keer dat Ajax in deze competitie in Madrid heeft gewonnen. De vorige twee keer wonnen ze de Europa Cup. Weinigen zullen dat nu verwachten, maar op basis van dit optreden is die romantische gedachte misschien nog niet eens zo gek." Het Duitse BILD spreekt van een 'koninklijk pak slaag' en een 'galavoorstelling' van Ajax.

La Gazzetta dello Sportstipt aan dat het Real Madrid ook niet meezat, met twee vroege blessuregevallen. "Maar Ajax won dankzij een sublieme prestatie en een weelderige Dusan Tadic, de auteur van twee assists en een doelpunt. De Spanjaarden zijn in een week tijd van de afgrond gegaan, met de eliminatie in alle competities. De doelpunten van Hakim Ziyech, David Neres, Dusan Tadic en Lasse Schöne betekenden de knock-out van Real Madrid, dat de Europese kroon na meer dan duizend dagen afstaat."

'Feyenoord en Jaap Stam bereiken akkoord over contract'

Jaap Stam wordt de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord, zo meldt De Telegraaf. Volgens het dagblad wordt de huidige trainer van PEC Zwolle vanaf 1 juli de opvolger van de vertrekkende Giovanni van Bronckhorst. Ofschoon de clubs nog niets bevestigen, lijkt het er zodoende op dat Stam slechts een half jaar in Zwolle werkzaam zal zijn.

Stam, 46 jaar, ondertekende eind december een contract tot volgend jaar zomer met PEC, dat de samenwerking met John van ’t Schip voortijdig had beëindigd. Nu Feyenoord en Stam naar verluidt tot een vergelijk zijn gekomen, zal de Rotterdamse club een vergoeding aan de Zwolse club moeten betalen.

Feyenoord was de laatste weken op zoek naar een opvolger voor Van Bronckhorst, die in januari aangaf na vier jaar toe te zijn aan een nieuw avontuur. Dick Advocaat leek de gedroomde kandidaat, maar de bij FC Utrecht vertrekkende oefenmeester trok zich terug na ‘negativisme’ rond zijn mogelijke aanstelling in De Kuip.

Volgens het dagblad had PEC geëist dat Stam en Feyenoord snel openheid van zaken zouden geven. Dit in verband met de strijd tegen degradatie, daar de Zwollenaren slechts een punt boven de rode streep staan. Op die manier kan de rust worden bewaard bij de nummer vijftien van de Eredivisie.

Stam was in het verleden (interim)trainer van PEC, de beloften van Ajax en Reading. In maart vorig jaar kwam het verblijf van Stam in Engeland tot een abrupt einde. Na slechts zes duels op de bank van PEC lijkt al duidelijk dat hij komend seizoen in Rotterdam werkzaam zal zijn.

Man wil niet meewerken en mept agente in haar gezicht

Dinsdagavond is een 46-jarige man uit Klundert op de Markt in Zevenbergen aangehouden nadat hij een agente in haar gezicht had geslagen. De agente reageerde omstreeks 18.25 uur samen met andere collega’s op een melding over een vechtpartij op de Markt waarbij grofweg 20 personen betrokken zouden zijn.

Daar wees een beveiliger de aanstichter aan. Agenten gingen in gesprek met de amokmaker, die niet mee wilde werken aan een identiteitscontrole en probeerde weg te lopen. De agente pakte daarom de verdachte vast om hem te dwingen stil te staan. Dat pikte de heetgebakerde man niet en hij sloeg haar snoeihard in haar gezicht en haar hals. De agente raakte gewond en moest zich laten behandelen door een arts.

Toegesnelde collega’s van de agente hielden de tegenstribbelende verdachte vervolgens aan. Hij is geboeid afgevoerd naar een politiecellencomplex. De man zit nog vast en zal lopende de dag gehoord worden. De agente heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Boegbeeld Vrouwenkorps KNIL in het zonnetje

Sophia Kruyswijk-Van Thiel diende in het 75 jaar geleden opgerichte Vrouwenkorps Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Vanwege dit jubileum ging minister Ank Bijleveld-Schouten gisteren bij haar op visite.

Kruyswijk vertrok in 1948 met een contract voor 2 jaar naar het voormalig Nederlands-Indië. Zij kreeg haar militaire opleiding in Bandoeng, was secretaresse van de chef staf in Batavia en ging later aan de slag in Padang. Daar maakte ze inlichtingenrapporten over de onrustige gebieden. In haar vrije tijd trad ze op als dj voor Radio Padang. Ze keerde in 1950 terug naar Nederland, trouwde en werd psychotherapeut.

Omdat Kruyswijk vond dat het verhaal van het VK-KNIL in vergetelheid raakte, begon ze op haar 67e nog aan een proefschrift over het vrouwenkorps. Ze promoveerde in 2003. Uit haar onderzoek bleek dat de periode in Nederlands- Indië voor velen, in positieve zin, enorm belangrijk was geweest. Het had de jonge vrouwen gevormd. Kruyswijk toonde ook aan dat de inzet van het VK-KNIL van grote waarde was.

Het verhaal van deze vrouwelijke pioniers mag niet worden vergeten vindt Bijleveld. “Vrouwen die nu bij Defensie werken, bouwen voort op het fundament dat zij legden.” Bijleveld zei grote waardering te hebben voor Kruyswijk als boegbeeld van het vrouwenkorps. De minister onderstreepte haar erkentelijkheid met een geschenk. Mevrouw Kruyswijk kreeg een ingelijste fotoreportage van het vrouwenkorps dat Vrij Nederland in 1944 publiceerde.

Boegbeeld Vrouwenkorps KNIL in het zonnetje (Foto: Defensie)
Boegbeeld Vrouwenkorps KNIL in het zonnetje (Foto: Defensie)

Haagse PVV: 'Ajax-supporters moeten welkom zijn'

De PVV in de Haagse gemeenteraad wil dat Ajaxsupporters in de toekomst worden toegelaten bij wedstrijden van ADO Den Haag. Fractievoorzitter Sebastian Kruis pleit hier vandaag voor bij het debat over het integraal veiligheidsbeleid 2019-2022 in de commissie bestuur. Voetbalfans uit Amsterdam kwamen vorige week naar de hofstad om te protesteren, omdat ze bij ADO Den Haag al jaren niet meer welkom zijn als uitpubliek. Zij werden uiteindelijk door ADO-fans opgewacht op het Malieveld waardoor de demonstratie moest uitwijken naar het Internationaal Strafhof.

Er was een grote politiemacht op de been en er werden meerdere aanhoudingen verricht. Volgens de Haagse PVV-fractie kan de burgemeester dit soort onveilige en kostbare taferelen in de toekomst voorkomen door uitpubliek gewoon toe te staan bij de wedstrijden. Het ADO-stadion is één van de best beveiligde stadions van Nederland en bovendien is toestaan van uitpubliek goed voor de sfeer in het stadion.

Fractievoorzitter Sebastian Kruis: “Ik moet eigenlijk wel lachen om het beleid van burgemeester Krikke omtrent de Ajaxsupporters. Ze mogen niet naar een ADO-wedstrijd in het best beveiligde stadion van Nederland op een industrieterrein aan de rand van de stad, maar ze mogen wél demonstreren in het centrum van onze stad met alle onrust van dien. De burgemeester beroept zich steeds om het feit dat er geen draagvlak zou zijn onder de ADO-supporters voor het toelaten van Ajax-publiek. Nu heeft onze fractievertegenwoordiger Henk Bres het eens nagevraagd en blijkt dat dit draagvlak er zeer zeker wel is onder een groot deel de supporters. Het schijnt vooral Haagse kak op de Zuidtribune te zijn die er niet op zit te wachten. Dus wat de PVV betreft moeten we Ajaxpubliek gewoon weer verwelkomen in het ADO-stadion tijdens de wedstrijden ADO-Ajax.”


Ruim 8,5 miljoen naar rechtmatige erfgenamen

In 2018 ging ruim 8,5 miljoen euro uit zogenaamde ‘onbeheerde nalatenschappen’ naar de rechtmatige erfgenamen. Het Rijksvastgoedbedrijf speurt naar erfgenamen als er een erfenis openvalt, waarvoor anderen niet direct erfgenamen kunnen vinden.

Als voor een nalatenschap geen erfgenamen tot in de 6e graad te vinden zijn, of als er 20 jaar geen aanspraak is gemaakt op de erfenis, dan vervalt de erfenis aan de Staat. Soms is de Staat ook erfgenaam volgens een testament. Zo ging in 2018 een bedrag van €133.000 naar de Staat. In 2017 was dat ruim €57.000. In 2016 ging het om een bedrag van 4 ton.

Sinds 2017 houdt het Rijksvastgoedbedrijf bij hoeveel geld naar erfgenamen toegaat. In 2017 ging het om een bedrag van ruim 5 miljoen; vorig jaar ging het dus om een bedrag van meer dan 8,5 miljoen euro.

Ruim 8,5 miljoen naar rechtmatige erfgenamen (Foto ter illustratie: Pixabay)
Ruim 8,5 miljoen naar rechtmatige erfgenamen (Foto ter illustratie: Pixabay)

Geradicaliseerde moslim neergeschoten in gevangenis

De 27-jarige Michael Chiolo, die een jarenlange celstraf moet uitzitten voor een gewapende overval, ontvoering en moord, is gisteren neergeschoten in de Extra Beveiligde gevangenis in Normandië (Frankrijk) waar hij vastzit. Zijn vriendin kwam om het leven. 

Het een en ander kon gebeuren nadat vriendinlief dinsdagochtend bij hem op bezoek kwam en vermoedelijk een keukenmes mee naar binnen had gesmokkeld. Hiermee stak de in de gevangenis geradicaliseerde moslims twee bewakers neer, die zwaargewond raakten. Tijdens de steekpartij zou hij ook Allahu Akbar hebben geschreeuwd. 

Na de steekpartij sloot meneer zichzelf samen met zijn vriendin op in de bezoekruimte, waar ze na circa tien uur werden ontzet door een gespecialiseerde eenheid van de politie. Beiden werden neergeschoten, de vrouw overleefde dit niet. 

Volgens het Franse Openbaar Ministerie wilde Chiolo wraak nemen voor de dood van Chérif Chekatt, het stuk afval dat op de kerstmarkt in Straatsburg in december drie mensen vermoordde voor hij door de politie werd omgelegd na een klopjacht. Nicole Belloubet, de Franse minister van Justitie zei tegenover verslaggevers er niet aan te twijfelen dat de aanval van terroristische aard is. 

Intelligence College in Europe opgericht in Parijs

In Parijs is het Intelligence College in Europe opgericht. Dit gebeurde gisteren in aanwezigheid van talrijke academici, hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van Europese inlichtingendiensten, onder wie directeur-generaal Dick Schoof van de AIVD en MIVD-directeur generaal-majoor Onno Eichelsheim. De Franse president Emmanuel Macron sloot de bijeenkomst af met een speech.

Het idee voor het Intelligence College in Europe kwam overigens ook van Macron. Hij opperde dit in 2017, tijdens een toespraak aan de Parijse universiteit Sorbonne. Hij sprak daar over Europa en het belang van grensoverschrijdende samenwerking.

Het College heeft als doel de academische wereld, Europese beleidsmakers en de inlichtingenwereld met elkaar te verbinden. De AIVD en MIVD hechten grote waarde aan internationale samenwerking.

MIVD-directeur generaal-majoor Onno Eichelsheim was een van de gasten bij de oprichting van het Intelligence College in Europe (Foto: Defensie)
MIVD-directeur generaal-majoor Onno Eichelsheim was een van de gasten bij de oprichting van het Intelligence College in Europe (Foto: Defensie)

Twee mannen aangehouden voor hacken leerlingvolgsysteem

De politie heeft dinsdag 5 maart een 20-jarige man uit Markelo en een 21-jarige man uit Lochem aangehouden. De twee mannen worden verdacht van het hacken van het leerlingenvolgsysteem van een school in Apeldoorn.

De school deed donderdag 21 februari melding van de hack bij de politie. Zij kwamen de hack op het spoor nadat zij merkte dat een ongeautoriseerd account actief was in het leerlingvolgsysteem.

Digitale rechercheurs, die speciale expertise hebben op het gebied van cybercrime en digitale criminaliteit, onderzochten de zaak. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar de twee verdachten. Zij konden 5 maart worden aangehouden en zijn beide ingesloten voor nader verhoor.

Dead or Alive 3 Xtreme Scarlet weer voloptieus in beeld

Koei Tecmo heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet met speelbare personages Momiji en Nyotengu.

In Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet speel je allerlei minigames met de verschillende dames. Door wat moeite te doen en de dames met cadeaus te verwennen krijg je daar paaldansen en insmeren met zonnebrandolie ook bij.

Koei Tecmo gaat Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet niet in het Westen uitbrengen omdat gezeik met SJW, maar de Engelstalige ondertiteling in de Japanse versie maakt het niet echt lastig om te importeren. Dat kan vanaf 20 maart voor PlayStation 4 (met censuur) en Switch.

GES 2019: al ruim 5000 aanmeldingen binnen

Met nog 3 maanden te gaan voor de Global Entrepreneurship Summit (GES) 2019 in Den Haag, hebben zich al ruim 5.000 ondernemers aangemeld. Onder hen zijn 1.200 uitnodigingen te verdelen. De selectieprocedure is inmiddels begonnen, aldus de Rijksoverheid. 

GES 2019 brengt meer dan 2.000 wereldleiders in innovatie, investeringen, ondernemerschap en beleid onder één dak. 1.200 van deze deelnemers zijn zorgvuldig gekozen ‘next-generation entrepreneurs’: vertegenwoordigers van bedrijven in de VS, Nederland en overal ter wereld die innovatieve oplossingen bieden voor brede maatschappelijke uitdagingen in de sectoren voedsel, connectivity, energie, gezondheid en water.

Op 1 maart hadden al ruim 5.000 ondernemers uit meer dan 170 landen het uitgebreide aanmeldingsformulier ingevuld. GES 2019 wordt dus zeker een ‘wereldtop’. Tot 22 maart blijven er nog beperkt plaatsen beschikbaar via de zogeheten GES 2019 business challenges en Road to GES-evenementen, via het wereldwijde postennetwerk van de VS en Nederland, en via deelnemende investeerders en andere partners.

Een onafhankelijke, breed samengestelde jury is inmiddels begonnen met de selectie van de uiteindelijke deelnemers. Begin april krijgen alle gegadigden bericht of ze inderdaad een uitnodiging krijgen voor GES 2019 en zich kunnen gaan voorbereiden op hun reis naar Den Haag. Daar hebben ze dan op 4 en 5 juni een unieke kans om hun vernieuwende technologie te presenteren aan topinvesteerders van over de hele wereld.

Tweeëntwintigste seizoen van Pokemon vanaf 21 april te zien op tv

The Pokémon Company International heeft vandaag bekendgemaakt dat alweer het 22e seizoen van de Pokémon-tekenfilmserie, Pokémon de serie: Zon & Maan - Ultra Legendes vanaf 21 april op RTL 7 te zien is. In de nieuwste aflevering zet Ash en Pikachu de avonturen voort in de tropische regio Alola, waar zij nieuwe personages ontmoeten en andere Pokémon ontdekken.

Ash heeft drie van zijn vier grote proeven voltooid in de regio Alola. Er staan hem meer avonturen te wachten als hij met zijn klasgenoot nieuwe Z-kristallen verzamelt, nieuwe Pokémon-vrienden maakt en de Mantine Surf leert! In hun rol als Ultra Guardians ondernemen de Pokémon School-leerlingen een belangrijke missie om de Wela-vulkaan te beschermen. Ash ontmoet een nieuwe rivaal, Hau. Met zijn Dartrix heeft Rowlet een harde noot te kraken. Zelfs Rotom Dex beleeft een eigen avontuur als onze helden de set van hun favoriete tv-show bezoeken! En de droom van Professor Kukui om een Pokémon League in Alola op te zetten komt misschien wel uit...

Pokémon de serie: Zon & Maan - Ultra Legendes verschijnt op 21 april op RTL 7.

Sabia Boulahrouz siert cover Playboy

Het was een poosje stil rond Sabia Boulahrouz en dat kwam waarschijnlijk doordat ze druk was met een fotoshoot voor de Duitse Playboy. Boulahrouz is namelijk het covermodel van de april-editie van het mannenblad.

Sabia Boulahrouz, geboren als Sabia Engizek is een Duitse socialite, televisiepersoonlijkheid en voormalig voetbalvrouw. Boulahrouz is uit een Turks gastarbeidersgezin afkomstig en werd bekend door haar huwelijk met voetballer Khalid Boulahrouz. Na de scheiding in 2012 had ze een in de media veelbesproken relatie met Rafael van der Vaart.

Bloodline voor Assassin's Creed Odyssey beschikbaar

Bloodline, de derde en laatste episode van Legacy of the First Blade, de eerste post-launch verhaallijn voor Assassin’s Creed Odyssey, is nu beschikbaar.

In Bloodline komen spelers eindelijk oog in oog te staan met de mysterieuze schurk uit de vorige episodes. Elke episode van Legacy of the First Blade bevat tevens een nieuwe vaardigheid. In deze episode ontdekken spelers ‘Fury of the Bloodline’, een nieuwe vaardigheid voor de Warrior-tak van de skill tree. Deze vaardigheid stelt spelers in staat een reeks verwoestende aanvallen in te zetten met de Speer van Leonidas.

Om toegang te krijgen tot Bloodline moeten spelers Hunted en Shadow Heritage - de eerste en tweede episode van Legacy of the First Blade - en de Naxos-missie in hoofdstuk 7 van de algemene verhaallijn van de game hebben voltooid met een personage van level 28 of hoger.

Assassin’s Creed Odyssey is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Coach Duitse langlaufers: "Dominantie Johaug is erg vreemd"

Langlaufster Therese Johaug heeft er een uitstekend WK op zitten. In het Oostenrijkse Seefeld pakte de Noorse maar liefst drie keer individueel goud, nog geen jaar na het aflopen van haar dopingschorsing wegens een verboden stof in haar lippenbalsem.

Johaug is het hele seizoen sinds haar terugkeer al dominant en dat zit niet bij iedereen lekker. "Haar resultaten zijn heel erg vreemd, dat moet ik eerlijk zeggen", aldus Peter Schlickenrieder, ex-langlaufer en sinds dit seizoen coach van het Duitse damesteam.

"Ik zou liegen als ik zeg dat de manier waarop zij domineert normaal is, ze vernietigt de ene na de andere concurrente. Als je haar geschiedenis er dan even bij pakt, ziet dit alles er nogal belachelijk uit", zegt Schlickenrieder.

De sportdirecteur van de Noren, Vidar Lefsus, was wat teleurgesteld: "Misschien komt hij gewoon uit een andere cultuur, waar hij het is gewend om mensen te verdenken. We hebben goede banden met de Duitsers, dus ik baal van zulke uitingen. Het verbaast me echter niet dat hij niks van de situatie snapt en Johaug van van alles beschuldigt."

Ook Johaug zelf reageerde op Schlickenrieder's woorden: "Hij mag denken wat hij wil, ik ben gewoon blij met drie keer goud en het zilver in de estafette. Als hij op het dopingincident doelt: ik heb mijn straf uitgezeten en meer kan ik niet doen. Op het WK ben ik vaak genoeg gecontroleerd."

Launchtrailer The Division 2 is wat vroeg

Ubisoft is er vroeg bij en heeft de launchtrailer van The Division 2 al online gezet. De game zelf komt 15 maart, we moeten dus nog even geduld hebben voordat we Washington gaan redden na een virusaanval en bijbehorende chaos.

Zeven maanden zijn verstreken sinds een dodelijk virus de stad New York en de rest van de wereld trof en de bevolking verlamde in het origineel. Toen het virus toesloeg, werd de division, een eenheid van agenten in burger, geactiveerd als laatste verdediging. Sindsdien hebben divisie-agenten gevochten om te redden wat er overblijft.

Washington, D.C., de meest beschermde stad ter wereld, is in gevaar, waardoor de hele natie op instorten staat. Als Washington D.C. verdwijnt, valt de natie. Als een divisie-agent die zeven maanden in het veld is geweest, zijn jij en je team de laatste hoop om de val van de samenleving te stoppen.

The Division 2 komt 15 maart uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Ontsnapte Shahin Gheiybe op Naionale Opsporingslijst

De ontsnapte gedetineerde Shahin Gheiybe is op de Nationale Opsporingslijst gezet. In Opsporing Verzocht werd gisteren aandacht besteed aan de 35-jarige man die nog een straf moet uitzitten voor onder meer een dubbele poging tot moord. Op 6 juli 2009, te ’s-Hertogenbosch, heeft hij geprobeerd om 2 personen met wie hij in een auto zat te vermoorden door van dichtbij met een vuurwapen op hen te schieten.

Voor deze dubbele poging moord is Gheiybe veroordeeld tot een vrijheidsstraf van 13 jaar. Shahin Gheiybe wist echter op 6 oktober 2011 aan zijn gevangenisbewakers te ontsnappen tijdens een ziekenhuisbezoek en is sindsdien voortvluchtig. Op de dag van zijn ontsnapping had hij pas twee jaar uitgezeten.

De politie weet dat Gheiybe na zijn ontsnapping met hulp van familie naar Iran is gevlucht. Mogelijk heeft hij daarna in de omgeving van Teheran verbleven. Er wordt rekening mee gehouden dat hij zich verborgen houdt in één van de buurlanden van Nederland. Mogelijk gebruikt hij ook hier een vals identiteitsbewijs. De politie sluit ook niet uit uit dat Gheiybe ons land nog bezoekt, gezien zijn sterke band met zijn familie.

Pilot voor opsporen veroordeelden in Amsterdam

Mensen die zich aan een veroordeling onttrekken, bijvoorbeeld wanneer zij een gevangenisstraf moeten uitzitten, kunnen straks opgepakt worden als zij zich melden bij een stadsdeelkantoor in Amsterdam.

De gemeente gaat meedoen aan een pilot waarbij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) automatisch gegevens over veroordeelden gaat delen. Aan de pilot doen naast de gemeente en het CJIB ook het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en de politie mee.

Nieuw paspoort of rijbewijs
Veroordeelden die zich aan hun straf of maatregel onttrekken - zo'n 60.000 personen in Nederland - kunnen straks opgepakt worden, bijvoorbeeld wanneer zij een nieuw paspoort of rijbewijs komen opvragen bij een stadsdeelloket.

Omdat de gegevens van mensen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten, wangslijm moeten afstaan, of een gerechtelijke boete moeten betalen, nu nog niet gedeeld worden met de gemeente, kunnen zij zonder problemen een nieuw paspoort ophalen. Met dat nieuwe paspoort is het makkelijker om naar het buitenland te vluchten, schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad van Amsterdam.

Baliemedewerker stadsdeel merkt niets
Op het moment dat de veroordeelde zich straks meldt bij de het stadsloket, krijgt de politie automatisch een seintje, dat gaat via geautomatiseerde systemen. Zij kunnen vervolgens de veroordeelde aanhouden. Halsema schrijft daarover: 'Het werkproces wordt zo ingericht dat de baliemedewerker niets merkt als de bezoeker een gezochte onherroepelijk veroordeelde is en dat de aanhouding in de buurt van of voor de ingang van het Stadsloket plaats zal vinden.'

Het uitwisselen van de persoonsgegevens is volgens de gemeente akkoord bevonden door privacy-specialisten en juristen. De pilot gaat vanaf april beginnen. Als het aantal aangehouden veroordeelden hoger is dan in voorgaande jaren, vindt het stadsbestuur de pilot geslaagd.

FOK! Wat een weer: grijs en druilerig

Hallo!  

Gisteren zagen we duidelijk dat het seizoen aan het veranderen is. De lente komt eraan. En dat zagen we vooral doordat er in (een groot deel van) de kustprovincies de zon volop scheen vandaag. Hier bij mij in Haarlem werd het uiteindelijk helemaal strakblauw. Tegelijkertijd hield de bewolking een groot deel van het binnenland in zijn greep. Dit is een klassieke situatie die tot en met de zomer kan voortduren. Zon in het westen en bewolking in het binnenland. Er stond wel overal nog een pittig briesje.

Vannacht kwam er een nieuwe storing overdrijven en die leverde overal een paar mm lichte regen- en motregen op. 

Vandaag trekt die eerste storing weg, maar een volgende staat alweer te trappelen van ongeduld. Als er vandaag nog wat zon te zien zal zijn is dat in het zuidoosten van ons land, daar blijven ze het verst verwijderd van de bewolking en neerslag, uiteindelijk trekt het ook daar wel dicht. In de rest van het land valt dan af en toe regen, en is het somber en grijs. In de bewolking is het een graad of 10, maar als de zon dus even schijnt kan het nog wel 14 graden worden. Er staat een matige tot (vrij) krachtige zuidelijke wind. 

De komende dagen zien we zeker in het westen de zon weer wat vaker en concentreren de bewolking en neerslag zich weer op het binnenland. We gaan het zien!

Fijne dag.  

Heb je trouwens nog carnavals-foto's gemaakt? Die kunnen mooi onder het weerbericht! Stuur ze naar weer@fok.nl .

Luxemburg-Stad (Foto: bazbo)
Een prachtige foto van Luxemburg-Stad. Het was een lekker weertje. (Foto:bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.