FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 maart 2019

Kane schrijft geschiedenis in nieuwe zege Tottenham op Dortmund

Tottenham Hotspur heeft zich dinsdagavond zoals verwacht voor de kwartfinales van de Champions League geplaatst. Drie weken na de 3-0 zege in het eerste duel met Borussia Dortmund zegevierde het team van Mauricio Pochettino ook op Duitse bodem: 0-1 Harry Kane is dankzij zijn winnende treffer nu Europees topscorer aller tijden van de Londenaren.

Tottenham had het behoorlijk zwaar in de eerste 45 minuten, maar toch slaagde het bezoek erin om de riante voorsprong uit het heenduel intact te houden. Hugo Lloris speelde daarin een belangrijke rol. De doelman stopte pogingen van Julian Weigl en Mario Götze, terwijl Ben Davies en Jan Vertonghen eveneens in extremis konden voorkomen dat het team van Lucien Favre het scorebord in beweging kreeg.

Ofschoon Dortmund het duel controleerde en hevig druk zette op de defensie van Tottenham, kwam de thuisploeg na een half uur spelen toch enigszins goed weg. Na voorbereidend werk van Christian Eriksen kon Heung-min Son de bal niet langs de goede kant van de paal krijgen, mede door een duw van Marius Wolf.

Vlak na rust profiteerde Tottenham van concentratieverlies in de defensie van Dortmund. Na een één-twee met Moussa Sissoko rondde Kane beheerst af. Het was alweer zijn 24e treffer voor the Spurs, één meer dan voormalig recordhouder Jermain Defoe. Daar had Dortmund niet meer van terug en dat betekent dat die Borussen slechts één van de laatste acht officiële duels in winst hebben omgezet.

Sensationeel Ajax schakelt Real Madrid uit in CL

Ajax heeft op een sensationele wijze de kwartfinales van de Champions League bereikt. Het klopte Real Madrid met 1-4 en maakte daarmee de 2-1 thuisnederlaag ruimschoots goed.

Ten Hag koos er in Madrid voor om Dusan Tadic in de spits te posteren. Hakim Ziyech en David Neres werden op de flanken neergezet, waardoor onder anderen Kasper Dolberg op de bank moest plaatsnemen. Aan de kant van Real moesten Marcelo en Gareth Bale vanaf de zijlijn toekijken, terwijl Isco op de tribune zat. De verdediging van Real bestond uit Dani Carvajal, Raphaël Varane, Nacho en Sergio Reguilón, mede omdat Sergio Ramos geschorst was vanwege zijn gele kaart in de heenwedstrijd.

In de beginfase ontsnapte Ajax aan een vroege achterstand na een scherpe voorzet van Lucas Vázquez. De Spanjaard slingerde vanaf rechts de bal voor het doel, waar de vrijstaande Varane zijn ploeg op 1-0 kon zetten. De verdediger kopte echter keihard op de lat. In plaats van een vroege achterstand beleefde Ajax echter een droomstart. Tadic brak aan de rechterkant door en snelde richting het vijandelijke strafschopgebied. De aanvaller legde de bal vervolgens goed af op de inlopende Ziyech, die goed afrondde: 0-1.

Real wankelde, terwijl Ajax gedecideerd verder voetbalde. Via een weergaloze actie van Tadic kwam Ajax na zeventien minuten op 0-2. De Servische aanvaller zette verschillende spelers van Real te kijk en verzond een prachtige steekpass richting Neres. De Braziliaan bleef vervolgens kalm en verschalkte Thibaut Courtois. De Braziliaan had vlak daarna de kans om zijn ploeg zelfs op 0-3 te zetten, maar de aanvaller schoot voorlangs. Real had zeer veel moeite met het stugge Ajax, waarbij Santiago Solari ook nog eens noodgedwongen twee keer moest ingrijpen.

Zowel Vazquéz als Vinícius Júnior moest met blessureleed vroegtijdig naar de kant. Het duo werd vervangen door Bale en Marco Asensio. Ajax bleef echter bij vlagen dominant spelen, terwijl Real bij tijd en wijle het spoor volledig bijster was. Mede dankzij Courtois bleef de schade voor Real in het eerste bedrijf beperkt tot twee tegendoelpunten. Ook Real had kansen, maar André Onana wist zijn doel, soms met kunst- en vliegwerk, schoon te houden. De thuisploeg was via onder meer Bale gevaarlijk, maar de Welshman raakte met een stiftje de paal.

Na een enerverende eerste helft was ook het begin van het tweede bedrijf vol spektakel. Real zette aan en onder meer Asensio was dicht bij de aansluitingstreffer. De aanvaller had het vizier echter niet op scherp staan en schoot voorlangs. Tien minuten later brak Karim Benzema aan de linkerkant door, maar ook de Fransman wist de bal niet tussen de palen te plaatsen. Aan de andere kant van het veld was ook Ajax soms gevaarlijk, maar Donny van de Beek stuitte op Courtois, terwijl Noussair Mazraoui in het zijnet schoot.

Na ruim een uur leek Tadic het duel in het voordeel van Ajax te beslissen. De aanvaller schoot na de zoveelste goede aanval van Ajax kiezelhard raak in de bovenhoek: 0-3. Lange tijd was het onzeker of de treffer van Tadic wel zou tellen, aangezien het onduidelijk was of Mazraoui de bal bij een sliding binnen de lijnen had gehouden. De VAR kon echter niet vaststellen dat de bal in zijn geheel de lijn was gepasseerd, waardoor Real voor de ogenschijnlijk onmogelijk taak stond om drie keer te scoren in een halfuur tijd.

Snel na de derde goal van Ajax bracht Asensio de spanning weer terug in de wedstrijd door via de binnenkant van de paal te scoren: 1-3. Lasse Schöne maakte echter aan alle twijfels een einde door twintig minute voor tijd op weergaloze wijze een vrije trap te produceren: 1-4. Tien minuten voor tijd had Real de uitgelezen mogelijkheid om nog op 2-4 te komen door een fout van Frenkie de Jong, maar Onana werd niet gepasseerd. In blessuretijd werd Nacho ook nog van het veld gestuurd, waardoor Real een zeer teleurstellende avond met tien man afsloot.


Ajax viert feest na de overwinning op Real madrid (Pro Shots / Stanley Gontha)

Real Madrid

1 - 4

AFC Ajax

 70' Asensio    7' Ziyech
 18' Neres
 62' Tadic
 72' Schöne
 
 Gele kaart: Carvajal, (Real Madrid), Mazraoui, (AFC Ajax)
 Rode kaart: Nacho (90 4/2xg) (Real Madrid),
 
Stadion: Santiago Bernabeu, Madrid
Toeschouwers: 77.013
Arbiter: Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Carvajal
Varane
Nacho
Reguilón
Modric
Casemiro (Valverde/87)
Kroos
Vázquez (Bale/29)
Benzema
Vinícius (Asensio/35)
  Onana
Mazraoui (Veltman/81)
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (De Wit/73)
v.d.Beek
De Jong
Ziyech
Tadic
Neres (Dolberg/74)

Almere City FC neemt na 'verschil van mening' afscheid van trainer Santoni

De wegen van Almere City FC en hoofdtrainer Michele Santoni scheiden per direct, zo laat de club dinsdag weten via de officiële kanalen. Ten grondslag aan het besluit om uit elkaar te gaan ligt 'een verschil van mening over de manier waarop de ambitieuze doelstellingen van de club moeten worden behaald', meldt een persbericht.

De 39-jarige Santoni werd aan het begin van het seizoen aangesteld als coach van Almere City, dat op dit moment op de tiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie bivakkeert. Voor de geboren Italiaan was zijn dienstverband in Flevoland de eerste keer dat hij als hoofdtrainer op eigen benen stond. Santoni was hiervoor werkzaam als videoanalist bij Ajax en Internazionale en als assistent- en jeugdtrainer bij Livorno, Cesena, Cagliari en Lazio.

"Wij willen Michele bedanken voor zijn onvoorwaardelijke inzet en professionaliteit. Wij wensen hem veel succes in zijn verdere carrière", laat technisch directeur Robert Maaskant in een korte reactie weten. De club gaat per direct op zoek naar een opvolger van Santoni. Assistent Ole Tobiasen neemt voorlopig als op interim basis de taken over tot er een nieuwe hoofdtrainer is gevonden.

Nieuwe bekentenis in dopingzaak

Langlaufer Argo Kärp uit Estland heeft bekend bloeddoping te hebben gebruikt. In dezelfde 'Operatie Aderlating' is de Oostenrijker Johannes Dürr door de politie gearresteerd.

Tijdens het WK langlaufen in Seefeld deed de Oostenrijkse politie invallen en arresteerde vijf langlaufers. Ook volgde er een huiszoeking bij de Duitse sportarts Mark Schmidt in Erfurt en trof daar veertig bloedzakken aan.

Na bekentenissen van de wielrenners Stefan Denifl en Georg Preidler was het woensdag de langlaufer Argo Kärp die bekende ook bloeddoping te hebben gebruikt. Daarnaast arresteerde de Oostenrijkse politie woensdag de langlaufer Dürr voor betrokkenheid bij de zaak.

Weinig verrassingen in naderende voorselectie van Nederlands elftal

De bondscoach van het Nederlands elftal brengt woensdag zijn voorselectie naar buiten voor de start van de EK-kwalificatie, eind deze maand tegen Wit-Rusland en Duitsland.

Koeman onthulde alvast dat daar amper verrassingen in zullen zitten. "De selectie zal grotendeels, zo niet geheel, in lijn zijn met zoals die afgelopen jaar was", zegt Koeman in een video van de KNVB. Veel tijd om het Nederlands elftal voor te bereiden op de eerste interlands van 2019 heeft Koeman niet. "We komen op maandag 18 maart bij elkaar, op donderdag spelen we tegen Wit-Rusland en na de wedstrijd op zondagavond tegen Duitsland gaat iedereen weer weg", blikt de bondscoach vooruit.

"Daarom is het prettig dat we een redelijk vaste groep hebben, we weten inmiddels van elkaar hoe we willen werken", vervolgt Koeman. "Iedereen kent zijn taak, de manier van spelen is bekend. Dan voorzie ik minder aanpassing na zo'n lange tijd dan wanneer je wel een aantal wisselingen hebt."

Na de plaatsing voor de finaleronde van de Nations League begint Koeman nu aan zijn echte doel: kwalificatie voor het EK van volgend jaar zomer. "In de voorgaande wedstrijden, tegen Frankrijk, Duitsland, België, Portugal en Engeland, waren we steeds de underdog. Tegen Wit-Rusland wordt het de eerste of hooguit de tweede keer dat we zwaar favoriet zijn. Iedereen verwacht nu een makkelijke overwinning. Daar moeten we klaar voor zijn."

Koeman heeft de Oranje-internationals de voorbije maanden vanzelfsprekend intensief gevolgd. "Het gevoel is nog steeds goed, maar we moeten wel beseffen dat we hard moeten blijven werken."

Hockeyers onderuit tegen Duitsland in eerste Pro League-wedstrijd op eigen bodem

In de historische eerste Pro League-wedstrijd op vaderlandse bodem heeft het Nederlands elftal met 0-1 verloren van Duitsland. Dat was na een Nederlands overwicht de eerste twee kwarten onverwacht. Ook de 0-0 in de rust was Pro League-onwaardig. Oranje probeerde het wel, maar kon met het geselecteerde team niet doordrukken bij de kansen die het kreeg.

De vuurpijlen schoten de lucht in en verlichtten het complex van Rotterdam aan de Hazelaarweg. Het volkslied werd uit volle borst meegezongen door het zo goed als uitverkochte stadion met 3.500 toeschouwers. Ondertussen wapperden de gele vlaggen van de Pro League heftig in de wind: dit was een historische wedstrijd, de eerste ooit op Nederlandse bodem van de veelbesproken en prestigieuze Pro League. Bij de eerste strafcorner werd er ‘We Will Rock You’ gespeeld van Queen.

Maar echt gerockt op het veld werd er niet, hoe graag sommige Oranje-spelers zich ook wilden bewijzen. Twee schoten van Roel Bovendeert, pogingen van Bjorn Kellerman, sleepcorners van Jip Janssen. Omdat onder andere de hoofdklassecompetitie zondag begint, miste Oranje elf van de negentien spelers die nog actief waren op het WK in India.

Duitsland was aanwezig met hun kanonnen, maar acteerde als team als los zand. Weinig passes achter elkaar gingen goed bij de Duitsers, waar Oranje dinsdagavond heel af en toe juist wel wist te swingen. Een fijn passje van talent Derck de Vilder naar Roel Bovendeert, die net naast schoot. Een heerlijke aanname van Jelle Galema, die Arjen Lodewijks bediende. Een backhand-poging van Bjorn Kellerman. Harde pushes van Jip Janssen. Dat waren de hoogtepunten waar het publiek het de eerste twee kwarten mee moest doen.

Alleen dat laatste zetje, dat laatste overtuigende tikje ontbrak. Dat het na twee kwarten 0-0 stond, was voor Pro League-begrippen ongehoord. Tot nu scoorde Oranje vijftien keer in vier wedstrijden en incasseerde het vijftien doelpunten. Oranje ontbeerde geen enthousiasme tegen Duitsland, waar juist spelers die normaal geen interlands spelen, zichzelf konden laten zien voor een groot publiek. Maar het ontbrak misschien wel wat aan kwaliteit en samenhang, nu het team voor de vijfde keer in een andere samenstelling moest functioneren in de Pro League.

Het mooiste moment van het derde kwart was bijzonder genoeg een hele goede dubbele redding van keeper Sam van der Ven, in een kwart waar de Duitsers steeds meer uit hun schulp leken te kruipen. Diezelfde Van der Ven zag er niet helemaal gelukkig uit, toen Florian Fuchs een inzet vanaf de achterlijn via de keeper in het goal zag verdwijnen. Een ongelukkige 0-1, een score die niet helemaal de verhoudingen weergaf, maar in ieder geval uitnodigde tot een spetterend laatste kwart. Comebacks, daar bestaat de Pro League uit.

De 3.500 toeschouwers gingen er duidelijk achter staan. Maar het waren in het begin vooral de Duitsers die op dat moment eerder aanspraak maakten op de 0-2. Florian Fuchs dolde nog even zijn teamgenoot Glenn Schuurman, waarmee hij zondag weer met Bloemendaal tegen Almere speelt. Oranje zette aan met schoten van Kellerman en Bob de Voogd, maar wist net als in de eerste twee kwarten geen echte vuist te maken.

Zo verloor Oranje voor de derde achtereenvolgende keer op rij een wedstrijd in de Pro League. Met één punt uit de confrontaties tegen Spanje, Argentinië en Duitsland moet Oranje aan de bak in de Pro League.

Miljoenen euro's en autos in beslag genomen bij acties Den Haag

Bij de grote politieactie naar spookbewoning in de Haagse wijk Ypenburg heeft de politie dinsdagmorgen 5 maart in totaal 35 locaties doorzocht en achttien personen aangehouden. Ook nam de politie in verschillende woningen miljoenen euro's aan contant geld, vijf vuurwapens, verdovende middelen en veertien auto’s in beslag.

Lees ook: Grote actie tegen spookbewoning in Den haag

Uit een onderzoek van het team Financieel-Economische Criminaliteit (FINEC) van de politie-eenheid Den Haag bleek dat in de Haagse wijk Ypenburg in enkele grote appartementencomplexen bewoners verblijven die dat zo anoniem mogelijk proberen te doen.Om die reden werden dinsdagochtend 5 maart in alle vroegte drie personen aangehouden en vonden doorzoekingen plaats in ruim dertig woningen in Ypenburg, Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en een pand in Rotterdam. 

Eerste drie verdachten
De hoofdverdachte in het onderzoek, een 43-jarige Nootdorper, zou via zijn bedrijf feitelijk de woningen gehuurd en weer verhuurd hebben aan de spookbewoners. De aangehouden 36-jarige Rijswijker en 57-jarige Zoetermeerder hadden samen met de hoofdverdachte een ander bedrijf. Ook via dit bedrijf zouden woningen zijn gehuurd en verhuurd aan spookbewoners. De verdachten zouden veel huur contant hebben ontvangen en via de bedrijven hebben witgewassen.

Overige aanhoudingen
In totaal zijn er in 27 vermoedelijke spookwoningen vijftien verdachten aangehouden. Zij werden aangehouden naar aanleiding van de vondst van miljoenen euro's aan contant geld, vijf wapens en verdovende middelen die in verschillende woningen werden aangetroffen. De gemeente heeft een van de woningen direct gesloten wegens drugshandel.

In een groot aantal woningen heeft de politie geld en waardevolle spullen in beslag genomen. Het gaat om miljoenen euro's aan contant geld, veertien voertuigen, tal van dure horloges en grote hoeveelheden dure merkkleding.

Miljoenen euro's en auto's in beslag genomen bij acties Den Haag (Foto: Politie)
Miljoenen euro's en auto's in beslag genomen bij acties Den Haag (Foto: Politie)

Miljoenen euro's en auto's in beslag genomen bij acties Den Haag (Foto: Politie)
Miljoenen euro's en auto's in beslag genomen bij acties Den Haag (Foto: Politie)

Geen verrassing in opstelling Ajax voor ontmoeting met Real Madrid

Voor de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid kiest trainer Erik ten Hag voor de basisopstelling die dit seizoen al vaker succes bracht.

Opstelingen:

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Varane, Nacho, Reguilón, Modric, Casemiro, Kroos, Vázquez, Benzema, Vinícius

Ajax: Onana, Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico, Schöne, Van de Beek, Frenkie de Jong, Ziyech, Tadic, Neres

Eerste Nederlandse radiostation boycot Michael Jackson

Diverse radiostations in het buitenland draaien de muziek van Michael Jackson niet meer en in Nederland is het ook raak: NH Radio heeft laten weten een tijdje te stoppen met het draaien van Jackson's muziek.

Het heeft allemaal te maken met een documentaire die binnenkort te zien is, waarin twee mannen gedetailleerd vertellen over vermeend misbruik door Jackson. Volgens NH Radio moeten mensen 'onbevangen naar muziek kunnen luisteren'. Of men dat ondanks een dergelijke documentaire nog zou doen kan men volgens het radiostation niet zelf beslissen en dus gooien ze Jackson's muziek er maar even af.

Wij bedanken NH Radio uiteraard voor het beschermen van onze tere zieltjes.

Blessure bij Vermeer lijkt mee te vallen

Feyenoord heeft goede hoop dat Kenneth Vermeer zondag gewoon in actie kan komen tegen Vitesse. De keeper van Feyenoord moest de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Emmen van afgelopen zondag voortijdig staken wegens een blessure. Er werd gevreesd dat hij voor een geruime tijd uitgeschakeld zou zijn. Die angst lijkt nu echter ongegrond te zijn geweest.

"Kenneth heeft last van zijn lies. Na die redding in de eerste helft werd het wat stijver, maar we hebben wel goede hoop dat hij zondag weer kan keepen", laat trainer Giovanni van Bronckhorst dinsdag weten via de officiële kanalen van zijn club. Vermeer werd tegen Emmen vervangen door derde doelman Joris Delle, die vanwege de blessure van Justin Bijlow en de mogelijke afwezigheid van Vermeer zondag opnieuw onder de lat plaats zou kunnen nemen.

De Rotterdammers werkten dinsdag een openbare training af in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen de Arnhemmers en Tonny Vilhena, Eric Botteghin en Sven van Beek trainden apart van de groep, terwijl Vermeer de sessie aan zich voorbij liet gaan. Voor zowel Feyenoord als Vitesse staat er het nodige op het spel in de GelreDome: de Arnhemmers kunnen het gat met de tegenstander bij een overwinning terugbrengen tot vier punten, terwijl AZ ook slechts drie punten minder heeft dan nummer drie Feyenoord.

.

Frauderende diamantair sterft tijdens penisvergroting

De in opspraak geraakte Belgische diamantair Ehud Arye Landiado is op 65-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van een hartaanval. Niets bijzonders zou je denken, maar de van oorsprong Israëlische diamantair werd getroffen door de hartaanval terwijl hij op de operatietafel lag om zijn paarsgepunte lans operatief te laten verlengen. 

Laniado, die voor hij het diamantenwereldje inrolde als masseur in Israël werkte, had deze maand opnieuw voor de rechter moeten verschijnen in een grootschalige fraudezaak waar hij als voormalig topman van Omega Diamonds bij betrokken was. Het bedrijf zou jarenlang gesjoemeld hebben met vervalste documenten bij de invoer van diamanten. 

Hoewel het bedrijf een minnelijke schikking trof van 160 miljoen euro met het parket van Antwerpen de belastingdienst, trok de Douane zich niks van die schikking aan en legde de eis van 4,6 miljard euro op tafel: de tegenwaarde van de ingevoerde diamanten plus boete. Hoewel die claim in eerste aanleg en in beroep werd afgewezen, ging de Douane in cassatie. 

Afgelopen zaterdag overleed de miljardair dus in een privéziekenhuis in Parijs, tijdens een operatie die volgens experts normaal weinig risicovol is. Diezelfde experts wijzen er echter ook op dat de operatie 'sowieso weinig of geen effect heeft'. 

Lesbisch koppel: 'Mag ik je kwakkie dan?'

Mirjam van Heugten (39) en haar vriendin Claire Gheerbrand (31) willen een crowdfundingsactie beginnen als hun zorgverzekeraar hun vruchtbaarheidsbehandeling niet meer vergoedt. Minister Bruins van Medische Zorg vindt namelijk dat er voor lesbische stellen en alleenstaande vrouwen geen medische noodzaak is.

Het Amsterdamse stel voert nu actie tegen dit besluit via #magikjekwakkiedan met bijbehorende carnavalskraker, zo is te lezen op de website van AT5. Ze hebben al jaren een kinderwens. Maar daar aan hangt een flink prijskaartje nu de minister de vergoeding afschaft.

De zorgverzekeraar mag de vergoeding vanaf nu al weigeren. Ook als je al in een traject zit zoals Mirjam. Ze heeft binnenkort haar zevende KID-behandeling (kunstmatige inseminatie met donorzaad, red.) en totaal zo'n 5000 euro uitgegeven. Als het besluit niet wordt teruggedraaid start ze een crowdfundingsactie. "Ik moet ergens het geld vandaan halen en anders beginnen we een rechtszaak", zegt ze.


#magikjekwakkiedan (Bron: Youtube)

'Discriminatie'
Mirjam en Claire hebben geprobeerd om via een donor uit eigen kring zwanger te worden maar die hebben ze niet kunnen vinden. Daarom zijn ze nu aangewezen op KID. Maar zonder mannelijke partner in het spel wordt dat niet vergoed. Er moet een medische indicatie zijn volgens de minister.

"Discriminatie", zegt Mirjam. "Als je het als heterostel op de natuurlijke manier gaat proberen en je als vrouw gezond bent, maar je man heeft geen gezond sperma, dan krijg je het dus wél vergoed. Dat is de ongelijkheid ervan. Ik heb geen man en dus geen sperma en dan krijg ik het niet vergoed."

'Enorme kosten voor een kindje'
Het stel is ook een petitie gestart in de hoop dat het besluit wordt teruggedraaid. Die is inmiddels door tienduizenden ondertekend. Mirjam hoopt dat het helpt. "Ik word hier heel verdrietig van en ik maak me er ook boos over want ik heb een hele grote kinderwens. Omdat ik geen man heb moet ik nu een enorme kosten maken voor een kindje."

Ihattaren verlengt contract bij PSV

Mohamed Ihatteren heeft dinsdag zijn contract met PSV tot 2022 verlengd. Het 17-jarige toptalent speelt sinds de F-jeugd bij de Eindhovense club.

Afgelopen winter debuteerde Ihatteren bij de selectie van PSV op trainingskamp in Qatar. Hij debuteerde officieel voor PSV in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, eind januari, en werd daarmee de op drie na jongste PSV-debutant ooit. Hij was destijds pas 16 jaar. “Er komt in korte tijd veel op me af”, vertelt Ihattaren. “Maar ik ga altijd volle bak. Druk of geen druk. Ik ben vooral bezig met voetbal en daarin is mijn familie erg belangrijk. Ik zal hard moeten blijven trainen, hoop natuurlijk op veel speelminuten en ga er alles aan doen zo snel mogelijk een plekje in de kleedkamer van het eerste te verdienen. Het grootste doel voor nu is kampioen worden.”

Enkele weken na zijn eerste minuten in het Philips Stadion maakte Ihattaren zijn debuut voor Jong PSV en daarbij was hij met een prachtig schot van afstand direct trefzeker. Tegen Excelsior, afgelopen weekend, volgde zijn basisdebuut als 17-jarige. Daarmee was hij de jongste PSV’er in vijftig jaar die aan de aftrap van een wedstrijd van het eerste elftal stond.

“Dit is een prachtig moment voor de PSV-familie”, reageert technisch manager John de Jong. “Van de jeugdopleiding tot het eerste elftal, we mogen allemaal trots zijn op de manier waarop hij zich manifesteert. Mo ontwikkelt zich zeer voorspoedig en daar hoort een nieuw contract bij. We hopen dat we nog lang van hem mogen genieten.”

Politiemol Mehmet A. verkocht info aan tientallen criminelen

De 22-jarige politiemol Mehmet A., agent in opleiding, hoorde vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 45 maanden tegen zich eisen. Volgens de officier van justitie is bewezen dat de man uit Tiel informatie uit de politiesystemen illegaal heeft geraadpleegd en tegen betaling heeft doorgespeeld aan derden. ‘Dit soort handelingen raakt niet alleen de integriteit van één politieambtenaar, maar het heeft zijn weerslag op de integriteit van alle opsporingsdiensten. Politiemensen moeten op elkaar kunnen vertrouwen, maar worden wantrouwend door dit soort lekken. Ook burgers verliezen hun vertrouwen in de opsporingsdiensten’, aldus de officier van justitie.

In maart 2018 werd een onderzoek gestart naar de aspirant van de Politie Eenheid Amsterdam. Volgens een anonieme melding zou hij informatie uit de politiesystemen hebben verkocht aan twee broers die zich bezig hielden met handel in softdrugs. ‘Het onderzoek heeft geleid tot een dossier met een schrikbarend grote hoeveelheid illegale raadplegingen en daarbovenop nog het veelvuldig doorverkopen van die informatie aan subjecten van de politie’ aldus de officier van justitie. De verklaring van de verdachte dat hij door één van de afnemers van de informatie zou zijn bedreigd, acht de officier niet geloofwaardig. Bovendien zou dit nog niet verklaren waarom ook anderen bij hem terecht konden voor informatie uit de politiesystemen: ‘Hij geeft toe dat hij in zijn auto of het café spreekuur hield. Volgens zijn eigen schatting waren er zo’n vijftig verschillende onbekende personen voor wie hij de systemen bevraagd heeft’, aldus de officier van justitie.

De verdachte wist volgens de officier heel goed waarom anderen belang hadden bij de informatie die hij kon verstrekken. Zo heeft de Tielenaar gezocht naar bedrijventerreinen waarop mogelijk hennepkwekerijen waren. Deze informatie werd doorgespeeld naar een man die van plan was om de kwekerijen te rippen. ‘De gevolgen hiervan zijn niet alleen in potentie groot, maar er is ook daadwerkelijk schade geleden aan een net opgestart drugsonderzoek. Door de informatie door te spelen naar twee verdachten in dat onderzoek, lag dat onderzoek gewoon op straat en kozen de betrokkenen het hazenpad. Ik begrijp niet hoe verdachte dit zijn eigen collega’s kan aandoen. Overdag met collega’s arrestanten vervoeren, surveilleren op straat, maar buiten diensttijd andere collega’s dwarsbomen in hun werk om er zelf geld aan te verdienen’, aldus de officier.

In totaal heeft het onderzoek duizenden raadplegingen in het systemen aan het licht gebracht. Deze bevragingen hadden niets met het werk van de aspirant politieman te maken en werden vrijwel altijd gedaan op tijdstippen dat hij niet in dienst was. Het handelen van verdachte is juridisch omschreven als schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en ambtelijke corruptie.

Volgens de officier van justitie past alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf: ‘De hoogte van de straf wordt bepaald door de periode van lekken, de hoeveelheid raadplegingen en het feit dat verdachte zich liet betalen en er goed aan verdiend heeft. Ook de aard van de gelekte informatie weegt mee. Het was écht gevaarlijk wat verdachte deed. Ondermijnend voor de rechtstaat. Dat belang van een goed functionerende rechtstaat moeten we beschermen’, aldus de officier van justitie.

Alles afwegende vindt het OM een gevangenisstraf van 45 maanden op zijn plaats. Daarnaast vordert het OM ontzetting van het recht tot het bekleden van enig publiek ambt voor de duur van acht jaar: ‘Verdachte heeft bewezen zich niet als een behoorlijk ambtenaar te kunnen gedragen, zodat de maatschappij zo lang mogelijk beschermd moet worden tegen een eventuele terugkeer van verdachte in een openbaar ambt’, aldus de officier.

De rechtbank in Arnhem doet op 19 maart uitspraak.

Mol en Plooij draaien rollen om op zaterdag

Vanaf komend Formule 1-seizoen draaien Olav Mol en Jack Plooij tijdens de derde vrije training de rollen om. Mol gaat als pitreporter aan de slag en Plooij zal het commentaar verzorgen. “We willen de kijker dit seizoen weer iets extra's bieden”, aldus Mol.

Mol zit tijdens de kwalificatie en race wél in het commentaarhok, terwijl Plooij in en rondom de pitstraat op zoek gaat naar de laatste nieuwtjes. “Maar nu draaien we de rollen een keer om”, vertelt Mol. “Ik wil vanuit de pits de technische details laten zien en zal ook interviews afnemen. Ik heb een cameraman bij mij en kan razendsnel schakelen met Jack, die vertelt wat er allemaal op het circuit gebeurt.”

Rick Winkelman blijft op de vrijdag het commentaar doen van de eerste en tweede vrije trainingen, die net als de derde vrije training te zien zullen zijn op Ziggo Sport Totaal. Indien er ruimte is in de programmering, wordt het ook op Ziggo Sport (kanaal 14) uitgezonden.

Ook op Youtube zullen Mol en Plooij te zien zijn. “We gaan een programma maken voor het YouTube-kanaal van Ziggo Sport. Daarin behandelen we de laatste nieuwtjes en zie je wat er allemaal op de donderdag gebeurt rondom het circuit”, aldus Mol.

'UEFA weigert opmerkelijk verzoek van arbiter Real - Ajax'

Real Madrid - Ajax wordt dinsdagavond gefloten door Felix Brych. BILD meldt dat hij moet samenwerken met twee assistenten waarmee hij onlangs brak. Volgens de reglementen van de UEFA is het niet toegestaan om op korte termijn veranderingen door te voeren in de arbitrage, waardoor de Duitse arbiter verplicht moet samenwerken met zijn voormalig vaste assistenten Stefan Lupp en Mark Borsch. Het trio trok jarenlang met elkaar op en was op verschillende eindtoernooien actief.

Brych besloot te breken met het tweetal na enkele controversiële buitenspelsituaties bij de Bundesliga-wedstrijd van 25 februari tussen RB Leipzig en TSG Hoffenheim (1-1). De arbiters verschilden vaak van mening tijdens het duel en er ontstonden tevens irritaties, waardoor Brych had verzocht om het volgende duel tussen Schalke 04 en Fortuna Düsseldorf met andere assistenten te fluiten.

Brych, die afgelopen zaterdag werd bijgestaan door Fredrich Assmuth en Thomas Stein, wilde in Madrid met zijn nieuwe team werken, maar de UEFA heeft het verzoek afgewezen. Brych moet dus weer met Lupp en Borsch samenwerken, aangezien de Europese voetbalbond veertien dagen van tevoren de bezetting bepaalt. Alleen door blessures, gezondheidsproblemen of uitzonderlijke privé-situaties kan de UEFA dan nog het arbitrale team veranderen.

Mario van der Ende vindt het opmerkelijk dat Felix Brych dinsdagavond met zijn voormalig assistenten moet werken waarmee hij onlangs ruzie had. "Alsof je een week na de breuk met je ex-vriendin op vakantie gaat. Dat schuurt", zegt de voormalig topscheidsrechter in gesprek met het Algemeen Dagblad. Hij vindt het vreemd dat de UEFA het voorbeeld van de Bundesliga niet volgt. "Want op dit niveau zou je toch aan de wensen van de scheidsrechter moeten voldoen? Dat is wat betreft de arbitrage toch de man om wie het op het veld draait. Blijkbaar zitten er toch weer baasjes boven die aan de touwtjes trekken."

"Als hij en zijn assistenten professioneel zijn, merk je er niets van. Zeker met de VAR loopt het toch niet meer gierend uit de klauwen. Er is een vangnet en Ajax heeft ook niet de spelers die een brandje veroorzaken."

Onvrede na 'coup' in Heerenveen: "Dit kan bij geen enkel normaal bedrijf"

Cees Roozemond is de nieuwe algemeen directeur van sc Heerenveen en dat nieuws is bij tegenkandidaat Sytse Bouwer niet met gejuich ontvangen. Bouwer bood zichzelf onlangs aan voor de functie, maar het stichtingsbestuur legde het voorstel van de ondernemer naast zich neer.

De gang van zaken rondom Roozemond wordt door een deel van de achterban van de Friezen met scepsis ontvangen. De nieuwe directeur was eind vorig jaar de voorzitter van het stichtingsbestuur toen het vertrouwen in de Raad van Commissarissen werd opgezegd, nadat deze weigerde om directeur Luuc Eisenga weg te sturen. Roozemond nam daarna de rol van voorzitter van de RvC op zich, om vervolgens Eisenga te vervangen als waarnemend bestuurder.

Deze aanstelling is dinsdag permanent gemaakt door Heerenveen en inmiddels wordt er door sommigen gesproken over een 'coup' van Roozemond. Bouwer is het hiermee eens: "Dit klopt van geen kant", vertelt hij in gesprek met de Leeuwarder Courant . De ondernemer werd twee jaar geleden met zijn bedrijf GroenLeven de hoofdsponsor van de club en bood zich onlangs, nadat hij teruggetreden was uit het bestuur van GroenLeven, aan als algemeen directeur.

"Ik ben verbaasd dat in de krant kwam dat ik mezelf heb aangeboden als kandidaat. Maar ik kan dat niet ontkennen. Het klopt dat ik aangegeven heb dat ik in de club wil investeren. Dat ik dat vrijwillig wil doen en dat ik per week honderd uren beschikbaar ben. En de reden dat ik dat gedaan heb is omdat het nu gewoon niet goed gaat."

Bouwer ziet in Roozemond geen 'verbinder' en hij denkt dat de nieuwe directeur niet over voldoende draagvlak binnen de geledingen van de club beschikt. De aspirant directeur kreeg op zijn beurt maandag van het stichtingsbestuur te horen dat hij 'geen geschikte kandidaat was': "Ik heb gevraagd om onderbouwing, maar die heb ik tot op heden nog niet gekregen. Of dit een coup is van Roozemond? Ja, natuurlijk. Deze governance kan bij geen enkel normaal bedrijf."

Sénéchal klopt Terpstra en Boom in Waalse openingskoers

Nadat Deceuninck-Quick Step twee zeges pakte in het Vlaams openingsweekend heeft de Belgische ploeg ook de Waals openingskoers gewonnen. Florian Sénéchal schref de GP Le Samyn op zijn naam. Niki Terpstra eindige op de derde plaats, voor Lars Boom.

Deceuninck - Quick Step liet zich in het eerste deel van de wedstrijd goed van voren zien. De Belgische ploeg schoof steeds meer pionnen naar voren en dat zorgde ervoor dat de wedstrijd op zestig kilometer van de streep openbrak. Op dat moment reed Remi Cavagna aan kop en dat zorgde ervoor dat Niki Terpstra moest reageren. De uittredend winnaar liet zijn ploeg Direct Engerie hard werken en het viel even uit waaiers uit elkaar. Een kleine groep van twintig renners bleef nog over, later wel aangedikt tot naar vijftig renners.

Na het harde werk van Direct Engerie viel het even stil in het peloton en daar profiteerde Pieter Serry en Aimé De Gendt van. De twee Belgen kregen het gezelschap van Elmar Reinders, Jesper Asselman, Stijn Vandenbergh, Tim Declercq en Rémy Mertz op twintig kilometer van de streep, al was het kleine peloton niet ver.

Direct Energie reed in de laatste plaatselijke ronde het gat naar de kopgroep dicht. Met nog vier kasseistroken was het daarna voor Terpstra. De Nederlander reed op de eerste kasseistrook direct het gat dicht naar de kopgroep, al konden Lars Boom en Florian Sénéchal makkelijk volgen. Op de andere kasseistroken probeerde Terpstra het nogmaals, maar steeds bleven Boom en Sénéchal in het wiel van de Nederlandse renner van Direct Engerie.

In de slotkilometer probeerde Declercq te profiteren van het drietal dat steeds naar elkaar keek. De lange Belg nam een kleine voorsprong, maar in de sprint ging Boom er als eerste overheen. De Nederlander, die dit jaar voor Roompot-Crelan fietst, begon de sprint van ver, maar zag Sénéchal ervan profiteren. De Fransman boekte zijn eerste zege voor Deceuninck-Quick Step. Aimé De Gendt, die een sterke sprint reed, werd tweede, voor Terpstra. Boom die stevig baalde van het resultaat moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Wesley en Yolanthe gaan scheiden!

Na 8 jaar huwelijksgeluk gaan Wesley en Yolanthe uit elkaar. Dat heeft het management bevestigd.

"Yolanthe en Wesley hebben besloten uit elkaar te gaan", laat het management weten. "Zij hopen op respect voor hun privacy. Beiden houden een voorlopige pers- en mediastop."

Toch waren er al langer geruchten over een crisis in het huwelijk. Zo werden ze nauwelijks samen gezien en kwamen er ook geen foto's meer van het paar op sociale media. "Gelukkig kunnen we samen nog steeds lachen om al die onzin. Elke relatie heeft zijn ups en downs en dat is bij ons niet anders. Maar wij willen niks liever dan samen oud worden; we zijn stapelgek op elkaar." aldus Yolanthe enige tijd geleden. Ze hebben samen een zoon met de naam Xess Xava.

'Schatgraver' in Hoek van Holland aangehouden

Een agent tipte woensdag 27 februari in zijn vrije tijd zijn collega’s toen hij een man op de Prins Hendrikweg in Hoek van Holland in de bosjes zag rommelen, iets zag opgraven en in zijn binnenzak zag stoppen. In het pakje dat de Roemeen uit de aarde had opgediept, bleek 8500 Engelse pond te zitten. In de cabine van zijn vrachtwagen zaten twee Aziatische dames die zich niet konden legitimeren. De 39-jarige chauffeur is aangehouden op verdenking van witwassen en mensenhandel.

De agent, die op dat moment niet in dienst was, zag de man op de Prins Hendrikweg in en uit de bosjes glippen en schichtig weglopen. Hij waarschuwde zijn collega’s, die de man onderschepten op het Brinkplein. Hij verklaarde dat er geld in het pakje zat, maar kon op dat moment, ook vanwege de taalbarrière, geen verklaring geven over het bedrag en waarom dat zo verpakt en verstopt was. Vanwege het bedrag en de onduidelijkheden werd de man aangehouden op verdenking van witwassen.

Een onderzoek in en om zijn vrachtwagen leverde geen bijzonderheden op. Tot de agenten de volgende dag weer bij de wagen kwamen om hem te verplaatsen. Toen bleken er in de cabine twee Aziatische vrouwen te zitten. Zij konden zich niet legitimeren en zijn eveneens gearresteerd. De verdenking van de Roemeen werd uitgebreid met mensenhandel. De vrouwen hebben asiel aangevraagd en de verdachte is vandaag voorgeleid en in bewaring gesteld.

Game of Thrones: nieuwe trailer voor laatste seizoen

"Onze vijand raakt niet uitgeput, stopt niet, voelt niets." Dubbelzinniger kunnen de woorden van Jon Snow haast niet in het seizoen waarin er gestreden wordt om twee belangrijke zaken in Game of Thrones: de IJzeren Troon en het voortbestaan van Westeros als leefbaar gebied voor... de levenden.

In de nieuwe trailer voor het achtste en laatste seizoen van de succesvolle HBO-serie lijkt alles samen te komen. Of dat ook echt gebeurt kan vanaf 15 april worden bekeken in zes wekelijks te verschijnen afleveringen.

Hoe zou een vleesvrije wereld eruit zien

The End of Meat is een baanbrekende documentaire over een toekomst waarin vleesconsumptie tot het verleden behoort. De Nederlandse première vond afgelopen januari plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam. 

In 'The End of Meat' gaat filmmaker Marc Pierschel op reis om te ontdekken welk effect een vleesvrije wereld zou hebben op het milieu, de dieren en onszelf. Hij ontmoet Esther the Wonder Pig, die een internetfenomeen werd, hij praat met pioniers die de veganistische beweging in Duitsland leiden, bezoekt de eerste volledig vegetarische stad in India, en nog veel meer. 

Vegan Amsterdam en UvA Green Office organiseren 14 maart een evenement waarbij de film gratis te zien is voor studenten, niet-studenten betalen vijf euro om de voorstelling bij te mogen wonen. De film zal vertoond worden in het Cultureel Studentencentrum dat is gevestigd aan de Nieuwe Achtergracht 170 in Amsterdam.

Parlementaire enquête naar gaswinning Groningen

De Tweede Kamer trekt alle registers open en haalt het zwaarst mogelijke instrument uit de kast, de parlementaire enquête. Die zal gaan over de gaswinning in Groningen.

Het onderzoek van de enquêtecomissie, die mensen onder ede mag horen, zal pas aanvangen als de schadeafhandeling in Groningen op volle toeren draait. Dat zal op zijn vroegst in 2020 zijn. In de motie, ondertekent door alle fracties, wordt eveneens aangegeven dat de enquête niet mag leiden tot meer vertraging in de schadeafhandeling.

De motie van GroenLinks en de PvdA werd al eerder ingediend maar aangehouden om meer fracties aan boord te krijgen. Dat is nu dus gelukt.

Verpleegkundige drie maanden geschorst om schending beroepscode

Het Regionaal Tuchtcollege Zwolle verklaart de klacht van de nabestaanden tegen een verpleegkundige gegrond en legt een maatregel van schorsing voor de duur van drie maanden op.

Tijdens twee vakantiereizen (eind 2016 en eind 2017) was de vrouw als verpleegkundige (eind)verantwoordelijk voor de zorg aan een oudere man en zijn echtgenote. Na de eerste vakantie heeft de verpleegkundige contact gehouden met de man. Dit contact intensiveerde na het overlijden van zijn echtgenote begin februari 2017.

De verpleegkundige heeft grote giften en schenkingen van de man aanvaard en is ook door hem benoemd tot zijn gevolmachtigde en erfgenaam. De verpleegkundige heeft uitvoerig gegeven aan de volmacht en heeft na het overlijden van de man in april 2018 haar deel in de nalatenschap aanvaard.

De klacht is ingediend door de nabestaanden van de man. Volgens hen is de verpleegkundige in strijd met de Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden een intensieve persoonlijke relatie met de man aangegaan en heeft zij hem gestimuleerd om giften en schenkingen aan haar te doen. Daarnaast heeft de verpleegkundige zich tijdens de ziekenhuisopname van de man opgeworpen als eerste aanspreekpunt, waarbij zij ook het familiegesprek met het ziekenhuis heeft gevoerd. De nabestaanden voelen zich hierdoor buiten spel gezet.

De verpleegkundige heeft aangevoerd dat tussen haar en de man nooit een zorgrelatie heeft bestaan, omdat de man tijdens de vakantiereizen geen zorg nodig heeft gehad.

Oordeel tuchtcollege
Het tuchtcollege oordeelt dat tussen de verpleegkundige en de man een zorgrelatie heeft bestaan, omdat de vakantiereizen waaraan hij deelnam waren gericht op kwetsbare ouderen. De verpleegkundige was de aangewezen persoon om – indien nodig – zorg aan de man te verlenen. Daarnaast heeft de verpleegkundige wel zorg aan de echtgenote van de man verleend, zodat zij ook op grond van deze zorgrelatie de normen van de beroepsgroep ten opzichte van de man in acht diende te nemen.

Het tuchtcollege stelt verder vast dat direct aansluitend op de behandelrelatie een zeer intensieve relatie is ontstaan tussen de verpleegkundige en de man. De man heeft de verpleegkundige enkele grote cadeaus gegeven en een aanzienlijk geldbedrag geschonken. Ook heeft hij haar benoemd tot zijn erfgenaam en zijn gevolmachtigde.

Op grond van deze volmacht was zij bevoegd om voor de man beslissingen te nemen over medische en financiële zaken. De verpleegkundige heeft uitvoering gegeven aan de volmacht en heeft na het overlijden van de man in april 2018 haar deel van de nalatenschap aanvaard.

Naar het oordeel van het tuchtcollege heeft de verpleegkundige hiermee de professionele grenzen die zij in acht behoorde te nemen overschreden. Deze grenzen vloeien onder meer voort uit artikel 2.4 van Beroepscode voor Verpleegkundigen en Verzorgenden. Door het in ontvangst nemen van cadeaus en giften alsmede door het aanvaarden van de nalatenschap heeft de verpleegkundige schenkingen aanvaard die een veel hogere waarde hebben dan een symbolisch gebaar van dank. Door het aanvaarden van de volmacht is zij financiële banden met de man aangegaan en heeft zij bovendien zijn naaste betrekkingen buiten spel gezet.

Opgelegde maatregel
Het tuchtcollege legt de maatregel van schorsing van drie maanden op. Daarbij is in aanmerking genomen dat de verpleegkundige ter zitting heeft verklaard dat zij nooit heeft nagedacht over de vraag of haar handelwijze wel toelaatbaar was, waardoor zij haar gedrag niet heeft getoetst aan de professionele normen die op dit punt volstrekt duidelijk zijn, en zij ook ter zitting geen inzicht in haar eigen handelen heeft getoond.

10 jaar plus TBS voor moord op ex-vriendin

Vandaag heeft de meervoudige kamer van de rechtbank Rotterdam een 33-jarige man uit Schiedam veroordeeld voor de moord op zijn ex-vriendin, gepleegd bij de Krabbeplas te Vlaardingen op 22 september 2017. Aan hem is een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van 10 jaar (met aftrek van voorarrest). Daarnaast is een TBS-maatregel opgelegd met bevel tot verpleging.

De advocaat had vrijspraak bepleit voor moord en vond dat de verdachte moest worden veroordeeld voor doodslag. Hij was van oordeel dat er geen bewijs was voor voorbedachte rade. De rechtbank stelt op basis van alle bijzonderheden van deze zaak - in het bijzonder het gedrag van de verdachte in de weken voor het feit, tijdens het feit en direct na het feit - vast dat er bij verdachte wel sprake is geweest van voorbedachte rade, en veroordeelt hem daarom voor moord.

De opgelegde straf is lager dan de 14 jaar gevangenisstraf die de officier van justitie heeft geëist. De officier van justitie was van mening dat de psychische toestand van de verdachte niet zou moeten leiden tot verlaging van de gevangenisstraf. Over de geestestoestand van de verdachte zijn echter twee uitgebreide rapportages opgemaakt.

De rechtbank leidt uit de inhoud daarvan af dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Onder andere deze vaststelling leidt ertoe dat aan de verdachte 10 jaar gevangenisstraf wordt opgelegd. Daarnaast legt de rechtbank een TBS-maatregel op en koppelt daaraan een bevel tot verpleging. De duur van deze TBS-maatregel is niet aan een maximum gebonden en kan daardoor langer duren dan 4 jaar.

Moordenaar Maartje Pieck op vrije voeten

Er komt een einde aan de terbeschikkingstelling van de 56-jarige moordenaar van Maartje Pieck. De officier van justitie had aan de rechtbank Overijssel gevraagd om de maatregel te verlengen. De deskundigen hebben unaniem geconcludeerd dat de doelen van de tbs-maatregel zijn bereikt en dat de man veilig terug kan keren in de maatschappij. De rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie daarom afgewezen.

Daarbij realiseert de rechtbank zich dat de nabestaanden al jaren vrezen voor deze beslissing. De moord schokte de maatschappij diep en zorgde voor veel verdriet bij de familie en die gevoelens verdwijnen niet door tijdverloop. Maar de rechtbank moet oordelen vanuit het juridisch kader en de bedoeling van de maatregel van terbeschikkingstelling. De tbs is in essentie is gericht op een veilige terugkeer van een terbeschikkinggestelde in de maatschappij. In dit geval heeft de maatregel lang geduurd en een zeer positief effect gehad op de man.

De nu 56-jarige man werd in 2001 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op de toen 15-jarige Maartje Pieck uit Kampen. Dit is in 2018 omgezet naar tbs met voorwaarden.

Defensie viert 75 jaar vrouwen in de krijgsmacht

Met de oprichting van het Vrouwenkorps Koninklijke Nederlands-Indisch Leger op 5 maart 1944 gingen de eerste vrouwen aan de slag bij de krijgsmacht. Driekwart eeuw later vechten, varen en vliegen ze bij Defensie.

Dat ging niet zonder slag of stoot. In eerste instantie waren de functies voor vrouwen beperkt. Sowieso waren ze niet volledig geïntegreerd maar ondergebracht in verschillende afdelingen

Marva, Milva, Luva
In april 1944 ontstond het Vrouwen Hulp Korps van de Landmacht, enkele maanden later gevolgd door de Marine Vrouwen Afdeling (Marva). Het eerste ging in 1951 over in de Militaire Vrouwen Afdeling (Milva). In datzelfde jaar was ook de Luchtmacht Vrouwenafdeling (Luva) een feit.

Pas vanaf 1978 werd de positie van vrouwen volwaardiger. Ze mochten studeren aan opleidingsinstituten voor officieren en onderofficieren. Vanuit de Milva gingen vrouwen geleidelijk over naar wapens en dienstvakken van de landmacht. Als laatste militaire vrouwenkorps hief Defensie de Milva 1 januari 1982 op.

Alle functies
Sinds de jaren 90 komen vrouwen in aanmerking voor alle functies binnen de krijgsmacht. Ze worden bataljonscommandant, commandant op een schip of vlieger. Ook treden ze toe tot de infanterie en het Korps Mariniers. Vrouwen schoppen het zelfs tot generaal.

Vanaf dit voorjaar versterken vrouwen de Onderzeedienst, de enige eenheid waar nog alleen mannen dienden. Het gaat om een proef. Als de taken onder water met een gemengde bemanning positief uitpakken, laat Defensie ook hier vrouwen definitief toe.

Vrouwen verhogen kwaliteit
Het staat buiten kijf dat vrouwen de kwaliteit van de krijgsmacht verhogen. Het percentage vrouwelijke militairen schommelt rond de 10%. Defensie zou dat graag hoger zien en werft actief vrouwen.

20 jaar cel voor doodslag op 85-jarige vrouw

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 44-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor een woningoverval waarbij een 85-jarige vrouw is komen te overlijden. De rechtbank is van oordeel dat de man bij deze overval tegenover deze hoog bejaarde vrouw zodanig gewelddadig heeft gehandeld dat hij ook de opzet had op de dood van zijn slachtoffer. De man wordt ook veroordeeld voor het witwassen van de buit van de overval, de bankpassen, sieraden en gouden munten van het slachtoffer.

De medeverdachte, zijn 35-jarige partner, is vrijgesproken van betrokkenheid bij de overval, maar voor het witwassen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden. Zij heeft namelijk de sieraden en gouden munten verkocht aan verschillende juweliers. Het stel is van de opbrengst samen op vakantie gegaan.

Bewijs tegen de man
De rechtbank heeft vastgesteld dat de man degene is die zeer kort na de overval geld heeft opgenomen met de gestolen bankpassen. Op een kussen dat op het slachtoffer lag is DNA-materiaal gevonden dat overeenkomt met dat van de man of een aan hem verwante man. Verder wijzen onder andere telefoongegevens en de afgelegde route van de auto van de man op zijn betrokkenheid bij de overval.

De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat de medeverdachte betrokken is geweest bij de overval. In de woning zijn geen DNA- of andere sporen aangetroffen die in haar richting wijzen. Ook is niet gebleken dat er die avond meer dan één persoon in de auto van de man zat. De rechtbank gaat er daarom van uit dat de man in zijn eentje deze gruwelijke overval heeft gepleegd.

Hogere straf
De officier van justitie had een gevangenisstraf van 16 jaar geëist. De rechtbank is van oordeel dat deze eis onvoldoende recht doet aan de zaak waarbij een oudere vrouw op een zeer gewelddadige en gruwelijke wijze aan haar einde is gekomen en legt de man daarom 20 jaar gevangenisstraf op. De rechtbank spreekt beide verdachten vrij van een woningoverval op een ouder echtpaar in Den Haag in juli 2016.

OM niet in hoger beroep in zaak 't Perronnetje

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft na bestudering van het vonnis van 20 februari 2019 besloten om geen hoger beroep in te stellen in de zaak tegen de eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum.

Lees ook: Vrouw wel schuldig, niet strafbaar voor mishandeling 

De rechtbank Midden-Nederland heeft geoordeeld dat er voldoende bewijs is dat de vrouw een van de jongeren heeft mishandeld door hem met een stok te slaan. Tegelijkertijd vindt de rechtbank dat er beroep kan worden gedaan op putatief noodweerexces en dat de vrouw daarom niet strafbaar is. Hiermee week het vonnis af van het standpunt van het Openbaar Ministerie.

Enerzijds is het OM van mening dat het vonnis aanknopingspunten geeft voor een hoger beroep. Anderzijds schat het Openbaar Ministerie in dat verdere vervolging niet beter recht zal doen aan de situatie. Het OM legt zich daarom neer bij het vonnis van 20 februari.

Het Openbaar Ministerie hecht groot belang aan de handhaving van het verbod op eigenrichting en heeft zich afgevraagd of dit vonnis in de toekomst zal leiden tot een soepeler beoordeling van eigenrichting door de rechtspraak. Gezien de bijzondere omstandigheden van deze zaak, de hoge mate waarin de rechtbank deze heeft meegewogen, en de uitzonderlijke strafuitsluitingsgrond, is de verwachting dat een beroep op deze grond uitzonderlijk zal blijven.

'Huwelijkszwendelaar blijkt vader Sloterplasbaby'

De Amsterdamse recherche is op zoek naar vrouwen die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van een 30-jarige man die verdacht wordt van oplichting. De verdachte is op maandag 4 maart 2019 aangehouden. Hij zou meerdere vrouwen, voornamelijk met een Marokkaanse achtergrond, op slinkse wijze hebben opgelicht voor tienduizenden euro’s. De man komt uit Gelderland maar tegen zijn slachtoffers heeft hij ook andere gemeenten als zijn woonplaats genoemd.

De verdachte kwam in beeld bij de recherche tijdens een ander groot Amsterdams onderzoek uit 2016. Hij werd in dit onderzoek gehoord als getuige, maar er kwamen dusdanig ernstige vermoedens van oplichting aan het licht, dat besloten werd om nader onderzoek te verrichten. Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat de man op allerlei manieren vrouwen uit heel het land benadert. Hij doet dat met verschillende namen en aliassen zoals Nourdin, Nordin, Fouad, Marouane, Brahim, Bouka, Chakir, Taoufik en Said. Zijn slachtoffers komen uit verschillende milieus, maar zij hebben hun Marokkaanse achtergrond gemeen. Ook de verdachte heeft een Marokkaanse achtergrond.

Sluwe werkwijze
De verdachte bouwt een vertrouwensband op met de vrouwen die hij benadert en hij wil graag trouwen. Hij doet zich voor als serieuze huwelijkskandidaat en zegt toe te zijn aan een leven met ‘huisje, boompje, beestje’. In sommige gevallen vindt er ook contact plaats met de schoonfamilie over de verloving. Daarnaast wekt hij de indruk een geslaagd zakenman te zijn. Er worden plannen gemaakt om op vrij korte termijn te verloven.

Voor de slachtoffers lijkt er geen vuiltje aan de lucht, ook niet op het moment dat hij tijdelijk een geldbedrag wil lenen om bijvoorbeeld iets voor het aanstaande verlovingsfeest te regelen of omdat hij zogenaamd iets moet regelen voor zijn bedrijf en hij even niet bij zijn geld kan. Hierna verdwijnt hij van het toneel en de vrouwen krijgen het uitgeleende geldbedrag niet terug. Vermoed wordt dat de verdachte op deze manier vele tienduizenden euro’s heeft buitgemaakt. De recherche doet onderzoek om te kijken of de financiële schade verhaald kan worden.

Oproep aan mogelijke slachtoffers
Naast het feit dat meerdere vrouwen het slachtoffer zijn geworden van oplichting, vindt de recherche het bijzonder kwalijk dat de verdachte het vertrouwen van de slachtoffers diep geschaad heeft. Meerdere vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan, maar op basis van het onderzoek vermoedt de recherche dat er door het hele land veel meer gedupeerden zijn, die zich mogelijk vanwege schaamte of angst niet bij de politie hebben gemeld. De recherche doet een dringend beroep aan mogelijke gedupeerden om alsnog contact op te nemen.

Rechercheurs willen benadrukken dat wanneer slachtoffers contact opnemen met de politie, er de ruimte is om eerst een vertrouwelijk gesprek te voeren. Slachtoffers kunnen contact opnemen via 0800-6070. Het is daarnaast ook mogelijk om informatie door te geven via het tipformulier of door een mailtje te sturen naar: lemgo.amsterdam@politie.nl.

In de hoop meer slachtoffers te bereiken heeft de recherche twee video's opgenomen. De Marokkaanse versie kun je hier vinden

Update 12:50 uur
Volgens het Parool gaat het vrijwel zeker om de man die in mei 2018 werd opgepakt als zijnde de vader van de 'sloterplasbaby'. Via hem werd in juni 208 ook de identiteit van de moeder van de baby, die 2016 bij de Sloterplas werd gevonden, achterhaald. 

Politie onderzoekt overlijden bestuurder in Veenendaal

Vanmorgen kwam er rond 07:00 uur een melding binnen bij de politie over een stilstaande auto op de Rondweg in Veenendaal. Er bleek een auto half in de bosjes te staan. Na onderzoek bleek de bestuurder overleden. De politie zoekt getuigen van het ongeval.

De overleden bestuurder, een 72-jarige man uit Ede, was met zijn grijze Volkswagen Caddy tot stilstand gekomen op de Rondweg ter hoogte van de kruising met de Grote Beer. De bestelwagen stond half in bosjes. Het Tactisch Verkeersteam van Midden-Nederland doet onderzoek.

De politie zoekt mensen die de bestelwagen voor 07:00 uur vanochtend hebben zien rijden of getuige geweest zijn van het ongeval. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De politie in Midden-Nederland maakte een tijdje geleden onderstaande podcast over het werk van het Tactisch Verkeersteam. 

Langdurige ruzie eindigt met gesneuveld raam

Bij een woning aan de Adriaan Blommestraat in Breda werd afgelopen nacht door meerdere personen een ruit ingegooid. Een van de bewoners zou een langdurend conflict hebben met een persoon die hij die avond zag. De politie heeft de zaak in onderzoek.

De bewoner kreeg maandagavond een horecazaak in de buurt ruzie met een bekende van hem. Toen dit conflict uit de hand dreigde te lopen, is hij naar huis gegaan. Toen de man iets na 00.10 uur thuis kwam, stonden er niet veel later meerdere personen voor de woning. Hierbij werd het raam in de woonkamer ingegooid met stenen. Een van de daders zou hebben gedreigd met een vuurwapen. Na een hoop kabaal reden zij vervolgens in een auto weg.

Meerdere agenten kwamen naar de locatie. In de omgeving werd er gezocht naar de betrokken auto. Tijdens deze zoektocht werden er twee personen aangehouden. Direct na de aanhouding bleek dat zij niets met het incident te maken hadden. Hierop zijn zij weer in vrijheid gesteld. De poliie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Erfgenamen Koenigs verliezen hoger beroep om oude tekeningen

Een aantal oude tekeningen uit de collectie van het Museum Boijmans-Van Beuningen is geen eigendom van de erfgenamen van Franz Koenigs. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag beslist. De rechtbank kwam eerder tot hetzelfde oordeel.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw heeft de bekende kunstverzamelaar Franz Koenigs zijn belangrijke verzameling oude tekeningen in bruikleen gegeven aan Museum Boijmans-Van Beuningen. De Rotterdamse zakenman Van Beuningen heeft in 1940 een deel van deze verzameling verworven en aan het museum geschonken.

Een aantal erfgenamen van Franz Koenigs stelt zich op het standpunt dat een deel van deze verzameling, waaronder een aantal vanuit kunsthistorisch oogpunt unieke tekeningen van Fra Bartolommeo en Dürer, buiten de transactie met Van Beuningen is gebleven en dus aan hen toebehoort. Zij vorderden dat de rechter zou vaststellen dat zij inderdaad de eigenaren van deze tekeningen zijn.

Het gerechtshof heeft, in navolging van de rechtbank, deze vordering afgewezen. Het gerechtshof acht niet bewezen dat de erfgenamen eigenaar van deze tekeningen zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat Franz Koenigs de bewuste tekeningen anders heeft willen behandelen dan de rest van zijn tekeningenverzameling. Bovendien blijkt dat Franz Koenigs er na de transacties uit 1940 zelf van uitging dat hij niet langer de eigenaar van deze tekeningen was.

Overvallen echtpaar: 'Help, bel 112'

Maandagavond omstreeks 22.45 uur werd een ouder echtpaar van rond de 70 overvallen in hun woning door vermoedelijk drie mannen. De overval vond plaats in een woning aan de Kerkstraat in Nijmegen. De bewoners werden opgesloten in een kamer nadat de mannen diverse waardevolle spullen hadden buitgemaakt. Het drietal droeg bivakmutsen. Er zou gedreigd zijn met een wapen door één van de overvallers. Niemand raakte gewond.

Zoals het er nu naar uitziet heeft de overval een uur geduurd. Nadat de overvallers waren vertrokken wisten de bewoners de aandacht te trekken van een passant met kloppen en bonken op het raam en een briefje met daarop de tekst: “Help, bel 112”. De passant waarschuwde direct de politie die kort daarna ter plaatse kwam. Een agent is de woning ingegaan en heeft het echtpaar uit de kamer bevrijd.

De politie startte direct met het onderzoek en hoopt dat mensen wat gezien of gehoord hebben of andere informatie hebben die kan leiden tot het oplossen van deze zaak. Getuigen kunnen zich melden via het nummer 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Famke Louise met okselhaar op cover LINDA

Famke Louise, bekend van het bekend zijn, staat op de cover van LINDA.meiden, een magazine. Ze staat op de foto mét okselhaar, want mannen mogen dat en dus mogen vrouwen dat ook.

Logisch, het is immers gewoon haar, zo zegt Famke Louise, die zo aan jonge meiden wil laten zien dat het heel normaal is, want zij - 'en ik ben hun voorbeeld' - heeft het ook.

Dat we het maar weer even weten.

Amerikaanse rugbyers winnen thuis na vier verloren finales op rij

De Amerikaanse rugby sevensploeg heeft na vier opeenvolgende verloren finales de eerste titel van het seizoen in de World Rugby Sevens Series te pakken. De ploeg won in Las Vegas het vijfde toernooi van het seizoen en gaat zo alleen aan de leiding na vijf van de tien toernooien.

De Amerikanen wonnen in de groep met 26-10 van Kenia, waarna Argentinië met 24-26 te sterk was en Frankrijk met 19-10 geklopt werd. In de kwartfinales wonnen de Amerikanen met 29-10 van Zuid-Afrika, om Nieuw-Zeeland vervolgens met 24-19 te kloppen in de halve eindstrijd.

De andere finalist was ietwat verrassend Samoa, wat nog begon met een 0-33 nederlaag tegen Nieuw-Zeeland. Spanje werd daarna met 26-21 geklopt, Canada ging met 26-19 voor de bijl. In de kwartfinales waren de eilanders met 21-20 iets te sterk voor Australië en in de halve finales klopten ze de Argentijnen met 33-19.

Een spannende finale werd het vervolgens niet: de Amerikaanse ploeg domineerde onder leiding van Carlin Isles en won met 27-0. Nieuw-Zeeland pakte de derde plek door Argentinië met 26-19 te verslaan.

De hoogtepunten uit Las Vegas (Bron: YouTube)

Willeke van Ammelrooy onder het mes

Willeke van Ammelrooy (74) werd in 2008 geopereerd aan eierstokkanker, een operatie die haar destijds bijna het leven kostte. Tijdens de onderzoeken die eraan vooraf gingen werd ook ontdekt dat de actrice een lekkende hartklep heeft. 

In de jaren die volgden was haar situatie stabiel, maar inmiddels is haar conditie dusdanig achteruit gegaan dat ze zich op advies van haar cardioloog een nieuwe hartklep laat aanmeten. 

'Zorgen om vrijheidsmaatregelen in jeugdzorginstellingen'

Kinderrechtenorganisatie Defense for Children deed onderzoek naar 'vrijheidsbeperkende maatregelen' in zowel gesloten als open jeugdzorginstellingen. De onderzoeksresultaten daarvan worden vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. 

In het onderzoek 'Uithuisgeplaatst. En dan?' concludeert Defence for Children dat regels en definities van vrijheidsbeperkende maatregelen onduidelijk zijn en dat het niet duidelijk hoe vaak of op welke grond ze worden toegepast. Dat geldt zowel voor gesloten als open instellingen. Het gevolg is dat kinderen onterecht maatregelen opgelegd kunnen krijgen, terwijl dat helemaal niet mag of waar het niet nodig is. 

In een gesloten instelling mag de deur op slot, mogen kinderen gesepareerd of gefixeerd worden, mag de kamer worden onderzocht, de urine van een kind worden gecontroleerd en mag er gedwongen medicatie worden toegediend. Allemaal maatregelen die leiden tot vrijheidsbeperking van een kind aldus Defence for Children. 

Defence: "Het verblijf in een instelling is op zichzelf al erg ingrijpend voor kinderen. De eventuele bijkomende verdere vrijheidsbeperkingen moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Gelet op de vergaande impact van de vrijheidsbeperkende maatregelen is in de wet opgenomen welke vrijheidsbeperkende maatregelen mogen worden toegepast en in welke situatie."

Defence for Children kreeg meerdere vragen en klachten binnen op de Kinderrechtenhelpdesk over de toepassingen van deze vrijheidsbeperkende maatregelen. Hieruit kwam naar voren dat die maatregelen niet alleen in gesloten, maar ook in open instellingen, waar volgens de organisatie hooguit in crisissituaties mag worden ingegrepen, toegepast worden. Ook heeft Defence for Children de indruk dat er geen effectief toezicht is, wat alles bij elkaar de reden vormde om nader onderzoek te doen. 

Maatregelen
Uit het onderzoek komt naar voren dat het in de huidige praktijk ontbreekt aan duidelijkheid over wat vrijheidsbeperkende maatregelen precies zijn. Defence noemt dit zorgelijk omdat het om vergaande beperkingen gaat. Ook ontbreek het aan voldoende toezicht en rechtswaarborgen. Defence: "De kern van het probleem lijkt te zijn dat enerzijds een heldere omschrijving van vrijheidsbeperking ontbreekt en anderzijds dat verschillend wordt gedacht over de functie van vrijheidsbeperkende maatregelen."

Verder is uit het onderzoek gebleken dat kinderen met verschillende machtigingen (open en gesloten jeugdhulp, dan wel jeugd-GGZ) vaak op het zelfde terrein verblijven. Doordat er onderscheid ontbreekt is het mogelijk dat kinderen direct of indirect onterecht met de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen worden geconfronteerd. 

Defence for Children pleit in het rapport onder meer voor het afschaffen van de isoleercel en voor het ontwikkelen van een (wettelijk) registratiesysteem om inzicht te verkrijgen in de praktijk. Bij kinderen die in instellingen verblijven, is doorgaans sprake van complexe problematiek op verschillende terreinen waarbij het belangrijk is dat jeugd-GGZ en jeugdzorg samenwerken. Defence for Children beveelt dan ook aan dat die samenwerking wordt gefaciliteerd en gestimuleerd. Dit wordt overigens eveneens onderschreven door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Het rapport zal worden aangeboden aan de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Morgen zou er in de Tweede Kamer gedebatteerd worden over 'Misstanden in Jeugdzorginstellingen', maar dat debat is uitgesteld naar 17 april. 

Bokser Castaño houdt wereldtitel na gelijkspel tegen Lara

Bokser Brian Carlos Castaño mag zich nog altijd de WBA-wereldkampioen in het superweltergewicht (69,9kg) noemen. De Argentijn (15-0) nam het in het Barclays Center in Brooklyn op tegen de Cubaan Erislandy Lara (25-3), maar de jury kwam na twaalf ronden niet tot een beslissing voor één van beiden.

Lara was ruim drie jaar lang de wereldkampioen, tot Jarrett Hurd hem vorig jaar versloeg. Hurd is sindsdien de zogenaamde 'Super champion' bij de WBA, Castaño en Lara vochten om de titel van 'regular champion'. Dat ging er behoorlijk fel aan toe, waarbij Castaño met 181-103 een behoorlijk voordeel had in het uitdelen van rake klappen, hoewel Lara nauwkeuriger was.

De drie juryleden kwamen er niet uit: 115-113 voor Castaño, 115-113 voor Lara en de derde ging voor 114-114, een zogenaamde split draw dus. Castaño was na afloop in elk geval duidelijk: "Ik weet dat ik gewonnen heb, ik ben bestolen", klonk het.

Het andere grote gevecht in Brooklyn ging tussen zwaargewichten Luis Ortiz (31-1, 26 KO's) en Christian Hammer (24-6, 14 KO's). Zo nu en dan ging het even heen en weer en beiden heren kregen met een bloedneus te maken, maar uiteindelijk was ex-wereldkampioen en veteraan Ortiz toch de betere, zo oordeelde de jury.

Lara vs Castaño (Bron: YouTube)

Economie koelt af

Het hoge groeitempo van de Nederlandse economie is voorbij. Voor zowel dit als komend jaar wordt een bbp-groei van 1,5% voorzien, na jaren van groei boven de 2%. De internationale handel groeit in een lager tempo en dat is terug te zien in de Nederlandse uitvoer, die in 2019 en 2020 beduidend minder hard groeit dan in de afgelopen jaren.Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB).

Internationale onzekerheden, zoals het handelsbeleid van de VS, de Brexit en de staat van de Chinese economie, hebben hun weerslag in de economie. Ook de begroting draagt minder bij dan gepland. Ondanks de lagere groei blijft de werkloosheid laag, stijgt de koopkracht en blijven de overheidsfinanciën op orde. Dat concludeert het CPB in de zojuist gepubliceerde raming, het Centraal Economisch Plan 2019 (CEP). Laura van Geest, directeur CPB: “De economie schakelt terug naar een normaler toerental, maar kan tegen een stootje.”

De overheidsbestedingen groeien stevig, maar minder dan beoogd. De hogere uitgaven dragen bij aan de economische groei in 2019 en 2020. Toch blijft de groei achter bij de plannen. Onder andere door de krappe arbeidsmarkt kunnen intensiveringen bij vooral defensie en infrastructuur niet worden gerealiseerd. Mede daardoor ontstaat een groter overschot op de begroting in beide jaren.

Het CPB vraagt naast de nieuwste economische cijfers aandacht voor stabiel begrotingsbeleid bij een mogelijke verdere economische verslechtering. Lager opgeleiden en werkenden met flexibele arbeidsrelaties zouden daar het meest door getroffen worden. Hervormingen kunnen de onzekerheden voor kwetsbare groepen beperken.

Grote actie tegen spookbewoning in Den haag

In een groot onderzoek naar spookbewoning hebben de politie-eenheid Den Haag en het OM Den Haag dinsdagmorgen 5 maart in alle vroegte doorzoekingen gedaan in ruim dertig woningen in met name de wijk Ypenburg. Bij deze actie zijn drie personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen. De actie is nog in volle gang. Ook de FIOD, Belastingdienst en gemeente Den Haag zijn bij de actie aangesloten.

Verhuurbemiddelaars
Uit het onderzoek van het team financieel-economisch criminaliteit (FINEC) van de politie-eenheid Den Haag bleek dat in de Haagse wijk Ypenburg in grote appartementencomplexen bewoners verblijven, die dat zo anoniem mogelijk zouden proberen te doen.

Gedurende het onderzoek kreeg de politie zicht op drie mannen die dit als verhuurbemiddelaars voor deze bewoners georganiseerd zouden hebben. In veel gevallen stond er niemand in de woning ingeschreven bij de gemeente. Daarmee bleven de feitelijke bewoners van de woningen in veel gevallen buiten beeld.

Verdachten in beperking
De drie aangehouden mannen van 57, 43 en 36 jaar komen uit Zoetermeer, Nootdorp en Rijswijk. Zij zitten momenteel in beperkingen, wat betekent dat zij alleen met hun advocaat contact mogen hebben.

Actie loopt nog
Op dit moment vinden zo’n twintig zoekingen plaats in woningen in de wijk Ypenburg. Daarnaast worden ook woningen in Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en een pand in Rotterdam doorzocht. Waar nodig maakt de politie gebruik van specialistisch personeel, zoals digitale specialisten. Ook worden geld- en drugshonden ingezet.

Spookwoningen
Achter de deuren van zogenoemde spookwoningen gaat een hele criminele wereld schuil. Omdat mensen er volledig anoniem kunnen wonen, kunnen zij veelal ongemerkt en ongestoord hun gang gaan.

Sword Art Online: Hollow Realization eind mei op Switch

Bandai Namco Entertainment Europe bevestigt dat de Deluxe Edition van Sword Art Online: Hollow Realization op 24 mei voor het eerst op de Nintendo Switch verschijnt. Er komt een digitale en fysieke versie.

Deze editie van Sword Art Online: Hollow Realization bevat alle reeds verschenen DLC: 'Abyss of the Shrine Maiden' expansies en de 'Warriors of the Sky'-update.

Sword Art Online: Hollow Realization vindt plaats in een van de stages van het originele Sword Art Online. Je speelt wederom Kirito, die dit keer een VRMMO-spel speelt dat 'Sword Art Origin' heet. Het virtuele spel is gemaakt op de originele server waardoor de hoofdrolspelers flashbacks krijgen van hun eerdere avonturen in Sword Art Online. Ze gaan terug voor de gebeurtenissen in de originele VRMMO en moeten de game wederom overwinnen.

Sword Art Online: Hollow Realization kwam in oktober 2016 uit op PlayStation 4 en PS Vita gevolgd door en pc-versie in oktober 2017.

Sword Art Online: Hollow Realization (Switch)
Sword Art Online: Hollow Realization (Switch)

Figurines van Kingdom Hearts 3 komen tot leven

Square Enix en Disney komen na de release van Kingdom Hearts III Deluex Edition met figurines nu met een stop-motion-video die de door Toy Story geïnspireerde wereld in de game eens anders in beeld brengt.

De nieuwe video toont hoe de exclusieve Bring Arts figure-verzameling, met speelgoedvormen van Sora, Donald en Goofy, tot leven komt om te strijden tegen een bende Heartless die Andy’s kamer binnendringt. De figure-verzameling is in de Square Enix Online Store verkrijgbaar als een bundel met de Deluxe Edition van Kingdom Hearts III.

Kingdom Hearts III is nu verkrijgbaar voor het PlayStation 4 en Xbox One.

Carnavalsvierders hebben één hersteldag nodig

Het merendeel van carnavalvierend Nederland heeft één hele dag rust nodig om bij te komen van de carnavalskater. Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding365.nl, waarbij ruim 2.000 respondenten werden ondervraagd naar hun feestgedrag tijdens carnaval.

Eén dag is voor de meeste feestvierders (39%) voldoende om te herstellen van de kater na carnaval. Er zijn echter ook genoeg carnavalsgangers die wat langer nodig hebben om weer helemaal de oude te worden. 18,4% van de respondenten geeft aan twee dagen nodig te hebben om weer bij zinnen te komen. 5,8% van de carnavallers heeft het zo bont gemaakt dat ze rekening houden met een herstelperiode van drie dagen of meer.

Toch is er ook een groot aantal feestvierders dat aangeeft géén tijd te hebben om zich over hun kater heen te zetten. Zo zegt 34% van de respondenten dat ze zich de dag na carnaval alweer fris en helder voelen.

Slaaptekort hakt erin bij feestvierders
De carnavalskater kan voor veel feestvierders zwaarder aankomen vanwege slaaptekort. Het merendeel van de carnavalsgangers (43,3%) maakt tijdens carnaval langere nachten, met gemiddeld 4 tot 6 uur slaap. 35,9% van de carnavalsgangers slaapt overigens gewoon de aanbevolen 6 tot 8 uur.

4,6% van de ondervraagden kiest ervoor om tot de ochtenduren te feesten en slaapt 2 tot 4 uur. 1,9% van de feestvierders lijkt niets van slaap te willen weten en probeert genoeg uit te rusten met 1 of 2 uur slaap per nacht.

Alcohol speelt grote rol
De grootste drinkers hebben ook het langst nodig om bij te komen van de carnavalskater. Van de feestvierders die 15 of meer glazen alcohol drinken heeft 23% meer dan drie dagen nodig om volledig te herstellen. Bij de carnavalsgangers die nul tot vijf glazen drinken komt zo’n lange herstelperiode niet voor. Hier is de meerderheid (66%) de volgende dag alweer op de been, tegenover ‘slechts’ 26,2% van de zware drinkers.

De meeste bierdrinkers (43,2%) hebben een dag nodig om weer helemaal fit te zijn. Feestvierders die ook cocktails en sterke drank nuttigen hebben meestal meer dan drie dagen nodig om volledig te herstellen.

feestvierders hebben één hersteldag nodig (Stockfoto: PXhere)
feestvierders hebben één hersteldag nodig (Stockfoto: PXhere)

M: Vooral tips over drugslabs boven grote rivieren

Het aantal anonieme tips over drugslabs is voor het vierde jaar op rij gestegen. In 2018 ontving Meld Misdaad Anoniem (M.) een recordaantal van 249 meldingen over productielaboratoria van onder andere xtc en ghb, een stijging van 40%. Ook werd er meer gemeld over criminaliteit op straat, zoals winkeldiefstal, zakkenrollerij en straatroof. Het aantal meldingen over hennepkwekerijen daalde opnieuw (-21%). De ‘opbrengst’ aan hennepplanten bleef echter onverminderd hoog met een geschatte straatwaarde van 37 miljoen euro.

In het hele land zijn productielabs voor synthetische drugs aangetroffen dankzij M.-tips. Zo werden drugslabs opgerold in Leiderdorp, Sliedrecht, Sint Willebrord, Elsendorp en Eerste Exloërmond. Woordvoerder Marc Janssen: “De tijd dat er vooral gemeld werd over drugslabs in het zuiden van het land is voorbij. Uit een analyse van onze cijfers blijkt dat het aantal tips over drugslabs in Noord-Brabant en Limburg stabiel bleef, maar in alle andere regio’s toenam. De grootste stijging is te zien in de regio’s Den Haag en Noord-Nederland.”

De politie waarschuwde eerder al voor een toename van drugslabs in woonwijken en de grote risico’s die de productie van synthetische drugs met zich meebrengen. Ook midden in een woonwijk in Waalwijk werd een xtc-lab aangetroffen. Na een anonieme tip vond de politie 150.000 xtc-pillen, ongeveer vijftien kilo MDMA en twee tabletteermachines. De MDMA werd op deze locatie vermengd met andere stoffen, waarna er pillen van werden geslagen. Burgemeester Nol Kleijngeld: “Levensgevaarlijk voor de omgeving en daarom voor mij ook reden om de woning te sluiten. Vorig jaar hebben we 36 drugspanden gesloten, mede dankzij tips die via Meld Misdaad Anoniem zijn binnengekomen. Samen met de inwoners en ondernemers werken we aan een veilige gemeente”.

Daling hennep
Het aantal tips over hennepteelt liep het afgelopen jaar verder terug (4.529 ten opzichte van 5.754 in 2017), maar de ‘opbrengst’ van de meldingen bleef onverminderd hoog. In totaal werden minimaal 377.554 hennepplanten in beslag genomen, zo blijkt uit de terugkoppeling van de politie in 2018. De geschatte straatwaarde van deze hennep is ruim 37 miljoen euro.

Celstraffen
Drugscriminaliteit gaat vaak gepaard met georganiseerde misdaad en financieel-economische delicten, zoals crimineel vermogen en witwassen. Hierover werd bijna 700 keer getipt en leidde ook tot veroordelingen. Zo kreeg een 48-jarige man uit Apeldoorn van de rechter vier jaar celstraf voor het witwassen van vijf miljoen euro.

Ook in andere heftige zaken werden daders het afgelopen jaar veroordeeld mede dankzij anonieme tips. Twee mannen uit Huizen kregen van de rechter zeven en zes jaar celstraf voor een gewelddadige woningoverval in Laren en een Amsterdammer moet twee jaar de cel in voor seksuele uitbuiting van een minderjarig meisje. De rechtbank veroordeelde een Tilburger tot drie jaar cel voor brandstichting bij een busmaatschappij en de rechter legde twee mannen drie jaar celstraf op voor het opslaan en verhandelen van 35.000 kilo illegaal vuurwerk.

Daders herkend
Vorig jaar werd ook meer gemeld over criminaliteit op straat zoals zakkenrollerij, winkeldiefstal en straatroof. In totaal stuurde M. 332 tips (+27%) hierover door naar de politie. Marc Janssen: “De meeste meldingen over dit soort onderwerpen krijgen we naar aanleiding van Opsporing Verzocht en regionale opsporingsprogramma’s. Na het tonen van beelden worden daders herkend. Het raakt mensen persoonlijk en daarom wordt veel meegedacht. Straatroof gaat echter ook vaak gepaard met intimidatie en geweld. Als de daders bekenden zijn uit de wijk of het dorp, biedt anoniem melden uitkomst.”

In totaal stuurde M. vorig jaar 15.041 meldingen door naar de politie en opsporingsinstanties. Uit terugkoppeling van de politie in 2018 blijkt dat mede dankzij M.-tips minimaal 1.421 aanhoudingen zijn verricht. Op de website www.meldmisdaadanoniem.nl/category/nieuws zijn meer opgeloste zaken per provincie te vinden.

Medewerkster van M.
Medewerkster van M.

FOK! Wat een weer: regen maar misschien ook zon

In het zuiden is het grotendeels bewolkt, in het noorden zijn er ook bredere opklaringen aanwezig. Tevens komen er enkele buien voor waarbij er een kleine kans is op onweer. De temperatuur ligt rond 5°C. De zuidwestenwind is matig boven land en krachtig langs de kust en op het IJsselmeer.

Overdag zijn er wolkenvelden en is er kans op enkele buien. In de loop van de middag wordt het van het westen uit droger en gaat de zon vaker schijnen. In de avond neemt van het zuiden uit de bewolking toe, maar het blijft nog meest droog. De middagtemperatuur ligt rond 10°C en de zuidwestenwind is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

In de nacht naar woensdag is het zwaar bewolkt met af en toe wat lichte regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten tot 7°C in het zuidwesten. De wind draait naar zuid tot zuidoost en is matig, langs de kust vrij krachtig.

Woensdag overdag is er veel bewolking en van tijd tot tijd regent het. De wind wordt zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land. Langs de kust en boven het IJsselmeer staat een krachtige wind. De maximumtemperatuur varieert van 10°C in het noordwesten tot 13°C in het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Heb je trouwens nog carnavals-foto's gemaakt? Die kunnen mooi onder het weerbericht! Stuur ze naar weer@fok.nl .

Kroezel viert carnaval in Spanje (Foto: Kroezel)
Kroezel viert carnaval in Spanje (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zzp'er loopt vaker risico op armoede

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) lopen vaker dan werknemers en zelfstandigen met personeel (zmp’ers) risico op een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Bij 9 van de 10 werkenden met risico op armoede gaat het om deeltijders. Dit meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar werkenden met (en zonder) een armoederisico.

In dit onderzoek is gekeken naar personen met vooral inkomen uit werk die al dan niet deel uitmaken van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. In prijzen van 2017 kwam de grens van dit (netto) inkomen voor alleenstaanden uit op 1.040 euro per maand, voor een alleenstaande ouder met één kind op 1.380 euro en voor een paar met twee kinderen op 1.960 euro.

Van de werkenden in de leeftijd van 15 tot 75 jaar maakte 2,5 procent deel uit van een huishouden met een inkomen onder de kritische grens oftewel met risico op armoede. Dat komt neer op 188.000 personen. Het aandeel werkenden met een armoederisico is vrijwel onveranderd ten opzichte van 2016. Onder zelfstandigen zonder personeel nam het armoederisico wel toe.

Vanaf het piekjaar 2013, toen nog bijna 250.000 werkenden te maken hadden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens (3,5 procent) daalde het armoederisico bij zowel werknemers als zelfstandigen met personeel (zmp) en zzp’ers. In 2017 is onder zzp’ers het aandeel met een laag inkomen weer gestegen van 8,1 procent naar 8,6 procent. Onder zzp’ers is het risico op armoede het hoogst.

In 2017 behoorde 0,6 procent van de werkenden (39.000 personen) vier jaar of langer achtereen tot een huishouden met een armoederisico. Dit aandeel is vanaf 2014 vrijwel onveranderd. Bij werknemers en zzp’ers kwam het aandeel sinds 2014 jaarlijks uit op respectievelijk 0,4 en 1,9 procent. Bij zmp’ers daalde het percentage van 1,0 procent in 2014 naar 0,7 procent in 2016 en kwam uit op 0,8 procent in 2017.

Laagste armoederisico voor voltijds werknemer
Hoe beperkter de werkweek, des te groter is het risico op (langdurige) armoede. Het meeste risico lopen zelfstandigen die in deeltijd werken. Dat geldt het sterkst voor zmp’ers die werken in kleine deeltijd, maximaal 24 uur per week. Bijna 3 op de 10 lopen het risico te maken te krijgen met armoede. Daarna volgen zzp’ers en werknemers in kleine deeltijd, tot maximaal 24 uur werk voor een gebruikelijke werkweek, met respectievelijk 21,3 en 6,2 procent.

Ook zmp’ers en zzp’ers die meer uren in deeltijd werken (een gebruikelijke werkweek vanaf 24 uur ) lopen met een aandeel van rond 15 procent een verhoudingsgewijs hoog risico. Wel werken er relatief weinig zmp’ers in deeltijd, bijna 4 op de 5 werken voltijds. Bij werknemers en zzp’ers is het aandeel deeltijders groter (iets meer dan 2 op de 5).

Bij de voltijders is het risico op armoede aanzienlijk kleiner. Bij de werknemers liep in 2017 0,5 procent risico op armoede, bij de zmp’ers 1,0 procent en bij de zzp’ers 1,1 procent. Als het gaat om het risico op langdurige armoede, had dat betrekking op 0,1 procent van de voltijds werkende werknemers en op 0,2 procent van de voltijds werkende zmp’ers en zzp’ers.

Meer risico voor alleenstaanden en eenoudergezinnen
Als het gaat om de samenhang van armoederisico met de samenstelling van de huishoudens, komen de hoogste risico’s op armoede voor bij werkenden die alleen staan of deel uitmaken van een eenoudergezin. Ook hier zijn de armoederisico ’s het grootst voor zzp’ers. Van de alleenstaande zzp’ers liep een kwart in 2017 risico op armoede en van de zzp’ers die deel uitmaken van een eenoudergezin bijna een vijfde. Werkende alleenstaanden en werkenden die deel uitmaken van een eenoudergezin lopen eveneens het meeste risico op een langdurig laag inkomen. Ook hier springen de zzp’ers eruit.

Meer risico voor werkenden met niet-westerse achtergrond
Werkenden met een niet-westerse achtergrond lopen beduidend meer risico op een laag inkomen dan werkenden met een Nederlandse achtergrond, zowel incidenteel als langdurig. Bij de tweede generatie is dat risico lager dan voor de eerste generatie. Een hoger opleidingsniveau gaat gepaard met een lager armoederisico. De verschillen naar herkomst en opleidingsniveau zijn bij zzp’ers eveneens het meest uitgesproken.

Zzp'er loopt vaker risico op armoede (Foto ter illustratie: Pixabay)
Zzp'er loopt vaker risico op armoede (Foto ter illustratie: Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.