Pilot voor opsporen veroordeelden in Amsterdam

Mensen die zich aan een veroordeling onttrekken, bijvoorbeeld wanneer zij een gevangenisstraf moeten uitzitten, kunnen straks opgepakt worden als zij zich melden bij een stadsdeelkantoor in Amsterdam.

De gemeente gaat meedoen aan een pilot waarbij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) automatisch gegevens over veroordeelden gaat delen. Aan de pilot doen naast de gemeente en het CJIB ook het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en de politie mee.

Nieuw paspoort of rijbewijs
Veroordeelden die zich aan hun straf of maatregel onttrekken - zo'n 60.000 personen in Nederland - kunnen straks opgepakt worden, bijvoorbeeld wanneer zij een nieuw paspoort of rijbewijs komen opvragen bij een stadsdeelloket.

Omdat de gegevens van mensen die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten, wangslijm moeten afstaan, of een gerechtelijke boete moeten betalen, nu nog niet gedeeld worden met de gemeente, kunnen zij zonder problemen een nieuw paspoort ophalen. Met dat nieuwe paspoort is het makkelijker om naar het buitenland te vluchten, schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad van Amsterdam.

Baliemedewerker stadsdeel merkt niets
Op het moment dat de veroordeelde zich straks meldt bij de het stadsloket, krijgt de politie automatisch een seintje, dat gaat via geautomatiseerde systemen. Zij kunnen vervolgens de veroordeelde aanhouden. Halsema schrijft daarover: 'Het werkproces wordt zo ingericht dat de baliemedewerker niets merkt als de bezoeker een gezochte onherroepelijk veroordeelde is en dat de aanhouding in de buurt van of voor de ingang van het Stadsloket plaats zal vinden.'

Het uitwisselen van de persoonsgegevens is volgens de gemeente akkoord bevonden door privacy-specialisten en juristen. De pilot gaat vanaf april beginnen. Als het aantal aangehouden veroordeelden hoger is dan in voorgaande jaren, vindt het stadsbestuur de pilot geslaagd.