FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 februari 2019

Lammers: "Minister loog tegen kamer over F1 op Zandvoort"

Jan Lammers heeft vandaag op NH Radio weer wat nieuwe elementen aan de strijd rond een Nederlandse Formule 1-wedstrijd toegevoegd. Zo vertelde hij dat Assen geen kandidaat meer is en hij deed uit de doeken hoe minister Bruno Bruins de kamer verkeerd heeft geïnformeerd.

Lammers is beoogd sportief directeur voor de mogelijke Grand Prix van Nederland op Zandvoort en kent vanuit die positie de nodige details. "Bruins zei dat Zandvoort vijf miljoen nodig had en Assen niet. Dat is niet zo. Bovendien noemde hij Assen nog als optie voor een Grand Prix, maar dat is niet zo", aldus Lammers op NH Radio.

"Die vijf miljoen is een vereiste van de Formule 1-organisatie. Zij zeggen dat als ze investeren in een race er ook een bijdrage van de overheid moet zijn. Als je dan suggereert dat Zandvoort wel geld nodig heeft en Assen niet, dan creëer je een verkeerde stemming." Zo vulde de oud Formule 1-coureur aan. Lammers is nog steeds positief over de kans van een F1-wedstrijd in de duinen ondanks gebrek aan financiële steun van de provincie en de rijksoverheid.

Lammers gelooft niet dat Assen nog daadwerkelijk in de race is voor de Grand Prix van Nederland. "Als Assen nog steeds van mening is dat ze nog kans hebben, breng die correspondentie dan naar buiten. Want dan moet het transparant gemaakt worden. Maar we weten dat het niet zo is, net als de minister. Maar zo is het moeilijk om als Tweede Kamer wat te besluiten, als de informatie niet volledig is."

Lammers: "Minister loog tegen kamer over F1 op Zandvoort" (Pro Shots / Joris Verwijst)
Lammers: "Minister loog tegen kamer over F1 op Zandvoort" (Pro Shots / Joris Verwijst)

Halsema: 'BOA-bonden lijken gemeentepolitie te willen'

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gaat ook in de toekomst niet vragen om een wapenstok en pepperspray voor BOA's, zo meldt AT5.

'Dat zal ik niet doen', zegt ze in een interview met AT5. 'Eén, het geweldsmonopolie moet bij de politie blijven liggen. Twee, het is een beslissing die uiteindelijk door de minister genomen wordt. In Den Haag en niet bij ons.'

Wel krijgen de handhavers bodycams en komen er meer agenten naar het centrum. 'Ook bijvoorbeeld politie te paard en motoren. Dat doen we overigens zonder agenten weg te halen uit de kwetsbaarste delen van de stad. Dus we proberen ze tegemoet te komen. En we blijven in onderhandeling.'

Toch reageerden de bonden vandaag teleurgesteld. 'Maar je ziet dat de landelijke bonden echt bewapening als agendapunt hebben', stelt Halsema. 'Daarmee lijken ze ook de richting uit te willen gaan van nieuwe gemeentepolitie, naast de bestaande politie. En eigenlijk het creëren van een geweldsspiraal. Dat vinden we echt geen goed idee.'

De bonden dreigen, als ze in verdere gesprekken niet hun zin krijgen, met minder publieksvriendelijke acties. Halsema wijst erop dat er meerdere bonden zijn. 'Ik weet niet of ze het onderling met elkaar eens zijn. Wij hopen natuurlijk dat ze wel degelijk oor en oog hebben voor het aanbod dat we ze hebben gedaan.'

Clásico-tweeluik ligt nog volledig open na eerste duel in Barcelona

De eerste wedstrijd tussen Barcelona en Real Madrid in de halve finales van de Copa del Rey heeft woensdagavond geen winnaar opgeleverd.

Barcelona kwam in het eigen Camp Nou op achterstand door een vroeg doelpunt van Lucas Vázquez, maar dankzij Malcom wist men in de tweede helft toch nog een gelijkspel veilig te stellen: 1-1. Daardoor hebben beide teams nog zicht op het bereiken van de finale. De return volgt op 27 februari in het Santiago Bernabéu.

De eerste tegenvaller kreeg Barcelona nog voor het eerste fluitsignaal te verwerken: sterspeler Lionel Messibleek als gevolg van een bovenbeenblessure niet fit genoeg om te starten en begon op de reservebank. Zonder zijn talisman moest de Catalaanse ploeg het initiatief in de openingsfase aan Real Madrid laten. De bezoekkers begonnen furieus aan de ontmoeting en hadden slechts zes minuten nodig om de score te openen. Karim Benzema controleerde een voorzet van Vinícius Júnior bij de tweede paal op schitterende wijze, waarna de Fransman de bal voortrok op Vázquez. Laatstgenoemde was in de doelmond van Barcelona voor Clément Lenglet gekropen en zorgde van dichtbij uiteindelijk voor de 0-1.

Real Madrid bezorgde Barcelona daarna grote problemen op de counter. Vinícius Júnior kreeg enkele minuten na de openingstreffer een uitstekende mogelijkheid op de 0-2, maar het schot van het Braziliaanse wonderkind werd geblokt door Gerard Piqué. In de twintigste minuut dook de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk op voor het vijandelijke doel: Malcom faalde oog in oog met Keylor Navas, al werd de aanvaller van Barcelona uiteindelijk teruggefloten vanwege buitenspel. In het laatste kwartier voor rust kopte Ivan Rakitic uit een vrije trap van Malcom op de lat en dwong Luis Suárez met een geplaatst schot Navas tot een redding. Barcelona kreeg zo kansen op de gelijkmaker, maar kon niet voorkomen dat Real Madrid met een nipte voorsprong aan de thee kon.

De tweede helft begon vervolgens niet in een al te hoog tempo. Barcelona had grote moeite om Real Madrid zijn wil op te leggen, maar toch wist de formatie van Ernesto Valverde in minuut 57 op gelijke hoogte te komen. Sergio Ramos haalde een inzet van Suárez in eerste instantie nog van de lijn, maar in de rebound wist Malcom via het lichaam van Dani Carvajal alsnog te scoren: 1-1. Zes minuten later kreeg Barcelona een nieuw boost met de komst van Messi, die het veld betrad als vervanger van Philippe Coutinho. Real Madrid kwam er na de gelijkmaker even niet meer aan te pas.

Santiago Solari probeerde met het inbrengen van onder anderen Gareth Bale nieuw elan toe te voegen aan Real Madrid en de Welshman was negen minuten voor tijd ook dicht bij de 1-2. Nadat de uitgekomen Marc-André ter Stegen de bal in de voeten van Benzema had geplaatst, speelde laatstgenoemde Bale in. Doordat de invaller vervolgens een matige aanname in huis had, ging een grote mogelijkheid teniet voor Real Madrid. Piqué blokte daarna nog een schot van Toni Kroos, maar verder leverde de slotfase geen grote kansen meer op.

Manchester City lost Liverpool af als koploper na zege op Everton

Manchester City is de nieuwe koploper van de Premier League. De ploeg van manager Josep Guardiola heeft woensdagavond op bezoek bij Everton optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Liverpool. City op Goodison Park met 0-2 te sterk voor the Toffees. Manchester City en Liverpool hebben na 26 speelronde evenveel punten, maar the Citizens hebben een beter doelsaldo.

Manchester City had zich afgelopen weekend goed hersteld van de nederlaag tegen Newcastle United. Arsenal werd zondag met 3-1 opzij gezet dankzij drie goals van Sergio Agüero. Een dag later was er nog meer goed voor de Engelse topclub, want koploper Liverpool was tegen West Ham United niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Bij een overwinning op Everton zou de koppositie overgenomen worden van the Reds. Guardiola hield Kevin De Bruyne en Gabriel Jesus op de bank, terwijl aan de kant van Everton Richarlison niet aan de aftrap verscheen.

City zocht de aanval in Liverpool en was na een kwartier spelen dicht bij de voorsprong. Aymeric Laporte kreeg een goede kans, maar zijn kopbal ging naast. Een paar minuten later kregen de bezoekers opnieuw een goede mogelijkheid, maar deze keer was het de lat die redding bracht op een inzet van Ilkay Gündogan. Everton wist aanvallend amper dreigend te worden. Na een halfuur voorkwam Kyle Walker dat Theo Walcott gevaarlijk kon worden. Op slag van rust kwam Manchester City op 0-1. Het was Laporte die nu wel raak kopte. David Silva had een afgemeten voorzet in huis, waarna Laporte het hoogste sprong en Jordan Pickford het nakijken liet.

Everton had zich in de eerste 45 minuten vooral bezig gehouden met verdedigen en zou met oog op een goed resultaat na de thee wat meer risico moeten nemen. Grote kansen bleven uit, terwijl Agüero weinig geluk had toen hij een poging waagde vanuit een omhaal. De Argentijn plukte de bal uit de lucht, maar schoot naast. Everton slaagde er niet in om het City moeilijk te maken en ook in de zeven minuten blessuretijd hielden de bezoekers uit Manchester stand. City kwam zelfs nog op 0-2 via Gabriel Jesus. In de laatste minuut van de blessuretijd bepaalde de invaller de eindstand. Door de zege mag het team van Guardiola zich de nieuwe koploper van de Premier League noemen. Komend weekend wacht Manchester City de thuiswedstrijd tegen Chelsea, terwijl Liverpool bezoek krijgt van Bournemouth.

Atletiekbond wil snelwandelen drastisch inkorten

Het snelwandelcomité van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft na uitgebreid overleg een aantal aanbevelingen gedaan om de sport weer op de goede weg te krijgen. Voor de liefhebbers van een van de epische onderdelen van de Olympische Spelen is dat geen goed nieuws: het heeft er alle schijn van dat de 50 kilometer, ook wel de Dodenmars genoemd, gaat verdwijnen.

Mensen hebben steeds meer de aandachtsspanne van een dode mug en dus 'moet' in veel sporten van alles ingekort worden, waarbij de onderdelen het liefst ook nog een extra 'hip' sausje krijgen. De essentie van de sport is daarbij van ondergeschikt belang, als het maar op de schop gaat - verandering is immers áltijd goed, zo lijkt men te denken - en als het maar verkocht kan worden.

Snelwandelen is als volgende de sjaak en het lijkt erop dat de liefhebber volgend jaar op de Olympische Spelen voor het laatst kan genieten van de 50 kilometer, wat tijdens de grote kampioenschappen vaker wel dan niet goed is voor dik 3,5 uur aan strijd, plotseling opkomende spetterpoep, nog meer strijd en spanning tot de laatste kilometers.

De 20 en 50 kilometer moeten volgens het comité in Tokyo nog gehouden worden, het WK in Oregon in 2021 zal dan de 20 en 30 kilometer op het programma hebben - de spreekwoordelijke Joost mag weten waarom, want zoveel verschil zit er niet tussen - en vanaf 2022 is het dan nog slechts sprinten voor de 10 kilometer en is de 30 kilometer de langste wedstrijd, voor zowel mannen als vrouwen.

Het enige goede nieuws lijkt te zijn dat men vanaf 2021 in alle grote kampioenschappen gebruik wil gaan maken van de RWECS-technologie. Dat zijn chips met sensoren in de zolen van de schoenen, waarmee bepaald kan worden of een loper wel of niet minstens één voet op de grond heeft, iets wat tegenwoordig volgens de letter der wet alleen met het blote oog bepaald mag worden - hoewel veel mensen ten onrechte denken dat de slowmotionbeelden ook geldig zijn als bewijs.

Overigens gingen er in de afgelopen jaren vanuit de snelwandelaars zelf vooral geluiden op om de langste afstand niet in te korten, maar liever nog uit te breiden naar bijvoorbeeld de 100 kilometer, om er een nóg grotere test van uithoudingsvermogen en wilskracht van te maken.

Bakfietsmama ziet wel piemel maar geen ca$h

Een bakfietsmoeder aanschouwde vorig jaar 's morgens vroeg na het Leidse Ontzet feest op de Hoge Rijndijk te Leiden een zuipschuit die vergeten was om onderkleding aan te trekken. Daardoor had zij vrij zicht op zuipschuit zijn wormpje. De 8-jarige lading in de bak had ook zicht op het miniwaterlozingspijpje.

Eenmaal in de kijker gelopen probeerde het drankorgel achter een voertuig om alsnog camouflage aan te brengen. Dat was echter te vergeefs want wat has been seen can’t be un-seen. De bakfietsmama had ondertussen haar mobiel getrokken en de politie gebeld. Toen de politie ter plaatse arriveerde was zuipschuit nog druk doende zijn tapkraantje te camoufleren.

De bakfietsmama heeft een ernstig trauma opgelopen door het aanschouwen van wat voor een mannelijk geslachtsdeel moet doorgaan en eiste 200 zalando’s euro’s schadevergoeding voor de traumabehandeling. Tijdens de rechtszitting bleek dat zuipschuit een degelijke relatie met politie en verward gedrag heeft. Zuipschuit had nog een tegoedbon voor 50 uur voorwaardelijk schoffelen wegens mishandelen ex-vriendin. Publiekelijk kleine Jantje luchten was hij ook al bekend mee.

De rechter was echter in een kansrijke gemoedsstemming en vond de 50 uur plantsoendwangarbeid niet nodig en de 200 euro voor bakfietsmama haar traumaverwerking ook niet. Wél wilde de rechter graag dat zuipschuit ter lering 500 euro in de staatskas stort.

Politie Amsterdam schiet man dood bij DNB

Bij De Nederlandsche Bank aan het Westeinde in Amsterdam hebben agenten rond 19.15 uur meerdere keren op een man geschoten. Volgens omstanders is hij overleden. Een omstander laat aan AT5 weten ongeveer twintig schoten te hebben gehoord. De politie is massaal aanwezig. Ook werden er drie ambulances en een traumateam opgeroepen. Een politiewoordvoerder zegt dat er door de politie een persoon is neergeschoten, maar ze heeft verder nog geen informatie.

Foto
Een andere omstander heeft het slachtoffer gefotografeerd. Meerdere agenten staan om hem heen. Ambulancepersoneel is op die foto nog niet te zien, maar op videobeelden die later gemaakt zijn staan ze wel. Ze zijn inmiddels vertrokken, het slachtoffer ligt nog bij de bank. Volgens getuigen die hem zagen liggen, leeft hij niet meer. De politie kan dat niet bevestigen.

Bij het tankstation aan de Gooiseweg zou een auto zijn klemgereden en de inzittenden zouden zijn aangehouden. Ook zouden trams worden tegengehouden, reizigers zouden niet mogen uitstappen.

Veertig agenten
'Er stonden ongeveer veertig agenten en zo'n twintig tot dertig politieauto's', zegt een getuige tegen AT5. 'Zelfs gepanserde voertuigen, van die SUV's met blauwe lampen erop. De hele straat was afgezet en ook er tegenover is alles afgezet.' 

Update 20:50 uur
De politie laat op Twitter weten dat ze een melding kregen van een 'persoon met een vuurwapen' op het Westeinde. Toen ze deze persoon wilden benaderen kwam de persoon met het vuurwapen dreigend op hen af. Daarop heeft de politie het vuur geopend. Er zou ook één omstander gewond zijn geraakt bij het voorval. 

30.000 euro boete voor omkatten fipronileieren

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam een boete van 30.000 euro geëist tegen een eierenhandelaar uit Mijnsheerenland die op grote schaal eieren zou hebben voorzien van een vals herkomstnummer. De werkelijke herkomst van de eieren was onduidelijk. Een deel van de eieren had een te hoog Fipronil gehalte. “Het bedrijf heeft het vertrouwen van de samenleving in de sector een forse knauw toegebracht. Dit deden zij, kort nadat de sector in een enorm dal terecht was gekomen als gevolg van de Fipronil-affaire” zei de officier op zitting.

De opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) doorzocht het bedrijf in juni 2018. Er werden 280.000 (26 pallets á 10.800) ongestempelde eieren aangetroffen. De herkomst van de eieren was niet herleidbaar uit de administratie en de verdachte heeft hier niet over willen verklaren tegen de NVWA. Het OM vindt dit ernstig vanwege de veiligheidsrisico’s. Indien er iets mis blijkt te zijn met de eieren moeten de autoriteiten weten waar de eieren vandaan komen, zodat ze verdere verspreiding kunnen voorkomen.

Daarnaast heeft de eierenhandelaar de eieren volgens het OM proberen te voorzien van een kipnummer van een pluimveebedrijf uit het midden van Nederland. Dat pluimveebedrijf verklaarde nooit eieren te hebben verkocht aan de eierenhandel in Mijnsheerenland. Toch deed de verdachte lijken of ze daar vandaan kwamen. Op het bedrijf van de eierenhandelaar stond een eiersorteermachine aan die gekoppeld was aan eierstempelmachines. Nabij deze machines werden ruim 40.000 eieren aangetroffen die het valse kipnummer hadden gekregen. De eieren werden zo als het ware ‘omgekat’ alsof ze scharreleieren waren die van dat bedrijf in het midden van Nederland zouden zijn gekomen.

‘Vertrouwen in voedselveiligheid knauw door fraude’
De NVWA-IOD heeft monsters genomen uit de voorraad aangetroffen gestempelde en ongestempelde eieren. Uit de monsters bleek dat een aantal eieren een te hoog gehalte aan Fipronil bevatten. “Het valt verdachten zwaar aan te rekenen dat zij het de NVWA niet mogelijk hebben gemaakt het bedrijf dat de eieren werkelijk heeft aangeleverd te controleren op de Fipronil-besmetting” zei de officier van justitie op zitting: “Dat in een periode waarin de effecten van fipronil-affaire nog merkbaar waren.” De eieren waren vermoedelijk afkomstig van een bedrijf waar Fipronil is gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen onder meer bloedluis. Eieren die een te hoog gehalte aan Fipronil bevatten, moeten worden vernietigd: “Het heeft er de schijn van dat verdachten weinig gelegen is aan de voedselveiligheid. Verdachten hebben het mogelijk gemaakt dat deze eieren toch in de handel kwamen door ze te voorzien van een vals eiermerk.”

Het OM acht voor de onderneming een geldboete van 30.000 euro op de plaats. De officier eiste ook de verbeurdverklaring van de stempelmachines. “Zij zijn gebruikt voor de fraude met het betreffende eiermerk en uit het onderzoek is geen legaal gebruik van de machines duidelijk geworden.” Tegen de leidinggevende eist het OM een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een werkstraf van 160 uur. De rechtbank deed meteen uitspraak. De onderneming moet een boete van 30.000 euro betalen en de eiermachines werden verbeurd verklaard. De leidinggevende moet van de rechtbank 100 uur werkstraf verrichten met een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand als stok achter de deur.

30.000 euro boete voor omkatten fipronileieren (Foto ter illustratie: Pixabay)
30.000 euro boete voor omkatten fipronileieren (Foto ter illustratie: Pixabay)

NHL: Blackhawks geven Oilers pak slaag

De ijshockeyers van de Chicago Blackhawks hebben de Edmonton Oilers dinsdag in Canada een stevig pak slaag gegeven. De Blackhawks wonnen met 2-6, vooral dankzij een geweldige derde periode.

Erik Gustafsson zette de Blackhawks al binnen twee minuten op 0-1, maar dankzij Leon Draisaitl draaiden de Oilers het in ruim twee minuten tijd om: 2-1. De tweede periode leverde geen goal op, maar in de derde sloegen de Blackhawks toe.

In een tijdsbestek van nog geen vier minuten scoorden John Hayden, Dylan Strome, Patrick Kane en Drake Caggiula, waarna de Duitse olympische ster Dominik Kahun acht minuten voor tijd definitief de deur in het slot gooide: 2-6.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - New York Islanders 3-1
Buffalo Sabres - Minnesota Wild 5-4 SO
Florida Panthers - St. Louis Blues 2-3
New Jersey Devils - Los Angeles Kings 1-5
Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes 0-4
Washington Capitals - Vancouver Canucks 3-2
Montreal Canadiens - Anaheim Ducks 4-1
Tampa Bay Lightning - Vegas Golden Knights 2-3 SO
Nashville Predators - Arizona Coyotes 5-2
Winnipeg Jets - San Jose Sharks 2-3 OT
Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets 3-6
Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks 2-6

Oilers - Blackhawks (Bron: YouTube)

NBA: LeBron James lijdt zwaarste nederlaag uit carrière

Het was geen best avondje voor basketballer LeBron James. Met de Los Angeles Lakers ging de superster op bezoek bij de Indiana Pacers en hij kwam terug met de zwaarste nederlaag uit zijn illustere carrière: 136-94.

In het eerste kwart viel de schade nog mee, maar de Pacers vergrootten de voorsprong in het tweede kwart met zestien punten en bleven maar uitlopen. De ene na de andere driepunter ging erin, negentien in totaal, en een comeback zat er geen moment in voor James en zijn team.

Bojan Bogdanovic was uiteindelijk goed voor 24 punten en was bij de winnende ploeg zo de meest trefzekere speler, James kwam niet verder dan achttien punten.

Uitslagen NBA dinsdag
Charlotte Hornets - Los Angeles Clippers 115-117
Cleveland Cavaliers - Boston Celtics 96-103
Indiana Pacers - Los Angeles Lakers 136-94
New York Knicks - Detroit Pistons 92-105
Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves 108-106
Oklahoma City Thunder - Orlando Magic 132-122
Philadelphia 76ers - Toronto Raptors 107-119
Portland Trail Blazers - Miami Heat 108-118

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Redelijke loting Nederlandse schaatsers op dag 1 WK

Morgen gaat in de Duitse stad Inzell het WK afstanden van start. Vandaag is de loting voor de eerste dag geweest.

Tegen zes uur morgenavond start de 5.000 meter voor mannen. De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen treft in de tweede rit de Nieuw-Zeelander Michael. In de rit erop moet Jorrit Bergsma het opnemen tegen de Rus Mikhailov.

Sven Kramer treft in de zevende rit de Italiaan Ghiotti. Patrick Roest treedt in de laatste rit aan tegen de Duitser Patrick Beckertm, een rit na de Noor Sverre Lunde Pedersen die de Rus Semerikov als tegenstander heeft.

Morgen rijden de mannen ook de teamsprint waarin Nederland Polen treft.

De vrouwen rijden morgen de 3.000 meter. Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene, moet in de eerste  rit aan de bak tegen de Noorse Hagen. In de rit erop wederom een Nederlands-Noors onderonsje: Ireen Wüst stuit op Ida Njatun. In de zevende rit is de Japanse Sato de tegenstandster van Antoinette de Jong. Martina Sáblíková sluit de 3.000 meter af in een rit tegen de Wit-Russin Maryna Zuyeva.

Op de teamsprint treft Nederland de Italiaanse vrouwen.

'FC Nantes eist betaling van Cardiff City inzake transfer Sala'

FC Nantes eist naar verluidt geld van Cardiff City vanwege de transfer van Emiliano Sala naar de Premier League-club. De Argentijnse aanvaller vloog ruim twee weken geleden richting Engeland toen het noodlot toesloeg. Het toestel verdween van de radar en belandde in Het Kanaal. Cardiff City heeft nog geen geld overgemaakt, tot ergernis van de Franse club, zo meldt BBC Wales .

Sala had twee weken geleden afscheid genomen van zijn voormalig ploeggenoten bij Nantes toen hij aan boord ging van een Piper Malibu, die werd bestuurd door piloot David Ibbotson. Sindsdien is er geen teken van leven meer geweest van beide mannen. Zondag werd het wrak in Het Kanaal gevonden. Ook werd de aanwezigheid van een levenloos lichaam gemeld.

Cardiff City sloot een recorddeal met Nantes door zeventien miljoen euro als transfersom af te spreken. De club uit Wales heeft echter nog niet aan de eerste betaling voldaan, aangezien men eerst 'tevreden wil zijn met de documentatie', zo meldt het tv-station woensdagmiddag. Woensdagochtend is de berging van het lichaam begonnen.

Nantes dreigt met juridische stappen als er binnen tien dagen niet wordt betaald, aldus BBC Wales . Een bron bij Cardiff City zegt dat de club het contract gaat respecteren, maar dat er pas wordt betaald als alle feiten boven tafel zijn. Cardiff City zou verrast zijn door de eis van Nantes, mede omdat de autoriteiten momenteel bezig zijn bij het wrak.

Bokser Kovalev neemt wraak en pakt wereldtitel terug, Commey maakt gehakt van Chaniev

Voor het boksen gaan we, zoals wel vaker, weer even terug naar het weekeinde. In het Texaanse Frisco werd stevig gevochten, met in totaal drie wereldtitels die in drie gevechten op het spel stonden.

We beginnen met de Rus Sergey Kovalev (32-3) en de Colombiaan Eleider Alvares (24-0). Storm klopte Kovalev in augustus vorig jaar door hem in de zevende ronde drie keer tegen het canvas te slaan, waardoor de Colombiaan de WBO-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) pakte.

In Frisco wilde Kovalev wraak nemen en dat lukte: na twaalf ronden wezen alle drie juryleden Krusher aan als nieuwe wereldkampioen, een titel die hij vanaf 2013 al geruime tijd in handen had tot hij twee keer verloor van de inmiddels gestopte Andre Ward.

De Ghanees Richard Commey (27-2) vocht in het lichtgewicht (-61,2kg) om de vacante IBF-wereldtitel tegen de Rus Isa Chaniev (13-1) en dat duurde niet lang. Commey mepte Chaniev laat in de eerste ronde neer en herhaalde dat in de tweede ronde niet één, maar twee keer. Dat was genoeg voor de scheidsrechter, die er gelijk een einde aan maakte. Commey mag het in april waarschijnlijk al opnemen tegen de Oekraïner Vasiliy Lomachenko, regerend wereldkampioen bij de WBA en WBO.

Commey laat Chaniev kansloos (Bron: YouTube)

Oscar Valdez (24-0) uit Mexico verdedigde zijn WBO-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) voor de vijfde keer, dit keer met Carmine Tommasone (19-0) uit Italië als opponent. Dat werd vrij eenzijdig: Tommasone ging in de vierde ronde twee keer neer, kwam in ronde zes ook in aanraking met het canvas en werd ook in de zevende ronde neergeslagen. Voor de scheidsrechter was dat het teken om er een einde aan te maken en dus blijft Valdez ongeslagen wereldkampioen.

In Londen vocht Sergio Garcia (28-0) om de Europese titel in het superweltergewicht (-69,9kg) tegen de Brit Ted The Big Cheese Cheeseman (15-0). El Niño werd na twaalf ronden unaniem aangewezen als winnaar en mag zo langzamerhand mogelijk eens gaan dromen van een wereldtitelgevecht.

Lawrence Okolie (10-0) zette zijn vooralsnog indrukwekkende carrière voort door de Hongaar Tamas Lodi (20-11) in de derde ronde voor al de vierde keer tegen het canvas te slaan, waarna de scheidsrechter ingreep. De Brit pakte daarmee de continentale WBA-titel in het cruisergewicht (-90,7kg).

De continentale WBA-titel in het lichtzwaargewicht ging naar de Brit Craig Richards (13-1), die op knock-out won van landgenoot Jake Ball (12-1), zijn vierde KO-zege op rij.

Alberto Stegeman mag wel blijven bij SBS

Undercover in Nederland en Stegeman Op De Bres blijven de komende jaren bij SBS6 te zien. Alberto Stegeman blijft als presentator aan deze programma’s verbonden. Talpa Network en Alberto Stegeman zijn hiervoor in 2018 een nieuw contract aangegaan voor de jaren 2019 en 2020. Op 3 maart a.s. om 21.30 uur gaat alweer het volgende seizoen van Undercover in Nederland bij SBS6 van start. Later dit jaar volgt Stegeman Op De Bres.

Undercover in Nederland is de laatste jaren een begrip geworden op de Nederlandse televisie. Met de verborgen camera als het perfecte wapen worden allerlei duistere zaken ontmaskerd door Alberto Stegeman en zijn team. Vele strafbare feiten die overal en dagelijks onopgemerkt plaatsvinden, zijn door Undercover in Nederland blootgelegd. Ook in het nieuwe seizoen haalt Alberto zaken boven water die de verbazing te boven gaan.

Alberto Stegeman mag wel blijven bij SBS (Foto: Talpa)
Alberto Stegeman mag wel blijven bij SBS (Foto: Talpa)

Niki Terpstra kan titel Ronde van Vlaanderen verdedigen

Niki Terpstra mag op 7 april zijn titel verdedigen tijdens de Ronde van Vlaanderen. De organisatie van de Hoogmis heeft zijn ploeg Direct Énergie een wildcard gegeven. Ook het Corendon-Circus van Nederlands kampioen Mathieu van der Poel en Roompot-Charles mogen aan de start verschijnen.

Direct Énergie en Roompot-Charles zijn geen ploeg uit de WorldTour en hebben daardoor geen vast startbewijs voor de WorldTour-wedstrijden. Direct Énergie ontving eerder al een wildcard voor de komende editie van Parijs-Roubaix, de klassieker die Terpstra in 2014 won.

Van der Poel zijn ploeg en Roompot-Charles hebben op hun beurt ook te horen gekregen dat ze van start mogen in de Amstel Gold Race. Hij veroverde afgelopen zondag voor de tweede keer de regenboogtrui in het veldrijden. Van der Poel verlegt nu zijn aandacht naar de weg. De Brabander maakte vorig jaar al duidelijk dat hij klassiekers wil rijden in het voorjaar.

De Ronde van Vlaanderen gaf Cofidis, Sport Vlaanderen-Baloise, Vital Concept-B&B Hotels en Wanty-Gobert het recht om in De Ronde te mogen starten.

Geroemde chef-kok John Halvemaan (69) overleden

De bekende Amsterdamse chef-kok John Halvemaan is gisterochtend overleden. Hij was al een poosje ziek, maar de afgelopen weken verslechterde zijn situatie, zo meldt AT5. 

'Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van een van onze oprichters en nestors van de Dutch Cuisine, John Halvemaan', is te lezen op de Facebook-pagina van restaurantvereniging Les Patron Cuisiniers. 'Meer dan een halve eeuw was John, die als chef volledig autodidact was, met zijn hartstochtelijke passie voor het vak, zijn tomeloze energie en zijn bereidheid om heilige huisjes omver te trappen en buiten de gebaande paden te treden, een voorbeeld, inspirator en leermeester voor drie generaties Patrons.'

Less is more
Klanten, medewerkers en collega's kennen Halvemaan als 'een zeer eigenwijze, eigengereide maar leuke man'. 'Less is more' was zo'n beetje zijn lijfspreuk. Hoe simpeler het gerecht, hoe beter. 'Niet teveel doen, van getuttel op het bord hield hij niet.'

Buitenveldert
Halvemaan runde samen met zijn vrouw Esther restaurant Auberge op het Leidseplein en daarna La Rive in het Amstel Hotel. Eind jaren 80 kregen ze hun eigen zaak aan de Van Leijenberghlaan in Buitenveldert, die vorig jaar september -omdat hij ziek was- is verkocht. Het moderne pand, ontworpen door de bekende architect Alexander Bodon (die van de oude RAI), lieten ze zelf bouwen en had een terras aan het water van het Gijsbrecht van Aemstelpark.

Michelinster
Bij alle zaken kregen ze een Michelinster, restaurant Halvemaan had er één van 1991 tot 1997. John Halvemaan had een groot aanzien onder zijn collega's, hij experimenteerde veel met gerechten uit Azië in de tijd dat in Nederland vrijwel alleen nog maar Frans werd gekookt. Nu wel anders, maar in zijn vroege jaren kookte hij altijd alles al vers, toen was dat bijzonder. In oktober 2016 won Halvemaan, als eerste Nederlander, de prestigieuze Johannes van Dam-prijs, vanwege zijn bijdrage aan de gastronomie in Nederland.

Bijzonder mens
Op 14 oktober 1991 richtte Halvemaan samen met andere topkoks als Toine Hermsen, Cees Helder en Paul Fagel Les Patron Cousiniers op: 'John was een heel bijzonder mens die met zijn geliefde echtgenote Esther zijn eigen restaurant bouwde en tot een groot succes maakte. Zowel op het bord als in zijn leven streefde deze ooit zeer fanatieke karateka naar harmonie. Ontspanning vond hij in tai chi en kunst, maar bovenal achter de kachel. We prijzen ons gelukkig hem zo lang in ons midden te mogen hebben gehad. Het was een eer, een voorrecht en een groot plezier tot dezelfde club te mogen behoren als John'.

Ziekte
In 2015 werd bij Halvemaan prostaatkanker ontdekt. 'U heeft een vorm van prostaatkanker die niet te opereren is. We weten dat u eraan doodgaat meneer. Maar wanneer? Dat weten we niet', hoorde Halvemaan van de oncoloog. In een interview met Het Parool een jaar later zei hij daarover: 'Ik zat bijna een uur in die kamer, alleen met dat nieuws. Dat was zo... Dat kun je je niet voorstellen dat gevoel. Dat is afschuwelijk.' John Halvemaan is 69 jaar geworden.

Zes landen kandidaat voor WK hockey in 2022 en 2023

Australië, Duitsland, Maleisië, Nieuw-Zeeland, India en Spanje zijn kandidaat voor de volgende WK’s voor mannen en vrouwen in 2022 en 2023. Landen konden zich tot 31 januari aanmelden bij de internationale hockeyfederatie FIH. Op 14 juni maakt de FIH bekend waar de wereldkampioenschappen worden gehouden.

Al eerder onthulde de FIH de twee momenten waarop de WK’s worden gespeeld: in de zomer van 1 tot en met 17 juli 2022 en in de eerste maand van het jaar 2023 (13 tot en met 29 januari). Bij die vaststelling is rekening gehouden met het schema van de FIH Pro League. In welke maand de dames en heren spelen, is nog niet definitief. Dat wordt mede bepaald aan de hand van de locaties.

De Europese landen Duitsland en Spanje doen een gooi naar het WK in juli 2022. Duitsland wil het WK voor dames of heren, Spanje wil alleen het WK voor de mannen. Ook Maleisië wil in die periode het toernooi voor de mannen houden. Australië, India en Nieuw-Zeeland willen allemaal het vrouwentoernooi hosten in januari 2023. India wil ook opnieuw gastheer zijn van het het mannentoernooi, al lijkt die kans klein omdat afgelopen december het WK ook al in Bhubaneswar werd gehouden. De Oranje Heren behaalden daar zilver, de wereldtitel ging naar België. Het WK voor vrouwen was vorig jaar zomer in Londen. Daar wonnen de Oranje Dames.

Feyenoord in beroep na vuurwerkincident tegen PSV

Feyenoord gaat niet akkoord met het voorstel van de aanklager betaald voetbal om een thuiswedstrijd zonder publiek in Vak S te spelen. Die straf kreeg Feyenoord samen met een geldboete van 15.000 euro opgelegd, omdat er tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV eerder dit seizoen vuurwerk werd afgestoken in Vak S. De Rotterdammers vinden de straf te zwaar en laten de zaak voorkomen bij de tuchtcommissie. Inmiddels is de aanklager ook een onderzoek gestart naar het afsteken van vuurwerk tijdens het recente duel met Ajax.

"Feyenoord kan helaas niet ontkennen dat, ondanks controles op het meenemen van vuurwerk, vele oproepen in het verleden dit vooral niet te doen en ondanks het nadrukkelijk waarschuwen voor deze sancties, er toch supporters in het betreffende vak zitten die het afsteken van fakkels en vuurwerk nodig vonden", reageert de club in een statement op de officiële website.

Toch gaat Feyenoord dus in beroep. "Omdat de club van mening is dat zij vele maatregelen heeft genomen tegen vuurwerk en de straf buitenproportioneel is, aangezien vele supporters die niets met het vuurwerk te maken hebben gehad nu gestraft dreigen te worden doordat een klein deel van de aanwezigen zich niet aan de regels houdt."

Aangezien er dus nóg een straf dreigt naar aanleiding van de wedstrijd tegen Ajax, richt Feyenoord zich nogmaals tot de eigen aanhang. "Feyenoord doet opnieuw nadrukkelijk een oproep aan supporters zich in de toekomst nu echt te onthouden van het afsteken van vuurwerk en elkaar daar ook op aan te spreken."

Bestuur van FC Barcelona keurt ontwerp nieuwe shirt af

Het bestuur van voetbalclub FC Barcelona heeft het ontwerp voor een nieuw derde shirt afgekeurd. Het ontwerp van fabrikant Nike is overwegend wit van kleur en dat wordt in Catalonië geassocieerd met aartsrivaal Real Madrid.

Het ontwerp heeft wit als basiskleur met daarop het kruis van Sant Jordi, de Catalaanse beschermheilige. Het rode kruis is ook verwerkt in de vlag van de club. Vanwege de witte kleur heeft het bestuur niet ingestemd met het ontwerp.

Vanavond speelt Barcelona tegen de aartsrivaal uit Madrid in de halve finale van de Copa del Rey.

Politie door het stof na tonen onschuldige vrouw in Team West

De politie biedt op haar website haar excuses aan, nadat er dinsdagavond 5 februari via het opsporingsprogramma Team West verkeerde camerabeelden zijn uitgezonden. In de uitzending werd aandacht besteed aan die diefstal van een pinpas op het Weteringplein in Den Haag op vrijdag 21 september 2018. Niet veel later werd er met diezelfde pas bij een drogisterij in Rijswijk gebruikt. 

De politie vorderde de camerabeelden van de drogisterij en kreeg deze ook. Over het tonen van beelden van verdachten in het openbaar zijn strikte afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie, zo legt de politie uit. Uit onderzoek is achteraf gebleken dat de vrouw die op de foto's getoond werd en die ook op politie.nl stonden, helemaal niets met de zaak te maken had. Toen dat bekend werd zijn direct alle beelden van alle (officiële) opsporingskanalen verwijderd.

Volgens de politie heeft er inmiddels een persoonlijk gesprek plaatsgevonden tussen de rechercheurs en de vrouw en haar familie. In dat gesprek zijn excuses aangeboden en is er gesproken over de impact die het op je kan hebben als onschuldig in beeld wordt gebracht als verdachte. Ook hebben ze de vrouw uitgelegd hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan. De politie besluit het bericht met de mededeling dat ze de gang van zaken betreurt.

24 jaar en TBS geëist in hoger beroep Groninger moorden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een forse gevangenisstraf geëist tegen de man die verdacht wordt van twee moorden in Groningen. Wat het OM betreft wordt de verdachte een gevangenisstraf van 24 jaar opgelegd in combinatie met tbs met dwangverpleging. Tevens heeft het OM gevorderd dat, wanneer het hof geen tbs aan verdachte oplegt, de verdachte wordt veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar.

Aanhouding van de zaak
De zaak werd in april 2018 al eens in hoger beroep behandeld. Het OM eiste toen onder meer tbs met dwangverpleging. De advocaat van de verdachte vroeg vervolgens om contra-rapportage over de geestelijke gesteldheid van de verdachte. Het gerechtshof stemde daar mee in en hield verdere behandeling van de zaak aan.

Drie deskundigen hebben vervolgens aanvullend gerapporteerd over het gedrag van verdachte en zij zijn op 6 februari 2019 ter zitting over hun conclusies gehoord. Het OM en de verdediging hebben vervolgens opnieuw op de zaak gereageerd. Hoewel het OM de verdachte volledig toerekeningsvatbaar acht meent het OM ook dat de man, die op één dag en zonder duidelijke aanleiding tot twee levensdelicten in staat is geweest, niet onbehandeld mag terugkeren in de samenleving.

Twee slachtoffers
De verdachte zou op 18 januari 2013 los van elkaar een 66-jarige vrouw en een 71-jarige man hebben gewurgd. Daarna is het lichaam van de man in brand gestoken. De feiten speelden zich af in de huizen van de slachtoffers aan de Oliemuldersweg en aan de Waldeck Pyrmontstraat in Groningen.

De rechtbank in Groningen veroordeelde de man eerder tot 20 jaar gevangenisstraf vanwege twee maal doodslag. Tegen dat vonnis gingen zowel het OM als verdachte in hoger beroep.

Standpunt in hoger beroep
Het OM vindt dat moord kan worden bewezen in het geval van de omgebrachte man, omdat verdachte voldoende tijd heeft gehad voor beraad. “De geweldhandelingen zijn bovendien zodanig zwaar en ernstig dat die vol opzet op de dood opleveren”, aldus advocaat-generaal Den Hollander in zijn requisitoir.

In het hoger beroep zijn volgens het OM geen resultaten naar voren gekomen die in het voordeel van verdachte spreken. Daarnaast is de advocaat-generaal niet te spreken over de houding van verdachte in het proces. “Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor het feit dat hij twee mensen heeft gedood. Het niet nemen van verantwoordelijkheid maakt die feiten, óók in de richting van de nabestaanden, nog eens des te erger en onverteerbaarder.”

Het hof doet uitspraak op 6 maart 2019.

OM eist boete voor uitvoeren onderdelen nucleaire installatie naar Iran

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Amsterdam een boete van 20.000 euro geëist tegen Precision Equipment B.V. voor het twee maal opzettelijk uitvoeren van gesanctioneerde goederen naar Iran. Het gaat om afsluitringen gemaakt van Viton en polytetrafluorethyleen (PTFE). Voor de uitvoer van de ringen naar Iran is een vergunning nodig: “De ringen kunnen een bepaalde druk aan en ze kunnen bepaalde chemicaliën verdragen. Dat maakt ze van cruciaal belang voor de nucleaire industrie.” Tegen de leidinggevende eist het OM een werkstraf van 160 uur waarvan de helft voorwaardelijk.

Uit onderzoek door het Team Precursoren, Strategische goederen en Sanctiemaatregelen (Team POSS) van de Douane blijkt dat Precision Equipment B.V. twee maal een zending ringen heeft gestuurd naar Iran. De eerste maal, op 10 juni 2016 betrof het een zending van 8 ringen van het materiaal PTFE. De tweede maal, omstreeks 16 december 2016, betrof het een zending met daarin 5 ringen van het materiaal Viton. De ringen kunnen gebruikt worden in de nucleaire industrie, daarom is een vergunning noodzakelijk.

In beide gevallen wist de verdachte volgens het OM dat hij een vergunning had moeten aanvragen voor de uitvoer naar Irak. Bij de eerste zending had hij ook een vergunning aangevraagd, maar die werd geweigerd. Dit omdat er onvoldoende waarborgen waren dat de ringen uitsluitend gebruikt zouden worden voor civiele doeleinden. De verdachte meldde dit vervolgens aan de koper: “Apparently it is a blacklisted company and we cannot get export license. We have to find another shipping way.” Precision verstuurde de ringen vervolgens toch naar het bedrijf in Iran.

Ernstige feiten
“Het gaat hier om ernstige feiten” zei de officier op zitting: “Internationaal zijn er sancties opgelegd aan Iran wegens het onder meer weigeren inzage geven in nucleaire programma. Vele landen hebben zich hieraan geconformeerd.” Ook al was verdachte ervan overtuigd dat de afnemers de ringen niet zouden gebruiken voor foute doeleinden, dat maakt nog niet dat hij de ringen mocht versturen zonder de benodigde vergunning. “Sancties als deze hebben alleen nut als alle partijen zich hieraan houden. Er komt geen druk op Iran, als bedrijven toch handel blijven drijven.” Uit het dossier blijkt volgens het OM dat verdachte heel goed wist wat de regels waren, maar deze doelbewust heeft genegeerd en zelfs opzettelijk heeft willen omzeilen.

Dat neemt het Openbaar Ministerie verdachten kwalijk: “Met de uitvoer zonder vergunning wordt de Nederlandse overheid de kans ontnomen om te controleren welke militaire goederen uit Nederland waarheen gaan. Het uitvoeren van deze goederen zonder vergunning ondermijnt daarmee de Nederlandse staat.” Tegen het bedrijf eiste het OM een boete van 20.000 euro. De leidinggevende hoorde een werkstraf van 160 uur waarvan de helft voorwaardelijk tegen zich eisen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Eerste zege voor Van der Poel na behalen WK-titel

Mathieu van der Poel heeft woensdag de Parkcross in Maldegem gewonnen. Voor de kersverse wereldkampioen is dit de 28e zege van het seizoen. Bij de vrouwen won Denise Betsema.

Drie dagen na het WK stond in het Belgische Maldegem de traditionele Parkcross op het programma. Lange tijd reed een groep van vier renners aan kop: Van der Poel, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts. Wout van Aert schoot bij de start uit zijn klikpedaal en speelde in het vervolg van de wedstrijd geen rol van betekenis.

Na een eerdere poging van Van der Poel om weg te rijden bij zijn medevluchters lukte dat in de voorlaatste ronde pas definitief. Aerts verloor de aansluiting bij Van der Haar en Vanthourenhout na een valpartij. Het podium leek daarmee vast te liggen echter in de laatste bocht voor de finish ging Van der Haar onderuit en daardoor ging de derde plaats alsnog naar Belgisch kampioen Aerts.

Bij de vrouwen won Betsema. In de slotfase reed de Nederlandse weg bij medevluchtster en teamgenote Laura Verdonschot. Annemarie Worst eindigde op de derde plaats.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. David van der Poel (NED)
6. Eli Iserbyt (BEL)
7. Michael Boros (CZE)
8. Wout van Aert (BEL)
9. Tom Meeuse (BEL)
10. Felipe Orts (SPA)

Uitslag vrouwen
1. Denise Betsema (NED)
2. Laura Verdonschot (BEL)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Yara Kastelijn (NED)
5. Alice Maria Arzuffi (ITA)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Katie Compton (USA)
8. Ellen Van Loy (BEL)
9. Rebecca Fahringer (USA)
10. Manon Bakker (NED)

Customization en endgame in Anthem

Electronic Arts en BioWare hebben een nieuw dagboek online gezet waar in wordt gegaan op customization en endgame van de game Anthem.

Deze gameplayvideo toont je eerste verhaal in Anthem, samen met personalisatie en een blik op de groeiende wereld en de endgame content. Game Director Jonathan Warner leidt je door enkele van de contracten, Strongholds en endgame die je voortdurend nieuwe uitdagingen zullen bieden om je vaardigheden te testen.

Anthem komt voor het plebs 22 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Als je een EA Access of Origin Access Basic abonnement hebt dan kun je vanaf 15 februari al tien hele uren spelen. Alleen Origin Access Premier abonnees mogen vanaf 15 februari onbeperkt aan de gang met de game.

Etrian Odyssey Nexus is beschikbaar op 3DS

Etrian Odyssey Nexus is nu beschikbaar voor de Nintendo 3DS. Begin met het creëren van je eigen party met veel keuze in klassen, inclusief de gloednieuwe Hero-klasse, en ga op reis naar het cryptische continent Lemurië.

In Etrian Odyssey Nexus ontmoet je vele personages, waaronder een aantal bekende gezichten die oude fans zeker zullen herkennen van hun eerdere avonturen. In Etrian Odyssey Nexus zijn er nog meer klassen, personages, gameplaysystemen en labyrinten dan in elk ander spel van de serie. Je kunt kiezen uit 19 speelbare klassen om door de dungeons heen te komen. Het spel is geschikt voor nieuwkomers en veteranen. Door de mogelijkheid om te wisselen tussen vier verschillende moeilijkheidsgraden, auto-mapping instellingen en een groot op zich staand verhaal, is er voor elk wat wils.

De character designer Yuji Himukai, monster designer Shin Nagasawa en componist Yuzo Koshiro zijn bij elkaar gekomen om te zorgen voor een waardig laatste deel van de serie op de Nintendo 3DS. Hierna gaan de makers over op een nieuwe console of handheld, maar daar is nog niets over bekend.

Assassin's Creed III Remastered komt eind maart uit

Assassin’s Creed III Remastered is vanaf 29 maart 2019 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Het spel is gratis inbegrepen in de Assassin’s Creed Odyssey Season Pass, maar is tevens los verkrijgbaar, zowel fysiek als digitaal.

Assassin’s Creed III Remastered ondersteunt 4K en HDR (High Dynamic Range) voor Playstation 4 Pro, Xbox One X en pc. Daarnaast beschikt deze editie over textures van hogere resolutie, een nieuwe grafische engine, verbeterde gameplayelementen en meer. Het bevat de volledige game, de singleplayermissies Benedict Arnold en Hidden Secrets, the Tyranny of King Washington en nog een game: Assassin’s Creed III Liberation Remastered.

In Assassin’s Creed III Remastered kruip je in de huid van Connor, een meester Assassin geboren in het Amerika van de 18e eeuw. Terwijl de bloederige revolutie dichterbij komt, wordt Connor belaagd door een krachtige groep anti-revolutie strijders die zelf de macht zoeken over alle dertien kolonies. Geschokt door de verwoesting, komt Connor in actie. Een decennialange reis op zoek naar vrijheid staat op het punt van beginnen.

In Tyranny of King Washington ontdek je een alternatieve geschiedenis waarin een van Amerika’s grootste helden, George Washington, valt voor de verleiding van oneindige macht. De nieuwe koning is geboren en zijn heerschappij raakt iedereen. De speler moet de vrijheid in het land terugbrengen door deze tiran, zijn oude kameraad, te onttronen.

In Assassin’s Creed III Liberation Remastered volg je het verhaal van Aveline, die strijdt voor haar volk en vrijheid tegen het Spaanse leger. Aveline is een vrouw vol overtuiging die gelooft dat zij haar stad New Orleans van de ondergang kan redden. Volg Aveline in haar epische reis van de drukke straten van New Orleans naar vervloekte voodoomoerassen en eeuwenoude Mayaruïnes.

30 maanden celstraf voor verkrachting in asielzoekerscentrum

De rechtbank veroordeelt een 27 jarige man uit Macedonië tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 5.000 euro. De man maakte zich schuldig aan het verkrachten van een medebewoonster in het asielzoekerscentrum in Nijmegen.

Dit strafbare feit vond plaats op 11 juli 2016. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij alleen oog heeft gehad voor zijn eigen gevoelens van lust en frustratie. Daarbij hield hij geen rekening met de gevolgen voor het slachtoffer. Voor het slachtoffer is het AZC een plek waar ze zich veilig zou moeten voelen. Met het handelen van de man is een grote inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer. Ook roept de verkrachting gevoelens van afschuw, verontwaardiging en onveiligheid op in de maatschappij. 

Ongewenst vreemdeling
De straf valt lager uit dan de 42 maanden celstraf die door de officier van justitie is geëist. Dit komt omdat de rechtbank rekening houdt met het feit dat de man ongewenst vreemdeling is verklaard en daarom hoogst waarschijnlijk niet in aanmerking zal komen voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling. De tijd die de man al in voorarrest heeft doorgebracht zal op de gevangenisstraf in mindering worden gebracht.

Thomas richt zich volledig op Tour de France en slaat Giro d'Italia over

Geraint Thomas doet dit jaar definitief niet mee aan de Giro d'Italia. De Brit van team Sky richt zich volledig op de Tour de France. "Het was verleidelijk, maar ik wil mijn kansen op een goede prestatie in de Tour niet in gevaar brengen. Als titelverdediger wil ik topfit aan de start te verschijnen", liet Thomas aan de BBC weten.

Eerder liet ploeggenoot Chris Froome al weten dat hij zich volledig richt op de Tour de France. Froome won de Tour de France al vier keer en hoopt op een vijfde zege komende zomer, terwijl Thomas zijn titel hoopt te verlengen in Frankrijk. Egan Bernal is aangewezen als kopman voor de Ronde van Italië. Vorig jaar was de jonge Colombiaan van team Sky nog een belangrijke knecht voor zowel Thomas als Froome.

De 102e editie van de Giro d’Italia start 11 mei met een 8,2 kilometer lange klimtijdrit in Bologna.

Thomas richt zich volledig op Tour de France en slaat Giro d'Italia over (Pro Shots / Action Images)
Thomas richt zich volledig op Tour de France en slaat Giro d'Italia over (Pro Shots / Action Images)

17-jarige Nederlander op dubieuze gronden vast in Spanje

De 17-jarige Charly T. zit al een halfjaar vast in een Spaanse jeugdgevangenis. De gronden waarop zijn dubieus te noemen, hij lijkt slachtoffer van nieuw beleid van de Spaanse regering. 

T. wordt verdacht van aanranding van twee Britse meisjes, van 12 en 14 jaar oud. Op een avond zouden de drie bij het zwembad de nodige glazen wodka hebben gedronken, volgens de meiden heeft T. stiekem wodka in hun cola gedaan. Maar T. zegt dat van tevoren was afgesproken dat hij de drank mee zou nemen en de dames de glazen. Tijdens die avond zou hij de meisjes hebben betast. Ook wordt hij er van verdacht zijn penis in de mond van een van de meisjes te hebben willen stoppen. Na afloop, dat zou volgens de Spaanse justitie 's ochtends om 10 uur zijn geweest, zou hij de dames hebben achtergelaten bij het zwembad. T. ontkent de betasting van de oudste niet, maar volgens hem is dat gebeurd met wederzijdse instemming. Familie van T. denkt dat de meisjes bij terugkomst op hun hotelkamer een smoesje nodig hadden om hun nachtelijke afwezigheid te verklaren bij hun ouders. Zij denken dat dit verhaal daar is ontstaan en een eigen leven is gaan leiden.

Het eerste probleem in de zaak is echter het bewijs. De zaak is volledig gebaseerd op de verklaringen van de Britse meisjes, die verklaringen zijn afgelegd toen de twee nog in staat van dronkenschap verkeerden. Andere getuigen zijn er niet. De broer van T., die hem die avond ophaalde bij het zwembad, zegt dat hij op dat moment niks vreemds heeft gezien. "Charly werd destijds door zijn broer opgehaald bij het zwembad, want we gingen terug naar Nederland", zei vader Marco daar al eerder over. "Hij zag hem heel normaal afscheid nemen van die meiden. Amicaal, geen tranen, geen stress. Zijn broer heeft daarover een verklaring willen afleggen bij de openbaar aanklager. Maar die wilde dat niet." Daarnaast is van belang dat op de lichamen van de meisjes geen sporen van agressie zijn aangetroffen. 

Daarnaast is het verhaal van de meisjes ook niet al te overtuigend. Zo zou T. op de grond hebben gelegen en zaten de dames volgens hun verklaring bovenop hem. Hoe kan er dan nog sprake zijn van dwang, vraagt kamp-Charly zich af. Op dit punt is tijdens het verhoor slecht doorgevraagd zeggen zij. Ook is de telefoon van Charly niet uitgelezen door de politie, terwijl hij zegt dat daarop te lezen is dat er vooraf afspraken zijn gemaakt over de drank. 

Naast het bewijs laat ook de Spaanse procesgang te wensen over, volgens de Nederlandse advocaat van T., Rachel Imamkhan, zijn er onder meer fouten gemaakt bij het vertalen tijdens politieverhoren. "Dan wordt bijvoorbeeld gezegd dat de fles wodka kapotging, maar vertaald wordt dat de fles werd leeggedronken", aldus Imamkhan. Bovendien zit T. vast in een omgeving waar alleen maar Spaans wordt gesproken, logisch maar wel erg beklemmend voor een minderjarige. 

De Nederlandse kinderombudsman Margrite Kalverboer, spreekt schande van de situatie. Volgens haar zijn de omstandigheden waaronder T. vastzit zeer slecht voor zijn ontwikkeling. Er is een internationaal verdrag dat het in dit soort situatie mogelijk maakt om verdachten tijdelijk, eventueel met flinke toezichtsmaatregelen, in vrijheid te stellen in hun thuisland. Maar Spanje weigert daaraan mee te werken ondanks verzoeken daartoe van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij beschouwen T. als vluchtgevaarlijk, een motivatie daarvoor ontbreekt. Evenals een reden waarom de maatregelen zoals die in Nederland mogelijk zijn, zoals een reisverbod en een meldplicht, niet afdoende zouden zijn.

De verdediging eist inmiddels dat de Nederlandse staat een vertrouwensadvocaat op de zaak zet. Dat is een advocaat die in opdracht van de Nederlandse regering onderzoekt of de lokale rechtsgang wel deugt. Een zwaar middel, zeker tegen een EU-land. Buitenlandse zaken onderzoekt inmiddels wel of dit middel moet worden ingezet. Maar het lijkt nog te vroeg, hoewel de eis van de aanklager bekend is, 4 jaar cel en 1 jaar ondertoezichtstelling, moet het feitelijke proces nog beginnen. Normaliter worden vertrouwensadvocaten pas ingezet als het proces is afgerond. 

Wat wel van belang is in dit kader is dat de regering van Spanje recentelijk heeft aangekondigde strenger te zullen gaan optreden tegen zedendelicten, dit na een reeks van protesten. Het thema is dan ook veel in de belangstelling in het land. Het heeft er de schijn van dat T. slachtoffer is geworden van die situatie. 

Boasson Hagen wint openingstijdrit Ronde van Valencia; Van Emden vijfde

Edvald Boasson Hagen heeft de openingstijdrit van de Ronde van Valencia gewonnen. De Noor van Dimension Data reed op het 10,2 lange parcours met in de laatste 600 meter een beklimming van gemiddeld 9% de snelste tijd. Boasson Hagen is ook de eerste leider in de Spaanse rittenkoers.

Boasson Hagen zette een tijd neer van twaalf minuten en 55 seconden en was daarmee vijf seconden sneller dan de Bask Ion Izagirre. Tony Martin, de nieuwe aanwinst van Jumbo-Visma, kwam zeven seconden te kort voor de overwinning en moest genoegen nemen met een derde plaats.

Naast Martin had Jumbo-Visma met Jos van Emden nog één renner in de top vijf van de daguitslag. De Nederlandse tijdritspecialist werd op tien seconden.

Vandaag volledige release Astroneer

Astroneer heeft vandaag zijn 1.0-update uitgegeven en is daarmee vanaf vandaag uit early access.

Astroneer is een science fiction-adventure game dat vooral draait om het verkennen van vele afgelegen planeten. Verzamel mineralen en andere grondstoffen om je basis uit te breiden en steenrijk te worden. Via een drop-in/drop-out systeem is de game in co-op met vier spelers te spelen, maar het is wel belangrijk om je vrienden niet uit het oog te verliezen...

Astroneer was al meer dan een jaar speelbaar via early access en Xbox Game Preview. De game is vanaf vandaag volledig uit voor Steam en Xbox One. De game ondersteunt Xbox Play Anywhere, waardoor je met een eenmalige aankoop de game op zowel pc als Xbox One kan spelen.

Verbeek (62) zet volgens voetbalbond Oman punt achter lange carrière

Pim Verbeek is naar verluidt geen coach meer. De voetbalbond van Oman meldt via de officiële kanalen dat de Nederlander stopt bij de nationale ploeg. Ook wordt er gemeld dat Verbeek na ruim dertig jaar in het trainersvak definitief zou gaan stoppen. Het dienstverband bij Oman zou dus de laatste klus zijn geweest voor de 62-jarige Rotterdammer.

De voetbalbond meldt dat Verbeek zelf zijn ontslag indiende, naar verluidt vanwege persoonlijke omstandigheden. Verschillende bestuurders zijn toen in een spoedberaad om de tafel gegaan. In de bespreking is besloten het vertrek van de Nederlander te accepteren. "Verbeek heeft zijn dankbaarheid en waardering uitgesproken naar de voetbalbond, de technische staf en de spelers", zo klinkt het.

Verbeek werd in januari met Oman uitgeschakeld in de Azië Cup. Het land uit het Midden-Oosten verloor in de achtste finales in Abu Dhabi met 2-0 van Iran. Verbeek was eerder actief bij onder meer Feyenoord, De Graafschap en Fortuna Sittard. Ook was de Rotterdammer bij verschillende landen werkzaam, zoals bij Zuid-Korea, Australië en Marokko.

GVB stopt met bontkragen in folders

Een opvallende mededeling van het GVB vanmiddag: het Amsterdamse vervoersbedrijf stopt met 'afbeeldingen waar reizigers zich aan kunnen storen'. Directe aanleiding was een opmerking van een reiziger, zo meldt AT5. De reiziger wees op een foto in een folder waarop een man te zien is die een jas met bontkraag draagt. 'Mogelijk was het echt bont. Gezien het merk is dat niet uit te sluiten', schrijft het GVB.

'We zullen er bij de nieuwe folder van maart goed op letten geen afbeeldingen te gebruiken waar reizigers zich aan kunnen storen', aldus het GVB. Op de folder van volgende maand staat een vrouw met een hond. Het is nog onbekend of er Amsterdammers zullen zijn die zich hier aan kunnen storen.  

Amerikaanse stierkikker succesvol uitgeroeid - waakzaamheid geboden

Er zijn in 2018 in Nederland geen Amerikaanse stierkikkers - ook wel Amerikaanse brulkikkers genoemd - waargenomen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De uitroeiingsactie in de jaren 2010-2015 in het Limburgse Baarlo is daarmee succesvol afgerond.

Langs de grens tussen Noord-Brabant en Vlaanderen blijft waakzaamheid geboden. De populatie in Vlaanderen is ondanks de bestrijdingsmaatregelen die daar zijn uitgevoerd nog niet uitgeroeid. Hierdoor blijft het mogelijk dat de Amerikaanse stierkikker zich opnieuw in Nederland vestigt.

Vroegtijdige signalering
Het onderzoek van RAVON is onderdeel van een early warning system voor de Amerikaanse stierkikker langs de grens tussen Noord-Brabant en Vlaanderen. Doel ervan is het vroegtijdig signaleren of exemplaren van de Amerikaanse stierkikker zich vanuit de Vlaamse populatie in Nederland vestigen. Het onderzoek in 2018 was ook een laatste controle om te verifiëren of de bestrijdingsactie in het Limburgse Baarlo succesvol is geweest.

Het rapport ‘Surveillance Amerikaanse stierkikker (brulkikker) 2018’ is te lezen op de site van de NVWA. De Amerikaanse stierkikker is een invasieve exoot, die een sterk negatieve invloed kan hebben op inheemse amfibieën door competitie en predatie. De Amerikaanse stierkikker is in meer dan 40 landen wereldwijd geïntroduceerd en heeft in veel landen bewezen zich snel te kunnen aanpassen en uitbreiden. De kikker staat op de Europese Unielijst van schadelijke invasieve exoten en mag daardoor niet meer worden verhandeld.

De vijf en de eisen van het Openbaar Ministerie

Ze tooien zich met stoere bijnamen als ‘Rambo’ en ‘Tony Montana’. Maar de verdenkingen tegen hen zijn minder stoer. Want de vijf jonge mannen uit Gouda mikten als slachtoffers voor hun inbraken bij voorkeur op ouderen en andere hulpbehoevenden. Volgens het OM braken zij eind 2017 in vijf weken tijd in 31 woningen in door het hele land. Vandaag eisten de officieren van justitie celstraffen tot negen jaar tegen hen: “Er is maar één remedie om de samenleving tegen deze vijf te beschermen. En dat is een zo lang mogelijke gevangenisstraf.”

De vijf hadden een vaste werkwijze wanneer zij in wisselende samenstellingen op dievenpad gingen. De 22-jarige ‘Rambo’ was er altijd bij, zorgde voor de auto en pikte daarmee de anderen ’s avonds op. Vervolgens reden ze weg uit Gouda en sloegen toe in plaatsen door het hele land die dicht bij de snelweg lagen, vaak meerdere keren per nacht.

Ze speurden daarbij naar woningen met sleutelkluizen bij de voordeur. Dergelijke sleutelkluizen worden gebruikt als er mensen wonen die afhankelijk zijn van zorg. Met een cijfercode gaan ze open zodat een hulpverlener de sleutel kan pakken en naar binnen kan.

Sleutelkluizen
De verdachten hadden uiteraard heel andere plannen. Zij braken volgens het OM de sleutelkluizen open en verschaften zich met de sleutel toegang tot de woning, op zoek naar buit. Daarbij zetten ze het hele huis op zijn kop, tot in de slaapkamers aan toe. Het maakte ze ook niet uit als de mindervalide bewoners daarbij wakker werden.

Zoals in Hoogeveen waar een bejaarde vrouw in het holst van de nacht plots merkte dat er twee mannen naast haar bed stonden. Die schenen met zaklantaarns in haar gezicht en vroegen waar haar portemonnee lag. Ook een oudere man uit Reeuwijk werd wakker van een krakend geluid en zag een man in zijn slaapkamer. Die zei vervolgens dat hij van de politie was en een alarm had gekregen. En een 88-jarige mevrouw uit Beilen schrok wakker, maar deed uit angst alsof ze sliep, terwijl een van de mannen haar nachtkastje doorzocht. “Op dat moment was ik erg bang; dat is niet te omschrijven”, zo verklaarde ze later aan de politie.

Zusjes
En dan waren er twee zusjes uit Waalre die alleen thuis waren. Om vier uur ’s ochtends hoorde de een de trap kraken en appte dat aan de ander. Vijf minuten later hoorden ze een auto wegrijden. Daarna ontdekten de zusjes dat ze slachtoffer waren geworden van een inbraak. Terwijl zij in bed lagen, was het huis overhoop gehaald en onder meer een MacBook gestolen.

De inbrekers mikten ook op vakantiegangers. Dat deden ze door via de brievenbus foto’s te nemen van de deurmat. Lag daar post op, dan was dat voor hen een teken dat er niemand thuis was. Talloze van deze foto’s zijn aangetroffen op de telefoons van verdachten.

Baken
De zaak kwam aan het rollen doordat ‘Rambo’ in september 2017 als verdachte opdook in twee inbraken, te weten in Spankeren (op de Veluwe) en Reeuwijk. In beide gevallen stond de auto van de inbrekers op zijn naam. Dat was voor politie en OM aanleiding om naar hem een onderzoek te starten, een baken onder zijn auto te plaatsen en hem te observeren. Vervolgens kwamen ook de andere verdachten in beeld.

Wat het OM betreft, is er voor bijna alle inbraken voldoende bewijs tegen de verdachten. De gegevens van het baken en hun telefoons plaatsen de verdachten op de plek van de inbraken. Er zijn camerabeelden van tankstations waar zij ’s nachts stopten, tapgesprekken en de genoemde deurmatfoto’s. In een aantal zaken is een deel van de buit teruggevonden.

Dierbare sieraden
De omvang van de schade is voor het OM lastig in te schatten omdat niet alle slachtoffers die hebben ingebracht in de strafzaak. Maar die moet vele duizenden euro’s omvatten. Het gaat daarbij niet alleen om geld en elektronica maar ook vaak om sieraden die de slachtoffers herinnerden aan dierbare overledenen.

De verdachten zelf doen er het zwijgen toe of komen met ongeloofwaardige verklaringen die hun nachtelijke aanwezigheid in de buurt van de plaatsen-delict moet verklaren. Zoals midden in de nacht je vrienden trakteren op een rondje door het land ‘om hen Nederland te laten zien’.

Verborgen ruimte
Alle vijf hebben ze niet of nauwelijks scholing en ook geen werk. In tapgesprekken spreken ze wel over ‘werk’ maar dan bedoelen ze inbreken. En inderdaad gingen ze daarbij ervaren te ‘werk’, gezien het grote aantal inbraken in korte tijd. Ze beschikten bovendien over een auto met een verborgen ruimte. Daarin zijn een breekijzer en twee grote schroevendraaiers aangetroffen en spullen om te testen of iets echt goud is.

Voor het OM gaan de gepleegde woninginbraken de ernst van een gemiddelde inbraak ver te boven. “In veel zaken gaat het om kwetsbare slachtoffers”, aldus de officier van justitie. “Bejaarden, die slecht horen, die niet zelf uit bed kunnen komen, gehandicapt zijn. Die doodsangsten hebben uitgestaan toen er iemand naast hun bed stond.” Zorgelijk is dat de verdachten geen enkele blijk geven van inzicht of spijt. De kans op herhaling acht zij dan ook ‘levensgroot’: “Er is maar één remedie om de samenleving tegen deze vijf te beschermen. En dat is een zo lang mogelijke gevangenisstraf”.

Forse strafeisen
De twee officieren van justitie kwamen dan ook met forse strafeisen tegen de verdachten. Tegen de 22-jarige Gouwenaar die bij alle inbraken reed (‘Rambo’), eisten zij negen jaar cel en tegen een 22-jarige Gouwenaar (‘Tony Montana’) acht jaar cel. Een 25-jarige Gouwenaar hoorde zes jaar cel tegen zich eisen, een 22-jarige Gouwenaar 54 maanden cel en een 23-jarige Gouwenaar 40 maanden cel (waarvan 10 voorwaardelijk). De eisen varieerden, afhankelijk van het aantal inbraken waarvan de mannen verdacht werden en eerdere veroordelingen.

Agenten mochten wapen gebruiken tegen vluchtende verdachten

Leden van het arrestatieteam van de Koninklijke Marechaussee hebben bij een aanhouding in Limburg op 11 oktober 2017 hun dienstwapen rechtmatig gebruikt. Deze conclusie trekt het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland, dat leiding gaf aan het onderzoek door de Rijksrecherche. Op 11 oktober 2017 vond er in Limburg een politieactie plaats. Aanleiding was informatie die was binnen gekomen over een op handen zijnde vluchtpoging van Benaouf A. uit de Penitentiaire Inrichting in Roermond. Hierbij zou mogelijk een helikopter worden ingezet.

Tijdens de aanhouding van de twee verdachten die betrokken zouden zijn bij de ontsnappingspoging, heeft een achtervolging plaats gevonden in de buurt van Roermond. Hierbij is door leden van het arrestatieteam geschoten op de auto met hierin de twee verdachten. De verdachten wisten te ontkomen. Na wederom een achtervolging zijn zowel de bijrijder als de bestuurder kort na elkaar uit de auto gestapt. Bij de aanhouding van de bestuurder zijn diverse schoten gelost. Jaouad A. is daarbij gewond geraakt en aan zijn verwondingen overleden. De bijrijder is ongedeerd gebleven bij zijn aanhouding.

Het OM is van oordeel dat hier sprake was van een aanhoudingssituatie, zodat het dienstwapengebruik getoetst moet worden aan de Ambtsinstructie. Uit de ambtsinstructie volgt dat politiemensen hun dienstwapen mogen inzetten als er informatie is dat de verdachte die zij willen aanhouden over een wapen beschikt en dit mogelijk zal gebruiken. Ook mag het dienstwapen ingezet worden tegen personen die dreigen te ontvluchten, terwijl ze verdacht worden van een ernstig strafbaar feit. Beide situaties deden zich hier voor.

Daarnaast concludeert het OM dat het arrestatieteam eerst heeft geprobeerd om de aanhouding op een andere, minder ingrijpende manier te bewerkstellingen. Alles tegen elkaar afwegend is het OM van oordeel dat de leden van het arrestatieteam rechtmatig hebben gehandeld. Zij zullen niet worden vervolgd. De betrokkenen en de nabestaanden zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Achterhoeks team naar Isle of Man TT met Frank Gallagher

Het Nederlandse Performance Racing Achterhoek verschijnt eind mei met de Britse coureur Frank Gallagher aan de start van de beroemde Isle of Man TT. Dit heeft het team gisteren bekendgemaakt. 

Eind november werd nog gedacht dat het team met Dean Osborne deel zou nemen aan de beruchte race, maar nadat deze wegens persoonlijke omstandigheden verstek liet gaan, lag de weg open voor Gallagher. Voor de 30-jarige racer is het Manx straatcircuit niet nieuw. Eerder behaalde de Engelsman mooie resultaten in de Isle of Man TT van 2017 en als snelste nieuwkomer in de Manx Grand Prix. Ook kent hij de straten van de Ulster GP, North West 200 en Southern 100. 

Aankomende maart maakt Gallagher bij de teampresentatie voor het eerst persoonlijk kennis met de Achterhoekse club. Op 11 en 12 mei komt de coureur in actie als gastrijder tijdens het International Road Racing Championship op de Varsselring in Hengelo, het enige resterende Nederlandse straatcircuit. Hier zal hij zoveel mogelijk rijtijd meepakken om een goed gevoel te kweken met de voor hem nieuwe Yamaha R6 en Kawasaki ZX10R. Over de verse samenwerking laat de uit Manchester afkomstige straatracer weten: Ik kijk er echt naar uit om te racen voor dit team. Dit is ook een nieuwe onderneming voor mij omdat ik altijd mijn eigen ding heb gedaan. Ik heb een zeer positieve kijk op de TT van dit jaar met dit team en ik weet wat nodig is om een goed resultaat neer te zetten.”

Het is de tweede keer dat Performance Racing Achterhoek deelneemt aan de TT. In 2016 werd de Werkendamse coureur Jochem van den Hoek beste nieuwkomer onder de roodblauwe vlag van de Achterhoekers. 

Shadow of the Tomb Raider naar Xbox Game Pass

Microsoft heeft tijdens een nieuwe Inside Xbox-stream de nieuwe games voor Xbox Game Pass in februari aangekondigd. Van de zes nieuwe games deze maand springt vooral Shadow of the Tomb Raider in het oog.

Op de laatste dag van januari sloot Tomb Raider - Definitive Edition zich al aan bij de service. Rise of the Tomb Raider staat al enkele maanden op de service, en met de toevoeging van het meest recente deel, Shadow of the Tomb Raider, op 7 februari is de volledige reboot-serie van Tomb Raider speelbaar met Xbox Game Pass.

Gedurende de maand februari worden er nog vijf andere games aan het programma toegevoegd. Op 7 februari kunnen we ook Pumped BMX Pro en The Walking Dead: The Complete First Season verwelkomen. Nederland wordt ook een beetje vertegenwoordigd met de toevoeging van het originele de Blob op 14 februari. Vanaf 21 februari komt daar nog Batman: Return to Arkham bij. Return to Arkham bevat de twee remasterde, en Xbox One X Enhanced, versies van Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City. Daarnaast geeft Microsoft Studios, wat tegenwoordig Xbox Game Studios heet, op 15 februari Crackdown 3 uit, wat dus betekent dat de game direct tijdens release speelbaar is voor Xbox Game Pass-leden.

En dit is hoe Rover denkt over het Toekomstbeeld OV 2040

Hoogfrequente treinen tussen de steden, goede verbindingen met de buurlanden en drempelloze aansluitingen tussen trein, bus en fiets. De openbaar vervoer-sector, het Ministerie van IenW en de provincies legden vandaag het laatste puzzelstuk van het OV Toekomstbeeld 2040. Rover waarschuwt dat grote investeringen echter al voor 2030 gedaan moeten worden.

In het vandaag gepresenteerde OV-toekomstbeeld staat de visie op het OV in 2040 beschreven. Het is duidelijk dat er flink geïnvesteerd moet worden, want er wordt een reizigersgroei van 30% tot 40% verwacht. In de OV-visie wordt dan ook gesproken over het aanleggen van nieuwe busbanen en lightrail. Ook zullen verschillende spoorlijnen zowel binnen als buiten de Randstad moeten worden uitgebreid.

Het OV Toekomstbeeld heeft 2040 als horizon. “De toekomst begint echter vandaag en het cruciale jaar is 2030”, volgens Freek Bos, directeur van Rover. Bovenop de al verwachte grote reizigersgroei, staat nog een aantal ontwikkelingen die naar verwachting voor nog meer OV-reizigers zullen zorgen: in het klimaatakkoord geeft het bedrijfsleven aan voor 2030 per jaar 8 miljard autokilometers te willen verminderen. Bovendien zijn voor 2030 honderdduizenden extra woningen voorzien. En de groei van autoluwe zones in de steden de komende jaren vraagt ook om andere manieren van reizen.

De benodigde investeringen staan haaks op de werkelijkheid: tot 2030 is er geen extra geld beschikbaar. Rover roept het kabinet, provincies en gemeenten op besluiten snel te nemen en vóór 2030 de nodige investeringen te doen. Rover ziet noodzaak in een verdubbeling van de capaciteit in het openbaar vervoer voor 2030 en de noodzaak van nieuwe en snellere verbindingen om deze groei mogelijk te maken.

Het OV-toekomstbeeld 2040 geeft een mooie voorzet, maar het is volgens Rover nu zaak dit beeld om te zetten in daden. Overheden en bedrijfsleven zullen miljarden moeten investeren. Freek Bos: “Het OV biedt oplossingen voor de vraag naar duurzame mobiliteit. Wij vragen Rijk, provincies, gemeenten en bedrijfsleven te gaan voor OV maal twee in 2030”.

Zo moet het OV er in 2040 uitzien volgens Rijksoverheid

Reizigers kunnen in 2040 gebruik maken van een metro-achtige verbinding op een landelijke stedenring, goede aansluitingen op andere lijnen via hoogwaardige stations en een snelle treinverbinding met Duitsland. Dat staat in het Toekomstbeeld OV 2040, dat staatssecretaris Van Veldhoven vandaag aan de Tweede Kamer stuurt. Het Toekomstbeeld OV is een gezamenlijke visie van alle partijen uit de sector en alle betrokken overheden op hoe het openbaar vervoer in Nederland er in 2040 uit moet zien.

Staatssecretaris van Veldhoven: ‘Steeds meer mensen reizen met het openbaar vervoer. In stedelijke gebieden is het aantal reizigers in 2040 met 30 tot 40 procent gegroeid. We willen dat ook al die extra reizigers hun reis in 2040 met gemiddeld een 8 beoordelen. Dat betekent dat we nú hard aan de bak moeten. Snellere treinen die als een soort metro gemiddeld elke tien minuten op de landelijke stedenring rijden en hoogwaardige stations, waar spoorlijnen naadloos aansluiten op andere soorten vervoer in de stad en rest van de regio.’

Landelijk metronetwerk
Op de landelijke stedenring wordt ingezet op snelle, hoogwaardige en frequente verbindingen. Met het “metro netwerk” wordt voortgebouwd op de “tien minuten treinen” die de komende jaren al op de drukste plekken op het Nederlandse spoor gaan rijden. Door het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS kunnen treinen straks ook veilig dichter op elkaar rijden, waardoor het aantal treinen op sommige trajecten nog verder omhoog kan. Voor een snellere verbinding moeten ook scherpe keuzes gemaakt worden. Zo zullen sommige treinen op minder stations gaan stoppen. Verdere tijdswinst kan behaald worden door het weghalen van een deel van de overwegen op het spoor van de stedenring.

De steden op de ring worden OV knooppunten in het landelijke, maar ook in het achterliggende regionale OV netwerk. Het openbaar vervoer in die regio moet naadloos op die knooppunten aansluiten, zodat iedereen in zo’n gebied sneller kan reizen dan nu. Daarnaast moet het op de stations eenvoudig overstappen zijn op het OV binnen de stad, inclusief de fiets en deelauto.

Snelle trein naar Duitsland
In 2040 moet de trein de meest voor de hand liggende optie zijn voor reizen naar de landen om ons heen. Nederland heeft nu al een sterke internationale verbinding met de landen ten zuiden van ons en een sterk aanbod in de verbinding met Londen. Van Veldhoven: ‘Vanuit Rotterdam ben je nu al in drie uur in het centrum van Parijs. Maar wat ontbreekt, is zo’n snelle en hoogwaardige treinverbinding met onze belangrijkste handelspartner’

De staatssecretaris wil onderzoeken hoe de Randstad kan worden aangesloten op het Duitse hogesnelheidsnetwerk. Met dit onderzoek wil ze een vervolg geven aan de quick scan die onlangs al gedaan werd naar manieren om de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn te versnellen. In haar streven naar een snelle treinverbinding wil de staatssecretaris samen optrekken met de Duitsers. Ook wil zij hierover later dit jaar in gesprek met de nieuwe Eurocommissaris.

Om de internationale trein in 2040 het alternatief voor vliegen te laten zijn, zet Van Veldhoven er ook op in dat naar het zuiden straks elk uur snelle treinen rijden naar Parijs en Londen. Naar Brussel moeten dit er zelfs twee per uur worden.

Beter OV in de regio
Ook in dunbevolkte gebieden moet het OV nog aantrekkelijker worden. Te vaak rijden nu al lege bussen rond, terwijl mensen passend vervoer missen. Hier wordt gekozen voor innovaties, bijvoorbeeld door vanaf de voordeur kleinschaliger vervoer te organiseren dat naadloos aansluit op snellere streekbussen of een treinstation. Met Mobility as a Service (MaaS) wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren om het OV aantrekkelijker te maken. Binnenkort starten in zeven regio’s proeven. In Zuid-Limburg is het doel een beter op elkaar aansluitend systeem van grensoverschrijdende reizen te bevorderen. In Groningen, Drenthe en Twente vinden proeven in dunbevolkte gebieden plaats met buurtbussen, doelgroepenvervoer, maar ook deelrollators en deelscootmobielen. Zo moet het openbaar vervoer ook in de regio’s voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk en aantrekkelijk blijven.

Tusk: plekje in hel voor Brexiteers zonder plan

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, heeft zich ondiplomatiek uitgelaten richting de harde Brexiteers in de Britse Conservatieve Partij. Na een persconferentie met de Ierse premier Leo Varadkar vroeg hij zich hardop af hoe de "speciale plek in de hel" eruit ziet voor degenen "die voor de Brexit hebben gepleit zonder ook maar het minste idee hoe dat veilig moet worden gedaan".

Tusk lijkt het te hebben gehad met de Britse politiek in het algemeen die maar niet tot overeenstemming komt, en in het bijzonder met politici die aansturen op een chaotische Brexit. Na de uitspraak was Varadkar te horen die tegen hem zei: "Je zult nu verschrikkelijk veel gedoe met ze krijgen, met de Britten."

Het is niet de eerste keer dat Tusk de Brexiteers tegen de haren instrijkt. Afgelopen najaar tweette hij een foto van zichzelf met premier Theresa May en een schaal taartjes, voorzien van de tekst: "Wilt u wat taart? Sorry, geen kersen!" Dat was een verwijzing naar de kritiek dat de Britten met de Brexit de kersen van de taart willen. Oftewel, wel de lusten maar niet de lasten.

Het leidde toen tot woedende commentaren in de Britse tabloidpers, met ongeveer de volgende conclusie: 'Zie je nou wel, maar goed dat we opstappen.' Dat zal nu zeker niet anders zijn.

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage tweette vanmiddag gelijk een respons: "Na de Brexit zullen we verlost zijn van ongekozen arrogante pestkoppen zoals jij en vrij om ons eigen land te besturen. Klinkt mij meer in de oren als de hemel."

Verbazingwekkend
Politiek redacteur van de BBC Laura Kuenssberg toonde zich verbaasd over Tusks uitlating. Ze noemt die "verbazingwekkend krachtig en niet bepaald in de geest van compromis waartoe hij juist had opgeroepen, toen hij het had over het beschermen van de vrede. En het heeft niets te maken met het bereiken van een deal maar dit gaat heel veel tongen losmaken." Ze vermoedt evenwel dat de uithaal gepland was, en wijst erop dat Tusk daarvoor May uitnodigde met een nieuw plan te komen - iets waarvan hij eerder niets wilde weten.

De vrede waarnaar Kuenssberg verwijst is die tussen de pro-Britse unionisten en pro-Ierse republikeinen in Noord-Ierland. De Brexit zet de open grens met de Ierse Republiek namelijk op losse schroeven, en daarmee de vrede van de afgelopen twintig jaar. Het vangnet in Mays exitdeal dat een open grens garandeert werd onlangs door haar partij en haar unionistische gedoogpartner DUP afgewezen.

Daarmee wordt een no-deal Brexit geriskeerd, met onduidelijke gevolgen voor de grens en voor de vrede. Kort geleden ging in de Noord-Ierse grensstad Derry een autobom af, naar verluidt geplaatst door de zogeheten New IRA (Irish Republican Army). Er vielen geen slachtoffers, maar schijnbaar willen militanten duidelijk maken dat ze er nog zijn.

Vrachtwagen blokkeert weg na dodelijk ongeval

Bij een ongeluk op de A6, tussen Emmeloord en Joure is vanmorgen een motorrijder om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van de Scharsterbrug. 

FOK!ker Kuri die het ongeluk zag gebeuren weet ons te melden dat een behulpzame vrachtwagenchauffeur de weg blokkeerde met zijn wagen om zo een veilige situatie te creëren voor de hulpverleners. 

Vanwege het ongeval, waarbij ook twee auto's betrokken waren, was de weg tijdelijk afgesloten voor het verkeer tussen Sint Nicolaasga en knooppunt Joure. Verkeer werd omgeleid via Zwolle. 

Paris wereldkampioen super-G, Clarey eert overleden teamgenoot met zilver

Alpineskiër Dominik Paris heeft zich in het Zweedse Åre laten kronen tot wereldkampioen op de super-G. De 29-jarige Italiaan, dit jaar goed voor drie World Cup-zeges waaronder één op de super-G, bleek ondanks een slordig slotstuk de snelste op de lastige Zweedse piste.

Paris ging als derde naar beneden en zette de snelste tijd neer. De één na de ander maakte op het onderste deel vervolgens flink wat tijd goed, maar vooral halverwege verloor iedereen teveel op de Süd-Tiroler. Vincent Kriechmayr kwam een heel eind, maar de Oostenrijker strandde op 0,09 seconden. Diens landgenoot en olympisch kampioen Matthias Mayer was razendsnel onderweg, maar hij sprong te ver en miste zo een poortje.

Na Mayer was het de beurt aan Johan Clarey en de Franse veteraan maakte indruk. Helaas voor hem was hij langzaam op het onderste stuk - alleen Paris was langzamer van de serieuze kanshebbers - waardoor hij net als Kriechmayr op 0,09 seconden eindigde. Christof Innerhofer (+0,35), Adrien Theaux (+0,37) en Josef Ferstl (+0,39) haalden het podium vervolgens allemaal niet en dus was de wereldtitel voor Paris, met Clarey en Kriechmayr die beiden zilver kregen.

Voor de 38-jarige Clarey was het een bijzonder moment. De oudgediende, ondanks zijn zestien jaar in de World Cup nog maar goed voor vijf podiumplekken en geen enkele zege, was in het World Cup-circuit jarenlang de teamgenoot van David Poisson, die voorafgaand aan vorig seizoen tijdens een training in Canada om het leven kwam. Clarey eerde zijn maat door op zijn 38e - waarmee hij de oudste medaillewinnaar ooit is op het WK - eindelijk zijn eerste grote medaille te winnen.

74-jarige vrouw overleden na steekincident, 50-jarige man opgepakt

Bij een steekincident in een huis aan de Zonstraat in Nijmegen is dinsdagavond een 74-jarige bewoonster om het leven gekomen. De politie kreeg een melding van een man die vertelde dat hij met de steekpartij te maken had. Agenten gingen direct naar het huis aan de Zonstraat.

Daar troffen ze het zwaargewonde slachtoffer aan. De agenten begonnen met hulpverlening, na korte tijd nam ambulancepersoneel de hulpverlening over. Het slachtoffer overleed echter na korte tijd. De politie heeft in de woning een 50-jarige man uit Nijmegen aangehouden in verband met betrokkenheid bij de steekpartij.

Het slachtoffer en de aangehouden verdachte zijn bekenden van elkaar, maar de politie wil nog niet kwijt of ze familie van elkaar zijn. De politie is een groot onderzoek gestart. De afgelopen nacht heeft de forensische opsporing in de woning onderzoek gedaan. Vanochtend doet de tactische recherche het onderzoek in de woning. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau, waar hij verder verhoord zal worden over zijn betrokkenheid bij het dodelijke steekincident.

Politie pakt 3 verdachten op voor creditcardfraude

Door een extra creditcard aan te vragen op naam van nietsvermoedende slachtoffers én deze te laten bezorgen bij een leegstaande woning, konden internetcriminelen duizenden euro’s buit maken. Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft nu 3 verdachten aangehouden.

De drie verdachten – mannen van 22, 28 en 20 jaar uit Amsterdam – werden op 15, 22 en 29 januari aangehouden voor medeplichtigheid aan creditcard-phishing. Naar schatting maakten zij ruim €50.000 buit. De aanhoudingen zijn het resultaat van intensief recherchewerk door het cybercrimeteam Midden-Nederland. Tijdens een langlopend onderzoek konden de verdachten worden geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden, observaties en het nalopen van digitale sporen.

De zaak kwam aan het rollen nadat creditcardprovider ICS aangifte deed van phishing. De verdachten benaderden de klanten van ICS via een phishingmail. Op het moment dat een klant op een linkje in de mail klikte, werd hij of zij omgeleid naar een valse ICS website. Zo konden de internetcriminelen klantgegevens achterhalen. 

Vervolgens vroegen de daders op een échte ICS website een extra creditcard aan met de gegevens van de slachtoffers. De daders lieten de extra aangevraagde creditcard bezorgen in de brievenbus van een leegstaande woning en visten vervolgens de brievenbus leeg en gebruikten de creditcards van de slachtoffers voor het pinnen van hoge bedragen en het bestellen van dure goederen.

Eén verdachte is in vrijheid gesteld, de andere verblijven op dit moment in het huis van bewaring. De politie onderzoekt de zaak verder. Op hun website geven ze nog een aantal tips om phishing te voorkomen. 

Politie pakt 3 verdachten op voor creditcardfraude (Foto ter illustratie: Pixabay)
Politie pakt 3 verdachten op voor creditcardfraude (Foto ter illustratie: Pixabay)

Fokker moet therapie voor teckel Tekk betalen

De eigenaar van een teckel heeft recht op een schadevergoeding omdat de fokker in de eerste weken de hond niet de noodzakelijke zorg gegeven heeft. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een civiele procedure tussen de eigenaar van de teckel en de fokker.

Koopovereenkomst
De Bredase eigenaar van de teckel heeft in november 2016 de hond, luisterend naar de naam Tekk, gekocht bij een teckelfokker in Woerden. Volgens de eigenaar was de hond vanaf het begin extreem angstig, reageerde hij slecht op onbekenden en blafte hij uit angst. In de koopovereenkomst is vermeld dat Tekk op 10 september 2016 is geboren en dat Bas en Bella de ouders van het beest zijn. Na een uitzending van het televisieprogramma ‘Opgelicht?!’ in mei 2018 heeft de eigenaar van de teckel aan de bel getrokken. Volgens de eigenaar zijn de problemen met Tekk het gevolg van een erfelijk gebrek en de omstandigheden waaronder hij de eerste acht weken heeft geleefd.

Kosten gedragstherapeut
De fokker heeft toegegeven dat de namen van de ouders van Tekk in de koopovereenkomst niet kloppen. Ook zijn er aanwijzingen dat de fokker de regels heeft overtreden bij het chippen en registreren van hond Tekk en de hond niet de nodige zorg heeft gegeven de eerste weken. De rechter concludeert dat de teckel niet aan de koopovereenkomst voldoet en dat de fokker dus tekortgekomen is. Terugbetaling van de koopsom, zoals de eigenaar eist, is niet aan de orde omdat dat zou betekenen dat de eigenaar de hond moet teruggeven aan de fokker. Dat wil de eigenaar niet. Wel heeft de eigenaar recht op een schadevergoeding en een vergoeding van de proceskosten.

Het is algemeen bekend dat de eerste periode van een hondenleven belangrijk is voor socialisatie en dat een gebrekkige socialisatie van een hond invloed kan hebben op het gedrag. De problemen met Tekk zijn te herleiden naar het ontbreken van de juiste zorg in zijn eerste weken. Daarom moet de fokker de kosten van de gedragstherapeut vergoeden. De kosten voor het castreren van de hond en het verwijderen van melktanden hoeft de fokker niet te betalen omdat deze kosten haar niet aan te rekenen zijn. Ook het geëiste smartengeld en de vergoeding voor toekomstige schade worden niet toegewezen.

Niet de teckel uit het verhaal (Foto ter illustratie: Pixabay)
Niet de teckel uit het verhaal (Foto ter illustratie: Pixabay)

XCOM-esque Phoenix Point wederom vertraagd

De release van Phoenix Point, De spirituele opvolger van XCOM en het persoonlijke project van XCOM-bedenker Julian Gollop, is opnieuw uitgesteld. In plaats van juni moet de turn-based tactical game nu in september verschijnen.

Het is weer het gebruikelijke verhaal zoals we dat in 99 van de 100 keer te horen krijgen wanneer games uitgesteld worden. Er is meer tijd nodig om 'te testen' en om de gameplay 'op te poetsen' om spelers de 'best mogelijke ervaring' te kunnen bieden. Net als bij het vorige uitstel brengt de heer Gollop in een persoonlijke boodschap op het YouTube-kanaal van Phoenix Point het nieuws.

Het is gelukkig geen grote vertraging en degenen die Gollop een beetje kennen hebben er alle vertrouwen in dat het uiteindelijk goed komt met deze titel, getuige ook de voortreffelijke gameplaybeelden die we tot nu toe te zien kregen. Overigens verschijnt er in maart al wel een nieuwe 'backer-release' met een boel nieuwe content voor de mensen die Phoenix Point tijdens de crowdfunding op Fig hebben gesteund.

MSC Zoe verloor veel meer containers dan gedacht

Ruim een maand geleden verloor containerschip MSC Zoe een grote hoeveelheid containers boven de Wadden wat zorgde voor een enorme natuurramp en een opruimoperatie die nog altijd loopt. Rederij MSC schatte in eerste instantie dat het schip 291 containers verloor, maar MSC heeft Rijkswaterstaat laten weten dat ruim 50 containers meer zijn verloren dan eerst gedacht.

Na het verlies van de containers is de MSC Zoe naar Bremerhaven gevaren om een eerste deel van de lading te lossen, inclusief de containers met schade. Afgelopen weekend werden in Gdansk de rest van in Portugal geladen containers van het schip gehaald. Hierna kon MSC de balans van de schade defintief  opnemen.

Hieruit is gebleken dat er dus nog veel meer schade voor het milieu is opgetreden. Niet alleen spoelde er veel materiaal uit de containers aan op de kust van de Waddeneilanden, ook vissers halen nog dagelijks rommel van de MSC Zoe omhoog in hun netten. Rijkswaterstaat coördineert op dit moment de operatie om de lading die nog op de bodem van de Noordzee ligt op te ruimen. Op de Waddeneilanden spoelt nog geregeld rotzooi van de MSC Zoe aan.

MSC Zoe verloor veel meer containers dan gedacht (WikiCommons/Ritzo ten Cate)
MSC Zoe verloor veel meer containers dan gedacht (WikiCommons/Ritzo ten Cate)

Haarlemmer schrijft carnavalsliedje over blaaskanker

1 op de 3 mensen krijgt te maken met een vorm van kanker. 90 procent van de kankerpatiënten is ouder dan vijftig jaar en bijna 45.000 mensen overlijden binnen een jaar na de diagnose volgens de cijfers van kwf.nl. Mensen die de kanker wel overleven gaan daar op verschillende manieren mee om. 

Zo ook Haarlemmer Jan Beenen (69). Hij kreeg in het voorjaar van 2018 de diagnose blaaskanker. Hij stond doodsangsten uit, omdat hij al een aantal vrienden aan kanker had verloren. Maar Jan had geluk: na twee operaties via de plasbuis werd hij 'schoon' verklaard en hij zag de zonnige kant van het leven weer in zo vertelt hij in een persbericht. Hij staat nog altijd onder controle en ondergaat elke drie maanden een paar blaasspoelingen, ook via de urinebuis. 

Hij begon weer als vanouds te zingen op straat, onder meer over 'Mijn Tokelores'. Jan:  "Tokelores zeiden we vroeger in Arnhem waar ik vandaan kom, tegen het mannelijk geslachtsdeel." Hij kwam op het idee om er een tekst bij te schrijven over de blaaskanker en de behandeling. “Sommige mensen zullen het lied ongepast vinden, maar voor mij was het een uiting van opluchting. Het is mijn manier om met moeilijke dingen om te gaan. Dat werkt heel therapeutisch voor mij. Maar als de dokter me opgegeven had, had ik deze tekst natuurlijk nooit kunnen schrijven.”

Jan merkte dat het zingen van het liedje zijn medepatiënten hielp om over hun kanker en angsten te praten. Ook in het café waar hij een spontaan liveoptreden gaf waren de reacties positief: het publiek zong zelfs het voor hen totaal onbekende refrein mee. Hierdoor geïnspireerd benaderde Beenen een stel muzikanten en een koortje. Het resulteerde in een vrolijk liedje dat zich het beste als carnavalshit laat omschrijven. 

Mijnheer Beenen, zoals zijn artiestennaam luidt, laat weten dat hij hoopt dat 'Het Tokeloreslied' een hit wordt en zo een vrolijke steun kan zijn voor andere mensen die een moeilijke periode doormaken. De single is voor 5 euro te bestellen via de Facebookpagina Tokelores, of via tokelores@gmail.com. Hieronder kun je alvast een voorproefje bekijken/luisteren. 

Macedonië tekent Navo-toetredingsakkoord

De Republiek Noord-Macedonië tekent woensdag op het Navo-hoofdkwartier in Brussel een toetredingsakkoord voor het militaire bondgenootschap. Indien dit wordt geratificeerd door de 29 leden, dan wordt het land de 30e lidstaat.

Het lidmaatschap wordt mogelijk na de officiële naamswijziging naar Noord-Macedonië. Over de naam Macedonië lag het land, dat voortkomt uit de opsplitsing van Joegoslavië, jarenlang in de clinch met Griekenland. Dat heeft namelijk een provincie Macedonië, met de op een na grootste Griekse stad, Thessaloniki.

Volgens de Grieken waren hun noorderburen uit op een territoriale claim. Ook beschuldigden ze hen ervan de Griekse geschiedenis te proberen te stelen. Zo staat er in de hoofdstad Skopje een enorm beeld van een 'strijder te paard' die stiekem Alexander de Grote zou voorstellen.

Onlangs werd het voorstel voor de naamswijziging, waaraan maar liefst twee decennia was onderhandeld, krap door de parlementen van beide landen goedgekeurd. De stemming ging aan beide zijden van de grens gepaard met veel protest.

Bij de Verenigde Naties stond Macedonië tot dusver officieel bekend als FYROM: Former Yugoslav Republic of Macedonia. Dit zal vermoedelijk snel worden gewijzigd in Noord-Macedonië, maar pas nadat Griekenland het Navo-toetredingsakkoord heeft geratificeerd. Anders hadden de jarenlange onderhandelingen en naamswijziging immers weinig zin, zo is het idee.

De naamsverandering maakt overigens ook mogelijk dat het Macedonische verzoek voor toetreding tot de Europese Unie in behandeling wordt genomen. Ook dit werd namelijk door de Grieken geblokkeerd.

WK veldrijden van 2020 in Zwitserland

Volgend jaar vindt het wereldkampioenschap veldrijden plaats in Zwitserland. De plaats Dübendorf, onder de rook van Zürich, is dan gastheer van de 71e editie van de mondiale titelstrijd.

Wie denkt aan Zwitserland denkt aan bergen, echter het parcours op het lokale vliegveld van Dübendorf is vlak. Enkele kunstmatig aangelegde hellingen en bruggen zorgen voor wat hoogtemeters. Vanuit de veldritwereld is weinig enthousiast gereageerd op het parcours.

Van Haren maakt inbreuk op merkrecht Louboutin met rode zool

Het beroemde Beneluxmerk van Louboutin voor exclusieve damesschoenen met hoge hakken, dat bestaat uit een specifieke, heldere kleur rood van de zool, is geldig. De hooggehakte damesschoenen "Fifth Avenue by Halle Berry" met een gelijkende kleur rood op de zool, die de schoenwinkel Van Haren in het najaar van 2012 op de markt heeft gebracht, maakt inbreuk op het merkrecht van de Franse ontwerper. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag beslist.

Onderscheidend vermogen
De rechtbank heeft zich al eerder gebogen over de vraag of het rode zool merk geldig is en of Van Haren met haar schoen inbreuk maakt op dat merk. Al in 2015 stelde de rechtbank vast dat het rode zool merk door het gebruik in de loop van de tijd bij het publiek van hooggehakte damesschoenen in de Benelux als merk bekend is geworden. Dat komt onder andere doordat de hooggehakte schoenen van Louboutin gedragen worden door vele wereldberoemde actrices, zangeressen en modellen en al jaren worden besproken in de media. De rode zool van Louboutin vervult daarmee in elk geval de belangrijkste functie van een merk.

Vraag en antwoord Europese Hof van Justitie
Tot een eindbeslissing over de geldigheid van het rode zool merk kwam het toen niet, omdat nog onduidelijkheid bestond over de uitleg van het begrip ‘vorm’ in een bepaling in de wet die is gebaseerd op de Europese Merkenrichtlijn (EU) van 2008. Op grond van die bepaling kan een teken dat uitsluitend bestaat uit een vorm in bepaalde gevallen geen merkbescherming krijgen. Om te kunnen beslissen of de kleureigenschap van de zool van een schoen een te beschermen merk kan zijn, heeft de rechtbank daarom in 2016 een vraag van uitleg gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het Hof van Justitie heeft die principiële vraag in het voorjaar van 2018 bindend beantwoord. In de eindbeslissing vandaag volgt de rechtbank het Hof van Justitie dan ook dat de kleureigenschap van een zool van een schoen geen teken is dat uitsluitend bestaat uit een vorm. Op grond van de huidige Beneluxwetgeving wordt het rodezoolmerk van Louboutin daarom niet van bescherming uitgesloten.

De nieuwe Merkenrichtlijn
In 2015 werd de herziene Europese Merkenrichtlijn aangenomen, waarin verschillende bepalingen zijn gewijzigd. Die richtlijn is tot op heden nog niet omgezet in de Beneluxmerkenwetgeving. Volgens de rechtbank kan de huidige wet in dit geval niet conform de tekst van de nieuwe richtlijn worden uitgelegd. Van Haren kan zich als particuliere partij ook niet rechtstreeks op die nieuwe Merkenrichtlijn beroepen in deze procedure tegen Louboutin. Het bestaan van de Merkenrichtlijn 2015 kan op dit moment daarom niets aan de geldigheid van het rode zool merk veranderen. Pas als de Merkenrichtlijn 2015 in de Beneluxmerkenwetgeving is ingevoerd, zal de vraag aan de orde zijn welke gevolgen deze veranderde tekst heeft.

De Fifth Avenue by Halle Berry van Van Haren
Doordat de rode kleur op de zool van de hooggehakte damesschoen van Van Haren de contouren van de zool volgt, ziet die zool er in belangrijke mate hetzelfde uit als het rode zool merk van Louboutin. Omdat een aanzienlijk percentage consumenten bekend is met het Beneluxmerk van Louboutin, zal het publiek bij het zien van de hooggehakte damesschoen van Van Haren, in de winkel of aan de voet van anderen op straat, kunnen denken dat het gaat om een schoen van Louboutin. De rechtbank heeft daarom beslist dat Van Haren deze zool voor hooggehakte damesschoenen niet meer mag gebruiken.

Ajax benaderde 'tientallen' jeugdspelers van AZ: "Het is vervelend"

De jeugdopleiding van AZ behoort tot de beste van Nederland en Ajax probeert geregeld jonge talenten weg te kapen uit de academie van de Alkmaarders. Paul Brandenburg, hoofd jeugdopleidingen in Alkmaar, baalt dat de afgelopen jaren 'tientallen talenten' zijn benaderd voor een overstap.

"Het is vervelend. Clubs met hogere budgetten proberen nog steeds talenten van ons binnen te halen. Op zich is dat een compliment voor de opleiding. Het mooie is dat het overgrote deel gewoon bij AZ blijft. Dat is een nóg beter teken", zegt Brandenburg in gesprek met Voetbal International . Hij stelt dat de academie van AZ inhoudelijk tot de beste jeugdopleidingen van Nederland behoort.

"Daarnaast is hier de kans op doorstroming naar het profvoetbal het grootst. Vorig jaar hebben eigen opgeleide spelers 41,1 procent van alle speelminuten meegedaan in het eerste elftal. Wij staan hiermee boven alle andere Eredivisie-clubs", gaat de hoofd jeugdopleidingen van AZ verder. Een aantal clubs heeft inmiddels afgesproken om niet langer elkaars spelers weg te halen. "Dat zou over anderhalf jaar moeten ingaan."

"Ik zou het toejuichen als de beste opleidingen van elkaars talenten afblijven. Dan hebben we het over de zes clubs met een internationale opleidingsstatus van de KNVB: AZ, Ajax, Feyenoord, PSV, Vitesse en FC Utrecht. We moeten voorkomen dat de markt kapot gaat. Als clubs met het grootste budget hun jeugdploegen bij elkaar gaan kopen, gaat de weerstand omlaag. Dat is voor niemand goed", concludeert Brandenburg.

'PSV wacht drukke transferzomer door naderende leegloop binnen selectie'

PSV is momenteel de koploper van de Eredivisie, met een voorsprong van vijf punten op naaste achtervolger Ajax. Dat zorgt voor een luxeprobleem. De Eindhovenaren liggen op koers om de tweede landstitel op rij binnen te hengelen en volgens Voetbal International is er daarna werk aan de winkel voor technisch manager John de Jong, omdat de nodige spelers lijken te vertrekken.

Het is volgens het weekblad aannemelijk dat Hirving Lozano en Steven Bergwijn komende zomer niet meer te houden zijn voor PSV. De Mexicaanse aanvaller werd eerder al eens gelinkt aan Arsenal, Napoli en Barcelona, terwijl er nu melding wordt gemaakt van de interesse van Engelse en Italiaanse topclubs. Voor Bergwijn zouden op dit moment Manchester United, Internazionale en Bayern München in de markt zijn.

Het contract van de 21-jarige vleugelaanvaller loopt nog tot medio 2022, maar de kans is dus niet zo groot dat hij deze verbintenis gaat uitdienen. Bergwijn zou afgelopen zomer al diverse mogelijkheden hebben gehad om naar het buitenland te verkassen, maar koos bewust om nog een jaar in de Eredivisie te blijven. Daarnaast zou Luuk de Jong na dit seizoen weleens te keuze voor een lucratieve transfer kunnen maken.

De 28-jarige spits heeft nog een contract tot medio 2021 en werd eerder al eens nadrukkelijk in verband gebracht met een transfer naar het Mexicaanse Club América. Gastón Pereiro ligt nog anderhalf jaar vast in Eindhoven en leek eerder niet open te staan voor contractverlenging. Als men er niet in slaagt om zijn verbintenis te verlengen, zal hij komende zomer verkocht moeten worden om een transfervrij vertrek te voorkomen. Daniel Schwaab is in het bezit van een aflopend contract en laat in maart weten of hij langer wil blijven.

Buitenlandse topclub wil nu zelfs de assistent-trainer van Ajax kopen

Niet alleen de spelers van Ajax zijn enorm gewild bij buitenlandse topclubs, ook assistent-trainer Alfred Schreuder kan een transfer maken. RB Leipzig heeft zich officieel gemeld voor de 46-jarige trainer.

De nummer vier van de Bundesliga zou een miljoen over hebben voor Schreuder, meldt De Telegraaf. Maar Ajax wil de assistent van Erik ten Hag aan zijn contact houden. Dat loopt nog tot volgend jaar.

Ajax betaalde zelf zo'n 300.000 euro om Schreuder vorig jaar over te nemen van het Duitse Hoffenheim. Daar werkte Schreuder samen met jonge trainer Julian Nagelsmann (31) die vanaf komend seizoen trainer wordt van RB Leipzig. De Oost-Duitse club wil de twee trainer graag herenigen.

"Ik spreek Julian nog regelmatig en weet dat er contact tussen de clubs is geweest. Ik heb nog een contract voor anderhalf jaar en Ajax beslist", zegt Schreuder zelf tegen De Telegraaf. "Werken met Nagelsmann was hartstikke mooi, maar ik heb het bij Ajax ook heel goed naar mijn zin."

Buitenlandse topclub wil nu zelfs de assistent-trainer van Ajax kopen (Pro Shots / Erwin Spek)
Buitenlandse topclub wil nu zelfs de assistent-trainer van Ajax kopen (Pro Shots / Erwin Spek)

VPRO zendt docu Leaving Neverland uit op 8 maart

Op het toonaangevende Sundance Film Festival heeft de VPRO de hand weten te leggen op de vier uur durende documentaire Leaving Neverland van de Britse filmmaker Dan Reed. Leaving Neverland is speciaal gemaakt voor Channel 4 in het Verenigd Koninkrijk en HBO in de Verenigde Staten en gaat over het vermeende kindermisbruik door één van de grootste popsterren ooit: Michael Jackson. De documentaire is 8 maart te zien bij de VPRO op NPO 3 en NPO Start.

Michael Jackson is een van 's werelds meest gevierde pop-iconen. Toen in 1993 beschuldigingen van seksueel misbruik door Jackson opdoken, vonden velen het moeilijk te geloven dat The King of Pop zich schuldig kon maken aan dergelijke daden. De film vertelt het verhaal van twee jongens die beiden afzonderlijk bevriend raakten met Jackson, die hen uitnodigde in zijn unieke en wonderlijke wereld. De interviews met de nu volwassen mannen en hun families maken duidelijk hoe zij zich jarenlang lieten verblinden door de glamour en de fantasiewereld van hun idool.

De naaste familie van Michael Jackson heeft de getuigenissen van de mannen verworpen, maar er is ook veel steun. Zo kregen de twee bij de première op het Sundance Film Festival een enorm applaus.

De documentaire wordt in zijn geheel uitgezonden op vrijdagavond 8 maart om 20.25 uur bij de VPRO op NPO 3. Leaving Neverland is dan ook te zien op NPO Start.

VPRO zendt docu Leaving Neverland uit op 8 maart (Foto: VPRO)
VPRO zendt docu Leaving Neverland uit op 8 maart (Foto: VPRO)

Dubbelslag snowboarder Loginov op WK, big air afgelast

Snowboarder Dmitry Loginov heeft op het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Solitude een dubbelslag geslagen. De pas 19-jarige Rus won na de parallelreuzenslalom ook de parallelslalom.

Het was een volgns velen niet al te eerlijke dag in Solitude, net als tijdens de parallelreuzenslalom. De snowboarders gaan op de parallelonderdelen slechts één keer tegen elkaar naar beneden, waarbij de winnaar naar de volgende ronde gaat. Het is dus niet meer zo dat iedereen - zoals tot een aantal jaar geleden - zowel op de rode als de blauwe piste in actie komt en aangezien de blauwe piste overduidelijk sneller was, kon van een eerlijke competitie nauwelijks sprake zijn.

Loginov begon met winst op de Amerikaan Robert Burns, waarna de Oostenrijker Andreas Prommegger kansloos was. In de halve eindstrijd zag Loginov zijn landgenoot Dmitry Sarsembaev onderuit gaan, waarna hij in de finale tegenover Roland Fischnaller stond. De 38-jarige Italiaan, wereldkampioen in 2015 en al 22 jaar actief in de world Cup, profiteerde optimaal van de blauwe piste en klopte de Oostenrijker Lukas Mathies, de Bulgaar Radoslav Yankov en de Duitser Stefan Baumeister.

In de finale was het echter gedaan met Fischnaller, die zelfs op de blauwe piste niet opgewassen bleek tegen de furieus boardende Loginov. Fischnaller ging al snel onderuit en daarmee was het gedaan. Sarsembaev viel in de strijd om het brons en dus ging die eer naar Baumeister.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen liet Ramona Theresia Hofmeister zien dat je nooit op moet geven. De Duitse viel in de achtste finale, maar won - op de blauwe baan - alsnog van Nicole Baumgartner uit Zwitserland. Hofmeister viel in de kwartfinales opnieuw, maar won - wederom op blauw - alsnog van de Oostenrijkse Sabine Schöffmann. In de halve finale viel ze weer, maar dit keer liet de Oekraïnse Annamari Dancha zich niet meer verschalken en dus stond Dancha na zeges op Cheyenne Loch (Duitsland) en Aleksandra Krol (Polen) in de finale.

Julie Zogg uit Zwitserland klopte de Russische Natalia Soboleva, haar eigen landgenote Patrizia Kummer en de gevallen Russische Maria Valova, die zelf in de kwartfinales nog parallelreuzenslalomwereldkampioene Selina Jörg dankzij een val van de Duitse uitschakelde.

In de finale was Zogg een maat te groot voor Dancha, maar de Oekraïnse kon juichen: in 85 World Cup-wedstrijden kwam ze tot welgeteld één achtste plek, dus WK-zilver werd flink gevierd. Hofmeister viel in de kleine finale opnieuw...maar kwam wéér terug en pakte het brons. Michelle Dekker bleef steken in de kwalificaties.

Slecht nieuws was er voor de fans van het freestylesnowboarden. De big air zou dinsdagavond gehouden worden, maar dat kon door de hevige sneeuwval niet doorgaan. Verplaatsen was vanwege het verder drukke schema niet mogelijk en dus werd besloten het onderdeel helemaal te schrappen.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

'Recherche wil particuliere DNA-databank gaan inzetten'

De recherche wil het dna van ongeïdentificeerde doden uploaden naar een particuliere dna-databank. Via deze methode weten ze in de Verenigde Staten toch nog de identiteit van gevonden lichamen te achterhalen. Dat meldt NRC Next.

In Nederland liggen honderden onbekende doden begraven. De Amsterdamse en Rotterdamse recherche willen nu dna van deze anonieme mensen uploaden naar de particuliere dna-databank GEDmatch. Die is eigenlijk bedoeld om genealogisch onderzoek te doen naar voorouders. De afgelopen jaren is dit type stamboomonderzoek ontzettend populair geworden. Veel particulieren stonden hun dna vrijwillig af aan deze databanken.

De recherche wil in eerste instantie alleen het dna van onbekende doden uploaden die niet door een misdrijf om het leven kwamen. Er is dan geen sprake van een strafrechtelijk onderzoek waarbij er meer wetten en regels gelden.

Privacy
In de Verenigde Staten werden dankzij particuliere dna-databanken, bedoeld voor stamboomonderzoek, ook al daders van misdrijven gevonden. Vorig jaar werd de 'Golden State Killer' na tientallen jaren eindelijk gepakt dankzij zijn profiel op GEDmatch.

Critici vrezen echter voor de privacy van mensen die alleen benieuwd waren naar hun voorouders. En de familieleden van deze personen die niet hun dna vrijwillig afstonden, maar nu ook te herleiden zijn dankzij hun nieuwsgierige achterneef of oudtante.

Recherche wil particuliere DNA-databank gaan inzetten (Foto ter illustratie: Pixabay)
Recherche wil particuliere DNA-databank gaan inzetten (Foto ter illustratie: Pixabay)

Bekendmaking genomineerden LSVb-scriptieprijs

Vandaag maakt de jury van de hoger onderwijs scriptieprijs bekend dat Anne Klarenbeek (Saxion), Floris Berckel-Smit (Vrije Universiteit) en Toske Andreoli (Rijksuniversiteit Groningen) genomineerd zijn voor de LSVb-scriptieprijs 2019. Tijdens het VVD-LSVb onderwijscafé, dat op 1 maart plaatsvindt in de Eerste Kamer, zal de prijs door Minister van Engelshoven worden uitgereikt.

Jaarlijks selecteert de jury bestaande uit vier experts uit het hoger onderwijs de beste scripties over het hoger onderwijs, geschreven door studenten uit hbo en wo. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en lid van de jury Carline van Breugel: “We vinden het belangrijk dat scripties over het hoger onderwijs op deze manier een podium krijgen. Studenten weten zelf vaak prima waar de pijnpunten zitten en hoe deze aan te pakken zijn, het is belangrijk dat er naar hen geluisterd wordt. Met deze prijs willen we ervoor zorgen dat deze goede scripties niet onderin een lade verdwijnen om vervolgens nooit meer gelezen te worden.”

De genomineerden
Anne Klarenbeek schrijft in haar scriptie over de invloed van toetsen en feedback op de Engelse taalvaardigheden van studenten. Het onderzoek heeft geleid tot het formuleren van de behoeften van studenten en docenten, een concrete interventie en een duidelijke herijking van de leerdoelen versus de leerpraktijk bij de opleiding International Business and Management Studies.

Floris Berckel-Smit schrijft in zijn scriptie over in hoeverre de opkomst van New Public Management een verklaring is voor het ontstaan van corruptie in het hoger onderwijs. Dit doet hij aan de hand van de diplomafraude op Inholland in 2010. Hij constateert dat de bekostigingssystematiek leidde tot onbedoelde perverse (financiële) prikkels wat vervolgens resulteerde in perverse situaties: het alternatieve afstudeertraject.

Toske Andreoli schrijft in haar scriptie over wat het betekent om student te zijn in de huidige tijd. Aan de hand van verschillende bronnen ontleedt ze de huidige relatie tussen student en de hoger onderwijsinstelling. Het beeld dat daaruit opdoemt is van vervreemding en afstandelijkheid. Studeren is volgens Andreoli geen proces van ontplooiing meer, maar een van risicomijding.

Kritische scripties
Juryvoorzitter Sicco de Knecht is onder de indruk van de inzendingen van dit jaar: “Studenten schuwen er niet voor om politieke en soms persoonlijke thema’s aan te snijden en komen met verfrissende inzichten die je niet vaak leest. Er waren dit jaar bijvoorbeeld meerdere inzendingen over psychische klachten onder studenten en dat raakt je als jury toch. Ik vind het niveau en de mate van (zelf)reflectie dit jaar bijzonder hoog.”

Uitreiking hoger onderwijs scriptieprijs
Tijdens het VVD LSVb-onderwijscafé, dat op 1 maart in de Eerste Kamer plaatsvindt, zal de Hoger Onderwijs Scriptieprijs worden uitgereikt door Minister Van Engelshoven. De winnaar wint niet alleen een tablet, maar krijgt ook de kans om in gesprek te gaan over de scriptie met Minister Van Engelshoven.

Naast de uitreiking van de scriptieprijs zal deze middag een debat plaatsvinden tussen studenten en politici plaatsvinden over het leenstelsel, internationalisering en selectie. Onder andere Tweede Kamerleden: Harm Beertema (PVV), Paul van Meenen (D66) en Jasper van Dijk (SP) en Eerste Kamerlid Jopie Nooren (PvdA) zullen hierbij aanwezig zijn. Ook zal er een Q&A plaatsvinden met Minister Van Engelshoven.

Vorig jaar werd de scriptieprijs gewonnen door Yvonne Rouwhorst. 

Trump: die muur komt er

De Amerikaanse president Donald Trump kon gisteravond plaatselijke tijd alsnog zijn State of the Union-toespraak voor het Huis van Afgevaardigden houden. Dat mocht eerder niet van de voorzitter omdat hij de overheid gesloten hield. Trumps opvallendste uitspraak ging over de reden waarom de overheid gesloten was, namelijk de door hem gewenste muur bij de grens met Mexico.

"In het verleden hebben de meeste mensen in deze kamer voor een muur gestemd", zei de president, verwijzend naar een eerdere samenstelling van het Congres. "Maar de muur zoals die hoort te zijn is nooit gebouwd. Ik laat hem bouwen!", aldus Trump, wat werd gevolgd door gejuich en gefluit.

Voor die muur heeft hij echter de steun nodig van de Democraten, die sinds kort een meerderheid in het Huis hebben. "Miljoenen mensen kijken nu naar ons, hopend dat we niet als twee partijen zullen regeren maar als één natie", zei Trump dan ook aan het begin van zijn toespraak. "Muren werken en redden levens. Dus laten we samenwerken en een compromis sluiten."

Democraten praten over shutdownDe patstelling over de grensmuur leidde onlangs tot de langste shutdown van de Amerikaanse overheid ooit: 35 dagen. Dat gebeurt automatisch als er geen geld komt om het budgetplafond te verhogen. De Democraten wilden geen begroting tekenen met de door Trump geëiste 5,7 miljard dollar voor die muur, en Trump weigerde een begroting goed te keuren zonder dat geld. Daardoor zaten honderdduizenden overheidswerknemers noodgedwongen thuis en/of werden niet uitbetaald.

Rijke tegenstanders
Trump pakte minutenlang uit over de gevaren van illegale immigratie, die volgens hem leidt tot criminaliteit en slechtere leefomstandigheden voor Amerikanen. Hij vroeg zich hardop af waarom rijke tegenstanders van de grensmuur in huizen wonen achter muren en hekken.

Verder stelde de president zich volgens de NOS verzoenend op jegens de Democraten. Zo kondigde hij een campagne aan om de prijzen van geneesmiddelen te verlagen en een plan om de VS binnen tien jaar aidsvrij te krijgen.

Maar hij prees zichzelf en zijn regering ook voor economische successen die ze zouden hebben behaald, en wees op de lage werkloosheid en gedaalde armoedecijfers. Die successen lopen volgens Trump gevaar door "belachelijke en partijdige onderzoeken", waarmee hij op speciaal aanklager Robert Mueller doelt. Die onderzoekt onder meer of Trumps campagneteam in 2016 met Moskou heeft samengewerkt.

Ten slotte kondigde de president een nieuwe ontmoeting aan met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Nachtmerries voor Metro Exodus

Deep Silver en 4A Games onthullen de CGI Animated Short, Artyom’s Nightmare. Het is een proloog op de gebeurtenissen in Metro Exodus.

Een kwarteeuw nadat de kernoorlog de aarde verwoestte, zochten een paar duizend overlevenden hun toevlucht in de metro van Moskou. Ze geloofden dat ze de laatste overblijfselen waren van de mensheid – maar ze hadden het mis. Alleen Artyom durfde te dromen van een leven op het oppervlak, maar dromen kunnen snel in nachtmerries veranderen.

Artyom’s Nightmare, gemaakt door de animators van Platige Image in samenwerking met 4A Games, brengt de wereld van Metro tot leven. "Toekijken hoe 4A Games mijn personages van de pagina naar het scherm bracht was een voorrecht", zegt Dmitry Glukhovsky, auteur van de originele Metro-romans. "Ik hoop dat fans zullen genieten van deze nieuwe glimp in de wereld van Artyom."

Metro Exodus verschijnt op 15 februari voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc.

23-jarige opgepakt voor liquidatie Moon Tong Choi

Een 23-jarige Rotterdammer is deze week aangehouden in de liquidatiezaak aan de Willem Ruyslaan in Rotterdam. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de 64-jarige Rotterdammer Moon Tong Choi uit Hongkong.

Het was woensdag 17 oktober 2018 10:55 uur: vlak voor de kruising Willem Ruyslaan met de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen, werd Choi van dichtbij neergeschoten. Hij zat in de auto, toen een man op een motorscooter hem van dichtbij onder vuur nam. Hij raakte levensbedreigend gewond en overleed een week later in het ziekenhuis. Zijn bijrijder bleef ongedeerd. De dader ging er op een scooter vandoor in de richting van de Kralingse Zoom. Op de ‘s-Gravenweg ging hij onderuit en vervolgde zijn vlucht te voet. Hiervan zijn camerabeelden online gezet en getoond in Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht.

Een woordvoerder van de politie: "Ook al is het even geleden, nog steeds is informatie over het schietincident van harte welkom. Het slachtoffer was een bekende van de politie en gelet op de aard van het incident wordt er serieus rekening gehouden met een afrekening in het criminele (drugs) milieu. Tips of informatie kunt u nog steeds doorgeven. Bel met het Team Criminele Inlichtingen (TCI) op 079-3458999. Als u liever anoniem blijft, bel dan Meld Misdaad Anoniem 0800-7000."

23-jarige opgepakt voor liquidatie op Moon Tong Choi (Foto: Politie)
23-jarige opgepakt voor liquidatie Moon Tong Choi (Foto: Politie)

Meer tetten in Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet

Koei Temco heeft een trailer van Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet uitgebracht waarin we Kasumi, Ayane en Hitomi vakantie zien vieren op het tropische eiland.

In Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet speel je allerlei minigames met de dames. En als je heel aardig bent mag je ze ook insmeren met zonnebrandolie...

Koei Tecmo gaat Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet niet in het Westen uitbrengen omdat gezeik met SJW, maar de Engelstalige ondertiteling in de Japanse versie maakt het niet echt lastig om te importeren. Dat kan vanaf 20 maart voor PlayStation 4 (met censuur) en Switch.

43 klachten over etnisch profileren in 2018

In 2018 zijn door de politie in totaal 43 klachten ontvangen over burgers die zich etnisch geprofileerd voelen. Dat zijn er 3 minder dan het jaar ervoor. Wie een klacht heeft over een politiecontrole en vermoedt etnisch geprofileerd te zijn, kan dat sinds december 2016 melden via de politieapp. Die app werd toen uitgebreid met een klachtenmodule, omdat de politie beter zicht wilde op hoe vaak burgers zich etnisch geprofileerd voelen en of dit al dan niet terecht is.

Iedere klacht is er één te veel
‘We krijgen als politie gelukkig steeds beter inzicht in de aard en omvang van dit soort klachten’, zegt Lute Nieuwerth, portefeuillehouder Kracht van het Verschil bij de politie: ‘Het is belangrijk dat mensen die een vervelende ervaring met de politie hebben dat melden. Wij zijn een lerende organisatie, dus die klachten helpen ons om het de volgende keer beter te doen. Onze klachtenprocedure is gericht op het herstel van vertrouwen van burgers in de politie en op het leren van signalen van burgers over hoe de dienstverlening beter kan. Dat lukt gelukkig vaak als burgers en politie met elkaar in gesprek gaan en beter begrip krijgen voor elkaars overwegingen. Achter iedere klacht gaan verhalen schuil. Zowel van de klagers als van de politiemensen.’

Wijze van klagen
Van de 43 klachten kwamen er vorig jaar 2 binnen via de politie-app, 27 klachten via politie.nl, 5 klachten zijn schriftelijk ingediend, 1 klacht telefonisch, 1 klacht via e-mail en 1 klacht werd via de gemeente doorgestuurd. Van 6 klachten kon de wijze van indiening niet worden achterhaald. In totaal ontving de politie vorig jaar 9579 klachten.

Klachtenprocedure
Alle klachten die de politie in 2018 in behandeling heeft genomen, worden afgehandeld volgens de geldende klachtenprocedure. Die procedure is gericht op het herstel van vertrouwen van burgers in de politie en op het leren van signalen van burgers over hoe de dienstverlening beter kan. Dat doet de politie door de betrokkenen – de politiemedewerker en degene die de klacht heeft ingediend – met elkaar in gesprek te brengen. Dit wordt de eerste fase van de klachtafhandeling genoemd. Maar soms zijn mensen ook na de eerste afhandeling van hun klacht niet tevreden. Dan start fase twee, waarbij een onafhankelijke klachtencommissie zowel de klager als de betreffende politieambtenaren hoort. De klachtencommissie adviseert de politiechef vervolgens over de afdoening van de klacht.

Afhandeling klachten
In 25 gevallen is de klacht in de eerste fase afgehandeld door middel van een gesprek met de klager. Daarvan werden 16 klachten als onterecht aangemerkt, 1 klacht werd terecht bevonden. In 8 gevallen kon geen standpunt worden ingenomen. 1 klacht werd in de tweede fase door de politiechef als ongegrond beoordeeld, na advisering door de klachtencommissie.

Van de binnengekomen klachten zijn er 10 om verschillende redenen niet behandeld, omdat er bijvoorbeeld geen contact kon worden gevonden met de klager, de klacht werd ingetrokken of omdat deze niet ontvankelijk was. 3 klachten waren op 31-12-2018 nog in behandeling in de eerste fase, en 4 klachten in de tweede fase.

Raidou in Dead or Alive 6

Koei Tecmo laat in onderstaande trailer zien waar Raidou allemaal in staat is in Dead or Alive 6.

Van Raidou werd gedacht dat hij gedood is tijdens een explosie na het eerste Dead or Alive-toernooi. Maar zijn lichaam werd in het geheim teruggevonden en er werd op geëxperimenteerd met het gebruik van de biotechnologie van DOATEC. Dat heeft hem niet veel goeds gedaan en nu verlangt hij alleen maar naar macht en vernietiging. Dat is dan ook te zien in zijn vechtstijl.

Dead or Alive 6 komt 1 maart uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Vecht om te overleven in Days Gone

In de nieuwe trailer genaamd 'Fighting to Survive' laat Bend Studio zien hoe ver ze zijn met de open-world zombie survival game Days Gone.

Days Gone is een open-world actiegame in de woestijn van de Pacific Northwest. Spelers gaan op hun motor door dit ruige landschap en moeten strijden voor grondstoffen om zo te proberen te overleven. Je komt onvoorspelbaar weer, aanvallen van andere menselijke groeperingen, geïnfecteerde dieren en rondzwervende Freakers tegen die je allemaal het liefst dood zien.

Days Gone komt 26 april uit op PlayStation 4.

Politie gehinderd bij reanimatie in tram

De politie laat op Facebook weten behoorlijk ontstemd te zijn over de situatie rondom een reanimatie rond half zes dinsdagmiddag in een tram op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. 

Een 77-jarige man raakte onwel en moest gereanimeerd worden. Hierdoor ontstond er paniek in de tram. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatse. In het bericht schrijft de politie dat ze 'bijna werden belet in hun werk' door de omstanders. Met name om de hoeveelheid mensen die stond te filmen en te fotograferen tijdens de reanimatie.

'Doordat deze mensen zo in hun foto- en filmwerkzaamheden opgingen, maakten zij ons het levensreddende werk bijna onmogelijk. Zelfs nadat wij mensen fysiek aan de kant hadden geduwd, nam snel iemand anders de plek in', schrijft de politie Zuid/de Pijp.

Onmogelijk gemaakt
De hulpverleners hopen dat omstanders beseffen dat het werk hierdoor 'bijna onmogelijk' gemaakt wordt. 'Wij hopen dat deze mensen zich nog eens achter hun oren krabben en zich indenken hoe het is als een naaste van hen op die manier gefilmd wordt.'

Door de 'uitstekende levensreddende handelingen' van de hondengeleiders en een toegesnelde arts, is het slachtoffer met een hartslag naar het ziekenhuis overgebracht. Hoe het nu met de man gaat is niet bekend.

Politie gehinderd bij reanimatie in tram (Foto: Politie Amsterdam Zuid de Pijp)
Politie gehinderd bij reanimatie in tram (Foto: Politie Amsterdam Zuid de Pijp)

Kabal windt er geen doekjes om in Mortal Kombat 11

Warner Bros. Interactive Entertainment en ontwikkelaar NetherRealm Studios laten weten dat Kabal meevecht in Mortal Kombat 11. Ondertussen is ook bekendgemaakt dat D'Vorah uit Mortal Kombat X terugkomt, maar er zijn nog geen beelden. Toasty!

Kabal kwam voor het eerst meeknokken in Mortal Kombat 3. Zoals je in zijn trailer hieronder ziet heeft hij weer zijn kenmerkende haken in zijn handen en laat hij zijn tegenstander graag even draaien voordat hij ze helemaal open splijt. De video van D'Vorak zullen we later zien, wanneer de uitgever de tijd rijp vindt.

Mortal Kombat 11 komt 23 april uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Crackdown 3 staat klaar voor explosies

Microsoft heeft de launchtrailer en opening van Crackdown 3 uitgebracht. Na wat het lijkt 10 jaar is de game eindelijk uit en kan de Microsoft Cloud berekening gaan doen om alle destructie in de game te berekenen.

Tien jaar na de gebeurtenissen van Crackdown 2 is er een terroristische aanval die de stroomnetwerk over de hele wereld sloopt. De Agency voert de aanval terug naar de stad New Providence, gecontroleerd door de mysterieuze organisatie Terra Nova. Nadat de eerste aanval van de Agency op de organisatie mislukt ben jij, de speler, het laatste redmiddel om Terra Nova te ontmantelen. Op welke manier dan ook. Verwacht explosies, in elkaar donderende gebouwen en nog meer explosies.

Crackdown 3 komt 15 februari uit op Xbox One en pc.

Launchtrailer

Opening

Veel geJoJo in Jump Force

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht waarin we Jotaro Kujo en Dio uit de manga JoJo's Bizarre Adventure in Jump Force in actie zien.

Een plotselinge samenvoeging van de Jump World en de Real World heeft chaos veroorzaakt over de aarde, met binnenvallende schurken die een spoor van vernietiging achterlaten. Om deze nieuwe dreiging aan te pakken, wordt een nieuw team van helden, genaamd de Jump Force, gevormd door Glover met de sterkste helden uit het hele manga-universum.

Jump Force komt 15 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Politie zoekt getuigen gewapende overval Rotterdam

Dreigend met een mes overviel een man met donkere kleding dinsdagavond een tabaks- & tijdschriftenwinkel op het Stadhoudersplein. De winkel aan het Stadhoudersplein was nog open toen er dinsdagavond rond 18.45 uur een donker geklede man binnenkwam. En niet om iets te kopen. Hij liep op de kassa af en bedreigde de winkelmedewerker met een mes. Vervolgens deed hij een graai in de kassa en nam een onbekend geldbedrag mee. Hij ging er op een scooter vandoor. Er raakte niemand gewond bij de overval.

De overvaller ging er op een donkere scooter van door richting de Stadhoudersweg en de Gordelweg. In zijn vlucht, nog op het Stadhoudersplein, reed hij een andere weggebruiker, vermoedelijk een fietser, bijna omver. De poltie is op zoek naar deze persoon en/of andere getuigen van de overval. Zij worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Boeing 747 heeft eerste kilometers richting Corendon hotel afgelegd

De eerste nacht van de verhuizing van de Boeing 747 van Schiphol naar het Corendon hotel in Badhoevedorp is succesvol verlopen. Het transport begon gisteravond rond 22.30 uur. Op een trailer reed het vliegtuig over Schiphol, om via de Zwanenburgbaan het terrein te verlaten en haar weg te vinden over de weilanden. 

De Boeing 747 blijft twee dagen in het weiland staan, waarna vrijdag- en zaterdagnacht de reis wordt vervolgd naar de hoteltuin van het Corendon hotel. Het grootste obstakel waar de Boeing tijdens de route langsmoet, is een deel van de A9. Dat is vrijdagnacht en dan zal het verkeer tijdelijk worden stilgelegd zodat het vliegtuig de snelweg kan oversteken. Zondag komt het vliegtuig bij de eindbestemming aan.

'Het houdt niet op, totdat je iets doet'

Vandaag start de nieuwe landelijke campagne ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ die mensen oproept in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Bewustwording en in actie komen is belangrijk. Uit recent onderzoek van het WODC blijkt dat huiselijk geweld en kindermishandeling nog steeds op grote schaal voor komt. Dat schrijven minister Hugo de Jonge (VWS) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

Huiselijk geweld en kindermishandeling is één van de grootste geweldsproblemen in Nederland. De gevolgen zijn groot en vaak levenslang merkbaar. Mensen uit de directe omgeving van slachtoffers van huiselijk geweld vermoeden vaak dat er iets mis is. Uit een recente peiling in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) blijkt dat drie op de tien mensen hun vermoedens alleen met hun partner bespraken of dat ze hier helemaal niet over spraken.

De nieuwe campagne wil mensen daarom aansporen om een eerste stap te zetten bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De campagne focust zich de komende maanden op kindermishandeling. Later dit jaar komen ook ouderenmishandeling en partnergeweld aan bod. De website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl helpt mensen met advies hoe ze in actie kunnen komen.

Nieuwe cijfers WODC
Het belang van bewustwording en in actie komen wordt bevestigd door de uitkomsten van het onderzoek van het WODC naar huiselijk geweld en kindermishandeling. Het WODC maakte bekend dat in een periode van 5 jaar 97.000 vrouwen en 27.000 mannen structureel te maken hebben met fysiek of seksueel geweld.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat tenminste 90.000 tot 127.000 kinderen van 0 tot 17 jaar jaarlijks slachtoffer zijn geweest van tenminste één vorm van kindermishandeling.

FOK! Wat een weer: bewolkt en motregen

Er is veel bewolking met van tijd tot tijd regen of motregen. Langs de zuidwestkust is er lokaal kans op mist. Verder wordt het later op veel plaatsen nevelig en in het noordwestelijk kustgebied is er dan ook mogelijk mist. Later in de middag en in de avond gaat het van het zuidwesten uit harder regenen. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. De zuidelijke wind is meest matig, langs de kust en op het IJsselmeer in de ochtend eerst nog (vrij) krachtig.

In de nacht van woensdag op donderdag trekt een actief regengebied van zuidwest naar noordoost over het land. De temperatuur ligt rond 7°C. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig, in de kustgebieden (vrij) krachtig en in het westelijk kustgebied mogelijk even hard.

Donderdagochtend verlaat het regengebied het noordoosten. Van het westen uit trekken vervolgens enkele buien over het land. In de loop van de middag neemt de buiigheid van het westen uit af en komt er meer ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind draait in de loop van de dag naar zuidwestelijke richting en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard. (Bron: KNMI)

Ochtendstond heeft goud in de mond  (Foto: DJMO)
Ochtendstond heeft goud in de mond (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Voor het eerst samenwonen? Over 15 jaar gesetteld of uit elkaar

Van de paren die in 2000 voor het eerst gingen samenwonen was 53 procent vijftien jaar later nog bij elkaar. Vrijwel alle stellen die toen nog samen waren, hadden samen een of meer kinderen en 80 procent was getrouwd. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.

Voor dit onderzoek is met registergegevens voor alle heterostellen, die in 2000 voor het eerst gehuwd of ongehuwd gingen samenwonen en die nog geen kind hadden, tot 2015 de relatiestatus gevolgd. Een kwart van de eerste samenwoners uit 2000 verbrak de relatie binnen vijf jaar, een kwart deed dat later.

Uit elkaar, trouwen of een kind
Deze analyse maakt duidelijk dat samenwoners óf binnen enkele jaren uit elkaar gaan, óf langer bij elkaar blijven en samen een kind krijgen en/of trouwen. Van de stellen die in 2000 voor het eerst in hun leven gingen samenwonen en die niet trouwden en ook geen kind kregen, was 94 procent in 2015 niet meer bij elkaar.

De breuk vond vooral in de eerste jaren van samenwonen plaats. Ook van de stellen die langer bij elkaar blijven, die trouwen of samen een kind krijgen, gaat een deel alsnog uit elkaar. De kans op een relatiebreuk is echter aanzienlijk kleiner, vooral als er kinderen zijn.

Van de totale groep die de eerste samenwoonrelatie tussen 2000 en 2015 verbrak, vooral in de eerste vijf jaar, was 79 procent nog kinderloos en had 21 procent inmiddels een of meer kinderen.

Hoger opgeleide paren minder vaak met kind uit elkaar
Zowel van de paren met twee hoogopgeleide partners (hbo of universiteit afgerond) als van de overige paren was bijna de helft na vijftien jaar niet meer bij elkaar. De niet-hoogopgeleide stellen hadden bij het uit elkaar gaan vaker een of meer kinderen (27 procent) dan hoogopgeleiden (11 procent). Ze waren ook vaker getrouwd (28 procent tegen 13 procent).

Het artikel in Statistische Trends gaat dieper in op verschillen in relatievorming en –ontbinding tussen paren met partners van verschillende opleidingsniveaus. 

Bijna 80 miljoen passagiers op Nederlandse luchthavens

De Nederlandse luchthavens zagen in 2018 79,6 miljoen passagiers aankomen en vertrekken. Een jaar eerder waren dat er 76,2 miljoen. In 2008 reisden 50 miljoen passagiers via een Nederlandse luchthaven. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Amsterdam Schiphol heeft in 2018 met 71 miljoen aangekomen en vertrokken passagiers voor het eerst de grens van 70 miljoen gepasseerd. In 2017 kreeg Schiphol 68,4 miljoen reizigers te verwerken. Al sinds 2009 neemt het aantal aangekomen en vertrokken passagiers op Schiphol jaarlijks toe. Het aantal vliegtuigbewegingen (starts en landingen) steeg met een half procent tot ruim 499.000 bewegingen in 2018. Dit ligt tegen de afgesproken norm van het Aldersakkoord uit 2008 aan, waarin werd vastgelegd dat Schiphol tot 2020 niet meer dan 500.000 vliegtuigbewegingen per jaar mag uitvoeren.

Bijna 11 procent meer passagiers op de overige nationale luchthavens
Op de overige nationale luchthavens checkten in 2018 ruim 8,6 miljoen passagiers in en uit, 10,8 procent meer dan in 2017. Van deze passagiers vlogen er 6,2 miljoen via Eindhoven. In vergelijking met 2017 zijn dit 9,4 procent meer reizigers voor deze luchthaven. Via Rotterdam The Hague vlogen ruim 1,9 miljoen passagiers, ruim 10 procent meer dan in 2017. Maastricht Aachen liet met ruim 64 procent de sterkste groei zien. Op Groningen Eelde nam het aantal passagiers met ruim 13 procent toe. Maastricht en Groningen verwerken relatief weinig passagiers: slechts 0,6 procent van alle passagiers vloog via deze luchthavens.

In vergelijking met 2008 checkten in 2018 bijna drie keer zoveel reizigers in en uit op de overige nationale luchthavens. Het aandeel van deze vier kleinere luchthavens in het totaal aantal vervoerde passagiers was in 2008 6 procent, en in 2018 bijna 11 procent.

Kleine daling vrachtvervoer via de luchtvaart
De hoeveelheid overgeslagen luchtvracht op Nederlandse luchthavens kwam in 2018 op ruim 1,8 miljoen ton uit, 0,3 procent minder dan een jaar eerder. Op Schiphol daalde het vrachtvervoer met 2,5 procent tot 1,7 miljoen ton. Deze afname wordt onder meer in verband gebracht met het mindere aantal slots dat voor de vrachtsector beschikbaar is op Schiphol.

Op Maastricht Aachen steeg het vrachtvervoer met 44 procent tot 125.000 ton. Deze stijging wordt onder andere veroorzaakt doordat vliegmaatschappijen minder op Schiphol kunnen vliegen en uitwijken naar andere Europese luchthavens, waaronder Maastricht Aachen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.