FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 februari 2019

Bobsleebaan Calgary na ruim 30 jaar gesloten

Er zijn al niet veel bobsleebanen op aarde, maar er gaat er weer eentje ten onder: de baan van Calgary, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1988, zal na dit seizoen gesloten worden.

WinSport, de eigenaar van het olympische park waar de bobsleebaan ligt, heeft laten weten dat er geen geld is voor benodigde upgrades aan de baan, vooral wat betreft het koelsysteem. Dat heeft ertoe geleid dat men heeft besloten de baan in maart, na het huidige seizoen, definitief te sluiten.

"De bobsleebaan is meer dan dertig jaar oud en heeft het einde van haar levenscyclus bereikt", aldus WinSport-baas Barry Heck. Men komt zo'n acht miljoen dollar tekort en nu de pogingen om de Olympische Spelen van 2026 binnen te halen zijn gestaakt, zit het er ook niet meer in dat dat geld alsnog los te peuteren valt.

De World Cup bobsleeën en skeleton zal er dit seizoen nog neerstrijken, waarna er nog twee regionale wedstrijden gehouden worden. Daarna wordt het koelsysteem uitgeschakeld en is het klaar met de baan, waar onder meer de film Cool Runnings rondom het Jamaicaanse bobsleeteam haar oorsprong vond.

Freestyleskiër Woods wereldkampioen slopestyle, vrouwenwedstrijd afgelast

Freestyleskiër James Woods heeft zich in het Amerikaanse Solitude laten kronen tot wereldkampioen op de slopestyle. Voor de 27-jarige Brit is het zijn tweede grote titel, nadat hij in 2017 op de X-Games goud won op de big air.

In de finale zette Woods in de tweede van drie runs een score van 86,68 punten neer. De nummer twee, de 18-jarige Noor Birk Ruud, probeerde in de derde run een aanval te plaatsen, maar ging onderuit en moest met de 85,40 punten van zijn tweede run genoegen nemen. Dat was wel goed voor zilver: drievoudig X-Games-kampioen Nick Goepper, winnaar van olympisch brons (2014) en zilver (2018), pakte brons met 85,18 punten. Mees van Lierop bleef steken in de kwalificaties en werd 35e.

Het goud van Woods (Bron: YouTube)

De vrouwenwedstrijd op de slopestyle werd wegens de uiterst slechte weersomstandigheden afgelast. Daarmee zijn nu al drie olympische onderdelen afgelast tijdens het WK in de staat Utah, want op de big air ging het feest voor de snowboarders bij zowel de mannen als vrouwen wegens het weer niet door.

Op de aerials bij de mannen ging het goud naar de 20-jarige Rus Maxim Burov. Met zijn 130,09 punten was hij olympisch kampioen Oleksandr Abramenko uit Oekraïne te sterk af. Abramenko scoorde 126,24 punten en won zilver, de pas 18-jarige Zwitser Noé Roth sprong zich met 125,22 punten naar het brons.

Het goud van Burov (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen ging het goud naar de Wit-Russische Aliaksandra Ramanouskaya, die met 113,18 punten een klap beter was dan de rest. De Russische Liubov Nikitina scoorde met de finalesprong 89,88 punten, net als de Chinese veterane Xu Mengtao, maar het zilver ging vanwege een hogere individuele score naar Nikitina.

Het goud van Ramanouskaya (Bron: YouTube)

NHL: Maple Leafs slaan terug in Battle of Ontario

De ijshockeyers van de Toronto Maple Leafs hebben de Ottawa Senators verslagen in de NHL. In de Battle of Ontario, de onderlinge rivaliteit, staat het voor dit seizoen nu 1-1, nadat de Senators in oktober met 3-5 wonnen in Toronto.

Zach Hyman zette de Maple Leafs na een kleine acht minuten op 1-0, maar Magnus Pääjärvi tekende tien minuten later voor de gelijkmaker. Vroeg in de tweede periode was het Matt Duchene die de Senators op voorsprong zette, maar in een tijdsbestek van vier minuten sloegen de Maple Leafs terug: Andreas Johnsson, Auston Matthews en John Tavares draaiden de boel om naar 4-2.

Vroeg in de derde periode bracht Thomas Chanot weer hoop bij de bezoekers, die dankzij Pääjärvi zelfs weer op gelijke hoogte kwamen. Halverwege de derde periode schoot Morgan Rielly namens Toronto raak en dat bleek de genadeklap: 5-4.

De enige andere wedstrijd van de avond ging tussen de New York Rangers en de Boston Bruins, wat na shoot-outs een overwinning opleverde voor de Rangers: 4-3.

Maple Leafs - Senators (Bron: YouTube)

Goede loting mannen en vrouwen op 500m

Morgen is dag 2 van de wereldkampioenschap afstanden in het Duitse Inzell. De mannen en vrouwen rijden de 500 meter en daarnaast de ploegachtervolging.

Op de 500 meter komt Letitia de Jong al in de eerste rit in actie tegen de Chinese Li. Janine Smit rijdt in de zevende rit tegen de Canadese Hudey. In de rit erna neemt Jutta Leerdam het op tegen de Chinese Jin. In de laatste rit treft de grote favoriete Nao Kodaira Olga Fatkulina.

Op de 500 meter voor mannen moet Ronald Mulder in de eerste rit aan de bak tegen de Pool Michalski. In de zesde rit treft Jan Smeekens de Noor Magnussen en in de rit erop rijdt Dai Dai Ntab tegen de Koreaan Cha Min-kyu.

Van Barneveld start Premier League met nederlaag tegen Wade

Darter Raymond van Barneveld is zijn laatste Premier League begonnen met een nederlaag. In Newcastle bleek James Wade met 7-4 te sterk. 

Van Barneveld wist Wade in de zevende leg te breken, maar The Machine brak een leg later direct terug. Dat was een forse tegenvaller voor de Nederlander, die vervolgens in de tiende leg nog eens gebroken werd. Wade gaf die voorsprong niet meer weg en stelde de overwinning veilig door bullseye te gooien.

"Ik merkte heel veel zenuwen op het podium. Meer dan ooit. Wade is geen makkelijke tegenstander, maar hij wint gewoon met 7-4. Hier kun je heel weinig mee", zei Van Barneveld tegenover de camera's van RTL 7. De 51-jarige Hagenaar is bezig aan zijn laatste jaar als profdarter en werd op het afgelopen WK in de tweede ronde roemloos uitgeschakeld door de onbekende Litouwer Darius Labanauskas. Barney kreeg een wildcard voor de Premier League, waardoor hij aan zijn veertiende deelname is begonnen.

Volgende week wacht de wedstrijd tegen Gerwyn Price. Wade zal dan spelen tegen Rob Cross. Er zijn nog andere vier partijen vanavond. Michael van Gerwen zal spelen, in een herhaling van de WK-finale, tegen Michael Smith. 

Man die betrokken was bij stationsschietpartij meldt zichzelf bij politie

De politie hield afgelopen middag een 22-jarige Rotterdammer aan. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietincident afgelopen zaterdag op metrostation Beurs.

Die zaterdagavond stond rond 22:00 uur een groep mannen op metrostation Beurs, toen twee andere mannen op hen afliepen. Volgens getuigen ontstond vrijwel direct onenigheid. Er werd een klap uitgedeeld en ook meerdere keren geschoten. Het is volgens de politie een wonder dat er geen omstanders gewond raakten.

De agenten troffen ter plaatse geen dader meer aan. Ook de groep waarmee het tweetal ruzie kreeg, bleek verdwenen. De van betrokkenheid verdachte Rotterdammer meldde zich donderdagmiddag op een politiebureau en zit voorlopig nog vast.

Het is nog niet bekend of iemand gewond is geraakt. Niemand heeft zich als slachtoffer bij de politie gemeld. De recherche zet het onderzoek voort en spreekt nog steeds graag met getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man die betrokken was stationsschietpartij meldt zichzelf bij politie (Foto: politie)
Man die betrokken was stationsschietpartij meldt zichzelf bij politie (Foto: politie)

Verdriet in Emmen: "Iedereen op en rond het veld kon het kraken horen"

FC Emmen kreeg woensdag een flinke klap te verwerken. Nicklas Pedersen staat maanden buitenspel vanwege een knieblessure. De aanvaller verliet de training dinsdag voortijdig vanwege knieklachten en nader onderzoek heeft uitgewezen dat de schade ernstiger is dan in eerste instantie werd gehoopt: zwaar kniebandletsel en een revalidatie van enkele maanden.

Pedersen, 31 jaar, zit in zak en as. "Het is verschrikkelijk. Ik ben verdrietig en gefrustreerd", vertelt de Deen donderdag in gesprek met RTV Drenthe. "Ik had de club dolgraag geholpen in de strijd tegen degradatie. Niet dat ik nu denk dat ze het niet gaan redden, maar ik had echt ontzettend graag mijn steentje bijgedragen." Pedersen is sinds afgelopen zomer actief voor FC Emmen, dat hem transfervrij overnam van het Belgische KV Mechelen.

Pedersen voelde meteen dat het mis was. "Ik stapte op de voet van Nick Bakker en verdraaide mijn knie. Iedereen op en rond het veld kon het kraken horen. Ik heb het al eens meegemaakt. De pijn was deze keer wel wat minder heftig, maar ik wist dat het foute boel was." De aanvaller, die voorheen voor onder meer FC Groningen speelde, kwam tot vier doelpunten in twaalf duels. Die treffers maakte hij als invaller door middel van dubbelslagen tegen FC Groningen en PSV.

Het is voor Pedersen, die samen met Anco Jansen gedeeld clubtopscorer is, de tweede keer dat hij met kruisbandletsel kampt. "Natuurlijk hoop ik weer op niveau terug te komen, want voetbal is mijn leven, maar als de artsen me zeggen dat het risico te groot is dan ga ik dat zeker niet lopen." Pedersen ondertekende afgelopen zomer een contract voor een jaar, met een optie voor nog een jaar.

Langeveld met Audi in FIA WTCR

Niels Langeveld maakt komend seizoen promotie naar het FIA WTCR. De 30-jarige coureur zal uitkomen voor het Belgische team Comtoyou Team Audi Sport.

Langeveld werd in 2018 met een Audi RS3 LMS derde in het TCR Germany-kampioenschap. Dat goede resultaat wordt nu door Audi Sport beloond met deelname aan het internationale toerwagenkampioenschap.

“We hebben beslist om een succesvolle coureur uit de klantensport op te nemen in het Audi Sport team,” vertelt Chris Reinke, hoofd van Audi Sport customer racing. “Niels Langeveld heeft de afgelopen twee seizoenen bijzonder goed gepresteerd in ADAC TCR Germany en heeft veel indruk op ons gemaakt.”

Niels Langeveld in 2018 (Bron: Youtube)

Teamgenoot van Langeveld is de Belg Frederic Vervisch. De andere twee Audi's van Leopard Racing Team Audi Sport hebben dezelfde bezetting als afgelopen seizoen, namelijk de Schot Gordon Shedden en Fransman Jean-Karl Vernay.

Inmiddels zijn er voor het nieuwe seizoen 21 deelnemers bevestigd:

Team - Auto - Coureur
ALL-INKL.COM Münnich Motorsport - Honda Civic Type R TCR (FK8) - Néstor Girolami (ARG)
ALL-INKL.COM Münnich Motorsport - Honda Civic Type R TCR (FK8) - Esteban Guerrieri (ARG)

Audi Sport Team Comtoyou - Audi RS 3 LMS TCR - Niels Langeveld (NED)
Audi Sport Team Comtoyou - Audi RS 3 LMS TCR - Frédéric Vervisch (BEL)

Audi Sport Leopard Team WRT - Audi RS 3 LMS TCR - Gordon Shedden (GBR)
Audi Sport Leopard Team WRT - Audi RS 3 LMS TCR - Jean-Karl Vernay (FRA)

Cyan Racing - Lynk & Co 03 TCR - Thed Björk (ZWE)
Cyan Racing - Lynk & Co 03 TCR - Yann Ehrlacher (FRA)
Cyan Racing - Lynk & Co 03 TCR - Yvan Muller (FRA)
Cyan Racing - Lynk & Co 03 TCR - Andy Priaulx (GBR)

Team Mulsanne - Alfa Romeo Giulietta TCR - Kevin Ceccon (ITA)
Team Mulsanne - Alfa Romeo Giulietta TCR - Ma Qing Hua (CHN)

Sébastien Loeb Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - Mehdi Bennani (MAR)
Sébastien Loeb Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - Robert Huff (GBR)
Sébastien Loeb Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - Johan Kristoffersson (ZWE)
Sébastien Loeb Racing - Volkswagen Golf GTI TCR - Benjamin Leuchter (GER)

TBA - Hyundai i30 N TCR - Nick Catsburg (NED)
TBA - Hyundai i30 N TCR - Augusto Farfus (BRA)
TBA - Hyundai i30 N TCR - Norbert Michelisz (HON)
TBA - Hyundai i30 N TCR - Italy Gabriele Tarquini (ITA)

TBA - Honda Civic Type R TCR (FK8) - Tiago Monteiro (POR)
TBA - Honda Civic Type R TCR (FK8) - TBA

Pedersen pakt wereldtitel op 5.000m, Roest en Kramer 2e en 3e

Bij het WK afstanden in Inzell heeft de Noor Sverre Lunde Pedersen de wereldtitel op de 5.000 meter gepakt. Pedersen was met 6.07,16 iedereen de baas. Zilver en brons waren er voor Patrick Roest en Sven Kramer.

De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen reed in de tweede rit tegen Peter Michael. Bloemen nam het voortouw. Hij reed onder het baanrecord van Kramer (6:10.97), maar moest dat loslaten. Hij kwam uiteindelijk in 6.13,79 over de finish.

In de rit erop reed Jorrit Bergsma tegen de Wit-Rus Vitaly Mikhailov. Bergsma had niets aan zijn opponent, maar zelf was hij langzamer dan Bloemen in de rit ervoor. Hij kon het tempo ook niet echt opvoeren en ging al vrij rap rondjes van boven de 30 seconden rijden. Bergsma kwam uiteindelijk in 6.20,29 over de meet.

Sven Kramer, goed voor acht wereldtitels op de 5 kilometer, moest het in de zevende rit opnemen tegen de Italiaan Ghiotto. Kramer nam de regie in handen al kon Ghiotto volgen. Ze reden allebei rond  de tijd van Bloemen. Na 3.000 meter reed Kramer een 28er en nu kon Ghiotto niet volgen. Uiteindelijk kwam Kramer in 6.12,53 over de streep,  mede door matige laatste ronden.

Sverre Lunde Pedersen en Danila Semerikov reden tegen elkaar in de eennalaatste rit. Na vier ronden was Pedersen een seconde sneller dan Kramer. De Noor bleef laag in de 29 rijden. Semerikov kon geen antwoord geven. Met drie ronden te gaan reed hij een 28er, net als twee rondes erop. Pedersen kwam in 6.07,16 over de meet, een nieuw persoonlijk record en bovendien een baanrecord.

Patrick Roest en Patrick Beckert reden tegen elkaar in de laatste rit. Roest ging snel van start in een alles of niets poging, en begon met een aantal rondjes van in de 28 hoog. Na de 3 kilometer ging de voorsprong die hij had opgebouwd op Pedersen langzaam weg en uiteindelijk was de tijd van Pedersen te snel. Roest finishte in 6.11,70, goed voor zilver.

Sparta Rotterdam moet vrezen voor abrupt vertrek van Veldwijk

De transferperiode is voorbij in Nederland, maar Lars Veldwijk zou Sparta Rotterdam nog kunnen verlaten voor een avontuur in Azië. De aanvaller bevestigt tegenover FOX Sports dat hij interesse geniet uit Japan en Zuid-Korea. In die Aziatische landen sluit de transfermarkt pas eind maart en Veldwijk erkent dat er op de achtergrond een en ander speelt.

"De interesse is er", beaamt de spits, dit seizoen clubtopscorer met 17 doelpunten uit 23 wedstrijden. "De markt is daar wat langer open en op de achtergrond speelt het." Veldwijk heeft zijn zaakwaarnemer echter verteld dat hij zich volledig wil focussen op de wedstrijd tegen koploper FC Twente van vrijdagavond. "Dus ik laat mijn manager ermee bezig zijn."

"Er is volgens mij nog geen officieel bod, maar dat kan altijd nog komen. Voor nu is de wedstrijd tegen Twente zo belangrijk dat ik me ervan heb afgesloten", geeft hij aan. Van een prangende vertrekwens is geen sprake, maar Veldwijk staat wel open voor het avontuur. Zijn huidige contract op Het Kasteel loopt na dit seizoen af, al is er een optie in opgenomen om nog een jaar door te gaan.

"Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik wil het hier afmaken, maar als er een bod komt waar Sparta mee akkoord gaat, en voor mij is het ook een goede deal, dan sluit ik niets uit. Eerst morgen drie punten pakken", concludeert de 27-jarige aanvalsleider. In het buitenland speelde Veldwijk eerder al voor Nottingham Forest, KV Kortrijk en Aelesunds.

Haase in drie sets onderuit tegen Medvedev

Robin Haase is in de tweede ronde van van het ATP-toernooi van Sofia uitgeschakeld. Daniil Medvedev, de nummer zestien van de wereldranglijst, was in drie sets te sterk. Het werd 5-7, 6-2 en 6-2.

Haase begon goed tegen Medvedev, knokte zich terug van een break achterstand en sloeg op 5-6 in de eerste set toe. Medvedev herstelde zich echter snel en brak de Nederlander meteen in set twee. De Rus hield die voorsprong vast en brak Haase nogmaals om met 6-2 de set te grijpen.

In set drie sloeg Medvedev direct toe en brak Haase. Die achterstand kwam Haase niet meer te boven. Hij leverde nog eens zijn opslag in en zag Medvedev op 5-2 voor de wedstrijd serveren. Dat maakte de Rus af met een lovegame. Medvedev, mag het in de kwartfinale opnemen tegen de Slowaak Martin Klizan. Haase kan zich voorbereiden op het ATP-toernooi in Rotterdam. 

Baldur’s Gate, Neverwinter Nights en andere pc-klassiekers naar consoles

Skybound Games heeft een samenwerking aangekondigd met ontwikkelaar Beamdog om dit jaar een groot aantal pc-klassiekers voor het eerst naar console te brengen.

Specifiek gaat het om 'enhanced versions' van Baldur’s Gate, Baldur’s Gate ll, Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear, Icewind Dale, Planescape: Torment en Neverwinter Nights. "Deze games zijn iconisch en hebben echt de standaard gezet voor Dungeons en Dragons pc roleplaying games. We zijn erg enthousiast om Beamdogs indrukwekkende oeuvre naar nieuwe platformen te brengen, voor zowel de doorgewinterde fans als nieuwkomers. Deze samenwerking met Beamdog is geweldig voor Skybound," aldus Skybound Games’ CEO Ian Howe.

Meer details worden op een later tijdstip vrijgegeven, zoals informatie over de consoles waarop de games verschijnen en of deze fysiek zullen uitkomen. 2019 is in ieder geval specifiek genoemd, dus de games maken nog dit jaar hun opwachting.

Baldurs Gate

Oud-wielrenner Johan van der Velde (62) ernstig ziek

Oud-wielerprof Johan van der Velde heeft acute leukemie. Hij verblijft momenteel in een ziekenhuis in Breda.

Van der Velde kreeg tijdens de Ronde van Mallorca, hij is de buschauffeur van het Nederlandse Roompot Pro Cycling, last van een hardnekkige bloedneus. Na een kort onderzoek werd de diagnose al gesteld.

Van der Velde won meerdere touretappes, ook werd hij een keer derde in het eindklassement. Hij was twee keer Nederlands kampioen op de weg.

Sáblíková pakt wereldtitel op de 3km, De Jong zilver

Bij het wereldkampioenschap afstanden in Inzell heeft Martina Sáblíková voor de vijfde keer de wereldtitel op de 3.000 meter gepakt. Antoinette de Jong veroverde het zilver, brons was voor Natalia Voronina uit Rusland. Carlijn Achtereekte en Ireen Wüst eindigden als respectievelijk vierde en vijfde.

Ireen Wüst was de eerste Nederlandse op het ijs. In de tweede rit moest de regerend wereldkampioene het opnemen tegen de Chinese Mei Han. Wüst had geen tegenstand van Han en moest het zelf doen. Ze ging hard van start en moest aan het einde dat wel wat bekopen. Ze kwam in 4.01,45 over de meet, wat een kleine seconde boven het baanrecord lag.

Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte had de Duitse Roxanne Dufter als tegenstandster. Net als Wüst had ook Achtereekte niets aan haar opponente. Achtereekte reed een solide race en door de matige twee laatste rondes van Wüst wist ze een snellere tijd neer te zetten: 4.00,47, bovendien een nieuw baanrecord.

Antoinette de Jong moest het opnemen tegen de Japanse Ayano Sato. De Jong reed ook een zeer solide race, al was ze wel wat langzamer dan Achtereekte, maar het was niet veel. Een ronde voor de finish was De Jong voor het eerst sneller. Met 3.59,41 was ze uiteindelijk een seconde sneller dan haar landgenote.

In de rit erop was Natalia Voronina lange tijd sneller dan De Jong, maar ze moest het snelle rijden in de laatste ronde bekopen. Haar 3.59,99 was toch goed voor de tweede tijd.

Martina Sáblíková, die afgelopen weekend voor het eerst sinds lange tijd weer een wereldbekerwedstrijd won, en Maryna Zuyeva reden in de laatste rit tegen elkaar. Ze begonnen allebei rustig al kwam Sáblíková langzaam op stoom. Een ronde voor het einde was de Tsjechische drie tienden sneller dan De Jong en met 3.58,91 pakte ze uiteindelijk de wereldtitel.

Supporters van Ajax dreigen met rechtsgang in aanloop naar Klassieker

De AFCA Supportersclub dreigt met een gerechtelijke procedure als fans van Ajax niet welkom zijn bij de halve finale van de beker tegen Feyenoord.

Die wedstrijd wordt op woensdag 27 februari afgewerkt in De Kuip. De Supportersclub uit in een statement zijn onvrede over de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Men claimt een e-mail te hebben gekregen van de KNVB, waarin staat dat de voetbalbond is 'overruled' door de burgemeester, die gebruikmaakt van de reglementen om 'af te wijken van de aantallen kaarten voor de uitsupporters'. "Wij zien vervolgens geen andere mogelijkheid dan ons voor te bereiden op een gerechtelijke procedure", voegt de Supportersclub daaraan toe.

Het is inmiddels elf jaar geleden dat er voor het laatst uitsupporters aanwezig waren bij de topper. In de afgelopen jaren hebben alle partijen geprobeerd een oplossing te realiseren. Onlangs liet de KNVB nog weten in gesprek te zijn gegaan met beide clubs en de gemeente Rotterdam, 'helaas nog zonder het gewenste resultaat'. "We hopen nog steeds dat binnen niet al te lange tijd de Klassieker weer voor supporters van beide clubs toegankelijk wordt."

In december 2018 eiste Ajax van Feyenoord dat de club uitkaarten beschikbaar zou maken voor het competitieduel van 27 januari. Dat gebeurde uiteindelijk niet. In oktober had Feyenoord een verklaring uitgegeven waarin men de wens uitsprak om weer uitsupporters toe te laten en daar weer gesprekken over te voeren met de betrokken partijen. "Insteek van de gesprekken is te bekijken op welke wijze er wellicht al in het seizoen 2019/20 weer uitsupporters bij De Klassieker kunnen zijn", gaf Feyenoord toen aan.

Coquard sprint naar eerste zege in Bessèges

Bryan Coquard heeft zijn eerste zege van het jaar binnen. De Franse sprinter van Vital Concept-B&B Hotels was de snelste in de openingsetappe van de Etoile de Bessèges. De 26-Fransman is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

In de etappe van Bellegarde naar Beaucaire over 145 kilometer reed er een kopgroep van zes renners weg. De kopgroep pakte een mooie voorsprong van zes minuten op het peloton, maar het zestal had nooit een kans op mee te doen voor etappewinst. Ze werden dan ook tien kilometer van de streep teruggehaald, waarna een massasprint de beslissing moest brengen

Daarin was Couard duidelijk de snelste voor Sacha Modolo en Pierre Barbier. Voor de Fransman van Vital Concept-B&B Hotels een mooie opsteker, want vorig seizoen moest Coquard tot mei wachten op zijn eerste overwinning.

Europees kampioen Trentin begint seizoen goed met zege in Valencia

Matteo Trentin heeft de tweede rit in de Ronde van Valencia in een massasprint gewonnen. De Europees kampioen was in de sprint te snel voor Nacer Bouhanni en Ben Swift. Edvald Boasson Hagen blijft leider in de Spaanse rittenkoers.

Na de korte tijdrit van woensdag stond donderdag de eerste rit in lijn op het programma in de Ronde van Valencia: 166 kilometer over een geaccidenteerd parcours met start en aankomst in Alicante.

Raul Alarcon, Mathias Van Gompel, Mikel Iturria, Diego Rubio, Nigel Ellsay en Ibai Azurmendi trokken in de beginfase ten aanval en kreeg in totaal drie minuten van het peloton. Op de laatste beklimming van de dag, op veertig kilometer van de streep, werd de kopgroep weer ingerekend door het peloton onder aanvoering van Astana en Mitchelton-Scott.

Dankzij het hoge tempo moest Dylan Groenewegen de rol lossen in het peloton. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma had op de top van de Alto de Carrasqueta een achterstand van veertig seconden. Met behulp van zijn ploeggenoten kon Groenewegen op vijftien kilometer van de streep weer terugkeren in het peloton. Alles bleef in het slot van de etappe bij elkaar, waardoor de sprinters zich konden opmaken voor de massasprint.

Daarin was Europees kampioen Trentin de snelste voor Bouhanni en Swift. Groenewegen kwam er in de massasprint er niet aan te pas. De Nederlander, die vorig twee keer wist te winnen in de Tour de France, kwam niet verder dan een veertiende plaats in Alicante.

Klimaatmars Den Haag goed verlopen

Den Haag - Ruim 15.000 demonstranten kwamen vandaag naar Den Haag voor de klimaatmars van Youthforclimate. Zij liepen vanaf het Malieveld door de stad om te demonstreren voor het klimaat.

Hoewel er veel meer demonstranten aanwezig waren dan de oorspronkelijk verwachte 3.000 verliep de klimaatmars orderlijk. Wijkagenten, (school)wijkagenten en bikers begeleidden de klimaatmars. De deelnemers luisterden naar aanwijzingen van de politie en liepen de afgesproken route.
Politievlogger Jan-Willem deed via Instagram verslag op locatie.

'Na het schot zijn ze gewoon overgegaan tot de orde van de dag'

Waarom moest Gampat dood in 2008? Was het vanwege een vrouw, een drugsconflict, zijn verleden als bodyguard van Ronnie Brunswijk of een uit de hand gelopen beroving? Tijdens het onderzoek naar de dood van Gampat, zoals de 33-jarige man werd genoemd, zijn er aanwijzingen gevonden voor het laatste motief. Het OM gaat ervan uit dat hij is doodgeschoten tijdens een poging hem te beroven. Volgens het OM zijn twee mannen van nu 33 jaar verantwoordelijk voor zijn dood

Gampat, vader van twee kinderen, verbleef illegaal in Nederland en sprokkelde volgens diverse getuigen zijn geld bij elkaar met het verkopen van bolletjes drugs. Van hem was bekend dat hij op zondag zijn drugs kreeg en een goed gevulde portemonnee bij zich had. Volgens zijn omgeving zou hij zich nog liever laten doodschieten dan dat hij zich zou laten beroven. Zondagavond 20 april 2008 vonden twee bewoners van de flat Gooioord in Amsterdam Zuidoost zijn lichaam in de lift van het appartementencomplex. Hij bleek van dichtbij te zijn doodgeschoten.

Op 23 april 2008 meldt een toen nog anonieme getuige zich op het politiebureau en noemt onder meer de bijnamen van de twee verdachten. Hij heeft ook gezien dat ze bij het slachtoffer in de lift stapten. Beide verdachten worden aangehouden, zaten enige tijd vast, maar er zou geen wettig en overtuigend bewijs zijn dat zij betrokken waren bij de dood van Gampat. De strafzaak tegen de twee werd uiteindelijk beëindigd.

In 2015 wordt het onderzoek heropend na een verklaring van een anonieme bedreigde getuige. Deze getuige heeft onder meer van één van de twee verdachten gehoord dat zij verantwoordelijk zijn voor de dood van Gampat. Twee getuigen wijzen dus de beide verdachten aan als de daders. Hun verklaringen worden naar mening van het OM ondersteund met resultaten uit het onderzoek waarin telefoon- en live gesprekken zijn afgeluisterd en een informant is ingezet.

Verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van Gampat op die zondag de 20e april”, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir. “Ze dachten snel geld te kunnen maken en hebben hun slachtoffer bewust uitgekozen. Ze zijn hem gevolgd en bij hem in de lift gestapt. Hij kon geen kant meer op en was aan zijn berovers overgeleverd. Dan volgt een schot, rechtstreeks geplaatst op het hoofd. Beide verdachten gaan vervolgens over tot de orde van de dag. Alsof er niets is gebeurd.”

De twee verdachten hebben gewelddadige antecedenten waarbij vuurwapens zijn gebruikt. Degene die door het OM als schutter wordt gezien, is in 2015 tot 12 jaar en TBS veroordeeld voor meerdere gewelds- en levensdelicten. Volgens het OM moet hij nu worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens doodslag en wapenbezit. De andere verdachte heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan een poging diefstal met de dood tot gevolg en wapenbezit. Tegen hem is tien jaar geëist.

De rechtbank doet op 22 februari uitspraak.

Celstraf voor bedreiging en stalking van ex

De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man uit Beekbergen voor bedreiging en stalking van zijn ex-partner. De man krijgt een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan 128 dagen voorwaardelijk.

De man stalkte zijn ex-partner tussen mei en juli 2018 telefonisch. De rechtbank vindt dat de man ernstige inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van zijn ex. De man bleef doorgaan met bellen en berichten sturen, ook al reageerde zijn ex niet. De man bedreigde haar ook meerdere keren met de dood. Door deze handelingen veroorzaakte de man gevoelens van angst en onmacht bij het slachtoffer. Dit neemt de rechtbank hem kwalijk.

Stoornis
Bij de man zijn stoornissen vastgesteld die volgens de psychiater en de psycholoog van invloed zijn geweest op zijn handelen. Het gepleegde strafbare feit is dan ook in verminderde mate aan de man toe te rekenen. De rechtbank houdt hiermee rekening bij de strafoplegging. Het is van belang dat de man zal worden behandeld aan zijn stoornissen. De straf is lager dan geëist door de officier van justitie, omdat het anders te lang zal duren voordat de man kan starten met de behandeling.

Bijzondere voorwaarden
Aan het voorwaardelijk strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden, zoals de verplichting dat de man zich laat behandelen aan zijn stoornissen. Ook krijgt de man een contactverbod met het slachtoffer, een gebiedsgebod en –verbod in de vorm van vrijheidsbeperkende maatregelen opgelegd.

Bewoner veroordeeld voor neersteken voormalig eigenaresse zorgboerderij

De rechtbank Gelderland veroordeelt een 44-jarige man uit Wichmond voor een poging tot doodslag op de voormalige eigenaresse van een zorgboerderij. Hij krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, opgelegd.

De man woonde op de zorgboerderij in Wichmond. In de nacht van 23 op 24 mei 2018 stak de man het slachtoffer in haar buik - vlak onder de borst - met een mes. Hierdoor liep het slachtoffer letsel op.

Stoornissen
Bij de man zijn stoornissen vastgesteld die volgens de psychiater en de psycholoog van invloed zijn geweest op zijn handelen. Het gepleegde strafbare feit is dan ook in verminderde mate aan de man toe te rekenen. De rechtbank houdt hiermee rekening bij de strafoplegging. Het is van belang dat de man zal worden behandeld aan zijn stoornissen.

Snelle behandeling gewenst
Aan het voorwaardelijk strafdeel is om die reden als bijzondere voorwaarde verbonden de verplichting dat de man zich laat behandelen. De straf is lager dan geëist door de officier van justitie, omdat het anders te lang zal duren voordat de man met deze behandeling kan starten.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man schadevergoeding van ruim 2.400 euro aan het slachtoffer betalen.

150.000 euro geldboete geëist wegens zwaargewonde medewerker

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle een boete van 150.000 euro- waarvan 50.000 euro voorwaardelijk- geëist tegen een trailerbedrijf uit Wijchen. In mei 2015 ontsnapte een medewerker van het bedrijf aan de dood na een brand en explosie in een spuitcabine bij het bedrijf. Als bijzondere voorwaarde bij de straf eist het OM dat het bedrijf binnen drie maanden een plan laat opstellen door een externe veiligheidskundige om voortaan veilig te kunnen werken bij het bedrijf. Dat plan moet als het aan het OM ligt dan ook binnen zes maanden uitgevoerd zijn.

Bij het bedrijf worden transportmiddelen zoals trailers voor transport gemaakt, gerepareerd en verhandeld. Op 8 mei 2015 omstreeks 9.00 uur in de ochtend, is er een explosie gevolgd door een brand één van de cabines waar materialen gespoten worden met verf. Een medewerker die in de cabine aan het werk was loopt zware brandwonden op. Hij heeft blijvend letsel overgehouden en is arbeidsongeschikt verklaard.

Onveilig werken
Uit onderzoek door de inspectie SZW blijkt naar de mening van het OM dat het bedrijf onvoldoende maatregelen had genomen om het arbeidsongeval te voorkomen. In de spuitcabines zouden onvoldoende maatregelen zijn genomen om veilig te werken. Dat terwijl het een explosiegevaarlijke zone betrof, waar met een kleine vonk een explosie kan ontstaan. Alleen al dat het een explosiegevaarlijke zone betrof, stond bijvoorbeeld niet aangegeven. Daarnaast zouden er regelmatig diverse open blikken met ontvlambare vloeistoffen en vluchtige dampen van stoffen zoals thinner hebben gestaan. Niet alle gereedschappen waren geaard, zoals wel zou hebben gemoeten. Ook droegen werknemers geen anti-statische kleren. In de spuitcabines stonden 200 liter vaten waarin gevaarlijke stoffen zoals thinner, hardener, verf en primers tegen de regels in werden gemengd en opgeslagen. De vaten werden na gebruik op het buitenterrein opgeslagen. Dit had niet gemogen, want er waren onvoldoende maatregelen genomen om de omgeving te beschermen. Daarnaast kunnen de stoffen in de vaten op elkaar gaan reageren met alle gevolgen van dien. Er was tot slot geen veiligheidsplan waarin de risico’s van werken in de explosiegevaarlijke zone geïnventariseerd waren.

Ernstige feiten
Het vermoeden is dat de explosie is ontstaan door een elektrostatische vonk van een gereedschap, waardoor de vluchtige stoffen zijn geëxplodeerd. Het is aan de werkgever om ervoor zorg te dragen dat er geen vonkvorming in explosiegevaarlijke zones kan plaatsvinden of te zorgen dat eventuele gevolgen van vonkvorming worden beperkt. Verdachte heeft dit nagelaten. Er was sprake van een in de praktijk gegroeide, risicovolle manier van werken, waarin verdachte onvoldoende adequaat toezicht heeft gehouden, aldus de officier van justitie op zitting: “Er was sprake van een onveilige en zelfs ronduit gevaarlijke werkomgeving voor de medewerkers.” Het ongeval zoals zich dat op 8 mei 2015 heeft voorgedaan, had ook veel eerder kunnen gebeuren, aldus de officier: “De feiten zijn zeer ernstig en onomkeerbaar. Dit is verdachte aan te rekenen.” Daarnaast heeft verdachte gevaarlijke afvalstoffen gemengd en op onjuiste wijze gevaarlijke stoffen opgeslagen.

Geëiste straf
Doel van de strafoplegging is ook om te waarborgen dat verdachte de juiste maatregelen zal treffen, zodat de medewerkers in de toekomst veilig kunnen werken in de werkomgeving met een explosieve atmosfeer. Daarom eist het OM een geldboete van 150.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk. Daarnaast eist het OM een bijzondere voorwaarde, die inhoudt dat verdachte een plan laat opstellen waarin wordt vastgelegd hoe op een veilige manier gewerkt kan worden bij het bedrijf. De verdachte moet na zes maanden stukken overleggen aan het OM, waaruit blijkt dat de aanbevolen maatregelen zijn uitgevoerd.

De rechtbank zal nog vaststellen wanneer zij uitspraak doet.

Ruim veertig telefoons gestolen bij heavy metal-concert in AFAS Live

Tientallen bezoekers van een concert van Parkway Drive in AFAS Live zijn gisteravond slachtoffer geworden van zakkenrollers. Tijdens het concert werden ruim veertig telefoons gestolen. Gelukkig voor de gedupeerden wist de aanwezige beveiliging de daders te pakken.

Sebastiaan Quekel was één van de bezoekers van het concert van de Australische metalcore band. Hij was met zijn vrienden naar de voorkant van de zaal gelopen toen het mis ging. 'Ik stond bij het podium een filmpje te maken en stopte daarna mijn telefoon in mijn broekzak. Toen ik hem er tien seconden later weer uit wilde halen, was hij weg.'

Moshpit
Dat Quekel niets van de diefstal heeft gemerkt is volgens hem makkelijk te verklaren. 'Het was heel druk vooraan en mensen waren aan het springen en elkaar aan het duwen. Daardoor kon de dader makkelijk mijn telefoon pakken.' Het duwen en springen gebeurt vaker bij metal concerten. Die manier van dansen wordt een 'moshpit' genoemd. 

Quekel vermoedt dan ook dat de daders bewust dit concert hebben uitgekozen. 'Bij metalconcerten wordt er vaak zo gedanst en zo zijn de bezoekers een makkelijk slachtoffer. Bij een ander concert waar ik laatst was, is dit ook gebeurd.'

Tasje vol
Al snel merkte Quekel dat hij niet de enige was van wie zijn telefoon verdwenen was. De dieven gingen dan geraffineerd te werk bij hun slachtoffers, maar de beveiliging waren ze niet te snel af. Een beveiliger betrapte namelijk één van de dieven met een tasje vol met telefoons. 

Veel gedupeerden
'Bij de kassa stond een lange rij van mensen die hun telefoon verloren waren. We moesten allemaal een formulier invullen met onze gegevens en een beschrijving van onze telefoon zodat we het toestel terug konden krijgen. Helaas kon dat gisteravond nog niet omdat de politie nog onderzoek deed.' 

De daders zitten op dit moment vast op een politiebureau. Het gaat om twee mannen van 24 en 40 jaar oud zonder een vaste verblijfplaats. Van de veertig telefoons die zij in hun bezit hadden, heeft de politie het grootste gedeelte terug kunnen geven. Van vijf telefoons zoekt de politie nog de rechtmatige eigenaar. 

Goed handelen AFAS Live
Quekels telefoon is ieder geval gevonden door de politie. 'Gelukkig heb ik hem straks weer terug. Ik ben ook heel blij met hoe AFAS Live de hele situatie heeft aangepakt. Door hun kordate optreden krijgt iedereen zijn telefoon terug en zijn de dieven gepakt', besluit Quekel. 

Ook wereldtitel voor Nederlandse schaatsers op teamsprint

Bij het WK afstanden in Inzell is de wereldtitel op de teamsprint bij de mannen gewonnen door Nederland, nadat eerder Nederland bij de vrouwen ook al de beste was.

Nederland, met Kjeld Nuis, Ronald Mulder en Kai Verbij, reed met 1.19,05 verreweg de snelste tijd. Korea pakte met 1.20,00 zilver en Rusland, dat na een superstart in de laatste ronde ontplofte, veroverd  met 1.20,10 toch nog brons.

Later vandaag volgen nog de 3.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen.

Ook wereldtitel voor Nederlandse schaatsers op teamsprint (Pro Shots / Erik Pasman)
Ook wereldtitel voor Nederlandse schaatsers op teamsprint (Pro Shots / Erik Pasman)

Jongere hoeft hangboete niet te betalen van de rechter

De rechter verklaarde op 25 januari een tiener schuldig maar legt geen straf of maatregel op. De tiener kreeg samen met 5 andere tieners vorig jaar een boete omdat ze zonder een parkeerkaartje of parkeerpas in de Karpertongarage in Alkmaar verbleven. In de parkeergarage hangt een bord waarop staat dat dit niet mag.

De tiener was het niet eens met de boete en ging hiertegen in beroep bij de kantonrechter. Volgens eigen zeggen had de tiener een tussenuur en schuilde ze tegen de regen in de garage terwijl ze een broodje at. Ze vertelde dat ze geen waarschuwingsbord had gezien. De rechter is van mening dat de handhavers hadden kunnen volstaan met haar een waarschuwing te geven in plaats van een boete.

Nederlandse schaatssters pakken wereldtitel teamsprint

In Inzell is met de teamsprint voor vrouwen het WK afstanden van start gegaan. De teamsprint maakt zijn debuut op het WK. De titel ging naar Nederland, voor Canada en Rusland die respectievelijk zilver en brons wonnen.

Nederland, met Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Janine Smit, moest het opnemen tegen de Italiaanse vrouwen. De drie vrouwen werkten goed samen en De Jong moest het afmaken. Ze finishte in 1.26,28, de snelste tijd en dus de wereldtitel. Die tijd was  ook een nieuw Nederlands - en baanrecord.

Vandaag staan nog de teamsprint voor mannen, de 3.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen op het programma.

Nederlandse schaatssters pakken wereldtitel teamsprint (Pro Shots / Erik Pasman)
Nederlandse schaatssters pakken wereldtitel teamsprint (Pro Shots / Erik Pasman)

9.182.573 verkeersboetes uitgeschreven in 2018

In 2018 zijn 9.182.573 verkeersovertredingen geconstateerd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren en handheld bellen. Dat is bijna evenveel als een jaar eerder. In 2017 werden 9.223.477 verkeersboetes opgelegd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat blijkt uit het jaaroverzicht verkeersboetes 2018.

Het aantal staandehoudingen is vorig jaar weer iets toegenomen, ondanks de cao-acties van de politiebonden in de zomer. Het aantal staandehoudingen bedroeg in 2018 403.635, tegen 384.982 in 2017. Door de cao-acties is een daling in de instroom van het aantal staandehoudingen te zien in de maanden juli, augustus, september en oktober. In andere maanden in 2018 heeft de politie meer staandehoudingen verricht ten opzichte van een jaar eerder.

Het merendeel van de verkeersboetes wordt opgelegd wegens het overschrijden van de maximumsnelheid. In 2018 zijn in totaal 7.757.803 boetes opgelegd voor te hard rijden, tegen 7.814.043 in 2017. Van de snelheidsovertredingen werden er vorig jaar 2.083.068 geconstateerd door middel van een trajectcontrolesysteem. Dat is een kleine daling ten opzichte van de 2.135.062 een jaar eerder.

Het aantal geconstateerde verkeersovertredingen met behulp van een flitspaal is vorig jaar licht gestegen. In 2018 ging het in totaal om 4.253.219 verkeersovertredingen, waarvan 4.013.705 voor te hard rijden en 239.514 voor het rijden door rood licht. Een jaar eerder ging het om een totaal van 4.134.705, waarvan 3.893.848 voor te hard rijden en 240.857 voor het rijden door rood licht.

Verder werden vorig jaar 1.599.576 snelheidsovertredingen geconstateerd met mobiele radarsets. De met mobiele radarsets geconstateerde verkeersovertredingen kunnen met ingang van 2018 worden gespecificeerd in de periodieke verkeersoverzichten. Hierdoor is een vergelijking met een jaar eerder niet te maken.

Buitenlandse verkeersovertreders
In 2018 zijn 1.063.014 verkeersboetes naar een adres in het buitenland verstuurd. Dat is iets meer dan de 1.024.512 in 2017. Dat komt met name doordat meer landen zijn aangesloten op de geautomatiseerde uitwisseling van kentekengegevens op basis van de Europese richtlijn Cross Border Enforcement (CBE). Vanaf november 2017 zijn tien extra landen toegevoegd: Estland, Finland, Italië, Letland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slovenië, Tsjechië en Zweden. En per 1 december 2018 zijn Verenigd Koninkrijk en Ierland aangesloten.

Het inningspercentage wordt een jaar nadat de boetes zijn verstuurd naar het buitenland door het CJIB berekend. Op die manier wordt rekening gehouden met correcties en beslissingen op beroep. Nu zijn de inningspercentages over 2017 bekend. Veelal ligt het inningspercentage van boetes die naar het buitenland zijn verzonden tussen 70% en 80%. Bij kentekenhouders uit Frankrijk en Roemenië ligt het percentage het laagste: rond de 50%. Bij kentekenhouders uit Finland en Zweden het hoogste: rond de 95%. Dit laatste komt overeen met het inningspercentage op alle Wahv-verkeersboetes (totaal Nederland en buitenland) dat na een jaar ook rond de 95% ligt.

Vrees viervoeters in Fear the Wolves

Battle-royalegames zijn nog altijd hot en blijven als paddestoelen uit de grond schieten. Radioactieve paddestoelen in het geval van Fear the Wolves. Deze game is nu uit de early-access en officieel beschikbaar.

Fear the Wolves is van de hand van S.T.A.L.K.E.R.-ontwikkelaar Vostok Games. Het is een battle-royalegame die het iets anders aanpakt dan de gemiddelde genregenoot. Je wordt alleen of met een team gedropt in een radioactieve omgeving. Naast medespelers neem je het op tegen de elementen en tegen gevaarlijke, hongerige wolven.

Om te vieren dat Fear the Wolves beschikbaar is, is de game een week lang gratis te spelen. Mocht je de game willen kopen, dan is die nu voor de helft afgesprijsd, van 20 euro naar een tientje. Voor nu exclusief op Steam, maar de game zou in de toekomst ook naar consoles komen. Bekijk hieronder de launchtrailer.
 

Aantal abortussen licht gestegen in 2017

In 2017 werden in Nederland 30.523 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd. Dat zijn er iets meer dan in 2016. De meeste zwangerschapsafbrekingen gebeuren in de eerste 7 weken.

3.482 behandelingen (11 procent) werden uitgevoerd bij vrouwen die in het buitenland wonen en hiervoor naar Nederland kwamen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de Wet afbreking zwangerschap.

Sinds 2002 daalt het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners; dit was ook in 2017 het geval. De meeste zwangerschapsafbrekingen vonden plaats bij vrouwen in de leeftijdcategorie 25 tot 30 jaar.

Verwijzingen
Het overgrote deel van alle zwangerschapsafbrekingen vond plaats in abortusklinieken. Een derde van de vrouwen ging zonder verwijzing rechtstreeks naar de abortuskliniek. Er is een duidelijke toename te zien in medicamenteuze behandelingen, zowel in de ziekenhuizen als in de abortusklinieken.

Faillissement
Het jaar 2017 was een roerig jaar voor de abortuszorg. Het faillissement van een koepel van abortusklinieken leidde er toe dat zeven van de vijftien abortusklinieken in Nederland werden gesloten. De inspectie heeft met waardering gezien hoe de zorgverleners in de overblijvende klinieken zich tot het uiterste hebben ingespannen om aan de toegenomen zorgvraag tegemoet te komen en goede zorg te bieden.

'Doodgeschoten Amsterdammer pleegde suicide by cop'

De 31-jarige man die woensdagavond 6 februari op Westeinde in het centrum van Amsterdam door de politie is neergeschoten waarna de man ter plaatse is overleden, bleek in het bezit te zijn van een nepvuurwapen dat uiterlijk niet van echt was te onderscheiden. Dat blijkt uit het onderzoek door de Rijksrecherche. De Rijksrecherche onderzoekt de volledige toedracht van het schietincident, waaronder het vuurwapengebruik door de agenten.

Woensdagavond rond 19.15 uur kwam er bij de politie een melding binnen dat een persoon in de omgeving van Westeinde een vuurwapen bij zich zou hebben. Agenten zagen daar inderdaad een man met een vuurwapen of met een daarop gelijkend voorwerp lopen. De man kwam op een gegeven moment op de agenten af waarop de agenten de verdachte neerschoten. De verdachte werd geraakt en overleed even later ter plaatse aan zijn verwondingen.

Een langsrijdende fietser raakte gewond aan zijn been en is naar het ziekenhuis overgebracht voor behandeling. Bij het schietincident zijn meerdere schoten gelost. Het onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat er mogelijk sprake was van zelfmoord door een politiekogel, een fenomeen dat ook bekend staat als ‘suicide by cop’. Over de achtergrond van de man en over het onderzoek door de Rijksrecherche kunnen op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan.

'Vraag om DMC op Switch om Dante in Super Smash Bros. te krijgen'

Sinds Nintendo third-party personages heeft toegelaten in Super Smash Bros. gaan de geruchten – of eigenlijk wensen – van fans alle kanten op. Zo wordt Dante uit de serie Devil May Cry veelvuldig genoemd als graag gezien personage. Devil May Cry-baas Hidaki Itsuno is in een interview gevraagd om zijn mening over Dante als mogelijke toevoeging aan Nintendo’s populaire vechtgame.

"Als je kijkt naar de personages in Smash, dan hebben ze allemaal ten minste een game op een Nintendo-platform," aldus Itsuno. Hij geeft aan dat je natuurlijk ook met Cloud uit Final Fantasy VII kunt vechten, maar die staat symbool voor een serie die in ieder geval een rijke historie heeft op Nintendo-consoles. Bovendien komt Final Fantasy VII nog dit jaar naar de Nintendo Switch.

"Devil May Cry is nog nooit verschenen op een console van Nintendo. Dus dat lijkt me de eerste stap die genomen moet worden. Zorg er eerst maar voor dat Capcom Devil May Cry op de Switch uitbrengt, in welke vorm dan ook. Vertel het haar," roept hij op terwijl hij naar een vertegenwoordiger van Capcom wijst.

Devil May Cry 5 komt 8 maart uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Een port voor de Switch lijkt erg onwaarschijnlijk, maar als fans van Super Smash Bros. Ultimate Dante als speelbaar personage willen zien, dan lijkt er niets anders op te zitten dan bedelen bij Capcom.

devil may cry

Sekiro verhaaltrailer toont origine hoofdpersonage

Sekiro speelt zich af tijdens de Sengoku periode, een tijdperk van veel conflict in Japan. De CG-trailer toont hoe de naamloze shinobi waarmee je speelt als kind van een slagveld werd opgepikt.

Sekiro is de volgende game van From Software, bekend van de Dark Souls-franchise. Deze game laat veel van de RPG-elementen achterwege en focust zich op keiharde actie. Sekiro: Shadows Die Twice komt op 22 maart uit voor PS4, Xbox One en pc.

Wanhopig IS wil Cantlie ruilen voor doorgang, zeggen Koerden

Volgens hooggeplaatste Syrisch-Koerdische beambten wordt de Britse journalist John Cantlie samen met nog twee andere westerlingen door terreurgroep IS vastgehouden in een van de laatste plaatsen die ze in Syrië nog in handen hebben. Dat zeggen de Koerden tegen The Times. De in het nauw gedreven militanten zouden vrije doorgang willen in ruil voor het drietal.

De Koerden hebben bijna heel Syrië ten oosten van de rivier Eufraat in handen, pakweg een derde van het land. Bij Foghani Baghuz, waar de rivier Irak instroomt, zitten circa 500 leden van de terreurgroep klem, inclusief buitenlandse strijders.

Een aantal van hen probeerde onlangs Baghuz te ontvluchten maar ze werden door de Koerden gevangengenomen. Die gevangenen beweren dat de groep naast de 49-jarige Cantlie ook de Italiaanse priester Paolo Dall’Oglio (64) en een Nieuw-Zeelandse verpleegster van het Rode Kruis in handen heeft.

Cantlie en Dall’Oglio werden ruim zes jaar geleden door IS ontvoerd, samen met andere westerlingen die vervolgens werden onthoofd. De Britse journalist was daarna geregeld te zien in propagandafilmpjes van IS waarin hij het leven in het zogenaamde kalifaat liet zien, en de resultaten van westerse bombardementen toonde en deze fel bekritiseerde. Er is al ruim twee jaar niets meer van hem vernomen.

De Koerden proberen 50 tot 60 van hun eigen soldaten en hun familieleden vrij te krijgen. De IS-leden willen naar een zuidelijker stuk woestijn op de westoever van de Eufraat, bij de Iraakse grens, dat ook nog in handen is van de terreurgroep.

De Koerden houden wel een slag om de arm, want er is geen direct bewijs dat de drie westerlingen daadwerkelijk nog in leven en in handen zijn van IS, waarschuwen ze. Er wordt rekening mee gehouden dat de berichtgeving omtrent het drietal slechts een onderhandelingstactiek is. Niettemin neemt de Britse regering het serieus.

Ontwikkelaar Frontier komt nog dit jaar met nieuwe game

Frontier Developments, de ontwikkelaar van onder andere Planet Coaster, Elite Dangerous en Jurassic World Evolution, komt dit jaar nog met een nieuwe game. Dit heeft de ontwikkelaar bekendgemaakt samen met financiële cijfers – die er dankzij de constante ondersteuning en nieuwe content voor de eerdergenoemde titels erg rooskleurig uitzien.

Jurassic World Evolution heeft de ontwikkelaar geen windeieren gelegd en is met al meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren de beste launch tot nu toe. Het al oudere Elite Dangerous doet het ook niet verkeerd en is al meer dan 3 miljoen keer over de (digitale) toonbank gegaan.

Dat er een nieuwe game aan zat te komen van de ontwikkelaar was al bekend, maar nu weten we dus dat we deze dit jaar nog mogen verwachten. Het gaat om een geheel nieuwe titel. Meer informatie komt ongetwijfeld snel vrij, of Frontier moet wachten op een speciale gelegenheid, zoals de E3.

OM eist drie jaar tegen uitreizigster Senabel al N.

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen de 35-jarige Senabel al N. uit Ede, die vorig jaar terugkeerde uit het strijdgebied van IS. Ze wordt vervolgd voor deelneming aan een terroristische organisatie, het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en het bezit van een vuurwapen. Een derde van de geëiste straf kan volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket als voorwaardelijke straf worden opgelegd.

Senabel  is volgens het OM twee keer uitgereisd. De eerste keer in 2014 naar Syrië en de tweede keer een jaar later naar Irak. Haar broer reisde in 2014 naar Syrië om zich als strijder te vestigen in het kalifaat, nadien gevolgd door zijn vriendin. De broer zou later door IS zijn opgepakt en geëxecuteerd, omdat hij een leider tot ongelovige had bestempeld. Hij zou door onthoofding zijn omgebracht.

Sympathieën
De verdachte vrouw sympathiseerde ook met IS, had een account op het online platform SoundCloud met als profielfoto een handvuurwapen en symbolen van IS. Haar Skype-account vermeldde ISIS Irak als haar verblijfplaats. Ook haar Facebook bevatte een IS-vlag en pro IS-teksten. In 2014 keerde zij na twee maanden terug naar Nederland.

Dwaalspoor
Na de dood van haar broer reisde de vrouw opnieuw uit, ditmaal naar Irak. Zij ontmoette daar haar man, een strijder van IS. Volgens het OM reisde zij naar het strijdgebied van IS en heeft ze zich ook aangesloten bij deze terroristische organisatie. Zij zou in Fallujah en Mosul, bekend als bolwerken van de Islamitische Staat, hebben verbleven. Volgens de officier van justitie heeft de vrouw een dwaalspoor met valse informatie uitgezet. Ze zou hebben willen verbloemen dat ze in het kalifaat van IS is geweest.

Foto’s die zijn aangetroffen op de telefoon van een andere broer van de vrouw laten haar zien met een vuurwapen – een echte AK47 - en op de achtergrond de vlag van IS. Haar man is op een filmpje schietend te zien. Volgens de vrouw was het allemaal gespeeld. Ze deed het beeldmateriaal af als grap.

Kinderen
Senabel kreeg twee kinderen in het strijdgebied en meldde zich met deze kleintjes in december 2017 bij het Nederlandse consulaat in Istanbul. Ze was haar Nederlandse paspoort kwijt. Ze ontkende vandaag tegenover de rechtbank elke betrokkenheid bij de gewapende strijd van IS.

De uitspraak van de rechtbank is naar verwachting over twee weken.

OM mag politiemedewerkers alsnog vervolgen voor deelname criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland gaat alsnog over tot vervolging van twee politiemedewerkers vanwege hun deelname aan een criminele organisatie. Eind vorig jaar had de rechtbank besloten om de zaak tegen de politiemedewerkers niet door te laten gaan omdat het volgens de rechtbank hoogst onaannemelijk was dat de politiemedewerkers veroordeeld zouden worden voor deelname aan een criminele organisatie. Het OM ging tegen die beschikking in beroep. Het gerechtshof heeft laten weten het niet eens te zijn met de rechtbank.

Het hof is van mening dat er geen sprake is van een lichtvaardige dagvaarding, en dat er wel degelijk reden is voor een openbare behandeling van de zaak tegen de politiemedewerkers.

Het OM was vorig jaar al van plan om te politiemedewerkers te vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie. De verdediging van de agenten diende daartegen een bezwaarschrift in bij de rechtbank tijdens de eerste zittingsdagen (pro forma) van een strafzaak voor de rechtbank in Almelo in december vorig jaar, waarin in totaal dertien verdachten terecht stonden voor betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich gedurende anderhalf jaar heeft beziggehouden met grootschalige hennepteelt, diefstal van elektriciteit en witwassen in Almelo.

Volgens het OM hebben de politiemedewerkers met het verstrekken van informatie uit de politiesystemen bijgedragen aan de verwezenlijking van het doel van de organisatie, namelijk het op grote schaal telen van hennep. “De agenten hebben de medeverdachten gedurende langere tijd stelselmatig voorzien van politie-informatie, ook op eigen initiatief. Daardoor zijn zij onderdeel geworden van die criminele organisatie”, zo liet de officier van justitie eerder weten.

De politiemedewerkers worden ook gedagvaard voor schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk.

Oud-profvoetballer gewond na schietincident Amsterdam

De recherche is bezig met een onderzoek naar een schietincident aan de George Sliekerkade in Amsterdam. Een 43-jarige man raakte daarbij gewond. Even na 23.30 uur kwamen er meerdere meldingen binnen bij de meldkamer dat er harde knallen waren gehoord en dat er een man op straat lag te schreeuwen. Hij bleek gewond te zijn en is naar een ziekenhuis vervoerd.

Getuigen hebben gezien dat er twee personen op een scooter zijn weggereden door de Maria Austriastraat in de richting van winkelcentrum IJburg. Rechercheurs zijn een uitgebreid onderzoek gestart. Op de locatie werden meerdere hulzen aangetroffen. Wat zich precies heeft afgespeeld wordt onderzocht. Rechercheurs spreken daarom graag met mensen die getuige zijn geweest van het schietincident en die nog niet met de politie hebben gesproken. Informatie kan worden doorgegeven via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Update 14:45 uur
De 43-jarige man die woensdagavond op IJburg onder schot werd genomen, is waarschijnlijk oud-profvoetballer Yassine Abdellaoui. De Amsterdammer werd tijdens de schietpartij in zijn been geraakt, maar verkeert niet in levensgevaar. Dat meldt AT5. De in Den Bosch geboren aanvaller speelde onder andere voor Willem II, NEC, de Graafschap en het Spaanse Rayo Vallecano.

Man klaagt ouders aan omdat hij geboren is zonder zijn toestemming

Een of andere 27-jarige malloot uit India, genaamd Raphael Samuel, heeft zijn ouders aangeklaagd vanwege het feit dat hij geboren is zonder zijn toestemming. Dat doet hij, althans volgens zijn moeder, om aandacht te vragen voor de overbevolking op aarde. Alleen in India wonen al ruim 1,3 miljard mensen. 

Hoewel Samuel een prima band heeft met zijn ouders en een geweldig leven leidt naar eigen zeggen, doet dat niets aan zijn aanklacht af. Volgens hem heeft hij daar niet om gevraagd. Raphael is een antinatalist. Antinatalisme is een filosofische stroming die een negatieve waarde toekent aan geboorte, in tegenstelling tot natalisme.

De term werd voorgesteld door figuren zoals Arthur Schopenhauer, Emil Cioran, Peter Wessel Zapffe, en David Benatar. Groepen in Nederland die antinatalisme aanmoedigen zijn onder meer de Beweging ter Vrijwillig Uitsterven van de Mensheid.

Meneer Samuel wil dus graag aandacht genereren voor dit onderwerp. Op zijn Facabookpagina plempt hij dan ook met enige regelmaat onderstaande boodschappen neer. 

Man opgepakt voor invoer van 12 Flobert-wapens

Op last van de officier van justitie hebben politiemensen van de Landelijk Eenheid op de A15 een man aangehouden die twaalf vuurwapens in zijn auto had. De man zit vast op verdenking van de invoer van vuurwapens in Nederland. Vuurwapens als deze worden regelmatig gezien in het Nederlandse criminele circuit. De verdachte is een 38-jarige man uit Tiel. Bij de politie was informatie binnengekomen dat hij vanuit het buitenland op weg zou zijn naar Nederland met een aantal vuurwapens. Net nadat hij op zaterdag 26 januari vanuit Duitsland Nederland in reed werd hij op de A15 aangehouden.

In de auto vonden de politiemensen een sporttas waarin twaalf vuurwapens zaten. Het betreft zogenoemde Flobert-wapens. In Slowakije, waar de verdachte de wapens vermoedelijk kocht, zijn dergelijke wapens vrij eenvoudig te verkrijgen. Het gaat echter om vuurwapens die in Nederland verboden zijn op grond van de Wet Wapens en Munitie (WWM). Flobert-wapens zijn bovendien om te bouwen naar een groter kaliber. Omgebouwde Flobert-wapens worden regelmatig gebruikt bij het plegen van ernstige strafbare feiten.

De verdachte is inmiddels door de raadkamer van de rechtbank drie maanden langer vastgezet. Het onderzoek wordt voortgezet.

Man opgepakt voor invoer van 12 Flobert-wapens (Foto: Openbaar Ministerie)
Man opgepakt voor invoer van 12 Flobert-wapens (Foto: Openbaar Ministerie)

'Zorg moet zich voorbereiden op no-deal brexit'

Een harde Brexit kan gevolgen hebben voor de gezondheidszorg in Nederland. Daarom roept de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zorgbestuurders op zich voor te bereiden op een zogenaamde no-deal. In dit scenario is er na 29 maart 2019 geen overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor kunnen zich direct een aantal problemen voordoen met betrekking tot de beschikbaarheid van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Deze producten kunnen bijvoorbeeld vast komen te staan bij de grens, waardoor deze niet meer in de handel kunnen worden gebracht en dus niet meer beschikbaar zijn.

Zorgaanbieders zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de continuïteit van goede en veilige zorg. Daarom vraagt IGJ zorgbestuurders zo snel mogelijk een inventarisatie te maken van geneesmiddelen en producten uit het Verenigd Koninkrijk en op zoek te gaan naar alternatieven. Daarnaast werkt de inspectie samen met de douane, RIVM en het ministerie van VWS om te zorgen dat de overgang naar andere licenties zo soepel mogelijk verloopt.

Het VK heeft een belangrijke positie in de geneesmiddelen- en medisch technologische sector, omdat het een belangrijk productie- en doorvoerland is, een grote rol speelt bij kwaliteitscontrole, als ook op het gebied van markttoelating en toezicht. In het no-deal scenario kunnen er mogelijk leveringsproblemen ontstaan met geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, zoals rolstoelen of catheterzakjes.

Daarnaast kunnen er gevolgen zijn voor producten die al op de Nederlandse markt aanwezig zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een CE markering van een medisch hulpmiddel dat in de handel wordt gebracht na 29 maart 2019 niet meer geldig is, doordat deze is afgegeven door een Engelse keuringsinstantie. Met betrekking tot geneesmiddelen gaat het bijvoorbeeld over de geldigheid van certificaten rondom productie van geneesmiddelen.

Verder kunnen er allerlei gevolgen zijn voor de diensten in de zorg. Zoals onderhoudscontracten voor medische of andersoortige apparatuur, waar mogelijk een directe of indirecte relatie bestaat met bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Of de situatie dat (patiënten)data of onderzoeksgegevens opgeslagen staan in de ‘Cloud’ en in de praktijk op servers van IT-aanbieders in het Verenigd Koninkrijk staan.

Kritische geneesmiddelen
De IGJ voert intensief overleg met verschillende partijen zoals het ministerie van VWS, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, RIVM en de douane. De IGJ zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van kritische geneesmiddelen wordt bevorderd door waar nodig, in het kader van een tijdelijk (dreigend) geneesmiddelen tekort, op basis van artikel 3.17a Regeling Geneesmiddelenwet toestemming te geven aan fabrikanten, groothandelaren of apotheekhoudenden om een alternatief vergelijkbaar geneesmiddel uit het buitenland te betrekken, waarvoor in Nederland geen vergunning is verleend en waarvoor geen adequaat medicamenteus alternatief in de handel is. Het CBG inventariseert voor welke van de kritische geneesmiddelen er geen alternatieven beschikbaar zijn.

Voor medische hulpmiddelen kan de minister op advies van de IGJ in uitzonderingssituaties ontheffing verlenen voor het in de handel brengen van medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica zonder CE-markering. Dit kan alleen onder zeer strikte voorwaarden en voor een bepaalde tijd en op moment dat er geen alternatief medisch hulpmiddel beschikbaar is.

Gemeente Maastricht gaat boekje te buiten bij onderzoek medewerkers

De gemeente Maastricht is haar boekje te buiten gegaan bij het onderzoeken van een lek. De rechten van medewerkers werden met voeten getreden, zo concludeert een advocatenkantoor dat onderzoek deed.

De kwestie draait om de samenvoeging van afdelingen van de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen. Toen ambtenaren van de gemeente Maastricht daar kritiek op hadden vroeg wethouder Aarts tijdens een directievergadering of die ambtenaren niet ontslagen konden worden.

De notulen van die vergadering kwamen bij gemeenteambtenaar en CNV-kaderlid John Ramaekers terecht, hij speelde ze door naar de vakbond en de OR. "Ik zit 32 jaar in de medezeggenschap en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik schrok me rot", zegt hij tegen De Limburger. "Er stond een ontslagbedreiging in en ik denk: hier moet ik iets mee."

Nadat Ramaekers de notulen had verspreid startte de gemeente een onderzoek naar een vermeend lek uit de vergadering. In dat kader werden 41 mailboxen doorgelicht, ook van kaderleden van de vakbond. Dat gebeurde zonder aankondiging, iets wat niet mag. Ook werden drie medewerkers ondervraagd door een ingehuurd detectivebureau. Zij voelden zich daarmee overvallen. Later bleek dat er nergens in de notulen stond dat ze vertrouwelijk waren, een collega had ze daarom ten goede trouw doorgestuurd. 

Een advocatenkantoor deed in opdracht van de gemeente onderzoek naar de gang van zaken. Zij concludeerden dat de gemeente te ver was gegaan. Het onderzoek zou vooringenomen zijn, te ruim van omvang en de gemeente was wettelijk verplicht te melden dat er mailboxen werden geopend.

Ook de actie van Ramaekers was rechtmatig:“Gezien de gespannen verhoudingen was het niet onbegrijpelijk dat zij meenden op deze signalen te moeten acteren", stelt het advocatenkantoor. "De OR heeft ook een taak bij het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer."

Wethouder Janssen, politiek verantwoordelijk voor het onderzoek, schreef de raad eerder dat wat hem betreft er nu gewerkt wordt aan het herstel van wederzijds vertrouwen. "Daar richt ik mijn energie op en daarover kan ik u zeggen dat ik stappen zet." 

Ramaekers is echter woest: "Het leek wel alsof ik in een kruising van Flikken Maastricht en House of Cards was beland", zei hij tegen Dagblad De Limburger. "Zoals de gemeente met de mensen van de vakbonden en de OR is omgegaan, is walgelijk."

Idioot rijdt zoon bijna dood; 3 jaar cel en rijontzegging

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 33-jarige man veroordeeld voor een poging tot doodslag op en mishandeling van zijn zoon. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 3 jaar en een rijontzegging van 4 jaar.

De verdachte sloeg in juni 2017 zijn destijds 10-jarige zoon en dwong zijn zoon bij hem in een auto te stappen. Hij reed vervolgens, zonder dat hij een rijbewijs had, met hoge snelheid over een weg in Wanroij. Daar verloor hij de controle over de auto, raakte een paaltje en daarna een boom. Bij het ongeval raakten zijn zoon en hijzelf ernstig gewond. Het is nog altijd onduidelijk of de jongen fysiek helemaal zal herstellen.

Poging tot doodslag
De rechtbank stelt op basis van het bewijs vast dat de verdachte niet zogeheten ‘vol opzet’ had om zichzelf en zijn zoon dood te rijden. Dat hij dat wel zei vlak voordat ze in de auto stapten, ziet de rechtbank als een emotionele gemoedstoestand van grote woede en wanhoop. Hij was onder invloed van alcohol en had ruzie met zijn ex-vrouw. De rechtbank vindt dat er wel sprake is van ‘voorwaardelijk opzet’ op de dood van de zoon. De verdachte stapte namelijk uiterst geëmotioneerd en onder invloed in de auto.

De verdachte was hierdoor niet in staat een auto te besturen, maar deed dit desondanks toch met een veel te hoge snelheid en op een relatief smalle weg met aan weerszijden veel bomen. Deze omstandigheden vergrootten de kans dat hij de controle over de auto zou verliezen en een ongeluk zou krijgen waarbij zijn zoon en/of hijzelf zou overlijden. De rechtbank oordeelt dat er daarmee sprake is van een poging tot doodslag.

Weinig berouw
De verdachte bracht het leven en de gezondheid van zijn zoon ernstig in gevaar. Er mag van geluk gesproken worden dat de jongen het ongeval heeft overleefd. De verdachte beschaamde het vertrouwen dat zijn zoon in hem mocht stellen, diep. De jongen was afhankelijk van hem en was weinig weerbaar. Hij had dit als vader moeten beseffen. Hierdoor is de relatie tussen vader en zoon ernstig verstoord geraakt en dat kan de jongen nog jarenlang parten spelen in zijn persoonlijke ontwikkeling.

De verdachte geeft weinig blijk van berouw en evenmin van probleembesef en zelfinzicht. Volgens een psycholoog heeft de man een licht verstandelijke beperking. Daarom rekent de rechtbank hem de feiten in verminderde mate aan. Bij het bepalen van de straf zocht de rechtbank aansluiting bij straffen die voor de zwaarste verkeersmisdrijven met vergelijkbare omstandigheden en fysieke gevolgen, als uitgangspunt worden genomen. Omdat er sprake is van een poging tot doodslag, komt de rechtbank echter tot een hogere straf dan de ruim 2 jaar cel die voor dergelijke ernstige verkeersmisdrijven als uitgangspunt gelden.

Politie plukt doorweekte inbreker van het dak

Een 32-jarige man uit Zaandijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 02:00 uur aangehouden voor een inbraak in een woning aan de George Gershwinstraat in Zaandijk. Even over 01:30 uur hoorde de bewoonster geluiden van beneden komen, waarop ze de politie inschakelde. Binnen twee minuten kwamen de agenten bij de woning aan. Van de verdachte ontbrak ieder spoor. In de woning bleken meerdere lades doorzocht te zijn en al snel bleek dat de bewoonster haar iPhone en autosleutels miste.

Omdat de kans groot was dat de verdachte nog in de buurt was, heeft de politie heeft de wijk afgezet en een hondengeleider ingezet. Met de applicatie ‘Find my iPhone’ heeft de politie geprobeerd de gestolen iPhone en autosleutels terug te vinden. Er werden signalen ontvangen vanaf het Frans Marspad en later op de George Gershwinstraat. Agenten zagen een man een steeg in rennen op de Claude Debussystraat en konden hem even later aanhouden. Hij had zich verstopt op een schuurdak, was compleet doorweekt en miste zijn schoenen. De politie heeft de verdacht overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor onderzoek.

De politie is nog op zoek naar de iPhone van het slachtoffer en de autosleutels. Mocht u deze aantreffen in de wijk? Neem dan contact op met de politie via het nummer 0900-8844.

Piemel rondslingeren richting scholieren mag niet

In Brabant is een 18-jarige jongeman veroordeeld tot het betalen van 350 euro. De hardloper stond in september vorig jaar met zijn piemel te 'zwaaien en draaien' richting langsfietsende schoolkinderen en dat mag niet.

Volgens een 13-jarige jongen, die met een vriendin langs kwam fietsen, werden ze door de hardloper aangekeken terwijl de jongeman druk in de weer was met zijn jongeheer. Daardoor waren de kinderen bang dat de piemelslingeraar hen iets aan zou doen, wat overigens niet gebeurde.

De (potlood)vent(er) zelf zei dat het niet zijn bedoeling was dat de kinderen hem zouden zien, maar dat vond de politierechter niet zo geloofwaardig. Een en ander gebeurde immers rond vier uur 's middags, toevallig precies de periode op de dag waarop veel kinderen richting huis fietsen.

De officier van justitie wilde nog wel even toevoegen dat het allemaal ook weer niet enorm dramatisch was. Het OM noemde het in fraaie bewoordingen een 'oprisping van een jongeman die zijn eigen geilheid niet onder controle kon houden', waarbij het ook nog eens zijn eerste aanraking met de politie was.

Als het niet om minderjarige scholieren, maar om volwassen ging die met hem werden geconfronteerd zouden de justitiële handen er vermoedelijk van af zijn getrokken, of werd het hoogstens met een schikking geregeld.

De jongen uit Haren kwam zelf niet opdagen op zijn rechtszaak, de officier van justitie had een vermoeden dat meneer zich een beetje schaamde.

Politie tast in het duister rondom gevonden romp Amsterdam

Zaterdag 19 januari kreeg de politie rond 11.20 uur een melding over een koffer aan de oever van de Zuider IJdijk. Politiemensen troffen in de koffer menselijke resten aan. Inmiddels is door de recherche en een forensisch team vastgesteld dat het om de romp gaat van een vrouw, vermoedelijk tussen de 20 en 36 jaar oud. De recherche sluit de mogelijkheid dat het om een vrouw gaat die niet uit Nederland afkomstig was niet uit. 

Het gaat om een blanke vrouw. Ze had een zwarte rok en een zwart topje aan. De rok is van het merk &Other Stories, maat 38 (EU), 8(US). De top is doorschijnend en is van het merk Expresso, maat S. Op haar lichaam waren geen specifieke kenmerken zichtbaar zoals littekens of tatoeages.

Lees ook: Stoffelijke resten in koffer, tweede lijk gevonden in Amsterdam

Na de gruwelijke vondst is er direct een uitgebreid onderzoek gestart. Er is in de omgeving onder meer met boten gezocht naar meer mogelijke menselijke resten. Ook wordt er gekeken in het register van vermiste personen, maar er is op dit moment nog geen duidelijkheid over de identiteit van de vrouw of wanneer zij om het leven is gekomen.

Wel is duidelijk dat de koffer er in ieder geval al op 11 januari lag. Voor het onderzoek is het uiterst belangrijk om te weten sinds wanneer de koffer er lag en of er mogelijk personen en of voertuigen bij zijn gezien aldus de politie. De Zuid IJdijk is vrij lang, maar de koffer is gevonden vlakbij een pad dat ten noorden van de ingang van de Piet Heijntunnel en de S114 ligt.

De koffer betreft een donkerkleurig exemplaar van het merk Samsonite, type S'cure Spinner, met een formaat van 76 cm (h) x 46 cm (b) x 30 cm (d). Indien mensen meer weten over de koffer in relatie tot een vrouw die nu vermist wordt, dan hoort de recherche dat heel graag.

Onderzoek in de Nederlandse DNA-databanken heeft geen match opgeleverd. De recherche spreekt daarom heel graag met mensen die iemand uit hun omgeving missen die aan de beschreven kenmerken voldoet. 

Informatie kan worden doorgegeven via de Opsporingstiplijn op 0800-6070. Anoniem melden kan via 0800-7000.

Politie tast in het duister rondom gevonden romp Amsterdam (Foto: Politie)
Politie tast in het duister rondom gevonden romp Amsterdam (Foto: Politie)

Spoor bij Schiedam wordt verdubbeld

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) investeert samen met de regio zo’n 27 miljoen euro in de uitbreiding van twee naar vier treinsporen bij Schiedam Centrum. Door de extra sporen kunnen tussen Den Haag en Rotterdam straks 14 treinen per uur rijden in beide richtingen. Reizigers op dit traject kunnen dan elke paar minuten een trein nemen. Dit is nodig om de groeiende groep reizigers ook in de toekomst te bedienen. Per dienstregeling 2025 kunnen de extra treinen gaan rijden.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “In de Randstad komen er alleen de komende tien jaar 500.000 mensen bij. Den Haag is een van drukste stukken spoor. Daarom investeren we hier nu samen met de regio om klaar te zijn voor de toekomst.”

“De viersporigheid is een belangrijke stap in de verdere verbetering van het openbaar vervoer in de regio. Maar we zijn er nog niet”, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen. “De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat bevestigde gisteren nog in een brief aan de Tweede Kamer haar toekomstbeeld voor het openbaar vervoer. Daarin hamerde ze er nog eens op dat het erg belangrijk is de komende jaren te blijven investeren in verbetering van het openbaar vervoer. De viersporigheid past mooi in dat toekomstbeeld.”

Marc Rosier, portefeuillehouder OV-ontwikkeling van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag: “De regio groeit. Meer mensen vraagt om meer woningen, werk en een betere bereikbaarheid. Met de extra sporen in Schiedam maken we een mooie stap in de verbetering van het OV voor onze inwoners.”

Jeroen Ooijevaar, wethouder Schiedam: "Schiedam maakt zich al jaren sterk voor duurzaam, comfortabel en snel openbaar vervoer. Dit is dus heel goed nieuws voor de bijna 80.000 Schiedammers en nog eens honderdduizenden inwoners van omliggende gemeenten die gebruikmaken van OV-knooppunt Schiedam Centrum. Het is daarnaast van groot belang met het oog op onze woningbouwopgave en de economische ontwikkeling van Schiedam en de regio."

Door de aanwezigheid van vier sporen bij Schiedam kan Schiedam Centrum een station voor intercity treinen blijven. Hierdoor kunnen reizigers met de intercity naar Amsterdam blijven reizen. De sporen bieden treinen de mogelijkheid om in te halen, waardoor vertragingen beter en sneller kunnen worden opgevangen. En doordat er meer treinen gaan rijden, hoeven reizigers net als bij een metro nooit lang te wachten.

Naast uitbreiding van het spoor, wordt het spoor tussen Schiedam en Rotterdam zo aangepast dat treinen sneller kunnen aankomen en vertrekken. De uitbreiding van de sporen bij Schiedam is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) waarmee stapsgewijs de drukste stukken spoor in Nederland klaar worden gemaakt voor intensievere benutting door treinen. Staatssecretaris Van Veldhoven maakte gisteren in het kader van het OV Toekomstbeeld bekend dat op een ring van 9 steden wordt toegewerkt naar een “metro systeem van treinen”.

Station Schiedam Centrum  (Foto: FOK!)
Station Schiedam Centrum (Foto: FOK!)

Rechtspraak kan geldzorgen niet zelfstandig oplossen

De Rechtspraak kan zijn financiële problemen niet zelfstandig oplossen. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd doorlichtingsonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Ook worden de financiële problemen volgens de onderzoekers vergroot omdat rechtszaken steeds complexer worden zonder dat daar extra geld tegenover staat.

De Rechtspraak heeft te maken met forse tekorten op de begroting, mede veroorzaakt door een vertraagd digitaliseringsprogramma en een forse afname van het aantal rechtszaken. Daarbij gaf minister Dekker (voor Rechtsbescherming) eerder aan de Rechtspraak te willen houden aan de bezuinigingen van kabinet Rutte II (ongeveer 9 procent van de totale Rechtspraakbegroting) tenzij objectief vast komt te staan dat dit niet haalbaar is.

Om een weg uit de financiële malaise te vinden liet de Raad de hele organisatie door onafhankelijke onderzoekers doorlichten. Hierbij werd onder meer gekeken naar mogelijke besparingen op de bedrijfsvoering en werd onderzocht of het veelgehoorde geluid dat rechtszaken steeds complexer worden, klopt.

Zwaardere zaken
Uit het onderzoek blijkt dat rechtszaken in vrijwel alle rechtsgebieden de afgelopen jaren zwaarder en daarmee tijdrovender zijn geworden. De vergoeding die de Rechtspraak van de overheid per zaak krijgt, is daarvoor niet volledig aangepast. De Rechtspraak moet dus meer werk verzetten terwijl er geen extra geld tegenover staat.

Bedrijfsvoering
Op de bedrijfsvoering is verspreid door de organisatie wel geld te besparen, stellen de onderzoekers. Maar het gaat hierbij om relatief kleine besparingen, die er niet voor zullen zorgen dat de Rechtspraak zijn hoofd boven water kan houden. Daarnaast gaat het vaak om maatregelen die de Rechtspraak niet alleen kan nemen, maar waarbij ook andere organisaties moeten worden betrokken.

Locaties
Er is 1 aanbeveling van de onderzoekers waar de Raad zich niet in kan vinden: geld besparen door het afstoten van rechtbanklocaties. De discussie hierover is enkele jaren geleden binnen en buiten de Rechtspraak al breed gevoerd, met als slotsom dat het afstoten van deze locaties de toegang tot de rechter voor burgers beperkt en daarmee niet wenselijk is. Ook heeft de politiek zich meerdere malen tegen dit soort maatregelen uitgesproken.

Financieel gezond
Naast het vandaag verschenen onderzoek liet de Raad eerder het financieringssysteem van de Rechtspraak onderzoeken. Het blijkt dat ook de manier van financiering de financiële problemen verergert. Op dit moment krijgt de Rechtspraak per zaak betaald. Bij een forse terugloop van het aantal rechtszaken betekent dit dat er veel minder geld binnenkomt terwijl vaste kosten gelijk blijven. Ook biedt het huidige systeem geen ruimte voor innovatie. De Raad is samen met minister Dekker op zoek naar een oplossing voor dit probleem.

De onderzoekers van het vandaag verschenen rapport schatten het tekort van de Rechtspraak op ongeveer 50 miljoen euro per jaar. Dit bedrag loopt naar verwachting de komende jaren op. De Raad en minister gaan in gesprek over de vergoeding die de Rechtspraak de komende jaren krijgt. De resultaten van het doorlichtingsonderzoek zullen hierbij worden besproken.

NBA: Warriors laten weinig heel van Spurs

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de NBA een ruime zege geboekt. In eigen huis wonnen de kampioenen ogenschijnlijk simpel van de San Antonio Spurs: 141-102.

In het eerste kwart ging het met 33-31 nog gelijk op, maar in het tweede (33-21) en vooral derde (49-31) kwart sloegen de Warriors hard toe. Onder leiding van Klay Thompson (26 punten) en Kevin Durant (23 punten, 9 assists, 8 rebounds) werden de Spurs weggeblazen.

De Milwaukee Bucks scoorden thuis ook uitstekend. Giannis Antetokounmpo hielp zijn ploeg met 43 punten op weg naar een 148-129 zege op de Washington Wizards, waar Bradley Beal nog wel goed was voor 30 punten.

Uitslagen NBA woensdag
Brooklyn Nets - Denver Nuggets 135-130
Chicago Bulls - New Orleans Pelicans 120-125
Milwaukee Bucks - Washington Wizards 148-129
Dallas Mavericks - Charlotte Hornets 99-93
Utah Jazz - Phoenix Suns 116-88
Sacramento Kings - Houston Rockets 101-127
Golden State Warriors - San Antonio Spurs 141-102

De Sloveense toprookie Luka Doncic noteerde namens de Dallas Mavericks zijn derde triple double (Bron: YouTube)

Daders Rotterdamse liquidatie mogelijk uitgeweken naar Curaçao

Bij een schietpartij in de Rotterdamse wijk Katendrecht kwam op 28 oktober 2018 Dairon Alberto om het leven. Een team van 25 rechercheurs doet sinds die fatale avond onafgebroken onderzoek. Rechercheurs hebben een tip gekregen dat de daders of één van de daders naar Curaçao zou zijn gevlucht. Daarom wordt het onderzoek uitgebreid naar Curaçao.

Charon Vrutaal, de vader van Dairon, is gebroken. Elke dag brandt hij kaarsjes en bidt hij tot God of de daders van de brute moord op zijn zoon opgepakt mogen worden. Hij is kapot van verdriet en ook de kinderen van Dairon huilen om hun vader. Charon vertelt: “Zijn zoon van 8 wordt nog steeds huilend wakker ‘s nachts en schreeuwt dan om zijn vader. Elke dag leef ik met de pijn om het verlies van mijn zoon, maar ook met het verdriet van mijn kleinzoon.” Charon wil dat de daders worden berecht, niet alleen uit rechtvaardigheid voor Dairon, maar ook om dit geweld te stoppen voordat er meer slachtoffers vallen. “Ze schieten mensen neer voor geld. Het is net een bedrijf. En het maakt ze ook niet uit als ze de verkeerde raken. Dairon was onschuldig. Maar het is als een virus. Die schiet weer op die. Dit moet stoppen.”

Vervolgliquidaties denkbaar
Het onderzoeksteam houdt rekening met verschillende scenario’s. Eén van die scenario’s is dat de dodelijke schietpartij een verrekening is voor een eerdere liquidatie. Binnen dit scenario is het niet ondenkbaar dat de liquidatie van Dairon weer tot een andere schietpartij zal leiden. Daarom is het ook zo belangrijk om deze zaak op te lossen en de verantwoordelijken te berechten. De geweldsspiraal moet gestopt worden.

Anoniem en vertrouwelijk
“Als iemand iets weet, praat.”, smeekt Charon. “We kunnen dit alleen oplossen en stoppen, als we zorgen dat de daders voor de rechter komen.” Dat praten kan ook anoniem. Of door middel van een vertrouwelijk gesprek met Team Criminele Inlichtingen. Een woordvoerder van de politie: "Als een van de weinige afdelingen binnen de politie, mag het TCI de identiteit van haar bronnen afschermen. Voor uw veiligheid, zijn uw personalia enkel bekend binnen het TCI. Uw personalia worden niet gedeeld met anderen binnen en buiten de politie. Het TCI is te bereiken via 079-3458 999."

Uitbreiding naar Curaçao
Het onderzoeksteam heeft al diverse tips gekregen die zijn onderzocht. Eén van de tips is dat de (één van de) daders naar Curaçao zijn gevlucht. Daarom heeft het onderzoeksteam contact gezocht met de politie op het eiland om ook daar onderzoek te verrichten. Ook doet de Nederlandse politie een oproep aan de bewoners van Curaçao.

De dader(s) heeft of hebben daar mogelijk contacten, wat zou kunnen betekenen dat daar mensen zijn die meer weten. Vanuit het buitenland kunnen tips doorgegeven worden via (+31)79-3459876. Tippen kan ook via het WhatsApp nummer +31 6 -17214856. Vanuit Nederland kan de gratis tiplijn 0800-6070 gebeld worden. Ook kunt u een mail sturen naar tgo.rotterdam.team3@politie.nl.

Daders Rotterdamse liquidatie mogelijk uitgeweken naar Curaçao (Foto: Politie)
Daders Rotterdamse liquidatie mogelijk uitgeweken naar Curaçao (Foto: Politie)

Veronica zendt prestigieuze Algarve Cup uit

De Algarve Cup is een internationaal vrouwenvoetbaltoernooi dat sinds 1994 jaarlijks in de Portugese Algarve wordt georganiseerd. Het is het grootste vriendschappelijke toernooi voor nationale vrouwenteams en daarmee direct het meest prestigieuze.

Vorig jaar stond Nederland in de finale tegen Zweden, maar die wedstrijd is toen afgelast vanwege hevige regenval, waardoor beide elftallen tot winnaar zijn uitgeroepen. Alle wedstrijden van Oranje worden vanaf eind februari live en exclusief uitgezonden bij Veronica en gepresenteerd door Hélène Hendriks vanuit Portugal.

De Algarve Cup heeft een lange historie en wordt georganiseerd door de Portugese voetbalbond. Het is voor de Oranje Leeuwinnen de eerst serieuze test na het winnen van de play-offs en kwalificatie voor het WK Frankrijk. Van 7 juni tot en met 7 juli gaan de Oranje vrouwen daar op jacht naar de wereldtitel. Aan de Algarve Cup doet vrijwel de gehele wereldtop mee, waaronder Zweden, Noorwegen China, Portugal en Denemarken.

Het vrouwenvoetbal wint steeds meer aan populariteit. De OranjeLeeuwinnen moeten inmiddels uitwijken naar grotere stadions. De laatste wedstrijd in het FC Utrecht-stadion met 23.750 plaatsen was binnen een half uur uitverkocht. Het aantal vrouwelijke voetballers in Nederland is verder gestegen naar 160.000 (van de 1,2 miljoen KNVB-leden). Het aantal tv-kijkers bij de laatste wedstrijden lag boven de 1,5 miljoen. Het record staat op 4,1 miljoen kijkers voor de EK-finale.

Speelschema:
Woensdag 27 februari om 18.00 uur: Spanje-Nederland
Maandag 4 maart om 18.00 uur: Nederland-Polen
Woensdag 6 maart om 18.00 uur: ? - Nederland

Veronica zendt prestigieuze Algarve Cup uit  (Foto: KNVB)
Veronica zendt prestigieuze Algarve Cup uit (Foto: KNVB)

Minimaal 76 miljoen euro voor woningbouw op 'lastige' locaties

Minister Ollongren (BZK) heeft vandaag in Zaanstad het startsein gegeven voor een regeling die woningbouw op leegstaande of onderbenutte bedrijfslocaties stimuleert. Het Rijk en BNG Bank reserveren daarvoor elk 38 miljoen euro. Ook een aantal provincies zetten hun middelen in om transformatie te stimuleren.

Met de zogeheten Transformatiefaciliteit wil minister Ollongren de woningbouw in populaire stedelijke gebieden verder stimuleren. Oude bedrijventerreinen en kantoorparken liggen vaak op aantrekkelijke locaties, maar plannen komen vaak niet van de grond door onvoldoende voorfinanciering. Die voorfinanciering is nodig om deze locaties geschikt te maken voor woningbouw.

Met de nieuwe faciliteit komen er in de voorfase kortlopende geldleningen beschikbaar, zodat de woningbouw op deze locaties versneld kan worden. Het gaat om leningen van maximaal 5 jaar en maximaal 3,5 miljoen euro per project. BNG Bank verdubbelt bijdragen uit de regeling indien projecten aan de voorwaarden voldoen. Ook andere banken en regionale ontwikkelingsmaatschappijen kunnen meedoen.

De slagkracht van de regeling wordt verder vergroot door de middelen te laten revolveren: rente en aflossingen worden opnieuw uitgeleend. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is aanspreekpunt voor initiatiefnemers en geïnteresseerden en gaat de faciliteit uitvoeren en beheren.

Minister Ollongren bezocht ter gelegenheid van de openstelling van het loket de Achtersluispolder in Zaanstad. De transformatielocatie op het scharnierpunt van Zaanstad en Amsterdam biedt ruimte voor ongeveer 8000 woningen en kan mogelijk profijt hebben van de nieuwe voorziening.

Aanpak van bedreiging en stalking door Bekir E. onderzocht

De Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt hoe betrokken organisaties hebben gehandeld nadat de 16-jarige Humeyra Ergincanli diverse aangiften had gedaan tegen Bekir E. wegens stalking en bedreiging. Vandaag heeft de Inspectie het plan van aanpak voor dit onderzoek gepubliceerd.

Lees ook: Handelswijze politie en reclassering in zaak Humeyra onderzocht

Humeyra werd op 18 december van het vorig jaar om het leven gebracht op haar school in Rotterdam. Hiervoor heeft de politie Bekir E. opgepakt. Het onderzoek richt zich in elk geval op de politie en op Reclassering Nederland. Afhankelijk van hun rol in deze casus betrekt de Inspectie ook het handelen van instanties als het Openbaar Ministerie (OM), Slachtofferhulp Nederland, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis in het onderzoek.

Dit onderzoek is gericht op lessen die de organisaties kunnen leren uit de gevolgde aanpak, zowel ten aanzien van het slachtoffer als ten aanzien van de verdachte.

Mobiel dataverbruik meer dan verdubbeld

Het gemiddelde dataverbruik per mobiele aansluiting is gestegen van bijna 1 gigabyte per maand in 2017, tot meer dan 2 gigabyte in de eerste helft van 2018. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt in de Telecommonitor. In totaal werd in de eerste helft van 2018 bijna 250 miljard MB aan mobiele data verbruikt.

Behoud concurrentie bij vaste telecomnetwerken
De twee telecomaanbieders met een eigen vast netwerk, KPN en VodafoneZiggo, hebben nog steeds veruit het grootste aantal klanten. Alternatieve aanbieders zonder volledig eigen netwerk, zoals T-Mobile en Tele2, behouden een relatief constant marktaandeel voor vaste aansluitingen. Dat naast KPN en VodafoneZiggo alternatieve aanbieders actief blijven op de breedbandmarkt vindt de ACM van groot belang. Henk Don, bestuurslid ACM: ‘De ACM heeft bepaald dat KPN en VodafoneZiggo allebei hun vaste netwerk moeten openstellen voor andere aanbieders. Op die manier kunnen aanbieders zonder eigen netwerk toch hun diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven. Zo blijft er voldoende concurrentie op de consumentenmarkt met meer aanbod en goede tarieven.’

Steeds meer bundeling van vaste en mobiele diensten
Steeds meer consumenten maken gebruik van bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement. Aanbieders bieden diverse extra’s om consumenten te verleiden deze bundels af te nemen. Het aantal bundels dat alleen bestaat uit de traditionele vaste diensten internet, vaste telefonie en/of televisie daalt.

Transitie van analoog naar digitaal
Bij deze vaste diensten is een transitie van analoog naar digitaal waarneembaar. Zo blijft het aantal analoge telefonie-aansluitingen, zoals PSTN en ISDN, afnemen. Bellen via internet (Voice over Broadband) werd in het eerste halfjaar van 2018 ongeveer even vaak gebruikt als in het jaar daarvoor. Ook bij televisie blijft het aantal analoge aansluitingen afnemen, waar het aantal digitale aansluitingen een lichte stijging vertoont.

Biker zoekt babe

Na Boer zoekt Vrouw en Trucker zoekt Vlam komt MOTORbeurs Utrecht met Biker zoekt Babe. In samenwerking met datingplatform Bikersingles organiseert het motorevent op Valentijnsdag, wat ook de openingsdag is van de beurs, speeddates voor iedereen die vrijgezel is én liefde heeft voor motoren. MOTORbeurs Utrecht vindt plaats van donderdag 14 tot en met zondag 17 februari in de Jaarbeurs in Utrecht.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de vonk vaker overslaat als de date wordt gecombineerd met een avontuurlijke activiteit. De adrenaline blijkt een enorme boost te geven als het op “vonken” aankomt. MOTORbeurs Utrecht heeft daarvoor alles al in huis en is daarmee de perfecte plek voor een eerste date. Tijdens de eerste kennismaking bevinden de (nog) vrijgezellen zich immers tussen snelle motoren, gave activiteiten en spetterende shows. Daarnaast zijn er in studentenstad Utrecht meer vrouwen dan mannen (73 mannen op elke 100 vrouwen in de leeftijd 20 t/m 25 jaar), terwijl de bezoekers van MOTORbeurs Utrecht juist voor het overgrote deel uit mannen bestaat. Het moge duidelijk zijn dat deze donderdag alles in zich heeft om de perfecte partner te vinden.

Hartjes
Om kenbaar te maken dat bezoekers vrijgezel zijn en openstaan om aangesproken te worden, krijgen ze bij de ingang een hartjeslampje opgespeld door de Cupido-Crew. Hiermee kan op een laagdrempelige manier contact met elkaar worden gezocht.

Daarnaast staat het MOTORbeurs Utrecht Café deze dag volledig in het teken van de liefde waar Bikersingles speeddates organiseert. In korte gesprekken van vier minuten leren single motorliefhebbers elkaar kennen. In totaal ontmoeten de vrijgezellen per ronde zo’n tien andere singles. Er wordt gewerkt met verschillende leeftijdscategorieën en sekse. Aanmelden kan hier.

Girls Night Out
Mocht het ondanks dit alles toch niet lukken in de liefde, of is de klik er wel én willen vrouwelijke bezoekers zich na afloop nog oriënteren op de beurs; er is op donderdagavond een speciale Girls Night Out georganiseerd door MotorMeiden.tv waar vrouwen zich in de watten kunnen laten leggen door een visagist en stylist om vervolgens een professionele foto te laten maken op een gloednieuwe motor. Daarnaast is er een programma in het MOTORbeurs Utrecht Theater speciaal gericht op dames.

Biker zoekt babe (Foto: MOTORbeurs)
Biker zoekt babe (Foto: MOTORbeurs)

Tachograaffraude steeds geavanceerder en lastig op te sporen

Fraude met tachografen in vrachtwagens neemt steeds geavanceerdere vormen aan en is nauwelijks meer op te sporen. Dat stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in haar signaalrapportage met als belangrijkste conclusie: de ILT twijfelt of de tachograaf nog een betrouwbaar handhavingsinstrument is. Met de nieuwe vormen van fraude komt de handhaving op de rij- en rusttijden in het geding. Minister Van Nieuwenhuizen heeft de signaalrapportage vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De geavanceerde vormen van fraude leiden ertoe dat de ILT haar zorgen uit over de arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs en de verkeersveiligheid: niet voldoen aan de wettelijk voorgeschreven tijden kan invloed hebben op het rijgedrag. De fraude tast ook het level playing field (eerlijke concurrentie) in de branche aan. De inspectie merkt dat er een daling is van het aantal overtredingen van de rij- en rusttijden; mogelijk te verklaren uit de moeilijk op te sporen fraude met tachografen.

Onderzoek
In 2017 en 2018 voerde de ILT een strafrechtelijk onderzoek uit naar tachograaffraude in vrachtwagens, in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Uit dit onderzoek blijkt dat fraudeurs nu printplaten en software aan passen om handhaving te bemoeilijken. De fraude met tachografen neemt steeds geavanceerdere vormen aan. Uit de reguliere wegcontroles van de inspectie in 2018 laten manipulatie van de rij- en rusttijden zien van 5 tot 30%: bij 1 op de 6 vrachtwagens werd een vorm van manipulatie ontdekt.

Conclusies onderzoek
De belangrijkste conclusies uit de onderzoeken van 2017 en 2018 zijn: Eenvoudige fraude was eerder makkelijk op de sporen. Dit zijn fraudes met bijvoorbeeld magneten of het rijden met andermans bestuurderskaart. Nieuwe vormen van tachograaffraude zijn bij weginspecties niet of nauwelijks zichtbaar, maar soms pas na een uitgebreid onderzoek. Fraudeurs passen printplaten en software aan bij het inbouwen van de tachografen, waardoor manipulaties moeilijker te ontdekken zijn en de pakkans kleiner is. Chauffeurs, eigenaren van vrachtwagens en installateurs van tachografen zijn actief betrokken bij de fraudes. Er staat geen straf op het bezit van een gemanipuleerde tachograaf. Straffen voor fraude met tachografen staat niet in verhouding tot de winst die criminelen met de manipulaties behalen.

Europees probleem
De recent aangetroffen manipulaties zijn niet beperkt tot Nederland. Euro Controle Route (een samenwerkingsverband van Europese handhavingsdiensten) trekt dezelfde conclusies als de ILT naar aanleiding van soortgelijke gevallen in andere lidstaten en heeft hiervoor recentelijk aandacht gevraagd bij de Europese Commissie (EC). De EC gaat daarom in gesprek met de fabrikanten van tachografen om de beveiliging verder te verbeteren en informatie over nieuwe detectietechnieken beter met elkaar te delen.

Nederlandse aanpak
Minister Van Nieuwenhuizen wil fraude met de tachograaf stevig aanpakken. Ze kijkt naar hardere sancties voor fraudeurs, zoals het intrekken van vergunningen of de bestuurderskaart. Daarnaast werkt de minister aan een regeling die het mogelijk maakt om de bevoegdheidspas van monteurs bij overtredingen te schorsen of in te trekken. In dat laatste geval kunnen ze hun beroep niet meer uitoefenen.

Basketballers Leiden en Donar op valreep naar knock-outfase Europe Cup

De basketballers van ZZ Leiden en Donar Groningen hebben zich alsnog geplaatst voor de knock-outfase van de Europe Cup. De ploegen eindigden niet in de top-2, maar door afzeggingen vanuit de Champions League was een derde plek in de groep alsnog voldoende.

Donar nam het in Italië op tegen Pallacanestro Varese en wist een verrassende 77-80 overwinning mee naar huis te nemen. Vooral Lance Jeter was lekker op dreef: met zes drietjes was hij in totaal goed voor 24 punten en 8 rebounds. Zonder zege zou Donar overigens alsnog derde zijn geworden, want Petrolina AEK wist Dinamo Sassari niet te verslaan en zou dus sowieso laatste zijn geworden.

Leiden speelde in Finland tegen Kataja Basket en dat ging niet zo best. De ploeg leed een 92-80 nederlaag tegen de directe concurrent, maar dat bleek precies genoeg. Kataja moest met zestien punten verschil winnen, had precies die marge te pakken, maar gaf balbezit in de slotminuut weg. Maurice Watson zette het de Finnen betaald en hielp Leiden - waar Darius Thompson met 27 punten topschutter was - alsnog aan de winst, onder meer met een double double (19 punten, 10 assists).

Politie zoekt asomobilist

Gisteren heeft rond 12.00 uur een aanrijding plaatsgevonden op de A58 bij hectometerpaal 95.5 (rijrichting Roosendaal - Bergen op Zoom). Dat is vlakbij de trajectcontrole. Hierbij is één auto (Jeep) in de sloot beland en één auto (Kia Sorento) doorgereden.

De Jeep belandde in de sloot nadat een bestuurder van een zwarte Kia Sorento zijn voertuig tussen twee voertuigen doorwurmde terwijl hiervoor geen ruimte meer was. Ondanks een ultieme rempoging van de Jeep kon de bestuurder een botsing niet meer voorkomen. De Kia raakte vervolgens de vangrail en is daarna doorgereden. Bij dit ongeval raakten twee personen gewond en moesten naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

De politie is nu op zoek naar de bestuurder van deze zwarte Kia Sorento. Hij wordt verzocht om zich te melden via 0900-8844, of zich op een politiebureau naar keuze te melden. De politie zegt dat zijn signalement bekend is, maar geeft geen details vrij. Ook getuigen van het ongeval wordt gevraagd zich te melden. Zij kunnen kiezen om zich te melden via 0900-8844, WhatsApp, of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Het zaaknummer van het ongeval is 2019029397. Gelieve dit bij de hand te houden als u de politie belt.

Matig PSG krijgt derdedivisionist pas in verlenging op de knieën

Paris Saint-Germain heeft zich woensdagavond moeizaam geplaatst voor de kwartfinales van de Coupe de France. De titelverdediger speelde een zwakke wedstrijd op bezoek bij derdedivisionist Villefranche en had uiteindelijk een verlenging nodig om de zege veilig te stellen: 0-3. Winteraanwinst Leandro Paredes nam in minuut 102 de openingstreffer voor zijn rekening, waarna Moussa Diaby en Edinson Cavani de buit veiligstelden.

Villefranche is op dit moment de nummer veertien van de Championnat National, maar PSG had de grootst mogelijke moeite met de ploeg van Alain Pochat. Trainer Thomas Tuchel maakte het zichzelf op voorhand overigens niet gemakkelijk: de Duitser liet zowel Cavani als Kylian Mbappé op de reservebank beginnen, terwijl Neymar vanwege een voetblessure al niet beschikbaar was.

PSG had zonder zijn sterspelers moeite om de defensie van Villefranche te slechten. De thuisploeg maakte er een fysieke strijd van en wist de rust uiteindelijk te halen met een doelpuntloze tussenstand. De grootste kans in de eerste helft was na een klein kwartier voetballen voor Diaby geweest, maar hij schoot na een razendsnelle counter rakelings naast. In de tweede helft werd het spel van PSG er niet beter op, waardoor Tuchel zich na 62 minuten genoodzaakt voelde Mbappé alsnog binnen de lijnen te brengen.

Tien minuten later werd de coach naar de tribunes gestuurd vanwege commentaar op de arbitrage. Daarna werd ook Cavani bij PSG nog van stal gehaald, maar ook de Uruguayaan kon niet voorkomen dat er een verlenging aan te pas moest komen. Daarin voerden de bezoekers de druk verder op en dat resulteerde na 102 minuten uiteindelijk in de bevrijdende 0-1. Na een voorzet van Cavani kon Paredes de bal eenvoudig in het doel lopen. De beslissing volgde zeven minuten voor tijd: Mbappé ging alleen op het doel af, waarna de vedette onzelfzuchtig was en Diaby een niet te missen kans bood. Cavani bepaalde daarna de eindstand na opnieuw voorbereidend werk van Mbappé.

Beat Saber heeft Expert+ moeilijkheidsgraad gekregen

Beat Saber-spelers hebben ondertussen misschien wel de Expert-moeilijkheidsgraad overwonnen. Voor die spelers is er nu een nieuw niveau dat er een schepje bovenop doet: Expert+. Deze modus is via patch 1.06 gisteren gratis toegevoegd aan de PSVR-versie van Beat Saber.

In Beat Saber moet je blokken, die het ritme vertegenwoordigen, die op je afkomen op de juiste manier kapotsnijden. Dit die je door de Move-controllers, die als lichtzwaarden in de game worden weergeven, accuraat en gericht te zwiepen. Het is een intense game die fysiek relatief veel van je eist.

Politie is op zoek naar messentrekker in Den Haag

De recherche van Den Haag-West is op zoek naar een man die woensdagavond vermoedelijk twee mensen heeft gestoken met een mes. Omstreeks 19.15 uur werd een 17-jarige jongen uit Den Haag op de Van Alkemadelaan in zijn arm gestoken toen een man probeerde zijn fietsband lek te steken. De jongen zei hier iets van, maar werd vervolgens met het mes verwond. De jongen heeft de politie gealarmeerd en is voor behandeling aan zijn verwondingen naar het ziekenhuis gegaan.

Later bleek dat waarschijnlijk dezelfde man om 19.30 uur een hardloper uit Den Haag op de De Mildestraat meerdere keren had gestoken. De hardloper was ook op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan, waar de politie werd gewaarschuwd. De politie is dringend op zoek naar de dader en is op zoek naar getuigen. De man heeft een opvallend signalement: het gaat om een 'alternativo type' met (donkere) kleding. Hij droeg een driekwartsbroek en grote laarzen, zogenaamde ‘kisten’. Hij is circa 28 á 29 jaar, tussen de 1.85 meter en 1.90 met lang. Hij heeft een stevig postuur en sprak met een sterk Engels accent. 

Mocht iemand de gezochte persoon (her)kennen, dan wordt hij of zij vriendelijk verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

God Eater 3 komt met uitgebreide multiplayer trailer

God Eater 3 is een Monster Hunter-achtige game en die draaien natuurlijk grotendeels om de multiplayer. De onderstaande trailer laat zien hoe groepsgevechten eruit zien. Een nieuwigheid voor dit deel is dat je bepaalde missies zelfs met acht man kunt ondernemen.

God Eater 3 speelt zich net als de andere delen af in de toekomst. Een nieuw ras monsters, de Aragami, verschijnen op de wereld. Deze monsters kunnen alles verslinden. Het enige wat ze kan tegenhouden zijn de God Eaters, soldaten die als enige speciale wapens kunnen gebruiken waarmee ze tegen de Aragami kunnen strijden.

God Eater 3 komt op 8 februari uit voor PS4 en pc.

Ys: Memories of Celceta komt naar PS4

Ys: Memories of Celceta krijgt een PS4-port. Een HD-versie van PS Vita-game uit 2013 kwam al vorig jaar uit voor Steam. Die versie wordt nu weer overgezet naar de PS4. Vooralsnog is de PS4 port alleen aangekondigd voor Japan, maar vermoedelijk volgt nieuws over een Westerse release snel.

Ys: Memories of Celceta is een remake van Ys IV en speelt zich volledig af in een gigantisch bos. Zoals gewoonlijk is het hoofdpersoon de roodharige avonturier Adol Christin. De game is een actie-rpg waar ook veel dient te verkennen.

Switch Online voegt Super Mario Bros. 2 en Kirby's Adventure toe

Nintendo voegt elke maand nieuwe NES-games toe voor mensen met een Switch Online abonnement. Deze maand zijn dat Super Mario Bros. 2 en Kirby's Adventure. Alleibei klassiekers natuurlijk die je dus nu lekker onderweg kunt spelen.

Nintendo's nieuwe online service kost twintig euro per jaar en geeft je dus naast de mogelijkheid om online te spelen ook toegang tot allerlei NES-games. Leden kunnen onder andere al Super Mario Bros., Metroid en Ninja Gaiden spelen.

FOK! Wat een weer: wisselvallig met veel wind

Goeiedag!

Grijs, grijs en een variatie op grijs is grijs. Meer was het weer niet gisteren. Het enige voordeel vergeleken met andere grijze dagen de afgelopen periode was dat het van tijd tot tijd regende. Plaatselijk viel er al zo'n 10 mm en ook vannacht viel er nog regen. Verder was de wind nadrukkelijk aanwezig.

In de loop van de nacht trok de regen via het noordoosten het land uit. Helemaal droog werd het niet. Later vandaag lijkt het wel op de meeste plaatsen droog te worden en breekt zelfs de zon even door. Nog steeds staat er een krachtige tot harde zuidwestenwind, maar ook deze zwakt in de loop van de middag wat af. Zodoende zal de dag toch wat vriendelijker eindigen. Bij dit alles wordt het rond de 7 graden.

De eerstkomende dagen is het nog erg wisselvallig. Mogelijk komt het op zondag tot storm, maar dat is nog niet zeker. Wat wel zeker lijkt is dat de neerslag en wind daarna afnemen en er meer ruimte voor de zon komt. We komen dan onder invloed van een krachtig hogedrukgebied. Daarbij wordt het na een zacht weekend ook weer een beetje frisser.

Tot ziens!  

Robben in zee (Foto: Interpretatie)
Robben in zee. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Advocaat met bedwantsen zorgt voor ontruiming rechtbank

In de Amerikaanse staat Oklahoma is een rechtbank deze week ontruimd wegens een niet al te frisse advocaat. De man had namelijk nogal wat bedwantsen bij zich en dus moest de ongediertebestrijding erbij gehaald worden.

Volgens Scott Walton, de sheriff van Rogers County, kropen de beestjes over het hele lichaam van de advocaat. "Het is moeilijk voor te stellen dat iemand niet door heeft dat er overal bedwantsen over hem heen kruipen", aldus Walton. "Iemand in de zaal zei dat ze duidelijk iets in zijn nek zag kruipen, wat later bedwantsen bleken te zijn. Hij had zijn jas ook over wat documenten gelegd en toen zijn jas verplaatst werd ontdekte men daar ook bedwantsen", zegt de sheriff.

Mike Clarke, de baas van de veiligheid in de rechtbank, vertelt dat de advocaat uiterst nonchalant was over de situatie. "Volgens mij kon het hem niks schelen. We hebben de rechtbank geëvacueerd, wat vanwege de aanwezigheid van gevangenen wat zorgen opriep. We zijn er in elk geval niet blij mee dat iemand in zo'n toestand naar binnen komt en iedereen in de weg zit."

E-sigaret ontploft, halsslagader doorgesneden

Roken is dodelijk en het roken, dampen, vapen of gebruiken van e-sigaretten is dat duidelijk ook. In het Amerikaanse Dallas is namelijk een man overleden nadat zijn e-sigaret tijdens het gebruik ontplofte.

De 24-jarige man zat in zijn auto voor de lokale e-sigarettentoebehorenwinkel toen zijn e-sigaret plotseling ontplofte. Artsen hebben nog gebrobeerd om een zeven centimeter lang stuk metaal uit zijn nek te verwijderen, maar het mocht niet baten: zijn linkerhalsslagader was doorgesneden en er was geen redden meer aan.

Het is niet de eerste dode door ontploffende e-sigaretten. Zo kwam vorig jaar nog een Amerikaan om het leven doordat hij werd getroffen door splinters van zijn exploderende vape pen. Tussen 2009 en 2016 vonden er in de VS volgens officiële cijfers bijna tweehonderd explosies en branden plaats door de sigarettenvervangers, met 130 gewonden - waarvan 40 ernstig - als gevolg.

Aantal youngtimers meer dan verdubbeld

Het aantal personenauto’s van 15 jaar of ouder is sinds 2008 meer dan verdubbeld. Vooral het aantal jonge (15 tot 25 jaar) youngtimers is toegenomen. Nederland telde op 1 januari 2018 bijna 1,9 miljoen young- en oldtimers. Tien jaar eerder waren dat er nog ongeveer 900.000. Dat meldt het CBS op basis van de laatste cijfers.

Het aantal personenauto’s van 15 jaar of ouder is in de periode van 1 januari 2008 tot 1 januari 2018 gemiddeld met bijna 8 procent per jaar toegenomen. Het totale personenautopark groeide tegelijkertijd gemiddelde met 1 procent. Het aandeel young- en oldtimers in het totale personenautopark is dan ook toegenomen, van 12 procent in 2008 naar 22 procent begin 2018.

Aandeel jonge youngtimers gegroeid
In het totale personenautopark is vooral het percentage jonge youngtimers (15 tot 25 jaar) de laatste tien jaar gegroeid (van 9 naar 19 procent). Het percentage oldtimers (40 jaar en ouder) nam tegelijkertijd veel minder toe, namelijk van 1 naar 2 procent. Nederland telde op 1 januari 2018 1,6 miljoen youngtimers van 15 tot 25 jaar en 141.000 oldtimers.

Youngtimers van 25 tot 40 jaar oud minder populair
Het percentage youngtimers in de leeftijd van 25 tot 40 jaar is in tien jaar tijd gedaald. Vanaf begin 2014 zijn auto’s in deze leeftijdscategorie niet langer vrijgesteld van wegenbelasting. Voor 2014 lag het aandeel youngtimers met deze leeftijd op 2,5 procent, vanaf dat moment is het gedaald naar 2 procent op 1 januari 2018. Begin vorig jaar stonden er in ons land bijna 170.000 youngtimers in de leeftijd van 25 tot 40 jaar geregistreerd.

Import toegenomen
De import van het aantal personenauto’s van 15 jaar of ouder is de laatste jaren toegenomen. In 2018 werden er bijna 12.000 geïmporteerd. Tien jaar eerder waren dat er nog 10.000. De import van deze auto’s beslaat echter maar een klein deel, nog geen 1 procent, van het totaal aantal young- en oldtimers dat vorig jaar de weg op ging. Verreweg de meeste personenauto’s komen door veroudering in deze categorie terecht.

Jonge zakelijke youngtimers rijden het meest
Met jonge youngtimers (15 tot 25 jaar) die geregistreerd staan op naam van een rechtspersoon (bedrijf) wordt gemiddeld meer gereden dan met jonge youngtimers die op naam staan van een natuurlijk persoon (particulier), namelijk 12.600 tegen ruim 10 duizend kilometer per jaar. Met youngtimers van 25 tot 40 jaar wordt aanzienlijk minder gereden (rechtspersoon: gemiddeld 4.900, natuurlijk persoon: gemiddeld 4.200 kilometer). De oldtimers van 40 jaar of ouder worden met name recreatief gebruikt en rijden jaarlijks nog geen 1.800 kilometer.

Populaire merken
De merken Opel (Astra en Corsa), Volkswagen (Golf en Polo) en Peugeot (206) zijn populaire youngtimers (15 tot 25 jaar) bij natuurlijke personen als eigenaar. Auto’s geregistreerd op naam van een rechtspersoon zijn vaker een Volvo (V70), Mercedes (diverse typen) en BMW (3 en 5 serie). Daarnaast valt op dat de Ford Focus zowel privé als zakelijk populair is. Bij de oldtimers komen de klassieke merken terug, zoals Volkswagen (Kever), Citroën (2CV) en Mercedes (diverse typen).

Youngtimers fiscaal aantrekkelijk
Ondernemers zien auto’s van minimaal vijftien jaar oud als fiscaal aantrekkelijk. Vanaf het moment dat een auto 15 jaar oud is wordt de bijtelling (35 procent) namelijk berekend op basis van de waarde in het economische verkeer (dagwaarde) en niet meer op basis van de nieuwwaarde (catalogusprijs). Begin 2018 was 1,8 procent van de 1,6 miljoen jonge youngtimers geregistreerd op naam van een rechtspersoon (bedrijf).

Ook eenmanszaken, rederijen en maatschappen (organisaties waar voertuigen altijd op naam van de particuliere eigenaar geregistreerd worden) kunnen gebruikmaken van de gunstige bijtelling. Daarmee zal het totaal aandeel youngtimers dat gebruikmaakt van de fiscaal aantrekkelijke youngtimerregeling beduidend groter zijn. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.